szz blogja

Korcsolya

Néhány napja elfáradt a bal korcsolyacipőm és ilyenné lett; letört a fém része.

Ha valakinek netán épp van egy 48-as bal korcsolyacipője, vagy ötlete arra, hogy ilyet hol javítanak (Budapest környékén), azt örömmel venném. ("Csúnya" javítás is megfelel, csak működjön.)

Fekete füstöt okádó autó

A múltkor láttam az autópályán egy döbbenetes fekete füstöt okádó autót. Gondoltam, utánajárok a dolognak, és (nem kevés felderítő munka után) el tudtam juttatni a megfelelő helyre a bejelentésemet, rendszámostul. Az derült ki, hogy ebben a mai hazai rendszerben nincs mód arra, hogy egy magánszemély rámutasson egy nyilvánvalóan környezetszennyező járműre és eljárást indítson ez ügyben.

Douglas McIlroy

Valahogy elém hozta az élet ennek a jóembernek a nevét: https://en.wikipedia.org/wiki/Douglas_McIlroy
Micsoda fazon! Nem is gondoltam, hogy egyazon emberhez fűződik olyan unix alapprogramok megírása, mint a sort, diff, tr, echo, no meg a még alapabb pipe (| és tee).

(Az persze lehet, hogy a ma használatos linuxos sort az már mástól ered, legalábbis a man sort ezt mondja: AUTHOR – Written by Mike Haertel and Paul Eggert.)

https://www.cs.dartmouth.edu/~doug

Miért relé?

Az merült föl bennem, hogy a XXI. században muszáj-e reléket használni egy lift vezérléséhez...

Lehet, hogy van olyan szempont, magas feszültség stb., ami miatt igen, de azért gyanús nekem ez.

Hibakeresés

Ubuntu 20.04, nyomtató

Hogy milyen nyögvenyelős volt ma egy nyomtatót felvenni a gépemhez, hihetetlen. Nem új a nyomtató, és USB-n kapcsolódik a géphez, de a régebbi Ubuntu simán vette az akadályt anno. Itt meg felismerte (Epson Stylus DX9400F), akart is letölteni hozzá magának drivert, telepítette is, de végül is nem ment a nyomtatás. Manuálisan kellett az epson-inkjet-printer-escpr_1.4.1-1lsb3.2_amd64.deb fájlt telepíteni, ami valahogy előjött a  https://www.openprinting.org/printer/Epson/Epson-Stylus_DX9400F révén, és utána már ment. Kiábrándítóan időigényes volt.

Mobile first

Létezik az, hogy valamely alkalmazásból a mobil verzió jobban működik, mint a desktop (webes)?

Pl. állítólag a bandlab.com / android / ios ilyen. Hitetlenkedve hallgatom... Ráadásul a késlekedés (latency) merül föl szempontként.

Van másról is tapasztalatotok, ahol a mobil verziót ajánlott(abb) használni?

NetGuard

A múltkor belenéztem a https://maganelet.hu oldal kínálatába, hogy miket mond "operációs rendszer" témában - https://maganelet.hu/operacios-rendszerek – és találtam valamit, ami újdonság volt. A NetGuard https://www.netguard.me nemcsak amiatt vált be, mert fontosnak tartom, hogy az alkalmazások ne "telefonáljanak haza", hanem mert pofonegyszerű megoldást nyújt a reklámblokkolásra.

NetGuard

Számos alkalmazás (többnyire játék) itt-ott bannercsíkokon vagy akár teljes képernyőn hoz reklámokat, melyek egy idő után bosszantóak. Egy időben netkapcsolat nélkül használtam ezeket, de aztán már meguntam, hogy erre figyeljek. Viszont a NetGuard lehetővé teszi, hogy alkalmazásonként megmondjuk, hogy melyik használhat netet (és milyet), és melyik nem. Mindenkinek ajánlom! (Egy VPN-t alakít ki, és azon keresztül intézkedik, de erre nem kell külön figyelnünk, csak jó tudni.) A kétféle síkidom (wifi-szerű körcikk és mobil-térerő-szerű háromszög) a korlátlan, illetve a korlátos internetkapcsolatra utal jobboldalt.

Itt jön szóba egy másik kérdés, amellyel egy Lenovo tablet belakása kapcsán botlottam. Szereztem hozzá megfelelő kábelt, hogy lehessen vezetékes Ethernet kapcsolattal is használni, ám nagy meglepetésemre kábellel nem ment sem a Netflix, sem az HBO-GO. Mintha azt vette volna a fejébe a tablet, hogy a wifi a "korlátlan", minden más a "korlátos" net (beleértve a vezetékest is). Lehet ezen változtatni?

Autómegosztás és még valami

Ha Budapest vagy Prága környékén élsz, érdemes lehet regisztrálni a GreenGo szolgáltatásra vagy valamelyik másik autómegosztóra.

Kicsit macerás a regisztráció, jogsi fénykép, személyi ig. fénykép, saját fénykép, bankszámla adatok, cím adatok kellenek, tehát 10-15 percet érdemes rászánni, de szerintem megéri.

Ugyanilyen jelleggel lehet Bubira (bicikli) vagy elekromos rollerre (Lime) is feliratkozni, vagy más autószolgáltatásra (bár a Mol Limo 6e Ft-ot kér a regisztrációért, ami aztán leutazható; a BMW-s ShareNow regisztráció ingyenes, de aztán drága; a GreenGo regisztráció 4900 Ft).

Néhány érdekesség itt olvasható még e témáról: https://taxiapp.blog.hu/2019/08/31/greengo_vs_mol_limo_vs_drivenow

---

Ami miatt ezt a bejegyzést írni kezdtem, az a StreetCrowd alkalmazás.

Tipikusan olyan ügy ez, aminek a hallatán az ember a homlokára csap, hogy "de kár, hogy nem én találtam ki, mert annyira kézenfekvő!".

Az autómegosztás egyik hatása, hogy szerteszét fognak elhelyezkedni az autók, és nem pont ott lesznek, ahol igény van rá. Ennek korrigálása vagy fizetett dolgozókkal oldható meg, vagy – és itt ugrik a majom a vízbe – épp arra járó önkéntesekkel. Akik ezért (jó esetben, ha minden szabályt betartanak (pl. nem hajtanak túl gyorsan, vagy nem haladnak másik GreenGo-s közvetlen közelében)) némi pénzt és Greengo utazási időt kapnak. De a lényeg talán nem is ez, hanem: ha kíváncsi vagy erre az elektromos autóra, akkor ily módon ingyen kipróbálhatod. Esetleg épp útba is eshet a "mozgatási cél". S ezzel az utazóközösség javát is szolgálod. No meg, ha munka nélkül vagy és tudsz vezetni, ez egyfajta "minimáljövedelem", pl. diákoknak is kiváló.

Ráadásul nincs összekapcsolva közvetenül a StreetCrowd és a GreenGo – bármely más hasonló cég is bekapcsolódhat. No meg az sem utolsó, hogy nem tud senki "lepontozni" (mint mondjuk Über vagy hasonlók esetében).

Adatbázis-dump méretek

Meglepett, hogy az INSERT-ekkel (azaz a --column-inserts révén készült) PostgreSQL dump kisebb méretű zippelve, mint a COPY révén készített változat.
(Persze tömörítetlenül fordított a helyzet.)

Tömörítetlenül:

32004K - COPY
33546K - INSERT

Tömörítve:

2979505 - COPY
2907535 - INSERT

Qilive Q.8421 billentyűzetet NE

Vettem az Auchanban egy "saját márkás" kivilágított billentyűzetet 5e-ért, de kár volt.

Persze ki volt írva,  hogy a járványügyi helyzet miatt terméket nem vesznek vissza, úgyhogy ebben a tudatban vettem meg.

Igazából az a bajom vele, hogy jóval kisebb az enter a szokásosnál, ellenben az ű jóval nagyobb és nem a megszokott helyen van. Gyakran melléütök emiatt, és ű megy az enter helyett (vagy előtt).

Meg valahogy irtó magasak a billentyűk, hosszú a leütési "út".

Ha valaki ezt szereti és Budapesten/Győrben él, szívesen odaadom egyszer (ingyen).

Mindenesetre nem ajánlom, hogy vegyetek ilyet.

(Szerk: végül elkezdtem használni, először leszedett ű gombbal, aztán pár hét múlva már vissza tudtam tenni, megszoktam.)