Offtopic

Önkéntes nyugdíjpénztár tájékoztató

Fórumok

Üdv!

ÖNYP alap tájékoztató PDF/PPT-t keresnék, amiben le van írva mikortól, mennyit lehet kivenni, nemkivenni, adómentesen, SZJA-terhe mellett, ha meghalok ki örökölhet tőkéből/kamatból, stb?

Emlékeim szerint ezek a feltételek univerzálisak minden az országban működő nyugdíjpénztárra, nem specifikus egyik pénzintézetnél sem. De pl. Allianz nem ad ki róla értelmezett egyszerűsített prezentációt, mert miért adna? A 93. évi 96-os törvény taglalja, de ettől meg keresztbe állt a szemem.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99300096.tv

Baxi gázkazán vs Ariston gázgazán vs ?

Fórumok

Sziasztok!

Gázkazánt cserélünk, és két ellentétes infót kaptam a gázszerelőktől.

kb 24 kW-os kondenzációs kazán kell, nem kell melegvíz tárolós.

Az egyik szerelő az Ariston gázkazánt javasolja, a másik pedig azt mondta, hogy írtó sokat szívnak a meghibásodásokkal, és hogy ha jót akarok, akkor a Baxi-luna duo-tec válasszam.

Van esetleg valakinek jó vagy rossz tapasztalata ezekkel a gázkazánokkal? A másik kérdésem: Igazából fogalmam sincs mire kell itt figyelni, ez az első kondenzációs kazán, amit használni fogok, most egy turbós van.

Köszönöm előre is.

Nagy alapterületű lakás párásítása

Fórumok

Van valakinek tapasztalata, akár iroda kapcsán, hogy hogy lehet 100+ négyzetméter párásítását megoldani? A kommersz párásítókból a jobbak is egy szobára jók (https://www.philips.hu/c-p/HU4803_01/parasito - például ebből van egy), 6-7 gépet szétdobálni a lakásban egy vicc, egész napos program lehet a tartályok töltögetése...

A mért relatív páratartalom reggel 30% alatt van, ez nagy baj, konkrét enyhe tüneteket okoz, ha szorgalmasan töltögetjük a párásítókat, akkor enyhülnek, szóval biztos ez (az egyik) probléma.

Két dolog jutott eszembe.

 - Egyrészt vajon hogy lehetne meghatározni, hogy hol szökik el a pára? Valami vizualizációra gondoltam, megfesteni valahogy a párát, de ez lehet, hogy marhaság.

 - Másrészt van-e valami megoldás, amit használnak már nagyobb légterek esetén?

 

Bármi inputot megköszönök!

Gyerek etetése késsel (a szájába dugod a kést)

Fórumok

Sziasztok!

Kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy csak én vagyok paranoiás, vagy más is úgy gondolja hogy egy 3 éves gyereket nem szerencsés késsel etetni. Anyósom többször eteti úgy a gyermekemet, hogy nem villával vagy kanállal teszi a szájába az ételt hanem késsel. Az esetek többségében azzal amivel étkezéskor eszel, amivel a rántott húst is vágod, nem tudom mi a hivatalos neve, de volt már rá példa, hogy szalonnasütéskor az éles késsel vágott le egy darabot a szalonnából, rászúrta a kés hegyére és a gyerek szájába nyomta. Én ettől frászt kapok mert a gyerek még nem tud különbséget tenni az éles és a rántott húsos kés között és egyszer véletlenül megkaparint egy éles kést és a szájába veszi ... áááá ... bele se merek gondolni. Én azt tanítom neki, hogy a kés van és kész, a szádba nem veszed és csak felügyelet mellet használhatod, de hát én hiába próbálom ezt megtanítani neki hogy ha más felülbírálja. Vélemények a témáról?

[MEGOLDVA] Keresek egy angol krimi sorozatot.

Fórumok

A napokban láttam egy sorozat első részének első felét, de nem tudom mi volt az. Megöltek egy egyedül hazafelé tartó 22 éves francia lányt Londonban és egy középkorú nyomozó kapta meg az ügyet akinek ez az első komoly ügye. Az áldozat telefonját keresték a búvárok egy híd mellett mikor abbahagytam. Van a városban egy másik hasonló gyilkosság is és attól tartanak sorozatgyilkossal van dolguk. Szerintem valami friss sorozat lehetett, Netflix vagy HBO de nem találom.
Előre is köszi,

Hogyan lettél koronás?

Fórumok

Ez azoknak szól, akik már elkapták, esetleg nagyon közeli ismerős vagy családtag és hiteles az infó. Elég sokan jelezték itt, hogy küzdenek vele vagy már átestek rajta.

Fogalmad sincs? Minden óvintézkedést betartottál, és mégis? Közeli családtag, akit nem lehetett elkerülni? Közeli barátokkal, ismerősökkel kerültél egy térbe, és mindenki egészségesnek tűnt, pedig? Munkahelyen vagy hasonló helyen egy idióta lázasan bement és végigfertőzött mindenkit? Tömegjelenet (metró, diszkó, stb.)? Vírustagadó voltál, felelőtlen, de megszívtad, és már megtértél?

Én szerintem még nem kaptam el, de voltam már náthás 2x, annyira enyhe volt, hogy nem mentem el tesztre. A gyereket hordom oviba, azok nem zártak be, ő volt 3x náthás, tünetek alatt otthon maradtunk. Amúgy követem a tudósok és politikusok javaslatait. Kb. egész nap otthon ülök, home office, néha családi séta a közelben a kihalt utcákon, boltba járok néha és oda is maszkban+távolságtartás, még a szomszédokkal is alig és csak távolról állok szóba. Ha ezek után elkapnám, én azt mondanám, hogy fogalmam sincs, és hogy ez mennyire durva már. De gondolom, nagyon sokan nem ilyenek, mint én. A statisztikákból csak az látszik, hogy egyre többen kapják el. Jönnek egyre-másra a megszorítások, már lassan mindenki ismer koronást, sok a halott, stb., de még mindig terjed. Elvileg van kontaktkutatás, de annak az eredményéről nem látok számokat. Az érdekelne, hogy az emberek mennyire vannak tisztában vele, mit csináltak rosszul (és mit csinálnának másképpen, ha visszamehetnének az időben), és mekkora fokú lazaság/érdektelenség/engedetlenség/felelőtlenség kellett az elkapáshoz.