Linux-kezdő

Root partíció kiterjesztése

Fórumok

Adott egy 500GB-os ssd, Kubuntuval és EndeavourOS-szal. Nincs már szükségem a Kubuntura, szeretném törölni, és csak az EndeavourOS-t egyedüli rendszerként használni.

Nem vagyok annyira bátor, hogy egyedül nekiálljak, segítsetek.

Az EndeavourOS-t telepítettem másodjára, ezért az sda1-en az ő betöltője van, ami jó. Elméletileg ha törölném az sda2-t, akkor az EndevaourOS nem hülyül meg, ugye?

sda1 a boot/EFI

sda2 kubuntu

sda3 endeavouros /

sda4 1mb

itt az fstab (tehát az sda2 törlése itt sem zavar):

UUID=A832-6993                            /boot/efi      vfat    umask=0077 0 2
UUID=22457df6-80ec-4a2e-ad34-82afab074f64 /              ext4    defaults,noatime 0 1
tmpfs                                     /tmp           tmpfs   defaults,noatime,mode=1777 0 0

Windows tudom hogy tudja maga alatt kiterjeszteni a partícióját, de a linux is? Valahol azt olvastam, hogy bootoljak be egy gparted live cd-ről, és úgy menni fog. Hogy csináljam? Nem szeretnék csak ezért újratelepíteni...

Proxmox lxc konténer bind mount jogosultság probléma

Fórumok

Sziasztok!

Egy kicsit elakadtam proxmox/lxc témában.

Felvázolnám, hogy eddig mit csináltam:
proxmoxon létrehoztam egy mappát (/srv/www/), ezt bind mountoltam egy lxc konténerbe.
Proxmoxon ha a www könyvtárnak a lokális www-data:www-data tulajdonost adom meg és megcsinálom a lxc.idmap-ot az alábbi módon, akkor működik (a konténerben is www-data:www-data lesz a tulajdonos, ahogyan kell):

lxc.idmap: u 0 100000 33
lxc.idmap: g 0 100000 33
lxc.idmap: u 33 33 1
lxc.idmap: g 33 33 1
lxc.idmap: u 34 100034 65502
lxc.idmap: g 34 100034 65502

(/etc/subgid és /etc/subuid-ban beállítva a root:33:1, ahogyan kell)

Ha viszont lokálisan egy nem létező csoportra akarom map-elni (lxc.idmap: x 33 2000 1) és chown 2000:2000 az /srv/www -re (subgid és subuid root:2000:1-re módosítva), akkor viszont Permission denied-ot kapok.

Esetleg valaki útba igazítana, hogy mi a helyes eljárás ilyen esetben és mi az amit kihagyok?
(Természetesen a 2000-es id bármilyen tetszőlegesen magas id-ra módosítható, nincs kőbe vésve, a lényeg annyi lenne, hogy a konténer 33-as id lokálisan ne a 33-as uid:gid párossal fusson, hanem valami magasabbal)

sql tmp ramdisk

Fórumok

Sziasztok!

Van egy webszolgáltatásunk ami az sql nagyon sokat használja a /tmp -t mivel a disk nem SSD, ezért bizonyos esetekben belassul a rendszer. (nagy méretű cache table-ket hoz létre)

Alapból 4vcpu , 8GB RAM és 4GB swap hoznánk létre a szervert, és egy 4GB ramdisket szeretnénk létrehozni.

Milyen buktatói lehetnek?
Okozhat rendszer összeomlást?
Vannak rossz tapasztalatok?
 

Széteső kép külső megjelenítő esetén Ubuntu használatakor

Fórumok

Sziasztok!

Random időközönként (ez lehet 1 hét, de akár 3 hét is) szétesik a kép, ha HDMI-n külső megjelenítőre van kötve a laptop. Ilyenkor le is fagy, csak a kikapcs/bekapcs segít. Van amikor mindkét képernyőn szétesik a kép és "csíkokat" látok, más esetekben pedig a laptop képernyője fekete marad, a külső megjelenítőn pedig látható a szétesett, "csíkos kép". Ha mindez meeting közben történik, akkor pedig az utolsó pár 3 másodpercnyi hangot ismételgetni, mint amikor beakad valami. Ilyenkor is csak a kikapcsolás segít. A monitor szinte majdnem minden nap rá van kötve a gépre, de projektor rádugása esetén is fordult már elő a probléma. Reprodukálni nem lehet, teljesen véletlenszerű.

