bennyh blogja

Ha nem látszana telepítéskor az NVMe SSD...

Bár Windows 10 a példa és Acer laptop, gyors guglizás során azt láttam, más gyártókkal és Ubuntuval is jártak így:

https://www.youtube.com/watch?v=4VXi5vlE5UM

 

Spoiler:

Ki kell kapcsolni a fenébe a VMD controllert az UEFI rejtett beállításai alatt (Acer esetén Main fül és CTRL+S)

 

Update:

Jobban utánaolvasva B megoldásként telepíthetünk meghajtóprogramot is a gyártótól letöltve (újabb Intel Rapid Storage meghajtó, zippelt verzió ), mert úgy viselkedik a VMD, mint egy RAID vezérlő:

https://www.asus.com/hu/support/FAQ/1044458/

IE for Unix és ami mögötte van...

https://www.youtube.com/watch?v=_AoyQeUzbEU

Röviden, a videó készítője bemutat egy UNIX változatot az IE-ből, ami a videó közepéig lehet, hogy nem is lenne itt sokaknak érdekes. Azért MacOS X-re is volt IE, amely rendszer meg BSD alapú. Az érdekesség a videó második felében található, hogyan és kikkel oldották meg (nem csak) az IE portolását...

Ha tudod, mi ez, öreg vagy :)

A forrástól függetlenül találtam egy érdekes cikket, pontosabban képsorozatot, és engem azon belül is a gyerekkoromhoz közel eső fotók fogtak meg, nem az emberek miatt :) .

https://index.hu/kultur/multkep/2021/07/21/nemzeti-fototar-piac-vasarla…

Gyerekkoromban sok apró kütyü érdekelt, kíváncsi vagyok más felismeri-e, mi van a pirossal megjelölt területen ( pixeleken kívül :) ), és hogyan lehetett aktiválni.

Piac

Remélem ezzel a bejegyzéssel sikerül példát is mutatnom, hogyan is kell képeket linkelni, mert valahogy sokaknak nem sikerült mostanában itt a HUP-on :)

Terheléses teszt

A Klubrádió készül egy esetleges FM frekvencia nélküli túlélésre, ehhez most terheléses teszteket végez. 

Az elsőről már ugyan lemaradt, aki szeretett volna részt venni benne, de van lehetőség még ma és péntekkel bezárólag minden nap tesztelni:

https://www.klubradio.hu/adasok/teszteljunk-egyutt-115600

Mindenesetre kíváncsi vagyok, ha sugárzási engedély nélkül maradnak, meg tudnak-e még élni ezen a "piacon".

Szerintem egy kicsit megkéstek, előbb elkezdhették volna az építkezést.

Mi lenne, ha...

...nem árulnának cigarettát az országban és minden nyílvánosan dohányzót pénzbüntetnének? Én beáldoznám cserébe a kólaféléket, chipszeket, de az alkohol is mehet a levesbe, max bor engedéllyel vallási okokból.
Nem tudok úgy közlekedni a városban, hogy valaki ne bagózzon bele a közvetlen környezetembe, de még Szalajka völgy felé sétálva is, a járművek mellett (azok is mit kerestek ott, mi gyerekkel tudtunk sétálni, más fiatalabb emberek meg kocsival) 5 percenként jött egy bagós banda augusztus 20-án.

PS:nemrég szálltam le a buszról a sok eldobott csikkért mindenképp járna a f@szkorbács.
Egyesek meg amint már épp léptek a buszról, már gyújtással kezdik, ha direkt nem előzöm meg, haladhatok a füstben.

Újságírók, jájjj.

Véletlenül odakapcsoltam egy mezőgazdasági műsorra tegnap délfelé az egyik nagy kereskedelmi csatornán. Pont egy engem érintő város országszerte ismert cégét mutatták. Egy doki magyarázta, hogy dolgozzák fel a szerverszobájukban a mezőgazdasági adatokat, és a riportercsaj is a szekrényeket mutatva emlegette a szervereket, mintha ott lennének. Pedig amiket mutatták, csak kábelrendezők és switchek voltak, sehol egy szerver.
Sok ilyen pontatlanságot láttam/hallottam máskor is, pl hogy az IPv6 címek 48 bitesek, és nem a szolgàltató által kiosztott szubnetekre vagy hasonlóra gondolt. Ha ilyen pontatlanságok vannak ezen a területen, milyen baromságokat mondhatnak más témákban...

A nagy reboot enciklopédia

Van valami nyílt kezdeményesés mostanában, hogyan lenne érdemes eltenni tudást egy olyan utókornak, akinek előröl kellene mindent kezdenie?

Én a számítástechnikán gondolkoztam el, hogy miként lenne érdemes elkezdeni az erre vonatkozó tudások magját eltenni nehéz időkre.
Kellene egyszerűbb összefoglalás Boole algebráról, logikai kapukról, egyszerű algoritmusokról, esetleg egy egyszerűbb relés/elektroncsöves számolóeszközről.
Ha már mondjuk elérnék az 1800-as évek szintjét, lenne elektromosság és üvegfúvás akkor meg is tudnák építeni, mint mikor a Vissza a jövőbe 2-ben megépíti a Doki elektroncsövekből az időzítőt.

Az ellen nem véd?

A GU (GDPR után) tizenakárhanyadik napján azt kell tapasztalnom, hogy ugyan kevesebb baromság jön e-mail-en de lassan már öt percenként keresik az informatikust vagy az informatikai ügyekben felelős személyt telefonon. Már naggggggggggyon úúúúúúúúúnommmmm.
Mi van itt kéremszépen?