XmIsTeR blogja

Ingyen VPS? Amazon EC2

Tegnap nézelődtem, kíváncsi voltam, mennyiért ad az amazon egy alap VPS-t. Az eredményen meglepődtem: ingyen. Vagyis 12 hónapig havi 750 óra ingyenes(Ezt nyílván 1 VPS-el nem lehet átlépni). 1 CPU mag, 1GB RAM, 5GB tárhely. Az egyetlen amire figyelni kell, hogy havi 15GB fölött számláz...kb. 20Ft/GB áron.

Mire lehet használni egy ilyet? Pl. OpenVPN szervernek NAT-al a 443-as porton. Érdekes port választásnak tűnhet, de nem véletlen, ugyanis ezt engedik át a proxy szerverek közvetlen kapcsolódással (kénytelenek a HTTPS-hez). így olyan helyeken kiválóan használható, mint pl. a vonatok, ahol ezentúl nyugodtan SSH-zhatok bármelyik szerveremre, vagy akár megnézhetek 1-1 youtube videót is, ha kell.

Cubieboard

Rendeltem a minap egy cubie-t, gondoltam jó lesz egy médiacenter/mégiaszerver/nas megoldásnak. Az út ugyan hosszú volt, de így lett.

Problémák:
1. Linux alatt nincs értelmes cedarX gyorsítás. Szerencsére a nyílt forrású VDPAU dekóder teljesen jó, kár, hogy XBMC-n nem támogatott a GLES+VDPAU.
2. Android alatt a hardveres dekódolás tökéletesen működik...MX Player-rel. Így végül úgy oldottam meg, hogy az XBMC MX Player-t indít a videókhoz.
3. Szép is lett volna, de a gyári images belső fat alapú SD 2 újraindítás után mindig felfordult, így oda lett az XBMC adatbázis. Végül megcseréltem, hogy külső SD-t látja belsőként.
4. Külső winchester-en a 2. (ext4) partíción van az adat, ezt ő nem tudta felcsatolni, így ramdisk-ban init.rc átírással oldottam meg.
5. A gyári IR kernel modul le van korlátozva 1 fajta távirányítóra, ehelyett újat kellett volna fordítanom, szerencsére megtaláltam neten binárisan is.
6. A különböző szolgáltatások (samba, stb) egy belső memóriára telepített optware rendszeren futnak, SManager indítja a script-et hozzá bootkor.

Fun fact: Az erősítők digitális coax bemenete simán cserélhető optikaira

Ha más is hasonló cipőben jár, miszerint optikai bemenetre lenne szüksége, és az erősítőn van nem használt coax (az optikai mellett), a megoldás nagyon egyszerű.

Az optikai adat lábát a coax 75 Ohm ellenállása után köti, a tápot és földet pedig a már létező optikai bemenetéről veszi, és máris van egy újabb optikai bemenete.

Nexus 10 browser benchmarks (Chrome lassúsága nélkül)

Valaki vette a fáradtságot, hogy megnézze az androidon köztudottan lassú Chrome-on kívül más böngészővel is a netes benchmarkokat.
Az eredmény:

The bechmarks are lower is better with the exception of V8
Sunspider, V8(higher is better), Kraken

Chrome (stock) 1365ms, 3023, 11222

QQ Browser 881ms, 4032, 10087

Boat Browser 886ms, 3614, 10213

By comparison here are the Iphone 5 benchmarks

Safari 908ms, 1553, 19618

Nem tudom miért erőltet a Chrome-ot a Google félkészen...csak rontja az eszközök hírét.

Úton az ingyenes PlayBook

Ma jött az e-mail: "Your order has shipped!"

Jó ezt olvasni egy 0$ -os rendelés esetében, aminek fejében egy 32GB-os PlayBook-al dobják meg az embert.

Mindössze annyi dolgom lesz, hogy január végéig beküldjek valamilyen elfogadható alkalmazást az AppWorld-be (kb. 3 napos laza meló), és meg is tarthatom.
Szeretem az ilyen hozzáállást a nagy cégeknél. :)

Kár, hogy a Nexus 10-re nincs ilyen lehetőség...

