Dwokfur blogja

Redragon K556 Devarajas kapcsoló csere

Redragon K556 Devarajas magyar kiosztású mechanikus billentyűzeten cseréltem kapcsolókat. Az Outemu kapcsolók jól belepattinthatók, de a TTC Silent Brown V2 nem illeszkedik tökéletesen. Az Outemu Silent Gray hozza, amit vártam. A csillapító filcnek semmi értelmét nem látom, inkább zavar, mint használ.

Nincs többé master és slave

Twitter BLM:

https://index.hu/techtud/2020/07/03/twitter_kodnyelv_black_lives_matter/

Nemcsak a master és slave-vel, de a blacklist-tel és a whitelist-tel is probléma van...

Azon gondolkoztam egyébként, hogy a síelés is rasszista sport, mert a hó fehér. Bár be lehet festeni, ha csak ezen múlik.

Illetve a snooker sem OK, mert egy fehér golyóval belökik a lyukba a fekete golyót. Meg számolnak is közben. Az pedig szintén rasszista, mert egyrészt Pitagórasz egy fehér görög férfi volt és így sikerült neki a patriachátust ráerőltetni a világra, másrészt a rabszolgákat is számolták. Szóval fel vagyok háborodva.

Samsung 850 EVO 1Tb Bad sector

Van használatban jó pár 850 EVO itt-ott, 512Gb/1Tb/2Tb méretben.

A héten sikerült produkálnia egy Bad sectort az elsődleges SSD-nek, amin egy rendszer fut.

SMART Attributes Data Structure revision number: 1
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME     FLAG   VALUE WORST THRESH TYPE   UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
 5 Reallocated_Sector_Ct  0x0033  099  099  010  Pre-fail Always    -    1
 9 Power_On_Hours     0x0032  092  092  000  Old_age  Always    -    38126
 12 Power_Cycle_Count    0x0032  099  099  000  Old_age  Always    -    46
177 Wear_Leveling_Count   0x0013  099  099  000  Pre-fail Always    -    5
179 Used_Rsvd_Blk_Cnt_Tot  0x0013  099  099  010  Pre-fail Always    -    1
181 Program_Fail_Cnt_Total 0x0032  100  100  010  Old_age  Always    -    0
182 Erase_Fail_Count_Total 0x0032  100  100  010  Old_age  Always    -    0
183 Runtime_Bad_Block    0x0013  099  099  010  Pre-fail Always    -    1
187 Uncorrectable_Error_Cnt 0x0032  099  099  000  Old_age  Always    -    44
190 Airflow_Temperature_Cel 0x0032  076  061  000  Old_age  Always    -    24
195 ECC_Error_Rate     0x001a  199  199  000  Old_age  Always    -    44
199 CRC_Error_Count     0x003e  100  100  000  Old_age  Always    -    0
235 POR_Recovery_Count   0x0012  099  099  000  Old_age  Always    -    23
241 Total_LBAs_Written   0x0032  099  099  000  Old_age  Always    -    14102650139

Jó, hát már több, mint 4 éves. A wear leveling count 5, de az eddig kiírt mennyiség ha jól számolom olyan 6.56 Tb körül van.

A sector olvashatatlan, sikertelenül próbálta javítani. Visszakerestem és egy ext4 partíció esik rá, amelyen egy mysql bin log fájlhoz tartozik a kérdéses sector. Az adatbázisok mennek, mentés van szerencsére. Várom, hogy kiforogjon a kérdéses log fájl és akkor elvileg felszabadulhat. Azt nem tudom, hogy akkor végre megoldja magától az SSD, ha megy a discard/fstrim? Ha tartósan ott tartja olvashatatlanul, akkor mit tudok csinálni az ext4-gyel? Vagy úgyis kuka az egész?

Azt hittem az SSD majd hirtelen fog megmakkanni, meg fura hibajelenségekkel szórakoztat majd, mint a gyengélkedő pendrive-ok és hogy bad sectort utoljára HDD-n láttam...

Egyébként Crucial-on gondolkozom következő körben. A 6Tb utáni köhögést kicsit korainak érzem, még akkor is, ha már eltelt több, mint 4 év. Stressz teszteken 10x ennyit mértek. Ja és távolról sincs betelve a cucc, továbbá eminens majom módjára még konfiguráltam neki külön over-provisioning-et is, nem is keveset (hdparm -N). Egyébként Win 7 alatt elképesztően belassult az évek során. A sequential read/write lassabb mint egy jó HDD-n, de a random read miatt még mindig versenyképes az élmény, hiába fordítottam különös figyelmet a partícionálásra. Az NTFS a ludas valamiért egyébként, mert benchmark-okban még mindig hozza a jó értékeket és ext4/btrfs/xfs alatt nem lassul be. Nincs kedvem és türelmem emiatt gyalulni és visszamásolni. Most nézem, hogy azon az 1Tb-s EVO-n eddig 5.3Tb íródott. Akkor még van 1.3Tb idő? A system drive egy Lite-On NVME SSD...

Windows Phone furcsa viselkedés - adatvédelmileg biztosan nem frankó

Korábban már valamelyik thread-ben volt róla szó, de nem találtam meg. Akkor azt javasolták, hogy mutassak példát. Szóval édesanyámnak van egy flottás mobilja, ami időnként fogja magát és automatikusan elkezd klattyogni a billentyűzete. Ilyenkor valamelyik munkatársának a tevékenysége látható a telefonon. Most hétvégén sikerült lekapni egy ilyen alkalmat, berohant és felvettem. Minden esetben a távoli fél valahol messze tartózkodik, tehát nem a munkahelyen történik. De végül is tökmindegy: akkor is enyhén szólva érdekes.
Videó és képek itt:
http://atoth.sote.hu/~atoth/windows_phone/
Ezúttal is egy olyan kontakthoz kapcsolódik a történet, akivel már 1.5 éve nem beszélt...

2016: egy exFAT-os SDXC kártyát betojik egy váratlanul megszakadt írást követően

Régi telefonomat 7600mAh-s extended battery-vel használtam, amitől úgy nézett ki, mint egy szappantartó, de engem baromira az érdekelt, hogy 3 (akár 4) napig is bírta. Ha nagyon meghajtottam akkor már 2 nap után tölteni kellett. Sosem feküdtem le úgy, hogy ha 12% felett elfelejtettem töltőre dugni, akkor lemerülhetett éjszaka. Sajnos kínai mivolta miatt alapból root-olni kellett és a Google cuccokat úgy kellett felerőszakolni rá. 2,5 év elteltével senki nem használta én meg nem fogok annyi időt szánni a dologra, hogy rendszeresen saját ROM-ot mod-oljak. Kénytelen voltam tovább lépni, amikor az aktuális ROM idővel felbukkanó kritikus hibáira kijött új ROM-mal nem ment mind a két SIM kártya.
Most sem tudtam még megszokni az új telefonom. Egy csomó mindent jobban szerettem az előzőn és látom, hogy sosem fogom ezt a telefont úgy kedvelni, mint a régit. Hiányolok 1-2 dolgot. De kétségtelenül pofon egyszerű root-olni és nem utólag kell rá felbaromkodni a Google cuccokat és levakarni a kínai vackokat. Azért kínai vackok még így is vannak rajta.
Na szóval múltkor utazás közben pötyögtettem és rájöttem, hogy a Titanium Backup nem működik megfelelően és még nem is csinált egy mentést sem. Legalább 20% volt a telefonban. Elindítottam egy mentést, majd elaludtam. Elszámoltam magam. Reggel természetesen meg sem mukkant. Beindítva a telefont nem akartak menni a dolgok. Az alkalmazások akadoztak, lefagytak. Hamar rájöttem, hogy fájl rendszer korrupció esete forog fenn. Szerencsére nem rendszer partíció volt az áldozat. Hanem az SD kártya. A korrupt SD kártya aztán visszafogta a telefont és mindenféle rejtélyes tüntetet okozott. Most szembesültem az exFAT töketlenségével. Linux alatt nincs egy épkézláb eszköz a javításra. Csak detektálni lehet. Windows 7 Pro 64bit sem birkózott meg a feladattal: sem grafikus felületen, sem parancsorból. Az adatok jó részét még le tudtam menteni és után jött a formázás. Próbáltam Windows alól és Linux alól is, exFAT-ra és FAT32-re is. Volt hogy már a formázás sem sikerült, volt hogy lefutott. Felületi teszt szerint nincs hiba. Ennek ellenére már az első fájl másolásánál is elakad. Windows és Linux alatt is. A kártya egy 64Gb-os Samsung EVO. Nem használtam sokat és nem volt kitéve nagy írásmennyiségnek sem. Kifogytam az ötletekből. Hogy lehetne újra használható állapotba hozni a kártyát?
Szóval ott tartunk, hogy egy megszakadt fájlművelet kapcsán egy exFAT-re formázott SDXC kártya olyan állapotba tud kerülni 2016-ban, hogy még formázással sem lehet gatyába rázni. Egy egyszerű user az adatai jó részét is elvesztette volna. Illúzióim nincsenek, de ez kiábrándító.
Most egy 32Gb-os Samsung Pro SDHC kártyával újra működik.
Bárkinek van ötlete a nyamvadt exFAT-os SDXC kártyával kapcsolatban, az jelezze. Köszönettel: Dw.

