Egy 2 fős csapat sebessége, amelyben mind a két személy aktív résztvevő:

Címkék

Tapasztalatból tudom: lassabb, mint 1 fő.
6% (26 szavazat)
Tapasztalatból tudom: gyorsabb, mint 1 fő.
45% (212 szavazat)
Szerintem: lassabb, mint 1 fő.
3% (15 szavazat)
Szerintem: gyorsabb, mint 1 fő.
22% (102 szavazat)
Nem tudom vagy csak a vélemény érdekel.
24% (113 szavazat)
Összes szavazat: 468

Hozzászólások

inb4 'pontosan milyen tevékenységről van szó?'

Így van, és a kérdés ugye úgy szólt, hogy ha egy tyúk egy nap alatt egyet akkor... márpedig ha úgyan, akkor úgy van.
Ebből a szempontból mellékes, hogy a valós tyúkok nem tojnak minden nap, sőt az év bizonyos szakában, és az életük bizonyos szakaszaiban egyáltalán nem, a feladvány idealizált tyúkjaira az a megoldás amit. Ugye.
Nem. Tényleg nem sokat aludtam.

Gyorsabb, de nem sokkal. Mondjuk 1.4-szeresre tippelnék.

Feladatfüggő: ha pl. csak mindössze egy interfész az egymástól függő rész, akkor gyorsabb, viszont ha folyton meg kell érteniük hogy a másik mikor és hol mit miért csinált, mert egymástól függnek a részfeladatok, akkor lassabb is lehet, főleg ha rosszul is van ez kitalálva és megszervezve.

ha gyereket kell kihordani, akkor nem gyorsabb
--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Ha arkot kell asni, 2 aktiv resztvevovel hatarozottan gyorsabb, mint eggyel!

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Attól függ, milyen járművet tolsz alájuk... Taligával határozottan lassabb, de ha egy Ferrarit, akkor... (bocs, hülye kérdésre hülye választ lehet csak adni...)

Tapasztalatból tudom, hogy feladat, szervezés, személyfüggő a dolog.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Praktikus, ha a kötelet egy irányba húzzák... :-D

Attól is függ, hogy mennyire értik egymást (szótár). De szélsőséges esetben ha az egyik jobbra akar menni a másik balra és mindkettő meg van győződve az igazáról, akkor például sokkal lassabb mint 1 fő, mert konkrétan nem fognak jutni sehová. Vagy tisztán leírt feladat kell (még jobb ha ehhez munkamegosztás is társul) vagy ha a két résztvevőnek kell a megoldást is kitalálnia, akkor egy harmadik személy aki dönt a vitás kérdésekben.

"De szélsőséges esetben ha az egyik jobbra akar menni a másik balra és mindkettő meg van győződve az igazáról, akkor például sokkal lassabb mint 1 fő, mert konkrétan nem fognak jutni sehová."

És mi van ha többszörös személyiségű az az 1 fő? oO

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

Az egyik fő, a másik fő és a tevékenység a kérdés.
Marhaság ez a szavazás

--
CyclonePHP

Bár a kérdés rémesen alulspecifikált, mint már kifejtették többen, én gondoltam egy nagyot, és programozásra értelmeztem, és ott határozottan gyorsabb. Akár külön dolgoznak, akár pair programming, sokat segít.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Olyan feladat, amit egy ember akkor tudna megcsinálni "veremcserélgetés" nélkül, ha 16-18 elemű lenne a rövidtávú memóriája, de jól felbontható két olyan részfeladatra, amihez szükséges és elegendő a 8-9 elemű (általános emberi) rövidtávú memória, és jól időzíthető, hogy melyik melyiken múlik, és minimális enegriába telik a másikkal megértetni a feladat nem rá vonatkozó részének azt a kis részét, ami kell az ő feladatához. :)

A technikai előnyt kifejtették lentebb (fentebb), a pszichológia pedig az, hogy ha együtt dolgozunk, akkor kevesebb indexolvasás, elkalandozás lesz, vagy mert valamelyest figyelik, amit csinálok (ha csak annyiban, hogy óránként odajön megbeszélni), vagy mert függ valaki a munkámtól. Kit mi motivál. Mindenesetre az a tapasztalat, hogy működik.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Mas ember mashoz ert.

Peldaul egy kollegammal nagyon jol ossze tudtunk dolgozni (kolcsonkerte egy masik reszleg egy idore). O nagyon jol ismeri azt a projectet, amin dolgozunk, igy ha kerdesem van, kodolvasgatas es doksiolvasas nelkul altalaban fejbol tud ra valaszolni, ha elakadok. Nekem meg a debuggolasnal van egy olyan hajlamom, hogy elsore belenyulok, hogy merrefele lesz a hiba, amivel tobb kort sporoltam mar neki. Scripteleshez is jobban ertek - szerinte, ami sok esetben konnyiti a munkat. Egyszer kapott egy feladatot, ahol http klienst kellett irnia (nyilvan nem 0-rol, valami libet hasznalt), ott is hasznalt, hogy korabban webes teruleten is dolgoztam, es alap dolgokat (pl. hibakezeles) fejbol mondtam, amivel a szabvanyertelmezesen tudtam gyorsitani.

Egyebkent a code review is azert letezo dolog, mert a sajat kodjaban a sajat hibait keves ember veszi eszre, mert a korabbi gondolatmenete mar felrevezeti.

--
I can calculate the movement of the stars, but not the madness of men. -Sir Isaac Newton

Pl. arra is jó a pair programming, hogy nem kell kód review. Nem csak sebességben, hanem minőségben is érdemes gondolkozni.
Ha a párok váltakoznak, akkor pedig kompetencia terjesztésre is jó.
(persze biztos van, aki hajlamos elbújni egy jó programozó árnyékában, de az ilyen kibukik a párok újrakeverésével.)

nem csak egymást inspiráló embereknél.
Ha a feladat több különböző kompetenciát igényel (mondjuk matek-és-nyelvtan, vagy geometria-és-számelmélet), és jól izolálhatóak a folyamatok, akkor egy humános+reálos sokkal hamarabb megcsinálja, mintha csak az egyik állna neki.

Igen, a példám nem a csapatmunkára megy rá, hanem hogy van, amikor nem megfelelő ember kapja a feladatot - több ember közül nagyobb eséllyel van megfelelő/megfelelőbb, még ha nem is mindig drasztikus az emberek közti sebességkülönbség a részfeladatokban.

A szavazás mondjuk ebben a formában elég zöldség.

Puppy linux felhasználó

Ha az egyik fő Stallman, és a másik Linus, akkor nő-e a trollságfaktor, vagy kioltja egymást.

Szerintem tapasztalatból tudom, hogy nem tudom.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Tapasztalat hogy ha én vagyok az egyik fő akkor nem Hogy lassan de el se fog készülni mert szörnyű vagyok team workben :p ha saját ötletet kell implementálni akkor utálom ha bárki bele szól hogyan lenne szerinte jobb mert sok esetben úgy gondolom ki a dolgokat hogy azok minél kevésbé legyenek specifikusak az adott dologhoz, a másik fél meg szokás szerint nem örül ha felesleges extra kódokat kell csinálni mert én úgy találtam ki

Erosen fugg attol, hogy mennyire tud a ket resztvevo hatekonyan egyutt dolgozni. Ket osszeszokott ember tobbszorosen gyorsabb lesz egyutt, mint barmelyikuk egyedul. Ket egoval toltott babzsak nem.

--
|8]

Egyetertek ambator az utolso ket munkahelyemen tiltott a kommunikacio... No comment ellenben "hatekony a csapatmunka" ;o) Tobszor feddesben reszesultem amiert beszedbe probaltam elegyedni es elmeselni mit is csinalok/csinaltam. Vagy kimondtak nem erdekli oket vagy reklamaltak a fonoknel hogy zavarom oket. Itt a ket ember ugy kb 0,5 ember sebessegevel er fel ;o)

Zsakbafutas vagy evezes ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Nem Nx gyorsabb, de hamarabb megvan ugyanaz a nagyobb munka N fővel, mint 1-el :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

kb érmefeldobással ér fel...

van amiben sokszorosan gyorsabb és van amiben nem...

kétszemélyes kerékpár gyorsabb mint az egy? coupletour of france vagy tour the france :D

Mellém elférne egy gui-író segédlet, de csak ritkán kell. Nagyon jól ellenék a fizika/matematika modelljeimmel, de a falnak megyek attól, mikor azzal kell vesződnöm, hogy ki mikor "klikkelhet". Többségében a modellt megírom az idő 10-15%-ában a többi a "körítés". Szóval az én esetemben egy 5-10-es faktor is reális.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Nem tudom vagy csak a vélemény érdekel.

Oké. Természetesen -mivel ez a hup.hu- elsődlegesen informatikai területen végzett munkára gondolok, de úgy vélem, hogy bármely hasonló munkakörre igaz lehet az állítás.
pl.: programozás 2 fő és marketingen 2 fő többnyire hasonló -munkavégzést hátráltató- gondokkal fog küzdeni.

Nekem a személyes tapasztalatom az, hogy 2 ember olyan 0.8-1.2 embert "ér" (amennyiben ők együtt 1 db önálló csapatot alkotnak alá-főlé rendelt szerepektől függetlenül).
Ha pedig 1 ember végzi el a munkát és kellően motivált, akkor megtudja duplázni illetve növelni tudja a normál sebességét. Magamból kiindulva iszonyat mennyiségű munkát tudok elvégezni, ha közben nem tart fel egy lassabb gondolkodású, érzékeny ember és koncentrációmmal benne maradhatok a feladatban.

Tapasztalatom az, ha a vállalkozás redundancia miatt tart két embert egy feladatra, akkor hajrá, amúgy nem értek egyet a 2 fős csapatokkal. Talán ez az utóbbi mondat megmagyarázza, hogy miért nem állítom azt, hogy egy 2 fős csapat sebessége 2 önálló ember teljesítménye főlé emelkedne.

Fizikai munka:
Ha két ember egy helységben van, akkor az egy főre jutó sebességük lassabb lesz, mintha egyedül végeznék a tevékenységet. Az ok szerintem az lehet, hogy így az ember kénytelen a munkában keresni az örömöt és nem a társaságban/szocializációban.

Amiket ide most leírok nem tudományos kutatás, natúr tapasztalat az elmúlt 20 évből (amióta vannak alkalmazottaim).

Meg lehet szervezni, hogy ne zavard meg a masik gondolatmenetet. Csak meg kell kerdezni, hogy o epp hogy szereti. Van, aki pl. a skype-ot ugy hasznalja, hogy ha benne van egy gondolatmenetben, akkor nem nezi meg. Egy ilyen emberre pl. rairsz, hogy kerdezhetsz-e, a tobbit elintezitek szoban, amikor epp nem zavarod.

A fizikai munkanal sem egyertelmu, sok olyan feladat van, amikor jol jon meg 2 szabad kez. (szekrenyosszerakasnal tapasztaltam, bar joreszt egyedul csinaltam)

--
I can calculate the movement of the stars, but not the madness of men. -Sir Isaac Newton

Saját tapasztalat programozási (numerikus modellezési) problémáknál: 2 ember esetén a gyorsítási faktor 0.5 és 5 közé esik. Tehát lehet fele olyan lassú és 5-ször gyorsabb. Mindegyikben volt részem. :-) :-(

Ideális esetben az emberek a hozzájuk illő részproblémákkal foglalkoznak, amit a másik lassabban oldana meg, ezért lehet szuperlineáris gyorsítás. És persze, nem vitatkoznak közben hülyeségeken.

Nem ideális esetben a résztvevők nem tudják/akarják a vezető koncepcióját megérteni, ezért csak gányolás van belőle, aztán foltozgatás.

No persze, én nem profi informatikai cégről hanem tudományos kutatáshoz szükséges szoftverek fejlesztéséről beszélek.

Nálunk például a szervező kollégával kb. kétszer gyorsabban megvagyunk mintha külön-külön bármelyikőnk egyedül csinálná. A kolléga is le tudja programozni és én is le tudom szervezni kb. háromszor annyi idő alatt a másik részét.

A legtöbb szavazásban, mint ebben is, szükség lenne még egy pontra:
"Attól függ..."

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Értem én a célzást, kár, hogy a #nohup-on is ordas mód beégtél vele meg a csodás megfigyelő-képességeddel. Azóta is rajtad röhög mindenki.

Szóval javaslom, hogy most már kurva gyorsan vegyél vissza az arcodból, mert harmadszor lehet nem leszek ennyire békés, amiért megpróbálod ezt a számba adni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nekem nincs gondom vele, élek-halok a flamelésért, anyázásért és személyeskedésért (nem implikáltam, hogy ezek mindegyikét vagy akármelyikét elkövetted volna), csak a (félreérthetően?) fenyegető második bekezdés okán gondoltam lehet önmoderálás áldozata lesz a hozzászólás, mivel azokat nehezen tűrik a netes oldalak.

Szóval lock.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

"csak a (félreérthetően?) fenyegető második bekezdés"
Helyes megállapítás, félreértette, Te meg az övét. A színvilág kérdésében reflektáltam, aminek semmi köze nohuphoz, levelezésünkhöz, egyebekhez.

"fenyegető második bekezdés"
Dehogy veszem fenyegetésnek. Nyelvbotlás volt ez, egészen biztos hogy nem így akarta kifejezni magát. Elírta és pont.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

"Értem én a célzást"
"amiért megpróbálod ezt a számba adni."
Qrvára félre értetted, a kérdést a leveled nyomán tisztáztuk akkor.

"a #nohup-on is ordas mód beégtél vele"
Szar dolog ott úgy beégni hogy nem járok oda (kivétel meghívásod napja, egy azaz 1 darab alkalommal).

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

?

Ha két hasonló képességű személyről van szó akkor általában gyorsabb... ha nem akkor viszont lassabb.

Inkabb forditva. Ha kulonbozo terulet megy a ket embernek, akkor jobb. (pl. DB-middleware bontasban, DB-t a DB-nagyagyu kapja, masikat meg a masik)
De a pair programmingnal is van hasonlo, le lehet vagni vele egy csomo felesleges kerulot meg bugvadaszatot, ha valaki folyamatosan figyeli amit irsz.

--
I can calculate the movement of the stars, but not the madness of men. -Sir Isaac Newton

Olyan gyors, mint a lassubb szemely sebessege. :)

Pair programmingot tudom felhozni: külön-külön egész napot eltöltöttünk már egy adott probléma megoldásával. Aztán összeültünk, és nem egészen egy óra alatt megoldottuk. Tapasztalat: gyorsabb így.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Altalaban azt irjak forumokon, hogy ha valami komolyabb problemarol van szo, akkor a pair programming nagyon hatekony tud lenni. Ha valami trivialisrol, akkor viszont jobb ketteosztani, es kulon-kulon nekiesni, mert azzal egy ember is megbirkozik, es ha ketteoszthato a feladat, megvan fele ido alatt.

--
I can calculate the movement of the stars, but not the madness of men. -Sir Isaac Newton

Pair Programming esetén mi úgy találtuk, hogy gyorsabban haladunk együtt, mintha külön-külön dolgoznánk a feladatokon.