Beépíthető sütő tapasztalatok

Nem tudom, szoktatok-e sütni-főzni én gyakran. Szeretek is. Most,  hogy kezdődik a konyhafelújítás nézegettem a beépíthető sütő-főzőlap ajánlatokat. Érdekesek a tapasztalataim.

1. A főzőlap gázos lesz. Ilyet szeretnénk. A feleségem is én is. Ezzel nincs gond. De az elrendezések! Bakker, akik ezeket tervezik tuti nem szoktak főzni, sőt a konyha környékén sem járnak! Szinte az összes főzőlapnak elöl van a nagy teljesítményű gázrózsája. Hátul pedig a közepesek. Alap use case: hátul fő a főzővíz, amit néha megkavarok, elől a szósz, amit szinte folyamatosan kavarok, ízesítek. De ha elől van a nagy láng akkor majd nyúlkálok a gőz felett hátra??? Miért kell ezt az elrendezést erőltetni, nem tudom.

2. Inox. Tök jól néz ki, de a tisztítása rémálom. Mindegy, ilyen lesz. Majd vigyázunk rá. Persze úgysem lehet. Aztán majd lehet takarítani. Dörzsölni nem lehet, mert karcosodik... Miért kellett száműzni a zománcot? A másik lehetőség az edzett üveglap. Havernak ráesett a sószóró főzés közben (zsíros kéz) és miszlikbe robbant. Olcsóbb volt újat venni, mint javíttatni. Ez is nagyon jól tisztítható. Ja nem.

3. Beépíthető sütő. Mindenképpen gőzsütés funkciósat szeretnék. Sokféle kenyér-, tészta-, sütifélét szoktam sütni, ez jól fog jönni. A különbségek főként a vezérlésben (érintőpanel vs. gomb), illetve a tisztításban vannak. Pioritikus katalitikus, illetve gőz tisztítás van. Illetve manuális. Ezek közül az utolsót jól ismerem. :) A többit sajnos nem. Kérném a tisztelt közösség véleményét, tapasztalatát, hogy tényleg érdemes-e mondjuk 20-30Ft különbséggel venni ilyen sütőt. Ezek pl ugyanazt tudják, csak más a tisztításuk: https://beepitheto-suto.arukereso.hu/fn:termekek-osszehasonlitasa:elect…

Vagy a másik kérdésem: ebben a kategóriában a gőzsütők között az Eletrolux illetve a Whirlpool játszik. Mindkettő kb. ugyanazt tudja, kb. ugyanabban az árban. Melyiket válasszam? Egyikkel sincs tapasztalatom. Pl: 

https://beepitheto-suto.arukereso.hu/fn:termekek-osszehasonlitasa:elect…

Minden ötletet és tapasztalatot köszönök!

Ui.: ha rossz helyre tettem a topicot, szóljatok, hová helyezzem át!

Hozzászólások

Nagyon regota nezegetunk, es ez a fassag a gazlaponal mar regota igy van. Hagyomanyos egysegeknel is. Szerintem is zavaro.

Nagyon nezzetek meg, mert nagyjabol nem javithatoak. Igaz normal hgaztuzhely, de a sutoje kb hasznalhatatlan, mert a lang nem egyenletes benne. szemre is ha nezed. Felso 4 kozul 2 a 3. napon beadta az unalmast. (elotte fel evig allt a sarokban, mert a lakas ujult) Kereskedo szettarta a kezet, es kesz. Azert lett belolle, egy 20k s ajandekutalvany, mert bementem hiszteriazni, amikor a 3. szerelo is ugyanazt allapitotta meg 1, alaktresz nincs 2, ha lenne is jobb ha ujat veszunk, mert sosem lesz jo. Probalkoztak vele, de 2 lang nem hasznalhato. Valoszinuleg, valami programozot tettek oda vezetomernoknek...

Igazi ipari hulladekok.

Beepitosbol BOSCH van, de hagyomanyos legkeveros es uveg fozolap. Szerintem csodalatosan sut. Fozolapot en nem hasznalom, csak sutok.

Azt vedd ami jobban tetszik. Boomer zomanc mar regen nemdivat, mert "az undorito" , ez hangzott el kozvetlen mellettem a menyecske kis szajabol az uzletben.

Majd jol kerek beszamolot, mert most lesz konyhacsere es jelenleg tanacstalansag van. Gaz fozolap es elektromos suto az ami fix.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Akkor kb egy cipőben járunk. Majd leírom a tapasztalatokat. De az majd december elején lesz csak. A konyha szétverése és a villamos kiállások kialakítása kezdődnek jövő hét végén. Utána még burkolás, peépítés. Szóval december eleje...

Szerkesztve: 2023. 11. 03., p – 12:14

Lassan 20 éve használok olyan setup-ot, amit írsz. Felül beépített gázlap (nekem fekete üveg), alul beépített elektromos sütő. A gázlapon (Elecrolux) minden "rózsa" egyforma Ja, megnéztem. Nem :D

trey @ gépház

Nálam egy Indesit önálló tűzhely szolgált ~15 évig, utána egy Zanussi került a helyére - ez utóbbi rozsdamentes - amit adtak a bekötésnél tisztítószert hozzá, azzal tökéletesen szépre lehet varázsolni - igaz, nem szabad hagyni ráégni a kifolyt/kilöttyent dolgokat.

Az, hogy elöl a nagy, az nekem is negatívan számított bele a döntésbe, de nagyon nem volt más, úgyhogy az lett... Egyébként van benne ráció, hiszen amíg hátul gyöngyözve, lassan fő a húsleves, elöl gyorsan ki lehet főzni a tésztát, meg lehet főzni a krumplit, etc. :-D

Pioritikus katalitikus, illetve gőz tisztítás van. Illetve manuális. Ezek közül az utolsót jól ismerem. :) A többit sajnos nem. Kérném a tisztelt közösség véleményét, tapasztalatát, hogy tényleg érdemes-e mondjuk 20-30Ft különbséggel venni ilyen sütőt.

Ez engem is erdekelne. A mienkben van (nem emiatt valasztottuk a modellt), de meg sosem hasznaltam. Ugy kezdodik a leiras, hogy (1) ki kell belezni a sutot, mert nem birja a racs es tarsai az 500 fokot, (2) takaritsd ki a sutot kezzel, mielott bekapcsolod az ontisztitast. Hat, akkor jol van. :D

az Eletrolux illetve a Whirlpool játszik. Mindkettő kb. ugyanazt tudja, kb. ugyanabban az árban. Melyiket válasszam? Egyikkel sincs tapasztalatom

Teljesen szubjektiv, nalunk ugy alakult, hogy szinte minden Electrolux, nekem nincs vele bajom.

Nem épp szimpatikis, hogy 180-200 fokon zúgassam a sütőt egy óráig

200? Nalunk a pirolitikus tisztitasnal otszaz fokon nyomja. Azert kell kivenni belole mindent, mert szetrohad. Bonusz kerdes, hogy vajon a beepitett suto hoszigetelese van-e olyan faszanyos, hogy a konyhapult tole 1.5 centire ne karosodjon.

Nálam Elektrolux pirolitikusan 350 fok. (sötétben vörösen izzik, mint egy kohó :-D ) A konyhabútornak semmi baja. Ergo elég jó a hőszigetelés. Amúgy a sütő ablaka sem süti meg a kezed ilyenkor, de mindent IS leéget, ami belül van.

Az eredeti kérdezőnek pedig:

Nyilván nem vagyok reprezentatív minta, de Whirpool gépből kettőt vettem és kettő ment vissza gariba. (mosógép teljesen random szórta a vizet a mosószer adagolóba, mosogatógép csak nem mosogatott. Mindkettő out of the box)

Szóval én Electroluxot  választanék.

Én ilyet használok egy Bosch sütőben: https://www.pizzavas.hu/product-page/pizzavas-professional

Meglepően jó, a pizza 3-4 perc alatt készül el, nem a hivatalos nápolyi 2 perc, de közel olyan a végeredmény.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ez miből van? Sima vas, vagy rozsdamentes, vagy van valami bevonat (pl.teflon) ?

Ha egy sima 1 centis vas, akkor mi a turo kerul benne 34eFt-ba?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"A36-os acél
Természetes olajokkal előkezelve a rozsdamentes és tapadásgátló felület érdekében.
A felület kialakulása érdekében első használat előtt a csomagolásban található leírás szerint kell kiégetni a PizzaVas-at."

Ugyanilyen lapot nálunk az egyik helyi cég 10e Ft-ét készít a megadott méretben, hasonlóan lekerekítve.

A36 steel is a common structural steel alloy

 

Konkrétan a szögvas/zárt szelvény anyaga.

A36 steel and ASTM A36M Equivalent European Standard EN10025-2 S235J

 

Ugyanez nincs rozsdamentes platniban?

Mar van egy mezogazdasagi tarcsam grillnek megcsinalva, epp eleg azt zsirral kenegetni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem kell "rozsdamentes" (erre kivágtak minket anyagismeret órán...), rá kell égetni olajat korróziótűrő és tapadásmentes is lesz. Én egyszer csináltam (nem emlékszem mikor vettem, sok éve, talán 10) és azóta használom folyamatosan. Egyszer sem kellett újra kezelni. Ha nem pizzát készítek, megy a sütő aljába és érezhetően  egyenletesebben süt utána. A 10 kiló vas sokat számít, igaz rá kell számolni a felmelegedésre vagy negyed órát.

A kedvenc edényeim a de Buyer örökéletgaris tiszta vas serpenyői. Így kell kiégetni őket: https://vasserpenyo.hu/vas-serpenyo-kiegetes/

A teflon parasztvakítás...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Azt szerintem csak a hülyék miatt írják oda, akik bénák de hisztizni azt tudnak. Ez is az oldalon van:

Pizzasütéshez mindenképpen ajánlott egy pizzalapát beszerzése is, mivel a forró és nehéz pizzavasat felmelegítés után nem lehet kivenni a sütőből, illetve a pizzatésztát is csak lapátról lehet a vasra csúsztatni.

Én 10 éve használom papír nélkül, egyszer sem ragad le. Két "trükk" van, ki legyen égetve és elég meleg legyen.

A sütőm ennyit tud https://imgur.com/a/2T8QbGy

Éppen kenyeret sütök benne, az sem ragad le, sőt "ledobja" magáról.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Vágattam rozsdamentes lemezből sima lapokat, ha jól emlékszem, 1,5 mm-es vastagságú azért, hogy karácsonykor legyen min sütni a mézeskalácsot (14 tepsinyi egy tepsi sütési ideje, max. 6-8 perc).

Nagyon nem vált be, a normál zománcos tepsiben 6 perc alatt tökéletes lett a mézeskalács a rozsdamentes lapon, az alja nem sült meg, így nem tudtam használni.

Igen de ez nem 1,5 mm hanem 10 mm, ami nem pici különbség, hanem ég és föld. A lényege a nagy tömeg ami nem hűl vissza és ha magas a hőmérséklete nem is tapad le. Ha ki tudsz próbálni egy ekkora vasdarabot meglátod. A pogácsa alja olyan ropogós lesz mint ha kemencében sütnéd. Mehet minden közvetlenül a forró vasra, nem kell tepsi. Nyilván ahol megoldható, a folyós tésztáknál nem így használod, piskótához kell edény, de ott meg a hőt tartja jobban.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Tisztában vagyok a vason sütéssel.

Arra írtam, hogy szerintem erre a célra nem jó a rozsdamentes acél, mert amit kipróbáltam fenti rozsdamentes sütőlap, olyan volt mintha sokkal kevésbé venné át a hőt.