Hivatalos a Nexus 10 és 4 - Specifikációk

Nexus 10

 • 2,560 x 1,600
 • 9000 mAh
 • Cortex A15-based 1.7 GHz Samsung Exynos 5250 Dual-Core CPU
 • Mali T604 GPU
 • 2GB of RAM
 • NFC, 802.11 b/g/n (MIMO + HT40) WiFi and Bluetooth 4.0
 • microUSB, Pogo Pin, microHDMI and a standard 3.5mm headphone jack
 • 603 grams
 • 8.9mm
 • 5MP + 1.5MP Camera
 • $399 for 16GB and $499 for 32GB

Nexus 4

 • True HD IPS Plus 1280x768
 • 2100 mAh
 • Snapdragon S4 Pro 1.5GHz Quad-Core Krait CPU
 • 2GB of RAM
 • Wireless charging, NFC
 • 139 grams
 • 9.1mm
 • 8MP + 1.3MP Camera
 • 8GB ($300) or 16GB ($350)

Érdekesek ezek a NYÁKok

A minap észre vettem a régi Orion HT-728-as erősítőmön, hogy nem szól a mély. Szétszedem, a mélyet kezelő IC köré épített nyákon az üvegbiztosítékok kicsapva, egy kondi tropa.
Kondi csere, biztosíték csere, beköt, búg, biztosíték kicsap.

Mivel a több kondi jónak tűnt, gondoltam nem szórakozom vele tovább, úgyis találtam neten egy eladó HT-520-ast(aminek ugyanaz a belseje, mint valamelyik geniusnak) 4k-ért.
Kipróbáltuk az eladónál, tök jól szólt, 3k-ért megvettem. De ha itt vége lenne a történetnek, nem született volna meg ez a bejegyzés, ugyanis itthon hangszóró teszten a center nem szólt.

Apache2 -> Cherokee

A minap nézegettem, hogy vajon miért vár olyan sokat (1mp) a webszerver (Apache), mielőtt küldi az oldalt, aztán rájöttem, hogy az suphp-t konfigoltam úgy, hogy minden lekérésnél külön cgi-ként futtatja az oldalt. Gondoltam ha már úgy is turkálnom kellene egy kicsit, inkább megnézem milyen a cherokee, mert jókat hallottam róla. Jó.
Először is a webes admin felület(természetesen konzol alol indítandó, csak akkora amikor használni kell) nagyon jó, tetszenek a lépcsőzetesen állítható szabályok, és, hogy ezek mindegyike lehet végső is(nem nézi tovább a szabályokat).
Az egyetlen ami kényelmetlenebb számomra, hogy az suphp szerű működéshez minden virtualhostra külön kell beállítani a futtatandó fastcgi parancsot(esetemben ehhez még egy schroot is kellett, hogy az oldalak továbbra is chroot-ban fussanak), viszont minden másban jobbnak tűnik, az oldalakat csak úgy dobálja a felhasználók felé.
Szóval egyelőre marad, azért az apache2 még ott van "2 parancsra" ha valami közbe jön, de hetek óta nem volt gond vele.

2500K

Végül megtettem, sok év AMD használat után Intelre váltottam. Részben a magonkénti teljesítmény, részben a teljesítmény/watt arány miatt, és részben azért, mert az 1090t-nek 60 foknál már vége volt, és 6 magot 60 fok alatt tartani terhelés mellett levegővel nehéz, főleg nyáron, főleg ha komolyabb tuningot szeretne az ember.
Szóval 2500K, néhány észrevétel:
A tuning nagyon egyszerű, 4.6GHz-et simán visz 1.26V-on.
Memóriában mindenhol, és valamelyik CPU tesztben is mindenkit ver a legújabb AIDA64 beta-ban.
Teljes terhelés mellett sem megy el 70 fokig.
Idle-ben a szünetmentes terhelésjelzőjén is csak 1 led világít Ubuntu 12.04 alatt, Windows alatt 2 (ezen mondjuk meglepődtem kicsit, eddig azt hittem, hogy Win-en jobb az energiagazdálkodás), ami azért mindjárt más mint kapásból 3 az 1090t-vel.

Optimus 2X

Nagy szívfájdalmak árán ugyan, de úgy döntöttem lecserélem a jó öreg Spica-t valami modernebbre. Ugyan a legújabb 3-as, teljesen open-source kernellel és a 7.2-es CM nightly-val, amit tom3q hozott össze, már egész reszponzív volt, de a játékokat el lehetett felejteni, csak úgy mint a filmeket (HW gyorsítás nem működött ezen a ROM-on), stb.

Szóval az Optimus 2X. A gyári szoftver egy kalap...2.3.4 volt rajta mikor vettem, de a lock screen-en akkor is nem fogadott hívást jelzett, ha azt már megnéztem, üzeneteknél szintén (gondolom, mert nem gyári, hanem Handcent SMS-t használtam). De ami igazán durva, hogy nem tudtam ébresztőnél csengőhangot váltani, és a szundi sem működött. Komolyan 9:30-kor rányomtam, majd 9:45-kor felkelek és azt írja, hogy majd 9:40-kor ébreszt...köszi. Emellett nem éreztem azt a nagy száguldást sem amire számítottam.

Így természetesen ment rá a legújabb CM nightly+ironkernel, ami 216MHz - 1.3GHz-el indul alapból, de 1.5GHz-ig lehet húzni SetCPU-val...általában 1.1-re állítom akku-takarékosságból, ez napi használat közben nem érezhető különbség, tehát így is olyan gyors a felület, hogy szinte előbb változik a kép, mint hozzáérek. :)
Ezen kívül nagyon hasznos dolgok vannak a CM-ben, például beépített mélyhang-kiemelés, hangerő normalizálás, vagy például a notification bar-on végighúzott újjal lehet szabályozni a fényerőt, ilyesmik.

Legyen itt egy benchmark, a sebességbeli különbségekről. Első sorban az a meglepő, hogy a gyári ROM mennyivel lassabb ugyan azon a hardveren:

3dfx

Nemrég eszembe jutott, hogy volt még régen egy Voodoo3 3000-es kártyám, és kicsit utána néztem. Megtaláltam ezt a leírást: http://www.guru3d.com/review/3dfx/voodoo3_3000/index5.html

Jókat nevettem rajta így 10 év távlatából, főleg a következő kifakadásokon:

"Voodoo 3 - 3000 is an inhuman fast and stable card."

"Believe it or not, i played Quake 2 in 1600x1200 without a flaw and enjoyed it with an almost realtime FPS-rate."

"Unreal then, i played and tested it upto 1024x768. It had a framerate of 34 freakin' Frames-per-Second."

Azért furcsa így belegondolni, hogy akkor még én is úgy voltam vele, hogy hú, ez most az ász..ennyi évvel később pedig az egész nevetségesnek tűnik.

Adobe Reader WTF

Én lennék ilyen béna, vagy tényleg nem lehet 1 dokumentumot 2 ablakban is megnyitni?
Ha megpróbálom mégegyszer "elindítani" ugyanazt a dokumentumot, átvált a már megnyitottra.
Ha megnyitok egy másikat, amiben megnyitással előkeresem az eredetit, szintén átvált, és nem nyitja meg.

Azért lenne jó, mert szívesen váltogatnék az elmélet és egy adott feladat között, ahelyett, hogy görgetgetek ami egy csomó időt elvesz.

NVidia bullshit

Ahogy lenni szokott az NVidia megint egy ordas nagy füllentéssel kezdte a marketinget, miszerint az 590 a leggyorsabb DX11 kártya.
Kár, hogy a 6990-nek ezt nem mondták meg, és az ilyen kártyákhoz való felbontásokban (1200p és fölötte) mind játékokban, mind pedig 3DMark-ban lenyomja az 590-et.

Nem beszélve arról, hogy ha valaki megpróbálja húzni (ami ugye a 6990-nél egy kapcsolóval megoldható) a kártya könnyen fel is robbanhat. Ennyit az NVidia féle power limiter-ről.

