Gyuszk blogja

Eltüntették az ízesített dohánytermékeket...

.. úgy tudom az egész EU-ban.

Amit lehet kapni:

- ízesítetlen, vágott dohány és belőle készített cigaretta

- eliquid nikotinos és mentes kivitelben, de ízesítés nélkül

(a fentihez aroma folyadék)

Tehát aki akar, tud magának otthon keverni liquidet, de készen nem kapható.

Ugyanakkor a magyar trafikok jórésze leállt az eliquidek értékesítésével, mert az oda betérő vásárlók jórészt az azonnal használható, ízesített, beállított nikotintartalmú kis kiszerelésű folyadékokat keresték.

Engem egy kicsit váratlanul ért, mert bár olvasom a sajtót rendszeresen, ez a hír valahogy elkerült. Már csak azért is, mert a covid elején felvásároltam magamnak több hónapra, így amikor nemrégiben betértem a trafikba, közölték hogy maradt két darab nullás mentolosuk, azt elvihetem, de end of story. :)

(egyébként is le akartam szokni.)

NextCloud upgrade

A NextCloud -nak van egy elég jól összerakott docker/compose alapú disztribúciója: https://github.com/nextcloud/docker/tree/master/.examples/docker-compos…

Ebben a komplett csomag össze van kalapálva: redis, cron, apache, sql db, reverse proxy és lets encrypt companion. Csak fel kell paraméterezni, és megy. A perzisztens adatok data volume -okba kerülnek, így a compose stop/rm sem gyakja ki őket.

A major frissítéseket csak lépésenként szabad megcsinálni, hogy a megfelelő db migráció megtörténhessen. Esetemben: 14->15->16->17->18. Azt hiszem másfél-két éve telepítettem, éppen ideje volt. Plusz a srácok elég gyorsan dolgoznak :) Igen, ezt ellustultam.

A munka érdemi része:

Ott, ahol a git -em állt a telepítéskor, leállítottam a konténereket. Backupoltam a compose és db.env fájlokat. Aztán húztam egy git pull -t, és release tag-enként elindítottam a nextCloudot, összesen négyszer. (pl. tag: 16-apache). Persze minden release tag-en megnéztem a compose fájlt, hogy változott-e strukturálisan vagy logikájában. A leállás és újra elindulás egyszerű:

docker-compose stop

docker-compose up -d

Egy kicsit furcsálltam, hogy nem volt megfelelően tagelve a docker image: https://github.com/nextcloud/docker/blob/15-apache/.examples/docker-com…

Ezt minden lépésben beírtam kézzel, pl. image: nextcloud:15.0-apache különben a legfrissebbel húzta volna rögtön. Nem egészen értem, hogy miért nincs a verzió beégetve ha egyszer release tag-en vagyunk, de mindegy.

Továbbá minden verzióugrásnál benéztem az admin panelbe, mert van egy áttekintő nézet ahol csinál egy self tesztet. Itt írta, hogy egyes db migrációkat kézzel végre kell hajtani.

4-ből 3 esetben:

docker exec --user www-data apache_app_1 php occ db:add-missing-indices

Illetve egy esetben:

docker exec --user www-data apache_app_1 php occ maintenance:mode --on
docker exec --user www-data apache_app_1 php occ db:convert-filecache-bigint
docker exec --user www-data apache_app_1 php occ maintenance:mode --off

Ezután kész. Egyébként ezt a nextCloudot csak sima meghajtó szinkronra használom én és egy családtagom, annak szuperül működik (korábbi telepítésekkel együtt vagy ~4 éve). De lehet hogy körbenézek milyen appok vannak hozzá.

Nokia <3

Potyog a Nokia készülékekre az Android 10. A 6.1 Plus január 6. környékén kezdte, de első körben csak Indiában. Ma reggel jelzett a telefon, hogy nosza itt az Android 10. Nyomtam, telepítette, újraindult, és megy tovább minden. Majd megnézem a dark mode -ot.

A buli 2019 év végén kezdődött, 2020 Q2-ig tart és összesen 17 készüléket érint. https://www.androidcentral.com/nokia-shares-its-android-10-roadmap-upda…

Telekom és az egyedi DNS esete

Az a "jó" a Telekom optikai modemével (HG8245H), hogy ugyan kapsz adminisztrátori fiókot, de abban egy sor dolog le van tiltva - nyilván azért, mert 100ból úgyis csak kettőt-hármat érdekel, a többi meg csak elkutyulná, feleslegesen terhelve az ügyfélszolgálatot. Szóval Vanda nem tudott segíteni (eljutottunk a próbálta-e már újraindítani kérdésig, majd utána feladta), se a humán ügyyfélszolgálatos - szerinte ez nem része a szolgáltatásnak, adott egy másik telefonszámot, ahol az "informatikusok veszik fel", de inkább meg se próbálom, nyilván lepattintás lesz a vége.

Egyébként a DHCP server által reklámozott DNS szervert akartam átírni a PiHole IP címére, de mivel egyébként is van egy TPLink AP-m a hálózatra téve, majd ő lesz a DHCP szerver, a Huawei-esben meg lekapcsolom (logikus: a DHCP szerver ki-be kapcsolható, meg egy sor más dolog is állítható, amivel galibát lehet okozni hozzá nem értés esetén, viszont a DNS nem override-olható - gratulálok. Akkor már inkább legyen minden eltüntetve, nem? :)

Francia mérnökök - vagy ez normális?

A francia mérnökök vajon mit szívnak? De lehet, hogy csak nekem furcsa a következő. Van egy 2006os Peugeot 307 -esem, amiben a megvásárlása óta nem működött a fényszóró magasság állítás. Eleinte ráfogtam a motor(ok)ra, majd később valami biztosítékra, még később meg már nem is érdekelt. (legkisebb állásban volt mindkettő, így szemből nem vakított és egyformán is álltak).

Ugyanakkor időnként foglalkoztam a kérdéssel, pl. végigböngésztem a biztosítéktáblák specifikációit, és morogva konstatáltam, hogy nincs hozzá biztosíték, szóval vagy motor vagy érintkezési hiba vagy szakadt kábel. Mivel egy kisebb karambol miatt komplett új fényszórókat kellett vásárolnom, reméltem, hogy a csere után megjavul majd a helyzet - nem javult. Végül beírtam a youtube-ba, ahol jó sok szerelési tanácsot találtam már régebbi autóimhoz is, hogy mit lehetne tenni ez ügyben. A legtöbb videós azt tanácsolta, hogy ellenőrizzem a hamutálca kis fényszóróját, mert ha az kiég, blokkolja a fényszóró magasság állítást is, kvázi biztosíték gyanánt. Egy ilyen izzó pár tíz forint, a szerelés meg nem sok (egy pár műanyagot kell kikapni, két csavart kihúzni, és már cserélhető is), úgyhogy uccu neki.

Egy 10 perces szerelés után bent volt a kis izzó (a régi valóban ki volt égve akkor is amikor megvettem), világított, majd konstatáltam hogy a bal oldalon elrejtett magasságállító mögötti kis háttérvilágítás is meggyógyult. Nosza, állítgassuk. Működik. Tehát ebben az autóban van olyan elektromos cucc, aminek a biztosítéka nem más, mint a hamutálca izzója. Fantasztikus. Ez az autó egyébként is sok érdekes dolgot rejteget, mindamellett nagyon szeretem használni.

Szakemberhiány

Történt hogy lecsökkent a víznyomás a radiátorokban így fel kellett némi vízzel tölteni a rendszert. A bérelt ingatlan tulajdonosa ajánlott egy szerelőt, aki 3 héttel később tudna időpontot adni, de legalább kedvesen elmagyarázta, hogy a beszorult csapot hogyan tudnám életre lehelni, mivel tkp. csak ennyi lett volna a munka.

Szóval a tanulság az, hogy lehetőleg ne romoljon el semmi otthon, mert akkor hetekig nem lesz víz, fűtés, áram, vagy bármi :)

Ne állj sorba!

https://index.hu/belfold/2019/09/09/oriasi_a_munkaerohiany_a_mav-nal/

Ez a hiszti talán egy kicsit az elektronikus csatorna felé tereli az embereket, mert úgy tűnik hogy sem a poszt-szocialista sárgacsekkezésről, sem a sorbanállásról nem tudunk leszokni.

A felnőtt lakosság 96 százalékának van valamilyen mobiltelefonja, közel kétharmada pedig már okostelefonokat használ

Valahogy az instára meg a fosbookra van igény, értelmesebb dolgokra úgy tűnik kevésbé :)

Érdekes hogy még mindig bőven 50% felett van a sorbanállós, papírpazarlós jegyvásárlók száma (ráadásul a jegy és a nyugta külön papír), miközben lehet jegyet venni okostelefonnal, nem okostelefonnal, otthon nyomtatva, vagy automatából is.

