[KV] Oroszország bejelenti az első koronavírus-vakcinát

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 08. 11., k – 13:42

Érdekes módja annak, hogy beismerd, hogy mellesleg van egy lányod :). (one of his daughters, szóval több is)

A 444 megirta minden forras megjelolese nelkul, hogy "eddig nem lehetett tudni, hogy van-e lanya". A kollega fentebb meg elhitte.

Van ilyen. Pontosabban idezek a ma reggeli 444-es cikkbol - velhetoen ezt hihette el, es a 444 ezugyben nem jelolt meg tovabbi forrast:

Putyin a tévében közvetített kormányülésen arról is beszélt, hogy az egyik lányát már be is oltották a vakcinával. Ez azért különösen vicces, mert Putyin ezidáig nyilvánosan sosem cáfolta vagy erősítette meg ennek a lányának létezését.

Tehat aki ravilagit arra, hogy valamit beneztel, pontosabban benezett az ujsagiro, akinek a szavat elhitted, az rogton Putyin-pincsi? Milyen logika ez? Egy ujsagiro csak egy "Putyin-pincsi" szerint tevedhet? Vagy te csak egy Putyin pincsi szerint tevedhetsz? Tehat valaki vagy olyan Isten mint te meg a 444-es akiraly, vagy kizarasos alapon csak Putyin-pincsi lehet? Aki szerint egy ujsagiro tevedhet az szerinted automatikusan egyetert Putyinnal barmiben is?

Ha ennyire egybites vagy es ennyire hianyzik beloled a logika csiraja is, nem vagy IT kozelebe se valo (tobbek kozt). Ha valaki bugot talal a kododban, vagy eszreveszi, hogy elfelejtettel disable-ni egy kilepett usert, az is Putyin-pincsi?

Nevetseges vagy.

Megtennéd, hogy nem szólsz többet hozzá amit írok? Én se hozzád.

Nyílt titok volt, hogy Putyin kúrogat egy tornászcsajt, és van tőle egy lánya is, de ezt nyilván nem a cárevicstől tudjuk. Vagy a kuruc.info már ezt is rég megírta? Nem nagyon érdekel..

(én nem tudom, hogy te milyen programozó vagy, de valószínűleg nem a kooperáció az erősséged. Bár nem vagyok egy nagy emberismerő, de amúgy nem is nagyon érdekel. szóval ne válaszolj)

"Tehat aki ravilagit arra, hogy valamit beneztel, pontosabban benezett az ujsagiro, akinek a szavat elhitted, az rogton Putyin-pincsi? Milyen logika ez? Egy ujsagiro csak egy "Putyin-pincsi" szerint tevedhet?"

nem világítottál rá semmire, csak ferdítesz. Te magad idézted be, mit írt a 444:
"Putyin ezidáig nyilvánosan sosem cáfolta vagy erősítette meg ennek a lányának létezését."

És ezt így értelmezed:
"A 444 megirta minden forras megjelolese nelkul, hogy "eddig nem lehetett tudni, hogy van-e lanya"

Szerinted amit a 444 írt, az tényleg azt jelenti, amit te szeretnél belemagyarázni (és mást basztatni vele)?
A 444 nem azt írta, hogy nem lehetett tudni, hogy van-e lánya, hanem azt, hogy Putyin nyilvánosan még sosem ismerte el vagy cáfolta a lánya létezését. Ez kurvára nem ugyanaz. 

A 444 nem azt írta, hogy nem lehetett tudni, hogy van-e lánya, hanem azt, hogy Putyin nyilvánosan még sosem ismerte el vagy cáfolta a lánya létezését. Ez kurvára nem ugyanaz.

Nem ugyanaz, de a 444 így is hazudik. Már 2010-ben is beszélt Larry King műsorában a családjáról (az utolsó 3 perc). Meg gondolom korábban is.

Hát ez nem semmi. Én tiz+ évig jártam a budapesti Gyémánt út buddhista központba (de már rég nem), még sem tudom megmondani, hogy Láma Olénak hány zabigyereke van. Ennyire nem kerültünk közeli kapcsolatba. Biztos ez volt az oka, hogy a spirituális fejlődésem elmarat a kívánatostól.

Alapvetoen ja, de ott csak szimplan at szokta venni az aktualis CNN-es meg Guardianos agymenest, annak tudataban, hogy "fuggetlenobjektiv" lap okos gondolatait veszi at, es azon meg csavar kettot neki tetszo iranyban es lehozza 444-es cikk formajaban. Igy hallgatjuk 4 eve, hogy mostmartenylegvege Trumpnak. Mostmartenylegmajdnembiztos. Ebbe mostmar tenyleg biztosan belebukik. Ilyet mar tenyleg csak o csinalt. Stb.

