Frissítettem Zesty Zapus-ról Artful Aardvark-ra

 ( trey | 2017. október 21., szombat - 18:35 )

(A Miért váltottam Debian Sarge-ról Ubuntu 5.10-re?, a Frissítettem Ubuntu Breezy-ről Dapper-re, a Frissítettem Ubuntu Dapper-ről Edgy Eft-re, a Frissítettem Ubuntu Edgy Eft-ről Feisty Fawn-re, a Frissítettem Ubuntu Feisty Fawn-ről Gutsy Gibbon-ra, a Frissítettem Gutsy Gibbon-ról Hardy Heron-ra, a Frissítettem Hardy Heron-ról Intrepid Ibex-re, a Frissítettem Intrepid Ibex-ről Jaunty Jackalope-ra - ... - a Frissítettem Karmic Koala-ról Lucid Lynx-re, a Frissítettem Lucid Lynx-ről Maverick Meerkat-ra, a Frissítettem Maverick Meerkat-ról Natty Narwhal-ra, a Frissítettem Natty Narwhal-ról Oneiric Ocelot-ra, a Frissítettem Oneiric Ocelot-ról Precise Pangolin-re, a Frissítettem Precise Pangolin-ről Quantal Quetzal-ra, a Frissítettem Quantal Quetzal-ról Raring Ringtail-re, a Frissítettem Raring Ringtail-ről Saucy Salamander-re, a Frissítettem Saucy Salamander-ről Trusty Tahr-re, a Frissítettem Trusty Tahr-ról Utopic Unicorn-ra, [ 32 bitről 64 bitre váltás miatt újratelepítés ] a Frissítettem Utopic Unicorn-ról Vivid Vervet-re, a Frissítettem Vivid Vervet-ről Wily Werewolf-ra, a Frissítettem Wily Werewolf-ról Xenial Xerus-ra, a Frissítettem Xenial Xerus-ról Yakkety Yak-ra, a Frissítettem Yakkety Yak-ról Zesty Zapus-ra - avagy lehet 10 év alatt egy újratelepítéssel is élni - kaland folytatódik...)

Csütörtökön menetrend szerint megérkezett az Ubuntu 17.10-es kiadása. Hosszú hétvége jött. Ha kiadás után hosszú a hétvége, akkor dist-upgrade a "kötelező" feladat, így nekiálltam megfrissíteni a rendszerem.

0
A kiindulási állapot. Reboot...

Frissítettem Yakkety Yak-ról Zesty Zapus-ra
Első lépés a megfelelő menekülési útvonal biztosítása. Azaz, egy működő klón készítése a frissítendő rendszerről. A CloneZilla elvégzi a piszkos munkát, amíg megfőzzük az ebédet (gulyásleves + töpörtyűs pogácsa)...

Frissítettem Zesty Zapus-ról Artful Aardvark-ra
...

1
A backup elkészülte (és ebéd) után elindítva a rendszert, indulhatott a frissítés. A meglepetések elkerülése érdekében érdemes elolvasni a kiadási megjegyzéseket és egyéb dokumentumokat.

2
...

3
Követve az útmutatót, indítottam a Software Updater-t...

4
...

5
...

6
Naprakész az operációs rendszer a gépemen, de van upgrade lehetőség...

7
...

8
Kiadási megjegyzések itt is...

9
Indulhat a frissítés?

11
Folyamatban...

12
...

13
...

14
Takarítás...

15
Jöhet a reboot...

19
Újraindítás után nézzük meg, milyen az új GNOME session (Ubuntu)...

16
Egész hasonló az Unity-hez. Én várok ezzel még pár kiadást, hagyom még egy kicsit érni...

19
Nézzük a régi, jó Unity sessiont (Unity)

17
Hát, ez pontosan olyan, mint volt... \o/

18
Gyors tesztelés után úgy fest minden működik. A VMware Workstation-nek kell egy kis rásegítés, de utána problémamentesen működik.

A nagy izgalom elmaradt. Következő frissítés tavasszal!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

próbált már valaki extensiont rátenni? pl.: Gno-Menu vagy ilyesmit?

dash to panel, gno-menu, topicons plus, workspace indicator, alternatetab: így

ha valamit telepítek, újraindítás/ki- bejelentkezés után eltűnnek az indikátoraim, mint az cryptkeeper, solaar, dropbox, glipper ..

aztán kiürítem a /home/user/.local/share/gnome-shell/extensions könyvtárat, minden helyreáll.

Koszonom a hagyomanyos beszamolot.

A unity gnome valtassal kapcsolatban a velemenyed es a tapasztalatod erdekele bovebben is.

Nem nagyon tudok róla mit mondani, mert ahogy írtam, továbbra is az Unity-t használom. A GNOME-nak adok még 1-2 kiadást, mielőtt ránézek komolyabban. Aztán annak függvényében majd eldöntöm, hogy melyik marad.

--
trey @ gépház

Hogy bírod elviselni a Unity-t? :D Első dolgom volt anno leszedni, és feltenni egy MATE-t. Annyira nem jött be nekem. :/

Én szeretem. Régen sokat WM-eztem, nekem arra hasonlít kicsit. Annyira megszoktam, hogy oldalt vannak az ikonok, hogy Windows alatt is oda tettem őket. Ha az Unity-t továbbra is karbantartják, akkor lehet, hogy maradok mellette.

--
trey @ gépház

a 16:9-es monitoroknál nagyon zavaró ha nem oldalt vannak.
4:3-nál még elmegy ha alul van a tálca.

+1
macOS alatt is oda raktam volna, csak túl nagy a dock-om, szóval egyenlőre marad alul. :)

Lassan el kell felejteni a Unity-t, mert a Canonical el fogja felejteni, az biztos, végleg. Addigra kiforrhatja magát még a Gnome-Unity felület is. Úgy legyen.

--
robyboy

Átkerült a main-ból az universe tárolóba és innen a közösség karbantartása alá került. Millió csomag van az universe-ben, ettől még nem temetném. Nekem nem kell hetente újrafejleszteni. Nekem ez gyakorlatilag kész van, arra pont jó, amire használom. A bugokat fixálják benne és kész.

--
trey @ gépház

Az úgy rendben is van, kb. ez megy Xfce tájékán is. Ami jó, az maradjon jó.

--
robyboy

Igazad van, néha elefelejtjük hogy egy szoftvernek nem az a lényege hogy folyamatosan agyon legyen fejlesztve, hanem hogy használni tudjuk.

(sub)

Igazából akkora különbség nincs a kettő között. Egész jól átalakította a Canonical a saját sessionjében a Gnome-ot. Hosszú évek Unity-zése után is egyből kézre áll minden. Már a munkában is egy ideje ezt használom.

Azt tervezem, hogy egyelőre Unity-t használok, de át-átnézek majd az Ubuntu session-re is. Ezt az átmeneti időszakot egyelőre kihagyom. Hosszú távon meg elválik majd, hogy melyik. Az Ubuntu meghagyta a lehetőséget erre és nagyon helyesen tette.

--
trey @ gépház

Itt az ideje megkérdeznem:
Sikerült már valakinek Kubuntut verzió-frissíteni anélkül, hogy a ~/.kde-t szétbarmolta volna az új verzió?

Igen. 3 gépen is, de 17.04 volt a kiinduló

Köszönöm. Ha lesz lelkierőm, akkor egyszer nekiugrok. :-)

Lelkierővel felvértezve. Gondoltam, frissítem a Kubuntu 16.04.05 LTS-t a következő kiadásra. Nem akartam fejjel beleugani, követem a leírást. Kicsit meglepődtem, hogy 16.04.05-ről azonnal 18.04-re frissít a rendszer.

Mivel itt rövid hétvége, ezért frissítettem Arch 20171019-ről Arch 20171022-re, de megkímélek mindenkit attól, hogy pacman -Syu kimenetet tegyek be, úgyis csak 8 csomag frissült, kernel, i3wm, meg 1-2 apróság, persze kemény 3 napja nem frissült, nagyon el volt avulva :D Mink itten a Wild Westen weszélyesen toljuk, semmi clonezillázás, mehet a rolling frissítés az éles rendszerre, néha naponta, néha hetente, mikor hogy hozza a kedv. Lekopogom, még nem volt belőle bajom, de lehet csak mázli, vagy annak tudható be, hogy sose linuxoztam túl dzsunka hardveren, meg nem használok tákolt és tárolón kívüli szoftvert.

Ennek ellenére lehúztam én is az Ubi 17.10 desktopot, ma azt hiszem lesz időm, hogy kipróbáljam tartalék SSD-ről, hogy mennyire állt helyre a rend Júnödi nélkül.

Szerk.: eddig egész normálisnak tűnik az új Ubi, egyelőre az alól írok. Már határozottan jobb, mint Unityvel, persze attól a szinttől még messze van, hogy Archról érdemes legyen váltani. Bugokat nem tapasztaltam, de továbbra is idegesít, hogy a menüsor fent van a desktop tetején, nem az ablakban, de ezt leszámítva egész megszokható. Esetleg tehettek volna bele alapból több háttérképet, vagy valami frontendet, amivel nagy háttérképes oldalakról lehet válogatni (interfacelift.com, alphacoders, stb.).

