Fedora 32

Többen talán tudják rólam, hogy Fedora felhasználó vagyok, s azt is, hogy jellemzően nem várom meg egy-egy release hivatalos megjelenését, hanem elébe megyek az eseményeknek, azaz frissítem az operációs rendszert annak megjelenése előtt. Így történt ez most is.

Első lépésként csináltam egy backup-ot, abból baj nem lehet. :) Nem az operációs rendszerről, csak a személyes profilról, meg nagyjából a /etc-ről. Ezt követően kiadtam root joggal a

dnf --refresh upgrade
dnf system-upgrade download --releasever 32

parancsokat, nyafogott néhány feloldhatatlannak tűnő függőségi probléma miatt. Számomra nélkülözhető, függőségi gubancot okozó csomagot letöröltem, utána már rákérdezett, áldásom adom-e a letöltésre. Mondtam neki, hogy csinálja. A végén be akarta importálni a GPG kulcsokat, a fingerprint alapján visszaellenőriztem a honlapról. Egyezett, így mondtam neki, hogy jó lesz, haladjunk.

Amikor ez megvolt, az alábbit mondtam neki:

sync
dnf system-upgrade reboot

Szépen, hiba nélkül megcsinálta az operációs rendszer frissítését, majd újraindult.

Két gépen csináltam meg a frissítést. A desktop gépemen, ez egy ősrégi AMD platform kőkorszaki nVidia VGA-val, nouveau driver-rel. Ezen a gépen minden ment, illetve két SELinuxos szabályt korrigálni kellett, de ezt megcsináltam, most ez a produktív, részben munkára is használt gépem. Hibátlan.

A másik gépem egy picike, 11.6"-os Acer Aspire ES1-132, Intel Pentium N4200 CPU-val. Ehhez i915 driver való a kernel oldaláról, a Xorg felől userspace-ben pedig a xorg-x11-drv-intel. Ebből talán sejthető, hogy valami indoka van annak, hogy ezt ennyire részletezem.

Bejelentkezés után indult az Xfce, aztán a saját autostart scriptem - de lehet, hogy systemd unitot írtam rá, fene sem emlékszik már - indította a Compiz-t. Ezt nem kellett volna, ekkor dőlt össze kártyavárként az X szerver. Elkezdtem keresni a bugot, megvártam az 5.6.0-s kernelt - előtte 5.6.0-rc7 volt -, majd visszatettem a Fedora 31 5.5.13-as, ismert módon jól működő kernelét, de ettől sem lett jobb. Abból indultam ki, hogy a Xorg nem lehet hibás, mert a nagy gépemen működik Compizzal, tehát nézzük meg az Intel userspace driver-ét. Visszatelepítettem hát a Fedora 31-hez való

xorg-x11-drv-intel-2.99.917-43.20180618.fc31

drivert, tiltólistára tettem a /etc/dnf/dnf.conf file-ban a frissülését:

excludepkgs=xorg-x11-drv-intel

Aztán újraindítottam a gépet, és hibátlanul működik Compizzal. :) Végül jeleztem a bugot a fejlesztőknek az összeomlás logjával és az ideiglenes megoldással együtt.

Hozzászólások

Nice work. Tök jó, hogy bubreportot is toltál.