Breaknet blogja

A Facebook megveszi az Operát?

Az utóbbi időben rendesen felbolydult a böngésző-piac. Immáron nem az Internet Exploler, hanem a Google Chrome a legnépszerűbb böngésző a világon, ami várható is volt, hiszen a Google rendkívül agresszív reklámkampányt folytat a Chrome mellett. Szinte minden oldalán ott van valamilyen formában a Chrome reklámja, kezdve a Google főoldalától, a YouTube-on át a Google Translate-ig. Nálunk ez persze kissé másként van, itthon továbbra is a tűzróka mellett lojális a felhasználók nagy része, ami nem meglepő, hiszen az újabb verziók valami kegyetlenül jóra sikerültek.

Az első magyar műhold pályára állítása ma, 11 órától, élőben itt!

Az első magyar műhold fellövését és pályára állítását élőben lehet követni 10 órától (a fellövés 11:00-kor lesz):

http://www.galileowebcast.hu/kozvetites_20120213.html

A MASAT-1 hivatalos oldala: http://cubesat.bme.hu/
Kliens szoftver, amivel a műholdról érkező információkat lehet fogni: http://cubesat.bme.hu/foldi-allomas/kliens-szoftver/

Az esetek 99%-ában ezért lassú a böngésző:

Rendszeresen olvasok és kommentelek egy olyan fórumot, ahol a böngészők nyűgjei napi témát képeznek. Túl a sokszázadik hozzászólásomon, kijelenthetem, hogy az esetek 99%-ában a következő dolog miatt fagy le, válaszol lassan, vagy omlik össze egy böngésző:

Bővítmények -és/vagy kiterjesztések.

Szinte mindig az egyik bővítmény, vagy kiterjesztés miatt lesz valami nyűgje a böngészőnek. Az esetek több, mint felében a páciens akkor is bizonygatja, hogy neki bizony nincs fent semmilyen kiegészítője, amikor javaslom neki a kiegészítők szelektálását. Ezután nagy durcásan megnézni a kiegészítőit, letiltja őket és hoppá, láss csodát, megszűnik a böngésző minden nyűgje.

Hogy működik a BOINC?

Nem találtam erről információt... pontosan, hogy is osztja el az erőforrásokat? Mondjuk van egy művelet... 5+6+7+8, amit a SETI-nél el akarnak végezni. Ezt, hogy osztják szét a BOINC programban résztvevő gépek között?

Beszélgetésem a Magyar Telekommal

A minap felhívott egy úriember a Magyar Telekom nevében és bár tudtam, hogy mi lesz a téma, de illedelmesen elcsevegtem vele. A beszélgetés így zajlott:

T: Magyar Telekom
É: Én

T - Jó napot kívánok! XY-al beszélek?
É - Igen, jó napot.
T - Zavarhatnám egy pár percre?
É - Hogyne, természetesen.
T - Először is felhívom figyelmét, hogy a beszédét minőségbiztosítási okokból rögzítjük. Nos arról lenne szó, hogy a Magyar Telekom nagyon kedvező áron biztosít nagyon gyors internetet és e mellé rengeteg TV csatornát.

É - Hmm, ez jól hangzik. Pontosan mennyibe is kerül és milyen sebességű az internet?
T - Modern optikai hálózattal rendelkezünk és a 25 Mbites internet mellé 56 TV csatornát kínálunk!
É - Na és milyen az internet feltöltési sebessége?
T - Őőő, egy pillanat türelmét kérem, ehhez puskáznom kell.

Facebook ismerőseid importálása a Google+-ba!

A leírást felraktam egy külön oldalra is: itt megtalálod

A megoldás tömören:

Regisztrálni kell egy Yahoo e-mail címet, mert a Yahooba lehet importálni a Facebook ismerőseidet. Miután ez megvan, a Yahooban .cvs fájlban ki kell menteni a kontaklistát, majd ezt a listát a Gmailedbe importálni; így a Google+ körök oldalán automatikusan megjelenik az összes Facebook ismerősöd. Rákattintasz az "Összes kijelölésére" és belehúzod őket egy új körbe. Ekkor a Google+ fel fogja ajánlani az összes ismerősöd meghívását és innentől csak egy kattintás a menyország.

Első benyomásaim a Google+-ról

Minimalizmus. A Google mindig is ettől volt sikeres és szerintem a Google+-t is a minimalizmussal viszi sikerre. Itt most nem csak a design egyszerűségére gondolok, hanem az átlátható felületre, az átlátható funkciókra.

Ha pl. nem érdekel, hogy ki kivel szakított, jött össze, vagy lépett "bonyolult kapcsolatba", hanem pl. csak a rokonaim bejegyzései érdekelnek, akkor az oldalsó sávban rákattintok a megfelelő feliratra és máris eltűnik minden más bejegyzés:

Hasonló dolgot biztosan meg lehet csinálni a Facebookon is, de ott korántsem ilyen átlátható és egyszerű a dolog, hanem a csillámpónik és virtuális parasztok közül kell előbányászni.

Működő Google+ meghívók átvehetőek itt!

Most már rendesen működik a meghívás, aki még nincs bent, dobjon ide, vagy PM-ben egy mail címet és megy a meghívó.

Fontos! Regisztrációnál mindenképp olyan születési dátumot adj meg, amely alapján már elmúltál 18 éves, mivel 18 év alatt nem lehet regisztrálni és a beállított dátumot nem is tudod megváltoztatni.

Google Account 13 éves kor alatt letiltásra kerül :-O

Húgomnak küldtem Google+ meghívót, de mivel még csak 12 éves, így a Google+-ra regisztrálva automatikusan letiltásra került az egész accountja.
Át kellett utalnom 0,3 USD-t, hogy újra aktiválják neki, különben 30 napon belül végleges törlésre került volna.

Hallottatok már ilyenről?

Ez azért igen durva. Húgom 4 éve e-mailezik, több ezer e-mailje van és hopp, letiltották.

Persze false dátumot adtam meg, mivel 13 év alatt még nagykorú felügyelete mellett se regisztrálhat. Ha ismertek 13 év alatti személyt, figyelmeztessétek, hogy false dátumot adjon meg a Google+-ra való regisztráció alkalmával!

Mi ez a cloud mánia?

Már a csapból is a felhő folyik és egyre divatosabb minden alkalmazásra ráaggatni a "cloud" jelzőt (pl. Panda, ESET 5). Na de mégis mi a cloud? Miben másabb a 2011-es cloud az 5 évvel ezelőtti cloudtól?

Szerintem semmiben. Az említett 2 szoftver szerint a cloud az, amikor egy távoli szerverről folyamatosan frissíti a program az adatbázisát. Na de akkor mi volt eddig? Nem pont ugyanez történt?

Vagy mi a helyzet az oly divatos webes irodai alkalmazásokkal? Ilyen volt 5 évvel ezelőtt is, vagy tán tévedek? Én tisztán emlékszem, hogy 5 éve volt egy weboldalam, amin egy ajax alapú rajzprogram volt.

Legyőzi-e a Google+ a Facebookot?

Én személy szerint rühellek minden "közösségi portált", megragadtam az e-mailnél, mert az a legkényelmesebb, legkövethetőbb, de sokszor kénytelen vagyok "fészbúkozni", mert pl. ott van a az egyetemi szakom oldala, ahol fény derülhet pár hasznos infóra, vagy ott kerül megszervezésre egy-egy osztálytalálkozó, stb.

Már a "fészbúk" kiejtésére is végigfut a hátamon a szőr, mert azt a rengeteg csillámpónis, kristályszíves, farmvilles, bögdösős spamet juttatja eszembe, amit megállás nélkül kapok.

Na most ugye lesz a Google-nak ez a közösségi oldala, ami Google+ névre hallgat. Hogy ennek örülni kell-e vagy sem, azt nem tudom. Én örülök neki, mert ez véget vethet ennek az undorító farmvilles fészbúkozásnak és talán egy sokkal átgondoltabb, leegyszerűsített "közösségi oldal" veheti át a helyét. A Googlet szeressük és így számomra a Google+ egy sokkal szerethetőbb fészbúk alternatíva lenne.

Ati Radeon - szakadozott (tearing) video - az egyetlen működő megoldás!!!

Napokat, sőt heteket öltem a probléma megoldásába. Sajnos a gnu/linuxra írt ATI (AMD) driverek fabatkát sem érnek, de a non-free verziók se sokkal jobbak. Éppen ezért ATI videokártyával valószínűleg mindenki találkozott a "tearing" problémával, amit annyit tesz, hogy a videók képe függőlegesen meg-meg törik lejátszás közben (főleg a gyorsabb jeleneteknél).

Erre ezerféle "megoldást" találtam és legalább 6-7 fórumban tettem fel a kérdést, hogy hogyan lehetne megszüntetni a szakadozást, végülis több javaslatot összedolgozva sikerült megoldani a problémát. Bár hozzáteszem, hogyha megnézném a videók FPS-ét, akkor Windows alatt valószínűleg jobb értéket kapnék... persze ez nem a Debian hibája, hanem az AMD-é, amiért nem adott ki normális drivert linuxra.