Apple kábel: meddig lesz még hulladék?

Ezt csak így ideböffentem: a fél éves eredeti lightning kábelünk amit a szifon se-hez adtak, feldobta a pacskert. Normál használat mellett. Érdekes azért hogy az Apple mennyire veri a "csak eredeti kábelt vegyél" szlogent, miközben a kábeleik hosszú-hosszú évek óta a legalja kínai kategóriát súrolják (sárgulás, kontakthiba, szigetelés szakadás).

Parasztkodik a Google az Androidos alkalmazásengedélyekkel

Új telefon belakása és beállítása után vettem észre, hogy egyes alkalmazások akkor is tudnak SMS-t és hívást fogadni, amikor nincs hozzá joguk. A titok nyitja, hogy a play services framework a létező összes jogot elkéri (és gyárilag természetesen meg is kapja), az alkalmazásnak meg nincs más dolga, mint megkérni a google -t, hogy olvassa el helyette az sms-t, indítson/fogadjon hívást helyette. Tehát az user megtiltja az appnak, hogy sms-t olvasson, cserébe az app azt mondja, hogy "haha, hülyegyerek, majd a google elolvassa nekem".

Szóval feleslegesnek tűnik megvonni az alkalmazás jogokat, ha egyszer van a készüléken egy másik alkalmazás, aminek mindenhez joga van, és elég tőle elkérni.

Mi Box S 4k - teszt

A legtöbbet használt KODI -m elkezdett fagyogatni, és furcsa tüneteket produkálni. Nem tudom, hogy a hardver (öreg esprimo desktop), vagy a szoftver miatt (ubuntu), de inkább visszafokoztam házi NAS-nak, annak stabil :)

Felületes utánajárás után a Xiaomi Mi Box S 4k -t vettem meg, mert a márka errefelé sem ismeretlen, és meglepően olcsón adják (20-22k bruttó). Ami elsősorban érdekelt, hogy legyen benne beépített chromecast, ne valami egyedi stack legyen (ilyenem már volt egyszer, és katasztrófa volt az egész), és lehetőleg minél "hivatalosabb" android tv stack legyen rajta.

Találtam egy normális böngészőt Androidra

Úgy hívják, hogy Privacy Browser (da bum ts).
https://f-droid.org/en/packages/com.stoutner.privacybrowser.standard/

A leírás szerint az Android beépített WebView motorját használja (lőjetek le, de gőzöm sincs hogy mondjuk egy Nougat esetén ez pontosan mi, gondolom minimum WebKites, de lehet hogy már valami kibelezett Chromium motor).
A lényeg, hogy a betöltései, scrolling speed szerintem tök jó. Legalábbis a Firefox Focusnál sokkal-sokkal jobb. Az nem csak hogy lassú volt, hanem 1-2 naponta be is bambult, amikor nem tudtad hogy a mobilneted ment-e el vagy csak alszik a szerencsétlen rókája. Force quit után magához tért, szóval szegény bugos mint a szemét.
Szóval a sebesség meg a kompatiblitás egész jó, amit eddig megnéztem, minden oldal korrektül megjelent.

OpenWRT telepítése MikroTik RB941-2nD (hAP Lite) eszközre

Az említett routerben három dolog a jó:
- olcsó mint a szemét (br. 5-6k körüli árával a kukatöltelék tplinkekkel és tendákkal van egy mezőnyben)
- a gyári RouterOS lehetőségek egész tárházát nyújtja a hálózatokért rajongók számára
- egész jó dolgok lakoznak a nyákon ezért az összegért: 650Mhz QCA9533 proci, 16MB flash és 32MB RAM.

Ami jó benne az rossz is, ugyanis a RouterOS felületei (webfig a böngészőben és winbox vastagkliens) körülbelül úgy néznek ki mint egy jól megtermett vállalati excel tábla, magyarul brutális méretű, nehezen átlátható és csontig fogsz kattintani mire végzel a beállításokkal. Itt kérek elnézést a MikroTik rajongóktól. :)
Illetve kisbetűsen jegyzem meg hogy valami miatt brutális lassú volt az egész cucc a gyári szoftver mellett (wifin 3-15 mbit között vánszorogtak az adatok), így gondoltam teszek egy próbát az OpenWRT-vel.
Továbbá rendes antennát ne keressünk az eszközön, mert az a nyákba van építve. Nem találtam meg fizikailag, valószínűleg nem egy pötty mint a raspberryn hanem a nyák rétegei közé van lerakva. Emiatt komolyabb akadályokat nemigen fog nekünk átfúrni.

