Offtopic

Smart band/fitness tracker 12 cm csuklóra (gyereknek)

Fórumok

Gyerekben felmerült, hogy órát szeretne. Körbenéztem, és úgy látom 10-15e Ftért vannak pl a gyerek casio karórák, amiért már Mi Smart Band 6-ot is látok... felnőtteknek. Csakhogy 12 centis csuklóra gyereknek kellene. Egyrészt a nagyobb gyártók gyártói termékoldalait kezdtem böngészni, xiaomi, huawei and co, és azt látom, hogy elég hevenyészett a csuklókerületadat, pl hatból egynek találtam meg a gyártói specifikációk között. Aki vett már gyereknek hasonlót, az ne tartsa magában a tapasztalatait. 

-Olyat keresek, ami nem drága (lőjük be a mi smart band 6ost max árnak).
-Elbírja akár egy év után is legalább egy hétig egy töltéssel.
-Elvan mobiltelefon nélkül (naponta egyszer szinkronizál/updatel/akármi a telefonnal)
-Cserélgetni lehet rajta a héttérképet

Ha kudarcot vallunk akkor jön egy butaóra :)
(Most épp a cicás óra a menő, de lehet a jövő héten már más lesz, egy ilyen kijelzős karperecben gondolom a háttérképet lehet cserélgetni, ahogy épp más tetszik a gyereknek)

Az egyik huawei csuklókeresztmetszetben közel járt, de ár alapján nem egy kezdő óra...
Alibabán annyit látok, mint a tenger, de a specifikációk elég lazán vannak megadva, igazából a visszajelzésekből és az azokra adott válaszokból lehet a legtöbbet leszűrni, pl ott derült ki az egyikről ami jó lett volna, hogy minden nap tölteni kell.

Vagy jön az 500 forintos karóra és ha megunta kap majd újat... olyan fura, hogy felnőtt fitness trackerek képernyővel már pár ezer forinttól vannak, de nincsenek gyerek méretben, legalábbis én nem találom, pedig azért többet tudnak mint egy sima karóra.

Amúgy nincs semmi ilyen kategóriás cuccunk a családban, úgyhogy ez lesz az első, de így a nagy covid járvány közepette akár még hasznosnak tűnik a pulzoximéter, mert jelzi ha a tüdő elkezdi feladni... a mi smart band 6 meg kb pont egy normális pulzoximéter ára. (volt akinek nem volt semmi tünete egyszerűen csak elájult a tüdőkapacitás eseésétől, na ezt is jelezné előre egy ilyen - bár az omikronnal talán már lecsengőben vagyunk vele, de nekem asztmásnak akár még meg is érheti ... így a guglizásban "megéheztem")

Vitorlás és kisgéphajó tanfolyam

Fórumok

Szeretném idén megcsinálni a címben szereplő vizsgákat (semmi sznobság, nincs hajóm, csak a víz szeretete van), a cél a Balaton lenne. Kíváncsi lennék, hogy van-e köztetek olyan, aki már csinált ilyet és ha igen:

  • hol csináltad és mi a tapasztalat az adott helyen, tanfolyam+vizsga
  • az ajánlott irodalmon kívül (Hajózási Szabályzat, Hajózási Ismeretek) van-e valami egyéb könyv, ami ajánlanál olvasásra, esetleg valami Balaton specifkus dolog
  • miután megvolt a vizsga, mennyire érezted magad magabiztosnak; attól tartok ez még rosszab mint az autós jogsi és pusztán csak a tanfolyam után nem fogsz tudni kivinni egy vitorlást egyedül
  • egyéb?

Köszi előre is.

Befektetés kezdőknek

Fórumok

Sziasztok!

Létezik olyan befektetés, ami:

- online kezelhető, könnyen nyitható

- havi kisebb - nagyobb összegekkel befizethető (amennyit éppen be tudok tenni)

- gyorsan likviddé tehető (lemondva az esetleges profitokról - például gázba kerülök és az addig befizetett pénzt ki kell vennem)

- a haszon kicsivel mindig az infláció felett jár

- nem érdekel hogy mibe fektetik, ne igényeljen se odafigyelést se semmilyen pénzügyi, piaci, termék ismeretet, befizetgetem és örülök neki hogy mások foglalkoznak vele helyettem

- a profit és a tőke bizonyos ciklusok után hozzáférhető (pl. 1-3-5 évente).

Van egy csomó ötletem az állampapirtól a tőzsdézésen át a cryto kereskedelemig, de valamelyik feltétel mindig sérül.

Nevezhetjük befektetés mint szolgáltatásnak is :) Nyilván van ilyen egy raklappal, na de melyik a jó/megbizható? Köszi!

GDPR: a (web)fejlesztőt kötelező feltüntetni a weboldalon ?!

Fórumok

Sziasztok

Egy weboldalhoz backend fejlesztést végeztem, majd később időszakosan karbantartom. GDPR szakértőket is bevontak a projektbe, akik azt mondják, hogy a frontend webfejlesztőt és én backend fejlesztőt is kötelező megjelölni a weboldalon, név, lakcím formában, hogy az érdeklődök tudják, hogy kik kezelik az adatokat.
Nekem, mint KATA-s egyéni vállalkozónak a címe a családi lakhelyem. Nem kívánom ország-világ tudtára adni. Főként nem érzem korrektnek. Az én adataimat ki védi meg? Ha nagyon belemegyünk: másfelől a projekt kapcsolati hálójának bemutatása potenciális veszélyforrás is az adatok biztonságára nézve.

1. Tényleg van ilyen marhaság? Webshopnál már láttam megjelölni a webhosting céget, de a fejlesztőt még soha.

2. Ha tényleg kötelező, milyen kiskapu van a postafiók létrehozáson és ev. telephely áthelyezésen kívül?

Elektromos fűtőpanelek

Fórumok

Mivel van napelem, a gázcirkó mellett besegítek egyes szobákban elektromos konvektorral is. Most valami covid miatti scalper árazás van ezeknél a kőkorszaki ellenállásfűtőknél is? Barkácsáruházakban szimpla elektromos konvektor 25 ezer, vagy akár 30 ezer. Van benne 1 primitív nyák meg 1 ellenálláshuzal, 1pálcás zúgó ventillátor. Hozott apám egy üvegpaneles feketét a Praktikerből, 25 ezer volt. Azt hittem ez tud valamit ennyiért (valami dizájnos flame-effekt lesz látható a nagy fekete üvegfelelüeten vagy mittomén. Hát nem tud ez lófaszt semmit. De cserébe a 18 oldalas haszontalan leírásából nem derült ki mekkora teljesítménnyel üzemel a 3 féle üzemmódban (amik le sincsenek írva a leírásban, a piktogramok meg: napocska - holdacska - hópehely). Hópehely kizárásos alapon az 5C fokos fagyvédelem funkció. A másik kettő lenne a komfort meg a normál fokozat, de ennél több nem derül ki. Illetve a heti  programozása olyan szinten elbonyolított (főleg h. vmi google translate minőségű) h. lehet beszeknnelem és feltolom ide hátha valaki megfejti. Ha manuális módban indítom el, belövöm a kívánt hőmérsékletet, akkor 24 óra után pedig lekapcsol. Eddig nem próbáltam még felprogramozni, manuális 1 hőmérséklet értékre állítottam be, de a leírása nem említi h. buta egyszerű termosztátos működés esetén 24 óránál többet nem üzemeltethető egyhuzamban. És ez csak 1 kőprimitív elektromos konvektor...

Domain név és tárhelyszolgáltatót váltanék

Fórumok

Sziasztok,

14 éve vagyok a jelenlegi szolgáltatómnál, ~500MB-os statikus honlapom van náluk, illetve egy saját email címem. Levelezésre Roundcube webmailt használok. A fő gondom az, hogy a levelezés lassú, sokszor elérhetetlen (login failed), pc-ről tabletről, mobilról mobilnettel egyaránt. Support gyakorlatilag nincs, 3-4 nap alatt válaszolnak egy copy-paste üzenettel.

Egy olyan szolgáltató keresek, ahol ezek a problémák nem állnak fenn, van elérhető support, illetve hosszútávra tervezhetek velük (minimum ~10 év).

Számítógépház help

Fórumok

Sziasztok,

az itthoni asztali géphez keresek házat. Sajnos elég korlátozottan tudom elhelyezni a gépet: fektetve tudom betenni csak egy szekrényre, az asztal alatt úgy, hogy a velem szemközti fal felé legyen a háta (csatlakozók), és tőlem jobbra. Ergó olyat keresek, aminek

Ez azt jelenti, hogy ha a ház elején ha fent van a PWR gomb (és a többi: USB, jack...), akkor nem férek hozzá azokhoz, jó lenne olyan, aminek lent van minden - ilyen viszont sajnos nincs, vagy nem tudom, hogy lehetne keresni.

Fekvő házat gyak nem lehet venni (ATX).

Találtam egy olyan házat, hogy Thermaltake Core G3, ez az egy fekvő van, de:

  • nem tudom, ebbe milyen táp kell (SFX?)
  • ha SFX, ennek milyen buktatói vannak, mire kell figyelni? (csatlakozók, egyebek)
  • a hátlapon nincsenek meg a szokásos bővítőkártya slot helyek; a videokártyának van egy szalagkábele, amivel vízszintesen be lehet építeni a kártyát, és össze lehet kötni az alaplappal
    • viszont nekem lenne még egy bővítőkártyám
  • milyen egyéb buktatói lehetnek még ennek a háznak?

Szóval ez a ház necces.

Bármi ötlet jöhet, ami megoldás lehet.

 

Köszi.

Nem működő rádiófrekvenciás távirányítók

Fórumok

Az egyik kolléganőmnél fordul elő kb. 5 napja, hogy bizonyos időszakonként a rádiófrekvenciás távirányítóik nem működnek.

Vidéki település, kertes ház. Náluk semmi nem változott.

Nem tudják kinyitni az autót, az elektromos kaput, nem működik a riasztó távirányítója.

Ezeket az időszakokat leszámítva minden távirányító tökéletesen működik.

 

Mi okozhatja ezt, találkozott-e már valaki ehhez hasonló helyzettel.

Gold recovery - vegyész kerestetik

Fórumok

A napokban a YT pofámba nyomott egy "hogyan nyerjük ki a nemesfémeket az elektronikai hulladékokból" témájú videót. Megnéztem. Aztán még többet és arra az elhatározásra jutottam, hogy nem fizetek a köbméterben mérhető felhalmozott elektronikák megsemmisítéséért, sőt a cigánynak sem adom el ötvenezerért, hanem saját magam dolgozom fel. Előzetes kalkulációk szerint milliókban mérhető a haszon, ami aranyban és palládiumban keletkezik.

Már a teljes folyamat összeállt (egyébként sokkal egyszerűbb, mint ahogy elsőnek látszik), kivéve egy lépést. Ehhez egy kis előtanulmány:

 

A vezetősávok felületkezelése szempontjából alapvetően három fajta panel létezik:

1. Nem arannyal bevont. Manapság a legtöbb panel ilyen.

2. Aranyozott forrszemek és élcsatlakozók, stb. Régebbi alaplapok, kártyák, routerek, stb. Nálam ez a leggyakoribb.

3. Teljes egészében aranyozott rézfeleület. Rádiók, régi mobiltelefonok, néhány alaplap és kártya (pl. SB-Live).

 

A 2. és 3. pontban van a problémám. Ha az aranyozott felületre forraszanyag kerül, akkor az arany belediffundál (nem tudom erre mi a szakszó) a forraszanyagba, azaz hiába távolítod el onnan az forraszanyagot, az arany már nem lesz ott. Erre kellene valami olyan vegyi megoldás, amiből utána kinyerhető az arany. Hasonlóan mint itt, csak rézfelületig kellene "maratni" a forraszanyagot. Ennek nem csak az arany kinyerése lenne a célja, hanem azon alkatrészek kiméletes kinyerése, melyeket még raktározni akarok.

Sajnos ez az első lépés az egész recivery buliban. Ha nem találok rá megoldást, akkor marad kiforrasztás, de akkor bukom a felületi aranyozás kb. felét.

Ha valakit érdekel részletesebb, idővel csinálhatok az egészről egy blogot.

Néhány recovery nyereség mintának:

1kg 2mm-nél vékonyabb aranyozott csatlakozó -> 30g arany

1kg vastagabb aranyozott csatlakozó -> 10g arany

1kg aranyozott NYÁK -> 10-20g arany, a felvetett problémától függ

1kg műanyagtokos soklábú (20-től több) IC -> 10-20g arany

1kg MLCC kerámia kondi -> 50g ezüst, 5g palládium, 0.5g arany