Frissítettem Ubuntu Edgy Eft-ről Feisty Fawn-re

Címkék

(Tudom, hogy már várva vártátok, hát itt van... A Frissítettem Ubuntu Breezy-ről Dapper-re és a Frissítettem Ubuntu Dapper-ről Edgy Eft-re "sikersztorik" folytatása megérkezett. :D)

A napokban megjelent az Ubuntu 7.04 (kódnevén Feisty Fawn) első beta kiadása (hivatalos bejelentés). A tény, hogy itt van március vége, és nincs már messze az április - mikoris a Feisty végleges kiadása megjelenik - arra sarkallt, hogy frissítsem tökéletesen működő Edgy rendszeremet az elsődleges munkaállomásomon, a notebook-omon. Hogy hogyan sikerült? Hát így:

Az előkészületek:

Előszöris megnéztem, hogy mire számíthatok. Kíváncsi voltam, hogy a telepítéskor mennyi csomag frissítésével kell számolnom:

trey@alderaan:~$ dpkg -l | wc -l
1750
trey@alderaan:~$

 
A dpkg szerint ~ 1750 csomagból áll a rendszer. Ok lássunk hozzá. Backup, backup, backup. Hátha valami balul üt ki. Nem szokott, de sose lehet tudni (pláne egy beta szoftvernél).

A frissítés előtt az alábbi, szokásos célokat tűztem ki magam elé:

  • természetesen sikeres frissítés (adatok megmaradnak :)
  • az ATI bináris "fglrx" driver maradéktalan működőképessége a frissítés után is (kernel modul forduljon le, 3D gyorsítás működjön), játékok pl. a Quake4 működjenek
  • a VMware Workstation (kernel modulok forduljanak le), InnoTek VirtualBox működjön
  • wireless hálózatom maradéktalanul működjön
  • a desktop kinézete, funkciója ne változzon
  • PPTP tunnelek működjenek
  • a rendszer jobb lehet, de rosszabb nem, mint amilyen korábban volt

 
Nézzük, hogy ebből mi valósult meg.

A mentések elkészítése után módosítottam a /etc/apt/sources.list file-t. Benne az összes előforduló "edgy" szót "feisty"-re cseréltem, nyomtam egy "apt-get update"-et, majd egy "apt-get dist-upgrade"-et. Ez volt reggel negyed nyolckor.

Amint az a képen is látszik, majd az összes csomag kicserélődött a frissítés során. Néhány eltávolításra került, és egy nem frissült (ezt a végén kézzel kellett eltávolítani, mert nem volt már szükség rá).

Negyed kilencre lecsorogtak az új csomagok, és megkezdődött a rendszer tényleges frissítése. Közben folytattam a munkámat, zenét hallgattam, böngésztem az internetet.

Csak néha lettem arra figyelmes, hogy a merevlemez "darálása" abbamaradt. Ilyenkor ránéztem a frissítésre, válaszoltam néhány egyszerű kérdésre, majd folytatódott a frissítés.

Negyed tízre el is készült a csomagok telepítése és konfigurálása. A jobb alsó sarokban felbukkant egy figyelmeztetés, hogy frissült a rendszer, és nem volna rossz egy reboot a teljes befejezéshez.

Mielőtt a reboot-ot megejtettem volna, eltávolítottam az egy darab régi és feleslegessé vált mysql-server-4.1 csomagot (helyette telepítettem a mysql-server-5.0-t), majd leellenőriztem egy "apt-get update" és "apt-get upgrade" párossal, hogy valóban minden a legfrissebb lett-e.

Miután láttam, hogy minden frankó, babonából ellenőriztem a grub-ot, a kernel-t és az initrd.img-t, majd reboot-oltam. A reboot-kor azt láttam, hogy még mindig a 2.6.17-generic kernel figyel a menüben, pedig úgy emlékeztem, hogy a Feisty-ben már 2.6.20-as kernelnek kellene lennie. Ejnye, nem ellenőriztem alaposan. Boot, ellenőriz, s valóban, van újabb kernel. Egy kis kézi segítséggel felpattant az új kernel is, majd egy reboot, után minden a helyére került.

Újraindítás után semmi mást nem kellett tennem, mint a VMware kernel moduljait hozzápörgetni a rendszerhez és egy "update-rc.d -f <szolgáltatásnév> remove" paranccsal kiganézni az indítószkriptek közül azt amire nincs szükség mindig (akkor meg minek fussanak állandóan, nemde?). Így ment a levesbe az sshd, apache2, mysql-*, proftpd, mdadm, cupsys, evms, festival, lvm és minden olyan dolog, ami csak az erőforrásokat pazarolja, ha nincs használva.

Nézzük, hogy a frissítés után mi a csomagok állapota:

trey@alderaan:~$ dpkg -l | wc -l
1832
trey@alderaan:~$

 
Vajon mi valósult meg a frissítés előtt kitűzött célok közül?

A frissítés sikeres volt (minden adat megmaradt :)


ATI fglrx driver működik, 3D gyorsítás van


Quake4 működik

VMware működik (a kernel modulok lefordításához kell egy kis patch, megtalálható itt).

VirtualBox működik. Az utobbi fontos, mert szeretnék megszabadulni a VMware-től.

A wireless hálózat működik. A reboot után semmilyen változást nem vettem észre rajta. Mindkét wireless kártyám teszi a dolgát.

A desktop kinézete semmit sem változott, egy ikon bukkant csak fel pluszban az alsó panelen (desktop search).

A PPTP-s VPN kapcsolat a gépem és a munkahelyem hálózata közt működik.

A rendszer rosszabb biztos, hogy nem lett mint korábban volt, viszont a GNOME gyorsabbnak tűnik (persze ez minden frissítés után így van :), és a legújabb programokat használhatom mindenből (2.6.20-as Linux kernel, GNOME 2.18.0, Evolution 2.10.0, Gaim 2.0.0beta6, Firefox 2.0.0.2, ...), hibát eddig nem tapasztaltam.

Ez úgy tűnik, hogy 7/7-es eredmény. Soha rosszabbat. Az Edgy-től Feisty-re történő frissítés nekem simább volt, mint a korábbi, bár az sem volt problémás. Az angolok azt mondanák erre a frissítésre, hogy "works like a charm". Pedig csak beta.

Figyelem! Mielőtt valaki nekiugrana a rendszerének, vegye figyelembe, hogy a Feisty egyelőre még beta állapotban van. Ez azt jelenti, hogy éles rendszerre nem ajánlott még akkor sem, ha vannak olyan esetek, amikor abszolút probléma nélkül lezajlik a frissítés.

Ha valaki mégis úgy dönt, hogy itt az ideje megfrissíteni az Edgy-t, annak sok szerencsét :)

Hozzászólások

Gnome 2.18.0 nekem is gyorsabnak tunik. @gentoo

olvasom mindenkitől, hogy gyorsabb lett, de vajon 256 rammal a notiban is észre fogom ezt venni?
amúgy megvárom a final-t sztem.
--
Peace, Love, Unity, Respect

Tényleg simán ment. Hozzáteszem, hogy én akkor álltam át fesity-re, amikor még csak a Herd4 volt, és akkor is röccre ment. Azért váltottam, mert segíteni akartam bugreportokkal a fejlesztők munkáját. Összesen 2 bugreportot kellett küldenem. :)))
Egyébként nagyon jól nyomonkövethető volt a fejlesztés állapota, naponta 100-200 megányi csomag frissült aztán szép lassan egyre kevesebb jött, és egyik nap azt vettem észre, hogy csak nyelvi csomgokat frissít, és hirtelen magyarul kezdtek beszélni az alkalmazások is, akkor már tudtam, hogy nemsokára jön a béta. És tessék. :)
Szép munka, külön meg szeretném köszönni azok munkáját, akik időt/energiát áldoznak a honosításra!

-- pgergely --

A libata PATA átálláson még dolgozni kell nekem a ICH6-os intel ide vezérlőt csak UDMA33 -al hajlndó hajtani a Feisty. A bug ismert....

Üdv
Godot

Nekem a breezy-vel is voltak gondjaim (csonkra fagyott, mert nem szerette a cmipci kártyámat. UHU, Gentoo, Slackware és Debian ment vele), és az eft-tel is (a /lib/modules könyvtárat szétbaromlta minden elérhető kernel. Más disztró nem csinált ilyet, még az XP-s ext driver sem. Reiser meg nem lehet rendszerpartíció.) ezért nem hiszem, hogy megkockáztatom.
Rám haragszik az ubi ^^

---------
WARNING: Linux requires you to type! After rebooted to Windows, you can safely unplug your keyboard.

Úgy, hogy valami oknál fogva a könyvtárakból és fájlokból vagy blokk eszközt csinált (vagy könyvtárból fájlt, vagy fájlból könyvtárat), vagy azt mondta róluk, hogy néhány száz exabyte méretűek, vagy gigantikusan magas számúra állította az (u|g)id-et. Meg hasonlók. Persze livcecd-ről (gentoo mini, mert az mindig van nálam; olyan mint az óvszer a pénztárcában: bármikor szükség lehet rá ^^) való bootolás után fsck -f után ment is rendesen. A blokk hibát többféleképpen is kizártam: először kitöröltem a /lib/modules könyvtárat, aztán feltelepítettem nagy méretű programokat, vagy csak átmásoltam egy-két filmet. Aztán újraraktam a kernel csomagját, de következő bootkor újra elcsesződött. Non plus ultra-ként lefuttattam az fsck -ccfv-t, de az sem talált egy darab hibás blokkot sem (természetesen gentoo live-ról).

A telepítéskor a partíció szerkesztőben csak ext3-at lehet választani, reiser-t nem.

A napokban poénból megpróbáltm elindítani, de amikor elkezdte fsck-zni valamelyik meghajtót, akkor "^B"-vel telehányta a képernyőt. Gentoo live be, fsck -f, majd XP alól telepített ext3 driverrel simán tudom írni/olvasni a partícióimat (az egyik fontos csak, mert adatok vannak rajta (régi játék CD-kről backup image-ek, hasonlók)).

---------
WARNING: Linux requires you to type! After rebooted to Windows, you can safely unplug your keyboard.

Hümm, az első hibát nem tapasztaltam, pedig már egy ideje frissítgetem a rendszerem a mellékelt ábra szerint.

"A telepítéskor a partíció szerkesztőben csak ext3-at lehet választani, reiser-t nem."

Ja? Már megijedtem, hogy valami komoly oka van, hogy nem lehet reiser-t használni, mert én 2005 vége óta használok Ubuntu alatt a mai napig reiser-t / filerendszernek :)

root@alderaan:/home/trey# mount
/dev/sda4 on / type reiserfs (rw,noatime)

--
trey @ gépház

Nem kell feltetlen patchelni vmware-t ugyanis a feistyhez az ubuntu sajat vmmon modult fordit, amit az apt-get-tel fel lehet varazsolni es csak a vmware installer-t kell ravezetni hogy letezik az a vmmon module.

https://help.ubuntu.com/community/VMware/Server

No igen nekem is ati hulladekom van a laptopban es be kene loni beryl miatt de meg nem vitt ra a jolelek...

mi az oka a vmware->vbox valtasnak?

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

root@alderaan:/home/trey# apt-cache search virtualbox
virtualbox - InnoTek VirtualBox

Része az Ubuntu-nak, így nem kell állandóan külső forrásokból telepítgetni. Ha nyújt annyit a VirtualBox, mint amit a VMware-ből használok (gyanítom, hogy igen, de ez még a tesztek függvénye), akkor egyszerűbb lesz a karbantartása.

--
trey @ gépház

Ühm, lehet, hogy félrenéztem, és az általam kézzel telepítettet véltem az Ubuntuban levőnek? Sorry. Mindenesetre azt hiszem, hogy lesz esély arra, hogy része legyen hamarosan az Ubuntu-nak. Végülis akkor az előnye az a számomra a WMware-rel szemben, hogy a VirtualBox-ból van Ubuntu verziókra gyártott .deb belőle, nem .tar.gz csomagokkal, meg szkriptekkel kell vesződni. Csomagok itt:

http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

--
trey @ gépház

Hát nem tudom milyen leírás kell ehhez, mert csak rá kell boot-olni a WinXP install CD-re. De ha türelmes vagy, akkor hamarosan írok egy összefoglalót arról, hogy a napjainkban melyik OS mennyire támogatott guest OS-ként VirtualBox alatt (most vizsgálom őket, éppen az OpenBSD-nél tartok).

--
trey @ gépház

Tettem a VirtualBox-ra egy Windows XP-t. Csont nélkül működik. További előny a VirtualBox-nál (a számomra), hogy pehelysúlyúbb,

root@alderaan:/home/trey/download# ls -la VirtualBox_1.3.8_Ubuntu_edgy_i386.deb
-rw-r--r-- 1 trey trey 10795170 2007-03-21 13:20 VirtualBox_1.3.8_Ubuntu_edgy_i386.deb
root@alderaan:/home/trey/download# ls -la VMware-workstation-5.5.3-34685.tar.gz
-rw-r--r-- 1 trey trey 111527809 2007-03-24 08:06 VMware-workstation-5.5.3-34685.tar.gz

van olyan gyors mint a WMware (talán még gyorsabbnak is tűnik), és csak egy kernel modulja van.

--
trey @ gépház

Ez most már valóban jó, az előző verziót az istennek se lehetett rábeszélni a magyar kiosztásra.
Nem teljesen ide tartozik, de: w2k full frissítve, másoltam volna rá ~7Gb adatot egy másik 2k megosztásról, és komolyabb nyom nélkül elszállt 2 Gb környékén. Most egy ideig biztos nem kísérletezek vele, de érdekelnének mások tapasztalatai.

Én is erre vártam már! :) Tegnap furcsálltam is, hogy semmi hír a beta-ról, pedig már március 22.-re igérték. A hétvégén frissítek is.
Trey: lenne két kérdésem:
A jobb felső sarokban lévő akkuszint jelzőnek mi a neve? Vagy ez gnome alaptartozék, csak én nem találtam eddig? Nekem az van, amelyik lent van neked, de hibás a kijelzése (mindig kerekít 0,33,66,100 %-okra), acpi parancs pontosat mutat.
A VirtualBox, VMware és Wine között mi a különbség? Én csak az utóbbit használom nagy ritkán. Ha tudnál mutatni egy oldalt, ahol jól összehasonlítják, azt megköszönném ;)

"A jobb felső sarokban lévő akkuszint jelzőnek mi a neve? Vagy ez gnome alaptartozék, csak én nem találtam eddig? Nekem az van, amelyik lent van neked, de hibás a kijelzése (mindig kerekít 0,33,66,100 %-okra), acpi parancs pontosat mutat."

Battery Charge Monitor 2.18.0 / szerintem része a GNOME-nak

"A VirtualBox, VMware és Wine között mi a különbség?"

Az első kettő virtuális (számító)gép, a harmadik meg egy nyílt forrású Windows API implemetáció Unix / X-re. Az első kettőt nem sok értelme van összehasonlítani a harmadikkal. Az első kettő komplett operációs rendszereket és azokon alkalmazásokat futtat, a harmadik pedig megpróbálja megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy a Windows-ra írt programok futtathatóak legyenek mondjuk Linuxon.

--
trey @ gépház

Köszi! Ezt kb. sejtettem, hogy a wine más tészta. Akkor mondjuk egy VirtualBox hogy néz ki? Fut maga a progi, és telepítek rá egy windowst? Vagy azt vmi kiegészítés formájában tartalmazza? Esetleg meglévő win-t be lehet húzni alá? Ez lenne a legjobb.
És a képességei? Mondjuk egy IE, csilivili fejlesztőkörnyezet, 3D játék közül mik futnak?

"Akkor mondjuk egy VirtualBox hogy néz ki?"

A cikkben levő képek közt megtalálod.

"Fut maga a progi, és telepítek rá egy windowst?"

Így van. Vannak saját eszközei (merevlemez, hálózati csatoló, hang, stb). Rábootolsz egy OS CD-re, és feltelepíted rá.

"Esetleg meglévő win-t be lehet húzni alá? Ez lenne a legjobb."

VMware alá lehetett. VirtualBox-ban nem láttam ilyen lehetőséget, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet. Meg kéne nézni.

"Mondjuk egy IE, csilivili fejlesztőkörnyezet, 3D játék közül mik futnak?"

Van aki próbált rajta Vista-t, állítólag működött, tehát a programok nagy része megy. A 3D nem hiszem, mert az VMware alatt sem működött.

--
trey @ gépház

lehet hogy nagy hulyeseget kerdezek, de azt a franko kis info panelt a grafikus interface jobb oldalan hogy csinaltad oda?

ja nem arra gondoltam, hogy transzparens háttér, és akkor legenerálja nekem a hátteret, hanem valódi átlátszóság. Ez se xgl-lel, se anélkül nem ment, csak feketeség. Azért lenne fontos, mert billkombóval elő szeretném hozni ezeket, ha úgy adódik, és olyankor csúnya, ha ott a sarok, stb.

Fogalmam nincs. Mivel az általam állandóan használt programok (X.Org, GNOME, Evolution, Firefox, Gaim, Gdesklets az összes plugin-nel, Mono + Beagle), amik a rendszerindításkor nekem automatikusan elindulnak összesen foglalnak kb. 300-350 MB-ot, és mivel a gépemben 1 GB RAM van, nem érzem szükségét, hogy vizsgálgassam. A felsoroltakhoz képest elenyésző.

--
trey @ gépház

1 Gb ram van nekem is (ebbe a masinában), de gdeskletek ettek 4-5% körüli CPU-t amikor próbáltam , és én azt soknak tartottam ilyen skót vagyok, tekintve normális üresjáratom 1-2% ához, én másra szeretném pocsékolni a CPU-t pl. gcc.

De nagyon tetszenek, és gonoltam hátha kevesebbet eszik mostanság :)

Kinek mi a perverziója. Én nem fordítok állandóan programokat, viszont szeretném tudni, hogy mi van a TV-ben :)

(bár mondjuk azt hozzátenném, hogy a gdesklets-ek miatt ha egy program nem 10 perc, hanem 10 perc 30 másodperc alatt fordulna le, akkor sem mennék a Dunának...)

--
trey @ gépház

korrekt, pont most indítottam én is el a frissítést, csak én a barátságosabb update-manager -d módszerrel... eredmény néhány óra múlva ;)

Nálam ez a parancssorozás még a jó kis debianos időkből maradt meg, és nem is engedek belőle mindenféle update-manager-eknek :) BTW: az Ubuntu egyik legnagyobb erőssége, hogy elhiteti velem, hogy ez egy Debian. Gyakorlatilag a használat szempontjából teljesen az is. Nekem az "apt-get update", vagy egy "pon foobar" nem esik nehezemre, és legalább látom mi történik...