Ez abszolút semmit nem jelent, csak a szokásos propaganda. A phase 3 tesztek még ott is folynak, nem lehet bemenni egy gyógyszertárba és kérni egy ilyen oltást. Ha előjön valami komolyabb mellékhatás a hosszútávú tesztek alatt, akkor Putyin azt is bejelenthetné, hogy törölték az első bejegyzett vakcinát.

2x2? 5! Nem, 4. Oké, de én voltam a gyorsabb! Valami processzoros vicc volt régen ez, talán AMD-vs-Intel.

Ha a komolyabb mellékhatások kieshetnek ablakon, ki fognak.

(Üdvözlöm az FSB munkatársait, ez úton jelezném, hogy én fizetett troll vagyok, aki a felség által fizetett hivatalos "szabad" ellenzék része, nem kéretik küldeni a méregfiolás dolgokat nekem, nem szeretem a parfümöt amúgy se.)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Trollkodsz, meg konteo, de amikor kiderül x cégről, hogy egyébként egy nem is igazán létező problémára adnak egy placebo jellegű gyógyszert, akkor mindenki hümmög, hogy meglepő. Vagy amikor kiderül, hogy a dietetika iparága teli van korrupcióval a tudósok szintjén is, akkor mindenki elfelejti, hogy 5 perce ez még csak konteo volt.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Most azt játszák, mint a nyugati tech cégek: bejelentik (regisztrálják) a terméket, amit majd talán hónapok múlva meg lehet venni, addig kiküldik a mintapéldányokat néhány kiválasztottnak (IT: tesztelők/influencerek; jelen esetben: önkéntesek - vagy oroszosan "önkéntesek").

Szóval ez pont annyit ér, mint egy iPhone(s/random_android/g)-bejelentés: mindenki tudja hogy érkezik, az se nagy meglepi hogy mit fog tudni, csak csinálják a showt, de a parasztok még nem jutnak hozzá.

Nincs itt semmi látnivaló...

Putyin bejelentése szerint minden teszten átesett a vakcina. A hosszú távú teszteket meg (SAJNOS) nem fogják sehol sem megvárni, mert az 3-5 év lenne minimum.
Az oroszok októberben már oltani akarnak (fognak).

A legfejlettebb országok (Amerika, Anglia, Németország, ...) se akarják megvárni a hosszú távú teszteket, idén vagy következő év elején már oltani akarnak.

Ha ez így lesz, akkor ez lesz a világ legnagyobb emberkísérlete.

Mondjuk nem egy olyan gyógyszer van, amit akár 40 év után vonnak ki, mert vagy nincs hatása, vagy csak káros hatása van.

Putyin bejelentése szerint minden teszten átesett a vakcina.

Simán hazudik, hogy bevegyék azok, akik nem értenek hozzá egyáltalán. A fenti cikkből:

Scientists in Russia and abroad have questioned Moscow's decision to register the vaccine before Phase 3 trials that normally last for months and involve thousands of people, but Putin emphasized that the vaccine underwent the necessary trials and that vaccination will be voluntary.

A Phase-3-ben tesztelik a vakcinát annyi emberen, hogy ritka mellékhatások is előjöjjenek, illetve vizsgálják a hatékonyságát. A Phase-4 szakaszban vizsgálnák a vakcinát akár éveken át, ami valszeg le lesz rövidítve/kihagyva. De az orosz vakcina még Phase-3 szakaszban van, amit mindenképp meg kell várni. Enélkül kb. annyit jelent az egész, hogy pár tucatnyi tesztalany alapján mondanak valamit a vakcináról, amit nem szabad elhinni, mert bőven hibahatár alatt van.

Pár podcastot hallgattam meg csak a témában, a napi hírek követését március közepén feladtam a Bayesian flooding miatt amit műveltek. Ezekben a poscastokban viszont egyik virológus sem említett 3-4 éves tesztelést. Úgy rémlik, hogy telet emlegettek és hogy akkor lehetne hamarabb, ha megszegnék a vakcinák tesztelésére létrehozott szigorú protokollokat. Tehát ez alapján októberben már nem csak az oroszok de mindenki oltani fog. 

kamu

szeptemberben kezdődik a tesztelés III. fázisa, az már 5+ másik vakcinánál zajlk, és min. 5 hónapig tart, ha nem csalják el

Itt az ideje, hogy beadjak azoknak, akik szerint nem lehet feloldani a lockdown-t csak ha van mar oltas.

