Linuxra tökéletes notebook

Nem a címbe írtam a típust, mert nem reklámozás a célom, viszont segíteni szeretnék, ha valakinek szempont, hogy Linuxon out of the box menjen egy nem túl drága notebook. Egy rokonomnak vettem, nekem van már épp elég számítógépem, így nem volt aktuális. A választásom erre esett:

Acer Aspire 3 A315-23-R8BG

15.6"-os full HD matt kijelző, 8 GB RAM, 256 GB nvme SSD, Ryzen 5 3500U 8 magos AMD CPU, Radeon Vega 8. 199990 Ft-ért vettem. Magyar billentyűzete van numpad-del.

Mentettem az EFI partíció tartalmát, majd újra partícionáltam, formáztam az egészet, valamint felhúztam rá egy Fedora 34-et. Megy out if the box. Működik azonnal a wifi, bluetooth, kamera, belső hangszórók, mikrofon, touchpad, kijelző, billentyűzet, USB host interface-ek. A kis Acer gépemnél jobb az EFI támogatása, nem kellett az efibootmgr paranccsal harcolni, azonnal bootolható volt a gép telepítést követően.

Aktív, ventilátoros hűtésű, de szerény használatnál nem hallom a hangját. Persze tud vihart is kavarni a ventilátora. Szubjektív érzésre nagyon gyors, a telepítés is hamar megvolt. Érezni a 8 CPU core jótékony hatását.

Linuxos gépnek ajánlom, szerintem jó érték/ár arányban. 5.12.3-as kernellel próbáltam, tehát ne hozzám forduljanak panasszal azok, akiknek a 2.6.8-as kernellel szállított Debian Potato alatt esetleg nem megy a tapipad. :) (Tudom, a Potato kernele korábbi, 2.2-es, vagy 2.4-es volt.)

Hozzászólások

Nekem ilyen van : Acer Swift 3 SF314-42-R77K,  5.11.6-os kernellel. Ami jó az jó.

Divat szidni az Acert, de nekem bevált. Egyrészt jó a Linux kompatibilitásuk. Aztán boltban kiállított drágább gépek billentyűzetét tapogattam, s nekem szinte mindegyik kényelmetlenebb volt. Az Acer billentyűzete szerintem egy meglehetősen jó konstrukció. Itt most nem ér érvelni másfélmilliós gépek bármilyen alkatrészével, mert az más kategória.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ujjlenyomat olvasód is működik? Nekem korábbi Swift 3 van, abban nem sikerült megoldani. De egyébként nagyon elégedett vagyok vele, az előző is egy 14-es Acer volt, amit 7 évig használtam.

Úgy látom, hogy kétszer ment el az űrlap. Ilyet még nem sikerült produkálnom, de nem a laptop billentyűzetét, hanem külsőt használtam, így ezt ne fogjuk az Acerre ;)

Pont ez lett volna a kerdesem, h ezek a laptopok mennyire tartosak?

Napi hasznalat (kulso bill. es monitor nelkul) mennyi ideig birja, amig el akar kezdeni szetesni?

Egyaltalan nem ismerem az Acer markat (talan az elso 4:6-os monitorom 15+ eve Acer volt), csak azert kerdezem.

Nagyon sokban függ az előtte ülő emberkétől. Ugyanolyan acer gépet vettem anno (5+ éve) nővéremnek és magamnak, az enyém kb az apróbb hordozásból fakadó karcokat kivéve hibátlan, nővéremé könyörög a kukáért.

Hozzátartozik hogy én félévente szétszedtem, kifújkáltam belőle a port, újrapasztáztam, figyeltem rá hogy kapjon levegőt, nem feltéptem hanem felnyitottam.

Nővérem kb az ellentét, ágyban döglős filmezés gép természetesen szőrös paplannal a laptop alatt, akkor volt takarítva ha én csináltam (kb 3 év után egyszer). A gép maga működik csak zsanér kuka, olyan hangja van mint egy hajszárítónak és gyaníthatóan kapott rendesen sört/bort/kólát/chipset meg úgy minden csapást amit ilyenkor el lehet képzelni.

Szóval ha vigyázol rá akkor magától nem esik szét, ellenben ha gyötröd megadja magát. De ez kb minden gépre igaz, volt olyan kollégám aki a céges latitude-ot is képes volt tönkrevágni egy év alatt, míg én az enyémet úgy adtam le cserekor mintha új lenne.

Miért kell újrapasztázni? A kifújást még megértem, ha poros helyen lakik az ember, de tényleg megromlik benne a paszta? Dell E5250-est most kaptam szét, kb. 3 éve használom, de nem újonnan vettem (refurbished, céges flottából, úgy az új ár harmadáért), nem volt poros, és nem járatja a ventilátort többet, mint újkorában. (A szétszedés oka SSD-bővítés volt.)

Láttál már olyat hogy _tényleg_ kiszáradt, porladt, buborékos, bármilyenes lett a régi paszta és egyértelműen a friss paszta hűtötte le a procit?