A kábel hiba kizárva, mert kezdetben volt nézve másik monitorral is, azokhoz pedig más-más kábel volt használva. Nem egyedi hiba, mert más olyan kollégámnál is előjön, akinek ilyen gépe van és Ubuntut használ. Windows-osoknál nem jön elő a hiba.

Korábban volt már reinstall is, de az sem oldotta meg.

Hasznos infók lehetnek:
OS: Ubuntu 20.04.3 LTS
HW: Dell Latitude 5500
Graphics: Mesa Intel UHD Graphics 620 (WHL GT2)

Próbáltam rákeresni a hibára a neten, de csak olyanokat találtam, amikor nem működött a rákötött monitor. Nálam viszont az xrandr parancsot kiadva ezt írja: HDMI-1 connected 1920x1080+1920+0 (normal left inverted right x axis y axis)
 

Anno a logban nem találtam semmi olyat, ami egyértelműsítette volna számomra a hiba okát.

 

Gyanítom, hogy valamilyen driver probléma lesz. Már több alkalommal is volt ráengedve update, de nem hozta helyre. Próbáltam volna manuálisan is lehúzni valamit a Dell oldaláról, de ott a választható OS-ek között, csak a 18.04 LTS van a Windows-on kívül. + az is szegényes felhozatallal.
 

Van esetleg ötletetek, hogy mit lenne még érdemes megnézni + kipróbálni?
 

Előre is köszönöm!

Kisirodai fájlszerver építése

Fórumok

Egyelőre csak ötleteket / tanácsokat jöttem gyűjteni a következő projekthez:

- kis iroda, 3-5 felhasználó 

- felhasználónként kb. 2-5 GB dokumentum (99%-ban word, excel, pdf), méretben 20 kB-tól 50 MB-ig.

- mindenki csak a saját dokumentumain dolgozik a saját mappájában, nincs közös szerkesztés, egyszerre hozzáférés, stb.

- közös minden felhasználó által hozzáférhető mappák csak olvasásra

- titkosítás kellene, ha viszik a szervert, ne férjenek hozzá az adatokhoz

- későbbiekben biztonsági mentésre is ki kellene dolgozni valami megoldást

- kliensgépek: Win10

- szerver OS: Linux (valószínűleg debian vagy valamelyik származéka, de ezt még nem döntöttem el)

Főleg tanulási céllal csinálnám (sok-sok év után újra nekiálltam Linux-al foglalkozni), minden ötletet szívesen fogadok, onnantól hogy milyen hw-t szerezzek be ehhez, milyen megoldások után nézelődjek, mire érdemes figyelni stb.

UFW gyanús tevékenység blokkolása, lazítása

Fórumok

Szaiasztok,

most ismerkedek az UFW-el. Feltettem a serveremre és azt tapasztalom, hogy nagyon érzékeny lett. A beállításain nagyon nem állítottam eddig semmit. Azaz mindent blokkol a tűzfalam most (normál használatot is, ami azt jelenti ha nincs engedélyzve az IP címem, akkor előbb utóbb kitilt a szerverem. Kérdésem, hogy ezen az érzékenységen, hogyan lehet állítani?

"cat /var/log/ufw.log" -> másodpercenként van szinte valami bejegyzés...

Esetleg engedélyezem azokat a portokat, ahol kezdeményezhetnek csatlaokozást (pl: 'ufw allow 80/tcp')?

Köszi!

Kalmi

Régi csomag maradványok frissített rendszeren

Fórumok

Sziasztok

Többször feltűnt már, az okát nem értem.

Debian 9-ről 10-re frissítettem és több régi csomag is még jelen van a rendszerben. Ha jól sejtem, ezek nem kellenek. Miért nem törlődnek maguktól?

