Frissítettem Artful Aardvark-ról Bionic Beaver-re

Címkék

(A Miért váltottam Debian Sarge-ról Ubuntu 5.10-re?, a Frissítettem Ubuntu Breezy-ről Dapper-re, a Frissítettem Ubuntu Dapper-ről Edgy Eft-re, a Frissítettem Ubuntu Edgy Eft-ről Feisty Fawn-re, a Frissítettem Ubuntu Feisty Fawn-ről Gutsy Gibbon-ra, a Frissítettem Gutsy Gibbon-ról Hardy Heron-ra, a Frissítettem Hardy Heron-ról Intrepid Ibex-re, a Frissítettem Intrepid Ibex-ről Jaunty Jackalope-ra - ... - a Frissítettem Karmic Koala-ról Lucid Lynx-re, a Frissítettem Lucid Lynx-ről Maverick Meerkat-ra, a Frissítettem Maverick Meerkat-ról Natty Narwhal-ra, a Frissítettem Natty Narwhal-ról Oneiric Ocelot-ra, a Frissítettem Oneiric Ocelot-ról Precise Pangolin-re, a Frissítettem Precise Pangolin-ről Quantal Quetzal-ra, a Frissítettem Quantal Quetzal-ról Raring Ringtail-re, a Frissítettem Raring Ringtail-ről Saucy Salamander-re, a Frissítettem Saucy Salamander-ről Trusty Tahr-re, a Frissítettem Trusty Tahr-ról Utopic Unicorn-ra, [ 32 bitről 64 bitre váltás miatt újratelepítés ] a Frissítettem Utopic Unicorn-ról Vivid Vervet-re, a Frissítettem Vivid Vervet-ről Wily Werewolf-ra, a Frissítettem Wily Werewolf-ról Xenial Xerus-ra, a Frissítettem Xenial Xerus-ról Yakkety Yak-ra, a Frissítettem Yakkety Yak-ról Zesty Zapus-ra, a Frissítettem Zesty Zapus-ról Artful Aardvark-ra - avagy lehet 10 év alatt egy újratelepítéssel is élni - kaland folytatódik...)

Új Ubuntu kiadás érkezett a héten és ráadásul hosszú hétvége? Tudjátok... Frissítés!

Frissítettem Artful Aardvark-ról Bionic Beaver-re

A szokásos előkészületek - mentés stb. - után 14:17-kor nekiálltam a frissítési folyamatnak.

Frissítettem Artful Aardvark-ról Bionic Beaver-re

Jó szokásom szerint beleolvastam a kiadási megjegyzések dokumentumba.

Frissítettem Artful Aardvark-ról Bionic Beaver-re

Miután értelmeztem a benne levőket és mérlegeltem, hogy nekem megfelelnek-e a változások, zöld utat adtam a frissítő rendszernek...

Frissítettem Artful Aardvark-ról Bionic Beaver-re

... ami neki is állt az előkészítési folyamatnak.

Frissítettem Artful Aardvark-ról Bionic Beaver-re

Amint azzal végzett, nekiállt letölteni a szükséges csomagokat.

Frissítettem Artful Aardvark-ról Bionic Beaver-re

Annak végeztével pedig a csomagok telepítésének. Itt egy kicsit magára hagytam a gépet (séta a parkban).

Frissítettem Artful Aardvark-ról Bionic Beaver-re

Mikor visszatértem, az a kérdés fogadott, hogy szeretném-e az elavult csomagokat eltávolíttatni a rendszerből? Szerettem volna.

Frissítettem Artful Aardvark-ról Bionic Beaver-re

Egy kis rendrakás következett...

Frissítettem Artful Aardvark-ról Bionic Beaver-re

Majd jöhetett a reboot a frissített rendszerbe...

Frissítettem Artful Aardvark-ról Bionic Beaver-re

16:35-re a megfrissített rendszer előállt.

Frissítettem Artful Aardvark-ról Bionic Beaver-re

Elvégeztem még néhány apróbb simítást, feltelepítettem a legfrissebb VMware Workstation verziót...

Frissítettem Artful Aardvark-ról Bionic Beaver-re

Teszt gyanánt elindítottam a virtuális gépbe telepített teszt Windows 10 telepítésem.

Frissítettem Artful Aardvark-ról Bionic Beaver-re

Megnéztem, hogy minden működik-e benne... Működött.

Utána megírtam gyorsan ezt a cikket, immár - nyilván - Ubuntu 18.04 LTS alatt.

Következő frissítés ősszel!

