"Epic uptime achievement unlocked. Can you beat 16 years?"

Címkék

16+ év uptime

It's September 23, 1996. It's a Monday. [...] The server, named INTEL after its process, needs an update, so you install it and reboot. It comes up fine, so you get on with the rest of your day. [...] Sixteen and a half years later, INTEL's hard disks—a pair of full height 5.25 inch 800 MB Quantum SCSI devices—are making some disconcerting noises from their bearings, and you're tired of the complaints. It's time to turn off the old warhorse.

[ Complete story ]

Hozzászólások

Furcsállottam, hogy nincs itt. Már vagy két napja olvastam valahol.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Szép-szép, de a Netware 4-ben megjelent NDS, és a Netware 5-ben megjelent natív TCP/IP támogatás (Az NCP protokollban) nekem azért megért egy-egy rebootot :)

Netware 3-at egy jol iranyzott Netbasic sorral meg lehetett boritani, de ha semmire nem hasznaltak a szervert nem egy nagy vaszisztdasz :)

Nekem is pont ez jutott eszembe. Ezek a korai Netware verziók nagyok komolytalanok voltak. Már 1996 körül aláztuk a Digital UNIX-ra telepített Samba-val. Szolgáltatások nélkül könnyű stabil rendszert létrehozni.
A dicsőség a hardveré és a szünetmentes tápé.

Másrészről szerintem tervezett karbantartásokat beiktatni nem szégyen.

Magyarul nem lehetne a cikkeket, ha már ez egy magyar oldal? Esetleg?

Eléggé jobboldali beállítotságú vagyok, mondhatni hardcore nemzeti gondolkodású, de az informatika nyelve angol: ne picsogj, tanulj meg angolul. Eleink is elmentek Európaszerte, tanultak és itthon kamatoztatták a tudásukat. Pl. a legnagyobb kuruc, II. Rákoczi Ferenc XIV. Lajos francia király udvarában kokettált és a művészetekről csevegett az uralkodóval, gondolom nem magyarul.

Van igazad, de nem pont így.

A hozzászóló egy leltár szerinti trollként viselkedett: "magyar oldal magyarul".
Viszont politizálás helyett legközelebb simán ajánld fel a delikvensnek a google-translate lehetőséget vagy "complete story - oldal fordítása magyarra". Mondjuk az utóbbinál a tükörfordítást kell lenyelni valahogy, de legalább a mondatszerkezet valamennyire rendben van.

Nálad az autóban melyik oldalon van a kormány? :)

Neumann, 2 n-nel a végén, ha már szóba hoztad.

"1955. augusztus 15-én csontrákot diagnosztizáltak nyakában... 1956 elején került kórházba. ... Biztonsági okból mindig egy ezredes rendfokozatú bizonsági tiszt volt jelen betegszobájában, azt megakadályozandó, hogy Neumann delíriumos lázálmában fontos katonai titkokat beszéljen ki. De a biztonsági őrnek nem vették sok hasznát: álmában Jancsi magyarul beszélt. ...
Amikor látta, hogy állapota irreverzibilisen romlik, katolikus hitéhez fordult: - Isten valószínűleg létezik. Vele sok minden egyszerűbben magyarázható, mint nélküle.-"
(Marx György: A marslakók érkezése)

Nekem ilyenekből van még pár 1500h uptime körül. :)

Hogynepersze... április 1 van! xD

Egészen sokféle hardverről és op. rendszerről láttam már hasonló képet, de nem értem, Windows-t futtató gép miért nem szerepel sohasem ilyen hírekben? :-)))

Novell... még középsuliban láttm ilyet, 1992 tájékán. 286-osok voltak a kliensek, 386-os a szerver.
Csináltam rajta egyszer egy A.BAT-ot ami hívta B.BAT-ot, B.BAT meg hívta A.BAT-ot. Egyik kliensen elindítva akkora forgalmat csinált, hogy "clear station"-nel sem sikerült agyonütni :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

kozepsuliban irtam erre keyloggerd (tsr program volt), hamar be is gyujtottem egy csomo jelszot :)
azta irtam egy olyan tsr-t, ami random idokozonkent felbukkant, kiirta hogy netware error, to recover enter administrator password (vagy ilyesmi).
a hulye tanarok sorba benyaltak, lett admin jelszavam is a neware serverhez. :)
aztan irtam ipx-en serverless chatprogramot, ami broadcast csomagokkal deritette fel a klienseket, s az egyik kliens kinevezte magat servernek, megegyezett a tobbiekkel, es kezelte a bejelentkezeseket, kijelentkezeseket, privat uzeneteket, meg fajlkuldest (dolgozatok idejen le volt tiltva a public mappa, de evvel lehetett dolgozni :D ), stb., el lehetett kuldeni hatterbe tsr modba, majd billentyuparancsra ujra eloterbe hozni... mindezt turbo pascalban.
hejj, de jo is volt :)

5 mega volt a kvótánk aztán ebbe elkezdtem win31-et "telepíteni". Mivel csak úgy odamásolni a windows könyvtárat sok lett volna, elkezdtem darabokban, kezdve a WIN.COM-mal. Aztán mindig mondta, hogy mit hiányol, és a végén lett egy 2 megás windows :D
Volt egy TINA22 nevű áramköranalizáló program, ahhoz kellett valami TSR prog hogy lefusson. Ha azt a TSR progit elindítottuk, akkor nem volt hajlandó elindulni a NET5.EXE.
A turbo pascal az mindenre jó volt, a Volkov Commander után az volt a 2. legtöbbet hasznát program. De hát bármennyire is jó volt, a mai napig szidom az oktatási rendszert, hogy nem a C volt az étlapon.
TSR progik... getintvec() setintvec()... megszakításhoz kötés... nekikezdtem összepakolni egy grafikus cuccot, már lehetett benne ablakozni. Igaz, csak statikus ablakok voltak, de egy TSR volt a magja, ebben voltak a grafikus alaputasítások, meg byte, longint, extended tömbök. INT 60-nal lehetett neki utasítást adni...
A hálózat programozását azt nem magyarázták el nekünk, szakirodalmat meg akkoriban lehetetlen volt beszerezni.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Egyszer nekem is lemerült az alaplapi gombelem, és visszaállt a rendszeróra 1970. 01. 01.-re. az milyen uptime lehetett volna! :)
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Ez nem nagy tudomány, lévén ez a szerver soha nem csinált szinte semmit. A jobb oldalon levő számokból egyértelműen kiderül, hogy kb. default beállításokkal, alaphangon duruzsolt egész életében, ha nem éppen hackelés eredménye az uptime, ami szintén nem lehetetlen, fénykoromban kb. 10 perc lett volna megkeresni a memóriában azt a változót, amiből az a szám odakerül :)

Ja, és ha jól emlékszem, akkor a 3.12-vel volt y2k probléma is, ami miatt jött ki kernel-patch is (egészen pontosan server.exe-patch), az újraindítást igényelt, ergó vagy nem rakták fel azt a patchet, vagy kamu az uptime.

De, nagy tudomány több okból is:

- 16 év folyamatos áramellátás (jó szolgáltató és jó szünetmentes)
- 16 év folyamatos diszkműködés
- 16 év kipúposodott elkók nélkül
- 16 év nyugalmas hely (nem kellett költöztetniük -> aranyat ér)

és még hosszasan lehetne sorolni, hogy miért nagy tudomány.

Szoftveres szempontól is nagy tudomány, ahogy napjaink szoftvereit elnézem.

A y2k probléma meg töredéke sem volt annak, amekkora hisztit generáltak körülötte, szóval nem csodálom, hogy bele se szartak. Mi mondjuk jó pénzt kerestünk vele annak idején, szóval nem szidom.

--
trey @ gépház