Mi lesz veled, Mono?

 ( trey | 2011. május 7., szombat - 17:50 )

Azután, hogy az Attachmate nemrég hivatalosan befejezhette a Novell felvásárlását, Steven J. Vaughan-Nichols interjút készített Jeff Hawn-nal, az Attachmate vezérigazgatójával. Az interjúval arra kérdésre kereste a választ, hogy milyen tervei vannak az Attachmate-nek a frissen megszerzett, valaha jobb napokat is látott vállalattal, annak alkalmazottaival, termékeivel, termékvonalaival.

Az interjúban egyebek mellett Vaughan-Nichols szóba hozta a Novell/SUSE nyílt forrású termékeit, az openSUSE-t és a Mono-t is. A vezérigazgató a kérdésre egyértelmű választ nem adott, de kifejtette, hogy a nyílt forrású SUSE szponzorálása, valamint a kulcsfontosságú nyílt forrású projektekben való részvétel alapvető eleme a vállalat üzleti elképzeléseinek.

Nem sokkal az interjú után arról kezdtek jönni a hírek, hogy Mono fejlesztők kerültek lapátra.

Hawn a megkeresésre azt az információt adta, hogy a Nürnbergbe helyezték át a SUSE üzletáguk főhadiszállását és az átszervezés során egyes fejlesztési projektjeik - beleérve a Mono-t is - felől az ottani vezetők döntenek majd. Az áthelyezés ahhoz vezetett, hogy az Attachmate több USA-beli fejlesztőt is elküldött.

Hogy pontosan mennyi fejlesztőtől szabadult meg az Attachmate, azt nem tudni. Azt sem tudni, hogy a Mono-n kívül milyen más fejlesztési projektek jutottak hasonló sorsra. Azt sem tudni, hogy mi lett a Mono és a Moonlight projektek mozgatórugójával, Miguel de Icaza-val. A fejlemények óta sem blogjába, sem a Twitter-re nem írt a Mono és a saját jövőjével kapcsolatban semmit. A megkeresésekre nem válaszol.

További részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Azt sem tudni, hogy mi lett a Mono és a Moonlight projektek mozgatórugójával, Miguel de Icaza-val. A fejlemények óta sem blogjába, sem a Twitter-re nem írt semmit a Mono és a saját jövőjével kapcsolatban semmit. A megkeresésekre nem válaszol.

Kinyirtak, vagy felkototte magat.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

esetleg visszatoloncolták Brazíliába.
most majd eldől, hogy a Ms mennyire gondolja komolyan a .NET többplatformúságát.

Ők támogatják a saját platformjaikat...
Azért, mert Icaza csapata a sok RMS-agymosott idióta folyamatos durva támadásai és fújolása ellenére éveken keresztül próbált Linux/*NIX támogatást összehozni a Monoval, le a kalappal előttük... de ez az MS-t nem kötelezi semmire.

...es ha a Mono elhal, mert par hobbistan kivul senki nem foglalkozik vele, mert az MS magasrol tesz ra, az Attachmate meg (lehet hogy) szinten, akkor megis kiderul, hogy az RMS-agymosott idiotaknak megis igazuk volt. Ez egyben rettento mulatsagos lenne, masreszrol szomoru, mert irtak par jo dolgot ezen eszkozokkel.

--
|8]

Igazuk lenne miben? A fő FUD-juk az volt, hogy az MS agyonpereli a mono alapú alkalmazások használóit. Ez nem fog kiderülni, ha a Mono elhal. De SL támogatás így pl. soha nem lesz Linuxra, meg elvágják a könnyű és olcsó alkalmazásportolás lehetőségét is. Meg úgy általában mindent ami a .NET technológiáival segített volna a Linux előrelépésében.

Sajnálnám, ha a C# megszűnne linux alatt, de valóban pénzkidobás, mert jóformán senki sem használja a bizonytalan háttér miatt.

Idézet:
mert jóformán senki sem használja a bizonytalan háttér miatt.

Es ezt sokan szerintem nem tudjak, lehet szolnod kellene nekik:
-Ha nem is linux alatt de pl. a Unity3D mono-t hasznal. Es igy kozvetve eleg sokan. mash-t megkerdezheted mennyien hasznaljak. Pl. mennyien vettek meg a Fairy Cubes-t.
-A Medtronic(az Apple is reklamozza oket) iPhone/iPad-re Monotouch-ot, Androidra Monodroidot hasznal.
-Stb.

Nem mondtam, hogy nem írtak alkalmazásokat, csak azt, hogy az átlag linuxosnak nem tűnne fel, ha nem lenne.

Kidobtak az F-Spot -ot meg a Tomboy-t a gnome-bol vagy mi?

Tobb elterjedt .NET alapu desktop alkalmazas volt a linuxokon mint javas.

(Koszonhetoen annak, hogy de Icaza-ek zsenialis programozok, es tudtak jo cuccokat alkotni; a nyelv vallasi kerdes)

majd újraírják Javaban:)

> Kidobtak az F-Spot -ot meg a Tomboy-t a gnome-bol vagy mi?

Fedora már megtette: Shotwell és Gnote van helyettük.

Ubuntuban is Shotwell van, azt pedig Vala-ban írták, ígéretes darab. Gyakorlatilag egy az egyben C# szintaxisa van néhány dologtól eltekintve (method overloading hiánya, cserébe viszont lehet alapértelmezett értéke a paramétereknek és van named constructor, ezen kívül az eseménykezelése picit más). A kódot aztán C-re fordítja és onnantól sima ügy.

"cserébe viszont lehet alapértelmezett értéke a paramétereknek"

Ezt C# is tudja.

--
Don't be an Ubuntard!

void f(int x, string s = "hello", double z = 0.5) { }

Ilyet?

Ok, kösz a linket, erről nem tudtam.

Igen.

--
Don't be an Ubuntard!

Neked is :)

valamiert f-protot olvastam, neztem hogy jon az a GNOME-hoz, aztan rajottem, hogy f-spot :D

Javanal gondolom a sebesseg is kizaro ok idonkent

van már gcj. bár jit mellett sem lassú ma már a java.

Azé' ott van a GNOME Do vagy a Banshee projekt, ami szintén .NET alapú és sok linuxon fut. Habár a .NET platform jelenléte nem túl erős, de ettől még létezik.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Abban lenne igazuk, hogy a C# egy olyan nyelv, aminek a jovojet Linuxon az eg vilagon semmi sem garantalja, mig a fo platformon megy tovabb az elet.

--
|8]

csak a multiplatform plecsnit kell majd ezután levennie a .NETnek.
nemcsak a Linux platform esik ki a Mono hanyatlásával.

Multiplatform plecsnit epp hogy nem kell levennie, mert .NET eseten a multiplatform eddig is a mobil-desktop-szerver-web-[cloud] -t jelentette, nem a linux-windows-osx-t.

----------------
Lvl86 Troll

Igen de mar eleg sok erosen hasznalt mobil OS is van, amivel nem feltetlen lesz igy kompatibilis pl.

Mióta érdekli a Microsoftot a többi OS? :)

azóta _kellene_, hogy érdekelje amióta tartósan nem tudja megütni az 5%os lécet sem a mobilOS piacon:)

Az nekik csak hobby. :D

a WP7 állapotát elnézve szerintem is így tekintenek rá:D

Csak addig kell kihuzzak amig az eszkozok elerik a rendes PC erejet es kepessegeit, aztan majd tarolnak a hirtelen megnyilo alkalmazas piacukkal ;)

próbáltál már excel táblát 4" képernyőn?:) hát nem egy nagy élmény.

Addig meginnovaljak a kijelzoket ;)

ja, RetinaDisplay2.0 image beyond your retina:)

Ki is az, aki pont olyat blogol amiben kizarolag a kor eszkozeit kepesek elkepzelni mint ujitast? Oh wait! :-)

abba a Fordba ma is szívesen beülnék, de a mobil kijelzőkbe innoválható PC alkalmazások sikerességével kapcsolatban továbbra is szkeptikus vagyok:)

Én is ugyanígy érzek, amikor böngészőbe innoválnak desktop alkalmazásokat. De az nem baj, mert olyat a google jócég(tm) csinál?

--
Don't be an Ubuntard!

ha mostanában erre van igény...

Na most pont annyira multiplatform, mint pl a Java: a saját platformján fut. Azon lehet elmélkedni és vitatkozni, hogy kinek a kötelessége a platformot biztosítani, de mindenesetre az MS a minimumot biztos megtette, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy lehetséges volt a Monot megírni.
----
Hülye pelikán

ez egy érdekes elmélet, de nem boldogít ha .NET munkád eredményét nem tudod működésre bírni mondjuk egy Android mobilon, mert outdated és abandoned a Mono. ezzel szemben Javanál minimális extra munka mellett elég egy újrafordítás.
Java van mobiltól mainframeig szinte mindenre, addig .NET Mono nélkül csak Windowsokon létezik és mivel windows csak PCn és a nem túl sikeres Itaniumon megy ezért jóval szűkebb a kínálat. még az Armos Windows Mobileon volt .NET Compact Framework, de az már halott platform.

Ez nem egy érdekes elmélet, csak mondtam, hogy az MS megtette a MINIMUMOT. Ha valaki akar, tud platformot gyártani. Az egy dolog, hogy nem gyártanak. Ha az MS akarná, hogy más platformokon is jobban terjedjen, akkor nyílván gyártana. Mondom, lehet boncolgatni hogy ez jó-e vagy rossz, kinek jó, kinek rossz, kinek a felelőssége, de ettől még a .NET multiplatform annyira, mint a Java, ha az egész működési elvét nézzük.
----
Hülye pelikán

Kár ezen rugózni, mert senki nem a működési elvet nézi, ha multiplatform cuccot akar, hanem azt, hogy hogy fog működni multiplatformon. Arra jó az elv, hogy az MS rátehesse a "certified for multiplatform" matricát, mint a Silverlight-ra, ami amúgy kb annyira multiplatform mint a fotosop.

Ha az MS valóban le akarta volna rakni az alapjait annak, hogy platformot készítsenek rá mások is, akkor azzal kellett volna kezdenie, hogy a C#-os szabadalmakat egy alapítványnak adja, aminek tagja lehet minden nagy, aki alkalmazni akarja a platformot. Ezt a Sun se tette meg a Java-val (a Google nagy bánatára), nem is csinált helyette senki platformot. Az MS sem számíthatott másra, sőt, a neve egyenesen garancia arra, hogy sokan azt látjak, hogy egyik kezében cukorka, "gyere ide vedd el", de másik keze a háta mögött van és hamis a mosolya. Már az csoda, hogy eddig eljutott.

Idézem a fonál elejét:

"csak a multiplatform plecsnit kell majd ezután levennie a .NETnek."

Erről volt szó, úgyhogy erről írtam. Nem kell levennie, és nem rugózok semmin. Csak próbálom átvinni az üzenetet, hogy tessék egy hozzászólásnál mélyebbre is olvasni.
----
Hülye pelikán

Szerintem meg tisztaznod kellene magadban, hogy az MS milyen ertelemben hasznalja a platform szot a .NET-nel es maris egyszerubb lesz az eleted.

----------------
Lvl86 Troll

Hogyan toloncolhatnák Brazíliába, ha Mexikói állampolgár, hmm?

ezek mindenre kepesek.

:D

igazad van mexikói, csak a felesége brazil. akkor elég lesz csak a közös határ másik oldalára áttenni.

Mexikói-brazil határ? Te hányas voltál földrajzból?

te hogyan tudtál leérettségizni magyarból ilyen szánalmas szövegértés mellett? eddig is arról volt szó /természetesen csak poénból/, hogy az Amerikai Egyesült Államokból rakják ki, ami határos Mexikóval.

omfg

vajon mennyi más nicken maradtál még itt...

most hirtelen a "stupid americans" c. orokzold egy jelenete jutott eszembe, amikor Ausztralia vs. Tasmania relaciojaban csodalkoznak ra arra, hogy Eszak Korea mennyivel nagyobb deli szomszedjanal. Ami amugy igaz is, csak hat nem annyival, meg nem annyira delen...

Mindenkinek kipostázzák az alkotmányt

...nekem az Identity, amiben egy többszörös tudathasadásos embernek vagy egy tucat személyisége van:)

nice

Icaza tudtommal mexikói, de mindegy, egy kutya, kár a srácért, sokat adott a Szabadszoftverek Világának...
---
"Boredom and drudgery are evil..." (Eric S. Raymond: How To Become A Hacker)

Talán még nem halt meg.

úgy érted Mexikóba.

Tegnap együtt ittunk, de nem említette :)

twitteren aktiv.
https://twitter.com/#!/migueldeicaza

Tyrael

nem nyaral éppen amúgy?

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

twitter url kiköp egy gps poziciot is, ami az iphone-ját madridba teszi :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Képzett "hacker-ek" ilyenkor szokták kirámolni a lakást.

"Monday I will have a full statement" - MdI

Egyébként remélem keddtől pedig az MS-nél folytatja mint a hivatalos MS-GPL alatt kiadott hivatalos OSX/*nix-os .net framework PÁPÁJA :)

Miguel mexikóiként valószínűleg katolikus, így még akár PÁPA is lehet belőle:)