haroldking blogja

[HK][Furor] A ###define használata stringbehelyettesítésre

A korábbi blogbejegyzésemben tanácsot kértem, szerintetek célszerű-e a Furor nyelvbe is bevezetni, hogy a preprocessor define direktíváját ne csak az include-olás közben használhassuk de stringek behelyettesítésére is... Nem kaptam egyetlen véleményt s ezzel kapcsolatban. Minthogy azonban a fejlesztés nem állhat le, úgy döntöttem megcsinálom. Legfeljebb aki nem akarja, nem használja...

[HK][Furor] Mi legyen a core része, s mi kerüljön libraryba?

Hi mindenki! E blogbejegyzést azért nyitom, mert most egy preprocessor megírásába kezdek bele (mármint holnap), s ezáltal könnyen lesznek külső állományok includeolhatóak a fordítandó fájlba. Ez lehetővé teszi, hogy rengeteg dolgot kényelmesen libraryba pakoljak, olyasmit is amit korábban a nyelv szerves részének szántam.

Mégis, bizonytalan vagyok egyes dolgokat illetően. Arra gondoltam, amíg írom a preprocessort, azalatt itt a HUP-on megvitathatnánk, mi kerüljön később libbe és mi nem.

[HK][Furor] Elöl- és hátultesztelő ciklusok a Furor programnyelvben

Bár eredetileg nem akartam belerakni elöl- illetve hátultesztelő ciklusokat a programnyelvembe, lévén hogy ezek nem gyorsítják meg a programfutást (korábbi tapasztalataim szerint) ahhoz képest amikor közönséges összehasonlító műveletek és a jó öreg goto segítségével oldjuk meg ezen vezérlési szerkezetet, de egy korábbi topikban érdeklődés merült fel egyik lelkes Olvasóm részéről eziránt, így hát lefejlesztettem mert miért is ne, végülis! Íme:

[HK][Furor] Így néz ki a végtelenciklusok szintaxisa a Furor nyelvben

Minden programozó tudja, hogy a végtelenciklusoknak számos remek alkalmazási területe létezik, nagyon hasznosak tudnak lenni. Arra gondoltam, miért is ne adhatnék beépített nyelvi eszközt ezek megvalósítására a Furor nyelvben?

[HK][Furor] A Furor programnyelv Turing-teljességének bizonyítása

Egyes „mockosz kisz hobbitkák” nekünk szegezhetik kötekedő kérdésüket, hogy a mi Drágaszágunk, a Furor nyelv vajh' Turing-teljes -e? S ha az, tudjuk-e BIZONYÍTANI?!

Persze hogy Turing-teljes; a bizonyítás pedig e blogbejegyzés témája.

[HK][Furor] Külső, C nyelven írt libek használata egy Furor programból

Drága felebarátaim és trollocskáim! Ma a ti szeretett Harold bácsitok arról mesél nektek, miként is lehet élni ama roppant varázslat csodálatos lehetőségeivel, hogy imádott Furor programotokat megtámogassátok az Erő hatalmával... Mármint, egy külső library erejével!

[HK][Furor] Benchmark: Pí közelítő értékének kiszámítása

Hi, elég világossá vált a korábbi blogbejegyzéseimre kapott hozzászólásokból, hogy sokan nagyon türelmetlenek, szeretnének még sokkal több példát látni a programnyelvemből... Végülis ezt az igényt felfoghatom dicséretnek is! Úgy döntöttem hát, legyen meg az Ő akaratuk... Thy will be done!

Azaz, bár még előbb egy csomó minden mást óhajtottam volna lefejleszteni, bizonyos dolgokat előrevettem az ütemtervben, így most módomban áll bemutatni nektek egy közismert feladatot: a Pí értékének kiszámítását egy 3 milliószor lefutó iteráció által.

[HK][Furor] Ki a Furor programnyelv célközönsége, kinek ajánlható?

Dolgozom épp egy programnyelven, a neve Furor, és már be is mutattam bizonyos elemeit itt:

https://hup.hu/node/168473

Volt aki azt írta rá, a kinézete gusztustalan... Gusztustalan?! Ő?! Az én Drágaszágom?! Ne máááá....!

De hát ahogy a latinok mondják, "de gustibus non est disputandum", azaz ízlésekről nincs értelme vitatkozni. Oké, annak viszont valóban van értelme ha valaki megkérdezi, kinek való szerintem ez a programnyelv! Íme:

(Vigyázat, hosszú lesz!)

[HK][Furor] Finite loops

Helló mindenki, mostantól a programnyelvemmel kapcsolatos blogbejegyzések címe a [Furor] taggal kezdődik majd, esetlegesen előtte egy [HK] is lesz jelezve hogy Harold King blogja... Mindez annak érdekében hogy akit ez a téma nem érdekel (vagy én nem érdeklem őt úgy totál egyáltalán...) azok ne kattintgassanak rá feleslegesen. Ugye efféle igény felmerült itt többször, és hát legyen meg az ő lelki nyugalmuk...