2016: egy exFAT-os SDXC kártyát betojik egy váratlanul megszakadt írást követően

Régi telefonomat 7600mAh-s extended battery-vel használtam, amitől úgy nézett ki, mint egy szappantartó, de engem baromira az érdekelt, hogy 3 (akár 4) napig is bírta. Ha nagyon meghajtottam akkor már 2 nap után tölteni kellett. Sosem feküdtem le úgy, hogy ha 12% felett elfelejtettem töltőre dugni, akkor lemerülhetett éjszaka. Sajnos kínai mivolta miatt alapból root-olni kellett és a Google cuccokat úgy kellett felerőszakolni rá. 2,5 év elteltével senki nem használta én meg nem fogok annyi időt szánni a dologra, hogy rendszeresen saját ROM-ot mod-oljak. Kénytelen voltam tovább lépni, amikor az aktuális ROM idővel felbukkanó kritikus hibáira kijött új ROM-mal nem ment mind a két SIM kártya.
Most sem tudtam még megszokni az új telefonom. Egy csomó mindent jobban szerettem az előzőn és látom, hogy sosem fogom ezt a telefont úgy kedvelni, mint a régit. Hiányolok 1-2 dolgot. De kétségtelenül pofon egyszerű root-olni és nem utólag kell rá felbaromkodni a Google cuccokat és levakarni a kínai vackokat. Azért kínai vackok még így is vannak rajta.
Na szóval múltkor utazás közben pötyögtettem és rájöttem, hogy a Titanium Backup nem működik megfelelően és még nem is csinált egy mentést sem. Legalább 20% volt a telefonban. Elindítottam egy mentést, majd elaludtam. Elszámoltam magam. Reggel természetesen meg sem mukkant. Beindítva a telefont nem akartak menni a dolgok. Az alkalmazások akadoztak, lefagytak. Hamar rájöttem, hogy fájl rendszer korrupció esete forog fenn. Szerencsére nem rendszer partíció volt az áldozat. Hanem az SD kártya. A korrupt SD kártya aztán visszafogta a telefont és mindenféle rejtélyes tüntetet okozott. Most szembesültem az exFAT töketlenségével. Linux alatt nincs egy épkézláb eszköz a javításra. Csak detektálni lehet. Windows 7 Pro 64bit sem birkózott meg a feladattal: sem grafikus felületen, sem parancsorból. Az adatok jó részét még le tudtam menteni és után jött a formázás. Próbáltam Windows alól és Linux alól is, exFAT-ra és FAT32-re is. Volt hogy már a formázás sem sikerült, volt hogy lefutott. Felületi teszt szerint nincs hiba. Ennek ellenére már az első fájl másolásánál is elakad. Windows és Linux alatt is. A kártya egy 64Gb-os Samsung EVO. Nem használtam sokat és nem volt kitéve nagy írásmennyiségnek sem. Kifogytam az ötletekből. Hogy lehetne újra használható állapotba hozni a kártyát?
Szóval ott tartunk, hogy egy megszakadt fájlművelet kapcsán egy exFAT-re formázott SDXC kártya olyan állapotba tud kerülni 2016-ban, hogy még formázással sem lehet gatyába rázni. Egy egyszerű user az adatai jó részét is elvesztette volna. Illúzióim nincsenek, de ez kiábrándító.
Most egy 32Gb-os Samsung Pro SDHC kártyával újra működik.
Bárkinek van ötlete a nyamvadt exFAT-os SDXC kártyával kapcsolatban, az jelezze. Köszönettel: Dw.

Hozzászólások

Nemrég itt előkeült a photorec, ami olyanokat is visszahozott amt nem kellett volna.

Nekem ugyanilyen kártyám van, én btrfs-sel használom.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Biztos vagy abban, hogy jól detektáltad, mi az ok, és mi az okozat? Mi van, ha fordítva történt: berosált a kártya, és emiatt lerohadt a mentés? Ennek az esélye jóval nagyobb - minthogy máshol is gondok voltak a kártya írhatóságával.
Néhány teszt lehetősége azért még van szerintem, első körben másfajta fs-t tegyél rá, aztán lehet még dd-vel végig írni az egészet - ha valahol köhög a dd, ott lesz a problémás terület, amit esetleg ügyes particionálással (Andorid megeszi a particionált kártyát) ki tudsz hagyni, stb.

Fat 16/32-nél érthető, de exfat vagy btrfs-nél ha jól olvastam nem kell protected area. Fat 16/32 eleve nem kezeli jól a 64 gigás partíciót, vagy egyáltalán nem képes rá. Tehát még mindig vannak kétségeim.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Az egyik dolog:

Létezik ez a wear leveling nevű algoritmus, ami elosztja a terhelést az sd kártyán, azért, hogy ne mindig ugyanaz a terület legyen írogatva, ezzel csökkentve az elhasználódás esélyét. Na ez az algoritmus sok esetben úgy van megírva, hogy a FAT fájlrendszer sajátosságaira számít. Például sejthető, hogy a FAT fájlrendszer melyik szektorai vannak nagyon sokat írva. Ha más fájlrendszert használsz, ami máshogy működik, akkor máshol jelenik meg a nagy terhelés, erre nem számít a wear leveling, és nem védi meg a kártyát a túlírástól.

(Egyébként ez elég gáz :))

A másik dolog, hogy a gyári formázással a fájlrendszer kifejezetten akkora blokkméretekre lett állítva ami a kártyának jó. Ha újraformázod, akkor lehet, hogy az új fájlrendszer más blokkméretet használ. És is extra elhasználódást, és lassabb működést eredményezhet.

Nos, olvasgattam balance checkerekről, amik OS szinten oldják meg ezt a feladatot. Azért is sántít nekem a dolog, mert ez a progi nem platformfüggetlen, nálam otthon se windows se osx nincsen, az SD kártyák, pláne a microSD-k meg legritkább esetben vannak beépítve asztali gépekbe, handled, egyéb más eszközökbe meg igen. Most meg, hogy ezekból is szinte csak nagyobb méret létezik 8gigásnál, el kellene felejteni a maximum ennyit kezelő, végtelenül elavult FAT filerendszert amihez mindenképp kell a protected area. A túlírás meg, igen, rohadtnagy gáz, itt is segíthetne az OS.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Azért nem semmi.. 6 megás format.com :)

Ja, azt vki elárulhatná, ha a TRIM SSD fícsör már bennevan az OS-ben, akkor az SDCARD-aware formattáláshoz mi a francnak kell az SDCARD gittegylet saját külön vackát használni a beépített FS toolok helyett? Már ha tényleg igaz h. elcseszik az utóbbiak.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Miért kéne egy általános célú eszköznek tudnia, hogy az adott blokkeszköznél mi a feladat? A format.com filerendszert alakít ki egy tetszőleges blokkeszközön, függetlenül attól, hogy annak a blokkeszköznek milyenek a fizikai sajátosságai. Egy absztrakciós szinttel feljebb van a fizikánál, blokkokkal dolgozik.

Az SD Card Association meg ezt az absztrakciós szintet megszünteti, ő tudja, hogy az SD kártyáknak milyen fizikai sajátossága van.

"függetlenül attól, hogy annak a blokkeszköznek milyenek a fizikai sajátosságai"

Ezzel vitatkoznék h. az OS-nek nem kell tudnia a HW réteg fizikai tulajdonságairól, ld. 4K sector diszkek:
https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/hh848035%28v=v…

--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Debian-ban mi a helyzet a non-fuse ExFAT -tal? Letöltöttem a stretch kernelét is, de nyoma sincs a /lib/modules alatt a drivernek. Mi az oka hogy nem került be a GitHub-os dorimanx/exfat-nofuse?

--------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.memooc.hu/
http://www.hbone.hu/hu/hirek/hbone_workshop
http://videotorium.hu/hu/channels/details/814,BME_Villamosmernoki_es_In…

Jártam már én is hasonlóan flash tárolókkal, konkrétan pendrive-val. Azt hittem már megdöglött (pedig felületi hiba nem volt), mert nem volt hajlandó semmi sem kezelni, látni.

Aztán egyszer csak lakótársam OTG kábelen a mobiljához dugta a pendrive-ot a telója megkérdezte, hogy akarja-e formázni, igenre nyomott és helyreállt a világ rendje, azóta is jól működik. Nem tudom mi lehetett a hiba, hol bénáztam el, a saját android eszközeimmel is próbáltam előtte, azok se tudták helyrerántani, lakótársam LG készüléke meg igen.
Magic.

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Windows alól formázd az SD Card formatterrel, de ne quick format üzemmódban: https://www.sdcard.org/downloads/formatter_4/ A legtöbb SD kártya nagyon érzékeny a blokk méretre. Elvileg ez a hivatalos SD kártya formázó, ami a kártya típusának megfelelő fájlrendszert és blokk méretet választ.
----
Don't click

Ez nagyon jól jött!
Köszönöm.
Húgom SD-je pont a napokban egy Lumia 5xx -> LG G4 váltást nem élt túl... PhotoRec visszahozott pár fájlt, illetve egy image.dd is van róla. Jelenleg nálam van megoldani a problémát. Szóval aktuális.
Ez remélem megfelelően helyrehozza.

Még egyszer köszönöm.

Köszönöm, már rátaláltam az eszközre. Adok neki egy esélyt.
Ha viszont memória kártya hiba, akkor garanciás, mert alig néhány hónapos... Alig használt.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nem egyedi, es foleg nem Linux specifikus a problema. Nekem egy Sony Ericsson W800i lett majdnem az aldozata egy elhalalozott memoriakartyanak. Akik meg emlekeznek az SE walkman szeriajara, azok tudjak, hogy ezek a telefonok valahol harmad uton voltak az okos es a buta telefonok kozott, mar tudtak pl. zenet kulso tarhelyre menteni, de meg nem voltak "okosak".

Egy szep napon elmentem ugyeket intezni, es a nap vegen meg akartam engedni egy SMS-t, hogy indulok hazafele. Egy figyelmetlen ember kiverte a kezembol a telefont, ami leesett a foldre, es leugrott ket lepcsofokot. Mar volt ilyenem, tehat nem aggodtam miatta, felvettem, es akkor lattam, hogy a telo teljesen sotet, de akkor meg azt hittem, csak a kepernyokimelo kapcsolt be valahogy. Nyomkodtam, semmi, meg az akksit is kivettem, de annyit tudtam elerni, hogy a bekapcsolo kepernyo helyett csak egy tejfeher semmi jott szembe. Elvittem a telot szervizbe, es ott ilyen tiz perc alatt kideritettek, hogy a meghibasodott memoriakartya okozza a bajt, anelkul gond nelkul felallt a telo. A mai napig nem tudom, mi volt a baj oka, de a memoriakartyat kifele menet "veletlenul" elejtettem egy kuka felett. Maga a telo azota is a backup telefonomkent szolgal.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik