Szakemberhiány

 ( Gyuszk | 2019. szeptember 20., péntek - 17:08 )

Történt hogy lecsökkent a víznyomás a radiátorokban így fel kellett némi vízzel tölteni a rendszert. A bérelt ingatlan tulajdonosa ajánlott egy szerelőt, aki 3 héttel később tudna időpontot adni, de legalább kedvesen elmagyarázta, hogy a beszorult csapot hogyan tudnám életre lehelni, mivel tkp. csak ennyi lett volna a munka.

Szóval a tanulság az, hogy lehetőleg ne romoljon el semmi otthon, mert akkor hetekig nem lesz víz, fűtés, áram, vagy bármi :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szinte mindent megcsinálok. A gázhoz nem nyúlok. Egyébként a múlt héten egy főcsapot szereltem be egy szűk cső helyére. Előbb épp aljzatkiegyenlítéshez készítettem elő a talajt amit én vasaltam és csináltam meg előzőleg. A hétvégén fűtéscsövet fogok szerelni, pár helyen kicserélem a vasat ötrétegű csőre mert rozsdás, ill fel kell szerelnem pár radiátort is még a tél előtt. Korábban fent járólapoztam, lambériáztam, asztalosmunkát is végeztem, ablakot cseréltem. Annyi már a szerszámom, hogy faterom párja szerint lassan kölcsönzőt nyithatnék.

Szakmunkások, kösz, de nem kérek belőlük. Az áruk kiteszi az anyagköltséget, akkor abból már veszek további anyagot és inkább elviselem, hogy 1 éven át csinálgatom a házat, arról nem is beszélve, hogy az itthon maradt szakik csapnivalóan szar munkát végeznek. 1-2 helyen bele kell tanuljak, az is tény, van ami elsőre nem sikerül a legjobban, de még így is jobb a minőség mint amit sok szaki végez.

Sajnos ez van.

Grat!

+1

Hozzatennem, hogy nehany gyarnal a brandert fizetsz. Igy van amit le is kell gyartani...:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

+1, szintén minden sk. Háztető csere, ablak csere, homlokzati szigetelés, burkolás, víz-fűtés szerelés.
Tulajdonképp vicc, h kb 2-4x annyit tudnék keresni építőiparban, mint az IT-ben keresek.

Szigetelés még hátravan, a tető nálunk meg, hááááát. Már jól áttanulmányoztam, nem egy nagy dolog, csak épp lekapni a cserepeket, meg vissza, ez 2-3 emberes meló. Vagy te egyedül csináltad? Nálam főleg az a para, hogy nincs tetőfólia fent ami nagyon jó lenne....

Amikor leszedtük a tetőt, akkor voltunk 6-an. Tető csre elött kb 3 hónapig tartott, míg megácsoltam az újat, lefestettem mindent, leszabtam, méretre vágtam, festettem, úgyhogy csak össze kellett legózni. A legót ketten csináltuk haverral, mikor mentek fel a cserepek, akkor 4-en voltunk. A szomszédok meg is dicsértek, h így kell ezt. :)

Ha a szarufakhoz es a szelemenekhez hozza kell nyulni, akkor csak egy jotanacs:
abszolut vizszintesbol kell kiindulni, azaz optikai szintezo. Kulonben sose passzolnak a szarufak. Mar itt eldol minden.

Ha foliazni akarsz, akkor a tetoleceket is tuti cserelni kell, mivel kiszellozes nincs megoldva, es konnyen elrohad.
En a kettos szellozest ajanlom, de ott figyelembe kell venni a plusz vastagsagot mar a tervezesnel.
Mo-n nem nagyon lattam ilyet, de amikor telen befuj a ho a cserep ala, akkor nem biztos, hogy az a legjobb, hogy a szigetelest aztatja felulrol. Pont telen...
Nekem ilyen van(kettos kiszelloztetes). Tetoablakot meg tenyleg normalisan kell betenni ha mar ket paraatereszto foliat is atvagsz...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hajrá :) Huzatban, pár egymásra dobott ytong téglán ebédelni megfizethetetlen :)

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Mondjuk pl. itt a környéken az építkezésekről az emberek ugyanazokba a kifőzdékbe meg gyorséttermekbe ülnek be, ahová az IT-sok.

Én ezekhez nem tudok hozzászólni, sosem volt lehetőségem megtanulni, amióta meg nem vagyok gyerek, nincs időm barkácsolgatni :) De később ha saját házam lesz, vélhetően megtanulok majd ezt-azt.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Családi háznál jobb ha beletanulsz :) Nálam 2 hónapja van gyerek, emiatt igazából a maszek melók többsége szorult ki és ezt csinálom.

khmmm, szerintem meg az a gond, hogy sok a bena aki ennyiert mar szakembert hiv.

Viz es csoszerelo baratom evek ota csak es kizarolag csapokat cserel. Gyors egyszeru, jol fizet.
3 honapra tele a naptara ugy, hogy kiszallassal bonyolultsagi faktortol fuggoen 20k minimum egy melo. Ad szamlat...

Teljesen furcsa.
Nekem.

Egyetlen alkalommal kellett szakit hívnom csaphoz: a konyhai mosogató csaptelep egyik menete beszakadt a falba, amikor ki akartam cserélni a régit egy újra. Szerencsére a kolléganőm veje pont víz-gázos, szóval egy köszönömért megoldotta - egyébként 15-20k körül lett volna.

A fali korong serult?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A fali korongba tört bele a csaptelep menete és én nem tudtam kiszedni, mert bónuszként még be is volt rohadva. Falat bontani nem akartam érthető okokból, de a szaki megoldotta 5 perc alatt.

A menetet tisztitani konnyebb, mint fali korongot cserelni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát pedig a szakinak az a dolga, hogy értsen a kazánhoz, nekem meg az a dolgom, hogy értsek az informatikához. Nem hiszem hogy van értelme helyet cserélni. Akinek meg van ideje két-három kétkezi szakmát kitanulni még a teljes munkaidője meg a családja mellett, annak riszpekt, nekem nincs :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Sajnos pl. kazán is olyan téma, h. definicio szerint december és február között döglik meg. Muszáj érteni hozzá legalább annyit, hogy ne fagyjál meg éjszaka az asszonnyal meg a gyerekkel, amíg 1-2 nap mire 1 kókler szerelő ráér szezonban.
--

Nekem volt már olyan, hogy a szerelő mondta: és ezért kihívtam? Mondom én úgy tudom, hogy ezeket a kütyüket csakis szakember szerelheti. És ekkor elkerekedett szemekkel nézett rám, hogy hülye-e vagyok? :-)

Már épp megérett bennem, hogy ha legközelebb szar lesz, akkor kicserélem magam. Majd meglátjuk.

Feltöltéshez (víznyomás) nem is fogok szakembert hívni most már, hacsak nem tűnik megoldhatatlannak a dolog :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ha leesett a viznyomas, akkor ideiglenes megoldas: eresztesz ra vizet kb. 1 bar-ig. Evente 1x ez nem akkora gond. Ha viszont ezt 1-2 hetente kell csinalni, akkor ott mar baj van. Akkor ki kell deritened hol folyik el a viz (csepego radiator szelep, cso a falban, vagy kilyukadt a tagulasi tartaly a kazanban). A szerelo a gyors (es draga) megoldast fogja valasztani: kicserelteti a tagulasi tartalyt, 40-60 ezerert. Nem fogja vegignezni a csoveket, lezarogatni egyesevel a radiatorokat megnezni hol folyhat el a viz. Tehat ezeket muszaj vagy hosszas torubleshooting-gal te magad vegigcsinalni.

Vagy nem gyujt a kazan. Alapbol kazanvezerlest (=alaplap) csereltet majd veled 120-150 ezerert. Ha te neked sikerül szerezni jol mukodod kolcson panelt, akkor azzal ki tudod probalni hogy tenyleg a panel baszodott meg, mert a szereleo max. majd csak a vallat vonogatja ha csere utan is szar marad a kazan.

Es a sort meg folytathatnam, szoval erdemes kazanszerelonek is kimuvelni magad, a piacon tenykedo kontarok 50-60%-nal helybol jobb lehetsz rovid ido utan.
-
--

Azok számára aki esetleg nem tudja (egy újszülöttnek minden vicc új alapon): a zárt tágulási tartályban van egy membrán (gumilap), aminek egyik oldalán a víz van, a másik pedig fel van pumpálva levegővel. Ez a rendszer elég sok vizet felvesz úgy, hogy csak kicsit nő a nyomás. Ez a lényege. A levegős oldal egy idő után leereszt, és ilyenkor a tartály a funkcionalitását veszti. Ilyenkor ugrik fel a nyomás fűtés közben (nincs hová tágulnia) és esik le utána a béka segge alá egyből.

Nyilván vannak fokozatok, a levegő oldal lehet "lapos", de nem teljesen üres is. Ez is oka lehet a gyakori utántöltési igénynek.

A drága szerelők ilyenkor kicseréltetik a tartályt, pedig csak fel kell fújni egy hétköznapi biciklipumpával - amit én láttam, azon autós szelep van. (Gyárilag nem levegő van benne, hanem valami védőgáz, de a levegő is tökéletesen megfelel utántöltésnek.)

Viszont felfujni csak ugy lesz ertelme konkret ertekre, ha kinyitsz egy kozeli radiator legtelenito szelepet, es azon keresztul tud tavozni a felesleges viz. Kulonben hulyeseget mersz legnyomas cimen a tagulasi tartaly szelepen (nem a kazan nyomasmerojen, az a viznyomas beallitasara szolgal). Ha megtortent a levegopumpalos nyomasbeallitas, utana lehet potolni a vizet, es beallitani a viznyomast. Ha zart radiator legtelenito szelep mellett pumplaod a tagulasi tartalyba a levegot, nem lesz jo a vegeredmeny.

Nem tanitjak ezt egy isiben sem, azert nem teljesen egyertelmu a tortenet...
--

Ja, igen, a rendszer felső pontján lévő légtelenítőt ki kellett nyitni hozzá, és ott kijött némi víz. Vagy leengedtem egy keveset előtte. Nem emlékszem tisztán már, hogy hogy csináltam, de onnantól, hogy tudod hogy hogy működik azért rá lehet jönni.

Ezt akartam irni, csak gyors voltal:

Viszont felfujni csak ugy lesz ertelme konkret ertekre, ha kinyitsz egy kozeli radiator legtelenito szelepet, es azon keresztul tud tavozni a felesleges viz. Kulonben hulyeseget mersz legnyomas cimen a tagulasi tartaly szelepen (nem a kazan nyomasmerojen, az a viznyomas beallitasara szolgal). Ha megtortent a levegopumpalos nyomasbeallitas, utana elzarod a radiator legtelenito szelepet, es utana lehet potolni a vizet, es beallitani a viznyomast. Ha zart radiator legtelenito szelep mellett pumpalod a tagulasi tartalyba a levegot, nem lesz jo a vegeredmeny.

Nem tanitjak ezt egy isiben sem, azert nem teljesen egyertelmu a tortenet...
--

Ez akkor is megtörténik, ha a user időközben bővíti a fűtését vagy csak nagyobb radiátorokat tesz fel. Ilyenkor lehet kevés lesz a tágulási tartály (sok helyen nincs külön csak a kazáné).

Ami 24kW-os kombi kazánt eddig láttam, abban mind 8-10L-es beépített tágulási tartály volt. Az elég egy normál méretű garzonokhoz. Családi háznál meg külső tartályt javasolnak a hozzáértők.
--

Tapasztalatból: kb max 120 nm-ig, ha max 22-es radiátorokig.

Egy ismerős mondta tegnap, aki 20 évet töltött Kanadában és Angliában, hogy meglepve tapasztalja milyen semmilyen munkákért hívnak szakembert itthon. Olyanokért, amit az említett országokban simán megcsinálnak maguknak az emberek.
Teljesen egyetértek, ugyanis anno az olcsó szakmunkával elkényelmesedett a lakosság, ma pedig megfizeti ezt. Olyan ez mint a vidéknek a Tescos csirke anno, amiatt nem tartottak csirkét, mert olcsó volt a boltban.

Hogy ontopic is legyek, én is sok mindent megcsinálok magamnak, de leginkább a fajlagosan drágább munkákat amik legtöbbször azok, amelyre nem találnék könnyen embert.

> milyen semmilyen munkákért hívnak szakembert itthon
Kb. a villanykapcsoló csere ami még belefér nekem. Gyors szerviz / mesterembör, inkább kifizetem.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Ha valaki nem ért az ilyen jellegű munkákhoz, honnan tanulja meg? Nem trollkodás. Én pl. szívesen megcsinálnék, vagy csináltam volna ezt-azt a lakásban, de nem értek az ilyen típusú feladatokhoz, nálam is kb. egy villanykapcsoló csere az, ami még megy, de se a villanyhoz, se a vízhez nincs több tudásom.

Vagyunk így páran. Szakit hívni viszont a másik nehézség. Sok olyan van, aki valójában nem tud többet, mintha 1 napig rákészülnél, szakboltban konzultálnál.

Első lépés: térképezd fel a környékeden a klasszikus szakáruházakat, ahol nem csak vonalkód-ár páros az eladó tudása. Főként az idősebb eladóval beszélgetve segítenek megfelelő szerszámokban és megfelelő javítóanyagok kiválasztásában, hasznos ötletekkel. Mellette érdemes régebbi szkennelt szakkönyveket összevadászni az internetről illetve mai termékismertetőket.
Na meg egy kis bátorság.
A jó szakkönyv és a jó szerszám nem felesleges pénzkidobás. Még akkor sem, ha nem ma kell, hanem várhatólag csak az elkövetkezendő 1..2 évben.

Sokat segít, ha nem csak javítás okán akarsz bármit, hanem barkácsolsz is otthon és vásárolsz rá szerszámot, anyagot.

Koszi, ezek jo tippek!

+1, sok a buktató, még ha meg is van minden szerszám és alkatrész otthon. De pl kocsinál is azt látom egyes videókon, hogy a szelepfedélhez is pontosan be van állítva, milyen erővel kell a csavarokat rászorítani.

Veszel egy ~8000Ft-os nyomatékkulcsot és azzal húzod meg. Problem solved.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Jó, egy szelepfedélnél nem véletlen, hogy megvan a meghúzási sorrend és nyomaték.

De pl. a kocsira felszereltem az ebay-en vett vonóhorgot a leírás meg egy youtube videó megnézése után.
Igen, volt pár dolog, amit néztem egy darabig és gondolkodtam, hogyan is lehetne leszedni / hozzáférni.

Azért remélem utána volt TüV/műszaki ;)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Nem. Miért lett volna?

Mondjuk azóta volt egy műszaki vizsga kb. 10 hónappal később. Akkor most nyugodtabban alhatunk?

Szerintem arra utalt, hogy egyrészt kötelező (Magyarországon legalábbis, a zsírúj autómat újravizsgáztatják, mert ráteszik a gyári vonóhorgot a márkaszervízben), meg hogy ez tényleg biztonságkritikus dolog.

OK.

Hát, én nem Magyarországon élek. Itt nem kell újravizsgáztatni vonóhorog miatt (se).

Ugyanúgy, ahogy pl. a vonóhorogra tett biciklihordozóval se kell újra vizsgáztatni. A totalcaron olvastam, hogy a konkrét hordozóval kell vizsgázni, hogy szürke rendszámot kaphasson az ember. Érdekességképpen, amikor én vettem a biciklihordozót, akkor ott a boltban mondtam, hogy kéne egy második hátsó rendszám. A csóka legyártotta és a kezembe nyomta.

Nem mindenhol fulladnak bele az emberek a bürokráciába

Jogos, tavaly óta nem kell rá új TüV, de a forgalmiba érdemes bejegyeztetni (ha a rendőr megfog és nincs bent akkor kötelezhet TüV-re)
https://www.autoreparaturen.de/blog/zubehoer/anhaengerkupplung-eintragung.html

Tudom hogy nem MO-n élsz, azért írtam TüV-öt :) Üdv Berlinből

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Idézet:
a forgalmiba érdemes bejegyeztetni (ha a rendőr megfog és nincs bent akkor kötelezhet TüV-re)

Itt, Angliában, nincs az autónak forgalmija. Egy papírom van, ami az üzembentartó nevét és címét tartalmazza (meg persze az autó pár alap adatát).

És persze nem hordozom magamnál ezt a papírt, akkor veszem majd elő legközelebb, ha eladom az autót, és ráírom az új üzembentartó nevét és címét.

Ezt az egyszerűséget azért kicsit irígylem. Persze ki tudja mi lenne, ha itthon is bevezetnék: még inkább tetőfokra hághatna az ügyeskedés, és jelentősen csökkenhetne a közlekedés biztonsága.

> Ha valaki nem ért az ilyen jellegű munkákhoz, honnan tanulja meg?
Nem trollkodás

Kb. mint barmi egyebnel: adatlap.

A mai epitoipar az a cegek zsakmanya, amibol az is kovetkezik, hogy a beepitest a cegek szepen publikaljak.

Nem a maguk ellensegei, ok se akarnak tulzott garancialis ugyintezessel bajlodni.

Milyen peldat irjak?:

Veszel egy tetoablakot, konkretan beepito video van a Fakro oldalan.
Amibol rogton kibukik, hogy az acs a havernal mind a 6-ot rosszul rakta be:)

Zuhanyfolyoka? Dunat lehet rekeszteni a beepito videokbol. Igaz a legtobben az animacional magasan ejtenek a lejtesre, de azert a retegrend ott van.

Tenyleg mit irjak? Beepitett budi? Millio video.

Gipszkartonozas? Konkretan a Rigipsnek kezikonyve van az osszes csomopontrol.

Burkolas? A csemperagasztoknak van adatlapjuk, hogy hova ajanljak, milyen retegrendben, milyen vizszigetelest alatta.

Falazas? A wienerbergernek falazo kiskonyve van. Hogy az ablaknal hogy alakitsd ki. Egyebkent az alapszabaly szerint kell eljarni: ha fuggolegesen rakod fal, ha vízszintes, akkor padlo.

Ablak? Felkeresed a Roto ceg honlapjat(zsanergyarto), es millio dokumentaciod van. De alapvetoen csavar (alulra nem fursz), es purhab.
Ha fahazad van, akkor ne purhabot hasznalj mert elporlad.

Lefolyo? A pipelifenak van legalabb 10 kezikonyve, hogy mire ugyelj, hany szazalek, mi a visszatemetes modja.

Vizvezetek? Szinten van pipelife kezikonyvek hada. Ilyenek, hogy hol van hotagulasa egy csonek, mennyi kozonkent tegyel bele kanyart vagy nagyobb lyukat, hogy ki tudja mozogni magat, stb.

Ereszcsatorna? Millio gyarto kezikonyve, ha cink, akkor Reinzink, ha aluminium annak is megvan a gyartoja, stb.

Ossz-vissz a betonozas igenyel egy kis utanaolvasast, hogyha *tenyleg* jot akarsz onteni. En konkretan 6 fele adalekot hasznalok, hogy vizzaro, viztaszito es ontomorodo betont ontok:)

De megnezed itt is a Sika, mapei honlapjat es vegigolvasod az adalekokat, a *biztonsagi adatlapot*, hogy mi a rakkelto benne:), mert altalaban az az okossag.
Ha meg hardcore vagy akkor del-koreabol rendelsz alapvegyuletet...

Komolyan kerdem, nem vagom hogy hol akadsz el. Kb. ahol barmilyen infos problemanal a net utan nyulsz, itt miert ne tenned?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Oszinten koszonom a valaszod, az abban leirtak tobbsegevel (mint markanevek, fogalmak) tenylegesen most talalkoztam eloszor, igy tenyleg halas vagyok, pont ilyesmire volt 'szuksegem'.

'omolyan kerdem, nem vagom hogy hol akadsz el. Kb. ahol barmilyen infos problemanal a net utan nyulsz, itt miert ne tenned?'

Nagyon egyszeru, mert azt sem tudtam magamtol, merre induljak el, milyen gyartok mely anyagai jelenthetnek segitseget. IT-val 20 eve foglalkozom, 'barkacsolassal' 0. Igy, amit irtal, tenyleges segitseg volt, innen mar valoban konnyu elindulni, amint szukseges.

Ha valamibol csak egy gyartot tudsz, akkor a neten felleled a tobbit.

Egy konkret pelda:
Mapei keplekenyito adalek, megnezed a biztonsagi lapot, hogy naftalin szulfonat. Rakeresel a vegyuletre kijon egy csomo egyeb gyarto meg nehany publikacio.
Megnezed a tobbi gyartot is, amit kidobott. Megnezed azok vegyuleteit. Ujra googlezol. A vegen van 10 gyartod, amibol europaban van 6, magyarorszahon pedig 3. Megnezed a termekeket. Majd felhivod a muszaki vegyeszmernokot , hogy melyik termekuket valasszad, majd elejted a konkret kerdesedet is. Ezek az emberek imadnak muszaki problemakrol beszelgetni.

En igy szoktam...:)

(jah es rengeteg muszaki publikaciot elolvasok, bar azok olyan 40 ev lemaradasban vannak.
Nekem az a meglatasoom, hogy olyan 1960-ig az epitoipari tudas kozkincs volt. Kaptal igazi kiskonyvet, mint Buday Tibor kb. osszes konyve kis aranybanya.
Aztan megjelentek a muanyagok az építőiparban es szep lassan a cegek kisajatitottak ezt a tudast.

Pl. regen a csempet mischungba tettek. Ami homok+cement es viz keveréke volt. Aztan ahogy megjelentek a nagyobb lapok (mar a 30*60cm-es is nagynak szamit) ez a mischung nem volt megfelelo.
Miert? Mert mas a homok+cement linearis tagulasi egyutthatoja, mint egy greslap. Es felvalik.

De sebaj, adjunk hozza egy kis rugalmassagot, egy kis mugyantat. Ja hogy azt csak ceg tudja eloallitani?
Ahogy egy szakembert idezzek:
Ez a vizszigeteles azert jo, mert egykomponensu. Azaz csak vizet kell hozza onteni.

Es igy szep lassan a tudas (adalekok) egy-egy ceghez vandoroltak es a koz ettol a tudastol elesett.
Megjelentek a zsakosn termekek.

Tobb ezer evig epitkeztek emberek mindenféle ceges felallas nélkül. Most meg egy ceg tonkremegy es egy tok jo anyag tunik el a piacrol....

)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egy masik gondolat:
Mindenki sir, hogy a mai generacionak nem lehet sajat lakasa/haza, es alberletben fog megöregedni hitellel.

Egyreszt egy mai haz dokumentacios koltsege annyi, mint régen egy haz megepitese volt kalakaban.

Masreszt ha mindent zsakos(elorecsomagolt) anyagbol oldasz meg, oda egy 8-10* es szorzot oda lehet kepzelni, amivel a kenyelemert es a tudas hianyaval fizetsz.

Harmadreszt mostmar mindenki nulla energias hazat épít, aminek a koltsege lazan *2. Es a torvenyi szabalyozas is olyan, hogy kotelezove teszi.

Megis mit var mindenki, hogy ezt az average joe kifizesse?

Ennek a kovetkezo lepese, hogy az alberletnel a foberlo is egy ceg.

A rabszolgak generacioja vagyunk.
A biorobotok generacioja vagyunk.
Apuci melosai vagyunk.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

+1

Nagyanyám mesélte, hogy amikor a nagyszüleinél nyaralt, akkor a padlót minden reggel fel kellett locsolni, hogy ne porozzon. Ki lehetett bírni.

A másik nagymamám konyhájában tört csempedarabok voltak cementbe öntve. Teljesen jó volt egy jó 40 évet kibírt és a végén is csak azért lett lecserélve, mert már nem vagyunk csórók.

Most meg a nők 120*300-as csempéket tetetnének fel legszívesebben, csak hülyén nézne ki, mert ahhoz már palota kellene.

Én mondtam a feleségemnek, hogy nekem jó lenne a tört csempe is, totál leszarom. De sajnos ebben engedtem neki, és az ő igényének megfelelő burkolat lett.

Kérdés a mai szabályok közt tudsz "kalákában" építkezni?
Tippem az hogy agyonnyom a bürokrácia.

Hagyományos anyagok.
Volt erről valami vagy Kanadai vagy Francia film öregek akartak egy "hagyományos" faházat. Hát azt nem lehetett.

> Kérdés a mai szabályok közt tudsz "kalákában" építkezni?

Nem.

Egyenesagu rokon johet segiteni, most ezt ertik kalaka alatt. Ha van vegzettsege.
Ha nincs (es neked sincs), akkor nincs hogy felvinni az e-naploba.

> Volt erről valami vagy Kanadai vagy Francia film öregek akartak egy "hagyományos" faházat. Hát azt nem lehetett.

En mar regota mondogatom, hogy ideje lenne a Parlamentet hoszigetelessel megetetni.
Elnyelne azt a zegzugos homlokzati kepet, es vegre modern-letisztult lehetne.
Budapesten ugysincs semmi latnivalo, legalabb ezzel megmutathatnank a nyugatnak.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Ennek a kovetkezo lepese, hogy az alberletnel a foberlo is egy ceg."
Van egy előnye is. Megszűnik a röghöz kötés. Lakást eladni majd másikat venni sokkal nagyobb macera, mint albérletet váltani és költőzni a munka után, vagy csak oda ahol neked épp jobb.

> Lakást eladni majd másikat venni sokkal nagyobb macera, mint albérletet váltani
Regen nem igaz ez mar HU viszonylatban.

> és költőzni a munka után, vagy csak oda ahol neked épp jobb.
Szinglikent, csalad nelkul igen. A tobbseg nem ez.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Mivel itt se igazán albérlet piac se szociális bérlakás nincs.
Mindkettő az állam és az önkormányzatok hibája.

Hiányzik egy erős állam aki beavatkozik a piacba? Volt ilyen. Nekem nem tetszett.

Nem és igen.
Kinyitották a felsőoktatást lett sok egyetemista, kellet volna kollégiumokat építeni építettek?
Felsőoktatás röghöz kötés, nem szándékolt hatás (jelezően Bp vannak a jó egyetemek és a jó gimnáziumok) sok budapesti gimnazista "kivándorolt" helyükre meg jöttek a vidéki tanulók, megint csak kollégiumi férőhely kellet volna bővítettek?
Rászabadultak az albérlet piacra.

Önkormányzatok építenek önkormányzati bérlakást? Rendőrség, honvédség, régen ezek is szereplők voltak, hozták fel a vidékieket ma is hozzák.
Szintén a munkásszállók, először elkezdtek toborozni (Ukrán, Mongol, stb) majd szálló építést támogatni (nem biztos hogy igazam van de fordítva jobb lett volna)
Az hogy az állam épít épített, "olcsó" bérlakásokat, nem érezném súlyos beavatkozásnak.

Ellenben hogy az önkormányzat a beépíthetőséggel folyamatosan játszik azt igen.

Normálisan lenne szabályozva az albérlet piac. Feketelista a rossz bérlőkről. Ki lehetne tenni akár napok vagy hetek alatt ha nem fizet (szociális lakhatását oldja meg az állam ha akarja). Nem csak a bérlőt a bérbeadót is védeni kéne.

Egyébként tudom hogy néha építkezel kevesled a bürokráciát a szabályokat, szóval nem érzed azt a beavatkozást?

ui. mikor volt az az erős állam aki beavatkozott a piacba?

(Nekem is sok uj volt benne.)

Amugy sokat segitenek a Youtube-os tutorialok. A bringam valtojat ugy allitottam be 20 perc alatt, hogy ebbol 12 azzal telt, hogy megneztem egy videot arrol, hogy hogy kell, mire kell figyelni, stb..

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

> Amugy sokat segitenek a Youtube-os tutorialok. A bringam valtojat ugy allitottam be 20 perc alatt,

Ennek az aranyeletnek is vege lesz egyszer. Azaz, hogy igazi tartalmat kapsz. Mar rengeteg influenszer a szponzor okadekat tolja.

Ha erdekel a jovo nez bele a tiktok alkalmazasba. Ahol random torokok tulhigitott fossal csemperagasztanak 2 emberes csempeket, vagy epp vakolnak. Szornyu. Mindennemu tudas hianya.

Azok nemhogy adatlapot nem olvastak, azok olvasni se tudnak....

Ilyen lesz a youtube is. 90% reklam, 10% hozzanemertes.

Linkelni kene ezt a kommentemet, mert 4-5 ev mulva baromi helytallo lesz.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Engem a cenzurajuk jobban zavar a szinvonalnal. Nem veletlenul vannak a kedvenceim bitchute-on. De a szakmai tartalmakat - egyelore - elturik. Ha mar joslas, en inkabb arra latok eselyt, hogy ezt is cenzurazni fogjak, lasd a videokat/irasokat arrol, hogy a mesterseges intelligencia rasszista/szexista/naci/nemtommi.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

sub
--

Tök jól összeszedted!

Én úgy vélem, hogy az építkezés nem egy rakétatudomány, de azért jobb ha az ember nem bassza el.
Ebben nagyon sokat segít, ha végiggondolja a dolgokat, és elfilózik azon, hogy az adott építőanyag paraméterei miért pont azok.
Például egy vezeték tipusa, színe, vagy a keresztmetszete.
Mert míg a szín az csak tájékoztat hogy mennyire fog megrázni, valamint hogy mire gondolt a költő, a keresztmetszet azt jelenti, hogy mennyi rádugott vasaló/hősugárzó után fog lángra kapni.
Ha az alapokkal tisztában van az ember, akkor már tud nagyjából tervezni, - és a végén nem ciki a terveket megmutatni egy szakinak, hogy figyelj már, látsz benne single point of rámdől/kigyullad -ot?

Én is túl vagyok két lakásfelújításon, csempézés, padló, vakolás, áram, forrasztott rezes fűtés és víz szerelés, gáztűzhely, minden. Nappali szekrényből ilyen szépet ácsoltam: http://ylegreg.hu/public/furniture/index.html

Meg lehet tudni lapszabászat elérhetőségét. + Mivel tervezted. Pont kellene majd egy nappali szekrény.

Tőlük vettem a faanyagot: http://www.abh-system.hu/
A tervezés kockás füzettel indult, időhiány miatt általában a héven rajzolgattam.
Requirement tervezéssel indult, hogy hol mekkora legyen, megmértem a könyveim magasságát, a TV méretét, ezek voltak a sarokpontok.
Aztán erre alapozva rajzolgattam a látványtervet, hogy hogy lenne szép, arányos, és amikor erre rábólintott az asszony, akkor jöhetett a matek.
Ami nem túl bonyolult, mert csak a fák vastagságát kell jól beleszámolni az elképzelt kialakításba.
Aztán jött némi gondolkodás, hogy hova hogyan tegyek csapokat, hogyan csináljam hogy ne látszódjanak csavarfejek, hova kell lukat fúrni, milyen zsanérok lesznek, azoknak hol mekkora mélyítés kell, illetve az ajtók mekkorák legyenek, mennyivel legyenek kisebbek a luknál amibe becsukódnak.
Aztán amikor megvoltak a rajzok, a méretek, akkor elővettem a linuxos Visio -t, és szépen egyesével minden olyan fát amin volt legalább egy fúrásom vagy bármi, azt lerajzoltam, beméreteztem, végiggondoltam még egyszer.
Ennek sok haszna a kockás füzethez képest csupán annyi volt, hogy sok időbe tellett, és újra végig kellett gondolnom a kapcsolódási pontokat, így ha valahol hiba lett volna, akkor az itt kijött volna.

18 mm -es borovi fenyő volt az anyag.
Hossztoldás nélküli, mert a hossz toldott nekem nem szép.
Viszont elég a B minőség, mert a csomók, illetve a kisebb természetes fa hibák nekem nem idegenek, nem akartam "steril" fát.
Festés sincs rajta, csupán pár réteg víztiszta lazúr, hogy vízálló legyen, könnyen lehessen tisztán tartani.

Most már van rajta néhány horpadás, főleg az alsó pakoló peremen ahol a gyerekek sokat játszanak, ott jó lett volna ha a vízszintes lapokat keményebb fából csinálom.

A saját készítésű szekrénynek egyébként három nagyon erős előnye van a gyárihoz képest:
- Cirka fele pénzbe kerül
- Pont olyan lesz mint amit szeretnél
- Pont a szobádhoz és az elképzelt funkciókhoz passzoló méretekkel bír

Ez utóbbinál nálam a gyári bútorok esetén a fiókok verik ki a biztosítékot.
Én utálok pocsékolni. Helyet meg pláne, mert kicsi a lakás.
Egy gyári szekrényben a fiók elő és hátlapja általában bazi vastag, plusz a fiók hátulja és a szekrény hátsó fala között van vagy 5-15 centi távolság, holttér, ami elvész. Ráadásul a fiók még csak ki sem húzható teljesen, csak kétharmad, háromnegyed hosszban.
Az én fiókomban a hátlap egy centi, és az elvesztett táv a falig még egy centi.
A vasalat meg olyan, hogy 100% -ban kihúzható a fiók.

Ja, a fiókcsúszókon kívül a vasakat (csavarok, L vasak) a szogker.hu -tól vettem, kedvelem őket, és jó árban vannak.
A csap rudakat külön vettem, OBI/Praktiker, mert azokat látni akartam, hogy mennyire egyenletesek, szépen bordázottak-e.

Viszont rengeteg munka volt, sok apró dologból áll, minden luk helyét rámérni a fára, kis fúró állványt rátenni (hogy garantáltan merőleges legyen), kifúrni.
Az élébe fúrni külön móka, pont a lap közepébe menjen, nehogy ferde legyen, és ugye nem bútorlappal dolgoztam, hanem rendes fával, ahol ha egy csomó/szíjács rossz helyen van, akkor az el akarja majd vinni a fúrószálat valamerre.
Rengeteg csiszolás, festés, - erről a feleségem tudna mesélni. :-)

Emlékeim szerint két három hónapig tartott a tervezés, és egy komplett nyár kellett mire kész lett.

De büszke vagyok rá, mert nagyon jól sikerült. :-)

Köszönöm!
Büszke is lehetsz, szép lett.
Anyag választás nem az én gondom. Szabadkézi rajzra ott a gyerek, ellenben vannak veszélyei, asszonnyal közösen képesek akár 5db eltérő végleges tervet felrajzolni.

Könyvek neked szép rendezettek hát nálunk, Dűne angol, magyar vegyesen, kiadás is változik kemény/ponyva.

Lapszabászatalt kifúratnám a lyukak nagy részét, a zsanérokét biztosan. Valahova az IKEA, és saját magam által barkácsolt közé tervezek. Felületvédelem, majd utána olvasok, kérdezek, amint meglesz miből kell dolgozni.
Pocsékolni én is utálok, van egy kisebb zsák zsanérom vasaltatom, pont ezért viszont a holt terek nekem kellenek, fiók mögé ha úgy van tervezve elfér pár HDD, a szekrény alá pár alaplap, kábel. Gondolom kiderült asszony viszont nem támogatja a megőrzést, meglátja kidobja.

Jó, hogy írtad az élébe fúrt lyukakat is megpróbálom a lapszabászattal kifúratni.

> Hossztoldás nélküli, mert a hossz toldott nekem nem szép.

Pedig a hossztoldott muszakilag jobb: kevesbe vetemedik.
Bar en se szeretem.:)

En magam szoktam szaritani a faanyagot.

> Az élébe fúrni külön móka, pont a lap közepébe menjen, nehogy ferde legyen,

Van ra szerszam. Idonkent a lidliben is lehet kapni.

> fiókcsúszókon kívül a vasakat

A fiokcsuszokat az ikeaban. Altalaban blum vasalatot arulnak eleg jo aron.
Bar neha abbol is a legolcsobb modellt. Szoval blum katalogus es megnezni ikeaban mi van.

En a csavarokbol altalaban rozsdamentest hasznalok, es nagytetelben veszem meg, mert normal csavarbolt nem tartja.

Van nehany butoripari csavar ami nincs rozsdamentesben: konfirmatorcsavar, excenter osszehuzo

Tiplit en gyartom. Amikor nekiallok egy kosarral szokott lenni.

Festes: Ah ebbe bele se kezdek, mert baromi szerteagazo

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezek a videok arra jok, hogy el tudsz indulni.

Pl, csempekereszt helyett, mar csempeek divik (elso video).

Csempevagonal meg tenyleg normalisat hasznal az ember, ha nem akarja megszivatni magat.
Pl. Sigma es 120kHUF, ami apropenz az utolagos idegeskedeshez viszonyitva.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

El sem hinnéd, mennyi használható howto van a youtuben...

Amikor gyerek voltam, volt egy könyvünk (ha jól emlékszem, francia), amiben mindenféle ház körüli javítások voltak rajzokkal elmutogatva. Három nehézségi szint volt: ember, asszony, gyerek.
Mittudomén gyerek cserélte ki az asztali lámpa elszakadt vezetékét újra, az asszony oldotta meg, hogy ne nyikorogjon a lépcső, vagy fedte le a kandalló nyílásának egy részét deszkákkal, hogy legyen jó huzata és a kémény felé menjen az a füst. Az ember meg falazott, fúrt, vakolt, akármi.

Tetszett.

