Beépíthető sütő tapasztalatok

Nem tudom, szoktatok-e sütni-főzni én gyakran. Szeretek is. Most,  hogy kezdődik a konyhafelújítás nézegettem a beépíthető sütő-főzőlap ajánlatokat. Érdekesek a tapasztalataim.

1. A főzőlap gázos lesz. Ilyet szeretnénk. A feleségem is én is. Ezzel nincs gond. De az elrendezések! Bakker, akik ezeket tervezik tuti nem szoktak főzni, sőt a konyha környékén sem járnak! Szinte az összes főzőlapnak elöl van a nagy teljesítményű gázrózsája. Hátul pedig a közepesek. Alap use case: hátul fő a főzővíz, amit néha megkavarok, elől a szósz, amit szinte folyamatosan kavarok, ízesítek. De ha elől van a nagy láng akkor majd nyúlkálok a gőz felett hátra??? Miért kell ezt az elrendezést erőltetni, nem tudom.

2. Inox. Tök jól néz ki, de a tisztítása rémálom. Mindegy, ilyen lesz. Majd vigyázunk rá. Persze úgysem lehet. Aztán majd lehet takarítani. Dörzsölni nem lehet, mert karcosodik... Miért kellett száműzni a zománcot? A másik lehetőség az edzett üveglap. Havernak ráesett a sószóró főzés közben (zsíros kéz) és miszlikbe robbant. Olcsóbb volt újat venni, mint javíttatni. Ez is nagyon jól tisztítható. Ja nem.

3. Beépíthető sütő. Mindenképpen gőzsütés funkciósat szeretnék. Sokféle kenyér-, tészta-, sütifélét szoktam sütni, ez jól fog jönni. A különbségek főként a vezérlésben (érintőpanel vs. gomb), illetve a tisztításban vannak. Pioritikus katalitikus, illetve gőz tisztítás van. Illetve manuális. Ezek közül az utolsót jól ismerem. :) A többit sajnos nem. Kérném a tisztelt közösség véleményét, tapasztalatát, hogy tényleg érdemes-e mondjuk 20-30Ft különbséggel venni ilyen sütőt. Ezek pl ugyanazt tudják, csak más a tisztításuk: https://beepitheto-suto.arukereso.hu/fn:termekek-osszehasonlitasa:elect…

Vagy a másik kérdésem: ebben a kategóriában a gőzsütők között az Eletrolux illetve a Whirlpool játszik. Mindkettő kb. ugyanazt tudja, kb. ugyanabban az árban. Melyiket válasszam? Egyikkel sincs tapasztalatom. Pl: 

https://beepitheto-suto.arukereso.hu/fn:termekek-osszehasonlitasa:elect…

Minden ötletet és tapasztalatot köszönök!

Ui.: ha rossz helyre tettem a topicot, szóljatok, hová helyezzem át!

Hozzászólások

Nagyon regota nezegetunk, es ez a fassag a gazlaponal mar regota igy van. Hagyomanyos egysegeknel is. Szerintem is zavaro.

Nagyon nezzetek meg, mert nagyjabol nem javithatoak. Igaz normal hgaztuzhely, de a sutoje kb hasznalhatatlan, mert a lang nem egyenletes benne. szemre is ha nezed. Felso 4 kozul 2 a 3. napon beadta az unalmast. (elotte fel evig allt a sarokban, mert a lakas ujult) Kereskedo szettarta a kezet, es kesz. Azert lett belolle, egy 20k s ajandekutalvany, mert bementem hiszteriazni, amikor a 3. szerelo is ugyanazt allapitotta meg 1, alaktresz nincs 2, ha lenne is jobb ha ujat veszunk, mert sosem lesz jo. Probalkoztak vele, de 2 lang nem hasznalhato. Valoszinuleg, valami programozot tettek oda vezetomernoknek...

Igazi ipari hulladekok.

Beepitosbol BOSCH van, de hagyomanyos legkeveros es uveg fozolap. Szerintem csodalatosan sut. Fozolapot en nem hasznalom, csak sutok.

Azt vedd ami jobban tetszik. Boomer zomanc mar regen nemdivat, mert "az undorito" , ez hangzott el kozvetlen mellettem a menyecske kis szajabol az uzletben.

Majd jol kerek beszamolot, mert most lesz konyhacsere es jelenleg tanacstalansag van. Gaz fozolap es elektromos suto az ami fix.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Akkor kb egy cipőben járunk. Majd leírom a tapasztalatokat. De az majd december elején lesz csak. A konyha szétverése és a villamos kiállások kialakítása kezdődnek jövő hét végén. Utána még burkolás, peépítés. Szóval december eleje...

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

Szerkesztve: 2023. 11. 03., p – 12:14

Lassan 20 éve használok olyan setup-ot, amit írsz. Felül beépített gázlap (nekem fekete üveg), alul beépített elektromos sütő. A gázlapon (Elecrolux) minden "rózsa" egyforma Ja, megnéztem. Nem :D

trey @ gépház

Nálam egy Indesit önálló tűzhely szolgált ~15 évig, utána egy Zanussi került a helyére - ez utóbbi rozsdamentes - amit adtak a bekötésnél tisztítószert hozzá, azzal tökéletesen szépre lehet varázsolni - igaz, nem szabad hagyni ráégni a kifolyt/kilöttyent dolgokat.

Az, hogy elöl a nagy, az nekem is negatívan számított bele a döntésbe, de nagyon nem volt más, úgyhogy az lett... Egyébként van benne ráció, hiszen amíg hátul gyöngyözve, lassan fő a húsleves, elöl gyorsan ki lehet főzni a tésztát, meg lehet főzni a krumplit, etc. :-D

Pioritikus katalitikus, illetve gőz tisztítás van. Illetve manuális. Ezek közül az utolsót jól ismerem. :) A többit sajnos nem. Kérném a tisztelt közösség véleményét, tapasztalatát, hogy tényleg érdemes-e mondjuk 20-30Ft különbséggel venni ilyen sütőt.

Ez engem is erdekelne. A mienkben van (nem emiatt valasztottuk a modellt), de meg sosem hasznaltam. Ugy kezdodik a leiras, hogy (1) ki kell belezni a sutot, mert nem birja a racs es tarsai az 500 fokot, (2) takaritsd ki a sutot kezzel, mielott bekapcsolod az ontisztitast. Hat, akkor jol van. :D

az Eletrolux illetve a Whirlpool játszik. Mindkettő kb. ugyanazt tudja, kb. ugyanabban az árban. Melyiket válasszam? Egyikkel sincs tapasztalatom

Teljesen szubjektiv, nalunk ugy alakult, hogy szinte minden Electrolux, nekem nincs vele bajom.

Most én is nézegettem videókat. Nem épp szimpatikis, hogy 180-200 fokon zúgassam a sütőt egy óráig. Az aqua clean az jobban tetszik. 90 fokon húsz perc. Persze ehhez is szét kell kapni a sütőt. Szóval a végén mind manuális tisztítású lesz... 😃

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

Nem épp szimpatikis, hogy 180-200 fokon zúgassam a sütőt egy óráig

200? Nalunk a pirolitikus tisztitasnal otszaz fokon nyomja. Azert kell kivenni belole mindent, mert szetrohad. Bonusz kerdes, hogy vajon a beepitett suto hoszigetelese van-e olyan faszanyos, hogy a konyhapult tole 1.5 centire ne karosodjon.

Nálam Elektrolux pirolitikusan 350 fok. (sötétben vörösen izzik, mint egy kohó :-D ) A konyhabútornak semmi baja. Ergo elég jó a hőszigetelés. Amúgy a sütő ablaka sem süti meg a kezed ilyenkor, de mindent IS leéget, ami belül van.

Az eredeti kérdezőnek pedig:

Nyilván nem vagyok reprezentatív minta, de Whirpool gépből kettőt vettem és kettő ment vissza gariba. (mosógép teljesen random szórta a vizet a mosószer adagolóba, mosogatógép csak nem mosogatott. Mindkettő out of the box)

Szóval én Electroluxot  választanék.

Én ilyet használok egy Bosch sütőben: https://www.pizzavas.hu/product-page/pizzavas-professional

Meglepően jó, a pizza 3-4 perc alatt készül el, nem a hivatalos nápolyi 2 perc, de közel olyan a végeredmény.

A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.

Ez miből van? Sima vas, vagy rozsdamentes, vagy van valami bevonat (pl.teflon) ?

Ha egy sima 1 centis vas, akkor mi a turo kerul benne 34eFt-ba?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"A36-os acél
Természetes olajokkal előkezelve a rozsdamentes és tapadásgátló felület érdekében.
A felület kialakulása érdekében első használat előtt a csomagolásban található leírás szerint kell kiégetni a PizzaVas-at."

Ugyanilyen lapot nálunk az egyik helyi cég 10e Ft-ét készít a megadott méretben, hasonlóan lekerekítve.

A36 steel is a common structural steel alloy

 

Konkrétan a szögvas/zárt szelvény anyaga.

A36 steel and ASTM A36M Equivalent European Standard EN10025-2 S235J

 

Ugyanez nincs rozsdamentes platniban?

Mar van egy mezogazdasagi tarcsam grillnek megcsinalva, epp eleg azt zsirral kenegetni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem kell "rozsdamentes" (erre kivágtak minket anyagismeret órán...), rá kell égetni olajat korróziótűrő és tapadásmentes is lesz. Én egyszer csináltam (nem emlékszem mikor vettem, sok éve, talán 10) és azóta használom folyamatosan. Egyszer sem kellett újra kezelni. Ha nem pizzát készítek, megy a sütő aljába és érezhetően  egyenletesebben süt utána. A 10 kiló vas sokat számít, igaz rá kell számolni a felmelegedésre vagy negyed órát.

A kedvenc edényeim a de Buyer örökéletgaris tiszta vas serpenyői. Így kell kiégetni őket: https://vasserpenyo.hu/vas-serpenyo-kiegetes/

A teflon parasztvakítás...

A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.

Azt szerintem csak a hülyék miatt írják oda, akik bénák de hisztizni azt tudnak. Ez is az oldalon van:

Pizzasütéshez mindenképpen ajánlott egy pizzalapát beszerzése is, mivel a forró és nehéz pizzavasat felmelegítés után nem lehet kivenni a sütőből, illetve a pizzatésztát is csak lapátról lehet a vasra csúsztatni.

Én 10 éve használom papír nélkül, egyszer sem ragad le. Két "trükk" van, ki legyen égetve és elég meleg legyen.

A sütőm ennyit tud https://imgur.com/a/2T8QbGy

Éppen kenyeret sütök benne, az sem ragad le, sőt "ledobja" magáról.

A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.

Vágattam rozsdamentes lemezből sima lapokat, ha jól emlékszem, 1,5 mm-es vastagságú azért, hogy karácsonykor legyen min sütni a mézeskalácsot (14 tepsinyi egy tepsi sütési ideje, max. 6-8 perc).

Nagyon nem vált be, a normál zománcos tepsiben 6 perc alatt tökéletes lett a mézeskalács a rozsdamentes lapon, az alja nem sült meg, így nem tudtam használni.

Igen de ez nem 1,5 mm hanem 10 mm, ami nem pici különbség, hanem ég és föld. A lényege a nagy tömeg ami nem hűl vissza és ha magas a hőmérséklete nem is tapad le. Ha ki tudsz próbálni egy ekkora vasdarabot meglátod. A pogácsa alja olyan ropogós lesz mint ha kemencében sütnéd. Mehet minden közvetlenül a forró vasra, nem kell tepsi. Nyilván ahol megoldható, a folyós tésztáknál nem így használod, piskótához kell edény, de ott meg a hőt tartja jobban.

A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.

Tisztában vagyok a vason sütéssel.

Arra írtam, hogy szerintem erre a célra nem jó a rozsdamentes acél, mert amit kipróbáltam fenti rozsdamentes sütőlap, olyan volt mintha sokkal kevésbé venné át a hőt.

Most 1,5 mm-es Alu-Mg ötvözetből csináltattam sütőlapot, ebből gyártják a pékségeknek is, ez nagyon jól működik, a termék alja (kifli, zsemle) is szépen megsül.

Én tartok az alumíniumtól. Írnak róla hideget, meleget, de főleg hideget és nem zörög a haraszt, meg nekem a valahogy nem természetes, mint a vas.

Nagyon érdekes dolog a sütés, sokkal bonyolultabb, mint elsőre tűnik. A kisugárzott hő hullámhossza például jelentősen befolyásolja az eredményt.  Az igazi kő kemencékben a kisugárzott "fény" sokkal mélyebbre hatol az anyagba ezért állítólag 10 cm mélységben is "sül" amit beraksz, nem csak a felületén.
Az biztos, hogy az eredmény egész más, mint a konyhai fém sütőknél. Az étellel történő kémiai reakció is jelentős tényező. A tiszta vas edényekben főzött ételen érezni az edény "ízét".

Nekem a 10 mm-es vaslap nagyon bevált, de ennek ellenére már tervezem a kertbe a kemencét.

A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.

Egy ismerősömnek közétkeztetős cégei vannak, sok tízezer adag per napos konyhákkal. Néha beszabadulok a konyháikba, mindig elámulok az ipari gépeken. Ott láttam 200 liter olajat tartalmazó túlnyomásos olajsütőt, olyan mint egy óriási kukta csak éppen sütnek benne. Olyan veszélyes, hogy külön papír kell a kezeléséhez :) viszont néhány perc alatt kész egy rántott hús benne, úgy, hogy nem ég meg. Illetve nem egy szelt hús, hanem sok száz egyszerre :)

Az, hogy ezek a gépek élettanilag mennyire mennyire kóser eredményt produkálnak, az egy más kérdés...

A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.

Az, hogy ezek a gépek élettanilag mennyire mennyire kóser eredményt produkálnak, az egy más kérdés...

En nem vagyok benne biztos, hogy konkretan a geptol lesz egeszsegtelen a vegeredmeny. Azt persze el tudom kepzelni, hogy ha a tizezredik rantotthust sutnek ugyanabban az olajban, az mar problemas lenne. :)

A technológiára gondoltam, nem a konkrét gépre. Van aki szerint a mikrózott élelmiszer problémás. Az infrázással kapcsolatban is van tanulmány mindenre az égvilágon :D Már olyat is olvastam, hogy az indukciós tűzhely közelében nem igazán jó lenni. Ez a jó modern tudományban, mindent is be lehet bizonyítani :)
Közben sajnos a daganat meg népbetegség. Hogy ezek a technológiák mennyire problémásak, azt meg nem fogjuk egy darabig megtudni, mert jelenleg nincs elég tudásunk hozzá és anyagi érdekek is deformálják a kutatásokat és ráadásul a dietetika az amúgy sem acélos orvostudomány leggyengébb láncszeme.

A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.

Talán ha nem csak a Blikkben olvasnál a tudományról...

Mondjuk elsőre olvasd el ezt: https://www.legal-tools.org/doc/10801e/pdf/

Vagy ezt: https://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/mikrohullam_makrok…

Egy fizikussal beszéltek erről egy rádióműsorban, aki szerint 600 wattnál magasabb teljesítménnyel nem szabadna használni, mert nem úgy melegít mint egy edény, hanem közvetlenül az anyagot és mivel az nem egyenletes eloszlású, a vékony részek már megégnek, a vastagok pedig még nem is melegek. Az égett részekben, az égés miatt pedig rákkeltő anyagok keletkeznek.

És ezek csak kiragadott példák, szóval mielőtt hülyét csinálsz magadból, kicsit járd körbe a témát.

A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.

A mienket lehet 10 - 100% között.

Elolvastam a két linket. Az első a véleményszabadság érvényesítéshez való jogról szól a piaci versennyel szemben. Nem tudunk meg belőle semmit a mikró élettani hatásáról. A második cikkből sem. Ne használjuk nyitott ajtóval, de ezt eddig is tudtuk.

Azt én is tapasztalom, hogy némelyik étel egyenetlenül melegszik benne. Ezt a különböző anyagok eltérő veszteségi tényezője (Dissipation Factor, DF) okozza. Minél nagyobb a DF, annál jobban melegszik az adott anyag sugárzás hatására. Pl. a magnetron útjában levő csillámlap DF-je nagyon kicsi. Nem hiába az elektronikai iparban használ csillámkondenzátorok a legjobbak közé tartoznak (másik ilyen a Teflon). Az üveg is jó, ezért nem melegszik a mikrók üvegtányérja. A hús DF-je nagy, ezért melegszik. De nem sül, ami adott esetben hátrány. A jó sütőben sült húsnál nincs jobb. Mindent a maga helyén.

Nem a magnetron teljesítményét szokták szabályozni, hanem a működési idejét, sokkal egyszerűbb, és nem kerül semmibe.

Azaz, ha letekered 50%-ra, akkor nem 300W-al fog melegíteni, hanem fél percig 600W-on, fél percig 0W-on (átlagban). Ha mellette állsz, hallani a relé kattogását.

Igen a bíróság a szólásszabadságról döntött, de ami érdekes, hogy mi volt a "szólás" tárgya. Nem vizsgálták az igazságtartalmát, de az is megér egy misét, hogy a gazdasági érdekek hogyan próbálják deformálni a tudományt.

Én ezek ellenére használok mikrót, igaz elég keveset de soha nem főzők benne, csak melegítek. Főzésre szerintem egyébként is alkalmatlan. Csak arra utaltam, hogy az úgynevezett tudományban nincs konszenzus a mikróhasználat élettani hatásáról, ráadásul elég sok példa van arra, hogy "egyszer csak" kiderül, amiről azt hittük ártalmatlan, az mégsem az. Talán a legismertebb példa a DDT.

A műanyagokat sokkal inkább problémásnak tartom, szinte tejesen száműztem őket, csak száraz dogokat és csak tárolok műanyag dolgokban.

Amivel évezredes tapasztaltunk van abban bízhatunk, ilyen például a tűz :D A salgó tűzhely a tuti :)

A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.

Btw, nem akarsz egy blogposztot rittyenteni az idei evi termesedrol?

Nalam a paradicsom (4 fele koktel) baromi jol sikerult, de aztan megleptek a poloskak (zold es barna,  fele akkora, mint amik be szoktak koltozni), es szivogattak a paradicsomot. Egy paradicsomon atlagban 3-4 poloska is volt.

Teljesen szarazra szivogattak. Ilyen apro "tuskek" lettek a paradicsomon, es az ize is tokre megvaltozott, teljesen szaraz volt belul.

Kb. tonkretettek a termest:(

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

És elárulják hol veszik a vasat? :)

https://timarvasker.hu/vaslemez-m.h.10x1000x2000/t

A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.

Nehany tapasztalat Bosch keszulekekkel:

- gazos fozolap: csabito a szep uveg felulet, de atok a takaritasa, plane ha ledes vilagitas van folotte. Keptelenseg tisztan tartani. Ha kulonallo, negy edenyracs van rajta, az baromira instabil, a wok-egon levo edenyracs annyira borulekony, hogy konkretan balesetveszelyes, nagyon konnyen lebillenhet rola a forro cucc. En legkozelebb kozos,  ontottvas racsos, inoxos kivitelt veszek.

- beepitheto suto: lehetoseg szerint olyat valassz, ami kepes az aktualis hofokot kijelezni (tehat nem csak a melegites tenyet mutatja egy abraval, ami eltunik, ha elerte a kivant hofokot, hanem konkretan irja ki, hany c-fok van a sutoben). A digitalis ora  az alap, a mechanikus (ha van meg ilyen egyaltalan) felejtos. Ha keramia betetes, az jo lehet, a takaritas szempontjabol.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én bírtam a mechanikus órás sütőt, egyszerű kezelni, csak felhúzod annyi percre, amennyire kell, aztán csörög ha lejár. Nem kell tapizni, nyomkodni, ránézésre látod, hol áll. Ugyanez a sima mechanikus kapcsolós főzőlappal, ráadásul a sütő tetejébe volt szerelve, így az a veszély sem állt fent, hogy ráömlik valami. A mostani meg érintőgombos fos, itt is feleslegesen innoválják az UI-t.

X ido utan tobbnyire mindegyik szethullik (a rugo elszakad benne), es pontos beallithatosagrol ne is almodjon az ember. En szoktam hasznalni csak idomeresre is, pl. amikor valamit elokeszitek es szukseges hozza az ido, vagy tojasfozes, stb. Ezt egy mechanikus oraval nem lehet megmerni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Most erre mit mondjak.. Nekem szetesett par ev alatt, anyosomnak szetesett, kollaganal ugyanaza a tipus volt, szetesett par ev alatt. Ha nalad nem esett szet, akkor vagy nem hasznaltad annyit, mint mondjuk en..:)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Érdekes. Kolléganő azt mondta azért jó a különálló, mert csak bevágja a mosogatógépbe és tiszta is lesz. Mondjuk nekem nincs mosogatógépem, így ez nem szempont. De pl az AKR 360/IX Whirlpoornak jó az elrendezése.

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

Azt tudom, hogy hasznos. De kevés helyem van és azt az edények tárolására kell használnom. Egyébként a mosogatással sincs bajom.

