[HK] A gmail teknősbékát csinál a gépemből

Na volt korábban egy blogbejegyzésem a gmail lebutításáról. Ez annak a folytatása lehetne.

Ott röviden arról volt szó hogy nem tetszik a gmail új felülete, sokáig html nézetet használtam de aztán sikeresen rájöttem hogyan tudom „visszabutítani” az új felületet egy számomra kellően primitív, elfogadható kinézetre.

Na ezt ugye meg is tettem, s a kinézetével már nincs is semmi bajom. A gond azzal van hogy azóta egyfolytában olyan a gépem - de CSAK akkor ha a böngészőm működik! - mintha iszapba sőt mézbe ragadt volna. Mint egy 300 éves teknősbéka, ami érelmeszesedésben szenved, de különben is amputálva van két lába.

Például amikor írok egy hozzászólást, lenyomok egy betűt, s gyakran egy másodpercig kell várni hogy az a betű meg is jelenljék a formban. Néha egyenesen 3 betű is megjelenésre várakozik. Nyomom a Backspace-t egymás után háromszor, s még mindig a teljes szót látom, majd hirtelen eltűnik mind a három törölt betű...

Kattintok a linkre, és sokáig semmi se történik, még annyi se hogy annak a színe megváltozzék arra ami a már követett linket jelenti. Vagy ha meg is változik a színe, az oldal nem tölt be csak néha akár három-négy másodperc múlva!

S ez nem azért van mintha lassú lenne az internetem, mert cseppet se az. Soha nem is volt lassú. Ez kérem az USA, és azt hogy nem lassú akármikor tesztelhetem is, mert ha megnyitok valami akármilyen letöltést, másodpercek alatt itt az egész film (már ha van aki seedelje).

Sietek megjegyezni, a fent leírt lassulás nem csak akkor lép fel ha töltögetek egy rakás mindent! Semmit se kell hozzá töltenem. És semminek se kell futnia a háttérben. A gépemben van 16 giga RAM, s eleve nem is merevlemez van benne hanem SSD. Sőt 2 darab SSD. Semmiféle merevlemez nincs benne. Amikor a Palemoon megy, a RAM 95 százaléka szabad, és az SSD egységemen is szabad kb 31 gigabájt (a common userek részére - ami a root-ot illeti, még plusz 5 újabb giga is). Ez azon, amin a rendszerem van, a másik SSD egységen kb 600 giga szabad...

Ennek ellenére, fstrim-et alkalmaztam mindegyik ssd egységen hátha az a rákja. Semmi javulás...

Néztem a LOG állományokat hátha túl nagyra nőttek. Nem nőttek nagyra de ennek ellenére letöröltem mindet, hadd kezdje újból, mert hátha... Semmi javulás.

Végül tényleg nem tudtam másra gondolni mint hogy az egyetlen ami komolyabb változás volt a rendszeremben az utóbbi időben, az az, hogy felhagytam a gmail html nézetével. Nos, most visszaváltottam...

És ÍME! Lo! Behold! MEGJAVULT!

Azóta niincs lassulás. A gépem megint vágtat mint az eszeveszett...

Na és hát ez azért rém durva tényleg. Egy Lenovo ThinkPad T530 laptopról van szó, van benne mondom 16 giga RAM, aminek elenyésző részét használom hiszen DWM az ablakkezelőm ami nem egy bloatware ugye... Core i7 procim van, SSD egységek vannak merevlemez helyett, aztán mégis...

RÉM DURVA, NA.

Fogalmam sincs mit csinál a gmail újabb felülete a háttérben, a processzorterhelés tulajdonképpen nem volt magas, úgy 0.15 környékén csak és ebben már minden benne volt nemcsak a palemoon. Ennek ellenére, a gépem így lelassult. Mondom volt szabad memória is bőven.

Illetve, igazából nem lassult le az EGÉSZ gépem. Csak abszolút minden ami a Palemoon-on át lett megnyitva. Szóval az online dolgok, a böngészés. A LibreOffice ha megnyitottam nem lassult le, a filmek se ha néztem olyat offline, stb.

El nem tudom képzelni miért volt ez.

Mindenesetre az tuti hogy ez a bloatware fostalicska irány a web-et illetően nekem kurvára nem tetszik. Mégis MEKKORA gépet kéne vennem ahhoz, miféle erőforrásokkal ahhoz, hogy egy közönséges kibaszott levelezőprogram ne lassítsa be majdnem használhatatlanra a webes „élményemet”?! Kapcsoljam rá a gépemre az egész paksi atomerőművet vagy mi a tököm?!

Még i7 proci, 16 giga RAM és SSD egység se elég a normális sebességhez?! EGY LEVELEZŐPROGRAMNAK?! Jó, hát böngészőben fut, de ez akkor is túlzás vagy nem?!

Fuck you, google!

Hozzászólások

Voltak először a natív alkalmazások. Aztán lettek webalkalmazások, mert az milyen jó, hogy az úgy is futó böngészőben sokmindent lehet kezelni, erőforrás hatékony, nincs szükség külön natív alkalmazásra. Aztán a web lett ami lett, a böngésző meg a weboldalak felemésztik az erőforrásokat. Így eljutottunk oda, hogy megéri ismét natív alkalmazásokat használni.

Javaslatom, keress egy neked tetsző natív mail alkalmazást (vagy írj magadnak), engedd el a webmailt...

Hát, hát igen... Figyelj, teljesen őszinte leszek, remélve hogy vallomásomat nem trollkodásra használod fel, mert megszólal benned az úriember: a lelkem mélyén tisztában vagyok vele én is hogy nekem, az én habitusomnak ez felelne meg a legjobban! Épp csak baromi nagy munka. És itt most nem arra gondolok hogy telepítenem kéne valami levelezőprogramot (bár el tudom képzelni hogy ez se menne simán a mindenféle függőségei miatt, de ezt még túlélném valahogy, elvégre ha az egész LFS-t is végigcsináltam már...), hanem inkább arra gondolok, azt a levelezőprogramot meg kéne tanulnom kezelni. Sőt, KONFIGURÁLNI. De hogy a rákba amikor síkhülye imbecillis idióta vagyok az internethez! Lehet nekem akármekkora tudásom az interpreterek írásában, az itt nem fog segíteni, ez egy teljesen más terület!

Itt nem arról van szó hogy tudok-e levelezőprogramot írni Peri nyelven, mert az a legkisebb gondom technikailag. A baj az nem tudom, MIT tudjon az a program. Fogalmam sincs a mindenféle „protokollokról” például.

Gőzöm nincs például, mi az az IMAP vagy a POP. Illetve tudom, az utóbbi egy zenei irányzat... de tuti hogy ebben a kontextusban tök mást jelent.

Én még a régi IP címek lényegéről is csak rém homályos fogalmakkal rendelkezem, de most már van ez az IPv6 vagy mi, illetve mégsincs mert elméletileg van, gyakorlatilag csak néhány helyen. Azt se értem miért 6 a vége ha nem 6 bájtos a cím? Ésatöbbi meg a minden.

És már ott megbukik az egész, hogy ehhez is szükségem volna ugye egy mailszolgáltatóra, a szerverére, vagy nem? Mert valahogy csak el kell jusson az a levél hozzám, de aki küldi, nem tud engem közvetlenül megtalálni. Szóval van egy sanda gyanúm hogy a google akkor se lenne megkerülhető. Vagy ha nem a google akkor valami más ami hasonló dolgokat végez.

Nyilván e rengeteg tudatlanságomon felül tudnék kerekedni idővel, szorgos tanulással, de az tényleg eszméletlen időbe telne, amit sajnálok, mert a fontosabbnak tekintett dolgaimtól kéne elvonni. Ha ez megvolna, utána már persze hogy röhögve megírnék én is egy levelezőprogramot magamnak Peri nyelven, én is tudom, de számomra az a legkisebb probléma az egészben. Hanem amíg ADDIG eljutnék, addig hogy megértsem, mi a szöszt kéne csinálni annak a programnak...! Na ez az én gondom. Mert nekem ittt teljesen alapvető dolgokban vannak rém nagy hiányosságaim.

Akkor az egyszerűbb, ha egy meglévő levelezőt használsz. Kézenfekvő a thunderbird, vagy sokkal lightosabb a trojita, de van még jó pár. Szerintem ezeknek szög egyszerű a beállítása, a gmail-es fiókod adatait kell megadni és kész is. Kb azt a felületet, elrendezést látod egyébként, mint a böngészőben: pl Trojita 

A mutt a vim párja, mindkettőben mindent IS be lehet állítani, emiatt a tutorial-jaik közelebb vannak az 1000 oldalhoz, mint a 100-hoz (mindkét program esetén). Szerintem pilótavizsgás programok.

