Az esetek 99%-ában ezért lassú a böngésző:

Rendszeresen olvasok és kommentelek egy olyan fórumot, ahol a böngészők nyűgjei napi témát képeznek. Túl a sokszázadik hozzászólásomon, kijelenthetem, hogy az esetek 99%-ában a következő dolog miatt fagy le, válaszol lassan, vagy omlik össze egy böngésző:

Bővítmények -és/vagy kiterjesztések.

Szinte mindig az egyik bővítmény, vagy kiterjesztés miatt lesz valami nyűgje a böngészőnek. Az esetek több, mint felében a páciens akkor is bizonygatja, hogy neki bizony nincs fent semmilyen kiegészítője, amikor javaslom neki a kiegészítők szelektálását. Ezután nagy durcásan megnézni a kiegészítőit, letiltja őket és hoppá, láss csodát, megszűnik a böngésző minden nyűgje.

A legtöbb ingyenes program (kezdve az uTorrenttől, a Microsoft Office-on át a Winampig) valamilyen bővítményt, vagy kiterjesztést akar ránk tukmálni. Jó esetben ezeket nem kötelező érvényűen kell telepíteni, de sokszor bárminemű megkérdezés nélkül beássa magát a böngészőbe a program (azt hiszem a Skype-nál volt ez, nem tudom még mindig így van-e).

Legutóbb amivel találkoztam:

- Lassú a Firefox 10-em, kidobom ezt a szar a ******-be!
- Csinálj előbb egy képet a bővítmények és a kiterjesztések menüről is.
- Nesze itt van.
- Tiltsd le ezeket: xyz
- Jééé, megjavult, köszi!

Be kéne látni, hogy a böngészőkhöz NEM szabad semmilyen kiegészítőt használni. Nem csak a toolbarokat és hasonlókat, hanem semmi mást se! Mindegyik Kiegészítő Lassítja A Böngészőt!

És akkor beszéljünk a maradék 1%-ról, ami a böngésző lomhaságát, fagyását okozza a tapasztalataim alapján:

1. Feleslegesen futó folyamatok, programok. Minden olyan szolgáltatást és automatikusan induló programot le kell tiltani, ami nem létszükségleted. Teljesen felesleges, hogy fussanak a háttérben olyan folyamatok, amiket manuálisan is elindíthatsz, ha majd szükséged lesz rá. Sokszor valamelyik háttérben futó szolgáltatás okozza a böngésző fagyását.

2. Codec packok. A Flash és a gépre telepített codec packok (de még a külön-külön felinstallált codecek is) gyilkos kombinációt alkothatnak a böngészőre nézve. Nem egyszer találkoztam olyan esettel, amikor a YouTube videók megtekintése közben a gépre felinstallált codecek miatt omlott össze a böngésző. VLC Media Playert (vagy olyan lejátszót, ami gyárilag tartalmaz minden codecet) kell használni. Manuálisan codecet telepíteni NEM szabad.

3. Több böngésző profil. Firefoxnál fordulhat elő, hogy a nem megfelelően eltávolított telepítés, majd újratelepítés után megmarad a régi felhasználói profil. Ezeket törölni kell. Windowsnál valahol itt találhatók meg ezek a profilok: C:\Documents and Settings\[username]\Local Settings\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\

4. Túl sok süti, cache. A "felhasználói előzményeket" (gyorsítótár, cache) legalább havonta 1x érdemes törölni. Ezek is lassíthatják a böngészőt.

Hozzászólások

My 2 cents:
- Nem vagyok hajlandó olyan programot használni, ami a kérdezésem nélkül tesz fel addonokat vagy bármi mást a gépre.
- Kodekpakkot a mai napig nem értem, miért használnak a népek. Kb. 10 éve totál fölösleges. Vannak jó DS filterek, és jó lejátszók, amik szépen szállítják ezeket alapból.
- A több böngésző profil nem világos, hogy milyen gondot okoz. A konfig mindig csak egyet fog használni, a többi meg szépen elrohad a fájlrendszerben.
- Cache-t RAM-ba kell tolni, tisztább, szárazabb, gyorsabb, jobbabb érzés. És így mellesleg törölgetni sem kell. Bár én előtte is úgy állítottam be, hogy pucolja le kilépéskor.

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Azért az AdBlock nélkül nálam jobban lassul a böngésző. A lapok reklámjai lassabban töltődnek be, mint ahogy lefut az ABP a lapon. :)

Az AdBlock nálam is fent van, de egy kétklikkes júzernél ne legyen fent, mert bizonyos oldalak csak az AdBlock kikapcsolásával töltődnek be (pl. az olyan videók, amelyeknek az elején reklám van, nem indulnak el AdBlock-al).

Ilyenkor mi van? A júzer szidja a böngészőjét, hogy "ez de szar", a melóhelyemen simán megy, ahol Expoler van, ez a *** meg nem tölti be.

Be kéne látni, hogy a böngészőkhöz NEM szabad semmilyen kiegészítőt használni.

made my day :-))

Palgium

Akadnak problémás kiegészítők és pluginek, de azért az túlzás, hogy egyáltalán ne lehetne használni ezeket.

Nálam az Adblock Plus, NoScript, User Agent Switcher, Omnibar, Gmail Watcher, meg Read It Later kiegészítők vannak fent és meg vagyok elégedve a böngésző teljesítményével és memóriaigényével.

"A legtöbb ingyenes program (kezdve az uTorrenttől, a Microsoft Office-on át a Winampig)"

Khmmm...

A skype-pal én is szívtam régebben. Az a trükk, hogy nem a szokásos helyen kell letiltani (next-next-finish kb 3. oldalán), hanem a telepítés megkezdése előtt van egy testreszabás (vagy valami hasonló) gomb, ott lehet ezeket kikapcsolni.
Persze lehet, hogy ez már nem érvényes.