Hozzászólások

Nem vált át alapból Gnome-ra? Egyáltalán felrakja? Mikor fogják teljesen kukázni a Unity-t?

gondolom a canonicallal maga mögött volt erőforrás, de ha közösségi lesz, mennyi ember áll/fog állni mögötte?

nekem nem volt problémám vele, viszont a 18.04et kipróbáltam és hát arra nem mondanám, hogy minden gromek. olyan/hasonló a kinézete, de valahogy idegen volt. lehet javul még, csak érdekelne, hogy van-e mögötte közösségi erő. mindeközben a desktop gépemen sid-es gnome 3 van, tehát használom a gnomeot, de ilyen öszvér módon valahogy nem az igazi az ubuntun. de lehet majd enyhül ez az érzés idővel...

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Nem vált át, frissítéskor csak a minimálisan, a Unity üzemeléséhez szükséges Gnome cuccokat rakja fel / frissíti.
Amíg közösségi támogatás van mögötte, addig bent marad.

Olyannyira a rendszer része még, hogy minimal iso-ból (meg Gnome-os telepítésből is) az ubuntu-unity-desktop metacsomag telepítésével egy teljes értékű rendszert kapsz.

Akinek esetleg bántja a szemét, hogy a főoldalon van egy nem twitteres poszt is az fáradjon át ide. :)

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Kipróbáltam a Gnome-ot. Fél órát bírtam. A GDM nagyon instabil volt, úgyhogy az sem foglal már helyet. A Unity továbbra is hasít és a Lightdm is rendben van.

Kötve hiszem, mert 2011-ben még Gnome2 volt benne, nem a 3-as. 2012-ben meg jött a Unity, amit örülök, hogy végre dobtak, így is túl sokáig reszelték feleslegesen.

Egyébként ez a hosszú frissítési sor max. cirkuszi látványosságnak, meg egyéni rekordállításnak jó. Néha megérhetné újrahúzni, ahogy látom, a frissítés elvitt 2 órádat, jó, közben magára hagytad a gépet, de akkor is. Az újratelepítés SSD-re meglett volna 5-10 percből egy új lemezeképből, igaz a rendszert be kellett volna laknod, de a ~/.config/-ból meg a /etc/-ből tudtál volna beállításokat hasznosítani, és még így is sokkal gyorsabban végeztél volna. Ahogy nézem, a rendszered még így is elég közel van a stock állpothoz, bár már a screenshotok szerint, nem csak VMware van fent, hanem Conky, Keepass, Chromium, stb., de még így sem kellett volna túl sokat állítgatnod. Persze értem én, hogy a hosszú hétvégés hagyomány kötelez :D

Az újratelepítés arra is jó, hogy új dolgokat próbálj ki, másik spint, én most pl. az ext4 helyett az f2fs-re váltottam SSD-n. Nem lassabb, de az ext4 jobban bejött.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ha csak azt nézem, hogy mire a hálózati nyomtatókat, azok paramétereit, VPN kapcsolatokat, elmentett 200 darab WiFi-t, levelező fiókokat, böngészőprofilokat mire visszaállítom, már neki sem állok. Biztosan vissza lehet valahogy lapátolni innen onnan, de ez mind idő.

Így gyakorlatilag egy reboot után onnan folytatom a munkát, ahol abbahagytam.

--
trey @ gépház

"Az újratelepítés SSD-re meglett volna 5-10 percből egy új lemezeképből, igaz a rendszert be kellett volna laknod"

Tehát nem lett volna meg :) Hiába van egy friss rendszered pár perc alatt, ha utána napokig hiányoznak dolgok, és configolhatod, telepítgetheted a hiányzó cuccokat.

A belakást apránként gondoltam. Használat közben, mikor valami hiányzik, akkor telepítesz vagy konfigolsz. Ez azért nem Windows, hogy napok legyenek a frissítések. A konfigokat meg be lehet húzni a home-ból meg esetleg /etc/ mentésből.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Oké, de mit nyerek ezzel? Van egy frissítési folyamat, ami emberi jelenlétet az elején meg a végén kér kb. 10 percet, majd az eredmény egy pontosan úgy használható rendszer - értsd: a LibreOffice-ban ha megnyitom az utolsó módosított doksit, abban a cellában állok - vs. újratelepítem az egészet, majd napokig azzal szopok, hogy visszalapátolok mindent.

Ha az első működik, akkor nem sok értelme van a többinek. Én ezért kezdtem el Linuxot használni. A Debian már 20 éve is tudta a dist-upgrade-et a netről. Már akkor, amikor a Windows még azt sem tudta mi a Windows Uodate.

Nem értem, hogy miért kellene nem ezt a módszert használni?

--
trey @ gépház

Ilyen nálam is volt, nem GDM-mel, hanem bármilyen X-en futó Login Managerrel. Ezt a hibajelenséget általában videódriver szokta okozni. Nézz rá, hogy milyen drivert használ a GPU.

