haroldking blogja

[HK][Furor] A Furor programnyelv Turing-teljességének bizonyítása

Egyes „mockosz kisz hobbitkák” nekünk szegezhetik kötekedő kérdésüket, hogy a mi Drágaszágunk, a Furor nyelv vajh' Turing-teljes -e? S ha az, tudjuk-e BIZONYÍTANI?!

Persze hogy Turing-teljes; a bizonyítás pedig e blogbejegyzés témája.

[HK][Furor] Külső, C nyelven írt libek használata egy Furor programból

Drága felebarátaim és trollocskáim! Ma a ti szeretett Harold bácsitok arról mesél nektek, miként is lehet élni ama roppant varázslat csodálatos lehetőségeivel, hogy imádott Furor programotokat megtámogassátok az Erő hatalmával... Mármint, egy külső library erejével!

[HK][Furor] Benchmark: Pí közelítő értékének kiszámítása

Hi, elég világossá vált a korábbi blogbejegyzéseimre kapott hozzászólásokból, hogy sokan nagyon türelmetlenek, szeretnének még sokkal több példát látni a programnyelvemből... Végülis ezt az igényt felfoghatom dicséretnek is! Úgy döntöttem hát, legyen meg az Ő akaratuk... Thy will be done!

Azaz, bár még előbb egy csomó minden mást óhajtottam volna lefejleszteni, bizonyos dolgokat előrevettem az ütemtervben, így most módomban áll bemutatni nektek egy közismert feladatot: a Pí értékének kiszámítását egy 3 milliószor lefutó iteráció által.

[HK][Furor] Ki a Furor programnyelv célközönsége, kinek ajánlható?

Dolgozom épp egy programnyelven, a neve Furor, és már be is mutattam bizonyos elemeit itt:

https://hup.hu/node/168473

Volt aki azt írta rá, a kinézete gusztustalan... Gusztustalan?! Ő?! Az én Drágaszágom?! Ne máááá....!

De hát ahogy a latinok mondják, "de gustibus non est disputandum", azaz ízlésekről nincs értelme vitatkozni. Oké, annak viszont valóban van értelme ha valaki megkérdezi, kinek való szerintem ez a programnyelv! Íme:

(Vigyázat, hosszú lesz!)

[HK][Furor] Finite loops

Helló mindenki, mostantól a programnyelvemmel kapcsolatos blogbejegyzések címe a [Furor] taggal kezdődik majd, esetlegesen előtte egy [HK] is lesz jelezve hogy Harold King blogja... Mindez annak érdekében hogy akit ez a téma nem érdekel (vagy én nem érdeklem őt úgy totál egyáltalán...) azok ne kattintgassanak rá feleslegesen. Ugye efféle igény felmerült itt többször, és hát legyen meg az ő lelki nyugalmuk...

Shortnyikok (Rövidségmániások) figyelmébe

A "shortnyik" szót én találtam ki most, az olyan szavak mintájára, mint a

csinovnyik

fidesznyik

A shortnyik egy olyan ember, aki mindenkivel (de velem pláne!) kötekedni kezd, ha az olvasott hozzászólás vagy a blogpost hosszabb mint ami a legminimálisabban szükséges.

Fogyókúra - part 18: Paleo vers

Egy másik topikban "gentoojedi" felvetette hogy írjak verset a bogárevésről... Nos ha arról nem is de a paleóról már írtam. Közzéteszem most nektek... Nem kell nagyon komolyan venni, én is tudom nem kerülök be vele az Aranykoszorús Költők társaságába! Körülbelül 10 perc alatt dobtam össze, mindössze szórakozásból. Szóval ez csak JÁTÉK, tetszikérteni?!

Minőségét nézve szerintem: KIVÁLÓ... a fűzfapoéták mércéi szerint persze, hehehe... De remélem ettől még jópofa és képes pár perc szórakozást okozni.

Fogyókúra - part 16: Visszahízásra felkészülni!

Nem szóltam eddig a fogyókúrázók rémálmáról, a VISSZAHÍZÁSRÓL. Más néven a jojó-effektusról. E blogbejegyzésem témája alapvetően ez, de annak érdekében hogy kontextusba helyezhessem, ki kell térnem a ketogén diéta úgymond „veszélyeire” is.
 

Az úgynevezett „szótárprogramom”

A blogbejegyzés címében nem véletlenül van idézőjelbe téve a „szótárprogram” szó. Mert bár valódi programról van szó, ami valóban a szótárazásban segít engem, de igencsak extrém módszert választottam a feladat megoldására... mentségemre legyen szólva hogy KIVÉTELESEN nem amiatt mintha egyénieskedni óhajtottam volna, hanem rákényszerültem.

Fogyókúra - part 15: Ha E120-at eszel, tetvet eszel

Kedves mindenkik, korábbi rovarevős cikkeimért sok bántást kaptam eddig tőletek... Ezen elgondolkoztam, s arra jutottam, ha valami ennyi indulatot vált ki, érdemes megírnom könyvben... Szóval úgy döntöttem, írok egy könyvet a rovarevésről! Az entomofágiáról, szakszóval. Nem tudom mikorra lesz kész, egyelőre az anyaggyűjtésnél tartok. Eközben azonban máris egy érdekes dologra bukkantam, ami - mélyen hiszem - igencsak érdekelhet közületek sokakat, azokat is - sőt azokat aztán PLÁNE! - akik a rovarevésnek már a gondolatát is gusztustalannak tartják!

Arról az élelmiszeradalékról van szó, aminek a neve: E120.

Mi a foci értelme?

Kedves HUP tagok, korábban azt hiszem említettem már egy topikban hogy épp a „regényes” önéletrajzomon dolgozom. Ebben természetesen sok sztori szerepel a gyermekkoromból. A mű már készen van legalább 80 de inkább 90 százalékig; már el is kezdtem az elejének az angolra fordítását. Angolul mindenképp igyekszem majd megjelentetni. Abban vagyok csak bizonytalan, megtegyem-e ezt magyarul is?

Úgy döntöttem, közreadok itt belőle egy „kisebb” részt, a közepe tájáról, ami a focival való első találkozásomat írja le. Szerintem eléggé humoros. Arra kérlek benneteket, akinek van kedve, olvassa el, s ennek alapján „szavazzon”, azaz írja le, szerinte érdemes-e közreadnom majd az egészet magyarul is. Köszönöm előre is!

Értéksemlegesek-e a nyelvi változások?

Mindenekelőtt pár szót arról, e cikkem milyen alkalomból született meg. Történt, hogy egy számítástechnikai fórumon - nagyon régen - ( http://hup.hu/node/70962 ) valaki beidézte egy blogbejegyzését, melyben elég sok alkalommal mellőzte a „-ban, -ben” ragok használatát, s helyettük csupán „-ba, -be” ragokat írt. Az említett fórumon ez többeknek kivívta jogos rosszallását, ami számomra örvendetes esemény volt, mert a számítástechnikusokat sokan hajlandók amolyan „kockáknak” tekinteni, akiket semmi nem érdekel a különböző algoritmusokon kívül. Emiatt kellemes meglepetés ért, hogy e társaság mégis meglehetősen szívügyének tekinti anyanyelvünk védelmét.