Fedora 33

Jövő hét kedden már lesz belőle béta, így upgrade-eltem két gépemen is. :) Röviden: működik. Végre sikerült az LLVM linker optimalizációt kikapcsolni, így lefordult a Firefox 81 is.
 

Az egyik gépemen van egy ilyen üzenetem:

warning: Found bdb Packages database while attempting sqlite backend: using bdb backend.

Ettől függetlenül működik. Az üzenet vélhetően nem Fedora bug. Arról van szó, hogy ez a gépem bonyolult. A root fs SSD-n van, a /var HDD-n LVM-ben, majd az rpm adatbázis, ami a /var-on van, bind mount-tal újra SSD-n kapott helyet. Erre az ámokfutásra viszont a disztribúció készítői nincsenek felkészülve, s ezért nem sikerült neki valami. Megnézem valahogyan, mit akart, s miért nem megy, aztán kitalálom, mi legyen.

Ami tetszett, hogy korábbi emlékeimhez képest lényegesen gyorsult az upgrade, tehát fejlődött a dnf. Az audacious-nak valamiért csak Qt felülete lett, korábban Gtk-val használtam. Nem tudom, hogy beszántották-e a Gtk felületét, vagy csak még nincs kész. Mindegy, ezen semmi sem múlik.

Hozzászólások

Olybá tűnik, meg is odottam ezt az rpm adatbázis sqlite migrálást. Nekem a /var/lib/rpm egy mount point, ahova egy egészen más háttértár másik filerendszerét csatoltam. Az rpm --rebuilddb viszont vélhetően letörölte volna az egész alkönyvtárat, majd létrehozta volna üresen, de ezt nyilván nem tudta megtenni. Jó hír viszont, hogy egy ideiglenes könyvtárba odapakolta az sqlite-ba konvertált rpm adatbázist, így manuálisan meg tudtam ezt oldani.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pletykákat hallottam valami zsírúj, feleslegesnek tűnő hangrendszerről ami a pulseaudiora épül rá, ebben már az van? 

A pipewire nem épül a pulseaudio-ra. Már csak azért sem, mert a pipewire egy általános multimédia szerver, tehát videó tartalmat is tud, nem csak hangot, míg a pulseaudio csak audio szerver. Benne van, mint ahogyan a Fedora 32-ben is. A pipewire még nincs kész, lesznek vele gondjaid, de én szeretem a kihívásokat, így már minden nehézség ellenére használom. Itt írtam róla, s noha fórumtémának indítottam, mert akkoriban magam sem tudtam, mi is a pipewire, időközben átalakult egyfajta bloggá, oda írom majd a tapasztalataimat vele kapcsolatban.

Szerk.: Miért lenne felesleges a pipewire? Van neki natív, saját intarface-e, tudja a pulseaudio illesztést, ismeri az alsa-t és a jack-et is, s mindezt egyszerre. Továbbá lehetőleg nem másolja a buffereket, csak pointereket ad át a hívó függvénynek, így nagyon kevés CPU időt eszik, ami például a pulseaudio-ról egyáltalán nem mondható el.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2020. 09. 23., sze - 10:02

Olybá tűnik, meg is oldottam ezt az rpm adatbázis sqlite migrálást.

Valóban, az F32-ben bdb van nálam is:

# file /var/lib/rpm/Packages
/var/lib/rpm/Packages: Berkeley DB (Hash, version 9, native byte-order)

Hagyományos ext4 partíció - akkor akár automatikusan is működhet majd az sqlite migrálás?

Látom vannak itt Fedora guruk. Most lettem újra Fedora felhasználó. A 17-t használtam utoljára. De sok minden nem kerek.

Pár kérdés:

1. A szoftverek tényleg ennyire hülye? Egy csomó program nincs benne. Ha valamit felrakok vagy törlök parancssorból azt meg nem látja. Nagyon gáz. Erre van valami megoldás, vagy másik program?

