Novell

Novell Open Enteprise Server 11 SP2

 ( trey | 2014. február 20., csütörtök - 14:09 )

Idézet:
A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy elérhetővé vált a Novell Open Enteprise Server 11 SP2. A SUSE Linux Enterprise Server platformra épülő megoldás megtartja és kibővíti a NetWare szolgáltatásait és technológiáit, magában foglalva az összes, a szervezetek napi működéséhez szükséges, vállalati szintű hálózati, nyomtatási és fájlszolgáltatást. A termék a fejlett biztonsági, rendszerfelügyeleti és egyéb funkciók révén lehetővé teszi, hogy a cégek csoportmunka- és hálózati infrastruktúraként is használják Linux alapú rendszereiket.

Részletek a bejelentésben.

A SUSE szerint hódít a vállalati Linux

 ( trey | 2013. október 21., hétfő - 13:46 )

A SUSE magyarországi képviselete közzétette egy, a SUSE megbízásából készült, friss kutatás eredményeit. A kutatás a cég szerint azt mutatja, hogy "egyre több közepes méretű és nagyvállalat migrálja kritikus rendszereit Linux alapokra, valamint az SAP-ügyfelek körében is gyorsan növekvő használati arány várható az elkövetkező években."

Használunk még élesben Novell Netware ... verzió(ka)t.

 ( trey | 2013. május 27., hétfő - 13:49 )
286 2.x
2% (2 szavazat)
3.x
8% (10 szavazat)
4.x
7% (8 szavazat)
5.x
5% (6 szavazat)
6.x
20% (25 szavazat)
egyéb, leírom
58% (71 szavazat)
Összes szavazat: 122

"Epic uptime achievement unlocked. Can you beat 16 years?"

 ( trinity | 2013. április 1., hétfő - 10:31 )

16+ év uptime

Idézet:
It's September 23, 1996. It's a Monday. [...] The server, named INTEL after its process, needs an update, so you install it and reboot. It comes up fine, so you get on with the rest of your day. [...] Sixteen and a half years later, INTEL's hard disks—a pair of full height 5.25 inch 800 MB Quantum SCSI devices—are making some disconcerting noises from their bearings, and you're tired of the complaints. It's time to turn off the old warhorse.

[ Complete story ]

A Novell arról, hogy miért érdemes a SUSE Linux-ot választani

 ( trey | 2011. december 22., csütörtök - 15:25 )

 SUSE Linux tények és számok

Megjelent az új Open Enterprise Server 11

 ( trey | 2011. december 6., kedd - 9:36 )

A Novell bejelentette, hogy tegnaptól elérhető a BrainShare konferencián bemutatott Open Enterprise Server 11, amely SUSE Linux Enterprise Server 11 alatt "biztosít minden olyan vállalati szintű hálózati-, nyomtatási- és fájlszolgáltatást, amelyeket a szervezetek napi működésükhöz igényelnek."

Miguel de Icaza bejelentette a Mono jövőjét szolgáló Xamarin vállalatot

 ( trey | 2011. május 17., kedd - 6:37 )

Pár nappal ezelőtt tettem fel a kérdést: mi lesz veled, Mono? A kérdés apropója az volt, hogy a Novell-t felvásárló Attachmate a hírek szerint szélnek eresztette a Mono fejlesztőket. Hogy pontosan mennyit, arról nem volt semmi megbízható információ. Azt sem lehetett tudni, hogy mi lett a Novell alkalmazott Miguel de Icaza-val, a Mono/Moonlight projektek vezetőjével.

De Icaza az elmúlt hetekben nem nyilatkozott a leépítéssel kapcsolatban, tegnap azonban blogjában megtörte a csendet.

Mi lesz veled, Mono?

 ( trey | 2011. május 7., szombat - 17:50 )

Azután, hogy az Attachmate nemrég hivatalosan befejezhette a Novell felvásárlását, Steven J. Vaughan-Nichols interjút készített Jeff Hawn-nal, az Attachmate vezérigazgatójával. Az interjúval arra kérdésre kereste a választ, hogy milyen tervei vannak az Attachmate-nek a frissen megszerzett, valaha jobb napokat is látott vállalattal, annak alkalmazottaival, termékeivel, termékvonalaival.

Az interjúban egyebek mellett Vaughan-Nichols szóba hozta a Novell/SUSE nyílt forrású termékeit, az openSUSE-t és a Mono-t is. A vezérigazgató a kérdésre egyértelmű választ nem adott, de kifejtette, hogy a nyílt forrású SUSE szponzorálása, valamint a kulcsfontosságú nyílt forrású projektekben való részvétel alapvető eleme a vállalat üzleti elképzeléseinek.

Nem sokkal az interjú után arról kezdtek jönni a hírek, hogy Mono fejlesztők kerültek lapátra.

Lezárult a Novell eladási ügylet

 ( trey | 2011. április 28., csütörtök - 9:29 )

Az Attachmate és a Novell bejelentették (1, 2), hogy az ügylet, amelynek során a Novell az Attachmate tulajdonába kerül 2,2 milliárd amerikai dollárért, tegnap lezárult. A tranzakció befejezésére azután kerülhetett sor, hogy a 450 millió dolláros Novell/CPTN szabadalmi ügyletet (1, 2) a DoJ - az FSF és az OSI közbenjárására - megszabályozta és kitisztázta nemrég. A DoJ döntésének értelmében az összes szóban forgó Novell szabadalom GPL és OIN licenc alá kerül.

UNIX-ról Linux-ra váltott az Egyesült Államok legnagyobb drugstore üzletlánca

 ( trey | 2011. április 26., kedd - 12:51 )

A Novell tegnap bejelentette, hogy az Egyesült Államok legnagyobb drugstore üzletlánca, a Walgreens valamilyen meg nem nevezett UNIX rendszerről SUSE Linux Enterprise Server-re migrálta küldetéskritikus alkalmazásait. A vállalat - amely a bejelentés szerint több mint 7500 üzlettel (más források szerint még többel) rendelkezik országszerte - a korábbinál rugalmasabb, skálázhatóbb és költséghatékonyabb platformot keresett. A korábban használt UNIX rendszer elérte életciklusa végét, a frissítése pedig jelentős összegbe került volna. Ezért a Walgreens virtualizált, Linux-alapú környezetre váltás mellett döntött. A váltástól a szerverek üzembe állításának felgyorsulását és teljes birtoklási költség csökkenését várta a cég.

A Novell felvásárlási ügylet elhalasztva legalább április 12-ig

 ( trey | 2011. március 15., kedd - 12:55 )

A Novell a Securities and Exchange Commission-höz beküldött egyik beadványában közölte, hogy egy folyamatban levő vizsgálat miatt április 12-ig elhalasztásra került az Attachmate felvásárlási ügylet. A vizsgálatot a FSF és OSI kérte azután, hogy kiderült, a Novell egyes szabadalmait a Microsoft vezette CPTN Holdings számára értékesítené. Részletek itt.

"Befektetés a jövőbe: a jászberényi Városi Könyvtár is Linuxra alapozta informatikai rendszerének bővítését"

 ( trey | 2011. március 4., péntek - 13:19 )

A Novell ma bejelentette, hogy a "jászberényi Városi Könyvtár SUSE Linux Enterprise Server és Desktop megoldásokkal bővítette korábbi, kizárólag licencköteles szoftverekből álló infrastruktúráját. A SUSE Linux szerverek képezik a megvalósított projekt stabil alapját, ezeken biztosítottak helyet az olyan kritikus fontosságú alkalmazásoknak is, mint például az Integrált Könyvtári Rendszer (IKT), amely lehetővé teszi a kölcsönzéseket és a könyvtári katalógus internetes elérését – ennek hibája esetén megbénulna az olvasók kiszolgálása. Az új Linux alapú rendszer maximálisan kiszolgálja a felhasználók igényeit és teljesíti az informatikai rendszerrel kapcsolatos elvárásokat, ezáltal hozzájárul a helyi lakosok napi ügyintézésének elősegítéséhez és a kulturális értékeik megőrzéséhez.

A sajtóbejelentés alább olvasható:

A Novell részvényesek zöld utat adtak az Attachmate Corporation felvásárlási szándákának

 ( trey | 2011. február 22., kedd - 22:40 )

A Novell tavaly novemberben egyezett bele abba, hogy felvásárolhatja a Attachmate Corporation. Ahhoz, hogy az üzlet létrejöhessen, egyebek mellett szükség volt a részvényesek beleegyezésére is. Ez az akadály elgördült az útból, mert a Novell néhány napja bejelentette, hogy a részvényesek áldásukat adták az üzletre. Természetesen - ahogy azt a Novell sajtóhíre is megemlíti - vannak még nyitott kérdések. Ilyen kérdés például az egyes Novell szabadalmak tervezett eladása a Microsoft-vezette CPTN Holdings LLC. konzorcium számára. Ezt a tervezett üzletet vizsgálja a Német Szövetségi Kartell Iroda és a U.S. DOJ is.

"A Novell megoldása is hozzájárult az IBM szuperszámítógépének diadalához"

 ( trey | 2011. február 17., csütörtök - 18:41 )

A Novell ma sajtóhírt adott ki a Watson diadalával kapcsolatban. Álljon itt lejjebb:

Tesztelhető a Moonlight 4 Preview

 ( trey | 2011. február 16., szerda - 9:09 )

A Novell tegnap sajtóhírben jelentette be, hogy elérhető tesztelésre a nyílt forrású, linuxos Silverlight implementáció, a Moonlight legújabb előzetes kiadása. A bejelentés szerint a Moonlight 4 preview a Mozilla Firefox és Google Chrome felhasználók számára elérhetővé teszi Linux-on a legújabb Silverlight tartalmakat. A Moonlight 4 béta letölthető innen. A bejelentés itt.

SLES fut az IBM Watson-ján

 ( trey | 2011. február 5., szombat - 11:11 )

Nemrég volt szó arról az IBM gyártotta, Watson névre hallgató, linuxos szuperszámítógépről, amely elverte a human ellenfeleit Amerika egyik legnépszerűbb vetélkedőjében, a Jeopardy!-ban. A Novell a napokban hírül adta, hogy milyen Linux disztribúció dolgozik a rendszeren. Ez nem más, mint a SUSE Linux Enterprise Server 11. A vállalat szerint az SLES11 a leggyorsabb operációs rendszer POWER7-en és ez ideális operációs rendszerré teszi a Watson számára. Az IBM szuperszámítógépe február 14-én és 16-án mérkőzik meg élesben ellenfeleivel. A részletek itt.

Az OSI jelezte a Novell szabadalmak tervezett megszerzéséből fakadó potenciális veszélyek tényét a versenyhivataloknak

 ( trey | 2011. január 1., szombat - 14:19 )

Simon Phipps, a Sun Microsystems-nél egykor nyílt forrású vezető pozíciót betöltő, jelenleg az Open Source Initiative-nél (OSI) igazgatói státuszban levő open source szószóló arról számolt be a minap blogjában, hogy az OSI nem hagyhatta szó nélkül azt, hogy a Novell szabadalmainak széles skáláját egy olyan konzorcium birtokolja a jövőben, amelynek tagjai közt nem éppen az open source barátai találhatók meg.

Az OSI igazgatótanácsa példa nélküli lépésre szánta el magát azután, hogy kiderült, jelentős számú Novell szabadalom kerülhet ahhoz a Microsoft vezette CPTN konzorciumhoz, amelynek további tagjai közt ott van az EMC, az Apple és az Oracle.

"Ingyenes oktatási tananyag nyílt forráskódú irodai programcsomaghoz és operációs rendszerhez, a Novell támogatásával"

 ( trey | 2010. december 20., hétfő - 17:27 )

"A Novell Magyarország támogatásával az Open SKM Agency elkészítette az első magyar nyelvű felnőttképzési oktatási tananyagot, amely az OpenOffice.org nyílt forráskódú irodai programcsomag és az openSUSE Linux disztribúció használatára készíti fel akár a teljesen kezdő szintű felhasználókat is. Mivel a hiánypótló tananyag ingyenes, bárki számára elérhető, valamint a kezdők számára is érthető magyarázatokkal és konkrét élethelyzetekből vett példákkal segíti a tanulást, hozzájárulhat a hazai digitális írástudatlanság csökkentéséhez. A nyílt forráskódú megoldások gyártófüggetlenségük és költséghatékonyságuk miatt egyre nagyobb teret hódítanak, például az Európai Unióban a kormányzati szektorban, és egyre inkább Magyarországon is – a most elkészült oktatási anyag a közalkalmazottakat is segíti az új technológiák megismerésében és munkaeszközként való használatában."

A teljes sajtóbejelentés a folytatásban ->

Tömör nyilatkozat a Novell-től a UNIX jogokkal kapcsolatban

 ( trey | 2010. november 25., csütörtök - 9:19 )

A Novell egy rövid, tömör és velős nyilatkozatot adott ki az Attachmate Corporation felvásárlási szándék bejelentése után a UNIX jogokkal kapcsolatban. A sajtóhír arról tájékoztatta a befektetőket, hogy a Novell UNIX jogai a felvásárlás után is az Attachmate leányvállalataként továbbműködő Novell-nél maradnak.

"Kettéválasztja a Novellt az új tulajdonos"

 ( trey | 2010. november 22., hétfő - 17:07 )

"Az Attachmate Corporation 2,2 milliárd dollárért megvásárolja a Novellt, amelyet két különálló divízióként működtet tovább. A Novell egyes szellemi tulajdonai egy Microsoft-vezette konzorcium kezébe kerülnek. [...] A vállalathoz tartozó, a közlemény által nem részletezett szellemi jogok egy, a Microsoft-vezette, technológiai cégekből álló konzorciumhoz kerülnek 450 millió dollárért. Az ügyletet a hatóságoknak és a Novell részvényeseinek még jóvá kell hagynia, a feltételek teljesülése esetén 2011 első negyedévében zárul le."

A teljes cikk itt. Az eredeti sajtóbejelentés itt.

SLES for SAP - SAP-ra optimalizált SUSE Linux Enterprise Server

 ( trey | 2010. szeptember 23., csütörtök - 10:10 )

A Novell és a SAP együttműködésének gyümölcse a SLES for SAP termék, amely egy kimondottan SAP környezetekre optimalizált SUSE Linux Enterprise Server verzió. Azzal a céllal született, hogy minimálisra szorítsák a telepítési problémákat, csökkentsék a telepítési időt, a költségeket és speciálisan a feladatra optimalizált platformot kínáljon az SAP-t használó ügyfelek számára.

A VMware, mint a Novell egyik lehetséges felvásárlója

 ( trey | 2010. szeptember 17., péntek - 9:07 )

A New York Post szellőztette meg nemrég, hogy két lehetséges kérője is van a Novellnek. Azóta egyre több helyen tippelnek arra, hogy a VMware érdeklődhet komolyabban a Novell Linux üzletágáért. A maradék felvásárlásával kapcsolatban az Attachmate Corp. neve merült fel.

Vevő(ke)t talált a Novell?

 ( trey | 2010. szeptember 16., csütörtök - 8:39 )

A New York Post arról cikkezett tegnap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy a Novell sikerrel járt és két lehetséges vevő is talált. Az ügylethez közel álló forrás szerint 3-4 hét távolságban lehet az üzletkötés, de megjegyezte, hogy a tárgyalások még elég képlékeny állapotban vannak, így könnyen lehet, hogy végül nem jön létre a biznisz. A forrás szerint egy stratégiai befektető a Novell azon üzletágát venné meg, amely a SUSE Linux termékcsalád fejlesztését és értékesítést végzi, míg egy magántőke-befektető cég a maradékot. A két ügylet közel egy időben zajlana és végül a cég tőzsdéről való kivezetésével járna. A Novell nem kommentálta a lapértesülést. A hír hatására a Novell részvények árfolyama emelkedni kezdett.

Ajánlatok várhatók a héten a Novell-re

 ( trey | 2010. május 20., csütörtök - 13:39 )

Március elején az Elliott Associates (EA) bejelentette, hogy felvásárolná a Novell-t. Még abban a hónapban közölte a Novell, hogy nem eladó annyiért, amennyit az EA kínált érte. A hangsúly az "annyiért"-on volt. A The Wall Street Journal most arról ír, hogy bennfentesek szerint a Novell azt tervezi, hogy a héten vételi ajánlatokat fogad majd különböző potenciális vásárlóktól. A hírek szerint körülbelül 20 vállalat jelezte, hogy érdekelné a Novell. A WSJ cikke szerint valószínűtlen, hogy technológiai vállalat érdeklődne a Novell egésze iránt. Sokkal inkább valószínű, hogy magántőkebefektetői vállalatok jelentkeznek majd, amelyek aztán vagy feldarabolva a Novell-t üzletágakra, értékesítenék az egyes egységeket, vagy különállóan önálló üzletekként futtatnák ezeket.

A részletek itt.

SUSE Linux Enterprise 11 Service Pack 1

 ( trey | 2010. május 19., szerda - 18:59 )

A Novell ma bejelentette vállalati Linux disztribúciójának, a SUSE Linux Enterprise (SLE) 11-nek első szervizcsomagját. A frissítés egyebek mellett fejlettebb virtualizációs képességeket, még jobb rendelkezésre-állást kínál. Részletek a bejelentésben.