Nekem egyébként apám tanította a villanyszerelős mókákat, fal fúrást, csapban tömítés cserélést, ezt-azt. Az asszony meg megnézett egy YT videót, és azóta gyönyörűen tud tapétázni.
Eddig csak csempézni hívtunk valakit, mert nagyon nem bíztam benne, hogy jó lesz az eredmény, ha mi állunk neki (pedig az asszony ezt akarta).

Hozzáteszem, hogy itt egyébként igen megkérik a szakemberek a munka árát. Pár négyzetméter csempe a konyhában kb. 500 font volt. Megkérdeztem a villanyszerelőt, hogy mennyibe lenne a konyhában egy elég nagy részt, ami egy kapcsolóval kap fényt, két külön kapcsolóra szétválasztani, hogy az étkezős rész és a főzős rész külön kapcsolható legyen. Erre is valami 500 fontos árajánlatot adott.
Egy másik villanyszerelő meg az egyik szomszédnak tett 750 fontos ajánlatot arra, hogy kicseréljen kb. 16 spot lámpa foglalatot, ami annyi munka, hogy ki kell húzni a régit, oldani a szorító csavarokat, vezetéket kiszabadítani, új lámpatestbe megfelelő helyre odatenni, csavarokkal rögzíteni aztán a helyére visszanyomni x16.

Részemről eredeti szakmám műszerész, innen a vellany szerelés már nem nagy ugrás (lefele). Ismerni kell az anyagokat, normális vellanyász boltban szivesen eligazítanak, ha elmagyarázod, mit akarsz.
A családban több építész is van, valamint gyerek/fiatal koromban még divat volt "kalákában" építkezni, csak nálunk a családban a szakszerűség a szakik miatt megvolt. Úgyhogy innentől ez a része is pipa.
Amellett neten minden infó megvan, gyártói oktató videók, stb. Utána lehet/kell mindennek olvasni. Olyan nincs a ház körül, amit egy ügyes ember nem tud jobban megcsinálni, mint egy közepesen beleszarom szaki. Csak max lusta hozzá, vagy nincs hozzá kedve, esetleg büdös a meló, és inkább megfizetni.

Dupla. :)

Youtube-on van egy-két olyan channel amiből simán nekiállnék.
Egy példa: https://www.youtube.com/user/skillbuilderchannel/videos

sub, ez jó yt csatornának tűnik. A lézeres szintező kalibrálása érdekesnek hangzik. Vettem ilyen kütyüt még tavasszal LIDL-ben, de a leírása nem volt valami professzionális ill. a kalibrálást is elhallgatta.
--

Van itt egy másik fórum, ahol házépítők írtak magunknak egy saját kis könyvet a töméntelen szívásból és tapasztalatból. Valaki biztos bepasztolja a linket, én nem taláom.

Ezek szerint nem. Én se találtam meg pedig tisztán emlékszem rá h. volt ilyen téma.
--

Persze a facebook permalink halott.
Ezert szeretem a facebookot...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

https://m.facebook.com/groups/Ahazepitok/permalink/2915607838455840/

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

be kell lepni a csoportba

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Csak megtaláltam:
https://konyvaruhaz.epitemahazam.hu/

közben rájöttem h. az értelmes kontent az bezony fizetös.

A free e-book kb. szokás szerint "hajadra kenheted" kategória:
https://www.epitemahazam.hu/kozosseg/utmutato-uj-epitkezoknek-letoltese/
--

Én is sokmindent megcsinálok, de egyet nem: glettelni festés előtt.

Feherrel kell vakolni:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem a színnel lesz baj, hanem azzal, hogy ha ráfestek a saját glettelésemre, akkor az súrlófényben okádék lesz :)

Egyreszt a vakolat az "rusztikus", tehat abban az a szep, hogy nem tokeletes. Es *nem festesz ra*, nem *glettelsz ra*.
Az ugy van kesz.

Ha meg tokeletes (pl. moshato) falfelutetet akarsz csinalni, akkor azt Q4-nek hivjak a rigipsnel (gipszkarton)
Amihez megnezed a katalogusukat, es amelyik anyaghoz odairjak, hogy q4 feluletet ad, az a befejezo gletteles (van tobb fele is). Igazabol az a lenyeg, hogy minel finomabb poritott gipsz legyen benne.

Mar a glettelesnek surlofenyben tokeletesnek kell lennie, a festek nem tunteti el ezeket a hibakat.
Azaz csiszolsz, csiszolsz es csiszolsz. Ertelmes maszk legyen rajtad (20kHUF), vagy novesz banyaszbajuszt:)

Ha nem jo a glettanyag, lehetsz akarmekkora muvesz, akkor se tudod nullara lehuzni, es mindig lesz benne egy kis "hiba".

En egyebkent meszelni szoktam. A furdo mennyezetet csinaltam meg moshatora, aminek az anyagkoltsege 25kHUF volt 4m2-re (csak a festek). Ennyibol en ki tudok meszelni olyan 160m2-t:) De a falakat nem meszelem, ott feher vakolattal megallok:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pont ez a felkenem-csiszolom-felkenem-csiszolom (majdnem) végtelen ciklus, amit soha.
Egyébként meg ha már van rajta vakolat, akkor muszáj.

> Egyébként meg ha már van rajta vakolat, akkor muszáj.

https://images.obi.hu/product/DE/1500x1500/541505_1.jpg

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Valamiért kétlem, hogy ezzel úgy síkba lehetne csiszolni, hogy utána ne kelljen glettelni. De én ahhoz nem értek :)

Ezt senki se allitotta. Szerintem felreertettuk egymast.

En annyit mondtam, hogyha feherrel akarsz vakolni, ugy hogy volt mar diszperzites festesed, akkor le lehet kaparni a vakolatig es a vakolat egy reszet is (pl. 0.5-1cm vastagot). Es a "kaparofa" linkjet adtam meg.

Egyebkent 5letem sincs, hogy az emberek miert eroltetik ezeket a diszperzios festekeket.
Kb. az osszes rakkelto. Vagy ti nem szoktatok biztonsagi adatlapokat olvasgatni?
Mar az alapozo leguti megbetegedest, es borkarosodast okoz. A legtobbra ra van irva, hogy vedokesztyu hasznalata kotelezo.

De az alapozokban tipikusan metil-izotiazol es benzizotiazol van. A melyalapozokban az metiles is benne van, a sima alapozoban altalaban nincs. A festekekbe is bekeverik.
Itt van ket wikipedia link:
https://en.wikipedia.org/wiki/Methylisothiazolinone
https://en.wikipedia.org/wiki/Benzisothiazolinone

A wikipedias cikkben is benne van, hogy 2001-ben a festekek, parazarok csak 25%-a, 2014-ben meg 95.8%-a tartalmazott.

Es ez csak az alapozo. En nem akarok bunbakot kikialtani, mert a festekek se jobbak egy fokkal sem.
Meg jo, hogy a leggyakoribb viszkozitasszabalyzo anyagot az egerek kipiseltek, pedig franko neve van annak is:
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/2_2_4-Trimethyl-1_3-pentanediol-diisobutyrate#section=GHS-Classification

Szoval ha en tehetem, akkor nem festem a komplett legteret ossze mindenfele kemikaliakkal, aminek csak a biztonsagi adatlapjaban ugy mellesleg a "potlolagos adatoknal" odavetik a legmergezobb vegyulete(ke)t.

De ez csak egy laikus maganvelemeny. Mindenki azt csinal amit akar.

De azert a diszperzios falfesteknel meg annyit megemlitenek, hogy altalaban parazaroak, mert muanyagdiszperzio.
Az epuletek kulso oldala altalaban tokre parazaro, foleg ha hoszigeteles is van. De a sima vakolatba is kevernek viztaszito adalekot.

Szoval van egy fal, ami egyik oldalrol se tud vizet leadni/felvenni. Egy kis hohid, vagy gyenge szellozes, es
maris megjelenik a peneszgomba. Noh ha valami, akkor az aztan mergezo.

Uff, beszeltem. Leallok, nem spamelem tele a forumot, ugyse erdekel kb. senkit se... :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Engem érdekel. Ha jól értem, akkor amellett vagy, hogy hagyományos homok, gipsz, mész és cement anyagokkal kell dolgozni és kész.

Igen is meg nem is. Amellett vagyok, hogy sajat maga keverje ki az ember, es legyen a recept kozkincs.
Es en donthessem el, hogy mibe milyen rakkelto anyagot keverek.

De alapvetoen a vege az, hogy tudom mit teszek bele. A labazati vakolatba viztaszito adalekot, szalerositest.
A falat inkabb feherrel vakolom, minthogy gletteljek, az ala meg alapozot hasznaljak

Szoval a tudas ne ott alljon meg, hogy "ez a vizszigeteles azert jo, mert csak vizet kell hozzaadni", vagy ha eros betont akarok akkor nem 4 lapatot dobok a keverobe, csak 3-at.

Viszont a mi "rendszerben gondolkodunk"-kal ki lehet a vilagbol kergetni...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

sub
Asszonnyal Praktikerben jártunk nagyon nézegette a festékeket. Kedveli az épp divatos színeket abból meg mindig festés lesz.
De fél az ilyen ismeretlen vegyi anyagoktól.

A glettelés az, amire még a család nőtagjai sem tudnának soha rábeszélni. Annyira nem érdekel a felületek minősége, hogy magamnak soha nem csinálnám meg. Pláne hogy még porral is szivassam magam csak ezért.

Egyszer lefestettem egy falat, tök jó lett. Erre jöttek a nőtagok, és azzal kezdték, hogy ezt azért le kellett volna glettelni előbb. Mizni? Kérdem én? Az mi a szar, és mire való? Haggyatok már!

Ezért nálunk mesterember csinálja. Párszor ránéztem ahogy dolgoznak: még nézni is rossz volt. Szinte fizikai fájdalmat okozott, ahogy csiszolgatták a szemmel nem is látható dudorokat. Minek? Amiatt szokott rossz lelkiismeretem lenni, hogy én vagyok a megrendelő, és mégis én szarom le. Ezért inkább csöndben lelépek, és nem is nézem ha nem muszáj.

El tudom képzelni, hogy ha ezt dolgoznám, akkor viszont én is megszállottá válnék és órákig csiszolgatnám a semmit. Mert a munka tökéletességére rá tudok kattani akár anélkül is, hogy a végeredmény igazából érdekelne.

Én láttam olyan szakit aki a tiszta, nyers panel betont kezdte el glettelni. De mivel ismerős/barát volt, nem ütöttem agyon:)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

De mivel ismerős/barát volt, nem ütöttem agyon:)

Így legalább el tudott menni pancserkedni más(ok)hoz is. És kérem szépen így terjed szaporodik a kókler.

--

> és órákig csiszolgatnám a semmit.

Hat 2 gletteles kozott legalabb egy fel napot illik varni. Csiszolod, megnezed, hogy hol vannak hibak, azokat ujra telibegletteled (nagyobb foltok), vagy ha sok hiba van, akkor a komplett feluletet meg egyszer.
Varsz egy napot (nehogy felhozza az elozo friss glettelest az uj), ujra gletteled, remelhetoleg kisebb foltokban, de elotte csiszolsz.

Csiszolasnal is el lehet durvulni. Eloszor olyan 60-80-assal nyomulsz. A vegen meg 120-180-assal vermerseklettol fuggoen.

Szerintem keverjetek ti is feher vakolatot, es legyen ott a vege:) Ugyanugy lelegzik a fal. Mivel rusztikus, a hibakat baromi konnyu javitani. Egyedul a feher cementet sz*r beszerezni, meg a feher homokot (kvarchomok).

Ha valaki a rusztikussagat kopkodne, vannak premium szinten direkt erre rameno cegek:
http://www.csaladihaztervezes.hu/Nyito/tadelakt-vakolat

Hat ez a fal se lesz surlofenyben tokeletes...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A szép falat lefestettem.
A csúnyára meg tapétát tettünk.
Elvégre normális ember nem gyártja a problémát, hanem megoldja! :-)

tapetat soha. Inkabb ujravakolom... ha

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pedig az tipikusan egy könnyű meló. És van látszatja, és lehet vele haladni.
Havernál megcsináltuk a kecóján a glettelést, a parkettát már nem akarta sk csinálni, és a parkettások elkérték a festő mester számát, mert "szépen dolgozik". Köszönte szépen a dicséretet. :)

> Kanadában és Angliában, hogy meglepve tapasztalja milyen semmilyen munkákért hívnak szakembert itthon. Olyanokért, amit az említett országokban simán megcsinálnak maguknak az emberek.

Azert hasra ne essunk amerikatol.
Az anyagok joresze csak markanev.
Ahol egy biztonsagi adatlapot elolvasol, es olyan erzesed van, mintha egy reklam ujsagot olvasnal. Spanyolul.

Az epitkezesuk meg szinvonaltalan. OSB lapbol(az epitoipar szemete osszeragasztva VOC-val:) van a haz, de meg a furdo is, ahova ide-oda beragasztanak egy oblitos flakont a tusfurdonek.

Papirhaz muanyag konfettivel diszitve...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egy csap beszerelése vagy egy villanykapcsoló cseréje ettől még ugyanolyan folyamat.

Hat a villanykapcsolonak amerikaban kulon erre a celra hasznalatos gagyi gipszkartondobozuk van.(talan 80*50mm?)
Arrol nem is beszelve, hogy rengeteg gagyi-fos dolgot megengednek maguknak, ami a 120V elbir.
Pl. a rez csomopont onozasa.
Vagy a csavaros kotes.
Europaban egyik se megengedett...

A csaphoz meg annyit, hogy eldontottek-e mar hogy a ragasztott pvc cso az igazi?:))

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azt hogy? A nagyobb áram miatt azt gondolnám, hogy még parább, mintha 230-nál gányolnék.


<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

En a fem kotodobozt se igazan ertem.

Mondjuk az "ipari aramnal" is megakadtam, ahol a ket fazis 180fokkal van eltolva es a ketto kozt osszejon nekik a 240V.
Azert ha itt harom fazist (120fokkal eltolt, fazisok kozott 400V) huzol valahova azt kulon jelolod, nemcsak ugy a konyhapult ket vegerol osszehuzol egy-egy vezeteket a mikronak...

Es mindezt felszegeled az OSB fodemed aljara tuzogeppel. (osb fodem az ket tetolec kozotte osb lap, mint egy I-gerenda. Ez az engineered wood, az egesz osb lappal boritva felulrol, amire vizszigeteles (vagy normal folia) es jarolap)

Amikor azt latod hogy a pincebe ugy nyitnak lejaratot, hogy szurofuresszel nekiallnak a padlot fureszelni...

Ahh nem is folytatom...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Épp a minap cseszett le valaki a lakópark facebook csoportjában, mert azt mertem mondani az egyik szomszédnak, hogy nyugodtan cserélje le a spot lámpák foglalatát, nem bonyolult (tényleg nem az).
Beidézte, hogy milyen rendelet szerint minden változtatást az elektromos rendszeren tanúsítás köteles, és amikor az ember eladja a házat, be kell mutatni az eredeti tanúsítványt és az összes változásról a tanúsítványokat.

És ha esetleg fürdőszobában cserél az ember foglalatot, akkor még az önkormányzatnál is be kell jelenteni.

(Anglia)

Olaszországban ugyanez a gázra: még radiátort sem cserélhetsz engedély nélkül. csere = változtatás

Svédország ugyanez. Ha hozzányúlsz a villanyhoz és nincs róla papír a házad biztosítását buktad.
Eléggé kontraproduktív az egész szerintem, mert mindenki hosszabbítókat dugdos mindenhová egy konnektor áthelyezése helyett azt szabad. Miközben persze a gép gyártók meg leírják, hogy ne dugd hosszabbítóba a hűtőt meg a mosógépet stb...

Jajj, ez a hosszabbítós dolog!

Angliában, ahol senki sincs felnőttként kezelve, a fürdőszobába nem lehet konnektort tenni (kivéve a villanyborotva speciális alakú csatlakozója, valami 1A körüli olvadóbiztosítékkal, amit nem lehet semmire használni).

Az indok Health and Safety.

Nem tudom, pontosan mire gondolnak, hogy a gyerek pancsoláskor belefröcsköli a vizet, aztán valaki majd épp odatámaszkodik és jól agyonüti az áram?

A lényeg, hogy a csajok hajat akarnak szárítani. A tükör a fürdőben van, szóval kint bedugja a hosszabbítót, bent ledobja a fürdő nedves padlójára, beledugja a hajszárítót, a hajszárítóval lefújja a párát a tükörről, aztán szárít.

Hát ez (földön fekvő elosztó) biztos sokkal biztonságosabb, mint a falba másfél méter magasan beépített alpjzat.

Festeni szabad radiátort? Hiszen azt csak úgy lehet ha leveszed :) Vagy nem plombázzák, hanem őszinteségi alapon megy? :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Egy mostani porfestett lapradiatort mivel festenel le, hogy ne latszodjon, es ne legyen nagyon gagyi hatasu?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én ilyennel fogok próbálkozni, a fürdőszobai már csupa apró rozsdafolt (pedig Vogel & Noot, de úgy tűnik, itt is csak a márkanév van meg):

http://www.kohazy.hu/?id=termekek&product=maestro-radiator-aeroszol-400-ml&art_id=169&hj=0&nyelv=hun

vagy ez talán:
https://festekarus.hu/termek/trinat-radiator-festek-spray-400ml/

Hát szarul írtam le így se neked se másnak nem esett le, hogy:
- utánajártam (yt videók, manual, google), majd láttam hogy a csap be van gyógyulva
- beszéltem egy szerelővel, először hogy időpontot kérjek, majd utána elmagyarázta hogy milyen szerszámmal milyen módon engedjem ki
- majd sikerült megjavítanom magamnak

Amúgy meg igen, amihez nem értek, ahhoz szerelőt hívok.
- az ingatlan bérbeadó majd rendezi a számlát
- így garantáltan nem okozok kárt, amit viszont nekem kéne rendeznem

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Mindent megcsinálok magamnak. Istentelen az, hogy a "szakemberek" bármilyen téren milyen minőségű munkát adnak ki a kezükből.
Gyerekkoromban aki kettessel bukdácsolt végig az általános iskolán, az lett festő, kőműves, ács. Ma ezek az emberek a 40-50 éves megbecsült "szakemberek".
Inkább nekiállok, megveszem a szerszámot, utánanézek és megcsinálom. A bármit. És nemcsak harmad-ötöd áron jövök ki, hanem tudom, hogy úgy van megcsinálva, ahogy azt kell. Nem jön szét, nem esik le, nem szivárog, nem hal meg egy év alatt.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

sok-sok +1

Én a mai napig "emlegetem" az általános iskolai tanáraimat.
Fiam, te éppen csak átmész évről-évre, legyél kőműves, villanyszerelő, stb. az való neked.
A jól tanulóknak, menjetek gimnáziumba, szakközépbe, ti oda valók vagytok.
A bukdácsolók ma a menő építőipari vállalkozók, a jobbak meg kikötöttek a TESCO-ba, Lidl-be.

Hideg futkos a hátamon, ha rá gondolok, hogy a 8.-ban még szótagolva olvasó, osztálytársak ma házat építenek, gázt, villanyt szerelnek.
Persze értem én, hogy gyakorlat teszi a mestert, de ha lehet ne nálam, ne az én pénzemen, az én káromra gyakoroljon. Burkoló úr bekever 1 zsák ragasztót. A zsákon rajta van a mit-mennyit, de természetesen okos, ezért nem olvassa el az írást, persze túl híg lesz. Sebaj! bontsuk ki a második zsákot, abból lapátoljunk bele, amíg jó nem lesz. - Itt kezdődik az ördögi kör, amit képtelen felismerni burkoló úr egyszerű esze. Nevezetesen nem akar ismét lebőgni, elolvassa a zsákon az instrukciót, gondosan decire kiméri a vizet, majd önti bele az anyagba, ami ugye kevesebb, mert előző nap ebből pótoltuk azt, amit elcseszett.
Aztán jön, hogy sz@r az egész, ez is híg lett, nem érti miért... Én meg sírok, elő a harmadik zsákkal.
Az ugye nem kérdés, hogy a vízmérték libellájában (Főnök! Miben?) amelyik oldalon a buborék, az az oldal a "magas". De! Kérdés!

Az is gáz, hogy a munkát elvállaló "Mekk Mester" megérkezik, aztán így kezdi: főnök úr, van egy létrája? Keverőszár, vödör, vízmérték, sniccer? Kéne egy ceruza is!
Miiivaaaaannn?

Meg: ide jövünk hárman, 4 nap alatt feldobjuk, 400e pénz lesz, de ez egy frankó ár, mert ezért mások 1,2m pénzt kérnek ám.
Megjön egyedül, a megbeszélthez képest 2 nappal később, mert éppen tüdőgyulladása volt... Főnök úr, tudna segíteni?!

gy

Ha ezeket minden érintett agyonverné egy lapáttal és elásná az erdőben, pár hónap alatt elfogyna az összes kókler kazánszerelő, villanyszerelő, vízszerelő, bádogos, ács, kőműves és még az isten haragja tudja hány kontár az országban! Csak sajna senki nem veri őket agyon.

Ahogy a balos, jobbos, középső, és komplementer politikusokat sem. Sajnos.
--

Hát lehet hogy Te jól felszívtad a megfelelő tudást de azért arról is lehet mesélni hogy az önjelölt olcsójánoskák mit képesek művelni egy házzal.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ja. Amikor meg a "mesterek" után pár évvel a felújított lakásban polcbefúrás közben találsz egy bevakolt rongycsomót, fadarabokat, stb-t a vakolat alatti rétegben, amikor a glettelt fal láthatóan hullámos,amikor az asztalos által kijavított fa ablakkeretnél 3 mm-es hézagok vannak, amikor a pár éves cserepezett terasz tető elkezd beázni, amikor az autószerelőd rézalátét (~40ft) helyett odaken egy kis masszát az olajleeresztő csavar alá, stb,stb, még sorolhatnám hosszan, na akkor amikor ezeket tapasztalod, akkor is olcsójánosozol? Ismerőssel egyforma autónk van,én megveszem az olajat, szűrőket, olyat, ami jó minőség, és bérműhelyben kicserélem magamnak, ~10000 Ft, fél óra. Ő elviszi szerelőhöz, "mert nekem nincs ehhez kedvem még munka után", 25000 és nem tudja, mit, milyen minőségűre cseréltek. Ha cseréltek. A két autóban egyforma motor van, futásteljesítmény hasonló, neki két olajcsere közt elfogy bő egy liter motorolaja, nekem 1 dl.
Nem elsődlegesen az olcsóság miatt csinálom magamnak, hanem főleg a munka minősége miatt.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Mi ez a bérműhely? Használhatsz autószerelő műhelyt magad? Hol van ilyen? Mennyibe kerül?

Látom, a kugli nem a barátod... :-\\\ E!
https://info009843.wixsite.com/szmagad/arak (puruttya szereldmagad.hu :P )

Nyilván a saját tapasztalat amire a kérdés leginkább vonatkozik. Ilyen műhely van pár, de nincs minden sarkon sajnos.

Nekem az utca végén van az autószerelő, és a legtöbb dolgot aznapra megcsinálja. Ezzel nehéz felvenni a versenyt.

Az olajszűrő cserét én ilyen fapados megoldással tudom le:
https://www.obi.hu/egyeb-karbantartas-autojavitas/tartobak-2-db/p/3085123

http://szereldmagad.hu/

Korrekt, tiszta, rendes, megfizethető.
Fél óra alatt úgy megcsinálod az olaj-szűrők cseréjét kényelmesen, hogy utána csak kezet kell mosni.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Márkaszervizről akkor szokott le az asszony amikor az olajcsere után mutattam a pálcán az olajat, elég fekete.
Ellenben azért viszem autószerelőhöz mert élő társat szeretek. Azaz mindig kérek egy teljes átvizsgálást. Olajcsere tényleg nem egy nagy etvasz. De a többihez már nem árt ha ért is aki csinálja.

"Márkaszervizről akkor szokott le az asszony amikor az olajcsere után mutattam a pálcán az olajat, elég fekete."

Remélem tettél panaszt... :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ha az panasz, hogy ráírtam a szerviz vezetőre és küldtem pár képet akkor igen. Azt sem érzem igazán nagy retorziónak hogy szerelőt váltott az asszony. Szerviz vezetővel néha összefutottam a közértbe és panaszkodott, hogy munka rengeteg, szerelő meg kevés. Igaz azóta nem találkoztam vele. (nem annyira volt fekete, hogy teljesen kihagyták az olajcserét csak benne hagytak 2-5dl fáradt olajat)

Ha benzines, akkor jogos, ha dízel, akkor tévedésben vagy.

Benzines

Jó olvasni, hogy sokak sok mindent megcsinálnak saját kezűleg!
Én is így vagyok vele. Csak a legutolsó esetben hívunk szakembert, mert ha egyszer még ide is ér, akkor sincs garancia arra, hogy jól is csinálja amit csinál.
Volt már pár szakembernek nevezett emberel dolgunk és a legtöbb olyan fércmunkát végzet, hogy még én is jobban megcsináltam volna, aki azelőtt még azt sem tudta mi fán terem az...

Pár éve elkezdtünk lakás felújítani, és mivel 95%-ban mindent én csináltam, egész sok mindenhez értek:
Falazás, vakolás, glettelés, csiszolás, festés, laminált padlózás, gipszkartonozás, csempézés, járólapozás, villanyszerelés, vízvezetékszerelés, gázszere... jah nem , ahhoz azért hívok szakit :)

Lehet nem megy minden gyorsan, de legalább olyan lesz mint amilyennek én elképzelem és nem olyan amilyet összekontárkodnak.
Pl. az ablakcseréhez szakit hívtunk. Egy nap alatt pik-pak kicserélték az ablakokat, ajtót. Pár nap múlva jön a szomszéd, hogy leeset az ablakpárkányunk...
A bejárati ajtónál is a keret elég gázul néz ki...
Jobb ezt is én csináltam volna.

Szóval igen. Egy férfiember igenis fogja a kalapácsot és álljon neki két kézzel a melónak, különben kurva világ lesz itt! :)

Egetértek azzal, amit a többiek írtak, vagyis a nagy részével.
Van egy probléma, amit szintén az okoz, hogy kevés a szakember a piacon.
Iszonyatosan sokan vannak a kóklerek. Ráadásul ki sem tudod szűrni őket, mert annyi munkájuk van nekik is, hogy simán céget tudnak alapítani, felvenni alacsonyabb fizetésért minden féle segédmunkás szintű, jó esetben kevésbé alkoholista jómunkásembert.
Az ilyen helyeken szakember nem is fordul meg nagyon, mert általában többet kérnek 1200-1500Ft-os órabérnél. Ezeken a helyeken meg nem adnak annyi fizetést.

Szóval ha találsz is ráérő "szakembert", kezdhetsz aggódni, hogy csak duma, vagy valóban ért is hozzá.

Ismerős építkezik. Kőműves napi 40-50k zsebbe, segédmunkás napi 20-25e. Ha nem kapja meg a pénzt, másnap már nem is jön. Ha megkapja, sem biztos.

Akkor kicsit lemaradtam az órabérekkel kapcsolatban.

A 40-50k az nagyon jutanyos egyebkent.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem nagyon is túlzó ez az összeg is, mint ahogyan a 20-25 a segédmunkásnak.

Épületgépészként, vállalkozónál, alkalmazotti státuszban havonta 300 - 350000 Ft netto / hó szerintem az átlag.
"Természetesen" minimálbérre bejelentve, ha egyáltalán bejelent. Én mostanában már ezt is ellenőrizni szoktam. Volt ahol rá kellett szólnom a "Főnire", hogy ugyan ne felejtsen már el bejelenteni... Volt is csúnya nézés...

Persze a kolléga biztosan több tapasztalattal rendelkezik és abból mondta ezeket a számokat.

Fél éve mondta, most már lehet, h több is, nem tudom.

mondjuk az is erdekes hogy kata mellett miert kell zsebbe melozni? havo 50k az ado, es evi 12 misiig lehet szamlazni, a konyveles meg egy 20 perces melo.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

kepzettseg

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mert havi 50k az sok penz a KKV-nak, akkor is ha amugy hulyere keresi magat. Az alkalmazottak (ugy altalaban) majd befizetik helyettuk amit kell. Szivesen. Az allami tamogatasokat a semmire szinten szivesen. A majdani nyugdijat (mert ugyis kapni fog valamennyit, es sokkal tobbet mint erdemelne) szinten szivesen.
Nalam amelyik csak utal ra hogy valami szamla nelkul mennyivel olcsobb, mar kapja is a koszi-viszlat kombot.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Ez boduletesen sok penz..

Jut eszembe. Gázhoz nem szeretek nyúlni, úgyhogy a rendszeres kazán takarításhoz már tizen éve két emberkét hívok, aki ilyesmit is vállal, amúgy vizet-fűtést szerelnek. Az egyik már tavaly sem vette fel, a másik hamukázott, h jön, visszahív, stb. Úgyhogy, mivel láttam vagy 10x, hogyan csinálja, megcsináltam magam azt is. Kb 3 hetet üldöztem őket, h jöjjenek ki, még a nyáron, szezon elött.

Azt a max. 15 perces (szerelés included) "kazántakarítás" néven futó porszívózós """karbantartás""" bohóckodást még egy agyalágyult hülye is meg tudja csinálni magától, ha már látta 1x előtte hogyan kell.
--

Ez a művelet Olaszországban évente kötelező, bár itt van mérés és illetékbélyeg is kell, valamint a szerelő lejelenti az önkormányzatnak és a gázszolgáltatónak. Ha nem történik meg, akkor büntetés és lekapcsolás a hálózatról a szankció. Amúgy idén 180 euróba került. A lentiek szerint jövőre csak 125 euró lesz.

Il costo annuale è 125,00€
Il bollino biennale 25,00€
Il libretto 30,00€ lo paga solo la prima volta

Google translate:
Az éves költség 125,00 €
A kétéves bélyeg 25,00 €
A 30,00 eurós füzet csak az első alkalommal fizet

Nálunk meg tavaly óta opcionális a magánházakban a 2évenkénti kéményellenőrzés (társasházakban továbbra is kötelező, cégszékhely esetén meg házaknál is). Cserébe ingyenes lett ezeknél. Mindenki döntse el h. melyik a jobb/rosszabb.
--

Kéményseprőt kéményt seperni én még nem láttam. Ellenben gyakran bepróbálkoznak valami lehúzással. Jobb ha leépítik őket. Akinek esze van, az meg leellenőizteti szakemberrel.

Reméljük nem növekszik majd a szénmonoxidos hírek száma :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Jó kérdés. Azért az igaz, hogy olyat már láttam, aki a huzatra ránézett legalább. Szóval valami értelme volt a kéményseprőknek.

Viszont a mai gépek mind monitorozzák az égés folyamatát és leállnak ha baj van. Persze sokaknak erre az lesz a válaszuk, hogy kiiktatják a biztonsági rendszereket ahelyett, hogy megcsináltatnák a kéményt.

ok csak azert vannak hogy legalisan korbenezzenek mi ertekes van a lakasban. aztan megy az info tovabb.... :)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Na, ez nem ide.

Egy gázos kitipegett hozzánk, 3000 Ft-os alkatrészt beszerelte.

Végösszeg: 27.000 Ft, számla nincs. Eddig nem nyúltam a gázhoz, de lehet, hogy változtatok rajta. Elgurult nálam a gyógyszer.

Már beszélgettem sokakkal, hogy lófasz az IT "sztárgázsi" legyen az akár bruttó 1,2-1,3-1,4 millió is, mikor egy ilyen büdösszájú tróger kazánszerelő kiszambázik címre, és jobb esetben fél óra kóklerkedésért lenyúl 15-20-25 ezerre.
Közben persze a hibát nem javítja ki, garanciát a taknyolására semmit nem ad, hívjad ki pénzért megint ha elszaródik. Ha követeled hogy jöjjön vissza és fejezze be amit elkezdett, akkor biztos nem dugja oda a pofáját sohatöbbé. Aztán már húzza is el a rothadt belét a következő címre, közben meg 1-2 nap múlva megint szar a kazán.
Sok ilyen 55-60+ os vastagbőrvanapofámon tróger kontár megél ebből vígan az országban. Kár h. nincs tömegesen a híradóban h. egyik-másikat agyonverte a tulaj a kontárkodás végén. Az életben maradtak talán észhez térnének, tisztulna a szakma. Várom a napot, hogy a hírek elkezdjenek minden este 1-2 ilyen esetről beszámolni. Kb annyira reális, mint hogy az aktív politikusainkat kezdjék pártállástól és hovatartozástól függetlenül mind likvidálni. Mindet.

Számold ki ha naponta csak 4-5 címre ment ki kókányolni, már abból zsebretett 1 nap nettó 100at alsó hangon.
Ha valaki biztosítani akarja a gyereke megélhetését, ne buzi szoftverprogramozónak tanítsa ki, hanem kazán- vagy gázszerelőnek.
--

A szomszéd füve mindig zöldebb?
Vagy csak frusztrált vagy?

Én meg nagyon sok gagyi programozót ismerek, aki nagy arccal kezd, aztán ad egy teleszemetelt kódot.

A leírt tünet minden szakmára igaz, csak az építőiparral többet talalkozik az ember.

Zöldebb a frászt. Hány IT-ban dolgozó embert láttál már, aki szívesen segít szabadidőben másoknak akár személyesen, akár távolról, INGYEN? Ehhez képest hány kazánszerelő, víz- fűtésszerelő csinálja ugyanezt?
--

Épület gépész ingyen?
Most akkor hol is tartunk?
Én is ingyen dolgozom baratoknak. Legyen szó fürdőszobárol vagy futesrol.

Téged a munkaadód kibaszna 1 másodpercen belül, ha olyan kóklerkedést művelnél, mint ezek a szerelők akár egyénivállalkozóként, akár alkalmazottként. Annyi különbséggel, h. hülye informatikusból Dunát lehet rekeszteni a piacon, kazánszerelőt meg úgy kell fogdosni még az alkoholistát is. Innentől meg biztosított ezeknek a gánéjoknak a túlélése. De gondolom te elégedett vagy ezzel a kínálattal is. Csak nehogy karácsony előtt pár nappal beszarjon a kazánod (távfűtéses lakásból könnyű okoskodni), és ezekre a selejtekre legyél rászorulva.
--

Többek között épületgépész lennek vagy mifene. Szóval nem valószínű hogy a kazánom karácsony este megy tönkre.
Nem távfűtéssel fűtök.

Nem vagyok elégedett a szakember ellátottsággal. Ne gondold. Viszont addig ilyen lesz a helyzet, amig fontosabb lesz a szülőknek, hogy a gyerek egyetemre menjen mint hogy szakmát tanuljon.
Addig az ilyen kóklerek nekem is munkát adnak.

Mondtam én bármit csúnyát épületgépészekre? Azt a szakmát többre nézem, mint a fentebb írt kazános kóklereket.
--

nekem allt meg a vaillant gazkazanba a keringetoszivattyi dec 23-an.

En a vaillant ceget egy nagxsagrenddel jobban utalom, hogy speci keringeto szivattyu kellett bele 4*-es aron es csak rendelesre csak szereloknek adtak el.
A speci keringetoszivattyi annyiban speci, hogy a hazon a csatlakozoja nem a szokasos 6/4", hanem egy rugot kell oldalrol betolni es a csovom van gumitomites, ja es persze a kazanba kiskanallal kell belemuteni.

A sztori vege az lett, hogy szerelo meg a vaillant januar masodik hetere igertek alkatreszt
En meg lementem siofok melle kocsival es vettem egy hasznaltat, es betettem. Karacsonykor.

Azert igy is volt vagy 3 nap olajradiatoros futes, 12 fok mellett...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az ilyenek miatt (is) kinézne a kazángyártók teljes vezetőségének és a műszaki igazgatóknak a vasárnapi főműsoros akasztása.
--

Hát, a 12 fok az meleg.

Berakattam klímát, az a durva, hogy a 3.7kW-os klíma simán kifűti 25 fokra a 2 szintes 80 nm-es lakást 12 fok külső hőmérséklet mellett, napi 200 Ft-ból (5 kWh). Az ajtókat persze ki kell nyitni.

A klíma fűtés nálam 5 fok alatt kezd problémázni, mert az emelet hőmérséklete akkor 1 fokkal csökken az alsó szinthez képest.

A gáz kemény fűtésre való, nem ilyen lightos tavaszi időjárásra.

Ez a 3,7kW klíma 200 ft-ból kifűti 1 napra a lakást ez hogyan jött ki? Számolás vagy gyakorlati tapasztalat / mérés?
--

Shelly 1pm méri a fogyasztást.

Október 8 hideg volt, 2-14 fok között, aznap 6.2 kWh-t evett és este csinált 1 fok különbséget a két szint között.

Mostanság olyan meleg van, hogy csak 3-4-szer kapcsol este be és 2 kWh alatt vagyunk napi fogyasztás tekintetében.

Persze nappal kikapcsolom, mert akkor 3-4W a fogyasztás, bekapcsolva 20W ha nem csinál semmit akkor is.

Ismerkedem a cuccal.

ritka az amikor decemberben +12C fok kulso homerseklet van.

Nem; ez a 12C a lakason beluli homerseklet volt.
Kinn repkedtek a minuszok, ho volt mindenhol. A kulso homersekletet nem jegyeztem meg ilyen kristalytisztan, a belson szornyulkodtunk.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

sub

sub