Emellett természetesen az 590 jelentősen drágább is, mint a 6990. Grat.

NVidia->ATi (5770)

A mai nap lecseréltem öregedő 8600GT-m egy Sapphire HD 5770-re.

Miért erre?

 • Ebben az árkategóriában (<30k) egyedül a gts 450 volt a vetélytársa, de annak egy fokkal gyengébb a teljesítménye.
 • Idegesített az Nvidia Control Center lassúsága és bugjai.
 • Eyefinity
 • A teljesítmény nagyon hatékonyan skálázódik CrossFire-ben ezzel a GPU-val. (Későbbiekben jól jöhet)
 • Gondoltam kipróbálom milyen is az ATi manapság (utoljára egy 9800 pro volt a birtokomban).
 • Volt a kezemben egy HD (talán)3470-es laptop, amin a GPU olyannyira besegített a videó dekódolásban, hogy 0-8% CPU használat volt FullHD film lejátszása közben. Nvidiával nekem 10-15% alá soha nem ment.

Win7+USB="villogás"

Valaki találkozott már olyannal, hogy Win7 alatt ha akármilyen USB-t bedugok vagy kihúzok, a monitor elsötétül 2mp-re, majd visszajön a kép?
Egyrészt szerintem ez a monitornak se tesz jót, másrészt meg nem tartom normális dolognak, hogy ilyen hatása legyen.

Valószínűleg nem hardver hiba, mert Linux alatt nem csinál ilyet.
Próbáltam már Chipset és VGA driver újratelepítést, hatástalanul.

Az alaplap egy ASUS P5KPL-AM EPU, a VGA pedig egy Geforce 7900GS.

UPDATE:
Érdekes módon ha szimpla DVI-DVI kábellel kötöm össze a gépet a monitorral, akkor csak egy negyed másodperces minimális képszétcsúszás érzékelhető.
Eddig (ilyen kábel hiányában) DVI->HDMI->DVI átalakítóval voltak összekötve. Talán ebben az esetben TV-nek érzékeli és HDCP összeköttetést keres? Meg egyátalán egy USB csatlakozás miért piszkálja meg a VGA-t?

...please do not open your iPhone's clock app. Doing so may void the warranty.

Until Apple issues an official fix for the iPhone alarm glitch, please do not open your iPhone's clock app. Doing so may void the warranty.

http://twitter.com/ceostevejobs

Fake, de már azon sem lepődnék meg, ha nem az lenne :)

Egyébként többen írták, hogy az ígéretek ellenére, mára sem javult meg az ébresztésük.
Még jó, hogy nem iPhone-om van...hogy kelnék így vizsgára? :)

Spica Saját kernelek

Kiadtam a héten a saját kerneleim ( http://forum.samdroid.net/f9/xm-kernels-3264/ ).

És itt szeretném hozzáfűzni, hogy rájöttem, a kernel hackelgetés sem olyan nagy ördöngősség :)

Ennek eredménye a 3 saját mod, amik 1-1 proc interfészen keresztül "on-the-fly" lehetővé teszik:

 • A CPU feszültségének csökkentését
 • LLI hangrendszer ki/be kapcsolását (Sound fix)
 • Audio buffer-méret állítását (kis méret= nincs A/V szinkron probléma, de a zene néha "recseghet", nagy méret=A/V szinkron probléma, de jobb zene...Spica sajátosság)

Ezek permanens állítását természetesen a saját recoverym támogatja :) (Ami része ezeknek a kerneleknek)
Az értékek boot-időben történő betöltéséhez az Android initet kellet átírnom, implementálnom az "exec" parancsot.

VMWare vs VirtualBox

Az androidos fejlesztéseket nem meglepő módon linuxon szoktam végezni, viszont a main OS a gépen egy Win7 egyetemi és néhány egyéb okból (Pl. a samsung flash szoftvere(Odin) is windowsos alkalmazás, és nem szívesen felashelném a telefont virtuális gép alól).
Hogy megkíméljem magam a folyamatos újraindítgatásoktól, virtuális gép használata mellett döntöttem.