Windows. Korlátok nélküli élet.

Fórumok

"Windows®. Korlátok nélküli élet. A Samsung a Windows 7 operációs rendszert ajánlja."

Bocs, de ezen hangosan felröhögtem, amikor megláttam :D Nem tudtam kihagyni...

Hozzászólások

Ez sem jobb aka u.a.:
"Windows®. Life without Walls. Dell recommends Windows 7."
dell.com

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

haladj a korral! windows fikkantás már régóta nem poént:D

+1
Elérték, hogy most már ritkábban látogatom ezt az oldalt emiatt. Egyébként meg felesleges ezen vitázni. Munkám során és otthon is linuxot használok. A linux alkalmas desktopra, mint ahogy a windows is. Ettől kezdve már többnyire kötözködés és szubjektív megítélés ami ezen a téren itt a HUP-on folyik.

Nem értem mi a gond, a Windows valóban korlátlanabb, mint a többi operációs rendszer, sok pénzért én is ajánlanám, a Windows 7-et meg főleg.

Üdv,
Persze, hogy korlátlanabb, mert pár szinten nincs kiépítve a korlát. Meg egy-két helyen a padlózat sem, de ezeket jól védik a betanított "Segédek", és "Varázslók", vagy nem, attól függően épp merre járnak :D
Nah jó, nem fikázom a win-t, mert használom is, de erre reagálnom kellett :):)
Üdv,
LuiseX

En mikor ezt eloszor meglattam egy reklamon, meg orultem is hogy vegre van vmi nem windows ramerolteto kampany. Utana vettem eszre hogy a Windows (R) utan van egy . is :)

Láttátok már a blikk-en feljövő sárga IE reklámot? Blikk Edition vagy mi. Letöltöttem, elindítottam wine-vel és hisztizett, hogy nem talál bizonyos windows programokat... :D

Elég ratyi dolog, hogy divat lett itt védeni microsoft-ot,
vagy éppen beégetni aki a windows ellen szól.
igenis a kurvaannyah!!!!

Fuj mit csinálsz?!.. Nem szabad, KAKI!!

Az a gond, hogy már én is egyre inkább a windows felé fordulok (főleg, hogy ez a windows 7 elég fasza lett), miután '97 óta suse,redhat,debian,gentoo,arch vonalat megpróbáltam már desktop rendszerként, és a 8000 különféle elbaszott daemonból, meg a gitből való forgatásokból már elegem van. Használni akarom a rohadt gépemet, nem pedig baszakodni órákig, hogy egy rohadt játékot eltudjak indítani, ha ahhoz van kedvem. Linux-szal való baszkodásra ott vannak nekem a szerverek.

Tehát desktop-ra szerintem teljesen alkalmatlan, aztán ott van a szerver kérdés. Jelenleg a microsoft jobban ráfeküdt a biztonság kérdésre, mint Linus valaha is, ergó ezzel sincsen nagyon előnyben.

Egységesség kinézet ügyileg, kernel ügyileg szintén nem igaz rá - anno drbd-vel volt emiatt szopásom. Aztán ott van a könnyű kezelés, a csoportmunka támogatás, a group policy, sharepoint ilyesmik, amikre nincsen valós alternatíva, ergó cégeknek sem tudom kiajánlani.

Virtualizáció terén is vannak problémák, pár hete futottam bele egy nem dokumentált bugba, a hoston valahogy a kvm modul nem nagyon akart fényesen működni, több mint 200 nap után egy elég nagy terhelésű vason, fogta magát, és a guesten a sys elszállt a francba (addig teljesen jól működött hozzáteszem). Igaz ez debianon volt, nem pedig egy redhat/centos-en. Amúgy ezzel a részével nincsen gondom, több windows 2008 guestem is atomstabilan megy. Bár azt sajnálom, hogy virsh-n, és rhev-m-en kívűl (amihez meg windows kell egyelőre, a java-s cucc meg vmikor 100 éven belül jön) nincsen normális kezelőfelület, illetve ha ügyfélnek akarsz adni egyet, akkor írhatsz egyet (bár a libvirt jó dolog, legalább egy stabil kiindulóalap).

Szívesen használnék linuxot desktopom meg szerveren, mindenhol, de ehhez a jelenlegi fejlesztési irány nem megfelelő (hogy mindenki a saját kis baromságát fejleszti amíg meg nem unja).

Azért ezen a jól sikerült w7-en még kéne csiszolni, mert igen sufni dolgok vannak rajta/benne. Nézzük meg pl. a 64 bites w7-en (magyar) a users mappát...egyszer az explorer nevű vacakkal, amjd a valamilyen kommanderrel. Lesz csodálka hatért! :) Plusz két napja szarozok, hogy a cod elinduljon rajta, de nem megy...és nem mindig értem az agyonmagyarított "szakkifejezéseket" pl a hálózati résznél. Olyan nyelvet használ, ami nincs.

És a gyöngyszem: A videókártyám ebben az élményminősítősdiben 7.8 ponttal végzett a gyári meghajtóval, ment is jól...minap a w7 rájött, van neki m$ meghajtója, letöltötte és frissítette. Azóta élményminősítő ügyekben az a helyzet, hogy 5.9 pontot kap a videókaresz és hibákat vélek felfedezni a gyári meghajtóban...képes a képet összehúzni a 16:9-es monitor közepére szép négyszög alakra. :) Élményminősítés mi?4 :D

Ezek nem érvek ellene vagy mellette, de vicces az egész. Ezek az elmúlt napok tapasztalatai. :) És bizony nehéz úgy élni vele, hogy ha A felületről nézem, akkor users mappa, ha B felületről, akkor Felhasználók mappa...melyik az igazi? Az pedig igenis gány, ha valami egy N nevű mappát M nevűnek mutat, pedig nem úgy hívják vagy ha a jó drivert agyonveri egy gánnyal, mondván az jobb, majd visszaállítod és rögtön újra agyonveri. :) Tudom, ez hülyeség, de ezt csinálja...élmény ez de nem 7.9-es hanem 0-ás. Ne érts félre, a linuxos desktopok is ilyen szar gány cuccok. Általában manapság a desktopok ilyenek. Mindent tudni akarnak és ettől azután semmit nem tudnak.

Erről beszélek. De ez már régóta így van. A terminológiát magyarították, jól láthatóan olyanok, akiknek erről fingjuk sincs. :) Mondjuk ez jó arra, hogy elmenj egy fizetős m$ tanfolyásra, ahol ezt a lehetetlen szóhalmazt átfordítják neked szakmaira. :) Mondjuk most beleszaladtam abba, hogy van a tűzfaluk, ami ugye olyan, amilyen, kikapcsoltam...erre kiderült, hogy van egy nagyon biztonságos tűzfaluk is, ami valamiért máshonnan elérhető...tiszta dili ez :) Ráadásul ez nem csak a beállításokra és a kezelőfelületre igaz...a kód is ilyen. Olvasom itt a régebbi COD fórumokat, ahol valaki rájött, hogy a COD hálózati problémáinak egy részére megoldás a win7-ben, ha egy mikrofont dugsz a mikrofonbemenetre! Zseniális! ....és özönlöttek a post után a hála postok, mert működött! Összegezve: Ez a w7 is annyira kiforrott a zártsága ellenére, mint a széles tömegek által gányolt linux desktopok. Ha mákod van, minden megy, ha nincs, akkor szopsz a közel 100k HUF szoftvereddel! :) Nekem ráadásul régi office került rá, 2003-as. Azért, mert mindent tud, amit tudnia kell a munkához...hát nem írkálja az amúgy működő word-re, hogy nem működik?4 De! Pedig közben pont szerkesztek rajta és működik! :D Agyrém. Valami kis cég elkezdhetne gyártani végre desktop és CSAK DESKTOP oprendszert. Nem kell rá ilyen szerver, meg olyan kiszolgáló...menjen.

"Olvasom itt a régebbi COD fórumokat, ahol valaki rájött, hogy a COD hálózati problémáinak egy részére megoldás a win7-ben, ha egy mikrofont dugsz a mikrofonbemenetre! "

Tudna ilyen szépet a linux is, ha megvalósulna, amiért oly sokan sóvárognak (e tájon is olykor): a kernelszintű standard API. Csak a könnyű skálázhatóságról kéne lemondani, és cserébe kapnánk a lehetőséget, hogy X program Y funkciójának megvalósításáért Z fejlesztő mindent mindennel összecsomóz, csak mert 0 energiabefektetéssel megteheti.