Esetleg még a programkínálatba tudnék belekötni, igénytelen játékok, Rythmbox, Totem, ki használ ilyen szutykokat. Nyugodtan mehetett volna bele valami normálisabb lejátszó (Deadbeef, Audacious, Clementine, videókhoz VLC, SMplayer, mpv). Bezzeg az Amazont megint nem tudták belőle kihagyni. Plusz Arch után elég lassúnak tűnik a boot, de ez a live rendszer miatt is lehet. Illetve még a grafikus csomagkezelő (Ubuntu Software) tűnik elég nyominak, nem mutat rendesen listát az alkalmazásokról, meg kategóriák sincsenek, csak valami idióta Editor's pick.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

de továbbra is idegesít, hogy a menüsor fent van a desktop tetején, nem az ablakban, de ezt leszámítva egész megszokható

Hogy ez mennyire júzer függő :-)

Engem meg pont az zavar, ha a menüsor nem fent van. Oké, irreleváns, macOS-en tengetem az életem, néha Widows: akkor anyázok rendesen, hogy miért nem lehet rendes desktopot csinálni.

Engem veszettul irrital az a kialakitas. Kb. akkor kezdtem keresgetni masik disztribuciot/asztali kornyezetet, amikor kijott a Unity. Egy darabig elvoltam a Xubuntuval, aztan Archra nyergeltem at.
De ahogy mondtad, erosen felhasznalo fuggo a dolog. Mindenkinek van valami amit, jobban szeret/megszokott, de ez alapjan kijelenteni, hogy a masik desktop nem rendes... Picit eros! :D

Arch alatt milyen DE-t használsz?

--
robyboy

XFCE4

Most akarnam a Gnome 3.26-ot tesztelgetni, azt irtak rola, hogy sokat csiszoltak rajta, de felek nem nagyon valtozott semmi azota, amiota utoljara probalkoztam vele. :/

Pedig érdemes, asztali gépen most álltam át gnome3-ra, arch alapú disztróval, néhány kiegészítővel jó kis desktop lett, nekem megfelel. Laptopon marad xfce egyelőre, de az asztali gépen megfelel.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Én két unity-s kiadás után nyergeltem át Linux Mint-re, kb hasonló okokból :) Engem nem irritált, de nem tudtam megszokni, számomra nem volt hatékony.

KAMI | 神
Linux Mint: https://linuxmint.hu LibreOffice: http://libreoffice.hu SeaMonkey : http://is.gd/smhun
Legyél Te is Mozilla és Linux Mint önkéntes

Kis ötösért szorgalmi feladat:

Nézzen utána a Linux Mint és a biztonsági frissítések témakörnek. Megoldódtak-e már az ezzel kapcsolatos aggályok:

https://www.reddit.com/r/linux/comments/4v116g/can_we_stop_recommending_linux_mint/

--
trey @ gépház

Két nap használat után nekem úgy tűnik, hogy sokkal reszponzívabb mint a 17.04 volt. Az ablakváltások, a böngészőben a görgetés és ahogy az egész reagál, pozitív előrelépés eddig.

--
trey @ gépház

Mondjuk pont ezt is várja el a felhasználó a Wayland-től az X ellenében.

--
robyboy

Mint említettem, még Unity session-t használok:

trey@alderaan:~$ echo $XDG_SESSION_TYPE
x11

--
trey @ gépház

Vicces, mert nálam érezhetően lassabb waylanddel, mint x-szel

Mondjuk az X plusz Unity-t már jó pár éve fejlesztik, ez a Wayland meg még csöppen béta jellegü.

--
robyboy

Van amiben gyorsabb a Wayland, de alapvetően ez a sztori nem arról szól hogy az X lassú és a Wayland gyors. Tegnap raktam egy öregecskedő gépre Wayland GNOME-ot az anyósnak, hát, nem tett csodát.

Még az a jó, hogy nem Weyland (Yutani)-nak keresztelték el, Alien után szabadon.

--
robyboy

A „felhasználói élmény”-en (© ® by Microsoft) tovább javíthatnál, ha megpucolnád a lapos kijelzőjét. Szálmentes textildarab meg monitortisztító folyadék, de ablaktisztító is jó. Esetleg nagyon puha papírtörlő vagy klozetpapír, de azok hajlamosak máladékot hagyni, ahol nedvesednek.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

> „felhasználói élmény”-en (© ® by Microsoft)

???

https://en.wikipedia.org/wiki/User_experience

Én is visszaváltottam Unity-re, mert jobban tetszik, de feltűnt, hogy nem tudok user-t váltani, csak kijelentkezés után. Gnome-mal megy. Másnál?

Nem hittem volna, de szintén visszaléptem unity-re. A gnome egészen egyszerűen elképesztően sok erőforrást eszik, plusz a wayland miatt csak fekete képernyőt kapok, ha képernyő történést rögzítek simple screen recorderrel. Talán majd legközelebb jobban összejön nekik.