Próbaképp átállíthatod, hogy a GDM és a Gnome is Waylandet használjon, ne X-et. Úgy meg kéne szünnie a kifagyásnak.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Hehe, 16.04 lts-en én is megszivattam magam a külön telepítős intel driverrel. A bibi ott jött ki, hogy a későbbi .x javító kiadásokat már nem támogatják és külső repókból telepítettem függőségeket, de idővel rendszeresen elakadt a login felületen. Kellett váltogatni konzol és x között hogy feléledjen. Most a beépítettel épp jónak tűnik.

A 17.10 alatt már nem így csináltam, ott az ubuntu repóbeli esetén wayland és hagyományos x alatt is megesik, hogy képernyő váltáskor megpurcan teljesen. SSH-n elérhető, de gép előtt ülve semmi reakció, csak a hdd led árulkodik, hogy nem fagyott valójában merevre :)
Mondjuk elég extrém, 4k kijelző és 3fhd kijelző is előfordul a gépre kötve hd4000 video lassítóval. Amikor inkompatibilis kombináció jön ki, pl negyediknek a saját kijelzőt is megpróbálja, akkor nyekk, elakad a hibajelzés helyett.

Engem meg most pont a Gnome és a GDM mentett meg pár napja. Már hetek óta szívtam Archon, bugzott a NetworkManager meg az Intel modesetting driver az Xorg-gal, szerintem túl bleeding edge benne vagy az X vagy a kernel. Újratelepítettem az Archot SDDM + KDE Plasma 5 kombóval, ez még jobban bugzott. Megint újratelepítettem, pedig nem szokásom ez a gyakori újrahúzás, GDM és Gnome Shell 3.29 került fel, és azóta minden rendben, sehol egy szál bug. Ezt annak tudom be, hogy mind a GDM, mind a Gnome Wayland-alapú, nem fut X, csak emuláció szintjén (XWayland), és ezzel eltűntek a hibák is. Még a NetworkManagerrel sem hal le a Wi-Fi-kapcsolat. Sose voltam Gnome-párti, de most nagyon pozitívan csalódtam benne.
No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Mar ennged frissiteni? Nekem reggel meg nem talalt update-et.

17.10el óta GNOME van fent. Az egyetlen dolog ami szemmel láthatóan nem megy a unity hez képest az a hplip felső sávba ágyazott ikonja. Minden egyes inditásnál kiírja hogy nem tudta indítani. Megnézem ez 18.04-el és frissebb hplippel megy-e.

17.10-es szerver, do-release-upgrade, No new release found...

Lefutott nalam is az update (17.10-->), eddig minden ok (kopp-kopp)

Amikor elinditottam do-release-upgrade-el, elhasalt azzal a hibaval, hogy valami mar hasznalja a dpkg-t. Volt nyitva egy SSH session, bar ott nem futott semmi, szal nem tudom mi hasznalhatta... Azt bezartam, az utan mar lefutott rendben.

Annyi, hogy masodik alkalommal kiirt egy olyan warningot, hogy azt artful repokat nem tudja kiszedni, mert nem talalja oket. gyanitom azert, mert azt az elso felresikerult update-kor mar kiszedte. Ez, (illetve a dpkg-s hiba) nem okozhat gondot? En nem latok semmi rendelleneset amugy, fut minden ahogy kell.

Jo lenne amugy az Ubuntu-nal is egy olyan mint a Solus package check-je... (integrity check)

na végre nekem is felkúszott. Igaz én xfce-t használok ezért nem látok nagy különbséget. Android studio megy, steam megy, unity3d megy, emacs megy.
Tökély.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Telepítés utáni első parancsok:

snap list

Name Version Rev Tracking Developer Notes
core 16-2.32.5 4486 stable canonical core
gnome-3-26-1604 3.26.0 59 stable/… canonical -
gnome-calculator 3.26.0 154 stable/… canonical -
gnome-characters 3.26.2 69 stable/… canonical -
gnome-logs 3.26.2 25 stable/… canonical -
gnome-system-monitor 3.26.0 36 stable/… canonical -

snap remove gnome-system-monitor gnome-logs gnome-characters gnome-calculator gnome-3-26-1604

apt-get install gnome-calculator gnome-characters gnome-logs gnome-system-monitor

apt-get remove snapd

--
robyboy

Érdekes, de nekem csak ilyenek vannak:

$ snap list
Name Version Rev Tracking Developer Notes
brackets 1.12 67 stable snapcrafters classic
core 16-2.32.8 4650 stable canonical core
gimp 2.10.0 40 stable snapcrafters -
pycharm-community 2018.1.3 62 stable jetbrains classic
skype 8.22.0.2 33 stable skype classic
slack 3.1.1 6 stable slack classic