2. Akartam telepíteni a teljes Libreoffice csomagot. Előbb eltávolítottam külön-külön az alkalmazásokat kivéve Math, mert az nincs benne a Szoftverekben. Miután felraktam a teljes Libreoffice csomagot a Math 2x volt a menüben?

3. Érintőképernyős eszközre raktam. Kellene a vlc pause-click bővítménye. Konkrétan ez: https://github.com/nurupo/vlc-pause-click-plugin Vagy egy olyan lejátszó, amit meg lehet állítani, ha megérintem a kijelzőt. Vicces hogy ez online videóknál működik.

4. A totem egy tragédia. Két videót próbáltam vele lejátszani, mindkétszer felrakatott velem valami csomagot. Persze a videót akkor se tudta lejátszani. Ezért raktam fel a vlc-t. Hogy tudom megnézni az összes telepített alkalmazást, hogy ezeket töröltem-e? 

5. Miért nem jelennek meg az RPM Fusion repositoriban szereplő programok a szoftverekben?

6. Kellene frissebb jdk. 8-s helyett legalább a 11. 

7. A virtuális billentyűzet elég jól működik, azaz megjelenik amikor kell, de a mérete (kicsi, nincsenek az alapban a számok) és a kiosztása (nincsenek ékezetes karakterek) lehetne jobb. Erre van ötlet?

8. Az alapértelmezett ablakkeret téma elég gáz. Van helyette valami jobb. Plusz a gördítősáv méretét is szeretném megnövelni. Bár azt hiszem az Xfce megoldása itt is működik.

9. Érintőképernyős eszközre javasolt programok: pl: Chrome tök jól működik - jobbról balról behúzás előző következő vagy a a görgetés működik. Az evince tök jó érintőképernyős pdf olvasónak is. 

Egyelőre ennyi.

1. A szoftverek tényleg ennyire hülye? Egy csomó program nincs benne. Ha valamit felrakok vagy törlök parancssorból azt meg nem látja. Nagyon gáz. Erre van valami megoldás, vagy másik program?

A Discover nevű programra gondolsz? Nem szoktam használni, a parancssoros dnf szerintem egyszerűbben és megbízhatóbban használható - már ameddig RPM csomagokról van szó

Úgy tudom, grafikus felületen a dnfdragora támogatott, de én nem használom. Nyitok egy terminált, ott root leszek, majd a dnf parancsot használom, ideértve a dnf search parancsot is.

Totemet nem használom, jellemzően videóhoz mpv vagy vlc való nekem, hanghoz audacious.

Nem tudom, mi az a „Szoftverek”, mindenesetre ha az rpmfusion eléréséhez szükséges csomagok telepítve vannak, a rendszer látni fogja, command line-ból biztosan eléred, de a dnfdragora-ból is.

Ezt keresed?

Nem használok virtuális billentyűzetet, így passz. Az input method nem ezzel kapcsolatos? Nem tudom, tényleg kérdezem.

Létezik Xfce, én azt használom, azt sem tudom, milyen manapság a Gnome.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Probald meg a PackageKit Gnome feluletet. Talan gnome-packagekit csomagneven fut most, vagy packagekit-gnome neven? nem tudom. Abban benne szokik lenni az osszes RPM cucc, ami fel van rakva, es eleg intelligens. Ez a "Szoftverek" ez nem tudom micsoda.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Szerkesztve: 2020. 09. 25., p - 09:05

viraghj-nak is válaszolva.

Ez egy érintőképernyős 10"-s eszköz, amit elsősorban tabletként fogok használni, tehát billentyűzet és egér nélkül. Nem játszik a parancssoros gépelés. Amúgy sem ismerem a dnf kapcsolóit. Ráadásul a gyári beépített képernyő billentyűzetben nincsenek Tab és kurzor billentyűk, szóval nem. Az Onboard mint legjobb linuxos virtuális billentyűzet nem győzött meg. Az előbbi két ok miatt marad egyelőre a gépen, de jól összeakad a gyárival. Nagyon gáz a használata.

Igen, közben én is rátaláltam dnfdragora-ra. Mondjuk olyan lassú, hogy az felér egy büntetéssel. 

Én is Xfce-t használok, de ezen a gépen nem játszik. Pl: próbáljatok bejelentkezni Xfce-be billentyűzet nélkül! Nekem nem sikerült.

Amúgy a Gnome Shell tök jól működik ezen eszközön. Egyből értelmet nyert számomra, miért erőltetik a fejlesztők. Kár hogy nincs igazuk, mert a kutya se használ linuxot ilyen környezetben. Régen mikor használtam akkor egy rakás kiegészítő kellett, hogy el tudjam viselni. Itt meg egy se hiányzik. Minden úgy jó, ahogy van. Na jó kivéve a oldalról beúszó munkaterületeket. Azt gyorsan kikapcsoltam.

Az érintőképenyő miatt sok alkalmazás "minősége" átértékelődött nagy bánatomra. Pl: fájlkezelő maradt, kétpaneles fájlkezelők mentek a levesbe. A qt-s alkalmazások - legalábbis a krusader és a calligra - egy idő után nem érzékelik az érintőképernyőt. Igaz a Libreofficenak is vagy megnyílik a menüje vagy nem.

Jól jönne néhány ötlet érintőképernyős alkalmazásokra. Esetleg bármi egyéb tipp, rég használtam Fedora-t. 

A java-t megoldom szerintem. 

Szerk. Onboard ment a levesbe, nem működik érintőképernyőn.

Meglehetősen speciálisak az igényeid. Ebben nem tudok segíteni, mert nem használok érintő képernyőt billentyűzet nélkül. A bejelentkezésre megoldás lehet, hogy üres stringet adsz meg jelszónak, s szerintem akkor belép jelszó nélkül, vagy, ha nem, biztos lehet így konfigurálni a display managert. Az én esetemben ez a lightdm, de van más is. Persze ez a biztonság rovására megy.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igazság szerint megoldottam (majdnem) mindent, amit akartam.

A cirka heti 10 perc csomagfrissítést/rendszeradminisztrációt szerintem egyszerűbb lenne egy távoli "normális" gépről bejelentkezve  parancssoros eszközökkel letudni, mint a különböző grafikus segédprogramok érintőképernyős bugjaival hadakozni.

Szigorúbb SELinux szabályok miatt a VPN nem ment elsőre, de a javaslatai alapján felcímkéztem a VPN-hez szükséges kulcs file-okat, tehát néhány semanage és restorecon parancs által megjavult.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kicsit off. Egy kérés.

De ha kérhetem írnál egy olyan blogot, amiben kifejtenéd miért nem tiltod le desktopon az SELinuxot, illetve ha használod miért az alapbeállított (targeted) policyvel és nem strict vagy MLS-sel.

Szerintem érdekesebb és hasznosabb lenne a 48-adik ne frissítsd a kernelt, meg már megint bugos ez meg az. A fedora bugos, meg azoknak az agya, akik ezt a xart használják desktopra erős indok nélkül.

Megválaszolom. Nem fogod használni MLS policyvel desktopon az tuti. Azt a kálváriát akkor sem járnád végig, ha húsz évvel fiatalabb lennél.

Ettől függetlenül irhatnál selinuxos blogot. Továbbá arról is blogolhatnál, milyen disztribúciókat próbáltál ki és hogyan döntötted el, hogy fedoránál maradsz. Irtad, hogy debiannal kezdtél, aztán valamelyik kollegád nyomott a kezedbe red hat vagy fedora cdt.

Nekem Van egy FC1 gyári telepítőm. Ha gondolod elpostázom.

Közben jeleztem a fejlesztőknek néhány alkalmazás szintű bugot. Ezekből volt, amit már javítottak is, van, amit befogadtak, javítása folyamatban. Maga az alap rendszer viszont stabil, jól működik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE