Ubuntu

Elindult az Ubuntu 24.04 fejlesztése

Címkék

Noble Numbat kódnéven elindult a várhatóan 2024. április 25-én érkező Ubuntu 24.04 disztribúció fejlesztése. Előzetes kiadási ütemterv:

A kiadás után nem sokkal visszavonták az Ubuntu 23.10 desktop lemezképfájljait gyűlöletbeszéd miatt

Címkék

Nem sokkal az Ubuntu 23.10 kiadása után az Ubuntu csapat bejelentette, hogy visszavonja az Ubuntu 23.10 desktop lemezképfájlokat. Az ok:

Egyes, az Ubuntu archívumán kívüli, harmadik féltől származó eszközök részeként beküldött fordításainkban egy rosszindulatú közreműködőtől származó gyűlöletbeszédet azonosítottunk. Az Ubuntu 23.10 lemezképfájlok el lettek távolítva és a megfelelő fordítások visszaállítása után elérhető lesz az új verzió.

Részletek itt.

Megjelent az Ubuntu 23.10!

Címkék

Kiadták az eddig Mantic Minotaur kódnév alatt fejlesztett Ubuntu disztribúciót az Ubuntu 23.10 képében. Főbb újdonságok:

 • New release, new GNOME
  • GNOME 45
 • Fast, friendly and fun, introducing the new App Center
  • new App Center, which replaces Ubuntu Software
 • Freeing firmware updates
 • Become tamper proof with TPM-backed full disk encryption
  • Ubuntu Desktop 23.10 introduces an experimental feature that enhances our existing Full Disk Encryption (FDE) functionality by supporting Trusted Platform Modules (TPMs) for key storage.
 • Augmenting the administrator experience
  • In Ubuntu Desktop 23.10 we’ve provided new tools for administrators as part of Ubuntu Pro, which are available to everyone free of charge on up to five machines.
 • Refining the desktop installer
  • The desktop installer has had a cycle of refinement after the initial transition to Subiquity, the Ubuntu Server installer that became the default on Desktop in Ubuntu 23.04.
 • Looking ahead to desktop provisioning
  • The foundational pieces of technology that enables this are Subiquity and Cloud-Init, which allows us to explore the desktop-specific potential of two key features, autoinstall and cloud-init.
 • Mantic Minotaur is ready for Raspberry Pi 5

Az Ubuntu az első naptól kezdve támogatni fogja a Raspberry Pi 5-öt

Címkék

Jelentette be a projekt az imént az X-en ...

Frissítettem Focal Fossa-ról Jammy Jellyfish-re

Címkék

(A Miért váltottam Debian Sarge-ról Ubuntu 5.10-re?, a Frissítettem Ubuntu Breezy-ről Dapper-re, a Frissítettem Ubuntu Dapper-ről Edgy Eft-re, a Frissítettem Ubuntu Edgy Eft-ről Feisty Fawn-re, a Frissítettem Ubuntu Feisty Fawn-ről Gutsy Gibbon-ra, a Frissítettem Gutsy Gibbon-ról Hardy Heron-ra, a Frissítettem Hardy Heron-ról Intrepid Ibex-re, a Frissítettem Intrepid Ibex-ről Jaunty Jackalope-ra - ... - a Frissítettem Karmic Koala-ról Lucid Lynx-re, a Frissítettem Lucid Lynx-ről Maverick Meerkat-ra, a Frissítettem Maverick Meerkat-ról Natty Narwhal-ra, a Frissítettem Natty Narwhal-ról Oneiric Ocelot-ra, a Frissítettem Oneiric Ocelot-ról Precise Pangolin-re, a Frissítettem Precise Pangolin-ről Quantal Quetzal-ra, a Frissítettem Quantal Quetzal-ról Raring Ringtail-re, a Frissítettem Raring Ringtail-ről Saucy Salamander-re, a Frissítettem Saucy Salamander-ről Trusty Tahr-re, a Frissítettem Trusty Tahr-ról Utopic Unicorn-ra, [ 32 bitről 64 bitre váltás miatt újratelepítés ] a Frissítettem Utopic Unicorn-ról Vivid Vervet-re, a Frissítettem Vivid Vervet-ről Wily Werewolf-ra, a Frissítettem Wily Werewolf-ról Xenial Xerus-ra, a Frissítettem Xenial Xerus-ról Yakkety Yak-ra, a Frissítettem Yakkety Yak-ról Zesty Zapus-ra, a Frissítettem Zesty Zapus-ról Artful Aardvark-ra, a Frissítettem Artful Aardvark-ról Bionic Beaver-re, Frissítettem Bionic Beaver-ről Focal Fossa-ra - avagy lehet 10 év 18 alatt egy újratelepítéssel is élni - kaland folytatódik...)

Két éve ott hagytuk abba, hogy frissítettem LTS-ről LTS-re (mert a HUPszáj szerint az valami "bonyolult|nem sikerülő|veszélyes dolog") probléma nélkül. Azóta eltelt több mint két év, átálltam Ubuntu Pro-ra és használtam a rendszert különösebb probléma nélkül.

Az elmúlt napokban naprakész állapotra hoztam a mindig készen álló tartalék laptopom és ha már így tettem, nyomtam is rá egy dist-upgrade-et kíváncsiságból. Mivel olyan simán és gyorsan ment, hogy még én is meglepődtem, úgy döntöttem, hogy az elsődleges laptopomon is megejtem ezt a kevesebb mint egy órás kalandot négy-hat szimultán HUP flame közben.

Elvárásaim a szokásosak voltak: az Ubuntu Pro 22.04 LTS upgrade végeredménye jobb lehet, de rosszabb nem, mint az Ubuntu Pro 20.04 LTS volt, minden korábbi szolgáltatásnak működnie kell stb. Mivel a tartalék laptopon a végeredményt már napok óta használtam párhuzamosan, nagy meglepetés nem ért az éles frissítéskor:

Beköszöntött a Beta Freeze a Mantic Minotaur-nál (Ubuntu 23.10)

Címkék

Itt a Beta fagyasztás a Mantic Minotaur-nál (hamarosan Ubuntu 23.10), küszöbön a Beta kiadás:

As of now, mantic has entered the Beta Freeze, with a goal of releasing Beta images sometime late Thursday.

Részletek itt.

Mi az a Mantic Minotaur (Ubuntu 23.10)?

Címkék
A mitológia kevés olyan lényt tartalmaz, amely olyan mértékben megragadta az emberi képzeletet, mint a legendás Minotaurusz. Félember-félbika hatalmas lény, akiről azt tartják, hogy Kréta labirintusának elérhetetlen folyosóit őrzi. Az ősi mondák szerint csak a leghősibb harcosok lennének képesek megküzdeni elképesztő erejével és megszökni zavarba ejtő labirintusából.

A számítástechnika viszont nem kell, hogy olyan legyen, mintha csapdába esnél egy labirintusban. Mindössze néhány rövid hét múlva mindenki átélheti az Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur szabadságát. Hozzáférést kaphatsz a legújabb és legjobb nyílt forráskódú szoftverekhez, amelyek egy megbízható, biztonságos és stabil alapra épülnek. A közelgő kiadás egy fontos lépést jelent küldetésünkben, hogy teljesen megtestesítsük jövőképünket és értékeinket egy olyan asztali élményben, amely teljes mértékben tükrözi azt.

[...]

tl;dr: Hamarosan itt az Ubuntu 23.10. Mantic Minotaur tapéták addig is letölthetők. Részletek itt.