Fedora 35

Ma frissítettem Fedora 35-re, mert a hónap végén várhatóan kijön már a béta változat. No, mindegy is, tőlem megszokhattátok, hogy elég korán frissítek.

Nagyjából működik, de érdemes mielőbb a legfrissebb, jelenleg 5.14.4-es kernelre frissíteni. Érdemes arra figyelni, hogy a pipewire-session-manager helyett wireplumber van, így aki visszhangelnyomást szeretne, az a /etc/wireplumber/wireplumber.conf file-ban a context.modules szekcióban helyezzen el egy ilyet:

  # Echo cancellation module
  { name = libpipewire-module-echo-cancel }

Lényeges információ, hogy a Teams kliens, konkrétabban a teams-1.4.00.13653-1.x86_64 nem működik, tehát marad böngészőből az online kliens. Megpróbál elindulni, kb. negyedik nekifutásra sikerül neki, de akkor sem lehet megnyitni a felhasználói felületét. A SELinux autorelabeling erősen javasolt minden verzió upgrade után, így most is.

Két nagyon eltérő fizikai gépen néztem, mindkettő működik. Ugyanakkor virtuális gépben a frissítésbe belepusztult. Nem foglalkozom vele, azt build-elésre használtam, de ágyúval verébre. Fordítok majd a host-on, az image-et meg törölni fogom.

A Claws Mail levelezőt szerintem kevesen használják, én éppen igen. Van benne egy olyan bug, hogy a logjait megmutató ablakot nem lehet megnyitni. Audacious megy, mpv szintén működik, céges szervert el tudtam érni vpn-en keresztül kulcsos auth-tal, mint eddig. Böngészés, levelezés működik, képfile-okat és pdf-eket gond nélkül tudtam megnyitni.

Egy dolog azonban furcsa. A LibreOffice nagyon lassan nyitja meg a dokumentumokat, s itt például néhány 10 kB-os file-okról van szó. Megnyitja, csak valamiért olyan sokáig nem válaszol, hogy elszürkül az ablaka. Egyelőre nem tudom az okát. Valószínűleg ez LO bug. 7.2.1.2-es, Fedora 34-en 7.1.6.2-es volt, azzal nem volt ilyen probléma.

Hozzászólások

Körülbelül ez az, amiért **utálok** frissíteni. :(

 

Valami mindig elb@szodik. Vagy öregszem.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Libreoffice: mikor utoljara hasznaltam, tobb eve, neten kavart valamit indulaskor. Ha nem volt net indult "mint a szel".

Nem egy szélvész a netem, de stabil. Szóval amiatt nem kellene lassúnak lennie, hacsak a LO szerverei nem túlterheltek. Csak remélni tudom, hogy nem rakták tele a LibreOffice-t is eufemisztikusan telemetriának nevezett kémkedéssel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2021. 09. 16., cs – 14:20

Újabb tapasztalás. Chromium megdöglött rajta, viszont a Google Chrome ment hibátlanul, benne a Teams vékonyklienssel. A Teams Firefoxban is megy, ha nem kell audio vagy video kapcsolat, hanem elég a chat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2021. 09. 16., cs – 22:25

Nagyszerű, hogy sikerült talán gtk3-mal fordítani a Claws Mail-t, így legalább hiányzik néhány ikon, s csak az adott terület fölé húzott egér hatására megjelenő tool tip alapján tudom, miről is van szó. Mint egy vaktérkép az általános iskolai földrajz órán.

A másik bajom, hogy nincs az értesítési területen a Claws Mail, így nem látom, ha levelem jött, sokszor órákkal később veszem észre, amikor ránézek. Ezt a problémát még nem jártam körül, lehet, hogy csak be kell konfigurálni a megfelelő plugint. Igen, viszont upgrade előtt működött, megörökölhette volna, s ha nem így van, az gyanús, mert lehet, hogy tényleg bug.

Nem voltak betöltve a szükséges pluginek. Tudja fene, miért múlt ez el, talán az új verziónak más, a régivel nem kompatibilis a config file formátuma, d ezt nem tudom biztosan. Betöltöttem a plugineket, azóta jó. Persze, néhány ikon még hiányzik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

El nem tudom kepzelni, hogy ennyit szivjak barmivel is. Menyi haszontalanul elvesztegetett ido...

Azon gondolkodom, hogy a frissítés parancsának kiadásán túl mi terhelte az időmet. Mondjuk ennek a postnak a megírása. :) Továbbra is dolgozom a gépen, meg szórakozásra is használom. Minden működik. Az, hogy a levelezőben hiányzik két-három ikon, szépséghiba, de a tooltip megmondja, mi lenne az.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Meg betoltotted a plugineket meg megnezted, hogy a Teams nem mukodik meg amit meg esetleg elfelejtettel leirni mert annyira termeszetes, hogy megnezegetsz ilyenkor. Szerintem legkozelebb indits el egy stoppert es akkor tisztaban leszel a valoban elvesztegetett idoddel.

Jó, igaz. Valószínűleg azért nem fáj, mert kicsit hobbi is. Nincs benne időkényszer, nem muszáj megoldanom, ha nem akarom. Az a kérdés, mennyire fáj az adott probléma, s ehhez képest mekkora küzdelem a workaround. Van, amikor az ezzel való foglalatoskodást minőségi időtöltésként élem meg, van, amikor a hátam közepére nem kívánom. Nem lennék jó rendszergazda, utálnám, ha határidőre kellene elhárítanom hálózati problémákat. Sajnos a kapitalizmus sajátja, hogy határidő mindig van. Tervezni valamit határidőre még mindig jobban szeretek, mintha hibát kellene elhárítanom. Szerencsém van, megadatott a kreatív munka. Ja, és a munkahelyen tartott saját gépemet is frissítettem ma Fedora 35-re. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE