Egyéb

A Microsoft és más tech cégek közös nyilatkozatot adtak ki a közelgő USA-beli választás biztonságával kapcsolatban

Címkék

A Microsoft, a Facebook, a Google, a Twitter, a Reddit, a Verizon Media, a Pinterest, a LinkedIn és a Wikimedia bejelentették, hogy részt vettek egy megbeszélésen az Egyesült Államok kormányával, annak érdekében, hogy koordinálják a választás biztonságát. A közös nyilatkozatuk ezzel kapcsolatban fent olvasható.

[Videó] Nagyító alatt a Kubernetes

Címkék

Mi is az a Kubernetes és mitől lett az utóbbi években ennyire népszerű?

Manapság a Kubernetesről olyan híreket lehet olvasni, hogy "a jövő platformja" vagy "a következő Linux". Annyi biztos, hogy az elmúlt években hatalmas lett az érdeklődés körülötte és nyugaton már rengetegen használják is éles környezetekben. De mi is a Kubernetes és mitől lett ennyire népszerű? A Szabó Dávid, a LeanNet társalapítójának és senior szoftvermérnökének a HWSW free! meetup sorozat 2020. július 23-i Kubernetesre fókuszáló állomásán elhangzott előadása során ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Az érdeklődők a Kubernetesszel a HWSW 2020. szeptember 15-én kezdődő, 8 alkalmas, 24 órás, Kubernetes alapjai című gyakorlatorientált, online képzésén közelebbről is megismerkedhetnek, ugyancsak Szabó Dávid, illetve a fenti meetupon szintén előadó Megyesi Péter vezetésével.

Bemutatkozik a GitHub Availability Report

Címkék

A GitHub ezentúl rendszeresen jelentést tesz arról, hogy mikor, miért nem volt éppen elérhető. A jelentés a GitHub Availability Report nevet kapta. A májusi és júniusi kiadásból megtudhatjuk például, hogy MySQL szervert üzemeltetni ilyen méretekben nem könnyű feladat.

Ubiquiti UniFi-Video EoL

Címkék

2021 január 1-től az Ubiquiti erőforrásait kizárólag a UniFi Protectre csoportosítja át, ennek következtében 2020 végével a UniFi Video támogatása megszűnik: 

  • Nem érkeznek új sw és hw termékek, ebbe beleértve a web UIt és a mobil appot is
  • Megszűnik a felhasználói terméktámogatás
  • Megszűnnek a biztonsági frissítések 
  • Minden felhő alapú szolgáltatás megszűnik, beleértve a video.ui.com-ot is

A UniFi-Video még kap két frissítést idén (v3.10.13 and v3.10.14) az EoL elérése előtt. Ezek lesznek az utolsó releasek a termék részére.

Elvittek-e a szüleid vezetni gyerekkorodban?

Címkék

Apropó (a videót érdemes megnézni, elhagyatott tanya melletti földút)

Amúgy ennek a másik riportnak a fényében különösen érdekes a sztori (gyerekek is indulnak szlalomversenyen normál autóval).

Elvittek, ez súlyos testi és/vagy szellemi fejlődési rendellenességet okozott
5% (33 szavazat)
Nem vittek el, ezért irigy voltam a haverjaimra, ez súlyos testi és/vagy szellemi fejlődési rendellenességet okozott
10% (73 szavazat)
Elvittek, hálás vagyok a szüleimnek az élményért
61% (425 szavazat)
Nem vittek el, hálás vagyok a szüleimnek, hogy nem veszélyeztettek
16% (113 szavazat)
Egyéb, leírom
7% (52 szavazat)
Összes szavazat: 696

A Google nem lesz jelen a Black Hat 2020 konferencián, mert hát... Black...

Címkék

David Kleidermacher, az Android biztonsági részlegének alelnöke bejelentette, hogy nem fognak részt venni a 2020-as Black Hat konferencián, mert annak elnevezésével már nem értenek egyet.

[Videó] Kubernetes biztonságának növelése

Címkék

Jogosultságok, hálózati kommunikáció és üzemeltetői hozzáférés, rövid pórázon.

Balogh Péter, a Banzai Cloud DecSecOps szakértőjének tavaly 2019.06.17-i HWSW free! IT biztonsági meetupon elhangzott előadásában körbejárjuk, milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy Kubernetes környezetünket biztonságosabbá tegyük. Ehhez megvizsgáljuk a hálózati kommunikáció korlátozásának lehetőségeit a különböző service-ek között, illetve azt is, miként kényszeríthetjük ki, hogy a konténerben futó alkalmazásaink minél kevesebb jogosultsággal fussanak. Kitérünk rá, hogyan lehet az egyes alkalmazások üzemeltetőinek hozzáférését kontrollálni és hogy milyen lehetőségek vannak felfedni a futtatni kívánt docker image-k sebezhetőségeit és meggátolni azok futtatását - végül pedig a titkok tárolásának biztonságosabb lehetőségeit is megnézzük.

A téma iránt érdeklődőknek mindenképp érdemes lesz ellátogatni első Kubernetes meetupunkra, amely online formában, idén július 23-án rajtol - és amelynek előadói között Péter is ott lesz.

A GitHub lecserélné a "master"-t valamilyen alternatívára, mert ... a rabszolgaság

Címkék

A ZDNet szerint a GitHub vezérigazgatója múlt pénteken közölte, hogy azon dolgoznak, hogy lecseréljék a "master" szóhasználatot valami olyan semleges alternatívára, mint például a "main". De nem a GitHub az egyetlen. Az OpenZFS, Android, Go programnyelv, PHPUnit, Curl projektek már szintén hoztak ilyen döntést.

Részletek itt.

Magyar Zabbix Discord Server

Címkék

Nemrég kezdtem el ismerkedni mélyrehatóan a Zabbix-szal, viszont a magyar neten nem igazán találtam hozzá aktív közösséget. Igaz, hogy itt a HUP-on is lehetne a fórumban témákat feldobni, de arra gondoltam mi lenne, ha egy saját kis magyar nyelvű közösség kialakulhatna. Ezért kreáltam is hozzá egy Discord Servert, melyre jó lenne a hasonló érdeklődésű embereket meginvitálni. A Hungarian Zabbix néven fut a közösség és itt lehet csatlakozni hozzá.

Elérhetővé vált a kormányzati COVID-19 app, a VírusRadar

Címkék

Mi az a VírusRadar?

A VírusRadar egy mobil alkalmazás, amit a legjobb nemzetközi példák alapján fejlesztettek a koronavírus elleni védekezéshez. Az alkalmazás segítségével vizsgálható a bizonyítottan fertőzött emberekkel való kapcsolat, a mobil eszközök távolságának mérésével, Bluetooth segítségével.

A VírusRadar a járványügyi szakemberek munkáját segíti a kontaktkutatásban. A VírusRadart szintén futtató felhasználók telefonszámainak felhasználásával, a szakemberek elérhetik azokat, akikkel a fertőzött személy az elmúlt 14 napban találkozott, így potenciálisan megfertőződhettek.

Részletek a VírusRadar weboldalán.

Telepítem magam vagy más (pl. gyerek, szülő, nagyszülő stb.) számára.
8% (39 szavazat)
Nem telepítem (senkinek se).
92% (432 szavazat)
Összes szavazat: 471