szz blogja

Adatbázis-dump méretek

Meglepett, hogy az INSERT-ekkel (azaz a --column-inserts révén készült) PostgreSQL dump kisebb méretű zippelve, mint a COPY révén készített változat.
(Persze tömörítetlenül fordított a helyzet.)

Tömörítetlenül:

32004K - COPY
33546K - INSERT

Tömörítve:

2979505 - COPY
2907535 - INSERT

Qilive Q.8421 billentyűzetet NE

Vettem az Auchanban egy "saját márkás" kivilágított billentyűzetet 5e-ért, de kár volt.

Persze ki volt írva,  hogy a járványügyi helyzet miatt terméket nem vesznek vissza, úgyhogy ebben a tudatban vettem meg.

Igazából az a bajom vele, hogy jóval kisebb az enter a szokásosnál, ellenben az ű jóval nagyobb és nem a megszokott helyen van. Gyakran melléütök emiatt, és ű megy az enter helyett (vagy előtt).

Meg valahogy irtó magasak a billentyűk, hosszú a leütési "út".

Ha valaki ezt szereti és Budapesten/Győrben él, szívesen odaadom egyszer (ingyen).

Mindenesetre nem ajánlom, hogy vegyetek ilyet.

Nem eldob – megjavít

Az Aldiban találtam egy ilyet 900 Ft-ért:
https://www.hofer.at/de/p.auto-xs-scheibenwischblatt-schneider.00000000…

Az autó ablaktörlő gumiszalagját (max. 2x) le lehet nyírni, így az elhasználódott felület egy időre újra kiváló lesz. Ez olcsóbb, mint a korábbi változat: https://hvg.hu/cegauto/20170619_ablaktorlo_csereje_ecocut

Lehetne ilyeneket tartani a benzinkutakon... (Ha autószerelő lennék, szervíz esetén biztos felajánlanám az ügyfeleimnek.)

gépváltás, apt-clone

Most kellett rájönnöm, mennyire fantasztikus találmány is ez az apt-clone! Hogy kerülte el eddig a figyelmem?!

https://unix.stackexchange.com/questions/191662/how-do-i-replicate-inst… (az első válasz a releváns)

Ettől függetlenül most adott a következő megoldandó helyzet:

 - régi gépemről átköltöztem egy külső SSD-re, amely a feleségem laptopjával összekötve rendben elindul a megfelelő grub menüpontot választva. (Itt lett futtatva a grub-install, van rendes EFI partíció a külső SSD-n is.)

 - az új (céges) gépemen is szeretném használni ezt az SSD-t. Azonban hiába dugom be, hiába bootolok be pendrájvról ubuntuba, hiába fogom meg a grub-ot az elején (és írom be szóról szóra ugyanazt a grub kódot, mint ami a másik gépen van), az adott UUID-t nem találja betöltéskor.

WSL, docker

Új munkahelyemen, (natív) linux mentes laptopon WSL alatt próbáltam beüzemelni régi, jól bevált dockeres megoldásaimat.

Nem akarta az igazságot sokáig.

Ubuntu 18.04 lett a WSL disztribúció.

Újdonság volt, hogy Docker Desktop nélkül nem moccanhatok. (A WSL2-t sokáig nem sikerült beüzemelnem, https://docs.docker.com/docker-for-windows/wsl-tech-preview/ hiába próbáltam. Aztán egyszer csak megjelent a jelölőnégyzet a WSL2-opció mellett.)

Kellett egy

export DOCKER_HOST=tcp://localhost:2375

a .bashrc aljába, és már ment, aminek mennie kellett. (Amikor aztán sikerült beüzemelni a WSL2-t, akkor ez feleslegessé vált.)

cp * meglepett

Egy tanulsággal lettem gazdagabb tegnap.

Át akartam menteni régi SSD-m adatait egy külső tárolóra, és a cp -R * erre/ parancsot használtam.

Később láttam, hogy a "rejtett fájlok" (magyarán a .-tal kezdődő fájlok és könyvtárak) nem lettek átmásolva (így a .ssh és a .mozilla sem). Nem gondoltam, hogy megkülönböztetést kapnak a .fájlok. 

https://superuser.com/questions/61611/how-to-copy-with-cp-to-include-hi… - ezt hamarabb kellett volna olvasnom. Valahogy elkerülte a figyelmem, pedig nem ma kezdtem. Lehet, hogy a túlzott mc használat fedte el ezt előlem, ahol is elég volt a kijelölés + F5...

Sarki jégverem a GitHubnak

The GitHub Arctic Code Vault is a data repository preserved in the Arctic World Archive (AWA), a very-long-term archival facility 250 meters deep in the permafrost of an Arctic mountain. The archive is located in a decommissioned coal mine in the Svalbard archipelago, closer to the North Pole than the Arctic Circle. GitHub will capture a snapshot of every active public repository on 02/02/2020 and preserve that data in the Arctic Code Vault. For more information on the GitHub Arctic Code Vault, and the other archival projects GitHub is working on, visit https://archiveprogram.github.com/

Samsung TV felvételének konvertálása

A Samsung TV-nk tud filmrögzítést, de egyelőre nem találtam olyan (linuxos) programot, ami "bárhol visszanézhetővé" teszi a végeredményt. (Ugyanott persze visszanézhető.)

A https://code.bluelife.at/decke/drmdecrypt révén .ts fájlt tudtam csinálni, de a saját videólejátszóim ezt sem játsszák le.

(Ez lett az eredmény: http://hangtarolo.hu/20191012153359-Comedy_Central_Family_-_A_semmi_koz… )

Kvamtumszámítógép érdemi bevetése

https://amp-ft-com.cdn.ampproject.org/v/s/amp.ft.com/content/b9bb4e54-d…

Szerk:

Google claims to have reached quantum supremacy
Researchers say their quantum computer has calculated an impossible problem for ordinary machines

Madhumita Murgia and Richard Waters September 20, 2019

Google claims to have built the first quantum computer that can carry out calculations beyond the ability of today’s most powerful supercomputers, a landmark moment that has been hotly anticipated by researchers.

A paper by Google’s researchers seen by the FT, that was briefly posted earlier this week on a Nasa website before being removed, claimed that their processor was able to perform a calculation in three minutes and 20 seconds that would take today’s most advanced classical computer, known as Summit, approximately 10,000 years.

The researchers said this meant the “quantum supremacy”, when quantum computers carry out calculations that had previously been impossible, had been achieved.

“This dramatic speed-up relative to all known classical algorithms provides an experimental realisation of quantum supremacy on a computational task and heralds the advent of a much-anticipated computing paradigm,” the authors wrote.

“To our knowledge, this experiment marks the first computation that can only be performed on a quantum processor.”

Tanúsítványok, kulcsok tesztelése offline

Kettős kulcsokkal már régóta volt dolgom (pl. id_rsa, id_rsa.pub), ezek szerepe világos volt, generálásuk módja sem okoz ma már különösebb fejtörést.
Még a Let's Encrypt is beépült a hétköznapokba, ott a megfelelő démon teszi a dolgát és kész.
Azonban nemrég jött a radarra a "szerezz tanúsítványt a céges weboldalhoz" című témakör.

Ennek kapcsán körüljártam, hogy hogyan lehet ellenőrizni, hogy melyik fájl mire való (melyek tartoznak össze és miket tartalmaznak). Eleinte azt hittem, hogy (a kettős kulcsok mintájára) ez is triviális és pofonegyszerű témakör lesz, de nem.

cp Futár V-Busz

Örömmel fedeztem föl, hogy a Veszprémben kialakított tömegközlekedési informatikai rendszer nagyban hasonlít a BKK Futárra.
https://utas.vbusz.hu/
https://play.google.com/store/apps/details?id=io.realcity.mobile.vbusz

A mobil alkalmazás térképe is nagyban hasonlít az általam megszokotthoz (csak eltérnek a színek/nevek/helyszínek, de a struktúra ugyanaz).

Persze a jegykiadó automaták is ugyanolyanok (csak más színre vannak festve).

Jó példája ez a "használjuk máshol is, ha valami bevált" (code recycling) elvnek.

Rezgőkör

Mindig érdekelt, hogy hogy működnek ezek az áramforrás nélküli "csippantók", mint pl. amit a Balaton-átúszók is viseltek, s amivel induláskor-érkezéskor az időpontot jegyezték. Hogy lehet ebben adatot tárolni?

Bitlocker s társai

Mit érdemel az a notebook, akiben nem partícionálható az SSD?
Csavarhúzókat, műanyag szétszedőt és egy másik SSD-t. Aztán egy Ubuntu telepítőt.

Átköltözési tanulságok:

A régi SSD-t egy külső házba téve (ami pár ezer Ft-ért kapható) könnyebb a költözés.
Jól jöhet a csomagok listázása és átmásolása: https://www.ostechnix.com/create-list-installed-packages-install-later-…

Az új telepítés után átásoltam a /usr/local -t és a /var/lib/docker -t meg a /opt-ot, valamint a /home/saját könytárat is (előtte saját0-nak nevezve a már ott levő saját könyvtárat).
Egyes fájlok (pl. dockerből nyíló adatbázis esetén) a $HOME könyvtáram alatt is root jogosultságúak, emiatt root-ként végeztem a másolást.
Így a home-beli symlinkek root jogosultságúak lettek. Javításuk:

CSS animation

Sokszor nehezemre esik a tánckoreográfiák megjegyzése – pedig vannak egyszerű eszközök is a mozgásos alapelemek (közösségi) ábrázolására, pl. a CSS.
Úgyhogy gyártottam egy ilyet indulásként: http://porgeto.hu/cha1/negy_utem_kar_alatti_forgatassal.html

(Hasznos segédanyagok:
http://angrytools.com/css/animation/
https://alligator.io/css/transform-origin-property/
https://www.w3schools.com/cssref/css3_pr_animation-keyframes.asp
https://en.wikipedia.org/wiki/Miscellaneous_Symbols_and_Pictographs
)