Processzor achitectura - öregszem

Az első jel az volt, amikor a Philips által biztosított virtuális környezet mindenféle fatal error-ral nem volt hajlandó elindulni a VMWare kliensben.
Kibukott, hogy bizony az Athlon MP az oka. Pontosabbat nem tudtak. Nade egy virtuális környezet, ami amúgy bármin el kéne induljon - maximum lassabban - ahol fut a virtuális kliens?
Erre nyeltem egyet és ment egy Dell desktop masinára. Amit adott esetben kihúz a konnektorból a takarító. Vagy rosszabb/jobb esetben úgy teszik fel az asztalra hétvégén, hogy feszülnek a bedugott vezetékek (párnába sikítanék).

Aztán a következő alarmírozó jel néhány hónapja bukkant fel. A szív MR kiértékelő program a Safenet Sentinel megoldást használja. Úgy emlékszem ezt használta a Graphisoft is. Nagyon verzatilis: lehet lock-olni a software-t MAC address-re, windows hálózati névre és termlészetesen USB-s hardver kulcsra. Tök okos: mi floating license-eket használunk. Akárhonnan futtatható - VPN-en belül. Ha pedig elutaznál oda, ahol nincs internet, akkor van egy ilyen: hogy commuter license. Ilyenkor lekéri a szerverről a licenszt egy általad beállított időtartamra, és addig nem kell kapcsolat a szerverrel. Maximum 1 hónap lehet, az alap 1 nap. Ha nem adod vissza a licenszt időben, akkor 1 hónap után magától "visszakerül" és a helyi elveszti a hitelességét. Ezt a mechanizmust szerettem, mert külföldön vagy bizonytalan internet kapcsolattal is használható maradt. Na ez a commuter mechanizmus előző év vége felé elkezdett nem működni.
Teszteltem én is és úgy tűnt, hogy az a baj, hogy az Athlon MP szerver 32 bites, a kliensek meg 64bitesek. Bár némelyik 64bites gépre 32bit-es Win 7-et telepítettem, mert csak 4G memória van bennük. De sajnos kiderült, hogy nem ilyen egyszerű. Konkrétan a szerverrel van a baj. A software egyszerűen nem működik jól. És most már biztos vagyok benne, hogy nem a 32bit, hanem az Athlon MP architectura miatt.
Most azt javasolta a cég, hogy: "nem lehetne-e esetleg lecserélni a szervert?" Ezt úgy fordítanám le, hogy nem lesz kijavítva. Hát a válaszomban azt válaszoltam, hogy nem nagyon, csak drágán. File server is egyben, remote management kártyával, hardware-es RAID kártya, BIOS szintű hozzáféréssel. De, ami a legfontosabb: egy rakat pótalkatrésszel. Tudok nekik részletes alkatrész listát írni, hogy mennyibe kerülne ez aktuálisan újonnan.

Tápegység ventillátor csere - miért kell ragasztóval taknyolni?

Nemrég szóltak az IT-sek, hogy zörög a szerver. Megnéztem: hát a tápegység egyik moduljának a ventillátora volt hangos. Rendesen rezonált. A fele sem tréfa. Ugyan enterspájz vinyók vannak benne, de azért mégsem várom meg - kicseréltem a modult egy tartalékra (szerencsére volt). Megnéztem milyen ventillátor van benn. Egyébként a tápegység egy Zippy C2W-5820P-V, a hozzá való modult pedig C2W-3820V-R-nek hívják. Két 4cm-es, 13000 rpm-es ventillátor van a modulban. A benne lévő ventillátorokat lehet kapni külön is. Kicsit szétcsavaroztam, hogy megnézzem. Már úgy sem garanciális. Ügyes a belseje a tápegységnek. A két ventillátor vezetékei műanyag szoknyában futnak, elég hosszan. Ez még nem lenne probléma. Aztán hátrébb össze vannak fogatva egy műanyag gyorsszorítóval a LED lámpa vezetékével is. Még ez sem egy nagy durranás. A LED lámpa csatlakozójához oda van taknyolva valami műanyag ragasztóval úgy, hogy nem lehet normálisan leszedni. Ezen nem akadtam ki. Viszont a két ventillátor 3 pólusú csatlakozójához nagy mennyiségben taknyoltak oda ezzel a műanyag ragasztóval úgy, hogy egyrészt nem lehet normálisan leszedni, másrészt össze van gyógyulva egy kisebb nyák darabbal, ami merőleges a fő áramkörre és fixen össze van vele forrasztva. Tehát ha elkezdem farigcsálni, vagy feszegetni, akkor könnyen tönkreteszem. Egy helyen még hőpaszta is van rajta, amibe természetesen beletapicskoltam. Talán a legegyszerűbben úgy lehetne javítani, ha a ventillátorokhoz közel elvágjuk a három eres vezetéket és összeforrasztjuk a csere ventillátoréval.
Értem én, hogy rögzíteni akarták a csatlakozást, de miért kell még a szomszédos áramkörre is odataknyolni. Hogy végleg oda gyógyuljon a téma?

Linux kompatibilis scanner

Múltkor ASAP kellett scannelnem. Rájöttem, hogy a nincs a közelemben ilyen eszköz. Természetesen mindez késői órán, nehogy nap közben segítséget tudjak kérni. A professzori titkárnő szerencsére nagyon rendes, és mondta, hogy elvihetem az övét ideiglenesen a szobámba. Készültem a nagy manual olvasásokra. Meg hogy össze fog akadni a grsecurityval és majd fél órán keresztül tutujgatom a policyt. Szerencsére korábban már izzítottam az xsanet. Az eszköz egy Epson Perfection 1200U. Klasszikus, jó minőségű darab. Bedugtam és működött. Elképedtem.

Na mondom is erre, hogy kéne egy scanner. Elég lenne egy egyszerű is. Néha lenne igényem 1-2 dokumentum archiválására. Sima síkágyas, semmi pláne.
Nosza, rávetettem magam a netre, hogy milyen Linux kompatibilis eszköz van most a piacon. Meglepve tapasztaltam, hogy az aktuális felhozatal döntő többsége nem, vagy csak alig támogatott. Úgy látszik, hogy nem jó irányban haladnak a dolgok. Az újabb modellek mellett rendszerint egy link olvasható arra, hogy dokumentáció hiányában nem támogatott. A HUPos fórum témákban Canon Lide20-at, 25-öt ajánlották korábban, valaki pedig használt Umaxot vett. Lide20 és 25 természetesen már nincs, van helyette LideSok, ami zsákbamacska, vagy nem támogatott. Használtat nem akartam venni, mert ez egy mechanikailag érzékeny történet. Nem biztos, hogy észreveszem, ha korábban ráült egy elefánt a cirkuszban.
Végül egy ultra-olcsó berendezésbe sikerült beruháznom, ami a sane backend homepage szerint "Works". Mustek ScanExpress 1248UB. Ugyan firmware is kell hozzá, de az szabadon elérhető és nem kellett cabextractolnom a driver CDn. Az ilyen fajta binary blobok sajnos nem zaklatnak fel. Biztonsági szempontból nem kellett emiatt bármit is átállítanom.
A firmwaret bemásoltam a megfelelő directoryba és szó nélkül működött a cucc. Az USB ID stimmelt szerencsére és nem csinálta meg a gyártó, hogy azonos típus név alatt eltérő hardvert hoz forgalomba - mint általános gyakorlat (tv tuner kártyák, USB wifik és még sorolhatnám).

[megoldva] SP3 wlan API változás - helyett: a Dlink driver saját wlanapi.dll-je összeakad az SP3-ban megjelent hasonló nevűvel

Hát nem repestem az örömtől tegnap este fél 11-kor, amikor hazaértem. Délelőtt felszenvedtem az SP3-at az otthoni az XP-kre. A laptopok mentek, de a gyerek szobájában lévő asztali gépet már nem volt időm tesztelni. Lehet, hogyha kutyasétáltatás előtt már elindítottam volna, akkor lett volna rá időm. Vagy ha nem dobott volna elsőre egy hibaüzenetet.
Természetesen a vezetéknélküli adapter a továbbiakban nem működött. "Nem megy az MSN / nem negy a Mozilla (Firefox)" - ezzel fogad a gyerek. Magyarul nincs net. Egy D-link DWL-G122-től van szó. Belépéskor hibaüzenet fogad, hogy egy program nem találja a belépési pontot a wlanapi-ban. Lehet, hogy az SP3 wpa2-t hoz, de én továbbra is szeretném használni a megszokott drivereket. Nem tudom, hány wlan adaptert érinr a dolog, de nem tudom megérteni, hogy egy kompatibilitási réteget mi a fenéért nem hagytak az új apiban. A laptopokban ipw2200-as wlan hálókaresz van, az gond nélkül működik. Nosza, nyomás újabb drivert keresni. Elsőként szembesülök vele, hogy számtalan revíziója van az adapternek, amelyek nem is ugyanazt a vezérlő chipet használják. Könyörgöm: miért nem jelzi ezt egy gyártó a tpusszámban? Hasonlóan utálom, amikor nyomozót kell fogadni, hogy kiderüljön egy TFT monitor panel típusa (TN+Film, vagy nem fos), vagy amikor egy tápegység gyártó bizonyos csatlakozókat lazán eltávolít, máskoat hozzáad a termékéhez. Második körben látom, hogy a gyártó honlapján mindenféle revízióhoz van letölthető driver, az enyémre persze nincsen. WTF? WTF?!! Többet nem is veszek D-link-et. Mondjuk olcsó is volt és híg is a leve. Linux alól nem tudok csatlakozni hozzá, holott már számos más WLAN AP-hoz csatlakoztam vele korábban (főleg Linksys-ek). Harmadik körben a netet feltúrva sikerült találnom egy letölthető drivert. Régebbi típus, természetesen a problémát nem orvosolja.
Közben pedig a párom nem érti, hogy nálunk "miért van mindig gond a gépekkel". Hiszen a tesójáéknál évek óta jól működik a gép és "nem bazirgálják folyton". Meg a Bözsikééknél is dettó. (Ja mondjuk a múltkor akkor probléma volt a géppel, hogy az egészet ki kellett cserélni). Tehát az hogy én folyamatosan frissítem a gépet, az tulajdonképpen egy kókler tevékenységként manifesztálódik a külső szemlélő számára.
Kérdezte, hogy nagy baj-e, hogy a gyerek gépén nincs SP3? Mondtam, hogy csak annyiban, hogy az a legnagyobb veszélynek kitett gép. Küldözgetik egymásnak az ugráló kismajmokat és az MSN üzenetek átlagos humanoidok számára olvashatatlanok a sok nyomorult animáció miatt. Azt hiába magyarázom, hogy egy képbe is lehet ma már kártékony kódot rejteni.
Leszedtem az SP3-at és most azon gondolkozom, hogy nem fogom többet upgrade-elni azt a gépet. Egyátalán a sajátjaimon kívül egyiket sem. Kevesebb időt vesz el, ha kétévente teljesen újra telepítem.
Egyébként mindenkinek külön felhasználója van rendszergazdai jogok nélkül és mindenkinek külön meghajtója is van. Ennek ellenére pár hónappal ezelőtt, amikor még külföldön voltam "nem indult Mozilla". Kiderült, hogy betelt a C. WTF? WTF?!! Az MSN-en átküldött fájlok a C-re kerülnek.
Na be is fejezem.

Gabucino jelenség

Nemrég küldtem be egy blog bejegyzést, mely azt a kérdést feszegette, hogy Gabucino és Sting névrokonok.

Sajnos elég offenzívre sikerült a tartalom, ezért többen is megkértek, hogy távolítsam el. Többek között a lelkiismeretem.

Akiket megsértettem, azoktól ezúton is elnézést kérek.

Dw.