Fedora 38

Upgrade-eltem rá. Az eddigi legjobb. :) Ami szembetűnő volt, hogy egyetlen selinuxos nyafogást sem kaptam frissítés után. Minden működik. Böngészés, levelezés, vpn, software és hardware fejlesztői környezet, svn kliens, multimédia, virtualizáció. Egyedül a default login háttérkép olyan, mint a világpolitika. Szürke felhők. Nyomasztó. Nagyon.

Nem volt függőségi probléma sem, amelyet manuálisan kellett volna megoldanom. Tetszik. Olyannyira, hogy a munkahelyi gépemre is fel mertem tenni, akadálymentesen dolgozom rajta tovább.

Szerintem javítottak egy GTK bugot is, mert a pasystray működik, nem kellett az eredetitől eltérő configgal forrásból fordítanom.

Hozzászólások

Jóideje én is Fedorás vagyok, alapvetően szeretem. A két munkagépemen F36-ot és F37-et használok, Mate felülettel (egyszerű, gyors, kézreáll). Programozához nekem a Kate, KDE-ből származó Qt-s szövegszerkesztő jött be eddig a legjobban, és nincs is szándékomban váltani. Qt-s programok Mate alatt is futnak természetesen. F36-tól bejött egy gond; az egy dolog, hogy egy picit "furcsán" nézhetnek ki a Qt-s programok egyes elemei, az nem zavar; viszont a fájlmegnyitó ablak valami tróger szutyok, mert mindig a /home/user-be lép, hiába vannak a már megnyitott források mondjuk a /home/user/project/akarmi/src/ alatt. Így állandóan lépkedni kell új fájl megnyitásához. Ráadásul billentyűzettel nehézkes (én programozás közben utálom az egér farkát rángatni, mindent billentyűzettel csinálok, villámgyors). Ez nagyon zavar, ahogy az is, hogy case-sensitive módon rendez, meg hogy mutat rejtet fájlokat stb. Ezek egy részére persze  találtam megoldást. Ugyanaz a Kate ugyanazon a gépen, de mondjuk Unity vagy KDE alól indítva persze CTRL-O-ra valami másfajta fájlmegnyitó ablakot hoz elő, ami szépen működik, csak én sajnos nem fogok KDE-re váltani (bloat, lassú, fölöslegesen sok eye candy) és Unity-re sem (ezt annyira rühellem, h nem is írok róla többet). Ezért kénytelen vagyok szégyenszemre snap-es Kate-et használni, aminek persze szintén vannak nyűgjei, de az általam relatíve sokszor használt fájlmegnyitás legalább normálisan működik benne.

Tudom, az lesz a baja, hogy a Qt-s Kate MATE alatt vmi más .so-ból hívja a "DefaultFileChooser" vagy akármilyen fg-t, mint amikor KDE vagy más alatt fut; utóbbi esetben fut rá a rendes Qt-s libekre. Ezt még nem tudtam kibogozni, és láthatóan nem vették észre a Fedoránál sem, mert release-ok óta benne van ez a hiba. Mondjuk talán jelentenem kéne... :)

Amúgy a filmnézős régi Intel i3-as gépen is vmi újabb Fedora van, és egészen elfogadhatóan működik, a HDD ellenére is (persze MATE-val).

Ja, egy fájó pont azért van. Az anjuta elhasal, amikor meg akarja nyitni a forráskódot. Pedig szerettem C fejlesztésre használni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE