zslaszlo blogja

OTP és a reklámok

 ( zslaszlo | 2019. szeptember 10., kedd - 16:14 )

Repjegyet vettem. Nem magamnak. OTP bankkártyával fizettem. És az SMS után érkezett egy e-mail is egy igen kedvező utasbiztosítási ajánlattal. ÁÁÁÁ tuti nem figyelik a vásárlásainkat és nem is küldenek célzott reklámot.
Hint.: az otp felületén kértem, hogy ne küldjenek promós ajánlatokat.
Csesszék meg magukat!
Ja amúgy elégedetten használom a szolgáltatásaikat és nincs semmi bajom velük, de ez valahol felháborít...

Olcsó kínai strapafon

 ( zslaszlo | 2019. augusztus 1., csütörtök - 21:44 )

Apósomnak vettem, mert ugyan nyugdíjas víz-gázos, de mindig szerel. A telefonok pedig le és vízbe esnek nála, és mennek a kukába.
Gondoltam nézzük meg mit tudnak kínai barátaink. A legolcsóbb ebben a kategóriában a doogee s40. Tényleg nagyon olcsó, 28k volt postával.
Igazából szimpatikus kis jószág. Néhányszor földhöz vágtam, illetve miután a kisfiam végzett a fürdéssel a kiskádban is áztattam egy kicsit. :) Jól vizsgázott, hibátlanul működött, egy karcolás sem látszott rajta.

Hup jogászok segitsetek

 ( zslaszlo | 2018. október 12., péntek - 17:16 )

20 éve kaptam egy hegedűt nagybátyámtól. Hogy használjam amíg szükségem van rá. Most jelentkezett hogy kölcsönadta csak és adjam vissza. Mondjuk ő sem tudja bizonyítani, hogy az övé, mert bizonytalan az eredete. Szerintem lopott. Nem is túl értékes, de hozzámnőtt és szeretem. Aktívan zenélek, tehát kenyérkereső eszközöm is.
20 év használat alatt én a sajátomnak érzem, teljesen felújítottam, sok pénzt költöttem rá. Nincs itt is olyan, hogy elbirtoklás?
Az biztos, hogy nem akarom visszaadni, de hogyan mondjam ezt meg?

Köcsög Xiaomi

 ( zslaszlo | 2018. április 18., szerda - 18:13 )

Ez egy indulatból született puffogás poszt.
Redmi 4x frissítés után az időjárás app hozzáférést kér a telefonhívások kezdeményezéséhez és kezeléséhez,illetve a fotókhoz,fájlokhoz. Anyádhoz férjél hozzá!
Egyébként is ocsmány lett a ui tehát valószínűleg downgrade lesz.
Puffogás off.

Okos butatelefon projektem

 ( zslaszlo | 2018. március 13., kedd - 10:53 )

Merthogy a feleségem 9 éves sony ericsson telefonja lassan megadja magát. Nekem pedig itt van az 5 éves Huawei Y300-as telefonom, egészen jó állapotban. Mondjuk 500 mega RAM és 4G belső tárhely nem egy erőmű, de a feleségemnek sem kis igényei vannak ám! :) Nem kell e-mail, internet, mobilnet, stb. Csak jól használható telefont szeretne. (Feltöltőkártyás és semmi szükség mobilnetre.)
Projekt indul:
1. Gyors regisztráció a Huaweinél és kapom a kódot a bootloader nyitásához.
2. ADB, fastboot, open bootloader, install TWRP

Tök érdekes feature

 ( zslaszlo | 2018. február 22., csütörtök - 14:00 )

Lehet, csak nekem új dolog, de az tuti, hogy igen látványos...
https://www.youtube.com/watch?v=SVwV4uqETbI
Mondjuk el tudom képzelni, hogy néhány év múlva a levegőben hadonászó zombik emberek sétálnak az utcán. Néhány autóban már most is van ilyen. Mondjuk szerintem nem kevésbé balesetveszélyes (sőt!) hadonászni, mint gombokat tekergetni/nyomogatni. Tudja a fene.
Az viszont valószínű, hogy ez a jövő...

Kémprogram (?) a Xiaomi telefonomon

 ( zslaszlo | 2018. január 29., hétfő - 12:27 )

Nagyon úgy tűnik. Konkrétan a mab nevű alkalmazásról van szó. Időnként szoktam ellenőrizni, az appok jogosultságát, mi mihez fér hozzá, milyen hálózati forgalmat generál, stb. Így akadtam a nem túl beszédes nevű mab.apk-ra. Teljes! hozzáférése volt a számomra ismeretlen alkalmazásnak a telefonhoz. Így sms, mikrofon, névjegyzék, rendszerbeállítások módosítása,wifi, bluetooth. No ez azért nem semmi.

Spectre/meltdown kernelfrissítés...

 ( zslaszlo | 2018. január 25., csütörtök - 10:48 )

Nos gondoltam teszek egy próbát a kisgépemmel, ami igen régi és gyenge. (Asus EEE PC 1001) (Intel) Íme az eredmények:

Amikor végre elalszik a kisfiad...

 ( zslaszlo | 2018. január 4., csütörtök - 13:32 )

És te játszhatsz a vonattal, amit karácsonyra kapott. És persze legalább annyira örülsz neki, mint a gyereked...

Redmi 4X

 ( zslaszlo | 2017. december 1., péntek - 16:14 )

Tegnap érkezett a tinydeal-ról rendeltem nov. 20-án, szóval szerintem gyorsan ideért, főként, hogy nem a német, hanem a honkongi raktárból jött. :)Mondjuk így olcsóbb volt.
Eddig nagyon elégedett vagyok vele, migrálás gond nélkül lezajlott, az előző telefonról mentettem drive-ba illetve sd kártyára mindent a visszaállítás gond nélkül ment. Ezúton is köszönöm trey az ötletet az sms&call backup appra!

4 év után factory reset

 ( zslaszlo | 2017. szeptember 16., szombat - 14:46 )

Nem is rossz. Kis Huawei Y300-as telefonom lassan negyedik éve nyúzom. Napi használatban van, rendesen telefonálok, e-mailezek, naptár, iroda. Szóval ki van használva, igényeimhez tökéletes. Néhány napja nem fogadott hívásokat, ha csörgettem magam, azt mondta ki van kapcsolva, úgy érzékelte, hogy be van dugva a mikrofon, holott nem volt és hasonlók.

Utálom a win10-et

 ( zslaszlo | 2017. június 20., kedd - 16:00 )

Pedig nem is használom. Komolyan. Napi szinten Linux Mint fut a gépemen. De megkért egy családtag, hogy hát segítsek már neki. Nosza. Legalább látok ilyet is.

Mai magyar valóság

 ( zslaszlo | 2017. április 7., péntek - 18:32 )

Hát kérem kissé elszomorodtam tegnap. Tanárként persze napról napra ezzel találkozom, de durva volt látni és megtapasztalni a mai magyar "gyermeknevelést". Szóval kisfiammal (1,5) a T.s.o üzletsoron játszottunk a kis játékháznál. Öt "szülőből" 4 leült a házikó mellett és a k.r.a telefonját b.sztatta. A gyerek meg csináljon amit akar. Rá se nézett bakker. És látszott, hogy ez nem egyedi dolog, ez a gyereknevelés. Olyanok is voltak a gyerekek, intoleráns, agresszív, elkényeztetett, önző kis dögök. És ez NEM a gyerek hibája természetesen.

https, csak mert kaptuk...

 ( zslaszlo | 2017. február 22., szerda - 15:28 )

Igazából nem hiszem, hogy szüksége lenne egy általános információkat, friss infókat közlő nem túl nagy látogatottságú honlapnak https-re. (Az Egri Szimfonikusok honlapjáról van szó egyébként) Egy egyszerű WP-alapú oldal, magam faragom, alakítom már évek óta, gyakorlatilag hobbiból. De a tárhelyszolgáltató (nagyon elégedett vagyok velük különben, évek óta, akár szolgáltatás, akár support tekintetében, nem írom le a nevüket nem akarok reklámot...) biztosított ssl lehetőséget, hát nosza aktiváltam.

Környezettudatos élet

 ( zslaszlo | 2016. október 13., csütörtök - 13:27 )

Nem vagyok elvakultan környezettudatos, de igyekszem figyelni ezekre a dolgokra is. Minap összegyűjtöttem a használt fritőzolajat és átsétáltam vele a nem is olyan közel lévő benzinkúthoz. Eleve gáz szerintem, hogy Eger MJV területén 2 (!) benzinkúton adhatom le a használt olajat. De sebaj ennyi fáradtságot megér, hogy megóvjam a környezetet. Az, hogy 10 percet vártam míg kijött egy bunkó állat még hagyján, de aztán még sértegetett is, hogy minek hoztam ide és biztosan nem is az van benne.

Büszke vagyok

 ( zslaszlo | 2016. szeptember 7., szerda - 13:02 )

Hogy egy ilyen közösségnek lehetek a tagja, mint a HUP!
Előzmény: http://hup.hu/node/149025
Nagyon sokan önzetlenül jelentkeztek, hardweres adománnyal, vagy csak segítő linkekkel.
És végül két ember (xclusiv és lx), akik vállalták, hogy idejüket és pénzüket nem kímélve telepítik, testre szabják, illetve elszállítják és ott helyben be is üzemelik a számítógépet.
Ezúton is szeretném kifejezni nagyrabecsülésemet és hálámat nekik!

Köszönöm!

A Linux desktop éve

 ( zslaszlo | 2016. június 9., csütörtök - 11:25 )

Azt hiszem számomra eljött. Tegnap bootoltam először ez évben először windows-t a munkahelyi kis laptopomon. Dual-bootban ott van a másik partíción egy win7, de tavaly óta nem is használtam. Napi munkára, mindennapos feladatokra tökéletesen megteszi a Linux is.
Tegnap egy pdf-et kellett volna kitöltenem. Az Adobe Reader-nek nagyon jó tool-ja (bocsánat eszköztára) van erre. (Sign and fill) Kényelmesen és szépen tudok benne dolgozni. Sajnos Linuxra nem találtam még használható alternatívát.

Emlékeztető magamnak

 ( zslaszlo | 2016. június 1., szerda - 11:45 )

15.04 Ubuntura frissítés után eeepc 1001 netbookon nem műkszik a hang. Változatos hibákat produkál az intel chip. Vö.: http://askubuntu.com/questions/tagged/eeepc
Ami nekem működött:
1. oem-audio-hda-daily-dkms_0.201605300502~ubuntu15.04.1_all.deb című csomag letöltése és telepítése
2. alsamixer futtatása, majd F5 (összes mutatása) után az Internal kapcsolót RÖGZÍTÉS állásba teszem. Ezek után már szól a külső hangfal/fejhallgató is.
Hint: belső/külső mikrofont még nem próbáltam legutóbb nem működött. (szokás szerint)

Az élet...

 ( zslaszlo | 2015. augusztus 15., szombat - 22:22 )

... a legnagyobb csoda...
Mátyás. Ma, 10.21-kor. 52cm, 3100g.
Tökéletes kisember...

Bye T-home, welcome Digi

 ( zslaszlo | 2015. augusztus 14., péntek - 15:34 )

Szóval lejár augusztusban a 2 éves hűségem a meglévő optikai netemre. Gondoltam bemegyek meghosszabbítani. Erre közlik velem, hogy többet kell fizetnem, hosszabbítás után. Kicsit értetlenkedtem, hogy hát mi is ez, mert kb úgy lenne jó, hogy kevesebbet fizetek, vagy legalább ugyanannyit. De nem. A telekomnál úgy tűnik nincs olcsó internet szolgáltatás. Vezetékes telefon, tv eddig sem volt, ezután sem kell. Kérdeztem ezek után miért ne menjek másik szolgáltatóhoz?

Frissítsünk Debiant

 ( zslaszlo | 2015. május 10., vasárnap - 18:21 )

Szükséges kellékek: kisgépem, amin a rendszer fut; Internet; esős idő, mondjuk amilyen most is van; kísérletező kedv.
Előkészületek: mentsünk egy alaposat, a meglévő rendszerünkről. Olvassuk el a debian.org oldalon található fontós infókat.
Miközben olvassuk kitör a vihar. Reménykedjünk, hogy nem a frissítés közepén megy el az áram, mert a laptop akkuja 1 percet sem bír ki...
Bizonyosodjunk meg, hogy a rendszer fully up-to-date and “clean”. Megnézem a sources.list tartalmát nincs-e benne saját repó. Hoppá. Találtam. Kommenteljük ki.Ez is megvan.

T-morgás

 ( zslaszlo | 2015. május 8., péntek - 21:32 )

Ja. Emelik a telefonos díjakat. Meg duplájára lövik a kezelési költséget, ha boltban akarsz ügyet intézni. Igaz, hogy azért a sok pénzért még várakoztatnak is egy fél órát. Az internetes felületükön meg lassan egy éve (egész pontosan tavaly augusztus óta) ez jön velem szembe:
Az online ügyintézés egy, az önkiszolgáló felületeinket érintő elhúzódó fejlesztés miatt sajnos nem érhető el

Viszlát Ubuntu, hello Fedora!

 ( zslaszlo | 2015. március 20., péntek - 11:04 )

Van nékem egy amolyan "játszós" particióm a winchesteren, ahol időről-időre kipróbálok egy-egy disztrót. A gép gyenge a VM-hez, és így tényleg "élesben" tudom tesztelni a nekem szimpatikus ujdonságokat. Az alaprendszer egy Debian XFCE környezettel, kényelmesen belakva napi munkára kiválóan alkalmas, ezt nem piszkálom. E mellé szoktam tenni más disztrókat.
Volt már itt:
arch: nagyon szerettem, de lassúnak találtam a gépen.

Manjaro tapasztalataim

 ( zslaszlo | 2014. szeptember 28., vasárnap - 19:22 )

Először is köszönet KKatának, mert ő javasolta ezt az oprendszert. Megígértem neki, hogy blogolok egyet a Manjaro tapasztalataimról. Hát íme:

Még mindig utálom az MS-t

 ( zslaszlo | 2014. szeptember 4., csütörtök - 20:39 )

Most épp a skype miatt. Már az elején tudtam, amikor megvették, hogy elkúrják. Csak az volt a kérdés mikorra. Miért kényszerítenek a pulseaudio használatára könyörgöm? És milyen rohadt aljas módon! Egyszerűen be sem enged lépni a skype fiókba, ha nem a legfrissebb verzió van fenn.
Mindegy most frissítettem, persze el is tűnt az összes hang.
Nosza: sudo apt-get install pulseaudio pavucontrol
Indítsuk újra. Eredmény: hanglejátszás van, felvétel nincs. Valami szar gyenge jel lehet, de semmit nem játszik vissza teszthívásnál.