Most 1,5 mm-es Alu-Mg ötvözetből csináltattam sütőlapot, ebből gyártják a pékségeknek is, ez nagyon jól működik, a termék alja (kifli, zsemle) is szépen megsül.

Én tartok az alumíniumtól. Írnak róla hideget, meleget, de főleg hideget és nem zörög a haraszt, meg nekem a valahogy nem természetes, mint a vas.

Nagyon érdekes dolog a sütés, sokkal bonyolultabb, mint elsőre tűnik. A kisugárzott hő hullámhossza például jelentősen befolyásolja az eredményt.  Az igazi kő kemencékben a kisugárzott "fény" sokkal mélyebbre hatol az anyagba ezért állítólag 10 cm mélységben is "sül" amit beraksz, nem csak a felületén.
Az biztos, hogy az eredmény egész más, mint a konyhai fém sütőknél. Az étellel történő kémiai reakció is jelentős tényező. A tiszta vas edényekben főzött ételen érezni az edény "ízét".

Nekem a 10 mm-es vaslap nagyon bevált, de ennek ellenére már tervezem a kertbe a kemencét.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Egy ismerősömnek közétkeztetős cégei vannak, sok tízezer adag per napos konyhákkal. Néha beszabadulok a konyháikba, mindig elámulok az ipari gépeken. Ott láttam 200 liter olajat tartalmazó túlnyomásos olajsütőt, olyan mint egy óriási kukta csak éppen sütnek benne. Olyan veszélyes, hogy külön papír kell a kezeléséhez :) viszont néhány perc alatt kész egy rántott hús benne, úgy, hogy nem ég meg. Illetve nem egy szelt hús, hanem sok száz egyszerre :)

Az, hogy ezek a gépek élettanilag mennyire mennyire kóser eredményt produkálnak, az egy más kérdés...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Az, hogy ezek a gépek élettanilag mennyire mennyire kóser eredményt produkálnak, az egy más kérdés...

En nem vagyok benne biztos, hogy konkretan a geptol lesz egeszsegtelen a vegeredmeny. Azt persze el tudom kepzelni, hogy ha a tizezredik rantotthust sutnek ugyanabban az olajban, az mar problemas lenne. :)

A technológiára gondoltam, nem a konkrét gépre. Van aki szerint a mikrózott élelmiszer problémás. Az infrázással kapcsolatban is van tanulmány mindenre az égvilágon :D Már olyat is olvastam, hogy az indukciós tűzhely közelében nem igazán jó lenni. Ez a jó modern tudományban, mindent is be lehet bizonyítani :)
Közben sajnos a daganat meg népbetegség. Hogy ezek a technológiák mennyire problémásak, azt meg nem fogjuk egy darabig megtudni, mert jelenleg nincs elég tudásunk hozzá és anyagi érdekek is deformálják a kutatásokat és ráadásul a dietetika az amúgy sem acélos orvostudomány leggyengébb láncszeme.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Talán ha nem csak a Blikkben olvasnál a tudományról...

Mondjuk elsőre olvasd el ezt: https://www.legal-tools.org/doc/10801e/pdf/

Vagy ezt: https://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/mikrohullam_makrok…

Egy fizikussal beszéltek erről egy rádióműsorban, aki szerint 600 wattnál magasabb teljesítménnyel nem szabadna használni, mert nem úgy melegít mint egy edény, hanem közvetlenül az anyagot és mivel az nem egyenletes eloszlású, a vékony részek már megégnek, a vastagok pedig még nem is melegek. Az égett részekben, az égés miatt pedig rákkeltő anyagok keletkeznek.

És ezek csak kiragadott példák, szóval mielőtt hülyét csinálsz magadból, kicsit járd körbe a témát.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A mienket lehet 10 - 100% között.

Elolvastam a két linket. Az első a véleményszabadság érvényesítéshez való jogról szól a piaci versennyel szemben. Nem tudunk meg belőle semmit a mikró élettani hatásáról. A második cikkből sem. Ne használjuk nyitott ajtóval, de ezt eddig is tudtuk.

Azt én is tapasztalom, hogy némelyik étel egyenetlenül melegszik benne. Ezt a különböző anyagok eltérő veszteségi tényezője (Dissipation Factor, DF) okozza. Minél nagyobb a DF, annál jobban melegszik az adott anyag sugárzás hatására. Pl. a magnetron útjában levő csillámlap DF-je nagyon kicsi. Nem hiába az elektronikai iparban használ csillámkondenzátorok a legjobbak közé tartoznak (másik ilyen a Teflon). Az üveg is jó, ezért nem melegszik a mikrók üvegtányérja. A hús DF-je nagy, ezért melegszik. De nem sül, ami adott esetben hátrány. A jó sütőben sült húsnál nincs jobb. Mindent a maga helyén.

Nem a magnetron teljesítményét szokták szabályozni, hanem a működési idejét, sokkal egyszerűbb, és nem kerül semmibe.

Azaz, ha letekered 50%-ra, akkor nem 300W-al fog melegíteni, hanem fél percig 600W-on, fél percig 0W-on (átlagban). Ha mellette állsz, hallani a relé kattogását.

Igen a bíróság a szólásszabadságról döntött, de ami érdekes, hogy mi volt a "szólás" tárgya. Nem vizsgálták az igazságtartalmát, de az is megér egy misét, hogy a gazdasági érdekek hogyan próbálják deformálni a tudományt.

Én ezek ellenére használok mikrót, igaz elég keveset de soha nem főzők benne, csak melegítek. Főzésre szerintem egyébként is alkalmatlan. Csak arra utaltam, hogy az úgynevezett tudományban nincs konszenzus a mikróhasználat élettani hatásáról, ráadásul elég sok példa van arra, hogy "egyszer csak" kiderül, amiről azt hittük ártalmatlan, az mégsem az. Talán a legismertebb példa a DDT.

A műanyagokat sokkal inkább problémásnak tartom, szinte tejesen száműztem őket, csak száraz dogokat és csak tárolok műanyag dolgokban.

Amivel évezredes tapasztaltunk van abban bízhatunk, ilyen például a tűz :D A salgó tűzhely a tuti :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Btw, nem akarsz egy blogposztot rittyenteni az idei evi termesedrol?

Nalam a paradicsom (4 fele koktel) baromi jol sikerult, de aztan megleptek a poloskak (zold es barna,  fele akkora, mint amik be szoktak koltozni), es szivogattak a paradicsomot. Egy paradicsomon atlagban 3-4 poloska is volt.

Teljesen szarazra szivogattak. Ilyen apro "tuskek" lettek a paradicsomon, es az ize is tokre megvaltozott, teljesen szaraz volt belul.

Kb. tonkretettek a termest:(

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nehany tapasztalat Bosch keszulekekkel:

- gazos fozolap: csabito a szep uveg felulet, de atok a takaritasa, plane ha ledes vilagitas van folotte. Keptelenseg tisztan tartani. Ha kulonallo, negy edenyracs van rajta, az baromira instabil, a wok-egon levo edenyracs annyira borulekony, hogy konkretan balesetveszelyes, nagyon konnyen lebillenhet rola a forro cucc. En legkozelebb kozos,  ontottvas racsos, inoxos kivitelt veszek.

- beepitheto suto: lehetoseg szerint olyat valassz, ami kepes az aktualis hofokot kijelezni (tehat nem csak a melegites tenyet mutatja egy abraval, ami eltunik, ha elerte a kivant hofokot, hanem konkretan irja ki, hany c-fok van a sutoben). A digitalis ora  az alap, a mechanikus (ha van meg ilyen egyaltalan) felejtos. Ha keramia betetes, az jo lehet, a takaritas szempontjabol.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én bírtam a mechanikus órás sütőt, egyszerű kezelni, csak felhúzod annyi percre, amennyire kell, aztán csörög ha lejár. Nem kell tapizni, nyomkodni, ránézésre látod, hol áll. Ugyanez a sima mechanikus kapcsolós főzőlappal, ráadásul a sütő tetejébe volt szerelve, így az a veszély sem állt fent, hogy ráömlik valami. A mostani meg érintőgombos fos, itt is feleslegesen innoválják az UI-t.

X ido utan tobbnyire mindegyik szethullik (a rugo elszakad benne), es pontos beallithatosagrol ne is almodjon az ember. En szoktam hasznalni csak idomeresre is, pl. amikor valamit elokeszitek es szukseges hozza az ido, vagy tojasfozes, stb. Ezt egy mechanikus oraval nem lehet megmerni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Most erre mit mondjak.. Nekem szetesett par ev alatt, anyosomnak szetesett, kollaganal ugyanaza a tipus volt, szetesett par ev alatt. Ha nalad nem esett szet, akkor vagy nem hasznaltad annyit, mint mondjuk en..:)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

45cm a keskeny verzió - én inkább a felső szekrényeket "nyújtottam meg" a plafonig, de azt a helyet rászántam - az, hogy alkalmanként elvan olyan ~8 liter vízzel, az csak hab a tortán - de a nem kell minden kajálás után pancsolni az edényekkel, az alapból megfizethetetlen.

Nekem Whirlpool AKM 434/NB/01 van, négy különálló edényráccsal. Folyamatos para, hogy mikor esik le róla az edény, ezt nem szerettem benne. Az égők körül van egy zománcozott karika, erre ül rá az edényrács, az üvegtől elég távol került a hőforrás, nem égett rá eltávolíthatatlanul semmi. Abban álmomban sem bíznék egy pillanatra sem, hogy az edényrácsra égett tejet majd lemossa a mosogatógép...

A digitalis ora  az alap,

Na, ez az egy dolog, ami elbaszódott 8 év után. Szerelő azt mondta, hogy a melegtől kinyiffan abban a típusban mind. E-bay-ről akartam rendelni, de annyi lett volna az ára mint egy új sütőnek. Kikötöttem a rákba, mert kattogott egy relé benne.

Azóta mechanikus van, azzal nincs baj :D

trey @ gépház

Sajnos az üzletben nem lehet kipróbálni ezeket. Pl. Electrolux sütőnk órája beállítható, hogy mikor csipogjon, de csak akkor mutatja a hátralevő időt, ha megérintem. A többi funkció közül kb. csak egyet használunk (ez lehet a mi kényelmességünk miatt), az alsó-felső légkeverésest. A többi eddig még nem kellett. Az aljára lehet önteni egy mélyedésbe kb. 1.5 deci vizet, ami semmire nem elég, mert percek alatt elpárolog. A gázsütőkben az égés melléktermékeként vízgőz keletkezett, lágyabb lett a sütemény. Cserébe elhasználta a helyiség oxigénjét. Az oldalai valami öntisztító bevonattal vannak ellátva, de attól még ráég a rácsra, oldalsó sínekre, aljára a zsír. A főzőlap is olyan hülyén van megkonstruálva, hogy jelentős hasznos területet elvesz az érintős biszbasz. Amire ha bármi rácsöppen, átprogramozza magát. Sötétben nem látom, hogy mit nyomok. Persze a nagy lap van itt is elől, de legalább lehet állítani a fűtött átmérőt 3 fokozatban. Az üzletekben és a neten nem találtam jó elremdezésűt, tehát nyilván nem kérdeztek meg háziasszonyokat a tervezők.

2 éve egy Electrolux EIS6648 indukciós főzőlap + EOB9S31WX gőzsütő mellett döntöttem. Rendes fizikai gombosokat akartam, de azokból semmilyen használhatót nem találtam. Azóta megszoktam mindkettőnél a tapicskolást, de nem szerettem meg.  Korábban sok évig volt gázos főzőlap, majd éveken keresztül kerámia,  de nekem mind közül az indukciós jön be a legjobban. Van hozzá egy vezeték nélküli maghőmérő, amivel pl. teljesen jól lehet akár még szuvidálni is, jók a főzőprogramjai, teljesen jól vezérli az Electrolux LFG716X páraelszívót is.

A gőzsütőnek kellett pár firmware upgrade, de most már nem fagy le :) Ezen kívűl más bajom nem volt vele. Ez csak 230 fokot tud, eredetileg magasabb hőmérsékletet szerettem volna a sok kenyér és pizza sütés miatt, de végülis elégnek tűnik ez is. A gőztisztítás elég jó találmány, tényleg fellazítja a szennyeződéseket és könnyen vegyszermentesen le lehet takarítani, de azért nem lesz magától tiszta. Ehhez vezetékes maghőmérő van, ami nagyon jól jön pl. pulled pork meg egyéb egybesült húsoknál a kívánt átsütési állapot eléréséhez. Nagyon jó a gyors felfűtés (tényleg csak 5 perc és lehet sütni), illetve a folyamatos hőmérséklet kijelzés. Tud push notificationt az Androidos appon keresztűl, pl. ha a gőzsütésnél kifogyóban van a víz a tartályból. 

Nem ismerem annyira a mostani felhozatalt, de ugyan ezeket az eszközöket most is megvásárolnám, így utólag is jó döntésnek tűnnek. 

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Mi a fő különbség, hogy gázos a főzőlap vagy elektromos? Ugyanez a kérdés sütőre is.

Meg amúgy nem azért van elöl a nagy, mert azt használja legtöbbet az ember? Pl én általában a nagy serpenyőben csinálok valamit és ezt használom. meg amúgy is nagyon ritkán csinálok olyat, amihez több edény kell egyszerre.

Gáz főzőlapot szeretnék. És elektromos sütőt.

Úgy látszik másként főzünk. Nálam mindennapos a multitask főzőlap használat. Leves kisebb lángon, lehetőleg hátul. Szósz közepes lángon elől. Tészta/rízs főző víz hátul. És még felteszek előre mondjuk egy kotyogós kávéfőzőt, vagy kis edényben vizet/tejet melegítek. Mindezt egyszerre.

A főzőlap lehetne még indukciós. Semiképpen sem kerámialapos. Alább leírták tök jól, hogyan is működik. Az edényeim azonban nem mind alkalmasak indukciós főzölapra. Ellenben a gáz főzőlapon hasonlóan  lehet főzni, csak sokkal olcsóbb. Nálam tehát anyagi okok miatt nem lett indukciós. A villany sütő szuperségét szintén leírták itt. Össze sem lehet hasonlítani egy gázossal.

Még olcsóbb a gáz. Ha bent van, és ha nem kell az új berendezéshez semmit sem változtatni a meglévő hálózaton. Tehát a tűzhely előtti csap is megfelelő(!). Az olcsó zománcozott fazekak, valóban nem alkalmasak indukciós főzőlaphoz, de ezt sem 2-3-5 évre veszi az ember - a csak gázos edények viszont pár év alatt kipöröghetnek, és utána már lehet nyammogni azon, hogy a drága gázon a vastag talpú edény...

A gázcsap milyen? Régi nyeles, kék vagy sárga fogós? Mert az első két esetben háklis szaki nem fog kötni... És ugye az ablak (ha műanyag/hőszigetelt) rendelkezik légbeejtővel? Mert ha nem, akkor az új tűzhely bekötése előtt azt is be kell rakatni.

Egyébként az az átalánydíj, ha kiszámolod... Elég csúnya számokat produkál villany árban.

Ég és föld a különbség, teljesen másképp kell sütni/főzni bennük. Egy gázos sütőben nem tudod a hőmérsékletet pontosan beállítani, illetve csak alulról melegít, még akkor is ha benne van a lángelosztó lemez. Az elektromosnál pontos és folyamatos a szabályozás, meg a felső melegítés és a légkeverés miatt sokkal egyenletesebben, jobban, szebben süt. Grillezni sem tudsz rendesen gázon alsó sütéssel, pizza is úgy a jobb, ha a forró samottra teszed rá a tésztát és csak felülről sütöd, kenyér/kalács is sokkal szebb és jobb az elektromosban, stb. 

Főzőlapnál már nincs ekkora különbség, főleg ha az indukcióshoz hasonlítod a gázost. Az indukciós hatékonyabb energetikailag, mert nem az edényt melegíted kívülről sok veszteséggel, hanem magában az edényben keletkezik a hő és csak ott ahol lefedi a felületet. Emiatt más edények kellenek hozzá, de az nem hátrány, mert egy jó nehéz öntöttvas serpenyőben sokkal finomabb lesz minden, mint a papírvékony aluminium vacakokban. Talán egy picit biztonságosabb is az indukciós, mert ha bekapcsolva felejted (rátett edény nélkül) akkor nem történik semmi, csak annyira meleg az üveglap amennyire visszamelegszik az edénytől, illetve nem ömlik a gáz szabadon ha a kifutott folyadék eloltotta a lángot. De mondjuk a kerti grillen a vaslapos sütésnél szerintem sokkal jobb a gáztüzelés, mint az elektromos fűtőbetét (ha már egyszer nincs türelmem megvárni a faszenet....)

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

wow, tök érdekes. nem tudtam, hogy indukciósnál az is számít hol van az étel az edényben. azt hittem csak azon a részen melegít, ahol az edény van rajta.

amúgy hülye kérdés lehet, de a légkeveréses sütőben nem az lesz, hogy a port mozgatja körbe a ventilátor? :)

amúgy elvileg a gázos főzőlapnak az előnye, hogy wok-ot azon lehet csak, mert ott meg kell, hogy az edény oldalát is érje a láng.

Én mindkettőt ismerem, nagybátyámnak elektromos beépített Bosch van, 5-6 év után a főzőlap nem működik csak a sütő rész.

Én egy Mora márkájú gázos sütőt használok kb 30 éves a főzőlap is gázos. Rengeteget használom semmi baja. Ha elromlik is csak gázosat vennék, egyrészt gáz kb 4-ed annyiba kerül mint az áram

Én teljesen jól tudom szabályozni, mikor milyen meleget akarok a sütőben, nyilván ezt ki kell tapasztalni. A láng nagysága szabályozható.

Ami a gázos előnye:

 • egyszerű felépítés, nem igazán romolhat el benne semmi emiatt
 • olcsóbb az üzemeltetés, ami napi sütésnél nem mindegy
 • egyszerűen szerintem természetesebb lángon sütni.

A kerámia- és vaslapos elektromos főzőlapok időállandója sokkal nagyobb, mint az indukciós és gáz főzőlapoké. Tehát ha nagyon rotyog, a gáz és indukciós alatt lehajtod, és nem rotyog, míg a kerámia- és vaslapos még elég sokáig. Sokan ezért nem szeretjük, és vagy maradunk a gáznál vagy csak indukciósra váltunk.

Nálunk:

WHIRLPOOL    TGML 651 IX gáz főzőlap inox
Whirlpool OAS KN8V1 IX Beépíthető gőzsütő

A főzőlapnál jobb hátul van a nagy teljesítményű rózsa. Direkt olyat kerestünk, hogy ne elől kelljen kerülgetni. A legkisebb pedig jobb elől van.

Jövőhónapban építik be, épp készül a konyhabútor.

Ami különbséget látok, hogy a minéknél a nagy gázrózsa duplázva van. Belül is jön ki láng, nem csak a nagy kör szélén. Ez kibontáskor is feltűnt. Praktikusnak tűnik, nem csak a fazék szélét nyaldossa a láng, középen is kap közvetlen belőle.

"Bakker, akik ezeket tervezik tuti nem szoktak főzni, sőt a konyha környékén sem járnak!"

 

persze, mert a kinaiak tervezik, ott meg mas a konyha.

En az indukciosra eskuszom:

 

 • 1 perc alatt felforral egy labos vizet a rizsnek..
 • Nem melegit fel mindent a kornyezeteben
 • Minden egyes lapot beallithatok mikor kapcsoljon
 • Tulmelegedesvedelem pl ha valami kifut lekapcsol azonnal
 • Gyerekzar

+1: nincs "szaga"

Egész életemben gázos főzőlap vett körül, majd két éve konyha felújításkor áthívott a haverom, hogy megmutatja az indukciós főzőlapját. Az első előny, amit kiemelt, az az volt, hogy nincs égéstermék a levegőben, az összes többit Te is felsoroltad.

A hátránya, hogy pár edényünkkel nem volt kompatibilis, azokat elajándékoztuk, és vettük újakat.

Talán még annyit tennék hozzá, hogy könnyen tisztán tartható. Ha forintosítanom kellene, havi 2-3'000 Ft-al több a rezsink (számlák alapján).

engem meg az ideg kerulget tole:
 

 • 1 perc alatt felforral egy labos vizet a rizsnek.., nem akarom tudni, hogy fozod a rizst, egy nukleris robbantas meg egy mp alatt, de ha valaminek 150 fokon fel ora kell akkor az 300fokon 15 perc alatt nem elkeszul, hanem elég, cukraszati felhasznalas ahol pl 150 fokon kell tartani valamit sokaig azt meg megertem es ismerosnek van is 1 db indukcios rozsa erre a celra(es amint lesz helyunk a konyhaban nekunk  is lesz)
 • Nem melegit fel mindent a kornyezeteben, ha a gazost rosszul hasznalod az nem a gazos problemaja, a femelegitett viz/kaja meg mindket esetben melegiti a kornyezetet
 • Minden egyes lapot beallithatok mikor kapcsoljon, el nem tudom, kepzelni, hogy ez mire jo, de legalabb ebredhetek arra, hogy mar leegett valami
 • Tulmelegedesvedelem pl ha valami kifut lekapcsol azonnal, ket kulon funkcio, a kifut valami es kikapcsol azt tudja par gazos, de ha kialszik akkor a gaznak is meg kell allnia. Tulmelegedesvedelem: ha piritok valamit nekem ne alljon meg feluton mert olyan hangulata van (igaz tortenet alapjan)
 • Gyerekzar gazosak is vannak, de nem mindegyik indukcios tudja

Cserebe ha leesik valami osszetorik (vagy akar csak egy vas serpenyot rosszul mozditok meg) , wok-ban nem lehet rajta sutni, csak indukcios kompatibilis cuccok mennek rajta ugyh az osszes stoneware kiesik, akarhabyszor rateszek egy ontottvas edenyt a szivroham kerulget, mert egyszer tuti osszetorik.

> wok-ban nem lehet rajta sutni

 

Ezt a butasagot. Lehet nem ismered a kinalatot? Csak egy pelda:

https://www.miele.hu/e/smartline-elem-cs-7641-fl-fekete-11280000-p

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En orulok, hogy kulon aruljak, ennyivel is olcsobb lehet a fozolap.

Itt megveheted csak a serpenyot kulon 130eFt-ert:

https://www.miele.hu/e/wok-serpenyo-combiset-hez-cswp-1450-7189720-p

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én is megpróbálnálak indukciós főzőlapra rábeszélni.

Nekünk is korábban gázos volt, ég és föld a kettő, soha többet nem akarok gázoson főzni.

Rohadt pontosan be lehet állitani, kb. azt is hogy hány buborék legyen forrásnál, sokkal-sokkal gyorsabb mint a gázos, időzithető külön-külön minden lap, takaritás clin-nel kb 10 mp.

És azt is nagyon szeretem, hogy letehetem a rotyogó fazék mellé a papirszalvétát, nem gyújtja meg, nincs tűzveszély.

Pár hónapja vettem sütőt, nekem ár/tudásban ez jött ki nyertesnek a saját paramétereim alapján: Gorenje BPSA6747A08X

Pirolitikus

300°C

Teleszkópos sín

Fiókos vízadagoló (gőzhöz)

Szerkesztve: 2023. 11. 03., p – 20:48

A Miele és a gőzpároló lehetőség is eddig kimaradt. Javaslat: Beépíthető, kombinált Miele indukciós 4 főzőhelyes főzőlap (Miele KM széria) alatta Miele elektromos sütő (Miele H széria). Akár közös vezérlő panellel, ami a sütőn van, a főzőlap alatt.
Továbbá a gőzpároló (DG széria) is javasolt mellé, ha szeretsz főzni. Új dimenziókat tud nyitni (párolás, blansírozás, befőzés, étel melegítés). Azt javaslom, hogy csak gőzpárolót vegyél,ne kombinált (sütő és) gőzpárolót.

"1. A főzőlap gázos lesz. Ilyet szeretnénk. A feleségem is én is. Ezzel nincs gond. De az elrendezések! Bakker, akik ezeket tervezik tuti nem szoktak főzni, sőt a konyha környékén sem járnak! Szinte az összes főzőlapnak elöl van a nagy teljesítményű gázrózsája. Hátul pedig a közepesek. Alap use case: hátul fő a főzővíz, amit néha megkavarok, elől a szósz, amit szinte folyamatosan kavarok, ízesítek. De ha elől van a nagy láng akkor majd nyúlkálok a gőz felett hátra??? Miért kell ezt az elrendezést erőltetni, nem tudom."

lattam olyant aminel oldalt van a gaz kapcsoloja, forditva kell beepiteni, fejteton lesz a felirat de pont le fogom sz*rni

Ez is megoldás. A feliratot én is leszarom, hol van. Nem azzal főzök. De a kínai tervezésben tényleg lehet valami. Elöl van a wok főzőláng. Náluk tényleg így kényelmes. Néha én is használok wok-ot*, de nem mindennap főzünk ugye bográcsost sem. :) 

*Egy kedves kollégám szakács fia emigrált a hanyatló Ausztriába és rám hagyományozott egy eredeti kínai öntöttvas csodát. Nagyon szeretem.

Nekünk electrolux főzőlap van, széles - 75cm, de elöl van a kis égő. Nem pont ez, de hasonló: https://www.electrolux.hu/kitchen/cooking/hobs/gas-hob/kgg75362k2/   60cm-esben is van hasonló elrendezésű.
Üveg, nem nehéz tisztitani - bár az ujjlenyomat latszik rajta. A mienk 5 éves és sérülés mentes, ismerősi körben senki nem tört még üveglapos főzőlapot.
 

Sütő: szintén electrolux, tud gőzőlni. Amit utálok benne, hogy van benne egy venti, ami a készüléket hűti (meg egy másik is, a sütőtérben légkeveréshez), és ez nem hőmérsékletre kapcsol, hanem kb 2 perccel késleltetve. Tehát ha 30C-on tésztát kelesztek, ez akkor is ott zörögne és fújná a levegőt fölöslegesen. Ráadásul a sütő nálunk pont olyan magasra van beépítve, hogy a kifújt levegő az asztalnál ülve szemmagasságba érkezik. A légkondi nem zavar, ez igen. A leirásban persze nincs megemlítve, hogy a készülék hűtés hogy működik, milyen hangos.

Szerkesztve: 2023. 11. 04., szo – 23:26

Nekem felemás főzőlapom van:

https://www.mosogatok.hu/aeg_hk634150xb_felindukcios_fozolap_453

2019-ben vettem olyan 140khuf-ert.

 

Es gőzsütőm, ami olyan 340khuf volt szintén 2019-ben:

https://www.preciz.hu/beepitheto-termekek/beepitheto-suto/gozsuto/aeg/a…

 

A főzőlap hátsó két és fél lapja kerámia az első kettő pedig indukciós. Így mindenféle edényt lehet használni. De edénytől függetlenül a vizes dolgokat (leves, tésztafőzés, kukoricafőzés, stb) az indukcióson főzzük, a kerámián meg palacsintát, és minden olyat, amihez palacsintasütő kell.

 

A gázos legnagyobb hátránya, hogy elhasználja a levegőt, és sütőnél pl. "vizes" lesz a tészta, egy normális kenyeret nem lehet benne sütni.

A főzőlapnál meg nem lehet mindig ugyanakkorára tekerni a lángot, míg az elektromosnál, ha 4-es fokozaton főzöm, akkor legközelebb is pontosan ugyanannyit kell főzni ugyanazon a fokozaton. Nem kell a láng nagyságával szemre szarakodni.

 

Itt feljebb mondták a wok edényt, hogy nem lehet indukcióson. Mielenek van 1.2Mft-ért, de lehet olcsóbban is (110eFt):

https://www.nagykonyhai.com/sku-127A6092

Emiatt ne vegyél gáztűzhelyt, mert az igazi wok főzéshez normális wok gáztűzhely jár:

https://www.ggmgastro.com/hu-hu-huf/gaz-wok-tuzhely-1-fozozonaval-27-5-…

(amin van beépített csap pl.)

 

Mind a kettőn van időzítő, a főzőlapon ki is kapcsol, a sütőn csak jelez (csipog).

 

A sütő goztisztitos, és elég gyakran ki is írja, hogy tisztítás szükséges. Érzésre kb. minden 5. sütés után. A víztartályaba csapvizet sose töltöttem. Mindig forrás vizet, vagy ha az nincs, akkor ásványvizet.

 

A maghomerot még sose használtam:(, pedig anno direkt emiatt(szuvidalashoz) választottam a drágábbik (maghomeros) modellt.

Sokkal jobban örülnék, ha lenne egy hoprofil funkció, ahol meg lehetne adni hogy hány perc legyen 100C, 140C, 190C, 210C, hogy a kenyér tésztát beteszem, és mindig ugyanolyan kenyér sülne ki, anélkül, hogy stopper órával kellene néznem. Mindezt időzítve, azaz este betenném a begyurt tésztát, megkelesztené és ki is sütné.

Minden adott hozza, tud keleszteni, aszalni, joghurt funkciója is van...

Mondjuk kelesztesnel a teszta tulkel, kidagad a formából, es megsuteskor is hatalmas buborékok lesznek, és jó vastag kemény héj.

 

Ha most építeném a konyhát, akkor mind a kettőnek tennék egy fokapcsolot, mivel mind a kettő nonstop be van kapcsolva az erintogombok miatt. És mind a kettőben megadta magát az erőlap:) (hivatalos magyar megnevezése az angol power board után), 3 hónap eltéréssel.

Azóta tudom, hogy egy 140ezres főzőlap alkatrészből összerakva olyan 500ezerre jön ki.

Mondjuk azóta legalább kiismertem a nyákot, és tudom hogy melyik 5 alkatrészt kell cserélni rajta. (furamod ez a 240->12V áramkör részlet kb. ugyanaz volt mind a főzőlapban mind a sütőben)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

egy időben sokat kutattam a témát. Az lett a megállapítás, tévhit. Azota több embert is ismerek, akik több évtizede fogyasztja. Kávé, leves pont az a tema, aminek jót is tesz. Telítetlen oldószer, tehát intenzívebben ki tudja hozni az ízeket. Ha az ásványi sokra gondolsz, azt nem vízzel visszük be. Szervetlen. Az élelmiszerben ott a szerves, azzal tud mit kezdeni a szervezet.

Van aki ért hozzá és van aki csinálja :)

18 éve iszom RO vizet, ami kb semmi sincs a H2O-n kívül. Az eredménye (nyilván nem csak ennek) 0 betegség, 0 szem gyógyszer. Még nátha sem és oltva sem vagyok. Szóval nagy bajt biztosan nem csinál :D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hát itt a keménységről volt szó, ha jól értettem az meg a RO-nál nulla, ami elég lágy, már persze ha nem használsz után-sózó patront.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerkesztve: 2023. 11. 05., v – 15:50

Lehet, hogy fura lesz, de nézd meg az Ikában is. Mi ott vettük, igazából az Eletrolux és Whirpool gyártja nekik, a kislány aki intézte a kód alapján meg tudja mondani melyik a kettő közül. Amikor mi vettük, olcsóbb volt és több garancia járt hozzá. A köcsög Eletrolux 3 évet ad, az Ikea 5-öt ugyanarra olcsóbban.

A lapot már régen csak indukcióst használunk. Összemérhetetlenül jobb mint a többi, beleértve a gázt is. Próbálj ki egyet és soha többet nem fogsz máson főzni.

Egyetlen kivétel van, a fatüzelésű Salgó öntöttvas tűzhely :) Az beszarás jó, az enyhe füst íz, és ropogó tűz mindent visz :) A nyári konyhában van nálunk és imádom, olyan kocsonyát semmin sem lehet csinálni, mint azon :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A felső rácsozat kialakítása miatt ilyet vettünk:

TEKA GZC 64300

Még nem törtük össze... 

Vagy a másik kérdésem: ebben a kategóriában a gőzsütők között az Eletrolux illetve a Whirlpool játszik

Whirlpool nálam permanensen feketelistára tette magát a botrányosan rossz minőségű mosógépjeivel. Ez más terméktípus, de brand-építés arról is szól, hogy egy jó termék megvásárlása után az elégedett ügyfelek szívesebben vásárolnak a brand más termékeiből is akkor ezt negatívan is érvényesíteni kell. 

Electorux mosógépben és sütőben is jó termékeket kínál. 

Pedig szerintem kb megkülönböztethetetlen a két brand egymástól, totál ugyanaz a vevőkör a célcsoportjuk. Max az fordulhat elő, hogy egyik-másik széria nem sikerül úgy valamilyen termékből.

Mosógépből ha tartós kell és túl drága a Miele, akkor rá kell szánni 50 eurót és stiftung wahrentest-et kell nézegetni. :-]

Szerkesztve: 2023. 11. 13., h – 20:20

De az elrendezések! Bakker, akik ezeket tervezik tuti nem szoktak főzni, sőt a konyha környékén sem járnak! Szinte az összes főzőlapnak elöl van a nagy teljesítményű gázrózsája. Hátul pedig a közepesek. Alap use case: hátul fő a főzővíz, amit néha megkavarok, elől a szósz, amit szinte folyamatosan kavarok, ízesítek. De ha elől van a nagy láng akkor majd nyúlkálok a gőz felett hátra??? Miért kell ezt az elrendezést erőltetni, nem tudom.

A főzővízhez kisebb teljesítményű rózsa kell, mint a szószokhoz. Nálunk indukcióson fedő nélkül kb. 800W környékén már enyhén forr a víz, 1000 W körül pedig már nagyon erősen bugyog (fedővel alacsonyabb teljesítményen is). A serpenyőben készülő ételek/szószok ~ 1400-1600 W körül szoktak nálunk készülni. A serpenyőknek nálunk 23, 21 vagy 18 cm-es allja, a kisebb méretű lábasoknak 14 cm-es, a nagyobbaknak 18 cm-es. Az indukcióson elől van egy 21 és egy 18 cm-es zónánk, hátul pedig egy 18 cm-es és egy 14 cm-es.