zslaszlo blogja

Közösségi közlekedés tapasztalatok

Miután bevezették ezt a szép és követendő példát Egerben, nem haboztam az egész családnak megvettük a jegyeket jelképes 1000 forintos áron. Kivéve a legkisebbnek, aki persze még ingyen utazik. Nos azóta, amikor csak lehetséges a buszos közlekedést, illetve a sétát részesítem előnyben. Jelentem tisztelettel, tök jó az egri közlekedés.

CrDroid-ra frissítettem

És nagyon pozitívak az első benyomásaim. Redmi 4X (santoni)telefonom van de a rajta lévő 7-es android már elég réginek számít. Szerencsére a telefonnak kiterjedt közössége van és rengeteg firmware érhető el rá. Emiatt kicsit a bőség zavarában is voltam... A CrDroid 7 verziót választottam, ez android 11-es verzót jelent.

Ez az év is jól kezdődik...

Tegnap reggel munkába menet belém jött egy hússzállító kisteherautó. Szembesávból akart kanyarodni nagy ívben én meg jöttem egyenesen. Ő is kanyarodott egyenesen. Belém... Az autó bal oldala teljesen összetört, ajtók, hátsó ablak (még jó, hogy a gyerek nem ült mögöttem), tükör, küszöb, szóval elég alapos. Persze (céges autó) nem akarta elismerni a felelősségét, így rendőrt is kellett hívni, meg helyszínelni, így a vétkes sofőr (nem én) gazdagodott még két büntetőponttal és 20k helyszíni bírsággal is. Persze ez engem mit sem vigasztal, hisz most egy hónapig autó nélkül van a család...

Elgondolkodtam

Mostan jönnek majd tesztelni a tanárokat (engem is) az iskolába. Szuper. Iskola és kollégium vagyunk. Sem a gyerekeket, sem a ped. asszisztenseket, sem a gyerekfelügyelőket nem tesztelik. Amellett, hogy igazságtalannak tartom, (mert nincs diplomája ő nem is ember?) hülyeségnek is, hiszen sokkal több időt töltenek a gyerekekkel a ped. munkát segítők, mint maguk a tanárok. A Béres is küldött cseppet a tanároknak minden iskolába. Persze a ped. munkát segítők nem kaptak ebből sem. Az enyémet nekiadtam az egyik pedasszisztensnek...

Látszatintézkedések sok pénzért. Ez jellemzi a védekezést...

Ha nem szeretsz bugreportokat böngészni ne használj brasero-t

Audió cd-t szerettem volna írni. LinuxMint 19.2 Nem egy nagy művelet azt gondoltam. Mondjuk annyira nem is volt gázos. Apt install brasero, cd összeállítás és aztán hibaüzenettel elszáll, illetve kinyitja az cd ajtót. Nem baj, log elolvas, bugreportra ráakad (igen sok ember szeretné használni, sokaknál nem működik) hiányzik egy-két csomag függőség. Nem gond. Telepítem, ez a bug orvosolva, de jön helyette másik.

Hová tűnt a lemezemről a hely

Amikor ma reggel bekapcsoltam a laptopot nem indult el a grafikus felület. Nem estem kétségbe, váltottam konzolra és megnéztem a startx parancsot mit csinál. Hibával elszállt. Debian alapú oprendszernél ilyenkor a következő kör az apt update & apt upgrade. No ez már beszédesebb volt, egyik sorban ott virított a no disk space left.

OTP és a reklámok

Repjegyet vettem. Nem magamnak. OTP bankkártyával fizettem. És az SMS után érkezett egy e-mail is egy igen kedvező utasbiztosítási ajánlattal. ÁÁÁÁ tuti nem figyelik a vásárlásainkat és nem is küldenek célzott reklámot.
Hint.: az otp felületén kértem, hogy ne küldjenek promós ajánlatokat.
Csesszék meg magukat!
Ja amúgy elégedetten használom a szolgáltatásaikat és nincs semmi bajom velük, de ez valahol felháborít...

Olcsó kínai strapafon

Apósomnak vettem, mert ugyan nyugdíjas víz-gázos, de mindig szerel. A telefonok pedig le és vízbe esnek nála, és mennek a kukába.
Gondoltam nézzük meg mit tudnak kínai barátaink. A legolcsóbb ebben a kategóriában a doogee s40. Tényleg nagyon olcsó, 28k volt postával.
Igazából szimpatikus kis jószág. Néhányszor földhöz vágtam, illetve miután a kisfiam végzett a fürdéssel a kiskádban is áztattam egy kicsit. :) Jól vizsgázott, hibátlanul működött, egy karcolás sem látszott rajta.
Szoftveresen is nagyon rendben van 9-es pure android, semmi csicsa, sallang, bloat. 3g ram 32g rom. És ota update. Szerintem ez ebben a kategóriában nagyon jó.
Néhány napja már nyúzza apósom, teljesen elégedetten. Kedvence az arcfelismerő feloldás, mert mocskos kézzel nem ment a régi telefonon az ujjlenyomat, és tapizni sem volt jó a feloldómintát. Itt pedig csak ránéz és megy. Egyébként kissé nehéz és nekem nagy az 5.5',de neki jó, mert jobban látja. Amiért ilyen olcsó lehet az a kijelzője és a kamerája, ezek kissé gyengébbek a mai full felbontásos, ezer k-s telefonokhoz képest. De ha valaki munkára használja akkor tökéletes választás.
Disclaim: nem állok a doogee cég szolgálatában és nem fizettek nekem a blogbejegyzés megírásáért.

Hup jogászok segitsetek

20 éve kaptam egy hegedűt nagybátyámtól. Hogy használjam amíg szükségem van rá. Most jelentkezett hogy kölcsönadta csak és adjam vissza. Mondjuk ő sem tudja bizonyítani, hogy az övé, mert bizonytalan az eredete. Szerintem lopott. Nem is túl értékes, de hozzámnőtt és szeretem. Aktívan zenélek, tehát kenyérkereső eszközöm is.
20 év használat alatt én a sajátomnak érzem, teljesen felújítottam, sok pénzt költöttem rá. Nincs itt is olyan, hogy elbirtoklás?
Az biztos, hogy nem akarom visszaadni, de hogyan mondjam ezt meg?

Köcsög Xiaomi

Ez egy indulatból született puffogás poszt.
Redmi 4x frissítés után az időjárás app hozzáférést kér a telefonhívások kezdeményezéséhez és kezeléséhez,illetve a fotókhoz,fájlokhoz. Anyádhoz férjél hozzá!
Egyébként is ocsmány lett a ui tehát valószínűleg downgrade lesz.
Puffogás off.

Okos butatelefon projektem

Merthogy a feleségem 9 éves sony ericsson telefonja lassan megadja magát. Nekem pedig itt van az 5 éves Huawei Y300-as telefonom, egészen jó állapotban. Mondjuk 500 mega RAM és 4G belső tárhely nem egy erőmű, de a feleségemnek sem kis igényei vannak ám! :) Nem kell e-mail, internet, mobilnet, stb. Csak jól használható telefont szeretne. (Feltöltőkártyás és semmi szükség mobilnetre.)
Projekt indul:
1. Gyors regisztráció a Huaweinél és kapom a kódot a bootloader nyitásához.
2. ADB, fastboot, open bootloader, install TWRP
3. Megfelelő ROM telepítése. Itt többet is kipróbáltam, van pl lineage ROM is, de maradtunk egy CM11-es romnál. Ez jól testre szabható, gyors kis rendszer lett. Google szarok és gyártói bloat nélkül. SZUPER!
4. F-droid. Innen szedtem le néhány alkalmazást, amire szükség lehet. Ilyen volt egy okosabb naptár, mert a CM gyárija nem volt túl szép és praktikus sem. Egy magyar srác csinálta, (Kaputa Tibor @ simplemobiletools) ha itt van ezúton is köszönöm a munkáját, nagyon szép és igényes alkalmazásokat csinál. Ugyancsak az ő névjegyzékét használom és köszönöm! Az egyetlen furi dolog, hogy az alkalmazások félig magyar-félig angol nyelven futnak. Mondjuk minket ez nem zavar, mert mindketten értünk és beszélünk angolul. Feltettem még egy pdf olvasót is (MuPDF viewer), ez a helyi menetrendek offline olvasását teszi lehetővé. Reklámmentes és bazi gyors!

Tök érdekes feature

Lehet, csak nekem új dolog, de az tuti, hogy igen látványos...
https://www.youtube.com/watch?v=SVwV4uqETbI
Mondjuk el tudom képzelni, hogy néhány év múlva a levegőben hadonászó zombik emberek sétálnak az utcán. Néhány autóban már most is van ilyen. Mondjuk szerintem nem kevésbé balesetveszélyes (sőt!) hadonászni, mint gombokat tekergetni/nyomogatni. Tudja a fene.
Az viszont valószínű, hogy ez a jövő...

Kémprogram (?) a Xiaomi telefonomon

Nagyon úgy tűnik. Konkrétan a mab nevű alkalmazásról van szó. Időnként szoktam ellenőrizni, az appok jogosultságát, mi mihez fér hozzá, milyen hálózati forgalmat generál, stb. Így akadtam a nem túl beszédes nevű mab.apk-ra. Teljes! hozzáférése volt a számomra ismeretlen alkalmazásnak a telefonhoz. Így sms, mikrofon, névjegyzék, rendszerbeállítások módosítása,wifi, bluetooth. No ez azért nem semmi.
Gondoltam ránézek a neten. Csak a xiaomi telefonokon van fenn és úgy tűnik másoknak is gyanús. A hivatalos fórumokon csend és hallgatás van, valahol azt olvastam, hogy nem csinál semmit. eltávolítani nem lehet, rendszerfrissítésnél pedig visszakapcsolja az összes jogosultságot.
Mindenesetre most elvettem tőle minden jogot, de nem vagyok benne biztos, hogy valójában nem figyel (paranoiás vagyok?) ugyanúgy, csak kikapcsoltnak mutatja magát.
Mindenesetre, ha valakinek van bővebb, vagy pontosabb infója megírhatja.

Amikor végre elalszik a kisfiad...

És te játszhatsz a vonattal, amit karácsonyra kapott. És persze legalább annyira örülsz neki, mint a gyereked...
Sajnos nekem gyerekkoromban nem igazán jutott játék. Igen szegény sorból jöttem és sok munkával és kitartással sikerült építenem magamnak (most már magunknak) egy szebb életet. Persze igyekszem megadni azokat a dolgokat, amik nekem kimaradtak. És igyekszem átadni a jó dolgokat is amiket hoztam. Mert sokat tanulhatsz a nélkülözésből is. Amikor megszületett, láttam mennyi fogyasztói szemétre igyekeznek rábeszélni a szerencsétlen szülőket. Mi határozottan elutasítottunk minden ilyet. És nem bántuk meg. Feleségem szavajárásával: Három dolog kell egy újszülöttnek. Szeretet, teli pocak és tiszta pelus. :) Ezeket is megkapta. Nehéz persze ellenállni a sok szemétnek, hiszen azt sulykolják beléd, hogy a jó szülő mindent megad a gyerekének. ezért is van mindennek horribilis ára mindennek ami gyerekcucc. Pedig a kisfiam ugyanolyan boldogan és kiegyensúlyozottan alszik a használt kiságyban is. És ha minden jól megy a tesója is abban fog aludni.
Más.
Játszadoztam kicsit a Kodi-val. Nagyon tetszik, hogy a konyhában is tudom hallgatni a telefonomon a helyi hálón lévő zenét és a kedvenc rádióállomásaimat. Láttam a jófogáson egy raspberry 2-t 10k-ért. Tök jó lenne. Felpattintanék rá egy rsync-et is, jó lenne hálózati adatmentésre. És régi álmom, hogy Koha-alapon tároljam az itthoni könyvtáramat. Ezt is meg tudnám csinálni.Tudom, hogy verébre ágyúval, de milyen geek dolog már isbn alapján teljes marc formátumban kereshető adatbázist csinálni! Aztán, ha a gyerek nagyobb lesz jöhet a Scratch is és együtt programozhatunk. :)