Nekem heroes 3 binaris is gond nelkul ment egy eve (loki-féle). Egyedul a hanggal kellett szenvedni egy update utan valamiert, de ment

epsxe mar nincs fonn, fel eve meg fennvolt, majd felrakom ujra

edit: emlekszem is, lib32-gtk1.2 kellett epsxe-nek, azt kulon kellett felraknom csomagkent Fedorara ismkerosnek, de utana egybol ment

edit2: jelentem archon gond nelkul elindult, bar jatekot nem tudok vele most kiprobalni, mert nincs ISO-m hozza, se dvd meghajtom jelenleg:
]$ ldd /opt/epsxe/epsxe
not a dynamic executable

Nálam heroesből a static ment, a dynamic segfaultolt összevissza; SC3k-ból egy fekete fullscreen ablakon kívül mást nem lehetett kicsikarni ősi libek használatával sem; UT a régi 1 magos gépen szépen ment, az új 2 magoson "akadozik" (felgyorsul hihetetlen sebességre 1 sec-re, aztán megtorpan, aztán megint felgyorsul), pedig SMP-t elvileg nem is tud tehát köze nem kéne legyen a magokhoz... a 3D működik, Quake3-nak semmi baja a hangon kívül (OSS ugye...)

szerk:
köszi az ldd-t, sejtettem :)

Mit össze szoptam mire sikerült a Qt-mat úgy fordítani, hogy statikusan linkeljen, akkor még volt valami bibi is ezzel Windowson... csak azt nem értem, miért nem lehet úgy, hogy mindkettőt tudja, és (a késztermék) fordítás(a)kor adhassam meg, épp melyiket szeretném? Hely van a vinyómon...
----
Hülye pelikán

Nem, az egyetlen egy dolgon mulik, a megterulesen. Ha draga a programozo aki azt legyartana (vagy mert bonyolult a driver, vagy mert ket minor kozott megint igazitani kell a driveren mert mas lett egy basz neve, mukodesi modja) akkor elgondolkodnak azon, h akarjak-e.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Azert nem igazan lehet figyelmen kivul hagyni, h az IBM megengedheti maganak ezt anyagilag, ugyanis kapcsolt szolgaltataskent/termekkent mashol ennek a bekerulesi koltsegei megterulnek, nem feltetlen a linux beepitese reven megsporolt license koltsegen, ugyanis regebben azokon a terminalokon OS/2 futott, futhatna mas is. De mondjuk egy csubakkoid hardvergyarto akinek az olcso mocskat viszik mint a cukrot nem fogja erdekelni. Vagy pl. az AMD-t az ATi driverekkel kapcsolatban. Vagy az Intel X.org drivereit tekintve. Az elobbi legjobb esetben is stagnal, az utobbi meg inkabb oda adta a dokumentaciokat az opensource bagazsnak megsem mentek vele semmire. Satobbi, satobbi.

---
pontscho / fresh!mindworkz

"nem feltetlen a linux beepitese reven megsporolt license koltsegen, ugyanis regebben azokon a terminalokon OS/2 futott, futhatna mas is."

Futhatna... csakhogy két apróság van a piacon, az egyik folyamatosan szorít egyre jobban, a másik nem aprózta, rögtön 100%-on kezdte: a verseny meg a válság.

Erre a kettőre tanálta ki a nem túl eredeti, de valamiért ott (na jó, elárulom: itt) mégis működő kúrát, a költségcsökkentést a kék, amely nem csak ott (itt) nem csak a kajajegyek meg a céges kocsik faragásában manifesztálódik.

- o -

Amúgy amíg bármire is települt, addig az OS/2 licensze se került olyan sokba a cégnek...

amely nem csak ott (itt) nem csak a kajajegyek meg a céges kocsik faragásában manifesztálódik.

Pedig teljesen ebben a hiszemben voltam... :)

Amúgy amíg bármire is települt, addig az OS/2 licensze se került olyan sokba a cégnek...

Ebben az esetben mar egy csomo ingyen es ugyanannyi ha nem tobb hazonbelul vegzett linux faragas mar olcsobba teszi a linuxot ott ahol hasznalva van, mint az OS/2-ot ha jol sejtem.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ööö... mit is szeretnél mondani?

- "nézzük meg a users mappát" megnéztem. És?
- "két napja szarozok hogy a COD elinduljon rajta" PEBKAC
- "nem értem" worksforme(TM)
- "élményminősítés" LOL
- "kép összehúzás" látom találkoztál azzal a funkcióval, hogy nem széthúzza-agyontorzítja a 4:3-as képet wide monitoron hanem próbálja nem agyontorzítva megjeleníteni. Valóban szörnyű, és főleg szörnyű, hogy nem találtad meg, hol lehet állítani/letiltani ha nem tetszik... sajnálom.

Ööö.. mit is szeretnél mondani?
Hogy Windows-on is ugyanúgy meg lehet oldani szinte mindent.
Pontosabban mindent azért nem, de a felhozott példákra van megoldás. Csak hát szívás, esetenként nem logikus/triviális. Mindenkinek az a szimpatikusabb amit ismer, normál esetben azzal szív kevesebbet, vagy az bosszantja fel kevésbé. Én Linux-ot használok, de Windows XP-t és Wondows 7-et is, mert muszáj, de nekem a win kényelmetlen. Amügy Linux alatt jóval nagyobbakat tudok szívni, de ez csak azért van mert ilyen feladatból több megtalál.
Mindenesetre halálosan idegesít, hogyha egy HW install lemezét elhagyom, akkor Win alá installálni esetenként lehetetlen, miközben Linux-al megy alapból.
Azért ha már határokról van szó. A linux mindent tud, amit úgymond beletettek, ingyen. A Windows pedig annyit tud amennyit kifizettél (tudja de nem csinálja), vagyis tele van korlátokkal. Ennek tükrében a határtalanságot nagyon fura nyelvi csavarnak érzem. Nem a módszer jogosságát vitatom, de azért nem kéne hülyeségeket beszélni.

Számomra az ingyenes (valóságban sokszor félkész, hibás, vagy túl keveset tudó) funkcióknál fontosabb, hogy pl. nem kell underground levelezési listákat böngésznem, melyik hw működhet a gépemen (így melyiket érdemes megvenni) és melyik esélytelen; vagy bármelyik programot letölthetem, jó eséllyel működik, legyen az akár F/OSS (szinte mindegyiknek van windows portja) vagy 10 éves retro játék.

Ezt is értelmezhetjük egyfajta szabadságként. Másoknak meg más fontos, és inkább veszik azt a hw-t, ami igaz nem biztos hogy az igényeiknek megfelel, de legalább működik az OS-ükön; vagy vadásznak libeket és órákig fordítgatnak-kísérletezgetnek míg rájönnek hogy ez a túl új/túl régi sw az ő rendszerük szinte teljes lecserélését igényli.

Amúgy, ismerem eléggé a Linuxot, de desktopon kösznem (mind a felhasználói programok, mind a sokszínű hw-felhozatal támogatása nagyon gyenge a Windowsos (akár ingyenes!) alternatívákhoz képest)

A 6 éves verziója biztos hogy nem megy?

Nekem legalább 8 éve van egy BT878 chipes, és már akkor is elavult, olcsó technológia volt amikor vettem.

Apropó elavult: kb abban az időben voltak [xyz hipermarketláncban] szívatós, 5000 Ft-os akciós Lexmark nyomtatók ősi raktárkészletből, kizárólag win9x driverrel, ami nem ment XP-n... Ez a nyomtatós sztori nem ilyen véletlenül?

ROFL 90%
Szívesen vennék erre egy életből vett példát...

pl. a Windows XP 200 MHz alatti gépen nem indult el, így akinek 2006 (win98 EOL) után is Pentium 1-ese (kiadási év 1994) volt, az valóban le kellett cserélje.

Asszem belehalt mind az az 5 ember akinek erre volt igénye.

szerk: 2014 (WinXP EOL) is problémás, onnantól mindazok szívnak akik az 1 GHz alatti (akkorra már átlag 12 éves) gépükön új programokat és újonnan vett hardware-ket akarnak használni.
Szerintem tömegtüntetés lesz és felhasználói elégedetlenségi hullám.......

XP-t még több mint 3 évig gond nélkül használhatsz, a legújabb játékokon (ami régi hw-n úgyse megy) kívül nemnagyon lesz új program, ami ne menne rajta. Valószínűleg még bőven 2014 utánig is... úgyhogy van időd megtartani a régit, nem kell frissíteni.

Linuxnál más kérdés, de ott a hw támogatás is máshogy megy, kb "akinek éppen eszébe jut" alapon... meg a hw támogatás lejárta is (pl. Radeon7000 elvileg támogatott, gyakorlatilag egy nagyon csúnya bug van a jelenlegi debian stable-ben lévő driverben, amitől visszaváltogat minden módból 72 Hz interlacedre... gyakorlatilag használhatatlan, javítás nem várható, mert nem foglalkoznak vele)

Nem valaki eszébe jutott, a Debian -legalábbis én úgy tudom- mindig is a zárt csomagok ellen volt. Most meg tudták lépni azt, hogy a kernelből is kihagynak minden zárt kódot.
Ettől még akinek szüksége van rá, össze tudja hegeszteni/tud találni épp elég alternatívát ha Linuxot szeretne használni - és más disztribúciók fejlesztői nem ennyire zárt kód-ellenesek.

Értem, és használati szempontból nem tetszik, viszont a hithű ópenszósz felfogásuk okán meg tudom érteni. Remélhetőleg ezt annak tudatában lépték meg, hogy ezzel a felhasznlói kör is szűkülni fog - a hardvergyártókat meg nagyjából nem fogja érdekelni ez a lépés; talán egy-két "naakkorazértis" gyártó nyitni fog, de ilyen jellegű tömeges váltást nem szabad várni ettől a lépéstől.

Az "össze lehet hegeszteni"-t otthon akár még el is játszhatja az ember, de éles üzemre nem hinném, hogy kéne, ergo megyek, és keresek kevésbé bigott alternatívát.

"a legújabb játékokon (ami régi hw-n úgyse megy) kívül nemnagyon lesz új program, ami ne menne rajta.">Egy mindenképp ilyen: IE9. Legalábbis az MS jelenlegi álláspontja szerint.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Valahogy nincs olyan érzésem, hogy figyelmesen elolvastad volna amit írtam.
Tudom, a személyes tapasztalatom nem számít reprezentatív felmérésnek (mint ahogy a tied sem), de az utóbbi néhány évben sokkal többször kerestem hiába drivert windowsra, mint linuxra. Igaz a win drivert általában mellékelik a hw-hoz, de ha kezembe nyomnak pl. egy laptopot, hogy tegyek rá oprendszert, driver lemez meg nincs, az win esetén ezerszer nagyobb szívás, mint egy mai modern linux disztrib esetén.
Sokan azt hiszik, hogy az előítélet helyettesíti az ismereteket, mindkét tábornak üzenem, hogy ez nem igaz. És bocsásd meg nekem, de a Te linux-os előítéleteidet sem a linux-os ismereteidnek tudom be.

ÉS? A 64 bites ultimate verzió a mindenféle commanderekkel users mappát mutat a diszken, az explorerben ez már felhasználók néven fut...ez a rotfl nem más.
PEBKAC vagy sem, vicces, hogy a telepítés után - akár játék, akár nem - addig finomhangolta magát ez a fos, hogy már a kommunikáció sem megy. Ha hiszed, ha nem, nem nyúltam hozzá.
ja, élményminősítésespontozásosjajdejó funkció van benne. Odapontoz mindenre, de semmi relevancia a pontérték és a használhatóság között, ráadásul javítás felkiáltással ront az élményminősítésipontozásosrangsorolásdi eredményén.
Natív 1920x1080 felbontású a monitor. Így megy a windows is...majd hirtelen átvált 1000x1080 felbontásra ezzel hagyva 2,5-2,5 cm fekete csíkot a natív 1920x1080 felbontású monitor két oldalán. Mit nem értesz? Mondjuk ezt azóta teszi, hogy a frissítések közé letöltötte az m$ video driver-ét. Addig ez jól működött a kártya gyártójának a driver-ével...

Commander: bocs, angol winem van, ott konzisztens... esetleg leírhattad volna mi a bajod vele...

PEBKAC: ha 2 napig tart neked egy ilyet megtalálni, az bizony az... amúgy csepp a tengerben egy ilyen hiba.

élménypont: rólad az a felhasználó jut eszembe a vicces urban legendből, aki visszavitte garanciába a +2 GB RAM-ot amit vett, mert 0.1 ponttal csökkent tőle az (akkor még Vista) élményindex.

felbontás: komoly gondot okozhat átrántani a megfelelő értékre a csúszkát...

Nos, átkapcsolok gyógypedagógus módba:

- írtam, hogy magyar w7, próbáld megérteni. a users vs. users konzisztens lesz, az tuti!
- két napig tart bakker, mert olyan nyelvezeten van minden ebben a szarban, amit nem ért az, aki megtanulta a szakmai angolt, mert egyrészt hülye, másrészt nehéz lefordítani sokmindent. Természetesen szívesen veszem az iránymutatásodat és közben mérjük az időt, ha már ennyire triviális.
- Ja, mit jelent ez az élménylepontozomdenincsfelsőhatár dolog? 5 fölött már élvezek? Vagy mégis mit? Engem is meglepett a dolog, de van benne egy ilyen alkalmazás, ami pontoz és legalább 200 MB diszket megeszik cserébe.
- komoly gondot, ugyanis a csúszka szerint nem változott a felbontás. Én is ennyire hülyének nézlek és nekem igazam lesz a végén! :)

És így már tudod? Nekem is elmondhatnád, mert lassan rambóst fogok játszani a microsoftnál. Elárulok még valamit. nVidia kártya van a gépben, ez alól rántotta ki a w7 a drivert, pedig az nvidia 64 bites drivert adott hozzá. Azóta az nvidia vezérlőpult sem működik, pedig azon sokszorosa az állítható paraméterek száma, mint a w7 felületén, ahol kb. a felbontást tudod állítani.

Üdv,
Bocs, hogy ide trollkodok. De nem értem, miért Csigaa kollégán vezeted le a windows fóbiád, most komolyan? Segíteni próbált a gondjaidon, ha nem tűnt fel.
Am, hogy kicsit on legyek ezen a szálon: Miért nem tiltod le a driverek frissítését? Mert ,ez le van írva a manualban, sztem. Meg, ha magyar win, magyarul is rákérdez, emlékeim szerint. Aztán felrakhatod a neked szimpatikus drivert (főleg, mivel ha jól tudom, win update csak a drivert rakja fel, az új nvidia control panelt nem...).
Linux alatt is hozhat egy frissítés hibás drivert, attól még nem a linux lesz a rossz.
Nem védeni akarom a win-t, csak érdekes, hogy míg linux esetén rtfm van, windows esetén ez senkinek sem szükséges lépés, pedig, mindkettő hasonló komplexitású termék...

Egy kiragadott részre válaszolok csak:

"élménypont: rólad az a felhasználó jut eszembe a vicces urban legendből, aki visszavitte garanciába a +2 GB RAM-ot amit vett, mert 0.1 ponttal csökkent tőle az (akkor még Vista) élményindex."

Ez valóban vicces, de nem urban legend, ha érdekel privátban megírhatom a bolt nevét ahol szervizesként dolgoztam és az eset történt. A volt kollégák szerintem ma is felsírnak álmukban ha csak rá gondolnak :-)

--
falura elmegy, városban meg úgy sem nézik...

Szvsz teljesen mindegy, hogy opcionláis-e vagy sem. Ez egy szakmai fórum, az itt megfordulók nagyrésze az átlegnál messze tudatosabban használja a gépet. Egy mezei júzer pedig firssít mindent (már ha nem warez vagy szomszéd pistike le nem beszélte erről), így ő is csak néz majd, mint öcsi a moziban. A Windows desktop és ezen belül az élményindex pedig az ilyen mezei júzereknek készült.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Nekem idonkent a Control panel/vezerlopult adja meg magat. Tokures mappa, bezarni nem lehet ujrainditasig. Ma meg a Network Center: meg akarom nezni, hoyg van-e IPv6 tamogatas, erre csak homokora es bezarni sem lehet. Nem gyakori dolog, ez teny, de elofordul. Majd egyszer ujrainditom, mert leloni nem tudom az ablakot.

--
http://www.micros~1

Nekem idonkent a Control panel/vezerlopult adja meg magat. Tokures mappa, bezarni nem lehet ujrainditasig. Ma meg a Network Center: meg akarom nezni, hoyg van-e IPv6 tamogatas, erre csak homokora es bezarni sem lehet. Nem gyakori dolog, ez teny, de elofordul. Majd egyszer ujrainditom, mert leloni nem tudom az ablakot.

--
http://www.micros~1

Nem értem miért rugózol ezen.

A Computer "mappa" nem is érhető el random commanderből, ahogy a "Devices and Printers" sem, vagy akár GNOME-ban a (szintén) Computer.
Szóval, nem mindegy hogy "Felhasználók"-nak hívja a mappát vagy sem?

Gondolom azon is fennakadsz hogy a C:\Windows\Fonts mappa máshogy néz ki mint a többi.

Nos nem mindegy. Én ragaszkodom ahhoz, hogy ha a diszken a filerendszerben van egy bejegyzés, miszerint A néven egy könyvtár van adott helyen, akkor nekem se aerózva, sem máshogy ne mondja, hogy az V nevű. Ebből ha kicsit gondolkodunk ered még majd egy csomó probléma...ugyanakkor a vezérlőpult windows update és windows anytime upgrade stringeket nem sikerült lefordítani...ez a következetlenség viszont következetesen átszövi ezt a rendszert. Ugyanilyen következetlen dolog egy adott hw-hez a hw gyártója által szállított drivert lecserélni egy külső cégére, pláne ha az elrontja az addigi jó és hibamnetes működést. Azért rugozók ezen, mert mindezt 2011-ben 40000+ÁFA áron tudja ez a fos, amit nem tehetek másik gépre, nem adhatom el ha megdöglök sem és így tovább. Arról most nem is szóltam, de örülök, hogy felvetetted, miszerint mappaként mutatni valamit, ami nem az, hát....mindenképpen kétségbevonhatóan helyes. ld.: computer, nyomdák és tsai, stb.

Cafolnam a dolgot!
Evek ota hasznalok desktopon linuxot, hol debian hol *ubuntu, hol fedora, hol mandriva. Jelenlegi munkahelyemen 2 eve ugyan az az ubuntu fut. 3. gep van mar alatta. Ugye egy iskolaban allando fejlodest lehet elerni desktop gep teren. :)
Eddig igazan semmi problemam nem volt linuxal desktop teren.
Jatszani nem jatszok. Ha meg is ramjon egy ilyen harant impulzus arra van a laptopon a winxp. :) De altalaba egy ket ora mulva ahogy jott a dolog ugy el is mulik.
Windows csak virtualba hasznalok. Csak is felso vezetes miatt, mert ha nyug van akkor tudjam hogy mit magyaraz a telefonba. Amugy meg winxp masfel eve fut virtualis gepen teljesen jol. 10Gb-os particiot kinotte az igaz de gond nelkul mereteztem alaja 25Gb-os lemezet vmware alatt.
En addig nem valtok windows desktopra meg nem akadok olyan megoldhatatlan problemaba amit nem tudok megoldani az ubuntumon.
--
http://szolarenergia.hu

Az a gond, hogy már én is egyre inkább a windows felé fordulok (főleg, hogy ez a windows 7 elég fasza lett), miután '97 óta suse,redhat,debian,gentoo,arch vonalat megpróbáltam már desktop rendszerként, és a 8000 különféle elbaszott daemonból, meg a gitből való forgatásokból már elegem van. Használni akarom a rohadt gépemet, nem pedig baszakodni órákig, hogy egy rohadt játékot eltudjak indítani, ha ahhoz van kedvem. Linux-szal való baszkodásra ott vannak nekem a szerverek.

Jezusom, mit fogsz ezert itt kapni. :(

---
pontscho / fresh!mindworkz

Gratulalok, mint a kettotoknek ugyanazt a fontosnak nem mondhato reszletet sikerult kiragadnotok. :)

Nem is olyan regen itt meg megkoveztek az embereket, ha olyasmit mert mondani, h ott dogoljon meg a linux ahol van, mert nem barkacsolni akarja a gepet, hanem hasznalni...

---
pontscho / fresh!mindworkz

"Tehát desktop-ra szerintem teljesen alkalmatlan": és itt a szerinteden van a kiemelt hangsúly.
Az a baj, hogy 2010-ben még mindig úgy akarsz hozzáállni a linuxodhoz, mint 1993-ban, hogy mindig mindenből a legfrissebb és nem fog felállni, ha nem magam fordítottam a kernelemet, stb. stb.
Ez konkrétan marhaság. A windowsból is kénytelen vagy megvárni a következő kiadást, a windowsos programokból is. Szidták a debiant, hogy az egyik kiadása mennyit csúszott. Ha nagyon szigorú akarok lenni az xp utáni következő win kiadás, a vista is 10 év múlva jelent meg, ehhez képest a debian villámgyors.

Az ms ráfeküdt a biztonsági problémákra? A nulla perc alatt kikerülhető, hatástalanítható uac-ra gondolsz, vagy a semmivel sem kevesebb kártevő által folyton hanyatlökött ie8-ra?

Volt egy gondod a drbd-vel, meg most megint egy gondod a kvm-mel? Ez igen, én lennék a legboldogabb w7 user, ha azt látnám a weben, hogy a windowszal is két baj volt összesen mostanában.

Szerintem te ne használj linuxot, neked nem való. Ez a hsz meg a szokásos elfogultságról szól csak, nem szakmailag megalapozott véleményről.

hány cikk volt a neten arról, hogy a mostani vírusokon meg wormokon meg mindenféléken kicsit sem lassít az uac... nem arról beszéltem, hogy hülye júzer kikapcsolja, hanem arról, hogy rendesen bekapcsolt, beállított uac mellett is bemásznak a kártevők nulla perc alatt.

Ez az uac meg ez a mostani windowsos védelmi rendszer *semmit* nem ér.

Amit mondasz annak azért nincs értelme, mert azt nevezzük vírusnak/kártékony izének, ami legalább a default beállításokon átmegy. Tehát ha a vírust eleve úgy írják meg, hogy a Windowsos védelmen menjen át, akkor miért csodálkozol, hogy átmegy? Minden védelmen át lehet menni, a lényege az a vírusírtóknak is, hogy a támadó nem tudja, milyen van a gépeden, mert ha tudná, akkor direkt arra írná. Tehát lehet, hogy egy rakás kártékony programtól megvéd a rendszer, mert meg sem írja az, aki nem tud az UAC-on meg a többin átmenni. Persze az, hogy a user nem kapcsolja ki az UAC-ot, csak ész nélkül kattintgat a Yes-re, nem segít :D
----
Hülye pelikán

Én nem csodálkozom, hogy egy vírus átmegy a windows védelmén, mert az én privát magánvéleményem az, hogy a windows védelme kupleráj. Én azon csodálkozom, hogy ilyen közismert tények ellenére még mindig az a hype él, hogy az msnél ráfeküdtek a védelemre. Ja, mint a gumizsuzsira, csak az is kidurrant alattuk.

Jó, most a hülyeséged miatt lusta vagyok a hupon is megjelent linux local root sebezhetőségeket, openssl botrányt, stb. elkezdeni kikeresgélni, úgyis tudod miről van szó.

Az, hogy benyögsz egy sebezhetőséget (amilyen súlyosságút más rendszerekre is találsz) még nem bizonyítja, hogy a Windows biztonsága semmit sem ér; vagy pedig azt bizonyítja, hogy az összes OS biztonsága semmit sem ér, ha pár kiragadott példa számodra elég bizonyíték.

Ahaha... Természetesen.

"amit felsoroltál mind semmi ahhoz a bughalmazhoz képest, amit mikrofosék havonta foltozgatnak"
Forrás?

Legalább akkora sebezhetőséget kérnék, mint az openssl bug, amitől dekódolhatóvá vált az összes, megfelelően titkosítottnak hitt kommunkáció, amit a rendszer bonyolított, éveken keresztül.

17 éves bug:
http://hup.hu/cikkek/20100121/biztonsagi_figyelemeztetot_adott_ki_a_mic…

http://www.hwsw.hu/hirek/45145/microsoft-dll-sebezhetoseg-adobe-mozilla…
http://hup.hu/cikkek/20100707/az_internet_explorer_8_alapveto_osszetevo…
http://hup.hu/cikkek/20100611/nem_orul_a_microsoft_tavis_ormandy_0day_k…

ha valakinek lehetősége van dll-eket lecserélni egy windowson, akkor soha nem tudhatod, hogy dekódolták-e az üzenetedet. A debian ssl bugra utalva ott a dróton, itt meg valamelyik végponton.

Ezek nem akkora sebezhetőségek, hanem nagyobbak, és ezeket most szedtem össze pár perc alatt. Mi van még out there?

Ha ezt mondtad volna, hogy "azt bizonyítja, hogy az összes OS biztonsága semmit sem ér", csendben maradtam volna. Ez sem teljesen igaz, de legalább nem látom benne az indokolatlan windows felmagasztalást és az indokolatlan linux lenézést.

Vagy ha azt mondtad volna, hogy neked nem alkalmas a linux, mert nem szeretsz drivereket vadászni meg hw-t válogatni alá, akkor is csendben maradtam volna.

Ehelyett itt azt látom (nem specifikusan tőled), hogy a linux szar, indoklás nélkül, bezzeg a windows jó és hogy ráfeküdtek a biztonságára. Illene tudni, hogy ezekből az állításokból semmi nem igaz.

Utálom, hogy hülyének kell éreznem magam azért, mert nekem megfelel a debian.

"Jó, most a hülyeséged miatt lusta vagyok a hupon is megjelent linux local root sebezhetőségeket, openssl botrányt, stb. elkezdeni kikeresgélni, úgyis tudod miről van szó."

Értem, tehát neked jogod van lustának lenni, nem kikeresni, tájékozatlannak lenni, stb. stb. nekem meg nincs, nekem kötelező téged naprakész állapotra hozni a vita tárgyában.

Neked ugyanúgy tudnod kellett volna, hogy milyen problémák vannak a windowszal url-ek nélkül, mint ahogy tőlem elvártad, hogy én tudjam a linuxos bajokat.

Meg neked "hülyeség", amit én beszélek? Vitastílus bányabéka testrésze alatt.

Erre a legenyhébb kifejezés, amit mondani tudok, hogy kettős mérce.

Azt, hogy szerintem a windowsok védelme kupleráj, igen, azt komolyan gondoltam.
Azt, hogy szerintem az "msnél komolyan ráfeküdtek a védelemre" duma üres szlogen, azt is komolyan gondoltam. Azok után, hogy felmerült az a szövegkörnyezet, hogy a linuxok védelme rossz, bezzeg az msnél hogy ráfeküdtek a biztonságra, erre a fenti hasonlat szerintem jó volt.

De ne erőlködj, bizonyítottad a kettős mércét, ezek után felesleges a hozzászólásokat szaporítani.

Egy szóval sem mondtam, hogy bárki bármire ráfeküdt volna. Csak azt mondom, hogy nincs értelme ilyen módon védelemről beszélni, hiszen ami nem jut át a Windows DEFAULT működő védelmén, arról nem derül ki, hogy egyáltalán támadó volt, hiszen meg sem próbálják (vagyis otthon esetleg, de nem "vetik be"). Tehát csak abból lesz élő kártékony kód, ami a célrendszereket legalább alapállapotukban sikeresen tudja támadni. Ilyetén arról beszélni, hogy milyen szar, mer mennyi mindent beenged... hát ha nem lenne, még könnyebb lenne törni, másrészt MINDEN rendszert ugyanúgy lehetne támadni. A Linuxot sem nehezebb, erre sok statisztika volt. Csak ugye az a fránya elterjedtség. Meg persze a szakértelem.
----
Hülye pelikán

Ha nagyon szigorú akarok lenni az xp utáni következő win kiadás, a vista is 10 év múlva jelent meg

Nem tudom, hogy számoltad ezt ki, de sikerült megduplázni a valóságot. Az XP 2001-ben jelent meg, a Vista 2006-ban.

Az ms ráfeküdt a biztonsági problémákra? A nulla perc alatt kikerülhető, hatástalanítható uac-ra gondolsz, vagy a semmivel sem kevesebb kártevő által folyton hanyatlökött ie8-ra?

Az UAC kb. ugyanúgy kerülhető meg, mint a Linux disztribúciók esetében tipikusan jelenlévő nem-root-user-de-sudozhat-bármire alap felhasználók.

Az IE8-ban pedig nagyságrendekkel kevesebb biztonsági hibát fedeztek fel a megjelenése óta, mint bármelyik másik böngészőben ugyanekkora időszeletre levetítve.

Mindenesetre valószínűleg nem ezekre gondolt MS biztonság témakörben, hanem pl. a "Security Development Life Cycle"-re.

"Az IE8-ban pedig nagyságrendekkel kevesebb biztonsági hibát fedeztek fel a megjelenése óta, mint bármelyik másik böngészőben ugyanekkora időszeletre levetítve."

Chrome exploitrol nem nagyon hallottam hirt, de Firefoxrol valoban volt rengeteg sechole

"Az UAC kb. ugyanúgy kerülhető meg, mint a Linux disztribúciók esetében tipikusan jelenlévő nem-root-user-de-sudozhat-bármire alap felhasználók."

]$ sudo rm -rf /
bash: sudo: command not found

:D:D (Amugy az ALL a sudoersben tenyleg egy brutalnagy sechole)

roviden: egyik rendszer sem biztonsagos, ha nem tudod, hogy mit csinalsz == alapbeallitasokon hagyod

Mire is szeretném használni, ugye megvan. Ehhez mi kell? Sajnos a legújabb cuccok, hogy valami alap 3d gyorsítást kapjak. BTW már ideje leszoktam a magam forgatom a kernelt dologról, kiv. mikor megpatchelem grsec-kel (bár ezt desktopon nem szoktam).

Nem értem ezt a windows-ból is meg kell várni a következő kiadást. Desktopon nem találkoztam nagyon olyannal, hogy egy nemrégiben megjelent játék mondjuk ne menjen a nemrégiben megjelent windows-on. Tény, hogy egy win98-on nem indulnak el a legújabb játékok, és a legújabb windows-on is utána kell járni, hogy hogyan tudsz elindítani egy '98 környéki játékot, de általában nem 3 órás tortúra.

A windows xp viszont 10 évig teljesen jó volt számomra desktopra, mentek akkor is a játékok vele, és tavaly mikor váltottam, szintén mentek vele. Nem volt vele problémám, hacsak az nem, hogy már eljárt felette nagyon sok mindenben az idő. Persze megjelent addig 3 javítócsomag, meg jelent meg pár directx verzió is emlékeim szerint, de most komolyan ez kit érdekel? Letöltötted, telepítetted, működött. Linux oldalon meg ment akkor is, és most is a szopás, hogy melyik kernelverzióval, melyik patch-csel, melyik modul hogyan fordul le (ha pl egy drbd-t akarsz használni, vagy valami egyéb olyan modult amit nem szállítanak a linux kernellel). Bár ezt nem értem miért hoztad fel, hogy 10 évig volt egy oprendszer.

Igen ráfeküdt, ezzel kapcsolatban egy nálam sokkal okosabb ember interjúja:
http://slo-tech.com/clanki/10001en/

Nem UAC-ra gondoltam, mint biztonsági dolog - bár hozzáteszem, hogy ez is már egy előrelépés, hogy nem mindenki automatikusan rendszergazda jogokkal boklászik, és ha valami program elkezdi böködni a filerendszert legalább szól. Hogy kikerülhető? Minden kikerülhető, de látszik egy olyan tendencia, hogy kezd biztonságosabbá válni. Linux-ra is van nem kevés exploit, sőt nemrégiben volt egy mozilla-s hiba, amit 2 napig nem javítottak, addig az ajánlás a javascript kikapcsolása volt.

Hidd el nem csak ennyi bajom volt linux alatt, amiatt nem tértem ki komolyabban linux alatti szerveres gondjaimra, mivel desktop oldalról írtam.

Írhatnék olyanokról, hogy apache memory leak, bind-on hiába tiltottad le a rekurzív kéréseket, attól függetlenül kiszolgálta (debian), írhatnék az openssl-ről, vagy a legutóbbi exim-es cuccrol.Bind-ra visszatérve arról is, hogy a maintainer nem is hallott a bugról mikor bejelentették:

https://www.isc.org/software/bind/advisories/cve-2010-3613
https://www.isc.org/software/bind/advisories/cve-2010-3614

Vagy egy fcgid-s debian bugról ami szintén több, mint egy hétig nem votl javítva. (stack overflow-s hiba)

Na mindegy szóval volt nem kevés érdekes esemény az évek alatt, de attól függetlenül nincsen olyan nagy gondom szerver fronton vele.

Nyugodj meg, szerintem nem is fogok linuxot használni desktopon, illetve többet meg nem próbálom, mert csak felkúrom az agyam rajta.

Ja igen windows-ra kell vírusírtó (én személy szerint nod32-t, illetve kaspersky-t preferálom, de már van az MSSE, ami szintén nem lehet rossz, de inkább maradok az előbbi kettőnél), de nemsokára kell linux alá is, a gyártók már el is kezdtek mozgolódni.

Ja és az elfogultságról, igen elfogult vagyok, több éve használok mind linux alapú, mind windows alapú dolgokat, desktopon elegem lett abból, hogy csak szopatom magam, meguntam, öreg lettem ennyi. Van akinek beválik, mint ahogy trey-nek is, nekem sajnos nem vált be, ennyi :).

Nem értelek. Linuxon 3d: felrakom a gyári nvidia driver debianos becsomagolását, átírok egy szót az xorg.confban és működik. régebben drbd-hez felraktam a szükséges csomagokat, lefordítottam a modult és működött. Most csak felrakom a kernel modult és működik. Ha nem hekkeled szét a linuxodat, hanem úgy használod, ahogy a disztró készítői kitalálták, akkor nincs vele szívás.

Azért szidod a linuxot, mert nem értesz hozzá, ennyi jött le nekem a hozzászólásodból. Valamiért a személyes kudarcaitokat a linuxon akarjátok levezetni.

Nem igaz az, hogy mondjuk egy lenny nem alkalmas általában desktopnak. Ubunturól már ne is beszéljünk. Akivel erről utoljára vitatkoztam, az olyan hosszú listát írt, hogy miért nem alkalmas szerinte, hogy lelógott a monitorról, de ha elolvastam, kiderült, hogy az illető messze nem általános felhasználó volt.

Használj olyan oprendszert, ami neked megfelel, én ebbe nem fogok beleszólni. De az, hogy az userek zömének a linux nem alkalmas desktopra, nem igaz, ezt ideje lenne lenyelni a winfanoknak.

A driver frissítések a nem kötelező frissítések között szoktak lenni, tehát csak akkor települ ha te kiválasztod, hogy települjön. Nekem is felajánlj több driver frissítést is, de érdekes módon még soha nem települt automatikusan egyik se.

Egyébként linuxnál is előfordult már párszor a történelem során, hogy egy frissítés production környezetben lévő rendszereket tett működésképtelenné, és nem csak desktopokat.

A codos problémádra nem tudok megoldást, mert nem nagyon szoktam játszani.

A felhasználók mappás "problémádra" se tudok megoldást, de érdekelne, hogy szerinted ez milyen további problémákat okozhat?

Driver: Valóban. Ki is kapcsoltam a frissítéseket. Egy frissítésről sem lehet tudni, hogy mire jó. Elkezdtem megnézni, mert van olyan, hogy részletek. 70 frissítésből 55-ben az van: Ez a frissítés biztonságot növel, mert ha feltelepíti, mások nem tudják átvenni az irányítást a számítógép felett." Na basszus! Valóban? Eddig át tudták? És hogy? Miért nem tudhatom, hogy a rendszer mely részét érinti a frissítés, hogy eldönthessem, kell-e avagy sem?

Szakadjunk el a cod-tól. Ugyanis a probléma nem cod specifikus. Egyszerűen ez a fos valahol belül állít valamit és egy eddig jól működő alkalmazás hirtelen bizonytalan lesz. Esetleg nem működik, ahogy a cod sem. Tegnap még ment, délután frissített, ma már nem megy. Nincs hibaüzenet. Tűzfal kikapcsolva, uac kikapcsolva és így sem.

Mappák...vagy könyvtárak, ha már itt tartunk. Melyik az a szint, ahol a users stringből Felhasználók string lesz? Csak kérdezem, mert egy esetleges fejlesztésnél ennek hirtelen jelentősége lesz. Illetve mást kérdezek. Ha magyar windows-t veszek, akkor miért van olyan könyvtár, hogy users és miért nem Felhasználók a neve? Na és a többi...amit írtam. Ha ez magyar izé, akkor miért van tele angol szöveggel? A következetlenség bizony megmutatkozik és mindig, értsd mindig! hibákhoz vezet.

Neked más bajod nincs, csak hogy eltökélted magadban hogy szar, és ezért hajlandó sem vagy megismerni (együttműködni).

"Ha ez magyar izé" - jobb lenne ha minden egyes nyelvi változat máshova tenné a fileokat? Na AZ lenne következetlen, nem gondolod?

"melyik az a szint" - RTFM, ha érdekel. Ha meg nem, ne rinyálj.

"ez a fos belül állít valamit" - megint nem vagyunk gondolatolvasók. Leírtál egy ismert COD hibát. Más programmal, máshol milyen hiba jött elő, amiből arra jutottál hogy "ez a fos belül állít valamit"?

"biztonsági frissítés" - ha meg nem rakod fel mert te a nagy eszeddelpofáddal úgy döntesz hogy felesleges, aztán felnyomják a gépedet, megint idejössz rinyálni hogy "a windows szar"...

szerk:
Mutass már nekem olyan OS-t, ami lokalizáció alapján megváltoztatja a rendszerkönyvtárak és rendszerfileok, parancsok, sőt akkor már ha "konzisztensek" akarunk lenni, az API függvények, objektumok neveit!
Ennek mi értelme lenne? (azon kívül, hogy másba már nem tudsz belekötni a win7-ben)

""Ha ez magyar izé" - jobb lenne ha minden egyes nyelvi változat máshova tenné a fileokat? Na AZ lenne következetlen, nem gondolod?"

Az lenne a jó, ha 20 év alatt eljutnánk oda, hogy nem a binárisok hordozzák az üzeneteket és a szöveges információkat, hanem kiszednék egy adatbázisból például és akkor nem lenne ennyi varázslás a nyelvi verziókkal, hanem menne minden szépen. Ez annyira logikus és alapvető, nem is értem, hogy miért nem jutott még el ide ez a cucc.

""melyik az a szint" - RTFM, ha érdekel. Ha meg nem, ne rinyálj."

Nem rinyálok, érdekel. Melyik is az?

""ez a fos belül állít valamit" - megint nem vagyunk gondolatolvasók. Leírtál egy ismert COD hibát. Más programmal, máshol milyen hiba jött elő, amiből arra jutottál hogy "ez a fos belül állít valamit"?"

Te, ha valami megy n. napon, majd n+1. napon már nem, akkor mi történhetett?

""biztonsági frissítés" - ha meg nem rakod fel mert te a nagy eszeddelpofáddal úgy döntesz hogy felesleges, aztán felnyomják a gépedet, megint idejössz rinyálni hogy "a windows szar"..."

Pofád neked van...gondolom örökölted. :) Szóval belga? Ha felrakom az a baj, ha nem rakom az a baj. Na, ez a baj.

"szerk:
Mutass már nekem olyan OS-t, ami lokalizáció alapján megváltoztatja a rendszerkönyvtárak és rendszerfileok, parancsok, sőt akkor már ha "konzisztensek" akarunk lenni, az API függvények, objektumok neveit!
Ennek mi értelme lenne? (azon kívül, hogy másba már nem tudsz belekötni a win7-ben)"

És ez a pont az i betűn! Pont azt írtam, hogy ez a w7! Olyat tudok neked mutatni, ami nem tesz ilyet, de ez nem a w7! Mibe kéne belekötnöm, ha nem működik valami? Az aeró átlátszóság effektjébe? Az az első, amit kikapcsolok. Hasz-nál-ni a-ka-rom! Nem mú-ko-dik(k)! ...és igen, múkodjon akár az uri gellertől, mert drága volt és nincs pénz vissza garancia...ez is megér egy misét.

nyelvi verzió: Esetleg konkrét probléma, kérdés? Nem, nem az érdekel, milyen sci-fit írsz. Ma egyetlen OS sem működik így, és nemnagyon mutat semmi az ezirányú fejlesztésekre.

Még mindig nem írtál semmit arról, hogy mi történt, csak azt, hogy "fos". Ezzel rajtad kívül senki se tud mit kezdeni.

RTFM: Ami érdekel a Windows működésében, nézz utána, van szép nagy dokumentáció, neten.

"Használni akarom": mit? A Users mappa kiírását magyarul? Vagy angolul? Mit szeretnél? Mi nem működik benne?

Nézd, mindegy mire akarom használni, ha mindenféle trükkel akadályoz. A mappát A-nak mutassa, akkor lehet használni. Konkrét problémáimat leírtam már. Ennél többet nem tudok írni, mert a w7 hibaüzenetei ugyanolyan beszédesek - ha vannak - mint eddig az összes win hibaüzenetei. Hívja a központot vagy mi! :D Houston! Baj van!

Én például kerestem egy ideig a felhasználók mappát...de még mindig várom okos kollégádtól a választ, hogy az os melyik szintjén lett az users string hirtelen felhasználók...csak mert ha programot írok, az ilyesmit jó tudni...nehogy olyan mappára hivatkozzak ami nincs...illetve ami van csak nem úgy hívják...illetve úgy hívják, de nem jön, mert más a neve.

Na, tudod mit? Ne idegesíts a hülyeségeddel. Ez például olyan fejlövés, amit régen ki kellett volna gyepálni ebből a szarból. Ja, fos. De hát az. Illetve bevezetem a titkos réteget, ahol a fos stringből "Minden könnyebb, színesebb, ablakozó" lett és akkor elégedett leszel.

Elméletileg a reg. adatbázis dokumentált API-ját használva
lekéred annak a kulcsnak a string értékét, ami az adott mappa
adott nyelvi megfelelőjét hordozza, és beletákolod a seek hívásodnak
átadott elérési útba, szerény véleményem szerint,
bár ezt a Windows témát igazán zengje más dalnok, ne pont én...:)
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

"Ma egyetlen OS sem működik így, és nemnagyon mutat semmi az ezirányú fejlesztésekre."

Egyetlen sem, amit ismersz. Az a baj, hogy egyet sem ismersz. A helyzet az, hogy a PC-től felfelé a legtöbb ismeri ezt a trükköt és jól meg is van vele. Olyan szinten, hogy 500 usernek egyesével is meg tudok adni eltérő nyelvet, de A nevű könyvtár mindegyiknek A nevű, akkor is, ha arabul látja a screent, akkor is, ha magyarul, akkor is ha oroszul...és ez egy gépen, egy db oprendszer. A PC világban divat az interakciók szövegét a binárisba gyúrni...talán mert az oprendszerek(?) nem is adnak másik lehetőséget?

Akkor leírom még1x a megoldást a problémádra:
Start menü->vezérlőpult->programok eltávolítása->telepített frissítések
a listából kikeresed a nem kívánt drivert és leszeded.

Ui: Linux alatt mit csinálsz, ha egy frissítés után valami nem működik? Linuxnál végignézed az összes frissítést,hogy mit csinál/mit cserél le és eldöntöd, hogy telepíted-e? Na ne már...
Szvsz józan paraszti ésszel kellett volna 2 percet gondolkodnod mielőtt ide írsz!
Annak az energiának a tizedéből, amennyit csak ezen a fórumon a win7 fikázásába fektettél már rég megoldottad volna a problémádat egyedül.

"Miért nem tudhatom, hogy a rendszer mely részét érinti a frissítés, hogy eldönthessem, kell-e avagy sem?"

Azért, mert nem olvasol.
Csak egy példa, hogy hogy van dokumentálva pl 1 ms frissítés:
http://support.microsoft.com/?kbid=2305420

Pontosan le van írva, hogy milyen fájlokat érint, sőt még az is ha esetleg problémát okoz a frissítés, akkor azt, hogy kell megoldani. És ez az összes ms termékre jellemző, hogy sokkal jobban van dokumentálva, mint a foss termékek 99%-a.

Nézd, a gépemen megnéztem mit rakott fel és ott nincs semmi tájékoztató infó. Én használni szeretném a gépemet és nem tudásbázist túrni. Mondja el frissítés előtt és dönthessek. Jelenleg frissítés előtt olyan infókat ad, hogy ez a KBnnnnnn holmi ami fontos. Tessék! Dönts. Fontos! Kinek és miért?

Röhöghetsz. Nem akarok w7 guru lenni. Van, amitől én is undorodok. :) Egyszerűen rövid és tömör infót akarok. Mit tudom én...mondjuk, hogy a c böngésző buffer túlcsordulási hibáját javítja. Nem kell a duma mellé bekezdéseken át, nem érdekel a sztorija a weben. Ennyi. Ebből tudom pl. hogy az adott böngészdét soha nem indítom el, tehát nem rakom fel vagy épp ellenkezőleg...

Össze-vissza beszélsz.

"Miért nem tudhatom, hogy a rendszer mely részét érinti a frissítés, hogy eldönthessem, kell-e avagy sem?"
vs
"Én használni szeretném a gépemet és nem tudásbázist túrni."

És ezt a linux védelmében mondod:) lol
Egyébként érdekes, hogy egyszer csak használni akarod, máskor meg már fejlesztői szemmel nézed(Falhasználók mappa). Fejlesztésnél egyébként célszerű környezeti változókat használni:
http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd560744(WS.10).aspx

"Linux védelmében?! LOL! Hol ?! Ejnye."
Ezt lehet, hogy benéztem. Ez esetben elnézést kérek. De látom, hogy sikerült kiragadnod a legfontosabb dolgot a hozzászólásaimból.

"A fejlesztő nem használja a szaros gépét? Vagy a fejlesztő a fejlesztés helyett az oprendszert kell hogy hekkelje?"
Az %USERPROFILE% változó használata miért hekkelés? Érdekes egy figura vagy Te. Nem akarsz win 7 guru lenni, nem akarsz részletes dokumentációkat olvasni, de ettől függetlenül kritizálod azt a rendszert amiről teljesen nyilvánvaló, hogy semmit nem tudsz. Azt javaslom neked, hogy vidd el a gépedet a legközelebbi szervízbe, ott megoldják neked a driveres problémádat is.

Nem, semmit nem tudok. Pár napja ültem le elé és egyre idegesebb vagyok tőle...de életre kell lehelni rajta mindent, mert nem cserélik vissza két XP-re sajnos vagy ami jobb, nem adják vissza az árát, mert nem működik. A drivert visszatettem és nem ez vele a fő probléma, ez csak felkerült a listára, hogy még mindig milyen ökörségeket tudnak beletenni, mert nem a lényeget fejlesztik, hanem aero balról, aero jobbról...érdekes figura vagy, mert a lényeget nem fogod fel. :)

Jó, ati-val próbáld meg ugyanezt kérlek. Bár mostmár talán elég pofásak az fglrx driverek is. Meg ha van hald, udev (vagy most mi már megint ami deprecated, mi az ami nem), akkor irogatnod sem kell xorg.conf-t.

Amúgy egy dolog, hogy én nem értek hozzá, de a probléma, hogy a maintainer sem :)
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=573490

Ez azt hiszem nem az én oldalamról minősül "hekkelésnek".

A lenny sajnos számomra nem alkalmas desktopnak. Ati driver-t nem olyan könnyű felrakni rá. Gentoo még mondom istenes volt, mindaddig míg össze nem kezdtek sz.rakodni ott is a csomagokkal. Arch szintén jó lenne, de szintén szopás van vele. Mint írtam '97 óta próbálkozom desktop szinten a használatával, és azt kell, hogy mondjam, hogy egyre szarabb ezen a téren a dolog, bonyolult, nem éri meg a befektetett energiát.

Ubuntu meg én nekem iszonyat nem jön be, ez van (már csak amiatt is, mert világéletemben kde-s voltam, illetve még redhat (akkor még ők sem voltak enterprise) idejében gnome). Lehet, hogy ott talán könnyebb az ati kártyákkal az élet, bár az nvidia driver ezen sem segít, gépet meg nem úgy akarok venni, hogy na most ez, és ez megy ezzel.

Nem azt mondtam, hogy egyáltalán nem alkalmas desktopnak, de pl. nálunk a családban elég sokan játszunk, nem lenne megfelelő, mert wine-nal, meg driverekkel kéne baszkódni. Irodába meg teljesen jó, ha ott van egy valamilyen szerver levelezésre, meg filemegosztásra mondjuk, de sokkal többre nem. Nem nagyon láttam még normális csoportmunka szoftvert sem rá. Jó persze az IBM megjelentette a lotus notes-t is linux-ra (ha jól emlékszem ráadásul az imádott eclipse-es verziót :) ), miután meglátta, hogy elég sok cég kezd átmigrálni exchange/sharepoint párosra, de hát most azt bevezetni... (no meg pár évig lotus dominot is kellett adminisztrálni nem értek hozzá, szal lehet amiatt volt az is szopás jópárszor, de amit kellett mindig megcsináltam, mindenesetre mikor meséltem, hogy hát én azt és évekig általában sajnáltak :) )

Másik, hogy vannak webszervereink linux alapon, de néha olyan dolgokat kúrnak el, hoy hihetetlen, jó persze windows oldalon is vannak olyan csodás update-ek néha, amiket vissza is von a microsoft :).

Amióta létezik a linux azóta nincsen egy rendes egységes verziókon átivelő api.
Múlt héten fel akartam rakni a darwiniát. Közölte a telepitő, hogy egy raklap lib kéne neki. Van alatta ,csak éppen neki az x évvel ezelőtti kell. Ekkor dönöttem el, hogy a linux alapvető dologkat nem rakott a mai napig tisztába. Desktopra a mai napig alkalmatlan.
És egyelöre nem látok olyan fejlesztési irányt, amit ezt célozná, még a de facto szabvány gyanús ubuntu is inkább unity nevű bughalmazokkal foglalkozik ahelyett, hogy egy rendes api-t sztenderdizálna, és ami nem tartozik bele, azt nem támogatná.
Amig ez nincsen rendbetéve, addig lehet izmozni, de a linux a büdös életben nem lesz desktop rendszer.
Úgyhogy m$ pontot fogok venni fizu után, és xboxra live-ról leszedem a darwiniát. A linux nálam is elbukott desktop-on. A fejlesztői gépen megtartom, de ez minden.
(aki nagyon linux huszárkodni akar, az próbáljon meg pöccre elinditani egy loki-s játékot. Nah ezért vicc a linux desktopon, erről beszélek...)

Lássuk be végre, a linux felhasználói szempontból egy k. nagy kontár munka, egy elb. patchwork.
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

annyira jót röhögtem ezen a hsz-en...

A múltkorában fel akartam rakni egy notebookra egy pistát. De a scannerhez adott dokumentumkezelő nem működött. Ebből levontam azt a nyilvánvaló következtetést, hogy a pista alkalmatlan desktopra.

Anno régen próbálkoztam xp-vel is. Minden program service packet követelt. A programok jelentős része dx update-t is követelt, volt, amelyik .net-ből akart újabbat. Mivel ezek nem voltak benne, tehát az xp nem való desktopra. Ezek után kérdezem: nincs stabil api windowsra?

Amíg egy xp-vel vagy vistával ennyit kell izmolni, addig ezekből nem lesz rendes desktop rendszer.
Lássuk be végre, a windowsok felhasználói élmény szempontjából nagy rakás patchwork.

Oh wait, nem is a windows a gagyi, csak ez a hozzászólás volt a szokásosnál is ostobább?

Azzal az apró különbséggel, hogy miután a Windows-os frissítések felmásztak, a régi alkalmazásaid nem dőltek a kardjukba... Tudom, Linux alatt is meg lehet oldani, hogy legyen fönt x+1 verzió a libekből, ha nagyon kell egy-két régebbi cuccnak. (Azt nem kezdem firtatni, hogy XP alatt a DOS-os programok elenyésző része döglik, azaz megvan a kompatibilitás visszafelé. Linux alá van egy a.out binárisként meglévő (forráskód elveszett/nincs) alkalmazásom... Szerinted mit csinálhatok vele egy korszerű Linux terjesztés esetében?

neked megütötte az ingerküszöböd az a hozzászólás, amire válaszoltál?
próbálom magyarázni, hogy régi alkalmazás dőlt dugába. Ez a mondatod: "a régi alkalmazásaid nem dőltek a kardjukba" vagy azt jelzi, hogy nem olvastad, amire válaszoltál, vagy azt, hogy nem értetted meg.

De lépjünk tovább. Mi is az az xp mód a vállalati w7-ben? Azért kellett belehekkelni a virtualizált xp-t, mert idézlek: "a régi alkalmazásaid nem dőlnek dugába"? Ezzel a virtualizált xp-vel maga a microsoft vallotta be, hogy egy csomó alkalmazás nem fut upgrade után.

Én ezt a tényt el is tudnám fogadni, kivéve azt az egy esetet, amikor azt hozza fel egy winfanboy a linux *ellen*, hogy a linuxon nem futnak upgrade után a cuccai, bezzeg windowson sem futnak.

Én nem akarok senkit meggyőzni egyik rendszer mellett sem, csak ez az érvelésmód egyszerűen vakítja a szemem, mint neked a féklámpa, ha szerinted indokolatlanul nyomják. Azt szeretném, hogy valaki vagy objektív érvelést mondjon (nemigen fog tudni), vagy mondjon szubjektívet, amiben hangsúlyozza, hogy neki, személy szerint miért nem jó a linux. Az, hogy itt özönlenek az objektívnek látszó érvelések, amit lazán lehet kontrázni, engem ez zavar.

5250 terminálemuláció w7-en nem indul el XP emulációban sem. XP-n úgy megy, mint az angyalka. Ez mondjuk elég nagy baj, mert multiéknál eléggé divatos app ez, ott ugyanis láttak már igazi számítógépeket, nem csak PC-t, az igazi számítógépekhez meg általában kell a terminál emulátor. IBM-hez történetesen az 5250. Tudom, tegyek fel PuTTY-ot...csak az nem kezeli jól a billentyűzetet, egyébként jó. Ja, natív w7 módban települni sem települ az emulátor. Egy régebbi munkahelyemen sikerült meggyőzni a vezetőket arról, hogy olyan munkaállomásra, ahol csak mainframe-n dolgoznak, tegyünk linuxot 5250 emulátorral...kiderült a minap, hogy azóta is úgy használják, mert a frissítések után is megy és ez ingyenes. :) Tetemes ktg-et spórolnak a szükségtelen w licenszek és a felesleges 5250 licenszekkel.