Totál kezdőnek, aki nem akar több szerverről levelet leszedni, azokat félig-meddig automatikusan feldolgozni, különféle személyiségeket/profilokat beállítani, annak a pine, illetve újabban alpine programot szoktam ajánlani. Ennek a szövegszerkesztője a sokak által használt nano a pine editorát, a pico-t próbálja utánozni. Az elérhető parancsokat az oldal alján a help folyamatosan mutatja, szinte lehetetlen bennük eltévedni. Ha egyszer valaki végigmegy a beállításokon, kap egy kezes jószágot. Még a HTML-ben írt leveleket is megjeleníti, amire sajnos néha szükség van.

Néha a gmail nyavalyog, és sok levelezőt szeret kiszórni a biztonsági beállításai miatt; kérdés, hogy melyik kiválasztott programmal fog menni.

AL

Nem lehet, hogy a böngésződben van valami bug, amit a gmail triggerel? Nem hiszem, hogy palemoon-nal tesztelik, szóval ha ez a helyzet, rajtad kívül legfeljebb egy másik felhasználó veheti észre, a gmail fejlesztők nem. Firefox-szal nem tapasztaltam a hibát.

De, ez természetesen simán lehetséges, sőt, nekem is átfutott az agyamon. Bevallom azonban, nem tudom elképzelni, konkrétan miféle bug lehet. Ezzel nem arra célzok hogy hülyeséget mondtál volna, inkább itt arról lehet szó hogy azért nem tudom elképzelni mert a gumibugyis szinten van a tudásom a webes dolgokat illetően, ezt sokszor bevallottam már. És itt most azt nem értem, ha egyszer bugra fut a gmail a böngészőmben, annak miért nem hibajelzés vagy simán lefagyás lesz a vége, esetleg totális rendszerösszeomlás (na az már rém durva volna, az a linuxról se állítana ki jó bizonyítványt, de pusztán elméletileg az se lenne lehetetlen ugye...). De semmi ilyesmi nem történik, tulajdonképppen minden működik abszolút tökéletesen... Épp csak rohadtul lassú!

És nem értem, ha bug, akkor miféle értelemben bug... Szinte mintha volna benne valami rengetegszer lefutó semmit se csináló ciklus, egy counter, amit direkt a lassítás érdekében tettek bele...

Sajnos a chrome(ium) a de facto browser jelenleg. ha nem ilyen böngészőt használsz azzal csak saját magad kínzod.
Az általad említett 15%-os cpu terhelés pedig azt jelzi hogy a 8 magos cpu-d egyik magja 100%-osan ki van terhelve.

Ennek a kettőnek a kombinációjából kövekezik hogy valami végtelen ciklusban tekeri a böngészőt - A palemoon nem tudom hogy tudja-e azt hogy egy fület egy processzben futtat; gondolom nem, és ezért lassú az egész bönngésződ.

Bocs de én úgy tudom, a CPU terhelésnél amennyi egész szám, annyi mag van százszázalékosan használva. Ami logikusnak is tűnik, mert nagyritkán volt azért nekem már 4-es CPU terhelésem is, ami elég fura volna ha a maximum 1 lehetne csak. Eszerint a 0.15 terhelés azt jelenti hogy 1 mag van nyolcadrészéig kihasználva...

A CPU terhelésnél én azt értem amit a "loadaverage" ad vissza nekünk. Nyilván, ha te mást értesz ezalatt akkor félreértettük egymást.

én csak azt nem értem, hogy tudtommal használsz protonmailt, oda miért nem állítod be gmailt?

No rainbow, no sugar

Én csak azt nem értem hogy miért van gmail és protonmail is.

Ott dobnám ki a gmailt a rákba, ahol érem.

5GB -ra kurva sok levél elfér, ha mégsem, akkor töltsük le, archiváljuk, vagy gondolkozzunk el azon, hogy megéri-e 5-10 éves leveleket őrizgetni, mint Szmeagol a gyűrűt.

Sajnos ennyit tud a Palemoon. Ha nem jó használj terminálban Links-et ;) ( links -g )

Nálam működik rendben, firefox és crome alatt is. (gyengébb gépen, mint a tied) Tehát nem a gmail-al van a gond, hanem a  Palemoon-al. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Lehet. De nem cserélhetem le a Palemoont, egyszerűen azért nem mert még semmi olyat nem találtam helyette ami jobb lenne, vagy legalább ugyanilyen jó. (nyilván, az én igényeimet figyelembe véve. A lynxet meg hasonlókat hagyjuk, végszükség esetére okésak, de nem állandóra).