Hír

Megjelent az OWASP Core Rule Set 3.2

 ( airween | 2019. szeptember 24., kedd - 14:54 )

Megjelent az elsősorban ModSecurity-hez készült OWASP Core Rule Set 3.2-es verziója, benne számos újdonság és javítás. A bejelentés itt, egyéb információk a projekt weblapján. Ez a kiadás meglehetősen sok frissítést tartalmaz, így nem érdemes részleteket kiemelni - minden megtalálható a CHANGELOG-ban.

Letartóztatták a WikiLeaks társalapító Julian Assange-ot

 ( trey | 2019. április 11., csütörtök - 12:49 )

Az ecuadori nagykövet személyesen hívta ki a londoni rendőrséget, miután országa kormánya visszavonta Assange menedékjogát. Részletek itt.

"ESET kártevőelemzés - Az SSH sötét oldala"

 ( an-dee | 2019. február 22., péntek - 9:18 )

"Az ESET kutatói korábban még nem dokumentált Linuxos kártevőcsaládokat fedeztek fel, amelyek az OpenSSH-n alapulnak. A kiberbiztonsági vállalat szakértői a "The Dark Side of the ForSSHe" című háttéranyagban mutatják be a 21 kártevőcsalád elemzését, hogy elősegítsék a hasonló fenyegetések megelőzését, felderítését és a károk helyreállítását."

Részletek itt.

Megjelent a Firebird 4.0 Beta 1

 ( Darkfish | 2019. február 20., szerda - 21:40 )

Több évnyi csúszás után megjelent a Firebird 4.0 Beta 1 (unstable) verziója benne egy csomó újítással: szinkron és aszinkron replikáció, gyorsabb backup helyreállítás, titkosított backup-ok, új adat típusok stb. További részletek a bejelentésben.

Megjelent a VyOS 1.2

 ( Vamp | 2019. február 5., kedd - 10:44 )

Megérkezett a Vyatta open-source forkjának, a VyOS-nek az 1.2-es verziója. Az új kiadás Debian 8-ra épül és 4.19-es kernelt használ.

"Visszatekintés: 2018 legnagyobb bukásai"

 ( trey | 2018. december 27., csütörtök - 14:53 )

A teljes cikk itt olvasható.

Megszűnik a CeBIT, az IT világ egykor legnagyobb kiállítása és konferenciája

 ( activer69 | 2018. november 28., szerda - 18:59 )

A hannoveri CeBIT szervezői szerdán bejelentették, hogy az IT világ egykori legnagyobb kiállítása és konferenciája jelenlegi formájában megszűnik. A látogatók és a kiállítók száma évről évre csökkent, a kiállítás átszervezése tudta korrigálni a leépülést. A jelenlegi tervek szerint más kiállítások, például a Hannover Messe részeként él tovább majd a CeBIT.

Tavaly huszonegy magyar cég mutatkozott be a CeBIT magyar országstandján. Részletek itt. Bejelentés itt.

FSF.hu Alapítvány: OpenScope esték

 ( urbalazs | 2018. február 28., szerda - 13:54 )

Az FSF.hu Alapítvány ebben az évben új rendezvénysorozatot indított „OpenScope esték” címmel. Az OpenScope esték célja, hogy betekintést nyújtson az FSF.hu Alapítvány aktivistáinak munkájába, legyen az szoftverhonosítás, szoftverfejlesztés vagy bármilyen tevékenység, amely a nyílt forráskódú rendszerekkel kapcsolatos. Az OpenScope esték rendszeresen, minden második csütörtökön kerülnek megtartásra. Ha szeretnél részt venni valamelyik eseményen, akkor kövesd figyelemmel az FSF.hu weboldalát, vagy iratkozz fel a hírcsatornára.

Vivaldi böngésző: itt a szinkronizáció

 ( zotya62 | 2017. november 30., csütörtök - 9:20 )

A Vivaldi a legújabb snapshot kiadásában bevezette a nyáron tesztelt szinkron funkciót. Ebben lehetőség van könyvjelzők, jelszavak, bővítmények, előzmények szerverre való mentésére és ennek segítségével másik eszközökön futtatott Vivaldi böngészők naprakészen tartására. Mindehhez elég egy Vivaldi.net oldalon regisztrált azonosító és jelszó. A titkosításhoz célszerű egy másik jelszót megadni.

Részletek itt.

Legyen a neve Szilvia! - Linux Mint blog havi hírek - 2017. szeptember

 ( KAMI911 | 2017. október 12., csütörtök - 9:35 )

A Linux Mint 18.3 verzió kódneve

A Linux Mint 18.3 neve „Sylvia” lesz. A Sylvia név magyar formája Szilvia. Jelentése: erdőből való – a latin silvania után. A Szilvia a Szilviusz férfinév női párja. A római mitológiában Rhea Silvia Numitor leánya, Romolus és Rémus anyja. Szilvia nevű hölgyek november 13-án ünneplik névnapjukat. Híres Szilviák: Bach Szilvia – humorista, Péter Szabó Szilvia – énekes, Sass Sylvia – operaénekesnő.

Programozás élőben

 ( Nextra | 2017. június 28., szerda - 12:01 )

A net történetében talán először, élőben közvetíti a Vivaldi ahogy fejlesztőjük beolvasztja a szinkronizációs lehetőséget a böngészőbe. Sync live coding - Starts Jul 5th at 1:00 PM CEST. Bővebben itt.

Június 15-én újra Open Academy

 ( trey | 2017. június 8., csütörtök - 19:25 )

A június közepén megrendezésre kerülő ingyenes konferenciára a szoftverfejlesztés iránt érdeklődő szakembereket várják a szervezők.

Június 15-én tizenharmadik alkalommal szervezi meg az Open Academy konferenciát, a biztonságtechnikai megoldásairól és az informatikai képzésben való aktív szerepvállalásáról ismert Balabit. Az Open Academy-t azzal a céllal hozták létre, hogy a magyar informatikus szakemberek körében népszerűsítsék az élethosszig tartó tanulás eszmeiségét. A kezdeményezés mára egy 2500 főt felölelő közösséggé nőtte ki magát, melynek tagjai az évente kétszer megrendezésre kerülő konferencián túl közel harminc ingyenes szakmai tréningen, képzésen és meetup-on is részt vehetnek Budapesten és vidéken egyaránt.

Nyílt forrású DevOps és Cloud konferencia - OpenStack Days Budapest 2017

 ( kmARC | 2017. május 24., szerda - 16:40 )

Szeretnél találkozni olyan nemzetközi IT vezetőkkel, telco operátorokkal, cloud adminokkal és alkalmazásfejlesztőkkel akik a jövő felhőmegoldásaival dolgoznak?

Az OpenStack alapítvány által is jegyzett OpenStack Days Budapest a közép-kelet európai régió egyik legfontosabb nyílt forrású devops/cloud konferenciája, ahol minderre lehetőséged lesz. 14 környező országból várunk több száz részvevőt, akik a mindennapi OpenStack üzemeltetési tapasztalataikról számolnak be. Az előadásokon felül újat tanulhatsz a modern DevOps/felhőalapú adminisztrációról, üzleti esettanulmányokról és a legutóbbi, több, mint 6.000 fős Bostonban rendezett májusi OpenStack csúcstalálkozóról.

Ransomware támadás érte az angol egészségügyi rendszert

 ( gee | 2017. május 13., szombat - 9:54 )

Ma Tegnap (a szerk.) (május 12-én, pénteken) délután fél egy körül Anglia egészségügyi ellátó rendszerének, az NHS-nek az IT rendszerében rendellenességek kezdődtek, majd ransomware figyelmeztetést láttak. Az adatok további károsodásának elkerülése érdekében leállítottak rendszereket, aminek a hatására a kórházak és a körzeti orvosi rendelők közül is sok leállt vagy nagyon lelassult.

Jelenleg (helyi idő szerint 17 órakor), az online újságok és a TV cybertámadásról beszélnek, illetve arra kérik az embereket, hogy kizárólag sürgősségi esetben menjenek kórházba és lehetőleg ne menjenek körzeti orvoshoz.

Kisantal Tibor: Blender – látvány és animáció

 ( gyarakilaszlo | 2017. március 26., vasárnap - 19:36 )

Az FSF.hu Alapítvány kiadásában megjelent Kisantal Tibor: Blender – látvány és animáció c. könyve. Az elektronikus kiadvány bevezeti az olvasót a nyílt forrású programok talán legsokoldalúbb grafikus alkalmazása, a Blender 3D szoftver használatába.

A Blender egymagában képes betölteni egy kisebb animációs filmstúdió minden igényét, lefedve a teljes produkciós folyamatot. Látványterv és próbafilm; modellezés, bevilágítás, agyagok és textúrák; animáció és szimuláció; renderelés, utómunka és vágás. Mindenre találunk megoldást ebben a szoftverben. S hogy mit ígér a könyv?

Hatalmas képanyag segítségével, részletes magyarázatokkal suhanunk végig 40 egymásra épülő projekteken, begyakorolva a program kezelését és animációs alapkoncepcióit. A választott műfaj a motion graphics – a látványanimáció.

Elképzeljük, milyen lett volna, ha George Lucas Kölcsey Ferenc egyik verséből merít ihletet. Modellezünk design sakk-készletet, atomrácsot, televíziót és amőbát. Körbevilágítjuk Rodin gondolkodóját nagy dinamikatartományú fotókkal. Készítünk holografikus reklámfilmet, betűanimációt. Futtatunk látványos szimulációkat: tengert, tüzet, füstöt. Néha kikapcsoljuk a gravitációt, máskor láthatóvá tesszük a hangot. Mindennek végén gazdagodunk néhány filmecskével és ősz hajszállal, melyeket magunk kompozitálunk és vágunk.

Tankönyvet szerettem volna írni azoknak, akiket vonz a látvány, az első három és a negyedik dimenzió. Akik szívesen foglalkoznak a mozgókép határaival, akik világokat teremtenének saját örömükre. Nem könnyű út, tíz éve tanulom ezt a táncot, de talán tudok neked segíteni az első lépésekben – mondja a szerző.

A program, az 570 oldalas elektronikus kiadvány, s a mellékletek letölthetőek a blender.fsf.hu oldalról – ingyenesen. A kötet megjelenését az FSF.hu Alapítvány támogatta, mely a szerző előző, Inkscape – vektorgrafika mindenkinek c. könyvét is gondozta.

Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás, 2017

 ( gyarakilaszlo | 2017. március 23., csütörtök - 22:33 )

A konferencia Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban lesz (Bp. XI., Villányi út 11-13.), reggel fél tíztől délután ötig tart. Három szekcióban párhuzamosan zajlanak a szakmai előadások, ezekkel párhuzamosan a helyszínen szabad szoftverekkel és szabad kultúrával kapcsolatos kiállítás lesz. Reményeink szerint minden látogató talál őt érdeklő előadásokat vagy más érdekes elfoglaltságot.

A konferencia során ismét lehetőség lesz a konferencia előadóinak értékelésére, amely egyrészt segít a szervezőknek a jövőbeli program kialakításában, másrészt a legtöbb szavazatot begyűjtő előadó ajándékban is részesül. A konferencia végén szokásos módon kisorsolásra kerül jópár konferencia póló, valamint egy hivatalos Raspberry Pi 3 kezdőcsomag (Raspberry Pi 3 Model B, 8GB NOOBS SD card, Raspberry PI Ház málna/fehér színben, 5.1V 2.5A multi-region tápegység, 1m HDMI kábel, USB optikai egér és billentyűzet, továbbá egy példány az Adventures in Raspberry Pi Foundation Edition könyvből). A sorsoláson való részvételhez csak annyit kell tenni, hogy részt vesz a teljes konferencián, majd az utolsó előadás után leadja a szavazatát az általa legjobbnak ítélt előadóra.

"Az Ex-CIA főnök az Y generációt hibáztatja a kormány adatainak kiszivárogtatásáért"

 ( Hubman | 2017. március 16., csütörtök - 22:35 )

Idézet:
Ahelyett, hogy megvizsgálnák a CIA kiterjedt kémkedési módszereit - amelyet az okostelefonok hackelése is mutat - a kormány arra koncentrálta erőfeszítéseit, hogy feltárják, ki szivárogtatta ki az érzékeny dokumentumokat. Egy vizsgálatban, amelyben a sajnálatos eseményekre próbáltak magyarázatot adni, a volt CIA vezető Michael Hayden azt mondta a BBC News-nak, hogy az Y generáció - az „ezredfordulósok” - a gyenge láncszem, mivel ők általánosságban nem úgy vélekednek a lojalitásról, titoktartásról, mint az előző generációk.

A teljes cikk itt olvasható.

Megjelent a Home Assistant 0.40

 ( BlinTux | 2017. március 13., hétfő - 11:06 )

Megjelent az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, otthon automatizálásra szakosodó platform, a Home Assistant 0.40-es stabil verziója. A fejlesztők elsősorban a teljesítmény optimalizálására és a hibajavításokra fektették a hangsúlyt ebben a kiadásban, ami már az indítási folyamat szupergyors lefutásán is tapasztalható. Több és részletesebb visszajelzést kapunk a komponensektől a hatékonyabb hibaelhárítás érdekében. Mindezek mellett számos új komponenst is kapunk, mint például az Android-alapú telefonok hálózati kameraként való használatát.

Az új komponensekről, változtatásokról részletesen a bejelentésben lehet olvasni.

Új helyszínen - Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás (2017. március 25.)

 ( gyarakilaszlo | 2017. január 30., hétfő - 10:18 )

Az FSF.hu Alapítvány 2017. március 25-én (szombaton) megrendezi a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítást, melynek új helyszíne a Villányi úti Konferenciaközpont lesz.
A konferencián több értékes ajándék is gazdára talál majd. Érdemes időben érkezni, hiszen a megnyitó rögtön sorsolással kezdődik: két szerencsés nyertes a közönségből együtt ebédelhet a konferencia előadóival. A konferencia végén pedig szokásos módon kisorsolunk jópár konferencia pólót, valamint egy hivatalos Raspberry Pi 3 kezdőcsomagot (Raspberry Pi 3 Model B, 8GB NOOBS SD card, Raspberry PI Ház málna/fehér színben, 5.1V 2.5A multi-region tápegység, 1m HDMI kábel, USB optikai egér és billentyűzet, továbbá egy példány az Adventures in Raspberry Pi Foundation Edition könyvből). A sorsoláson való részvételhez csak annyit kell tenned, hogy részt veszel a teljes konferencián, majd az utolsó előadás után leadod a szavazatodat az általad legjobbnak ítélt előadóra.

Természetesen nem csak az ajándékok miatt érdemes ellátogatni a konferenciára, hiszen az egész napos programot kínáló rendezvényen három szekcióban hallgathattok érdekes szakmai előadásokat. Az előadásokkal párhuzamosan pedig az egyetem aulájában szabad szoftveres civil szervezetek és a konferenciát támogató cégek kiállítói asztalainál tovább folytatódhat a beszélgetés és a tapasztalatcsere.

A rendezvény ingyenes, de egy rövid regisztráció szükséges a rendezvény honlapján: konf.fsf.hu. (Ha már regisztráltál az elmaradt 2016-os konferenciára, nem kell újból regisztrálnod, de ha mégsem tudsz jönni, jelezheted felénk.)

A rendezvény szervezésével párhuzamosan meghosszabbítottuk az előadói jelentkezéseket, így 2017. február 14. (kedd) éjfélig még lehet jelentkezni előadónak a konf.fsf.hu/2017/eloadoknak weboldalon keresztül.

Minden, amit az internetes adatvédelemről tudni érdemes

 ( Hubman | 2016. december 1., csütörtök - 9:17 )

Ma már kétségtelen és szinte vitathatatlan, hogy az internetes kommunikáció terjedésével a felhasználók egyik legnagyobb gondja az adatbiztonság, az adatvédelem lett. Nagyon sokan nem ismerték ezt fel, de történjen bármilyen incidens – adatlopásból származó kár, személyes adatokkal való visszaélés stb. – az adott személy azonnal rájön, milyen „rizikós” is az internetet használni egy olyan világban, ahol az egyik legértékesebb pénzügyi és hatalmi tényező az információ.

Megfigyelnek. Magán és államilag szponzorált szervezetek monitorozzák és rögzítik az online tevékenységeket. Ez az oldal hasznos ismereteket és eszközöket nyújt a személyes adatok védelme és a tömeges megfigyelés ellen. - írja a nemrégiben elindított maganelet.hu weboldal.

Rendkívüli közlemény - Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás, 2017

 ( gyarakilaszlo | 2016. december 1., csütörtök - 9:14 )

Sajnálattal közöljük, hogy a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás idén december helyett csak valamikor a jövő év elején, reményeink szerint januárban lesz. Bár a tervezett helyszíntől, az Óbudai Egyetemtől október 10-én pozitív visszajelzést kaptunk a konferenciával kapcsolatban, és ennek ismeretében kezdtünk bele a szervezésbe, azonban a november 23-án általuk átküldött szerződéstervezetében foglaltakat nem tudjuk vállalni, így új helyszínt kell keresnünk a konferenciának. Jelenleg több potenciális helyszínnel is folyamatban vannak az egyeztetések, így reményeink szerint hamarosan be tudjuk jelenteni az új helyet és időpontot.

Az FSF.hu Alapítvány nevében elnézést kérünk a kellemetlenségért, és bízunk benne, hogy minden érdeklődővel találkozunk jövőre az új helyszínen.

Üdvözlettel:
Konferenciaszervező csapat, FSF.hu Alapítvány

Kiberháború - láthatatlan ellenség a digitális térben

 ( Hubman | 2016. november 27., vasárnap - 11:04 )

Kiberháború: Olyan akció nemzetállamok, terrorista csoportok, vállalatok, politikailag és ideológiailag elkötelezett szélsőséges csoportok, hacktivisták vagy nemzetközi bűnszervezetek között, melynek célja, egymás számítógépes rendszereiben vagy hálózataiban zavart, kárt okozni – írja a nemrégiben elindított kiberhaboru.hu.

Az utóbbi évben egyre több hírt hallhatunk különféle kibertámadásokról. A célpontok között szerepelnek nemzetközi nagyvállalatok, kormányzati szervek, pénzügyi vállalatok és kritikus infrastruktúrák is. A támadók bevallott céljai nagyon különbözőek, a kíváncsiságtól, az anyagi haszonszerzésen át a politikai, vallási célok eléréséig minden megtalálható. Ha azonban összességében tekintünk ezekre az eseményekre, megláthatjuk azokat a tendenciákat, amelyek világunkat fenyegetik.

WebConf (2016.11.26, szombat)

 ( KAMI911 | 2016. november 23., szerda - 16:58 )

Már több mint 10 éve minden évben van egy nap, ami csak a webről szól Magyarországon. Idén november 26-án találkoznak a Magyarországi Web Konferencián a webes technológiák és trendek iránt érdeklődők.

A rendezvény programja a https://webconf.hu/2016/hu/lineup címen érhető el.
A részvétel idén is ingyenes, de regisztrációhoz között (https://webconf.hu/2016/hu/registration).
Találkozzunk 2016 november 26-án (Óbudai Egyetem, Bécsi út 96/B)!

--
Üdvözlettel:
a Magyarországi Web (K)onferencia szervező csapata.

Kampányt az NMHH az elektronikus eszközök zavartalan használatáért

 ( trey | 2016. november 23., szerda - 16:46 )

sebist írta:

Idézet:
Indít egy kampányt az NMHH az elektronikus eszközök zavartalan használatáért. A felhívásban megemlíti a meteorológiai radarokat is, mint 5GHz RLAN által zavart eszközöket. Nekünk segítség lenne, ha egy cikk kikerülne a hírrel kapcsolatban az oldalra és így szakmai körökben is nagyobb nyilvánosságot kapna az ügy. Még mindig problémát okoznak ezek az eszközök a mérésben, a 2008-as hír óta európai szinten nem volt érdemi előrelépés. Fejlesztünk ugyan szűrőprogramot, hogy az operatív radarképekben ne jelenjenek meg a zavarok, de a zavar átal elfedett valós mérési adatokat természetesen nem tudjuk visszaállítani.

A kampány oldala: http://nmhh.hu/cikk/172405/NMHHkampany_az_elektronikus_eszkozok_zavartalan_hasznalataert

Hát, rajtunk ne múljon....