386BSD

 ( subchee | 2011. július 19., kedd - 15:12 )

Elfogott a retró hangulat Gabucino blogját olvasva. Mivel sosem használtam igazi oldschool Unixot (SCO UnixWare/OpenServer rendszereket adminisztrálok, de ez más tészta), ezért gondoltam, én is kipróbálom a 386bsd -t.
Találtam egy jó leírást, ami bemutatja, hogyan lehet Bochs -ra telepíteni a 0.1 -es kiadást és megpeccselni az összes kiadott folttal: http://gunkies.org/wiki/Installing_386BSD_on_BOCHS

A leírás alapján kb. 2 óra alatt végig lehet haladni a teljes folyamaton (telepítés, peccselés, buildworld, kernelforgatás, miegymás). Persze ha valaki egy kész diszk imidzset akar (0.1rls felpeccselve), annak nem kell az egészet végigcsinálnia, innen le lehet tölteni: http://www.xs4all.nl/~dugo/patched_386bsd.gz

Most van egy friss rendszerem, nekiállok faragni, megpróbálok forrásból leforgatni rá pár dolgot. Viszont a host<->guest közötti networkinggel kapcsolatban valamit elcsesztem, mert ahogy elindítom a Bochst, a gépem nem tud pingetni belső hálón semmit, viszont a neten tudok pingetni, de csak IP alapján (tehát névfeloldás és belső routolás gebasz), ezt még meg kell oldanom. Megoldva: új subnetet hoztam létre a bochs -hoz, így jó.

Egy kérdés, hátha valaki tud rá választ: miért van az, hogy a host<->guest között a kopipaszta csak 8 karaktert tud átvinni? Meg lehet növelni valahol ezt a buffert? Már mindegy, be tudok telnetezni a vendéggépbe, így tárgytalan.

(ja, Gabunak üzenem, hogy a ps u nálam is floating point exception -t dobott, pedig 386 -ot emuláltam; a második peccskészlet telepítése után a hiba megszünt)

Kiegészítés a wikis bejegyzéshez: létre kell hozni a /etc/resolv.conf -ot kézzel (szintaxis a megszokott) és megadni a legközelebbi névszerver IP -jét, így ha az ne0 interface -nek már van IP -je és működik a hálózat, akkor a vendéggépről fog menni a névfeloldás is

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

köszöni az infót

Ebben nem tudsz esetleg segíteni? Tweaks to get big things to compile (limits, DFLDSIZ & MAXDSIZ / bash as sh )
Nem találom, hogy a DFLDSIZ & MAXDSIZ változók hol vannak deklarálva. ;..;

Ugyanott ahol a jelenlegi BSD-knél is, a vmparam.h fileban.

Megvan, köszi. :)

Még egy kérdés: mekkorára érdemes beállítani ezen változók értékeit? A DFLDSIZ -t 6byte -ról 12 -re növeltem, a MAXDSIZ -t pedig 32 -ről 128 -ra (sacc/hasraütés). Újraforgattam a kernelt, rábootoltam, de még így sem tudok komolyabb dolgokat leforgatni (gzip lefordult, de pl. top vagy bash már nem).

Nem 6 byte, hanem 6 megabyte (vagy még pontosabban 6 mebibyte): (6 * 1024 * 1024).

OpenBSD-ben pl. ez a default, próbáld meg esetleg ezekre beállítani:

#define DFLDSIZ     (64*1024*1024)
#define MAXDSIZ     (1024*1024*1024)
#define DFLSSIZ     (4*1024*1024)
#define MAXSSIZ     (32*1024*1024)

Persze lehet, hogy elő fog hozni bugokat a 386BSD VM-ben.

Igazad van, tényleg 1024*1024. Köszi a segítséget, kipróbálom!