Alapból így frissítek mindig alap frissítést és verzió váltást is:
apt-get update && apt-get dist-upgrade && apt-get clean && apt-get autoremove --purge

# dpkg -l | grep deb8
ii  libdns-export100                 1:9.9.5.dfsg-9+deb8u13                          amd64        Exported DNS Shared Library
ii  libgnutls-deb0-28:amd64          3.3.8-6+deb8u7                                  amd64        GNU TLS library - main runtime library
ii  libhogweed2:amd64                2.7.1-5+deb8u2                                  amd64        low level cryptographic library (public-key cryptos)
ii  libicu52:amd64                   52.1-8+deb8u5                                   amd64        International Components for Unicode
ii  libirs-export91                  1:9.9.5.dfsg-9+deb8u13                          amd64        Exported IRS Shared Library
ii  libisc-export95                  1:9.9.5.dfsg-9+deb8u13                          amd64        Exported ISC Shared Library
ii  libisccfg-export90               1:9.9.5.dfsg-9+deb8u13                          amd64        Exported ISC CFG Shared Library
ii  libnettle4:amd64                 2.7.1-5+deb8u2                                  amd64        low level cryptographic library (symmetric and one-way cryptos)
ii  libssl1.0.0:amd64                1.0.1t-1+deb8u6                                 amd64        Secure Sockets Layer toolkit - shared libraries

# dpkg -l | grep deb9
ii  gcc-6-base:amd64                 6.3.0-18+deb9u1                                 amd64        GCC, the GNU Compiler Collection (base package)
ii  host                             1:9.10.3.dfsg.P4-12.3+deb9u9                    all          Transitional package
rc  libtirpc1:amd64                  0.2.5-1.2+deb9u1                                amd64        transport-independent RPC library
ii  perl-modules-5.24                5.24.1-3+deb9u7                                 all          Core Perl modules

[Megoldva] Linux RAID1: lehet egy HDD-vel nekifutni?

Fórumok

A címben nem tudtam az egész problémát vázolni, itt kifejtem. Az a kérdésem, lehet-e eleve féllábú RAID1-re, tehát egyetlen diszkre telepíteni, amely egy olyan RAID1 tagja, amelyiknek hiányzik a másik diskje, majd telepítést követően berakni a másik disk-et, s azt várni tőle, hogy szinkronizálja fel a későbbi lemezre a kezdetektől bent lévő lemez tartalmát.

Azért szeretném így, mert két SSD-ből az egyik a régi gépem oprendszere, de a file-ok másolását követően ez az SSD lenne a RAID1 másik diskje.

Ubuntu 20.04 server hibás indulása, működése

Fórumok

Sziasztok,

teljesen tanácstalan vagyok. Van egy Contabos serverem, rajta Ubuntu 20.04 és egy ispconfig 3.2. Elméletben teljesen jól működik, ha működik. Azt tapasztaltam, ha újraindítom (nem minden esetben), akkor valami történik és SSH-n keresztül elérhetetlen lesz. A serveren van net ki tudok menni, ki tudok SSH-zni. Ha Pingelem a servert, akkor részben megérkeznek a csomagok (gyakran 100%-ban), de van olyan is, hogy van egy 20%-os csomagvesztésem.

Továbbá azt is tapasztaltam, ha jól indul a server, akkor a Fail2ban megbombáz az indulási mailekkel. Ha nem, akkor nem jön levél. Csak akkor, ha jól indul el.

Ha rossz, akkor leállítottam a Fail2ban-t, a tűzfalat engedélyeztem, akkor se tudom elérni. A domain nevek nem elérhetőek rajta, azaz böngészőböl sem látom a szervert. Továbbá az alábbi hibát pörgeti:

#tail -f /var/log/syslog

https://pastebin.com/sSagGFC2

(Mivel IP-k is vannak benne, ezért kódoltam - kód: FT43Xeb2BY)

Ha jól működik, akkor nem.

Kérdésem, hogy mi történik, amikor "hibásan indul el", hogyan lehet rávenni a vasat, hogy, akkor is működjön?

 

Kalmi