Nekem ez kicsit mindig pótcselekvésnek tűnt. A por eltüntetése kell és oké, de attól hogy a vékony paszta réteg 1 éve vagy 5 éve száradt be a helyére, tök8 sztorinak tűnik.

Láttam, nem is egyet. Volt aki rendszeresen fújkálta ki a gépét és szép tiszta is volt, de újrapaszta nem volt. Panaszkodott hogy full tiszta a gép és még mindig teker a venti mint a hülye. Igazából ilyen ránézel és eltörik típusú porállagú cuccá vállt, újrakenés után venti kussban, gép "hideg".

Ettől függetlenül a fél évente tökéletesen indokolatlan újrakenegetni, én is csak úgy voltam vele hogy paszta van kéznél, ha már szét van szedve +10 perc az életemből. Amúgy használattól függően 3-4 évet kényelmesen elvannak, igazából elég fülelni és ha idle-ben is folyamatosan teker tisztán is, akkor elég újrakenni.

Nemrég szedtem szét egy ismerősöm ASUS notebookját, mert egyáltalán nem kapcsolt be. Gyakorlatilag teljesen megtelt porral, azon kívül semmilyen más baja nem volt, alapos tisztítás után kiválóan megy, nem melegszik, nem teker a ventilátora feleslegesen, így a pasztázással nem is kellett foglalkoznom.

Csak most jartam erre, de koszi a valaszt.

Nekem azert tetszenek az Acer gepek, mert elerheto aron ad teljesitmenyt, de csak ennyi, meg sosem vettem, es az ismerosi koromben sincs.

En vigyazok a laptopmra amugy, rendszeres takaritas, ~2 evente ujrapasztazas van, viszont altalaban 7/24-ben megy, csak ritkan kapcsolom ki (idle-ben ~5W-ot fogyaszt, lemertem).

Bizony, volt annó olyan consumer asus gépem ami egy sima egyszerű kiméletes lágy képernyőkihajtás után belül eltört. Ott ahol a zsanér le volt csavarozva, az a műanyag "pánt" kitört a vele merőlegesen fekvő másik műanyagból. És még csak nem is volt túl öreg a gép. Megragasztottam ugyan de nem örültem neki.

15.6"-os

Volt ekkora laptopom, hááát... A klasszikus viccet idézi, miszerint az a baj a szovjet mikroelektronikával, hogy sehogysem akar kiférni a gyárkapun.

Túl nagy? Ez a már nem fiatal rokonomnak desktop gépként fog üzemelni. Ha akar, vesz hozzá nagy monitort, ha nem, akkor ez is elég nagy. Nekem jó a 11.6"-os, de azt kb. arra használom, hogy megnézzem, a só, bors, pirospaprikán túl milyen fűszert tegyek a fasírtba. :) Munkahelyen is van egy ilyen picike - az is saját -, de arra rádugom a nagy monitort, mert munkára csak úgy használható.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Dögnagy. Irodába, otthonra (home office esetén) kell 1-1 monitor. De arra, hogy az ember konferencián, vonaton, ki tudja hol előkapja, elintézzen valamit, elég valami kisebb (10-13"), dolgozni is lehet rajta, ha épp kell, viszont ha 1-2 napra mész, elfér a kabinkofferben mellette a cuccod is.

ne hozzám forduljanak panasszal azok, akiknek a 2.6.8-as kernellel szállított Debian Potato alatt esetleg nem megy a tapipad

... és azok mehetnek hozzád, akiknek Fedora Yarrow alatt nem megy minden tökéletesen?

 

Egyébként többféle Acer gépre is tettem már Linuxot (általában valamilyen Debian származékot), az első talán az Acer Aspire One D270 (a mai napig használható, persze "türelemmel"), a legutóbbi meg egy Acer Swift 3 SF314-52-34H3, ami már 4 éves lesz, de még mindig tökéletes a feladatra.

Szerkesztve: 2021. 05. 18., k – 12:35

Én tavaly vettem Aspire 3-ast, Ryzen 3 és csak 4 GB RAM-mal. A boltos csodálkozott is a 4 giga miatt és közölte, hogy a ez a gép Linuxot abszolút nem támogat.

OS nélkül kértem, de azt nem gondoltam volna, hogy még egy FreeDOS sincs felrakva, így csupán azt lehetett kipróbálni, hogy működik-e a BIOS.

Manjaro-t raktam rá, aztán később egy másik partícióra Fedora 34-et.

Nagyon csendes gép, csak akkor szuszog, ha jól megdolgoztatom, vagy ha 30+ C fok van, időnként bekapcsol a ventilátor.

p.s.: Ja, és csak két LED van, az egyik a táp, a másik a töltöttséget jelzi, ezért a boothoz beraktam egy caps-indicator nevű csodát.

Mégvalami: az akku kb. 2,5 órát bír! A masina elég lapos, lehet, hogy ezért.

:(