Ubuntu

Ubuntu

UBports Installer 0.4 és újabb UBports-támogatott készülékbejelentések

Címkék

Az UBports YouTube-csatornáján folyamatosan láthatók újabb és újabb Ubuntu Touch Q&A epizódok. A november 2-i adásban bejelentésre került, hogy OnePlus 3(T)  és Sony Xperia X készülékekre 64-bites ARM kiadásokkal jelennek meg.

Ezzel nem csak újabb készülékek kerülnek be a támogatottak közé, hanem egyben lépnek a 32 bitről a 64 bitre, többek között az újabb készülékekben lévő nagyobb memória (4+ GB) illetve a jobb alkalmazás-teljesítmény miatt. A bejelentés az Ubuntu Touch Q&A 62. részében megtekinthető. A Phoronix rövid cikke itt olvasható. Az UBports csapat News and Update oldalán picit bővebben kifejtve takálható.

Továbbá bejelentésre került, hogy megjelent az UBports Installer 0.4, valamint a TELEports 0.6.0 (Telegram kliens). De emellett a Pine64 Pinephone készüléke, a Mir és a Unity8 állapota, Ubuntu Touch roadmap és még az OTA-12 is szóba került.

Hivatalos Ubuntu workaround a Raspberry Pi 4-hez

Címkék

A Canonical a Raspberry Pi 4-hez közzétett egy workaroundot hivatalos támogatásként az Ubuntu Server és Ubuntu Core operációs rendszerekhez.

A múlt hónapban kiadott az Ubuntu 19.10 (Eoan Ermine) operációs rendszer kapcsán a Canonical elmondta, hogy a Raspberry Pi Foundation legújabb Raspberry Pi 4 gépei hivatalos támogatást fognak kapni. Ubuntu 19.10 azonban egy Linux kernel hibával érkezett. A hivatalos arm64 image alapértelmezetten blokkolja az USB portok használatát a 4GB RAM memóriájú Raspberry Pi 4 SBC gépeken.

Van egy ideiglenes megoldás az USB engedélyezéséhez, amely a /boot/firmware/usercfg.txt fájl szerkesztését jelenti, így a RAM 4 GB helyett 3 GB-ra korlátozódik. Az említett fájlba, új sorként a total_mem = 3072-t kell beírni. A Canonical dolgozik a kernel javításán, amelyet hamarosan publikálnak.

Részletek itt.

Ubuntu Hour november

Címkék

 

Ubuntu logo

 

Időpont: 2019. november 8. péntek

BUDAPEST
Kezdés: 18.00 óra
Helyszín: A Grund, Bazsesz terem (Budapest, VIII. Nagytemplom utca 30.)
Téma: Ubuntu honosítása
 
Összefoglaló: Ha feltelepítünk egy Ubuntut, akkor a rendszer szinte teljesen magyarul is használható. Ez nem csak az alapértelmezett programokra vonatkozik, hanem az utólag telepítettekre és a kiegészítőkre is. Miért érhető el az Ubuntu magyarul, míg más disztribúciók csak részleges magyar fordítással érkeznek? Hogyan történik a programok fordítása? Kik fordítják le magyarra? Hogyan tudsz te is segíteni a fordításban? Pénteken minderre választ kapsz, gyere el!
 
Megközelítés: Corvin negyedtől 8 perc, Klinikák megállótól 5 perc séta

A rendezvény mindenki számára ingyenes.

Kiadták az Ubuntu Touch OTA-11-et

Címkék

Miután a Canonical dobta okostelefon terveit, az UBports bejelentette, hogy közösségi projektként továbbviszi az Ubuntu Touch projektet. Elérhető tőlük az OTA-11 kiadás.

Részletek a bejelentésben.

Ubuntu Touch OTA-11 teszt

Címkék

Miután a Canonical dobta okostelefon terveit, az Ubports bejelentette, hogy közösségi projektként továbbviszi az Ubuntu Touch projektet. Elérhető tőlük az OTA-11 kiadás előzetese tesztelésre.

Részletek a bejelentésben.

Könnyebb lesz telepítéskor Ubuntu desktopon a root fájlrendszert ZFS-re formázni

Címkék

Pénteken beolvasztásra került a kísérleti (állapotú) ZFS root fájlrendszer telepítési támogatás az Ubuntu desktop "Ubiquity" telepítőjébe. Ezzel egyszerűbbé válik az Ubuntu desktop felhasználók számára, telepítéskor a guided particionálási metódust használva, a root fájlrendszert ZFS-re formázni, majd a rendszert e fájlrendszerre telepíteni.

Részletek itt.