A Microsoft bejelentette, hogy exFAT támogatást nyújt a Linux kernelhez

Hozzászólások

Na most fagyott be a pokol ?

Vagy csak a wine/proton tamogatasa utan fog ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

NTFS hogyan áll? Ki van adva a speckója, aztán fejleszthet rá, aki akar? Csak mert azt látom, hogy néhány disztróba könnyedén be lehet az NTFS kezelést pattintani, de ezek az NTFS jogosultságokat magasról leszarják. Ami nem titkosított mappa, azt úgy írják-olvassák, mint a Népszavát :-) Más kérdés, hogy az MFT-t valszeg jól teliszemetelik, mert hordozható winyóknál a Win egy linuxos írás után mindig veszettül el akarja indítani a lemezvizsgálatot.

Ez nem az implementációk hibája. Ha nincs titkosítás, akkor az NTFS-t egy másik Windows rendszer is tudja olvasni, mint a Népszavát.

Az MFT-t nem szemetelik össze. Valószínű Gyors indítást használsz Windowsban, ami félhibernációs állapotba teszi le a gépet leállításnál, hogy innen feléledve gyorsabban bootoljon, és nem csatolja le megfelelően az NTFS partíciókat, erre bebootolod a Linuxot, és úgy már gond adódik belőle.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

"Ami nem titkosított mappa, azt úgy írják-olvassák, mint a Népszavát :-)"
... és ez így helyes! ...
örök hála, és köszönet az uhu live fejlesztőinek !... a felhasználóim rommádöglesztett vindózai alól lapátoltam ki vele, a nélkülözhetetlen adatokat :)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Valojaban csak az exfat specifikaciojat adtak ki.

Nem. Azt azért adták ki, hogy a kernelbe contribute-olt kódra is vonatkozzon az Open Specification Promise.
Itt a staging driver kódja a kernelhez:
https://lore.kernel.org/lkml/20190828160817.6250-1-gregkh@linuxfoundati…
"The exfat code needs a lot of work to get it into "real" shape for
the fs/ part of the kernel, so put it into drivers/staging/ for now so
that it can be worked on by everyone in the community."

Christoph Hellwig, a longtime Linux developer, called it “a pile of crap,” saying:

It basically is a reimplementation of fs/fat/ not up to kernel standards with a few indirections thrown in to also support exfat. So no amount of work on this codebase is really going to bring us forward. Instead someone how can spend a couple days on this and actually has file systems to test it just needs to bring the low-level format bits over to our well tested fs/fat codebase instead of duplicating it.

katt

Ettol fuggetlenul, azt gondolom, hogy ez nagy dolog, hisz ezert eddig jogdijat szedtek.

"We also support the eventual inclusion of a Linux kernel with exFAT support in a future revision of the Open Invention Network’s Linux System Definition, where, once accepted, the code will benefit from the defensive patent commitments of OIN’s 3040+ members and licensees."
Ez a lényeg.

Így hirtelen átfuttattam az exFAT fájlrendszerrel bíró eszközeimet és összeadtam a számukat: 0

Ki mire használja?

--
trey @ gépház

32GB fölött exfattal jönnek (többnyire) a pendrive-ok is. Ahhoz nemcsak újraformázni kell hanem konkrétan átállítani az alapértelmezett exfatot pl ntfs-re de azt mondjuk sosem használnám mobil eszközön. Mondjuk én hdd-n is használtam exfat-ot éveken át. A Sony tv-m is kiválóan olvassa és inkább azt mint ntfs-t.

NTFS. Kapni még sose kaptam exFAT-ra formázott eszközt. Nem tudom mennyire elterjedt egyáltalán. A Windows default NTFS-t formáz, eleve külön kell kiválasztani az exFAT-ot, laikus ezt nem hiszem, hogy erőlteti. Más meg nem tette eddig.

Sőt, most nézem, nekem W10 alatt csak NTFS és REFS van. Hol az exFAT formázási lehetőség?

--
trey @ gépház

A pendrive gyártók nem exfattal formázzák a nagyméretű eszközöket?
Csak azért kérdem, mert egy kollégám panaszkodott, hogy a csillió gigabájtos pendrive nem eszi a 2 GB-nál nagyobb fájlokat, én meg mondtam neki, hoy a convert.exe bizonnyal megoldja a gondját. És valóban, csont nélkül konvertált NTFS-re.

A MS elég régen támogatja az exFAT-ot. Nálam XP SP2 van, ahol az oprendszer FAT32 és minden egyéb exFAT. Azaz egy kivétellel: van egy 5GB méretű NTFS, ahol tudok junction-t használni.

A Win exFAT használatához a CentOS alatt is ott a driver, már elég régen.

Vajon mi lehet az újdonság? ;)

Nem erőszak a disznótor se, sőt, a mozgatórugóid vizsgálata se. ;)
Ez inkább olyan hajbi effektus. :) Nem szívesen pazarlok időt, cpu-t és memóriát az NTFS kiszolgálására. Az NTFS "gyári driver" lassúsága jól ismert, ugyanúgy, mint a MS által specifikált Windows buffer cache visszafordíthatatlan növekedése, amivel még a szervereket is jól meg lehet fektetni. A szerver üzemeltetőken nem érdeklik ezek a dolgok. Én meg nem szeretek a gépemen olyan dolgot tartani, ami problémás. Mint amatőr vindózos megtehetem. :-D

Ez most komoly? Itt ülök egy gép előtt és azt állítod, hogy nem is létezik? :-D

Pedig csináltam ilyeből vagy 20 darabot.
Egy apró trükköt is alkalmaztam: Particionálás és formázás linux alól ment. Nem azért, mert az XP alól nem lehet megtenni! Csak szeretem pontosan meghatározni, hogy mi hol legyen a diszken, meg a pontos fs méretet is. Ezek a dolgok, meg az idegen partíciók kezelése nem megy a MS programokal.

A fentekre meg azért van szükség, mert egy gépen van 2-3db XP, amiből 2 mindig klón - amelyeknél azonos a "Dokumentumok" és a mailbox -, és egy CentOs.

"A fentekre meg azért van szükség, mert egy gépen van 2-3db XP, amiből 2 mindig klón - amelyeknél azonos a "Dokumentumok" és a mailbox -, és egy CentOs."

Bravo, ezt NTFS-en simán megoldottad volna azzal, hogy áthelyezed a mappád és más elérési útvonalat adsz meg... Még csak hardlink (XP nem tudott symlinket) sem kellett volna.

De akkor pontosítok, telepítő önerőből már biztosan nem hagy FAT32-t létrehozni és arra telepíteni. Ezek szerint akkor telepíteni lehet, csak értelmét nem látom. Olyankor nincs jogosultságkezelés, minden program úgy túrt bele a SYSTEM32-be meg a rendszerfájlokba, ahogy nem szégyellt, ki is használta ezt egy halom vírus annak idején. Ugyanígy nincs journal, egy nem szabályosan leállított rendszer esetén elég könnyű volt korrupt adatokat generálni, stb...

A 2-3 XP-nek meg mi értelme? Virtuális gép? (Mondjuk az XP is számomra érdekes kérdés 2019-ben.)

Nekem nem tűnt fel, hogy csak NTFS-en lehet mappát áthelyezni. ;)

Mondom: Az oprendszeren kívül minden exFAT.
A "Dokumentumok" az F: partíción van.
A két XP a C: és E:. Mivel egymás klónjai, ezért mindegyik az F:-et látja Dokumentumoknak.
Az ntfs junctiont nem kell idekeverni, mert azt kizárólag az MPLAB IDE miatt használom, mert nem képes normálisan a ../ kezdetű path kezelésére. De ez csak 5GB NTFS a >2TB 3db diszkből. Az XP semilyen linket sem tud, de felrakható rá.

A telepítő "önerőből" azaz alapértelmezetten az NTFS-t ajánlja fel, amit <32GB partíció esetén át lehet állítani FAT32-re is. Azért mert csak FAT32, költői túlzás a nincs jogosultságkezelés. Csak további acl-ek nincsenek. Márpedig a "szegényes" POSIX jogosultságokkal is tökéletesen lehet védeni bármit. De erre sincs sok szükség, mert se share, se user nincsen. Meg vírus sincsen.

Ha meg lenne vírus, az ellen (az egyéb apróságokon kívül) ott a 2. klón. Kinyomom a gépet, és max megjavítom az 1. klónt, vagy felülírom 2. klónnal. Tehát ez a 2 db XP értelme: biztonsági mentés és melegtartalék egyben. (A 3. XP az csak úgy van, hogy a 3 diszk szimmetrikus legyen. ;))

Aztán define XP: Ez nem az, amire gondolsz! Igen keményen slipstreamelt változat. Csak az van benne, amire szükségem van - a többi 2/3 rész egyszerűen hiányzik. Volt olyan, hogy próbaképpen "beengedtem" egy-két vírust. Aztán csak csodálkozás volt, mert hiányoztak a megfertőzendő ojjektumok. ;)
A gép sem fiatal, de több alaplapot és diszket cseréltem már, miközben az XP-t nem kellett újrarakni.

És mire jó az XP 2019-ben?
- levelezés (Outlook Express, de a TLS 1.2 hiánya miatt egy 7W fogyasztású FreeBSD szerver kommunikál az internettel)
- internetezés (Firefox)
- film és zene (vlc és foobar2000)
- munka (putty és gputils)
- stb.
De hol van itt az XP?? ;)

Én nem hiszem hogy exFAT annyiszor gyorsabb lenne, inkább wear miatt szokták javasolni. Akartam egy ilyen cikket írni, ahol összehasonlítom a fájlrendszereket wear szempontjából (egy szimulált block device-on), de nem kaptam rá engedélyt/támogatást. Pedig nagyon érdekel a téma.

Írogatod, hogy "tovább", meg "nem érint", de hahó, te írtad a subthread-be hogy: "Ki mire használja?" :)

Na én erre. Megesett már nem egyszer egy-egy megbeszélésen, hogy az asztal körül ülőknél volt mindenféle laptop, mindenféle OS-el. Ilyenkor a "mire formázzam a pendrive-ot?" kérdésre elég jó válasz az exFAT.

Szerintem ez gépen belül van neki, mert belső SSD. Ha egy gépen több oprendszer van, akkor az SMB nem járható köztük, csak nagyon körülményesen.

Vmware alatt megosztható egy fizikai lemez bootolásra VM alatt, és lehet úgy beállítani windowst, hogy ugyanaz a telepítés működjön virtuális és valós hardveren is, de ezt nem egy SMB megosztás miatt szokták megcsinálni.

Másik lehetőség ugyan pénzes, de működik:

Windows alól MAC: https://www.paragon-software.com/home/hfs-windows/ vagy https://www.paragon-software.com/home/apfs-windows/
Windows alól Linux: https://www.paragon-software.com/home/linuxfs-windows/
MAC alól Linux: https://www.paragon-software.com/hu/home/extfs-mac/
MAC alól Windows: https://www.paragon-software.com/hu/home/ntfs-mac/

A Linux pedig ntfs-3g + HFS driverrel írja a többi rendszer fájlait. (apfs viszont kérdéses, azt nem próbáltam)

Gépben lévő 1 Tb-os merevlemez van rá formázva,amin sorozatokat tartok. Eredetileg próbából formáztam exfat-ra, majd észrevettem egy program kipróbálásakor, hogy nem töredezik a fájlrendszer mint az ntfs. M$ töredezettségmentesítője nem is mutatja a felsorolásban. Lehet rámásolni 4 Gb-nál nagyobb file-okat is. Gyors is. Maradt. Több mint fél éve nincs baj vele.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Alcím: és ez Trey-t nem érinti, de igyekszik.
Beszarok.

Én egy ideje MINDEN mozgatható eszközömön ezt használok.

Nem kezel jogosultságot és éppen emiatt megfelelő.

Előtte rengeteg olyan pendrive-val és USB-s HDD-vel találkoztam, ahol valaki a múltban kimentett valamit, és egy másik gépen jogosultsági probléma miatt nem volt olvasható a cucc.

> A journálos renccerek, pölö: APFS, ext3, ntfs etc megeszik a hordozható eszközöket.

Erre dobhatnal valami linket.
A legjobb egy teszt lenne.

Megerzes nekem is van: fatra formazott sd kartyam mar rengeteg elhullott, de meg ntfs-re formazottbol egy se!

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Most ez azt is jelenti, higy a gyartoknak nem kell licenszdijat fizetni az MSnek, ha egy eszkozt erre formaznak?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

azértmert az exfat jó és hasznos. És ha már a tulajdonos nem nyílt szabványként terjesztette el akkor fejje is keményen.
Sajnos így nekem is többet kell költenem sd karira és usb stickre de azt tovább verem a zemberkere. Egyébként nekem sd karin van az otthonom mivel több eszközön dolgozom.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Linuxhoz van exfat támogatás. Ha a kernelben lesz, akkor hatékonyab lesz, vagy erre mi szükség van?

rpm -qa \*exfat\*
exfat-utils-1.3.0-2.fc30.x86_64
fuse-exfat-1.3.0-2.fc30.x86_64

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, a user space-ben most is van rá tool. De azt reverse engineeringgel írták. A mostani meg kernel space-be kerül, ami eleve jobb teljesítmény, meg kevesebb biztonsági rés, és maga a MS írja a kódot, így elvileg pontosabb implementáció lesz. Bár az MS-nél már semmit nem tudni, lehet eltolják ezt is. Majd meglátjuk.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

ezek mindent adnak, ami már senkit nem érdekel