LineageOS for microG

A daily driver telóm elkezdte dobálni a signalt (gyári hiba, valószínűleg radio firmware vagy hardveres szériahiba), így elővettem az előző Nexus 5 -ömet (nincs semmi baja), és egy gyors mozdulattal letöröltem róla mindent, és felraktam a microG -t gyárilag tartalmazó lineageOS build -et. Az alkalmazásaimat és egyéb dolgokat titaniummal mentettem át.

https://www.xda-developers.com/unofficial-lineageos-built-in-microg-avo…
https://lineage.microg.org/

Nem működik / instant fagy:
Waze (lett helyette maps, szerintem a kettő most már csak felületileg más :)
Signal (annyira nem gáz)
BKK Futár (annyira nem gáz, majd megnézem maps-el)

Otthoni nextcloud raspberry pi és docker segítségével

Van egy owncloud példányom egy bérelt LXC konténerben. Arra használom hogy a személyes és munka fájlok három példányban legyenek fenntartva (két laptop + szerver), vinyó hiba vagy ellopás esetére. Nem elégít ki mindenfajta extrém backup igényt (inkcremental, daily, encryption, stb..), de parasztos backupnak jó. Plusz arra, hogy random embereknek át tudjak adni fájlokat úgy hogy ne kelljen google-öznöm (privacy rocks).
Már jóideje használom, még OpenVZ-ként adták amikor elkezdtem. Sajnos nem bizonyult futureproof megoldásnak, legalábbis hagytam elenyészni. Egy turnkey -es kiadás volt, amire felhegesztettem a lets encryptet és hagytam futni. Már akkor is el volt forkolva a nextcloud és azóta csak még jobban elhúzni látszik ismertség és fejlődés terén. (és az androidos app nem fizetős). Mivel borzasztó munka lett volna a 7-es owncloudról áttérni egy mai nextcloudra, inkább körülnéztem hogy az otthon cicergő raspberryk esetleg nem tudnának-e segíteni ebben.
Arról nem beszélve, hogy a providerem és én sem tudunk rájönni hogy mi az anyámért shutdownol random időközönként ez a cucc az openvz -ről lcx-re migrálás óta, így inkább lemondom a szolgáltatást, mert kényelmetlen volt hetente bekapcsolgatni. Plusz a hugom is használja két dolgozós laptoppal, így szeretném ha megbízható szolgáltatást kapna ő is.
(igen, végignyálaztam az összes logot és a shutdown eventeket, senki nem tört be, nekem úgy tűnik hogy kívülről jön a kikapcsolós parancs).

Microcode SW error detected. Restarting 0x2000000. Vérnyomásom van tőletek.

Hivatkozzuk be ezt a posztot nyugodtan amikor véresszemű Pistikék előjönnek azzal, hogy a Linux és az open source hibátlan.
Nem az. Bár az aktívan fejlesztett és használt disztrók, a kernel, és appok elég jók, azért itt is bőven becsúszik hiba. A stable ágban is. Olyan hiba, amire azt mondanád hogy mi a f.sznak nem tesztelték ezt le?

Egy ideje (mondjuk pár napja) felfigyeltem rá hogy a laptopommal az otthoni wifi gyakorlatilag használhatatlanná vált. Boot után 2-3 másodpercig működött, majd ennyi. Az alábbi részlet ismétlődött a végtelenségig:


[ 96.661824] iwlwifi 0000:02:00.0: Microcode SW error detected. Restarting 0x2000000.

iPhone SE test run [szerk.: dobva 2 hét után]

Úgy adódott hogy hozzámvágott az egyik ügyfél egy szifont hétfőn. Elkezdtem bedolgozni egy nagy (S&P 400-as) cégnek. A compliant (=monitorozott) laptop érthető, a szifon meg úgy tűnik nem employee-contractor kérdés náluk. Hozzádvágják, a telefonszámot rögtön felveszik a céges AD-be és jónapot.

Nézzük hogy tősgyökeres Androidosként mit gondolok (eddig összvissz három okostelefonom volt, az elsőt hivatalos cyanogenmod 7-tel, az utóbbi kettőt hivatalos lineage os-sel használtam). Android 2.3 (Gingerbread) óta vagyok user. Jelenleg Nexus5 van latest lineageOS mellett (7.x).