--
trey @ gépház

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nalam egy csomo program be van fix verziora drotozva.
Csak nehany:
evolution - az uj verziokban eltunt a levelek megjelolese olvasottkent menupont
gthumb - batch rename (csoportos atnevezes a kepek exif infoi alapjan). Ebbol majd megprobalom feltenni az experimentalban levot
synaptic - ezzel is volt valami problema... (talan a verzio befagyasztasa tunt el?)

Szoval ezekkel a frissitesekkel mindig hadilabon alltam. Igy mindig debian SID+experimentalon elek, ami meg nem megy, abbol visszateszem a regit (vagy sid vagy unstable/stable), tovabba a kedvenc oldalam a packages.debian.org (mondjuk az experimentallal mindig gond van, rendszeresen a packages.debian.org-rol kell leszednem, mert nincs benne a Packages.gz-ben), es a snapshot.debian.net.

Orulnek ha mar a debianbol is kijonne az ujabb disztro, mert a sidben is rakat elavult sz*r van (pl. evince 0.4.0?, amikor mar 0.7 stabil is kinnvan, sokkal gyorsabb). A masik a cairo es gtk, amit szinten ideje lenne mar frissitenem.

A legszebb az egeszben, hogy ezek joresze all az ubuntura is...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"evolution - az uj verziokban eltunt a levelek megjelolese olvasottkent menupont"

szerkesztés - bővítmények - mark all as read plugint bepipál

"synaptic - ezzel is volt valami problema... (talan a verzio befagyasztasa tunt el?)"

csomag - verzió zárolása, már ha tényleg ez volt a baj :)

gthumb alatt talán a képek kijelölése és átnevezés lehet a megoldás, de ebben nem vagyok biztos.

Igazabol, ha talalnek valami jo levelezoprogit, ami tamogat maildirt, akkor ezt a bloated evolutiont demonostol alarmostol hajitanam ki. En a tinymailben bizok, meg az olpc-ben, hatha valami egyszerut kitalalnak. Nekem nem kell calendar, todo lista, addressbook. Csak levelezoprogi, ez pontosan olyan mint a mozilla firefoxsza valasa elott (irc kliens, levelezo volt benne pl.).

Synaptickal a problema mar nincs, regen futottam bele, az ujjal nincs ilyen gond. Es nem eltunt, hanem elszallt;)

gthumb-nal tenyleg mukodik, ha mindet kijelolom, es a szerkesztes->atnevezesre kattintok. (regen: eszkozok->csoportos atnevezes). Koszi!

De problemak mindig akadnak. Most pl hiaba kattintok a gtk open file ablaknal a fajl nevere, rosszul rakja sorba oket (pedig szammal kezdodik az osszes). Ez furcsa. De majd kiagyalok valamit;)

Mondjuk az is erdekes, hogy pl. osx alatt van egy addressbook program, es azt szepen hasznalja a levelezo, avval szinkronizal az ember mobilja, etc. (javitson ki valaki mac-es, mert ezt a netrol szedem). Viszont linuxra nincs egy minimalista gtk-s addressbook, amivel lehetne a telefont szinkronizalni, tudna hasznalni az evolution es a thunderbird.

Noh jo, nem itt oldom meg a vilag gondjat;)
---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Lehet hogy a sylpheed-claws az, de a eredeti sylpheed nem. Nekem tökély levelezésre, kezeli a GPG-t, INAP-ot, a többi hidegen hagy.

Addressbook nekem úgy van megoldva, hogy a szerveremen egy horde figyel, és kész. Ha naon gyorsan kell, keresek egy az illető által írt levelet, és reply.

meglestem. Full gnome-os az osszes nyugjevel es millio fuggosegevel egyutt. Fel is rakott +15MB-ot es vagy 5 egyeb fuggoseget. (ilyenkor jegyzetelni kene, hogy amikor leszedem a balsat, a tobbit is vegyem le).

Elso ranezesre nem tunik rossznak, majd meg probalgatom, nemtudom, hoyg hogyan all a gpg-s levelekkel (titkositott es alairt). Szoval koszi!

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Full gnome-os az osszes nyugjevel es millio fuggosegevel egyutt.
Igen, hasonló az evolutionhez csak nincs benne naptár meg egyéb, hanem tiszta levelező, valamint tiszta mbox-ot, Maildir, MH valamit használ (ahogy beállítod), nem valami extra nem standard cuccokat.

hogyan all a gpg-s levelekkel (titkositott es alairt).
Fogalmam sincs, nem használok ilyeneket.

A desktop-search tray-icon a beagle-t takarja? Default lett végre ubiban is?

meg mindig keptelen vagy lekicsinyiteni a cikkbe beagyazott kepeket. eleg idegesito pl 256mb rammal (ami valljuk be azert meg annyira nem ritka) varni jo fel percet mig betoltodik.. ;)

Es mi van a sok szaz (vagy megtobb?) gprs-en keresztul netezokkel?

(amit allandoan hajtogatsz, ha valaki veletlenul betesz egy lekicsinyitett kepet a hozzaszolasok koze)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azok így jártak 100 cikkből egynél. Ha mindenki elkezdene a hozzászólásokban képeket linkelni, akkor

1.) szétmenne az oldal, mert az emberek 90%-a nem ismeri a html-t
2.) sokkal jobban megszívnák a gprs-ezők, mert mindenhol lenne kép

de ezzel te is tisztában vagy, csak szeretnél egy esős szombat délutánon kötözködni, ugye? :)

Ugorjuk a témát, mert mint jeleztem offtopik. Ha beszélni akarsz róla, nyiss a fórumban egy témát erről.

(Blogban lehet képezni)

--
trey @ gépház

"csak eszrevettem, h regebben erre odafigyeltel,"

Téves, az esetek nagy részében nem csináltam kis képeket, csak amikor perverzebb napom volt. Ez az esetek 10%-a lehetett. :)

"csak miattam ne, nekem mar megvolt a "block images from hup.hu" ;)"

Esetleg még javaslom hozzá a "block texts form hup.hu"-t ;)

--
trey @ gépház

Felbuzdulván a sikeres firssítési hír alapján rászántam magam én is egy kis update-re :) Kisebb nagyobb sikerrel nekem is sikerült a frissítés. Két függőségi probléma akadt a frissítés közben: egyik az apache2-vel másik a samba-val de egyszerűen megoldható volt leszedtem majd a végén ujra raktam a frisset :)

Jah, a kubuntu-t meg pláne ne próbáld..

Trey, csak nem ilyen notbookod van neked is?

"Jah, a kubuntu-t meg pláne ne próbáld.."

Hogy jön ez most ide?

Néhány napja (hete) updgrade-elltem, de nekem bebe*szott. A DHCP cliens nagy ívben tett rám.

"Trey, csak nem ilyen notbookod van neked is?"

AMD processzoros? Nekem? :) Nem.

Nem tudod, mit veszítesz. :)

Az X700-ashoz az ATI driver ubuntu csomagban van a Feisty-hez már, vagy te csináltad modul-assistanttal? (Azért kérdezem, mert a 2.6.20-as Kernelhez nem egyértelmű az ATI támogatás.):

AMD:~$ dpkg -l | grep fglrx
ii fglrx-control 8.34.8-1 Control panel for the ATI graphics accelerat
rc fglrx-kernel-2.6.17-11-generic 8.34.8-1+2.6.17.1-11.35 ATI binary kernel module for Linux 2.6.17-11
ii fglrx-kernel-2.6.19.2 8.34.8-1+686 ATI binary kernel module for Linux 2.6.19.2
ii fglrx-kernel-source 8.34.8-1 Kernel module source for the ATI graphics ac
ii fglrx-sources 8.34.8-1 Source code for the ATI graphics accelerator
ii xorg-driver-fglrx 8.34.8-1 Video driver for the ATI graphics accelerator
ii xorg-driver-fglrx-dev 8.34.8-1 Video driver for the ATI graphics accelerator

"Néhány napja (hete) updgrade-elltem, de nekem bebe*szott. A DHCP cliens nagy ívben tett rám."

Jó, de engem sose érdekelt a KDE, tehát nekem a Kubuntu érdektelen. :)

"Nem tudod, mit veszítesz. :)"

El tom' képzelni. :)

"Az X700-ashoz az ATI driver ubuntu csomagban van a Feisty-hez már, vagy te csináltad modul-assistanttal?"

Nem. Feltettem a "linux-restricted-modules-2.6.20-12-generic" csomagot. Abban benne van az fglrx kernelmodul. Meg mellé még megfrissült az "xorg-driver-fglrx" csomag. Ennyi.

--
trey @ gépház

>>Az X700-ashoz az ATI driver ubuntu csomagban van a Feisty-hez már, vagy te csináltad modul-assistanttal?

>Nem. Feltettem a "linux-restricted-modules-2.6.20-12-generic" csomagot. Abban benne van az fglrx kernelmodul. Meg mellé még megfrissült az "xorg-driver-fglrx" csomag. Ennyi."

Csak egy kicsit vagyok miatt ideges. Nekem ugyanis nem sikerült az fglrx-et hardveres gyorsításra rávennem.
Na, még nem adtam fel. Feltelepít egy csomó Kernelt a frissítés, amit, ha úgy tetszik, rendundásnan. Felhajít emellett még néhány restricted modulcsomagot.
Már csak arra tudok gondolni, hogy mindet lepucolom és csak a generic marad fenn mindenből.
Egyébként anno az Edgy-vel is csak úgy tudtam elérni a hardveres rásegítést, hogy i686-os arch-ra csináltam Kernelt, aztán az ATI gyári driver képes csomagot készíteni Edgy-hez, majd a module-assisntanttel "felrakattam" a drivert.
Ugye a Fiesty-hez még nincs ATI buildpkg opció. Próbáltam az Edgy-hez valóval, de csak 2D ment. Na, majd éjjel nekiesek...
A DHCP client viszont már a jelenlegi Fiesty stádiumban hibátlanul megy.

Nem is kifejezetten ez a baj, hanem , hogy a konfig fájl ugyanaz maradt, sőt még a driver is, hiszen Edgy-hez ugyanúgy a 2.34.8-as ATI drivert használtam. Ennek ellenére Edgy-vel ment Feisty-vel nem. Valószínűsítem, hogy a xorg-ban keresendő a hiba eredője. Elképzelhető, hogy a xorg a conf-ban "EndSection" helyett újabban "EndSection/n"-t keres a szekciólezáráshoz.

nem szeretem... nekem nem akar szót fogadni... :(
igaz ez debian/unstable és eredeti ATI driver

(EE) AIGLX error: dlsym for __driCreateNewScreen_20050727 failed (/usr/lib/dri/fglrx_dri.so: undefined symbol: __driCreateNewScreen_20050727)
(EE) AIGLX: reverting to software rendering

Én meg tegnap frissítettem Frugal 0.5-ről 0.6-ra. Elterveztem, hogy írok blogot, de annyira felb***tt a telepítő, hogy már nem maradt energiám.

Trey koszi a leirast!
En is szeretnek virtualis gepet hasznalni linux-ban de nem tudom ha van ra esely, a gepemben csak 512MB RAM van :)

2 gépen csináltam meg és elrontotta a initrd-t, nincs benne az ide támogatás, csak a busybox shell... Intel és nVidia PATA.
Forgattam kernelt, megy is szépen. A VmWare 6-os modul fordult csak le, az 5-ös nem, de legalább elindul.

Hogyan tudom visszapakolni a modulokat? Az /etc/initramfs-tools/modules-ba mindent beraktam, ami (szerintem) kellhet a boot-hoz... Nem jött be.
Kicsit kényelmetlen mindig vadászni a VmWare és az nVidia patch-eket. Egészen megszoktam, hogy nem kell fordítgatni, elég csak a szervereken.

Ezt az inditoszkriptek kiszedeset nem ertem. Az elozo rendszer alatt gondolom be voltak allitva, hogy fussanak. Most ugy dontottel, hogy az uj rendszer alatt nem kellenek. Ezert letorolted oket. Ez mind szep es jo, de mi koze ennek az update-hez?

Tenyleg Ubuntu alatt, hogy van megoldva a config fileok frissitese? Tesz fel rendes config file-t mondjuk egy apache-hoz, vagy csak example van es odamasolja az ember? Regi config fajlokat gondolom megtartja, es nem irja felul.

Ez nem gaz egy kicsit. Barmilyen update utan (pl. apache security frissites) at kell nezni az init scripteket, hogy most mit tett vissza a rendszer. Biztonsagi szempontbol is kerdeses, minden szervert elinditani default config file-al.

En sokkal jobban szeretem azokat a rendszereket amik szinte semmit nem inditanak el alapbol. Ha kell valami majd en beallitom.

A masik ilyen problemam ez a sudo-zas. Ha megszerik a user azonositojat, akkor mar egybol root joguk van. Nem veletlenul szoktak letiltani ssh/ftp/... programoknal a root logint. Viszont itt kvazi egy sima user account az ami egyenerteku a root-al, viszont ez alol megy a bongeszes, cleartext passwordel bejelentkezhet ftp-n stb. Mas rendszereknel ha megtudjak a user password-ot akkor meg "csak" annak a usernek a dolgait tudjak modositani, valahogy meg meg kell szerezniuk a root passwordot is.

Értem. Most agitálni akarsz más rendszer mellett?

"Ez nem gaz egy kicsit. Barmilyen update utan (pl. apache security frissites) at kell nezni az init scripteket, hogy most mit tett vissza a rendszer. Biztonsagi szempontbol is kerdeses, minden szervert elinditani default config file-al."

Én azoknál a rendszereknél is ellenőrzöm a telepített szolgáltatások állapotát, ahol nem indulnak el automatikusan a szolgáltatások. Nekem ez nem jelent plusz terhet. Így tuti, hogy átnézni az ember.

"Viszont itt kvazi egy sima user account az ami egyenerteku a root-al, viszont ez alol megy a bongeszes, cleartext passwordel bejelentkezhet ftp-n stb"

Szerintem óriási tévedésben vagy a sudo-val kapcsolatban. Ki mondta neked, hogy az első létrehozott felhasználóval (akinek "sudo passwd root" joga van) KELL neked használni a rendszert? Lehet ez a felhasználó mondjuk egy "admin" vagy "hakapeszimaki" nevű felhasználó, akivel max csak létrehozok egy másik felhasználót korlátozott jogokkal, és azzal használom a rendszert? Naugye. Viszont így a legtöbbet támadott felhasználónak, a "root"-nak, nincs jelszava. Egyébként láttam és már karón varjút, azaz "root"-os rendszeren "root"-ként használt a gazdája mindent.

PS: mondjuk én nem használok sudo-t, mert nem szeretem :) (ez látszik is a képeken)

--
trey @ gépház

Hát nem tudom, kevés olyanprogramot használok, ami NT service-ként teszi fel magát, de arra nyomós oka van, gondolom. Mondjuk ha kérdés nélkül beteszi magát pl. a HKLM\Startup-ba, attól igen, a plafonon tudok lenni.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006

A legtöbb vírusírtó, rezidens antispyware, antipsam szoftver, exchange szerver, MS SQL szerver, MSDE, stb. mind szervizként futkorászik. Monjuk nekem ezzel sincs semmi bajom. Ha nem kell leállítom / disabled-re teszem.

Végülis nekem mindegy, csak azt nem értem, hogy egyszer az a baj a Linux-szal, mert nem elég felhasználóbarát, máskor meg az, hogy túl az. Ez olyan "van sapkája, nincs sapkája" nem?

Nem hinném, hogy egy átlagfelhasználónak kellene mondjuk egy

/etc/init.d/cupsys start

parancsot kiadnia, ha nyomtatni akar

vagy egy

update-rc.d cupsys defaults

parancsot, ha el szeretné boot-kor indítani, csak azért mert a telepítés után az lenne a jó, ha nem indulna magától.

--
trey @ gépház

A hangsúly azon van, hogy "szinte semmit". Természetesen van, aminek el kell indulni (CUPS, OpenSSH etc.). ja, és persze ez az egész függ attól is, hogy mire akarod a linuxod használni.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006

Hát, ennyi siker story után én most bosszankodok. Nem tudom, h mit rontottam el/rontok el de amig Edgy alatt ment a fglrx driver, Feisty alatt nem sikerült behergelnem. :(
Na majd talan holnap...

Trey, hülye kérdés: honnét lehet letölteni a háttérképedet? :)

egy gyors repot tudtok ajanlani? mert a most hasznalt lassu a kapcsolatomhoz kepest (ezt sem gondoltam volna, hogy ilyen valaha elo fog fordulni, jipííí), en meg turelmetlen vagyok - jo lenne, ha minimum 400K-val jonne a stuff.

Nekem a .de elég gyors szokott lenni.

Ezeket használom:

deb http://de.archive.ubuntu.com/ubuntu feisty main restricted
deb http://de.archive.ubuntu.com/ubuntu feisty-updates main restricted
deb http://de.archive.ubuntu.com/ubuntu feisty universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu feisty-security main restricted
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu feisty-security universe multiverse

--
trey @ gépház

Ma estem neki az 1-ik gépen a frissítésnek:

Breezy Badger -> Dapper Drake -> Edgy Eft -> Feisty Fawn

Ez a 3 lépésbeli frissítés is ment szinte hiba nélkül. mplayer-skins csomagott kellett csak + feltennem, mert a gmplayer nem indult. Eddig minden rendbenlévőnek tűnik. Majd holnap még tesztelgetik gyerkőceim.

covek@covek.hu

Trey, te mit használsz a PPTP VPN kapcsolathoz? Nálam a pptp-linux és pptpconfig csomagok vannak telepítve erre a célra, de nem vagyok teljesen elégedett.

Kérdésem lenne: Mivel döglődik a merevlemezem, melyen a rendszer található, valószínűleg újat kell vásárolnom, amelyre egy friss telepítés kerül. Viszont akkor már nem a Dapper -rel nyűglődnék, hanem Feisty -t próbálnám meg üzembe helyezni. Mennyire stabil egy élesebb rendszeren (a telepítő is érdekel), ez egy desktop gép, localhost -on LAMP szolgáltatásokkal. :)

--- GTK programozás C nyelven ---
http://hu.wikibooks.org/wiki/GTK%2B_programoz%C3%A1s_C_nyelven