Mi lesz veled, Mono?

Címkék

Azután, hogy az Attachmate nemrég hivatalosan befejezhette a Novell felvásárlását, Steven J. Vaughan-Nichols interjút készített Jeff Hawn-nal, az Attachmate vezérigazgatójával. Az interjúval arra kérdésre kereste a választ, hogy milyen tervei vannak az Attachmate-nek a frissen megszerzett, valaha jobb napokat is látott vállalattal, annak alkalmazottaival, termékeivel, termékvonalaival.

Az interjúban egyebek mellett Vaughan-Nichols szóba hozta a Novell/SUSE nyílt forrású termékeit, az openSUSE-t és a Mono-t is. A vezérigazgató a kérdésre egyértelmű választ nem adott, de kifejtette, hogy a nyílt forrású SUSE szponzorálása, valamint a kulcsfontosságú nyílt forrású projektekben való részvétel alapvető eleme a vállalat üzleti elképzeléseinek.

Nem sokkal az interjú után arról kezdtek jönni a hírek, hogy Mono fejlesztők kerültek lapátra.

Hawn a megkeresésre azt az információt adta, hogy a Nürnbergbe helyezték át a SUSE üzletáguk főhadiszállását és az átszervezés során egyes fejlesztési projektjeik - beleérve a Mono-t is - felől az ottani vezetők döntenek majd. Az áthelyezés ahhoz vezetett, hogy az Attachmate több USA-beli fejlesztőt is elküldött.

Hogy pontosan mennyi fejlesztőtől szabadult meg az Attachmate, azt nem tudni. Azt sem tudni, hogy a Mono-n kívül milyen más fejlesztési projektek jutottak hasonló sorsra. Azt sem tudni, hogy mi lett a Mono és a Moonlight projektek mozgatórugójával, Miguel de Icaza-val. A fejlemények óta sem blogjába, sem a Twitter-re nem írt a Mono és a saját jövőjével kapcsolatban semmit. A megkeresésekre nem válaszol.

További részletek itt.

Hozzászólások

Azt sem tudni, hogy mi lett a Mono és a Moonlight projektek mozgatórugójával, Miguel de Icaza-val. A fejlemények óta sem blogjába, sem a Twitter-re nem írt semmit a Mono és a saját jövőjével kapcsolatban semmit. A megkeresésekre nem válaszol.

Kinyirtak, vagy felkototte magat.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Ők támogatják a saját platformjaikat...
Azért, mert Icaza csapata a sok RMS-agymosott idióta folyamatos durva támadásai és fújolása ellenére éveken keresztül próbált Linux/*NIX támogatást összehozni a Monoval, le a kalappal előttük... de ez az MS-t nem kötelezi semmire.

...es ha a Mono elhal, mert par hobbistan kivul senki nem foglalkozik vele, mert az MS magasrol tesz ra, az Attachmate meg (lehet hogy) szinten, akkor megis kiderul, hogy az RMS-agymosott idiotaknak megis igazuk volt. Ez egyben rettento mulatsagos lenne, masreszrol szomoru, mert irtak par jo dolgot ezen eszkozokkel.

--
|8]

Igazuk lenne miben? A fő FUD-juk az volt, hogy az MS agyonpereli a mono alapú alkalmazások használóit. Ez nem fog kiderülni, ha a Mono elhal. De SL támogatás így pl. soha nem lesz Linuxra, meg elvágják a könnyű és olcsó alkalmazásportolás lehetőségét is. Meg úgy általában mindent ami a .NET technológiáival segített volna a Linux előrelépésében.

mert jóformán senki sem használja a bizonytalan háttér miatt.

Es ezt sokan szerintem nem tudjak, lehet szolnod kellene nekik:
-Ha nem is linux alatt de pl. a Unity3D mono-t hasznal. Es igy kozvetve eleg sokan. mash-t megkerdezheted mennyien hasznaljak. Pl. mennyien vettek meg a Fairy Cubes-t.
-A Medtronic(az Apple is reklamozza oket) iPhone/iPad-re Monotouch-ot, Androidra Monodroidot hasznal.
-Stb.

Ubuntuban is Shotwell van, azt pedig Vala-ban írták, ígéretes darab. Gyakorlatilag egy az egyben C# szintaxisa van néhány dologtól eltekintve (method overloading hiánya, cserébe viszont lehet alapértelmezett értéke a paramétereknek és van named constructor, ezen kívül az eseménykezelése picit más). A kódot aztán C-re fordítja és onnantól sima ügy.

Na most pont annyira multiplatform, mint pl a Java: a saját platformján fut. Azon lehet elmélkedni és vitatkozni, hogy kinek a kötelessége a platformot biztosítani, de mindenesetre az MS a minimumot biztos megtette, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy lehetséges volt a Monot megírni.
----
Hülye pelikán

ez egy érdekes elmélet, de nem boldogít ha .NET munkád eredményét nem tudod működésre bírni mondjuk egy Android mobilon, mert outdated és abandoned a Mono. ezzel szemben Javanál minimális extra munka mellett elég egy újrafordítás.
Java van mobiltól mainframeig szinte mindenre, addig .NET Mono nélkül csak Windowsokon létezik és mivel windows csak PCn és a nem túl sikeres Itaniumon megy ezért jóval szűkebb a kínálat. még az Armos Windows Mobileon volt .NET Compact Framework, de az már halott platform.

Ez nem egy érdekes elmélet, csak mondtam, hogy az MS megtette a MINIMUMOT. Ha valaki akar, tud platformot gyártani. Az egy dolog, hogy nem gyártanak. Ha az MS akarná, hogy más platformokon is jobban terjedjen, akkor nyílván gyártana. Mondom, lehet boncolgatni hogy ez jó-e vagy rossz, kinek jó, kinek rossz, kinek a felelőssége, de ettől még a .NET multiplatform annyira, mint a Java, ha az egész működési elvét nézzük.
----
Hülye pelikán

Kár ezen rugózni, mert senki nem a működési elvet nézi, ha multiplatform cuccot akar, hanem azt, hogy hogy fog működni multiplatformon. Arra jó az elv, hogy az MS rátehesse a "certified for multiplatform" matricát, mint a Silverlight-ra, ami amúgy kb annyira multiplatform mint a fotosop.

Ha az MS valóban le akarta volna rakni az alapjait annak, hogy platformot készítsenek rá mások is, akkor azzal kellett volna kezdenie, hogy a C#-os szabadalmakat egy alapítványnak adja, aminek tagja lehet minden nagy, aki alkalmazni akarja a platformot. Ezt a Sun se tette meg a Java-val (a Google nagy bánatára), nem is csinált helyette senki platformot. Az MS sem számíthatott másra, sőt, a neve egyenesen garancia arra, hogy sokan azt látjak, hogy egyik kezében cukorka, "gyere ide vedd el", de másik keze a háta mögött van és hamis a mosolya. Már az csoda, hogy eddig eljutott.

Idézem a fonál elejét:

"csak a multiplatform plecsnit kell majd ezután levennie a .NETnek."

Erről volt szó, úgyhogy erről írtam. Nem kell levennie, és nem rugózok semmin. Csak próbálom átvinni az üzenetet, hogy tessék egy hozzászólásnál mélyebbre is olvasni.
----
Hülye pelikán

most hirtelen a "stupid americans" c. orokzold egy jelenete jutott eszembe, amikor Ausztralia vs. Tasmania relaciojaban csodalkoznak ra arra, hogy Eszak Korea mennyivel nagyobb deli szomszedjanal. Ami amugy igaz is, csak hat nem annyival, meg nem annyira delen...

Mindenkinek kipostázzák az alkotmányt

"Monday I will have a full statement" - MdI

Egyébként remélem keddtől pedig az MS-nél folytatja mint a hivatalos MS-GPL alatt kiadott hivatalos OSX/*nix-os .net framework PÁPÁJA :)