locsemege blogja

Samba share láthatóvá tétele Windows 10-en

 ( locsemege | 2019. március 23., szombat - 18:28 )

Van az a probléma, hogy Windows 10-en nem látszik a linuxos samba share, illetve a host. Úgy értem, működik, csak a NetBios névfeloldás nem akar menni. Utánaolvastam, az a gond, hogy a 4-es Samba-ban még nem implementálták a WSD/LLMNR-t, így önmagában az smb.conf-ban a fejünk tetejére is állhatunk, akkor sem lesz megoldás.

Kernelt fordítok

 ( locsemege | 2019. március 17., vasárnap - 21:01 )

Mert ilyen kedvem van. Egyszer leállt, mert elfogyott a hely a virtuális gépen. Adtam neki még 10 GB-ot. Most 1.5 GB szabad hely van, s szerintem ez a fordítás sem jut el a végéig. Mennyi szabad tárhely kell manapság egy vacak kernel fordításához? 5.0.2-ről van szó.

Személyiségi jogok - ki, kivel, hol, hányszor, mikor, miért?

 ( locsemege | 2019. január 20., vasárnap - 13:47 )

A hír ez. Lesz erkölcsrendészet is? Iszlamizálódunk, vagy mi folyik itt?

Fórumbejegyzésnek szántam, de ott szigorúbbak a moderálási alapelvek, noha talán a flame-ben elfért volna.

Bekerült a keringésbe az egyik e-mail címem :(

 ( locsemege | 2018. november 13., kedd - 23:57 )

Úgy tűnik, valakitől illetéktelen kezekbe került az egyik e-mail címem. Nem szoktam spam-eket kapni, csak elvétve egyet-egyet. Ma 17 spam fogadott az elektronikus postaládámban, többnyire rövid idő alatt irreálisan le akarnak fogyasztani, de talán kaszinó, meg a fene tudja, még mi minden volt közöttük.

upd: Fedora csomagok frissítése közvetlenül a build szerverről

 ( locsemege | 2018. szeptember 26., szerda - 23:32 )

Már régen írtam ezt a scriptet, de mostanában újra foglalkoztam vele, átesett egy ráncfelvarráson. Módosítottam a kódon, így beleírtam egy rakás bugot, de már nyugvópontra jutott, így ki merem post-olni.

Fedora 29 alfa

 ( locsemege | 2018. szeptember 7., péntek - 21:22 )

Fedorát sokszor már alfa állapotában is lehet upgrade-elni, apróbb hibák szoktak lenni csak. Most viszont nagyon alfa, jelen állapotában senkinek sem ajánlom. (Értelemszerűen a stabil Fedora 28 rendben van, működik jól.)

Frissítést követően megcsináltam a SELinux újracímkézést, indítom a gépet, néhányszor vergődik, amikor a grafikus felület indulna, aztán feladja. Némi nyomozás után a /var/log/lightdm/seat0-greeter.log file-ból kiderült az alábbi:

Miért nem frissült a grub.cfg kernel frissítéskor?

 ( locsemege | 2018. június 16., szombat - 22:30 )

Jó ideje fennállt az a probléma a gépemen, hogy kernel upgrade után a grub.cfg-t manuálisan kellett frissítenem, mert nem frissítette a grubby, noha fel van telepítve. Ma szántam rá időt, debugoltam. A kernel-core csomagban lévő install scriptek egyike hívja a kernel-install nevű scriptet. Ebbe ideiglenesen írtam debugot, hogy lássam, hol jár, mit csinál. Meghívja a /usr/lib/kernel/install.d/20-grub.install plugin-t, szerencsére ez is shell script, így tudtam tovább debugolni.

Szerencsém volt - OpenWrt/LEDE frissítés

 ( locsemege | 2018. június 8., péntek - 22:49 )

Mivel van már ar71xx-re 4.9.106-os kernel, gondoltam, készítek egy image-et. Nekiállok, leáll egy vaskos hibával, azt mondja, nem tudja az mpd-full csomagot beletenni. Hát jó, kiszedem a konfigból.

Kóstolgatnak

 ( locsemege | 2018. május 27., vasárnap - 10:28 )

Az otthoni gépem nem a 22-es ssh porton érhető el. Terminálon kértem lokálisan root jogot, ekkor lettem figyelmes egy hibaüzenetre, mely szerint megpróbáltak bejönni a gépemre. Ez tegnap óta van így. Itt van a kipróbált felhasználónevekkel együtt:

Leárazás

 ( locsemege | 2018. május 4., péntek - 23:02 )

9990 FT, 9990 Ft (0 %). Ezt komolyan gondolják. :D

(A bejegyzésem keletkezésekor valóban azonos a régi és az új ár.)

Mindig van valami...

 ( locsemege | 2018. május 1., kedd - 23:00 )

Amikor már mindent megold az ember, odaszögeli, szigszalaggal betekeri, kicsit amatőr, gány, nem elég általános, de végre működik, akkor valaki kitalálja, hogy lehet ezt ügyesebben, szebben-jobban, én meg ott állok megfürödve, letolt gatyával rémülten.

Most épp ezt tanulmányozhatom.

Ölég vót!

 ( locsemege | 2018. április 4., szerda - 22:53 )

Egy ismerősömmel szerettem volna beszélni Skype-on. Skype kliensben felhasználónév, jelszót követően életkort is kér. Mi van? Mi köze hozzá? Megadtam 2018. január 1-ét. Ezzel egy átlagos „szír” „menekülttől” túl sokban nem is különböztem. Belépnék végre, erre mondja, hogy mivel fiatalabb vagyok 16 évesnél, szülői megerősítést kér. Jó akkor szülői hozzájárulás webes felületről. Itt e-mail címet vagy telefonszámot kér. Mi köze hozzá újfent? Megkerestem azt a spam mailcímemet, amelyet korábban már megadtam az NSA Microsoftnak.

Fedora 28

 ( locsemege | 2018. március 15., csütörtök - 19:31 )

Ma gondoltam egyet, s upgrade-eltem a számítógépeimen az operációs rendszereket Fedora 27-ről Fedora 28-ra. Igaz, még a béta változat sem jött ki, de ez engem nem szokott zavarni. Néhány függőségi problémát kellett manuálisan feloldanom, utána sikeresen lefutott a frissítés.

awk finomságok már megint

 ( locsemege | 2017. október 19., csütörtök - 21:05 )

Nem rosszalló a cím, inkább csak arról írok, mibe futottam bele. Két problémába. Nézzük hát őket.

Az int(x) függvény véletlenül sem azt csinálja, amit matematikából tanultunk, hogy egész szám esetén visszaadja x-et, tört esetén pedig a nála kisebb egészet, hanem nulla felé a legközelebbi egészet adja vissza. Így aztán kellett írnom egy függvényt, amelyik x==int(x) esetén visszatér x-szel, x<0 esetén int(x-1)-gyel, minden más esetben int(x)-szel.

Firefox 57

 ( locsemege | 2017. október 9., hétfő - 22:53 )

Nagyon gyors, de tényleg. Meglepődtem, pedig a korábbiakat sem éreztem lassúnak. Fedora 27-hez már van. Meg Fedora 26-hoz is. Itt ni:

https://koji.fedoraproject.org/koji/packageinfo?packageID=37

Telepített operációs rendszer költöztetése

 ( locsemege | 2017. október 8., vasárnap - 15:47 )

Erről valahol írtam már, de szerintem csak hozzászólásban. Van egy picike, 11.6"-os kijelzővel rendelkező Acer notebook-om, s most raktam bele egy 256 GB-os SSD-t - ez kb. 239 GiB valójában. A feladat annyi, hogy HDD-ről SSD-re kellett költöztetni a telepített oprendszert.

Fedora 27

 ( locsemege | 2017. szeptember 7., csütörtök - 21:50 )

Ahogy tőlem többen már megszokhatták, hajlamos vagyok az elsődleges gépemre igen korán, akár még a béta állapot előtt is frissíteni az operációs rendszert. Most is épp ez történt. Írom a tapasztalatokat.

Kedvelem az awk-t

 ( locsemege | 2017. augusztus 30., szerda - 20:38 )

Adódott, hogy egy villamos hálózatot kellett számolgatnom mindenféle frekvencián, természetesen szükségem volt komplex aritmetikára. Írtam egy nyúlfarknyi scriptet calc-ban. A calc ismeri a komplex számokat, a műveletek is értelmezve vannak a komplex számok halmazán. Pontosan nem mértem le a scriptem futásidejét, de nagyhából 1 óra és 52 perc volt.

Nyomtatni szerettem volna

 ( locsemege | 2017. augusztus 8., kedd - 0:47 )

Process 31679 (pdftopdf) crashed in malloc()

Remek. Volt ilyen is:

PID 21742 (/usr/lib/cups/filter/pdftopdf) crashed on signal 11.

xfce4-notes notification

 ( locsemege | 2017. július 14., péntek - 2:12 )

Van egy faék egyszerűségű utility Xfce-re, ez az xfce4-notes nevű, panelre tehető post-it. Annyi az egész, hogy vannak jegyzettömbök, ezeket groups gyűjtőnéven említi a GUI, és egy alkönyvtár a reprezentációja valahol a $HOME/.local/share/notes alatt. Aztán vannak maguk a jegyzetek, ha úgy tetszik, a lapok, ezek sima text file-ok az illető group alkönyvtárán belül.

Kész vagyunk, mint a házi feladat

 ( locsemege | 2017. július 12., szerda - 17:20 )

Igen, ez a klasszikus idézet jutott eszembe -

-, amint ismerősnek keresek PC-hez hangszórót. Semmi komoly, olcsó legyen és szóljon, tehát alig néhány ezer forintos kategória.

Hang átvitele lokális hálózaton

 ( locsemege | 2017. június 27., kedd - 21:48 )

Gondom az volt, hogy a picike notebook hangszórója is picike ennek megfelelő hangminőséggel. Jó volna például megnézni egy videót úgy, hogy az asztali gépre kötött HiFi cuccon szóljon a hang. Mindez Pulseaudio hangszerverrel igen egyszerűen megoldható. Kliensnek nevezem azt a gépet, amelyről a hangot küldöm, s amelyen az alkalmazás fut, ez esetben ez a notebook. Szervernek pedig azt nevezem, amelyiken megszólal majd a hang, tehát amelyre az erősítő és a hangfalak vannak kötve.

Ostoba voltam és naiv

 ( locsemege | 2017. június 3., szombat - 10:56 )

Vettem online egy terméket kedvező áron. A vásárlást követően e-mailben - gondolom, ez automatikus - zargattak, hogy értékeljem azt. Néhány napig nem volt kedvem foglalkozni vele, a termék ára nem változott ahhoz képest, amennyiért én vettem.

Aztán írtam egy pozitív, véleményem szerint korrekt értékelést, előnyként említve a szintén véleményem szerint jó érték/ár arányt is. Megnéztem, a moderálást követően megjelent-e az értékelésem. Meg. És ezzel együtt a termék ára 18.75 %-kal emelkedett.

Újságírók - még mindig

 ( locsemege | 2017. május 30., kedd - 13:05 )

Fogalmam sincs, hogyan történik az újságírók tenyésztése, de egy részük komoly bajban van a számokkal. Emlékszem, egyszer a szüleimnél jártam, s a Fókuszban a villamos vontatás felsővezetékében a feszültséget sikerült 25 000 kV-ban megállapítania a tájékoztatást hivatásául választó emberkének. Vajon megmérte? Tényleg ennyit mért? Nem böki a szemét az a 3 nagyságrend?

Vettem egy billentyűzetet

 ( locsemege | 2017. május 15., hétfő - 23:16 )

Ez önmagában nem nagy hír. Inkább az a fájdalmas, hogy elsőre a nyilak közül 3 nem működött. Feltűnt, mintha keményen koppanna, amikor megnyomom. Nézzük hát, min ül fel a billentyűsapka. Hát persze, hogy úgy volt összerakva, hogy az elejénél, tehát a felém lévő éle mentén a műanyag ház alja és teteje nem volt összepattintva, így magán a házon akadt fel néhány billentyű. Összepattintottam, aztán a másik oldalon is, mert nem ám csak az egyik oldalán volt rosszul összerakva, utána a xev használatával ellenőriztem. Működik. Alul középen kb.