[/rant]

Lambda calculus puts the fun into functional programming

A rettegok verik a mi faszunkkal a csalant, amikor szerintuk nekunk is otthon kene maradnunk mar megint/meg mindig. Azoknak aki nem talalkozik idosekkel, asztmasokkal, stb-vel, sok rettego szerint az is maradjon otthon. Ha mar igy kezdodott, hogy ok vernek megint/meg mindig a mi faszunkkal a csalant, had javasoljunk valamit, amitol realis eselyuk van abbahagyni a masok eletebe beleszolast.

"A rettegok verik a mi faszunkkal a csalant, amikor szerintuk nekunk is otthon kene maradnunk"

A szabályokat a kormány hozza, ott kopogtass. Szabályokat meg úgy lehet hozni, hogy mindenkire vonatkozik, úgy nem nagyon, hogy kivéve "aki nem talalkozik idosekkel, asztmasokkal".

 

"A szabályokat a kormány hozza, ott kopogtass."

Mondtam en egy szoval is, hogy a kormany rosszkor hozta a szabalyt es hogy rosszkor vezette ki?

Elarulom: azokat szidtam, akik szerint a kormany "tul hamar engedte fel a lockdownt". Mert "meg nincs vakcina". Ezek verik masok faszaval a csalant. Nehany orszagban maga a kormany is, de Magyarorszagot tekintve eteren nem volt sok panaszra ok.

"Elarulom: azokat szidtam, akik szerint a kormany "tul hamar engedte fel a lockdownt". "

Nem értelek. Akiknek ez a véleménye, az pont úgy csak egy vélemény, mint a tiéd. De a döntéseket nem ők hozzák, hanem a kormány (elvileg szakértőkkel ugye). Ergo ha túl soknak vagy túl kevésnek (nézőpont kérdése) tartod a lockdown-t, akkor csak ismételni tudom magam: azokat szidd, akik ezeket a döntéseket meghozzák. A többiek csak nézők. 

Engem nem zavar senkinek a velemenye amig az nem arra alapul, hogy mas faszaval veri a csalant.

Mr Megmindig Maradj Otthon velemenye karos is lehetne, csak szerencsere nem hallgatnak ra. Ha rajuk hallgatna a kormany, a vendeglato szektor hamarosan feketegazdasagon alapulna.

> Ergo ha túl soknak vagy túl kevésnek (nézőpont kérdése) tartod a lockdown-t, akkor csak ismételni tudom magam: azokat szidd, akik ezeket a döntéseket meghozzák. A többiek csak nézők. 

Nem teljesen, a kormány végsősoron azt hajtja végre, ami a nép akarata. Lásd: demokrácia. Nekem nagyon úgy tűnt, hogy például az iskolákat nem akarta volna a kormány bezárni, és a közhangulatnak engedve zárta csak be őket. Persze nem vagyok biztos benne - és bizonyítani sem tudom - de nekem így tűnt.

Az Egyesült Államokban lévő esetszám mellett már látszik, hogy bizonyos százalékban márpedig az egészségesek is belehalhatnak (nyilván kisebb százalékban mint az idősek/betegek), tehát gyakorlatilag orosz rulettet játszik aki nem védekezik. Lehet maszkot hordani, távolságot tartani, otthon maradni - ezek mind csökkentik a fertőzés valószínűségét. Nyilván nem egymás életébe kell beleszólni, azt majd intézi a politikai vezetés (jó esetben), ha indokolt. De azért "rettegők"-nek minősíteni azokat akik tartanak egy potenciálisan halálos megbetegedéstől az kicsit erős. Te kimennél orosz rulettezni?

65 alatti nemasztmasok, nemCOPD-sek es minimum kozepes erossegu immunrendszeruek eseten mar tenyleg kevesebb az aldozata, mint a szezonalis influenzanak.

A teljes lakossag koreben 10x-ese az infection fatality rate a szezonalis infulenzahoz kepest. https://koronavirus.gov.hu/elhunytak - Mivel itt kevesebb, mint 60 esetet latok, akikre nem vonatkozik az altalam fentebb definialt pre-existing conditionok egyike sem, megis belehalt, igy kimondhatjuk: egeszseges es nem tul idos szemely eseten kevesbe halalos, mint az influenza?

Te influenzaszezonban kimesz orosz rulettezni? Ha nem vagy 65 vagy asztmas vagy COPD-s vagy kozel kinullazott immunrendszeru, akkor nagyobb eselyed van a szezonalis influenzaba belehalni, mint a Covidba. Megeri rettegni?

Leragadtál a magyar adatoknál, amire több szempontból sem jó építeni. Jobb más kárán tanulni, nézd meg mi történt azokban az országokban ahol kevésbé volt meg a kontroll de legalább jobban teszteltek. Máris nem olyan fényes a helyzet, a halálozás a szezonális influenza 10x kb (megint csak USA adat és azóta ez tovább romlott).

Azt kéne megérteni, hogy ha mindenki a vírus előtti viselkedési szokásait veszi elő, akkor akarva-akaratlanul gyorsan sok ember fertőződik meg és oké hogy 1% körül van a halálozás, de senki sem szeretne pont az 1 lenni a 100-ból. Illetve minél több a kontakt, annál kontrollálhatatlanabb az egész.

Amíg nincs vakcina/gyógyszer/egyéb gyógymód addig úgy lehet kordában tartani, hogy aki csak tud a seggén marad és/vagy betartja a járványügyi szabályokat (akkor is, ha nincs közvetlen vészhelyzet hirdetve). Azért annyira nem lehetetlen.

Ja és nem rettegek, pedig Magyarországhoz képest *sokkal* fertőzöttebb területen élek jelenleg.

"oké hogy 1% körül van a halálozás"

0.2-0.4% lesz az (mint emlitetted a szezonalis influenza 10x-ese). Es ebbe beleszamitanak az idosek es a kronikus betegek is. Azt allitottam, hogy ha oket kivonjuk, tobbieknel annyi az esely, mint a szezonalis influenzanal. (ifr vs cfr kerdes sokadjara)

"seggén marad"

Nem

"betartja a járványügyi szabályokat (akkor is, ha nincs közvetlen vészhelyzet hirdetve)"

Ezzel viszont mar egyetertek. Vagy minimum egy eros common sense, hogy nem illegalis rave masnapjan megy nagyszuloket latogatni idos otthonban. Akkoris, ha epp "keves eset van" hivatalosan.

A magyar adatokra azert hivatkoztam, mert egyedul ok publikaltak az elhunytak korat es alapbetegsegeit (szerintem kifejezetten helyesen). (Es kifejezetten helytelen, hogy nem publikalnak naponta megyenkenti adatokat)

0.2-0.4% lesz az

ja, 100e főre vetítve talán. ha már magyar adatok szeretnél: H-UNCOVER alapján május 16 körül lehetett 56000 aki már átesett rajta (durva becslés), ugyan ekkor kb 450 volt a halálozás (ez elég egzakt). hajrá. és akkor a magyar adat továbbra is elég optimista, mivel nagyon hamar lezárták a határt és elég alacsony volt az átfertőzöttség, szerintem abszolút alulreprezentálja a vírus képességét. NyugatEU-ban és a tengerentúlon nem kapsz ilyen jó értékeket.

Azt allitottam, hogy ha oket kivonjuk...

Pont ez a probléma, hogy nem tudod őket kivonni. Mindig lesz nővér, ételszállító, takarító, hozzátartozó stb, stb aki kapcsolatba kerül a veszélyeztetett populációval. Ha tünetmentesen fertőzött már be is vitte nekik. Ideig-óráig le lehet zárni (mint a kórházakat a szezonális influenzánál), de a vakcina/gyógyszer/egyéb gyógymód elkészültéig nem tudod hermetikusan elzárni a veszélyeztetett csoportot. Nyilván az sem működik, hogy a veszélyeztetett populációt a "kiszolgáló személyzettel" együtt zárod ki a világból, ahhoz túl sokan vannak.

Ha ragaszkodsz csak az "egészségesek" halálozásának a kiszámításához, az sokkal nehezebb feladat, ahhoz tudni kéne hogy a fertőzöttek milyen arányban voltak krónikusan betegek vs egészségesek, de ezt szerintem még megtippelni sem lehet (azért az idősek / krónikus betegek közül sem hal meg mindenki, csak jóval többen). Lehet hogy az egészségesek között tényleg ~0.2% a halálozás: szeretnél az egyik lenni a 2 közül aki 1000-ből meghalt? Na ugye.

Nem

Pedig DE, még ha nem is tetszik. Kontaktus-szám csökkentés mindennek az alapja. Szerencsére ennek egy részét tudtod nélkül elvégzik a munkáltatók (home office, telekonferenciák, stb), a boltok - errefelé nagyon divatos lett a curbside pickup (odagurulsz a bolt elé, bepakolják az online összerakott kosarat a csomagtartódba úgy hogy ki se szálltál/maszkot se kellett húznod), és az országok - korlátozott a külföldi utazás (országok fertőzöttségi szintjétől függően). De ettől még igenis van felelősség az egyéneken is: te döntöd el, hogy elmész-e kávézni/sörözni a haverokkal, felveszed-e a maszkot a boltban ("elvileg" kötelező), tartod-e a távolságot ahol csak lehet, stb. Szerencsétlen olaszok leginkább ezt nyalták be (akkor még tudtuk nélkül), ott elég aktív közösségi élet van, és mire észbe kaptak már rég terítették maguk között a vírust. Onnantól csak utasok voltak mint a működő fék és kormány nélküli autó sofőrje.

Nem azt mondom hogy újra be kell zárni mindenkit, de mielőtt kilépsz az ajtón mérlegelj, hogy elég fontos-e amiért elhagyod a lakásodat: ha igen vigyázz magadra és másokra és menj, ha nem akkor bonts egy sört és örülj hogy aznap sem nyelted be a vírust.

Légy szíves fejtsd ki a szakmai és nagyon magabiztos véleményedet a COVID-19 hosszútávú, maradandó hatásairól is, amiről biztos sok információ rendelkezésre áll, mert már mióta is van ez a betegség?... hmmm kicsivel több mint fél éve.

 

minimum kozepes erossegu immunrendszeruek eseten mar tenyleg kevesebb az aldozata, mint a szezonalis influenzanak.

Ezt ugyan mire alapozod? Meg egyáltalán mi a búbánatot jelent a "közepesen erős immunrendszer"? Melyik része? A sejtek patogén-felismerő képessége, majd citokinok gyártása? A fehérvérsejtek szőnyegbombázása? A "futár" sejtek hatékonysága, ahogy elviszik a vírus mintáit a nyirokcsomókba? A nyirokcsomókban várakozó specifikus T-sejtek azon képessége hogy felismerje a vírust? Vagy azon T-sejtek hatékonysága, amelyek aktiválják a B-sejteket, amik majd az antitesteket gyártják? Stb. Az immunrendszer egy baromi összetett és bonyolult rendszer, nem lehet megmondani, hogy mi a "közepesen erős" a SARS-CoV2-vel szemben, amíg nem találkozott vele. Meg sokszor pont a túl erős immunválasz okoz gondot. Az immunrendszer kb. felének az a feladata, hogy kikapcsolja a másik felét, mielőtt túl sok kárt okozna, de mintha ez a vírus sok esetben összezavarná az immunrendszert, ami így túl korán vagy későn kapcsol ki.

Meg miért mindig csak a halálozásról van szó? Meg ha valakit úgy kiüt most a vírus, hogy legközelebb egy sima náthába belehal, akkor az mihez tartozik? Meg mi van azokkal akik (látszólag) maradandó egészségkárosodást szenvedtek? Egy szóval nagyon nem tűnik jó ötletnek szabadon engedni ezt a vírust a lakosságban, mert később még nagyobb, visszafordíthatatlan bukta lehet belőle.

Szabadon engedesrol en se beszeltem. De a "maradj otthon" az a lo tulso oldala, amit mar nem indokol tesztek es orvosi vedofelszerelesek globalis hianya.

A halalozasi ratat nincs kedvem negyedszer is levezetni a heten. Itt is el tudsz indulni par nyomon.

De a hosszu tavu szovodmenyeket nem szamoltam bele. Csak halalozasi rataval szamoltam.

Nem tudom latod-e az ironiat. Levezetem neked:

t_lockdown = t_vaccine

t_vaccine >= 5 year

t_lockdown >= 5 year

Ha 5 evig tartjuk a lezarast, akkor nem csak 6x annyian fogjak hivni a segelyszolgalatot telefonon (es meg csak ~1/2 evnel tartunk).

Persze ennyi ido utan mar meglesz a nyajimmunitas kb. ugyanannyi halottal mint ha nem lett volna lockdown, csak ehhez a szamhoz rogton hozza is adhatjuk azokat, akik felkotottek magukat. Es akkor felteteleztem, hogy elerheto a nyajimmunitas. Ha nem, akkor az oltas sem fog segiteni.

Szerintem minden oldal probalja minimalizalni az aldozatokat, de az a kijelentes, hogy amig nincs oltas addig be lesztek zarva, az nem egy ertelmes allaspont.

Lambda calculus puts the fun into functional programming

"Szerintem minden oldal probalja minimalizalni az aldozatokat, de az a kijelentes, hogy amig nincs oltas addig be lesztek zarva, az nem egy ertelmes allaspont."

Mondjuk bezárva nem voltunk, illetve nem éreztem magam bezárva egy percig sem. Akik ezen picsognak azok nem komplettek.  Volt pár intézkedés, amivel próbálták minimalizálni az érintkezést, szerintem ki lehetett bírni. Ilyen szempontból nekem nem volt szar, azokat viszont őszintén sajnálom, akik olyan területen dolgoznak (pl vendéglátás), ahol ez az egész gazdaságilag betett. 

Szerkesztve: 2020. 08. 12., sze – 12:06

Én ebben a nagy "vakcinás" bizakodásban csak azt nem értem, - ugye, a Cov19 fertőzöttek antitestképződései számotttevően különbözőek, - a PCR tesztel igazolhatóan 21 fertőzött úszónkból kettőben találtak utólag Cov19 antitesteket. A többi mintha meg sem kapta volna, pedig amennyire tudni lehetett voltak tüneteik is. - Ne ezek után az oltások milyen antitesteket "tesznek az asztalra", és a "köszönőviszonyt" a jelenlegi "pándémiás" vírussal mi fogja garantálni? - (Mert a majdan, az oltásra képződő antitestek által, - esetleg valami ellen, -  biztosan védettek lesznek...! De az mi ellen is lesz egyáltalán?)

Ez bonyolult. Eloszor is egy virologus nyilatkozott a Guardiannak es ott szoba hozta a osszes kapcsolodo tanulmanyt. Volt koztuk egy olyan, hogy kiderult, hogy nehany Covidon tullevo ember immunrendszere egyelore ismeretlen modon emlekszik, de emlekszik, hogy hogyan kell a virust legyozni. Van ugye az ismert antitest, amit vizsgalnak. De ugy nez ki nem csak az van:

Itt volt ez tema: https://hup.hu/comment/2501926#comment-2501926

"Can you develop a T cell response without developing antibodies? That seems to be a possibility: a small study of patients and their families shows that an unexpected six out of eight family members who caught the virus at home had T cell responses but no detectable antibodies."

Tehat meg mindig nem tudjuk, hogy emlekszik-e az immunrendszer (ugy tunik, igen), es ha igen, akkor hogyan es meddig?

Ami a Covid-19 oltast illeti, epp lottozik a profitorientalt vilag:

- nagy esellyel mukodik, es jovobeli mutaciokra is jo ellenanyagot talal a szervezet.

- kis esellyel tul gyorsan mutalodik a virus, "ellenanyag-kompatibilitast" tekintve is, igy "evente ujitani kell", mint az influenza oltast. Profit szempontjabol amugy ezzel a gyogyszeripari befektetok jobban jarnanak, a lakossag nem.

- meg kisebb esellyel tok ertelmetlen az oltas, mert vagy olyan gyorsan jelennek meg "ellenanyaggal nem kompatibilis" mutaciok, mint a megfazast okozo rhinovirusoknal, vagy nevetsegesen rovid ideig "lenne ellenanyag a testben" (ez utobbihoz ismerni kene az osszes legyozesi modot, ami hianyzo informacio epp). Amennyiben ez a teljesen valoszinutlen eset bekovetkezne, es mindenki minden szabalyt es protokollt betartana, kozel 0 lenne a profit es mar sokan belefektettek a penzuket a Covid-19 oltasba. A kiindulopont az, hogy ok mind buknanak ezesetben.

Ami szomoru meg: gyogyszert (pl. Citokin viharra) kevesbe kutatnak, mert annak parmillio potencialis vevoje van, a vedooltasnak viszont tobbmilliard egeszseges ember is potencialis piaca. Pedig szerintem a tunetek megelozesere vonatkozo gyogyszerek kutatasa hatekonyabb irany lenne.

Nyajimmunitas: ugyanez a kerdes felmerul: ha tul gyorsan mutalodik a virus "ellenanyag-kompatibilitas" tekinteteben, akkor tevedes volt nyajimmunitasra dolgozni (pl. Svedorszagnak). Egyeb esetben ok kevesbe sinylik meg a 2., 3.,... n. hullamot, mint akik tul eroszakosan kozelitettek a 0 uj esethez.

Ami a Covid-19 oltast illeti, epp lottozik a profitorientalt vilag:

Van a felsoroltaknál is rosszabb eshetőség, ami már más (talán az is valamilyen koronavírus) vakcinánál történt. Mégpedig, hogy akik megkapják, azoknál sokkal brutálisabb lesz a tényleges vírusfertőzés és akár 10-20%-os halálozási arány.

Amit hiányolsz, azokra többé kevésbé már vannak tudományos válaszok (Citokin vihar, tünetek megelőzése, gyógyítás), csak valamiért nem alkalmazzák, nem is hirdetik.
Itt tallózgathatsz, ahol ezekről van szó, minden cikknél számos hivatkozás tudományos publikációkra.

Dr. David Brownstein és társai készítettek egy tanulmányt, amelynek eredményét július közepén a Science magazin jelentette meg. 107 beteget kezeltek, akiknek az átlag életkora 56 év volt (2-85 év). Középsúlyos és súlyos covid fertőzöttek. Sokuk kórképe krónikus betegségekkel fűszerezve. Az alapkezelés ez volt: nagy dózisú orális A, C, D vitamint és jódot kaptak. Átlag 2,4 nap után kicsit jobban lettek, átlag 5,5 nap után jelentősen jobban, és 9 napon belül mindenki teljesen felépült. Michigenben akkoriban 9%-os volt a halálozás, így 10 ember halálára lehetett számítani. Senki sem halt meg.

Ezzel nagyot esett a szememben Putyin, titokban remélem, hogy csak kamuzott: kísérleti vakcinával beoltani a saját lányát noormális? Amikor a veszély influenza szintű? Remélem, hogy csak PR fogás, mert komoly baj lenne különben.

Minden bizonnyal PR fogás. Óriási jelentősége van, hogy melyik ország jelenti ezt be először, akkor is, hogy ha kábé tucatjával mennek fejlesztések, tesztelések a világban párhuzamosan, és a bejelentő ugyanott van maximum, mint a többiek. A világ közvéleménye ki volt éhezve erre a hírre, és ez még akkor is üt, ha kibontva a tartalmat, csak részben igaz kijelentéseket hordoz.

Amit össze lehet olvasni a sajtóban az, hogy ma kezdik a tömeges tesztelést. Valószínűleg azért ők sem kezdik el a tömeges oltásokat a lakosság körében enélkül.

A poszt-facts, poszt-tudomány érában vagyunk, kemény tények már nincsenek, csak megérzések, végsősoron érzésre lehet csak biztosat mondani :-). Párszor már leírtam, mostanra már unom a témát, úgyhogy vagy visszanézed, vagy leírja más, vagy sosem tudod meg. Most éppen szerencsére nincs vészhelyzet, úgyhogy talán legálisan lehetne beszélni róla, de így már nem is érdekes.

Mivel tényleg érdekelt hogy mire is gondolsz, visszanéztem az összes hozzászólásodat [kv] témában. Feltételezéseket, konteókat, szubjektív álláspontfoglalást találtam bőven (bár megdőltek azóta), érveket és levezetést nem.

"poszt-tudomány érában vagyunk"

igen, ezt manapság főleg szociális oldalról szokás vizsgálni, nem véletlen ;)

"kemény tények már nincsenek, csak megérzések, végsősoron érzésre lehet csak biztosat mondani"

Persze, ha kizárjuk a kemény tényeket akkor persze hogy nincs egy se, a megérzés alapján pedig egyszerűbb olyan alternatív valóságot kreálni magunk számára, amibe jobban illeszkedik az amit szeretnénk hinni. Az utolsó rész, miszerint "érzésre lehet csak biztosat mondani" már önmagában is paradoxon.

És tényleg, valóban sokkal hihetőbb az, hogy a kv kevésbé veszélyes mint az influenza és többen haltak meg benne tavaly mint kv-ban összesen, tekintve hogy a tavalyi nagy lockdown alkalmával is úgy terjedt az influenza ahogy akart. Jah várj, tavaly nem volt lockdown, idén pedig a lockdown miatt az influenza a nulla és a hibahatár között mozog. De akkor továbbmegyek, az előző évben amikor az influenza tombolt, a kontakt keresés miatt a fertőzöttek java része hasonló arányban lettek regisztrálva, uhm, de várj, mégsem, mert nincs influenza esetén kontakt keresés, így az influenzás esetek sokkal kissebb számban vannak regisztrálva.

Szóval ha végigmegyek az összes érveden amit korábban felsorakoztattál: úgy, hogy az influenzás esetek csekély száma derül csak ki, a reprodukciós rátája egy lockdown alkalmával pedig 0-ra esik, csak annyira veszélyes mint a kv, ahol kontaktkeresés van, a lockdown ellenére pozitív r0-val rendelkezik, nagyobb számban vannak a regisztrált esetek és mégis több az elhunyt az egész csak egy médiahiszti, ahol az újságírok zárják le a határokat és az összes ország összes vezetője annyira retardált, hogy önként viszik zsákutcába a gazdaságot. Végülis teljesen logikus.

Mindent félretéve, tényleg, őszintén érdekelne egy levezetés ami ezt az egész világon átívelő dolgot megcáfolja, logikusan, mert számomra is egyértelműen szimpatikusabb az, hogy nincs itt semmi gond

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Szerkesztve: 2020. 08. 12., sze – 17:48

Pár nappal ezelőtt, asch bilgéces-vakcinás topicjában azt találtam mondani, hogy

A kutatóintézetek és az őket finanszírozó gyógyszergyárak most vérre menő versenyt vívnak egymással és az idővel, hogy ki állít elő legelőször ténylegesen működőképes vakcinát, mert az fog istentelen nagyot kaszálni, lévén a karanténoktól megtépázott gazdaságuk esetleges összeomlásától rettegő államok kevés vagy zéró gondolkodás után be fogják vetni az első késznek és biztonságosnak nyilvánított oltóanyagot, ami megjelenik a piacon.

és a bilgécet orálisan kényeztető kollégáktól megkaptam, hogy laposföld és chemtrail hívő vagyok.

Mit ad Isten, Oroszország kirukkol egy - egyértelműen teszteletlen - vakcinával és rögvest besöpör egy egymilliárd darabos megrendelést vele. (nytimes.com, cnn.com)

Én kívánok elnézést...

és rögvest besöpör egy egymilliárd darabos megrendelést vele.

Ebben semmi különös nincs, más vakcinára is érkeztek már előre megrendelések, hogy ha átmegy a phase-3 teszteken is, akkor a kockázatot vállaló országok kapjanak belőle először. Az oroszoknál is hasonló a helyzet, bár az 1 milliárdos megrendelést nem feltétlenül hiszem el nekik.

Azonban én nem hiszem el, hogy phase-3 teszt nélküli oltásra lenne igény a nyugaton, annyira nem tragikus a helyzet. Ha a lakosság betartja a szabályokat, akkor ki lehet bekkelni addig, amíg lesz egy phase-3-n is eredményes vakcina. Nagyon sokat számít, hogy a lakosság is együttműködő legyen az oltással szemben, hogy el lehessen érni a kellő átoltottságot a járvány megfékezéséhez Ha valami teszteletlen orosz oltást akarnának bevetni nagy számban, azzal két szék közé eshetnek: első körben nem tudják elérni a kellő átoltottságot, a lakosság másik része meg szkeptikus lesz az oltással szemben, így később egy bizonyítottan hatékony oltást is kevesebben vállalnának be.

Nem ezen volt a hangsúly, hanem azon, hogy még egy teszteletlen vakcinára is ekkora igény van, hogy 20 ország jelentkezik be érte, de ennek ellenére, egyes kollégák szerint laposföldhívő, aki szerint ez üzlet, bilgéc meg nem a Mikulás...

Nem csak 20 ország jelentkezett be már "valahova", hanem kvázi az összes magára valamit adó. De ezen nem értem miért vagy úgy megdöbbenve, a gyógyszergyártás hatalmas biznisz egyébként is, most csak még ráraktak egy lapáttal és rövid időn belül lehet egy kicsivel többet keresni. Én ezt úgy fogom most fel, mint egy szükséges rosszt. Igen, biztos lesz olyan cég, ami baromi jól fog járni, de ez elviselhető kellemetlenség, csak legyen egy jó vakcina és térjen vissza minden a "normális kerékvágásba". Meg egyébként is, sokkal inkább vakcinafejlesztésre költsenek milliárdokat mint pl. gyűlölködő plakátkampányra, aminek abszolút semmi értelme nincs csak lopják a közpénzt alatta. Egy új vakcina technológia kifejlesztésével legalább a jövőbeli járványokra is felkészül az emberiség, ami sok-sok életet menthet meg.

> De ezen nem értem miért vagy úgy megdöbbenve, a gyógyszergyártás hatalmas biznisz egyébként is, most csak még ráraktak egy lapáttal és rövid időn belül lehet egy kicsivel többet keresni.

Ki van megdöbbenve? Én pontosan ugyanezt írtam le... Szerintem olvasd el a linkelt szálat: nem én voltam megdöbbenve, hanem bilgéc helyi rajongótábora.

> Meg egyébként is, sokkal inkább vakcinafejlesztésre költsenek milliárdokat mint pl. gyűlölködő plakátkampányra, aminek abszolút semmi értelme nincs csak lopják a közpénzt alatta.

Egyetértünk, de ne csak a fejlesztésére, a tesztelésére is költsenek.

Amúgy melyik plakátkampányra gondoltál?
Erre?
Vagy erre?

Azonban én nem hiszem el, hogy phase-3 teszt nélküli oltásra lenne igény a nyugaton, annyira nem tragikus a helyzet.

Nézz egy kicsit még nyugatabbra. Nem kis szar van, nem is csak EÜ, inkább gazdaság szinten. Ha nem az oroszok jelentették volna be (és nem lenne nekik is hasonló fázisban lévő fejlesztésük), akkor már rég bevásárolt volna az USA is.