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

45cm a keskeny verzió - én inkább a felső szekrényeket "nyújtottam meg" a plafonig, de azt a helyet rászántam - az, hogy alkalmanként elvan olyan ~8 liter vízzel, az csak hab a tortán - de a nem kell minden kajálás után pancsolni az edényekkel, az alapból megfizethetetlen.

Nekem Whirlpool AKM 434/NB/01 van, négy különálló edényráccsal. Folyamatos para, hogy mikor esik le róla az edény, ezt nem szerettem benne. Az égők körül van egy zománcozott karika, erre ül rá az edényrács, az üvegtől elég távol került a hőforrás, nem égett rá eltávolíthatatlanul semmi. Abban álmomban sem bíznék egy pillanatra sem, hogy az edényrácsra égett tejet majd lemossa a mosogatógép...

A digitalis ora  az alap,

Na, ez az egy dolog, ami elbaszódott 8 év után. Szerelő azt mondta, hogy a melegtől kinyiffan abban a típusban mind. E-bay-ről akartam rendelni, de annyi lett volna az ára mint egy új sütőnek. Kikötöttem a rákba, mert kattogott egy relé benne.

Azóta mechanikus van, azzal nincs baj :D

trey @ gépház

Sajnos az üzletben nem lehet kipróbálni ezeket. Pl. Electrolux sütőnk órája beállítható, hogy mikor csipogjon, de csak akkor mutatja a hátralevő időt, ha megérintem. A többi funkció közül kb. csak egyet használunk (ez lehet a mi kényelmességünk miatt), az alsó-felső légkeverésest. A többi eddig még nem kellett. Az aljára lehet önteni egy mélyedésbe kb. 1.5 deci vizet, ami semmire nem elég, mert percek alatt elpárolog. A gázsütőkben az égés melléktermékeként vízgőz keletkezett, lágyabb lett a sütemény. Cserébe elhasználta a helyiség oxigénjét. Az oldalai valami öntisztító bevonattal vannak ellátva, de attól még ráég a rácsra, oldalsó sínekre, aljára a zsír. A főzőlap is olyan hülyén van megkonstruálva, hogy jelentős hasznos területet elvesz az érintős biszbasz. Amire ha bármi rácsöppen, átprogramozza magát. Sötétben nem látom, hogy mit nyomok. Persze a nagy lap van itt is elől, de legalább lehet állítani a fűtött átmérőt 3 fokozatban. Az üzletekben és a neten nem találtam jó elremdezésűt, tehát nyilván nem kérdeztek meg háziasszonyokat a tervezők.

2 éve egy Electrolux EIS6648 indukciós főzőlap + EOB9S31WX gőzsütő mellett döntöttem. Rendes fizikai gombosokat akartam, de azokból semmilyen használhatót nem találtam. Azóta megszoktam mindkettőnél a tapicskolást, de nem szerettem meg.  Korábban sok évig volt gázos főzőlap, majd éveken keresztül kerámia,  de nekem mind közül az indukciós jön be a legjobban. Van hozzá egy vezeték nélküli maghőmérő, amivel pl. teljesen jól lehet akár még szuvidálni is, jók a főzőprogramjai, teljesen jól vezérli az Electrolux LFG716X páraelszívót is.

A gőzsütőnek kellett pár firmware upgrade, de most már nem fagy le :) Ezen kívűl más bajom nem volt vele. Ez csak 230 fokot tud, eredetileg magasabb hőmérsékletet szerettem volna a sok kenyér és pizza sütés miatt, de végülis elégnek tűnik ez is. A gőztisztítás elég jó találmány, tényleg fellazítja a szennyeződéseket és könnyen vegyszermentesen le lehet takarítani, de azért nem lesz magától tiszta. Ehhez vezetékes maghőmérő van, ami nagyon jól jön pl. pulled pork meg egyéb egybesült húsoknál a kívánt átsütési állapot eléréséhez. Nagyon jó a gyors felfűtés (tényleg csak 5 perc és lehet sütni), illetve a folyamatos hőmérséklet kijelzés. Tud push notificationt az Androidos appon keresztűl, pl. ha a gőzsütésnél kifogyóban van a víz a tartályból. 

Nem ismerem annyira a mostani felhozatalt, de ugyan ezeket az eszközöket most is megvásárolnám, így utólag is jó döntésnek tűnnek. 

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Most megnéztem alaposabban is. Ez azért nagyon más kategóriában játszik. De a maghőmérő szimpi dolog. Mondjuk a wifi az nem tudom mikor és kinek kellhet. Nem nagyon tudok ilyent elképzelni.

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

A sütőt össze kellett barátkoztatni a wifi hálózattal, majd utána az Electrolux app (regisztráció után) már látta, és ebből az appból lehetett elindítani a firmware frissítést. Akkor még Electrolux Kitchennek hívták az appot, de az azóta megszűnt, most sima Electrolux néven fut a play store-ban. 

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Köszönöm a választ! Wifin van a sütő, 2023 áprilisban vettem, de már akkor sem találtam opciót a frissítésre. Te még ennél régebben frissítettél vele? Az új programban is látsz opciót a frissítésre? Nem tudom, hogy ennyire el van-e dugva, vagy valamilyen -esetleg regionális- beállítás nem stimmel nálam. Jó régi példányt kaptam a sütőből, biztos vagyok benne, hogy létezik rá újabb szoftver. Köszönöm!

Mi a fő különbség, hogy gázos a főzőlap vagy elektromos? Ugyanez a kérdés sütőre is.

Meg amúgy nem azért van elöl a nagy, mert azt használja legtöbbet az ember? Pl én általában a nagy serpenyőben csinálok valamit és ezt használom. meg amúgy is nagyon ritkán csinálok olyat, amihez több edény kell egyszerre.

Gáz főzőlapot szeretnék. És elektromos sütőt.

Úgy látszik másként főzünk. Nálam mindennapos a multitask főzőlap használat. Leves kisebb lángon, lehetőleg hátul. Szósz közepes lángon elől. Tészta/rízs főző víz hátul. És még felteszek előre mondjuk egy kotyogós kávéfőzőt, vagy kis edényben vizet/tejet melegítek. Mindezt egyszerre.

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

A főzőlap lehetne még indukciós. Semiképpen sem kerámialapos. Alább leírták tök jól, hogyan is működik. Az edényeim azonban nem mind alkalmasak indukciós főzölapra. Ellenben a gáz főzőlapon hasonlóan  lehet főzni, csak sokkal olcsóbb. Nálam tehát anyagi okok miatt nem lett indukciós. A villany sütő szuperségét szintén leírták itt. Össze sem lehet hasonlítani egy gázossal.

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

Még olcsóbb a gáz. Ha bent van, és ha nem kell az új berendezéshez semmit sem változtatni a meglévő hálózaton. Tehát a tűzhely előtti csap is megfelelő(!). Az olcsó zománcozott fazekak, valóban nem alkalmasak indukciós főzőlaphoz, de ezt sem 2-3-5 évre veszi az ember - a csak gázos edények viszont pár év alatt kipöröghetnek, és utána már lehet nyammogni azon, hogy a drága gázon a vastag talpú edény...

Az a helyzet, hogy itt a távfűtéses panelben a főzéshez adott gáz általánydíjas. Vagyis mindegy mennyit fogyasztok. Az indukciós áram viszont lehet, hogy megdobná a villanyszámlát.

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

A gázcsap milyen? Régi nyeles, kék vagy sárga fogós? Mert az első két esetben háklis szaki nem fog kötni... És ugye az ablak (ha műanyag/hőszigetelt) rendelkezik légbeejtővel? Mert ha nem, akkor az új tűzhely bekötése előtt azt is be kell rakatni.

Egyébként az az átalánydíj, ha kiszámolod... Elég csúnya számokat produkál villany árban.

A kiállás az rendben van, és a műanyag ablakra is került légbeejtő beszereléskor. Megnézettem vízgázos apósommal. Valószínűleg ő is fogja beszerelni. Nem lesz háklis... 

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

Ég és föld a különbség, teljesen másképp kell sütni/főzni bennük. Egy gázos sütőben nem tudod a hőmérsékletet pontosan beállítani, illetve csak alulról melegít, még akkor is ha benne van a lángelosztó lemez. Az elektromosnál pontos és folyamatos a szabályozás, meg a felső melegítés és a légkeverés miatt sokkal egyenletesebben, jobban, szebben süt. Grillezni sem tudsz rendesen gázon alsó sütéssel, pizza is úgy a jobb, ha a forró samottra teszed rá a tésztát és csak felülről sütöd, kenyér/kalács is sokkal szebb és jobb az elektromosban, stb. 

Főzőlapnál már nincs ekkora különbség, főleg ha az indukcióshoz hasonlítod a gázost. Az indukciós hatékonyabb energetikailag, mert nem az edényt melegíted kívülről sok veszteséggel, hanem magában az edényben keletkezik a hő és csak ott ahol lefedi a felületet. Emiatt más edények kellenek hozzá, de az nem hátrány, mert egy jó nehéz öntöttvas serpenyőben sokkal finomabb lesz minden, mint a papírvékony aluminium vacakokban. Talán egy picit biztonságosabb is az indukciós, mert ha bekapcsolva felejted (rátett edény nélkül) akkor nem történik semmi, csak annyira meleg az üveglap amennyire visszamelegszik az edénytől, illetve nem ömlik a gáz szabadon ha a kifutott folyadék eloltotta a lángot. De mondjuk a kerti grillen a vaslapos sütésnél szerintem sokkal jobb a gáztüzelés, mint az elektromos fűtőbetét (ha már egyszer nincs türelmem megvárni a faszenet....)

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

wow, tök érdekes. nem tudtam, hogy indukciósnál az is számít hol van az étel az edényben. azt hittem csak azon a részen melegít, ahol az edény van rajta.

amúgy hülye kérdés lehet, de a légkeveréses sütőben nem az lesz, hogy a port mozgatja körbe a ventilátor? :)

amúgy elvileg a gázos főzőlapnak az előnye, hogy wok-ot azon lehet csak, mert ott meg kell, hogy az edény oldalát is érje a láng.

Én mindkettőt ismerem, nagybátyámnak elektromos beépített Bosch van, 5-6 év után a főzőlap nem működik csak a sütő rész.

Én egy Mora márkájú gázos sütőt használok kb 30 éves a főzőlap is gázos. Rengeteget használom semmi baja. Ha elromlik is csak gázosat vennék, egyrészt gáz kb 4-ed annyiba kerül mint az áram

Én teljesen jól tudom szabályozni, mikor milyen meleget akarok a sütőben, nyilván ezt ki kell tapasztalni. A láng nagysága szabályozható.

Ami a gázos előnye:

  • egyszerű felépítés, nem igazán romolhat el benne semmi emiatt
  • olcsóbb az üzemeltetés, ami napi sütésnél nem mindegy
  • egyszerűen szerintem természetesebb lángon sütni.

A kerámia- és vaslapos elektromos főzőlapok időállandója sokkal nagyobb, mint az indukciós és gáz főzőlapoké. Tehát ha nagyon rotyog, a gáz és indukciós alatt lehajtod, és nem rotyog, míg a kerámia- és vaslapos még elég sokáig. Sokan ezért nem szeretjük, és vagy maradunk a gáznál vagy csak indukciósra váltunk.

Nálunk:

WHIRLPOOL    TGML 651 IX gáz főzőlap inox
Whirlpool OAS KN8V1 IX Beépíthető gőzsütő

A főzőlapnál jobb hátul van a nagy teljesítményű rózsa. Direkt olyat kerestünk, hogy ne elől kelljen kerülgetni. A legkisebb pedig jobb elől van.

Mi a különbség a teáltalad javasolt és eközött AKR 360/IX? Stabil, nem csúszkál, elférnek rajta az edények, kézrállóak a gombok?

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

Jövőhónapban építik be, épp készül a konyhabútor.

Ami különbséget látok, hogy a minéknél a nagy gázrózsa duplázva van. Belül is jön ki láng, nem csak a nagy kör szélén. Ez kibontáskor is feltűnt. Praktikusnak tűnik, nem csak a fazék szélét nyaldossa a láng, középen is kap közvetlen belőle.

Egyelőre bevált mind a kettő. Nincsenek szénné hajtva, de teszik a dolgukat. A gázrózsák lehetnének távolabb, de ezt a lap méretei korlátozzák. A rendelkezésre álló helyet szerintem jól kihasználják. Meglepetés volt a jobb hátsó gázrózsa, ami dupla rózsás. Ha igazán kell a kraft, oda lehet rakni a lábast :)

A beépített sütőt is szívesen használja feleségem. Remélem sokáig kiszolgál minket.

Bár egy háztartási gép szervizes ismerős legutóbb épp azt mondta, hogy ez a márka a legalja. Ha kihívják, nincs is pofája javítani, felesleges rákölteni olyan xarul van csinálva minden ennél a márkánál. Szerinte Bosch, AEG, Elektrolux. Ezekkel érdemes foglalkozni. Meglátjuk :)

Egyébként köszönöm, mert ez a belső lángos feature nagyon tetszik. Jó az elrendezése is. Ilyet fogok válsztani.

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

"Bakker, akik ezeket tervezik tuti nem szoktak főzni, sőt a konyha környékén sem járnak!"

 

persze, mert a kinaiak tervezik, ott meg mas a konyha.

En az indukciosra eskuszom:

 

  • 1 perc alatt felforral egy labos vizet a rizsnek..
  • Nem melegit fel mindent a kornyezeteben
  • Minden egyes lapot beallithatok mikor kapcsoljon
  • Tulmelegedesvedelem pl ha valami kifut lekapcsol azonnal
  • Gyerekzar

+1: nincs "szaga"

Egész életemben gázos főzőlap vett körül, majd két éve konyha felújításkor áthívott a haverom, hogy megmutatja az indukciós főzőlapját. Az első előny, amit kiemelt, az az volt, hogy nincs égéstermék a levegőben, az összes többit Te is felsoroltad.

A hátránya, hogy pár edényünkkel nem volt kompatibilis, azokat elajándékoztuk, és vettük újakat.

Talán még annyit tennék hozzá, hogy könnyen tisztán tartható. Ha forintosítanom kellene, havi 2-3'000 Ft-al több a rezsink (számlák alapján).

engem meg az ideg kerulget tole:
 

  • 1 perc alatt felforral egy labos vizet a rizsnek.., nem akarom tudni, hogy fozod a rizst, egy nukleris robbantas meg egy mp alatt, de ha valaminek 150 fokon fel ora kell akkor az 300fokon 15 perc alatt nem elkeszul, hanem elég, cukraszati felhasznalas ahol pl 150 fokon kell tartani valamit sokaig azt meg megertem es ismerosnek van is 1 db indukcios rozsa erre a celra(es amint lesz helyunk a konyhaban nekunk  is lesz)
  • Nem melegit fel mindent a kornyezeteben, ha a gazost rosszul hasznalod az nem a gazos problemaja, a femelegitett viz/kaja meg mindket esetben melegiti a kornyezetet
  • Minden egyes lapot beallithatok mikor kapcsoljon, el nem tudom, kepzelni, hogy ez mire jo, de legalabb ebredhetek arra, hogy mar leegett valami
  • Tulmelegedesvedelem pl ha valami kifut lekapcsol azonnal, ket kulon funkcio, a kifut valami es kikapcsol azt tudja par gazos, de ha kialszik akkor a gaznak is meg kell allnia. Tulmelegedesvedelem: ha piritok valamit nekem ne alljon meg feluton mert olyan hangulata van (igaz tortenet alapjan)
  • Gyerekzar gazosak is vannak, de nem mindegyik indukcios tudja

Cserebe ha leesik valami osszetorik (vagy akar csak egy vas serpenyot rosszul mozditok meg) , wok-ban nem lehet rajta sutni, csak indukcios kompatibilis cuccok mennek rajta ugyh az osszes stoneware kiesik, akarhabyszor rateszek egy ontottvas edenyt a szivroham kerulget, mert egyszer tuti osszetorik.

> wok-ban nem lehet rajta sutni

 

Ezt a butasagot. Lehet nem ismered a kinalatot? Csak egy pelda:

https://www.miele.hu/e/smartline-elem-cs-7641-fl-fekete-11280000-p

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En orulok, hogy kulon aruljak, ennyivel is olcsobb lehet a fozolap.

Itt megveheted csak a serpenyot kulon 130eFt-ert:

https://www.miele.hu/e/wok-serpenyo-combiset-hez-cswp-1450-7189720-p

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én is megpróbálnálak indukciós főzőlapra rábeszélni.

Nekünk is korábban gázos volt, ég és föld a kettő, soha többet nem akarok gázoson főzni.

Rohadt pontosan be lehet állitani, kb. azt is hogy hány buborék legyen forrásnál, sokkal-sokkal gyorsabb mint a gázos, időzithető külön-külön minden lap, takaritás clin-nel kb 10 mp.

És azt is nagyon szeretem, hogy letehetem a rotyogó fazék mellé a papirszalvétát, nem gyújtja meg, nincs tűzveszély.

Pár hónapja vettem sütőt, nekem ár/tudásban ez jött ki nyertesnek a saját paramétereim alapján: Gorenje BPSA6747A08X

Pirolitikus

300°C

Teleszkópos sín

Fiókos vízadagoló (gőzhöz)

Szerkesztve: 2023. 11. 03., p – 20:48

A Miele és a gőzpároló lehetőség is eddig kimaradt. Javaslat: Beépíthető, kombinált Miele indukciós 4 főzőhelyes főzőlap (Miele KM széria) alatta Miele elektromos sütő (Miele H széria). Akár közös vezérlő panellel, ami a sütőn van, a főzőlap alatt.
Továbbá a gőzpároló (DG széria) is javasolt mellé, ha szeretsz főzni. Új dimenziókat tud nyitni (párolás, blansírozás, befőzés, étel melegítés). Azt javaslom, hogy csak gőzpárolót vegyél,ne kombinált (sütő és) gőzpárolót.

"1. A főzőlap gázos lesz. Ilyet szeretnénk. A feleségem is én is. Ezzel nincs gond. De az elrendezések! Bakker, akik ezeket tervezik tuti nem szoktak főzni, sőt a konyha környékén sem járnak! Szinte az összes főzőlapnak elöl van a nagy teljesítményű gázrózsája. Hátul pedig a közepesek. Alap use case: hátul fő a főzővíz, amit néha megkavarok, elől a szósz, amit szinte folyamatosan kavarok, ízesítek. De ha elől van a nagy láng akkor majd nyúlkálok a gőz felett hátra??? Miért kell ezt az elrendezést erőltetni, nem tudom."

lattam olyant aminel oldalt van a gaz kapcsoloja, forditva kell beepiteni, fejteton lesz a felirat de pont le fogom sz*rni

Ez is megoldás. A feliratot én is leszarom, hol van. Nem azzal főzök. De a kínai tervezésben tényleg lehet valami. Elöl van a wok főzőláng. Náluk tényleg így kényelmes. Néha én is használok wok-ot*, de nem mindennap főzünk ugye bográcsost sem. :) 

*Egy kedves kollégám szakács fia emigrált a hanyatló Ausztriába és rám hagyományozott egy eredeti kínai öntöttvas csodát. Nagyon szeretem.

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

Nekünk electrolux főzőlap van, széles - 75cm, de elöl van a kis égő. Nem pont ez, de hasonló: https://www.electrolux.hu/kitchen/cooking/hobs/gas-hob/kgg75362k2/   60cm-esben is van hasonló elrendezésű.
Üveg, nem nehéz tisztitani - bár az ujjlenyomat latszik rajta. A mienk 5 éves és sérülés mentes, ismerősi körben senki nem tört még üveglapos főzőlapot.
 

Sütő: szintén electrolux, tud gőzőlni. Amit utálok benne, hogy van benne egy venti, ami a készüléket hűti (meg egy másik is, a sütőtérben légkeveréshez), és ez nem hőmérsékletre kapcsol, hanem kb 2 perccel késleltetve. Tehát ha 30C-on tésztát kelesztek, ez akkor is ott zörögne és fújná a levegőt fölöslegesen. Ráadásul a sütő nálunk pont olyan magasra van beépítve, hogy a kifújt levegő az asztalnál ülve szemmagasságba érkezik. A légkondi nem zavar, ez igen. A leirásban persze nincs megemlítve, hogy a készülék hűtés hogy működik, milyen hangos.

Szerkesztve: 2023. 11. 04., szo – 23:26

Nekem felemás főzőlapom van:

https://www.mosogatok.hu/aeg_hk634150xb_felindukcios_fozolap_453

2019-ben vettem olyan 140khuf-ert.

 

Es gőzsütőm, ami olyan 340khuf volt szintén 2019-ben:

https://www.preciz.hu/beepitheto-termekek/beepitheto-suto/gozsuto/aeg/a…

 

A főzőlap hátsó két és fél lapja kerámia az első kettő pedig indukciós. Így mindenféle edényt lehet használni. De edénytől függetlenül a vizes dolgokat (leves, tésztafőzés, kukoricafőzés, stb) az indukcióson főzzük, a kerámián meg palacsintát, és minden olyat, amihez palacsintasütő kell.

 

A gázos legnagyobb hátránya, hogy elhasználja a levegőt, és sütőnél pl. "vizes" lesz a tészta, egy normális kenyeret nem lehet benne sütni.

A főzőlapnál meg nem lehet mindig ugyanakkorára tekerni a lángot, míg az elektromosnál, ha 4-es fokozaton főzöm, akkor legközelebb is pontosan ugyanannyit kell főzni ugyanazon a fokozaton. Nem kell a láng nagyságával szemre szarakodni.

 

Itt feljebb mondták a wok edényt, hogy nem lehet indukcióson. Mielenek van 1.2Mft-ért, de lehet olcsóbban is (110eFt):

https://www.nagykonyhai.com/sku-127A6092

Emiatt ne vegyél gáztűzhelyt, mert az igazi wok főzéshez normális wok gáztűzhely jár:

https://www.ggmgastro.com/hu-hu-huf/gaz-wok-tuzhely-1-fozozonaval-27-5-…

(amin van beépített csap pl.)

 

Mind a kettőn van időzítő, a főzőlapon ki is kapcsol, a sütőn csak jelez (csipog).

 

A sütő goztisztitos, és elég gyakran ki is írja, hogy tisztítás szükséges. Érzésre kb. minden 5. sütés után. A víztartályaba csapvizet sose töltöttem. Mindig forrás vizet, vagy ha az nincs, akkor ásványvizet.

 

A maghomerot még sose használtam:(, pedig anno direkt emiatt(szuvidalashoz) választottam a drágábbik (maghomeros) modellt.

Sokkal jobban örülnék, ha lenne egy hoprofil funkció, ahol meg lehetne adni hogy hány perc legyen 100C, 140C, 190C, 210C, hogy a kenyér tésztát beteszem, és mindig ugyanolyan kenyér sülne ki, anélkül, hogy stopper órával kellene néznem. Mindezt időzítve, azaz este betenném a begyurt tésztát, megkelesztené és ki is sütné.

Minden adott hozza, tud keleszteni, aszalni, joghurt funkciója is van...

Mondjuk kelesztesnel a teszta tulkel, kidagad a formából, es megsuteskor is hatalmas buborékok lesznek, és jó vastag kemény héj.

 

Ha most építeném a konyhát, akkor mind a kettőnek tennék egy fokapcsolot, mivel mind a kettő nonstop be van kapcsolva az erintogombok miatt. És mind a kettőben megadta magát az erőlap:) (hivatalos magyar megnevezése az angol power board után), 3 hónap eltéréssel.

Azóta tudom, hogy egy 140ezres főzőlap alkatrészből összerakva olyan 500ezerre jön ki.

Mondjuk azóta legalább kiismertem a nyákot, és tudom hogy melyik 5 alkatrészt kell cserélni rajta. (furamod ez a 240->12V áramkör részlet kb. ugyanaz volt mind a főzőlapban mind a sütőben)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha Egerben élnél megtudnád mi a jelentősége... :) Országosan is a legkeményebb vízű városok közt van. Minden vízkövesedik és tönkremegy nagyon hamar. Utálom. Mivel panel így nehézkes bármilyen vízlágyító berendezés beszerelése...

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

egy időben sokat kutattam a témát. Az lett a megállapítás, tévhit. Azota több embert is ismerek, akik több évtizede fogyasztja. Kávé, leves pont az a tema, aminek jót is tesz. Telítetlen oldószer, tehát intenzívebben ki tudja hozni az ízeket. Ha az ásványi sokra gondolsz, azt nem vízzel visszük be. Szervetlen. Az élelmiszerben ott a szerves, azzal tud mit kezdeni a szervezet.

Van aki ért hozzá és van aki csinálja :)

18 éve iszom RO vizet, ami kb semmi sincs a H2O-n kívül. Az eredménye (nyilván nem csak ennek) 0 betegség, 0 szem gyógyszer. Még nátha sem és oltva sem vagyok. Szóval nagy bajt biztosan nem csinál :D

A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.

Hát itt a keménységről volt szó, ha jól értettem az meg a RO-nál nulla, ami elég lágy, már persze ha nem használsz után-sózó patront.

A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.

Szerkesztve: 2023. 11. 05., v – 15:50

Lehet, hogy fura lesz, de nézd meg az Ikában is. Mi ott vettük, igazából az Eletrolux és Whirpool gyártja nekik, a kislány aki intézte a kód alapján meg tudja mondani melyik a kettő közül. Amikor mi vettük, olcsóbb volt és több garancia járt hozzá. A köcsög Eletrolux 3 évet ad, az Ikea 5-öt ugyanarra olcsóbban.

A lapot már régen csak indukcióst használunk. Összemérhetetlenül jobb mint a többi, beleértve a gázt is. Próbálj ki egyet és soha többet nem fogsz máson főzni.

Egyetlen kivétel van, a fatüzelésű Salgó öntöttvas tűzhely :) Az beszarás jó, az enyhe füst íz, és ropogó tűz mindent visz :) A nyári konyhában van nálunk és imádom, olyan kocsonyát semmin sem lehet csinálni, mint azon :)

A tömegek sohasem szomjúhozták az igazságot. A nekik nem tetsző bizonyságok elől elfordulnak és inkább a tévedést istenítik, ha ez őket elkápráztatja. Aki illúzióba ringatja őket, úr lesz fölöttük, de áldozatuk az, aki megpróbálja őket kiábrándítani.

A felső rácsozat kialakítása miatt ilyet vettünk:

TEKA GZC 64300

Még nem törtük össze... 

Vagy a másik kérdésem: ebben a kategóriában a gőzsütők között az Eletrolux illetve a Whirlpool játszik

Whirlpool nálam permanensen feketelistára tette magát a botrányosan rossz minőségű mosógépjeivel. Ez más terméktípus, de brand-építés arról is szól, hogy egy jó termék megvásárlása után az elégedett ügyfelek szívesebben vásárolnak a brand más termékeiből is akkor ezt negatívan is érvényesíteni kell. 

Electorux mosógépben és sütőben is jó termékeket kínál. 

Pedig szerintem kb megkülönböztethetetlen a két brand egymástól, totál ugyanaz a vevőkör a célcsoportjuk. Max az fordulhat elő, hogy egyik-másik széria nem sikerül úgy valamilyen termékből.

Mosógépből ha tartós kell és túl drága a Miele, akkor rá kell szánni 50 eurót és stiftung wahrentest-et kell nézegetni. :-]

Szerkesztve: 2023. 11. 13., h – 20:20

De az elrendezések! Bakker, akik ezeket tervezik tuti nem szoktak főzni, sőt a konyha környékén sem járnak! Szinte az összes főzőlapnak elöl van a nagy teljesítményű gázrózsája. Hátul pedig a közepesek. Alap use case: hátul fő a főzővíz, amit néha megkavarok, elől a szósz, amit szinte folyamatosan kavarok, ízesítek. De ha elől van a nagy láng akkor majd nyúlkálok a gőz felett hátra??? Miért kell ezt az elrendezést erőltetni, nem tudom.

A főzővízhez kisebb teljesítményű rózsa kell, mint a szószokhoz. Nálunk indukcióson fedő nélkül kb. 800W környékén már enyhén forr a víz, 1000 W körül pedig már nagyon erősen bugyog (fedővel alacsonyabb teljesítményen is). A serpenyőben készülő ételek/szószok ~ 1400-1600 W körül szoktak nálunk készülni. A serpenyőknek nálunk 23, 21 vagy 18 cm-es allja, a kisebb méretű lábasoknak 14 cm-es, a nagyobbaknak 18 cm-es. Az indukcióson elől van egy 21 és egy 18 cm-es zónánk, hátul pedig egy 18 cm-es és egy 14 cm-es. 

Ha már topic-necromacy van, én most jutottam oda, hogy a gáz végleg kikerül a házból, mert a gázkazán megdöglött három éve, de a gáztűzhely még maradt, amíg a konyhát fel nem újítjuk, viszont pár hete hívtak, hogy cserélnének gázórát, én meg mondtam, hogy nincs értelme, inkább leszerelni jöjjenek majd, és akkor veszünk elektromos főzőlapot és sütőt.

Szóval gondolkodtunk a használati módokon, a későbbi konyhaterveken, végül arra jutottunk, hogy lesz három darab kettes főzőlap, egy indukciós, egy kerámia és egy flexi-indukciós. Egyszerűen az van, hogy az edényeink fele nem indukció-kompatibilis, illetve többek között például palacsintát sütni nehezen tudtam három különböző indukcióson, ahol próbáltam, mert ahogy vettem le, tettem vissza a palacsintasütőt, úgy állandóan ki-be kapcsolt, és nem tudta tartani a jó hőmérsékletet, meg a palacsintasütő is vékony volt, nem volt kellő hőkapacitása. Kerámián teljesen jó volt, lassan melegedett fel, de utána szakmányban tudtam sütni a palacsintát. Ezen túl a négy zóna kevés volt időnként, ha jöttek vendégek és valami komplexebb dolgot főztünk, tartottunk melegen, satöbbi. Egyben meg nem volt ilyen vagy aranyáron volt, ezek meg faék egyszerűek, van bennük időzítő, aztán annyi.

A sütőn még gondolkodom, ott 300 fokig szeretnék felmenni, legyen benne légkeverés, időzítő és nem kell semmi mást tudnia. Na, itt viszont elvesztem a választékban, mert mindent is írnak, minden funkciót, de ilyen alap dolgokat nem... :D

Minek a 300C?

 

Megnéztem a sütőt (most), tud hőlégbefúni, gőzsütni, alsó fűtőszál, felső fűtőszál, a kettő együtt, infra sütő, meg pizzasütő, meg légkeverés. Végigzongoráztam az összes sütőfunkciót, de mindegyiknél 230C a max.

 

Egyébként ha csapágyas sínt teszel bele a tepsihez (nagyon ajánlom), abba én úgy nézem, hogy teflonos-szilikonzsír van. Az 300C-on kakukk.

 

Ha süttök kenyeret, baguette-t vagy kiflit, akkor a gőzsütő funkciót én tényleg ajánlom.

A konkrét típust fentebb írtam.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kenyér öntöttvasban +1.
Mi is úgy csináljuk. Igaz sütőben ritkán. Pár darab akáccal pillanatok alatt meleg a kinti kemence.

Öntött vas serpenyőket is ajánlom. Van hőkapacitásuk, jók az indukcióson, de a teraszon benzinfőzőn vagy akár grillen, gallytűzhelyen is használhatóak, nem kényesek. Igaz, ha rendszeresen összekormozod, akkor már nem szívesen viszed be az indukciósra.

Amikor jó idő van, nem szeretünk odabent sütni. Inkább kilépünk a teraszra, sokkal jobb kint lenni.

Csak hogy legyen itt ellenpélda is a palacsinta sütésre: 10 hónapja váltottunk indukciósra (valami alap Bosch), nekünk tökéletesen szokott sikerülni az elsőtől az utolsóig, nulla hibás példánnyal. Igazából én még jobban is szeretek rajta sütni, könnyebb belőni az állandó hőfokot a 20-as skálán, mint ránézésre a lángon. Leemelés/visszarakás után <1mp alatt visszakapcsol, észre sem venni. Serpenyő: valami alap IKEÁ-s teflon.

#worksforme :)

Szerintem palacsintasütőtől is függ, meg lehet, hogy sok gyakorlással belejönnék, de gázon és kerámián teljesen jól megy, indukcióson meg szopok... ellenben egy csomó dolgot jobban tudok indukcióson, mint kerámián, szóval nekem alapvetően bejött az, hogy kétféle főzőlap van és az is, hogy az indukciósból az egyik flexi zónás. :)

Az én tapasztalatom a következő: A szomszédban felraktak egy PV rendszert (40kWpp rakatott fel a marha, mondván ingyen fog fűteni), ami "magas feszkó" miatt "nem termelt eleget" a tulaj szerint, ezért panaszt tett a szolgáltatónál. A szolgáltató pár hónap múlva lejebb állította a trafót. Most nekem az esti órákban alacsony a feszültség, és már második sütőt próbálom ki, ami nem indul el alacsony feszültségen. Az első egy Gorenje BPSA6747A08BG volt, amit végül átvittem a másik lakásomba, mondván biztos csak ez érzéken a feszültségre. Vettem egy Bosch HBA534ES0 mert minden fórumon azt írták, hogy ez kurva jó soha nem volt vele senkinek hasonló gondja. Ugyan azt csinálja: csipog, a beállított programot reszeteli, visszakapcsolom megint elkezdi a programot, aztán megint megáll... Most én tettem panaszt az alacsony feszültség miatt...

<Off>

Ha ugye a Paks2-re szánt állami milliárdoknak csak egy kis részét is hálózatfejlesztésre fordították volna hamar kiderülne, hogy nem is kell nekünk atomerőmű, mert a háztartási megújulók nagy részben fedezik a megnövekedett háztartási energiaszükségletet. Németországban járva valahogy működnek ezek a rendszerek. Vajon miért? Most NEM az ipari termelésről beszélek, mert az nagyon nem ugyanaz a téma. Nem beszélve, hogy a rezsicsöki miatt a vizes közművek is rottyon vannak. Évente több millió köbméter méretlen édesvíz folyik el. Vagy a szemétszállítás "sikeres" államosítása. Most sokkal több pénzből működik szarabbul. Amihez csak hozzányúlnak mind sikertörténet lesz...

Bocsánat az offolásért.

</Off>

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

― Philip K. Dick

"a háztartási megújulók nagy részben fedezik a megnövekedett háztartási energiaszükségletet. Németországban járva valahogy működnek ezek a rendszerek. Vajon miért" - Van saját, illetve "bérelt" tárolós kapacitásuk, illetve van határátmeneteken megfelelő teljesítményű kapcsolatuk - például a Franciák felé/felől, ahonnan (fújfújfújatomenergia) jellemzően atomerőművi termelésből kapnak energiát.
 

Van saját, illetve "bérelt" tárolós kapacitásuk, illetve van határátmeneteken megfelelő teljesítményű kapcsolatuk - például a Franciák felé/felől, ahonnan (fújfújfújatomenergia) jellemzően atomerőművi termelésből kapnak energiát.

Ez amúgy a franciáknak az érdeke elsősorban, mert a napi szinten szabályozhatatlan termelésüket kénytelenek exportálni nyomott áron, ugyanis a völgyidőszaki fogyasztásuknál lényegesen nagyobb a fix termelésük, cserébe nem tudnak értelmes arányú megújulót rendszerbe állítani, így nyomott árú exportra és időszakosan drága importra kényszerünek, hogy le tudják fedni a fogyasztásukat. A cross-border forgalom nélkül gyakorlatilag megállna a villamos hálózatuk, mert nem tudnák lekövetni a saját termeléssel a fogyasztást. Például jelenleg ~38 GW a nukleáris termelés, ami nagyjából plusz-mínusz 1 GW körül szabályozható igen lassan, a völgyidőszakuk meg ~33 GW fogyasztás, a csúcsidőszak ~50 GW, tehát minden más termelőt leszámítva exportálniuk kell völgyidőszakban, csúcsidőszakban meg nyáron tipikusan importra szorulnak, amikor se a pumped storage nem működik víz nélkül, se az atomerőműveket nem tudják jól hűteni.

A németek ezzel ellentétben nagyon jól megvannak a franciák nélkül, például tavaly és tavalyelőtt a franciák hónapokon át importőrök voltak a németek felől, mert a szárazság, a nagy nyári meleg és a karbantartások miatt több erőművük és tárolójuk állt, mint amennyi a fogyasztásukat fedezte volna.

Amit írtál, az nagyjából 10-15 éve volt igaz, azóta gyökeresen változott a helyzet.

Az utóbbi két-három év napelem telepítései miatt itt is volt ebből pampogás, az utca elején - ahol én vagyok, 239-243 V szokott lenni, az utca végén meg mértek már 180 voltot is, amikor mindenki klímával fűtött, amitől kikapcsolt több fogyasztó is, meg mértek már 260 voltot is, mert egy vagy több hülye megberhelte az invertert, amitől szintén kikapcsolt több fogyasztó is (meg döglött is pár). Nálam elől nincs nagy változás, mert a trafó eléggé keményen tartja a 240 voltot, a végén viszont durván jelentkezik ez az össznépi kibaszós játék...

A szolgáltató tud telepíteni IVR-t - három fázisú automatikus szabályozású autotranszformátort, de ennek van költsége, amit valakinek fizetnie kell, a napelemeseket politikai okokból nem lehet baszogatni, a hálózathasználati díj nem fedezi a költségeket, a néptől nem lehet beszedni, marad az, hogy a cégeknek kurva drága a villany, aztán abból finanszíroznak ilyet (a kurva drága céges villany meg ugye inflációt emel és versenyképességet csökkent).

mert egy vagy több hülye megberhelte az invertert

Azért az engem is baszna, ha milliós nagyságrendben beruháznék, aztán nem tudnék visszatermelni, borulna a megtérülés.
Meg groteszk is, hogy ott van a megújuló, és inkább lekapcsol az inverter, nem engedi rá a hálózatra.

Szerintem egyébként egy áramszolgáltató nem csak egy szimpla cég, hanem közmű. Nem szabadna pusztán a nettó üzleti alapon hozni a döntéseket. Meg ha nyomjuk a napelemet, akkor legyen hozzá infrastruktúra is. Talán hülyeség volt a szaldót nyomni - így nem a kiegyensúlyozott termelésre optimalizálnak az emberek, hanem a nagy csúcsokra, hogy nyáron minél többet betoljanak, amit majd kivesznek, amikor akarnak...

Azért az engem is baszna, ha milliós nagyságrendben beruháznék, aztán nem tudnék visszatermelni, borulna a megtérülés.

A helyzet az, hogy a fizikát megbaszni nem lehet, a közgazdaságtant is csak átmenetileg, amíg hátramegy és felcsatolja az ipari műfaszt, amivel egy év múlva megbasz... szóval valakinek fizetnie kell a hálózat bővítését. A napelemesek nem fizették ezt ki, sőt, csináltak egy beruházást, ami csak nekik jó, mindenki másnak különböző szintű veszteséget okoz.

Szerintem egyébként egy áramszolgáltató nem csak egy szimpla cég, hanem közmű. Nem szabadna pusztán a nettó üzleti alapon hozni a döntéseket.

Akkor vissza kell államosítani az egész kócerájt, mert anno ugye sikeres volt az állam ezen a piacon.

Talán hülyeség volt a szaldót nyomni - így nem a kiegyensúlyozott termelésre optimalizálnak az emberek, hanem a nagy csúcsokra, hogy nyáron minél többet betoljanak, amit majd kivesznek, amikor akarnak...

A szaldó addig volt hasznos, amíg összesen volt 400-500 MW kapacitás telepítve, vagyis nagyjából 2018 környékéig, addig nem okozott különösebb hálózati problémákat. Utána nagyon gyorsan ki kellett volna találni egyéb elszámolást, csak politikai okokból húzták-halasztották és nyomták szokás szerint a dolgot ész nélkül.

+1: túl lett tolva a napelem, ész nélkül kötötték a szaldós szerződéseket. És ahogy írod, igazságtalan is mindenki mással szemben az elszámolás.

A fizikát lehet, hogy nem lehet megbaszni, az embereket viszont beetették: az lett nekik mondva, hogy ez és ez a rendszer ennyit és ennyit fog visszatermelni. Aztán amikor látja, hogy borul a matek, és amikor elmondják neki, hogy mindezt azért, mert ki lett vele baszva, hát persze, hogy ott avatkozik be, ahol tud.

Egyébként az is durva, hogy 260 V már sok annak az eszköznek, aminek 240 V még oké. Az aktív PFC-s kapcsolóüzemű tápok eleve elmennek 110...250V bemenetről, így az alacsony feszültségnek sem kellene gondot okoznia - lévén az aktív PFC nagyon leegyszerűsítve egy ,,másképp programozott step-up konverter" (persze lakossági eszközökben nincs mindenhol aktív PFC). Ez is lehet egy irány, hogy jó, ne legyenek drága eszközök az infrastruktúrában, de akkor az eszközök legyenek toleránsak.
Az indukciós főzőlapokban nem tudom, milyen konverter van, de lehetne toleránsabban programozni: pl. ne tiltson le, csak vegye vissza a power-t, ha beesik a fesz.

Nem kell a közműveket visszaállamosítani, de ellenőrizni a működésüket igenis kellene. Ezeknek a cégeknek nem a profittermelés lenne az elsődleges feladatuk, hanem korszerű szolgáltatás nyújtása a lakosság számára. Nincs baj azzal, ha profit is keletkezik, de nem szabadna ennek lennie a kizárólagos vezérelvnek imho.

Nem kell a közműveket visszaállamosítani, de ellenőrizni a működésüket igenis kellene. Ezeknek a cégeknek nem a profittermelés lenne az elsődleges feladatuk, hanem korszerű szolgáltatás nyújtása a lakosság számára. Nincs baj azzal, ha profit is keletkezik, de nem szabadna ennek lennie a kizárólagos vezérelvnek imho.

Szerinted hogy kellene lennie? A rezsicsökkentés ismeretében hogyan képzeled el ezt? Mert ellenőrizve vannak, plusz hatósági áras minden is és szolgáltatási kötelezettségük van a lakosság felé. Lásd, például, több mint 20 éve nettó 3600 forint a hálózatfejlesztési hozzájárulás, pedig 20 év alatt a nominális bér ötször annyi lett és volt azóta ~300 százalékos infláció is, szóval a reális hálózatfejlesztési hozzájárulás valahol nettó 10 és 15 ezer között kellene legyen. Ebből következően veszteséges minden hálózatbővítés, ilyen politikai környezetben értelmes cég nem fejleszt, mert semmi értelme. A cégeken beszedik azt, amit a lakosságon nem tudnak és a kötelező minimumot hozzák. Ha a te nyakadba ülne így az állam, te is ezt tennéd.

Szerintem állami stratégiának kellene lenni és ha a napelemet nyomják, akkor a hálózatfejlesztést is ennek megfelelően kellett volna tervezni.
Vagy ha tudni lehetett, hogy a hálózatfejlesztés nem fog menni, mert nincs rá pénz, akkor miért kellett ösztönözni a csúcstermelésre optimalizált kiserőművek létesítését?

Már az is jó lenne, ha lenne egyáltalán bármilyen stratégia.

Nekünk pl. a hálózatfejlesztési hozzájárulás lassan többe kerül, mint a villany, amit elfogyasztunk. (Pedig nincs napelemünk, egyszerűen csak keveset fogyasztunk.) Ezt is valahogy arányosan kellene; többet terhelni azokra, akik többet fogyasztanak.
 

Szerintem állami stratégiának kellene lenni és ha a napelemet nyomják, akkor a hálózatfejlesztést is ennek megfelelően kellett volna tervezni.

Ja, nyilván. Rezsicsökkentés mellett, persze. És ki fizeti ilyenkor a hálózatfejlesztést meg az ilyesmit? A stratégia kevés, pénzt kell mellé tenni.

Vagy ha tudni lehetett, hogy a hálózatfejlesztés nem fog menni, mert nincs rá pénz, akkor miért kellett ösztönözni a csúcstermelésre optimalizált kiserőművek létesítését?

Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg önkormányzati és parlamenti képviselőjét.

Nekünk pl. a hálózatfejlesztési hozzájárulás lassan többe kerül, mint a villany, amit elfogyasztunk.

A hálózatfejlesztési hozzájárulás az új mérőhelynél vagy bővítésnél van 32 amper felett, ezt egyszer kell kifizetni. Amire te gondolsz, az az elosztói alapdíj (bruttó 1836 forint évente, ennél vélhetően lényegesen többet fogyasztasz) vagy ott van a rendszerhasználati díj, ami így se fedezi a költségeket, de ez meg fogyasztással arányos. Szóval nem tudom, mire gondolsz.

A rendszerhasználati díjra gondolok, ami van, hogy több, mint az elfogyasztott villamos energia költsége.

Nem van, hogy, hanem ez lett a sztenderd. Az oka: a rendszerhasználati díjat nem adja oda neked a szolgáltató, amikor a napelemmel te termelsz az ő hálózatukra. Csak a villamosenergia díját fizetik ki. Ami 2020 előtt még a jelentős tényező volt az áramszámlában. Aztán hogy-hogynem 2022-re megfordult a sorrend: a villany egységára lett a kevés, a rendszerhasználati díj meg felment a villany korábbi egységára közelébe. Csak h. ne érje meg a lakossági visszatáplálás senkinek, a saját felhasználáson felül. 

nekem az rémlik, hogy a rendszerelosztói szféra egy alapvetően EU-s előírások által szabadpiacnak minősített dolog, s az eu-tól fosva nem lehet ott túl sokáig, végtelenül alacsony árakat fixálni.

de ez csak valami back-of-my-head emlék, nem kerestem most utána.

Nem kell kibaszasnak nevezni, de ha jol remlik, tenyleg a napelemes trend miatt lett ilyen, nem?

Nem, ahogy írtam már: a rezsicsökkentéssel fixálták a lakossági árat ~36 forintra 2014 elején és ahogy telt az idő, triplázódtak a költségek, az nem csapódhatott le a lakossági árban, viszont mivel ketté van választva az energiaszolgáltató és a rendszerüzemeltető, a rendszerüzemeltetők pedig nem állami cégek, amik nem vállalták be a veszteséget (lásd szabadpiac), ezért az energiaszolgáltató MVM csoport vállalta be, hogy lenyeli a rezsicsökkentés miatti veszteséget. Ezért csökkent le az energiadíj részaránya a rezsicsökkentett áron belül, mert a kettő összege ~36 forint kell legyen, függetlenül attól, hogy mennyi az energia ára és mennyi a rendszer fejlesztési és fenntartási költsége, viszont a két szám közül az egyik hihetően szabadpiaci kell legyen.

ezért:

Az oka: a rendszerhasználati díjat nem adja oda neked a szolgáltató, amikor a napelemmel te termelsz az ő hálózatukra. Csak a villamosenergia díját fizetik ki. Ami 2020 előtt még a jelentős tényező volt az áramszámlában. Aztán hogy-hogynem 2022-re megfordult a sorrend: a villany egységára lett a kevés, a rendszerhasználati díj meg felment a villany korábbi egységára közelébe. Csak h. ne érje meg a lakossági visszatáplálás senkinek, a saját felhasználáson felül. 

egyébként ~10 napja vettem kézbe életem első saját villanyszámláját; de nem ez a része az alusisakos, hanem a csak a napelemesekkel való kibaszás miatt változott így blokk. bár más talán nincs is abban a hozzászólásban.

A visszatáplálás során talán nem használod a hálózatot, mint infrastruktúrát? Az a hálózatot üzemeltető, fenntartó cég(rész) bevétele arra, hogy legyen drót a fogyasztásmérődig, hogy legyen a mért oldalon adott rendelkezésre állással villamosenergia, ha nincs saját termelésed - a másik irányból sem az kapja, aki a villamosenergiát megtermeli.

Mondjuk ez a vissziranyu rendszerhasználati dij a kétszer lenyuzott medvebor tipikus esete - egyszer már kifizettette a szolgáltató a hálózatfejlesztési dijat, amikor bekottetted a villanyt, aztán megint kifizetteti, amikor küldöd a droton a petrót - pedig a drót nem kopik el attól, hogy zsal rajta a petró, ergo kvázi levegőadó,  ami jól jövedelmez a szektorban lévő cégeknek.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Persze, .int ahogy a te napelemes hálózatod is - ja, hogy azért nem jár neked használati díj.. így jártál, mert nem vagy abban a szituban, hogy te diktalhasd a feltételeket, de ettől még ez nem gömbölyű, ugye? ;)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nincs napelemes hálózatod.

Tegyük fel, hogy hordóban kell vinni az energiát, ha neked kell, akkor megtöltik a hordót, kihozza hozzád egy teherautó, kifizeted a hordóban lévő energia és a teherautós szállítás költségét. Ha te is töltesz hordót, akkor megtöltöd és valaki más fizet azért, hogy elvigye őhozzá a teherautó. Miért gondolod úgy, hogy ez utóbbi esetben a vevő ki kell fizesse a teherautót, ami elviszi hozzá a hordót tőled, és te nem csak a hordó árát kapot meg, hanem azt a pénzt is, amit a fuvarosnak fizetne a vevő?

Ha te adod a hordó tartalmát, akkor vagy te állapitod meg hogy mennyibe került a belevaló cuccos az alapján amennyi költséged volt vele (slag, energia, csaptelep, slagolo ember, kutfuro, stb.), vagy az átvevő megmondja hogy mennyit ad érte, ha teszik ha nem, ez van. Most itthon az utóbbi van.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha te adod a hordó tartalmát, akkor vagy te állapitod meg hogy mennyibe került a belevaló cuccos az alapján amennyi költséged volt vele (slag, energia, csaptelep, slagolo ember, kutfuro, stb.), vagy az átvevő megmondja hogy mennyit ad érte, ha teszik ha nem, ez van.

Egyrészt onnan indultunk, hogy amikor termelsz, akkor "azért nem jár neked használati díj", és ez mekkora kibaszás. Sikerült megérteni, hogy miért nem jár vagy még gondolkodsz rajta?

Másrészt nem te állapítod meg, hanem a piac, vagyis a vevő. Hiába akarod sok pénzért adni, ha túltermelés van és negatív ára van az energiának, akkor a vevő nem tőled fogja megvenni.

Most itthon az utóbbi van.

Itthon nem halloween, hanem rezsicsökkentés van. Szerinted van bármi értelme összevetni egy 100 százalékban politika-vezérelt (=magyarországi) árazást piaci alapú (~külföldi) árazással? Ha igen, akkor megérkeztünk oda, hogy az ország lakosságának jelentős része teljesen elbutult...

Amúgy, oké, legyen piaci ár. Szeretnél például fizetni a mai nap azért, hogy 12 és 17 óra között visszatermelsz a hálózatra? Mert a piaci ezt is jelenti például, 12 órakor -2,56 EUR/MWh a hazai tőzsdei ár, 15 órakor -25,23 EUR/MWh lesz. Vagyis, ha termelsz monduk 10 kW teljesítményen, akkor 12 és 17 közötti termelésedért (~a napelemes csúcstermelés) fizetned kellene 0,777 EUR pénzt a visszatöltött 60 kWh energiáért, szóval nemhogy 5 forintot nem kapnál egy kWh után, hanem még fizetned kellene 5 forintot minden egyes kWh után. Ezt akarod?

A hazai kialakult torz rendszer eleve nem alkalmas arra, hogy egyenrangú feltételekkel lehessen részt venni benne, termelőket, felhasználóként egyaránt szopatva van mindenki, értem én, hogy mit akarsz mondani, de korrektnek ne kelljen már tartanom.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem igazán derült ki... illetve annyi, hogy se piaci árat nem akarsz kapni, se a jelenlegi nem jó és sehogy se lenne jó, az volt a jó, amikor éves szaldó volt, csak akkor meg ugye az általad okozott veszteség van szétterítve a lakosságon, a nyereség meg mind a tied. Ez nyilván neked nagyon jó, csak se fizikailag, se közgazdaságtanilag nem fenntartható helyzet úgy nagyából 5 éve.

Igazából te Lölö szeretnél lenni napelem ügyben, szóval neked nem a Lölö, mint jelenség a probléma, hanem az, hogy neked nem jut belőle.

Én adnám a szabadpiacot, de tényleg kell neked az, hogy mondjuk tegnap ~3 Ft-ot adott a piac egy kWh áramért délután ~1 felé, és télen vissza kell vásárolnod ennek a ~húszsorosán?

Most az állam csinálja ezt meg neked, az én adómból. Ráadásul még a túltermelésedet is a piaci ár felett veszi át, mert #osztogatás.

Én adnám a szabadpiacot, de tényleg kell neked az, hogy mondjuk tegnap ~3 Ft-ot adott a piac egy kWh áramért délután ~1 felé, és télen vissza kell vásárolnod ennek a ~húszsorosán?

Ezt nevezik szocializmusnak, amit 1990-ben szerettünk volna eltemetni!

Figyu! Finnországban piaci árazása van az áramnak. A felhasználó a szolgáltató App-jában megnézheti, hogy éppen mennyiért kapja a következő 5 percben az áramot. Néhány nap után megtanulja, hogy mikor kapcsolja be a mosógépet, mikor kezdjen indítsa el a sütőt? És kurva jól működik minden piaci alapon! Máshol nem tudom miként működik, de az a rezsicsökkentési bulldhit máshol nem szokás. A polgár képes használni az agyát, nem kell hogy Orbán segítsen!

ah, félreértettél/félreértettelek. én adnám ezt, jöjjön csak.

nem is én hőbörgök fent, hogy augusztusban délután egykor a napelemes termelést nem annyiért veszi meg az állam, mint amennyiért decemberben hajnal kettőkor odaadja.

szerk.: Az eredeti kommentem azt akarta kifigurázni, hogy zitev már most azon problémázik, hogy ~5 Ft-ot adnak neki 1 kWh-ért, és 36 Ft-ért veheti vissza, időponttol függetlenül - miközben, ha nem ez lenne, hanem ő döntené el, akarja-e adott áron eladni (link), akkor sokkal kevesebbet kapna a napelemes áramáért nyáron (esetleg fizetnie is kellene, hogy elvigyék a termelését), télen meg sokkal drágábban tudna áramot venni, mint most.

Ez a fajta érvelés abnol indul ki, hogy mivel eddig mindenki így csinálta, ez nem is lehetne ennél jobb, korrektebb és nem is érdemes foglalkozni a kérdéssel, fogadja el mindenki, hogy ez így fasza. Kozben meg ha szetnezunk nyugat európában, azt látjuk hogy nem 5Ft/kW a vissziranyu áramdíj, és próbálják igazságosabbá tenni a rendszert, érdekeltté téve a felhasználókat, hogy törekedjenek optimalizálni a saját fogyasztásukat ilyen olyan technikákkal (erkelynapelem, stb.). De te szerinted mindenki hülye, aki nem úgy csinálja mint ahogy itthon történik, okker..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ez a fajta érvelés abnol indul ki

Ez az érvelés abból indul ki, hogy lófaszt se érted az egész dolog működést, de azért nagyon sommás véleményed van.

Kozben meg ha szetnezunk nyugat európában, azt látjuk hogy nem 5Ft/kW a vissziranyu áramdíj

Egyrészt rámutatnál, hogy melyik országban van rezsicsökkentés? Másrészt van több ország, ahol nemhogy 5 forintnyi eurót nem adnak, hanem a napelemes termelőnek kell fizetne, ha épp akkor termel, amikor negatív ára van az energiának.

De te szerinted mindenki hülye, aki nem úgy csinálja mint ahogy itthon történik, okker..

Neked vannak valamilyen hülye elképzeléseid, amikor összegyúrod a rezsicsökkentett faszságot valami olyan bevétellel, ami eredményeképp a veszteséget szét kell teríteni a lakosság egészén (vö. plusz adó és növekvő államadósság), miközben a nyereséget fizessék ki, sőt, olyan nyereséget fizesenek ki, aminek semmi alapja nincs (rendszerhasználati díjat is, ugye).

Az oka: a rendszerhasználati díjat nem adja oda neked a szolgáltató, amikor a napelemmel te termelsz az ő hálózatukra.

Miért adná oda neked? Ha veszel egy teherautónyi sódert, akkor kifizeted a sódert és a fuvart. Ha nem kell és eladod a sódert, akkor a vevő miért adna neked annyi pénzt, mint amennyi a sóder + a fuvar volt? Vagy hogy gondolod?

Aztán hogy-hogynem 2022-re megfordult a sorrend: a villany egységára lett a kevés, a rendszerhasználati díj meg felment a villany korábbi egységára közelébe.

Az történt, hogy a rezsicsökkentéssel fixálták a lakossági árat ~36 forintra 2014 elején és ahogy telt az idő, triplázódtak a költségek, az nem csapódhatott le a lakossági árban, viszont mivel ketté van választva az energiaszolgáltató és a rendszerüzemeltető, a rendszerüzemeltetők pedig nem állami cégek, amik nem vállalták be a veszteséget, ezért az energiaszolgáltató MVM csoport vállalta be, hogy lenyeli a rezsicsökkentés miatti veszteséget. Ezért csökkent le az energiadíj részaránya a rezsicsökkentett áron belül.

Ha nem lett volna rezsicsökkentés, akkor most valahol 60-70 forint között lenne egy kWh, 40-60 százalék arányban rendszerhasználati- és energiadíjakkal.

Csak h. ne érje meg a lakossági visszatáplálás senkinek, a saját felhasználáson felül. 

Ennek sok köze nincs ehhez, illetve annyi, hogy kurva sok hálózatfejlesztés kellene, amit senki nem akar kifizetni, de leginkább a napelemesek nem akarják kifizetni. A jelenlegi rendszerhasználati díj se fedezi a rendszerhasználati költségeket, keresztfinanszírozva van az ipari fogyasztók többletköltségeivel.

Nagyjából 6000 milliárd forintot kellene rászánni a hálózat fejlesztésére, ami mondjuk nem olyan rettentően nagy pénz, ha elosztjuk 10 évre, mert ennyi idő alatt fogyott ~370 TWh villamos energia, ez 16 forint minden egyes kWh fogyasztáshoz. Ennyi hiányzik a rendszerből a rezsicsökkentés hatására. Nem csak villanynál, víznél is ez van, ott 7000 milliárd forint kellene a víz- és szennyvíz hálózat fejlesztésére.

A probléma az, hogy elmentünk a falig, itt van ez a 13000 milliárd forintos szargalacsin, amit évekig hajtott maga előtt az ország, és most ki kellene fizetni. Mondjuk ehelyett inkább repteret vettek, mert az fontosabb, ugye, prioritások.

Egyébként az is durva, hogy 260 V már sok annak az eszköznek, aminek 240 V még oké.

Ez egy zöldség, bocs. Eleve 230 V +- x% a tűrés, ráadásul ez egy csak középérték a szinusz miatt. Továbbá ami ma 240 V, az holnap 260 V, holnap után meg 270 V. Hol állunk meg? Középfeszt mindenhová?

Csatlakozási ponton mérve (értsd villanyóra után egyből) ~192V a fázisfeszültség, némi eltéréssel minden fázison. Ebből még lejön néhány tized volt, mint belső veszteség. Én a tarfókörzet legvégén vagyok, de olyan a topológia, hogy a kérdéses  szomszédom majdnem az elején. De ez engem nagyon nem érdekel, vissza fogják venni a feszültséget hogy a szabványnak megfeleljen...

Szerkesztve: 2024. 06. 05., sze – 15:11

Siemens indukciós főzőlap, soha többet gázrózsa. Ha cserés lesz, akkor 90 széleset választok több szempont miatt is. Sütő elektromos, szintén Siemens, tudja amit kell: süt :D

A pirolitikus tisztítás viszont szart se ér (na jó vmit azért igen). Jó lenne ha a 4-500 fokot tudná, de ilyet kb csak pizzakemence meg ipari sütő produkál.

Ez is olyan, mint az autók, meg sok minden más. Lehet keseregni, hogy régen minden jobb volt, de sajna ez van. Kénytelen vagy olyat venni, amit gyártanak.

Én is az indukciósat preferálnám. Gyorsabb. Sütőben meg az elektromosat, mert szintén gyorsabb. De a gázzal sincs bajom, főleg ha nem kis fűtőértékű, el lehet vele lenni. Kicsit rosszabb az energiahatékonysága, de az ára kompenzálja, bár kicsit szarabb takarítani. Kinek mi a favoritja, mivel tud legjobban főzni. Esetleg a gáz még akkor lehet segítség, ha valaki egész nap főz, mondjuk több főre, meg eladásra.

Egyet nem szeretek, ha fokozatokban állítható elektromos tűzhely van valahol, mint az előző angol albérletben. Na, az nagyon szar, hogy csak 5-6 fokozatban lehetett állítani, az egyik fokozaton nem fő-sül rendesen, a másik fokozat már túl sok neki, meg ha az ember fokozatot vált, akkor nagy fáziskéséssel követi le a lap meg az edény/kaja. A mostani bérletben meg az elektromos sütő nem megy, levágja a biztosítékot, nem tudom miért nem javíttatják meg. Fontolgatom, hogy veszek légsütőt, de már nem tervezem sokat maradni, így még nem ruháztam be rá.

A másik kényes pontom, sok bérletben meg irodákban az igénytelen, kicsi, egyenetlenül melegítő (az étel egyes részei megégnek, más részek nyersek maradnak), fos, noname, kínai mikrók. Pedig nem vagyok márkasznob, nem muszáj, hogy Samsung vagy Bosch legyen, meg 5 milló W-os, de legyen normális térfogata, meg egyenletesen, normálisan állítható fokozatokban főzzön-melegítsen. Nem is értem, olyan régi találmány, mára már a legfosabb gyártó legrosszabb modelljének is tökéletesnek kéne legyen. Sütő szintén, egy fém kaszni, meg 1-2 nagy ellenállás-izzó, most mit lehet azon elrontani? Kínaiaknak sikerül azért, jár is a simi a buksijukra.

Ami még itt kint az angoloknál zavar, és ez minden háztartásban, hogy a hideg éghajlat és a rossz szigetelés, penészedés ellenére, ami általános, nem tartanak ruhaszárítót, sem ruhaszárítós mosógépet, a ruhák nem száradnak meg, meg penészedést okoznak, de akkor se vesznek, mert élvezik, hogy rághatják a szart. Pedig a magyar fizetések többszörösét keresik, bőven lenne rá pénz, de ízlik nekik a saját szarjuk, ahogy rágják, szépen szétkenegetik a fogsorukon, és meg is tapad, mint a Nutella, és imádják, hogy jó erős, keserű, savanyú íze van, még egy kis só, hagyma is mehet rá ízfokozónak, akkor elmegy lecsónak is. Ugyanezt csinálják fűtésnél is.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)