Ja! Tegnap ezt el is felejtettem írni! 5250 emultorkám nem megy w7-en! ...és minden kompatibilitási mód tesztelve lett. UAC, firewall lelőve, de úgy sem. Hibaüzenet: NULL.

(Azt nem kezdem firtatni, hogy XP alatt a DOS-os programok elenyésző része döglik, azaz megvan a kompatibilitás visszafelé. Linux alá van egy a.out binárisként meglévő (forráskód elveszett/nincs) alkalmazásom... Szerinted mit csinálhatok vele egy korszerű Linux terjesztés esetében?

A DOS-os programok nagy része döglik XP alatt.
A modernebbek (az utolsó DOS-os évtized termése) simán futtathatatlan.
Nem az önkormányzati és könyvelési tákolmányocskákra gondolok,
hanem a w95-98-me vonallal még simán lépést tartó, modern,
nagyteljesítményű és erőforrásigényes programokra.

Szóval, ha egy ilyen appot elindítasz, simán előfordul, hogy
-egyszerűen csak normális teljesítménnyel szeretné használni a CPU-t
"Sorry, Windows is flickering me...EXITING"
-a DOS32A extender fellövése után lefoglalna több, mint 64MB RAM-ot,
vagy szeretne egy normális méretű VM-et
-szeretne az extender alatt fellőni néhány LX fejléces dll-t
-nagy felbontású VESA módot szeretne és nem max. 320x240-et
-Direct Hardware Access híján nem indul
-bűnös lélekként kíváncsi arra, hogy van-e hardware overlay
-VBE 3.0 gyorsítást használna
-3D gyorsítana hardverből, OpenGL alapon, SNAP segítségével, ha az XP hagyná
-szimplán csak szeretné kezelni a hálókártyát
-szeretne hangot kiadni a detektált és támogatott hangkártyán keresztül
-utóbbi híján a tákolt és erősen kiherélt XP-s DPMI-n keresztül intelligens módon és szabályosan
megszólítja a DirectSound-ot, amitől az XP rögtön azt hiszi,
hogy az oroszok már a spájzban vannak...

Szóval, a visszamenőleges kompatibilitás nem csak linuxon okoz problémákat.

-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Itt nem arról van szó, hogy egy darab alkalmazása nem megy, hanem arról, hogy egy sem.
Egyszerűen a régebbi alkalmazások telepitése még mindig drótozással zajlik. Egyszerűen nincsen olyan, hogy leemelem a CD lemezt a polcról, berakom, és futtatom. Egyszerűen rémálom eligazodni a disztrók között, de ez még hagyján, disztrón belül is verzióról-verzióra lehetnek kompatibilitási nyűgjeid.
A példád félig jó csak, mivel az xp-w7 között van 8-9 év, ellenben két kiba. ubuntu v. sose linux között 0,5-1 év, és már gondod lehet.
A wines példánál maradva olyan a helyzet, hogy egy XP-home -on futó szoftver nem indul el xp prof. verzión.
Noszensz lenne. Nah most linuxon ez k. nem ismeretlen.

Egyszerűen ilyen szivások vannak vele, és tegyük a szvünkre a kezünket, ha bármit is akar desktop -on a linux, ezt orvosolni kell.
Ugyanis én meg tudom drótozni ha nagyon akarom, de már eljutottam odáig, hogy k. nem akarom. Ha dupla klikkre nem megy, akkor win. És ahogy nézem ezzel kb: az egész világ igy van.
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Elég ratyi dolog ha valaki olyan rendszerről nyilatkozik egetverő hülyeségeket (amiket hallott vagy rosszhiszeműen kitalált) amiről egy kukkot sem tud, mert szerite "linuxos" helyen divat vagy jó poén az ilyesmi.

Az ilyeneket értelemszerűen kijavítják, vagy ha elég agresszíven nyomják a "Windows 7-ben nincs is jogosultságkezelés mert FAT16-ot használ" meg "a .lnk file a unixos symlink béna ms utánzata" színvonalú baromságaikat, akkor lehülyézik.

És nem hiszem, hogy ennek másképp kéne lennie...

de nem is az, alapbol miert korrekt az, hogy valaki mond egy hulyeseget a Windowsrol, akkor az osszes Linuxot picit is kedvelo fejehez hozzavagjak, hogy "ilyen hulyesegeket szoktatok mondani" szakmai ervek helyett. Bar valamennyire ertem a masik oldalt is, de ez konkretan egy ultraparaszt tulkapas.

Mikor en azt mondom, hogy nekem mukodik a hangkartyam Linuxon, ne legyen mar ellenem erv, hogy nem ertek hozza, mert az Istvan1994-nek is mukodott Desktopon a Linux es o azt mondta, hogy Win7ben Kover16 fajlrendszer van, szoval en is hulye vagyok! Ne en szivjam amr meg mas Linux fanboyok lamasagait, csak mert en elegedett vagyok a Linux Desktop teljesitmenyevel az _en_ feladataimra az _en_ altalam hasznalt gepe_ken_

Itt az én notebookom gyártója: "Windows®. Korlátok nélküli élet. Az Acer a Windows 7 operációs rendszert ajánlja."
És akkor most mi van? Ez előtt meg a Vista-t ajánlották, enyémen még mindig rajt vannak a matricák. Fizetett hirdetés, ráadásul lehet jogos is, ha egy Linux feltelepítésével vért izzadnál, ami a legtöbb gyártó egyes gépein bizony tagadhatatlanul igaz (esetemben "csak" a videokártya miatt, minden más gyönyörűen és hibátlanul működik out-of-the-box.. van nVidia verzió, csak akkor ezt még nem tudtam, azt a kártyát meg nem nagyon lehet külön beszerezni). Más kérdés, hogy van, aki megteszi és örül, amikor összejön, de van, aki előbb vágná ki az ablakon a gépét.

Bocsi, amúgy a téma elment egész más fele...
Nem azért nyitottam, hogy a "win szar", csak egyszerűen a reklám egy banális hülyeség :)
Pont olyannal reklámozzák, ami nem igaz rá, mivel zárt forrású, és meg van kötve az ember keze. Ha valami más reklámszöveg állna ott, akkor nyilván teljesen okés lenne...ennyi :)

Még mindig nem érted: mindenbe bele lehet mondani, hogy ez és ez miatt a szabadságodat korlátozza. Ők nyílván nem ezekre gondoltak. Csak hogy néhány példát mondjak: a Windows azért ad szabadságot, mert nem kell órákat hekkelni, hogy menjenek rajta a dolgok, ergo több időd marad arra, hogy ténylegesen csináld amit akarsz, ne csak megteremtsd a lehetőségét.
----
Hülye pelikán

Óráim maradnak töredezettségmentesíteni, és vírust írtani :) Végülis igaz :) Jójó, ne szívd mellre, csak vicc volt :D
Nekem az ugrott be elsőre, amit leírtam, persze a Te szemszögödből is van benne igazság. Az fix, ha reklámember lennék, teljesen mással reklámoznám a win-t.

Értem én hogy vicc, de azért nem árt pár tény...
A Linux [kernel team] az ext4-gyel ért el odáig hogy lehet nem ártana töredezettségmentesítő az alapértelmezett FS-hez... Persze előbbi extfs-ekben is létezett a probléma, ahogy egyszer valaki itt a hupon le is írta, "egyszerű" a megoldás: teljes backup, újraformázás - ROFL. Tényleg jobb mint egy online defrag.

Vírusirtás meg 0 percet vesz igénybe. Rákattintok a "fertőzött file blokkolva" ablak OK gombjára...

NTFS-nél se.

FAT-os fényképezőgépen meg MP3 lejátszón meg inkább az egyhuzamban minden felírása és egyhuzamban minden törlése jellemző, ami nem okoz komoly töredezést.

Szóval az egész órákig töredezésmentesítős hülyeséget el lehetne már felejteni... a win98 hány éve volt?

"a Windows azért ad szabadságot, mert nem kell órákat hekkelni, hogy menjenek rajta a dolgok, ergo több időd marad arra, hogy ténylegesen csináld amit akarsz, ne csak megteremtsd a lehetőségét."

A powershell óta ez csak-csak közelít az igazsághoz - bár érdekes volna egy őszinte alapú kimutatás arról, hogy hányan használják, sőt hányan tudnak egyáltalán a létezéséről -, de előtte win esetében szabadságról beszélni max. az egér kábelének hosszáig ill. a kékfog hatósugaráig volt értelmezhető.

Amennyiben neked a szabadság azt jelenti, hogy konzolról elérhetsz mindent, úgy igazad van. De ezt már kiveséztük fent: a szabadságot sokféleképpen lehet értelmezni, ha te nem úgy értelmezed, ahogy a marketinges aki kitalálta a szöveget, akkor persze neked ez hamis állítás lesz. Én csak adtam egy példát, hogy hogy lehet értelmezni, hogy igaz legyen. Mert nektek nagyon nem megy, csak puffogtok.
----
Hülye pelikán

"Amennyiben neked a szabadság azt jelenti, hogy konzolról elérhetsz mindent, úgy igazad van."

Nem, ill., nem csak azt, hanem hogy szinte mindent _ott_tudok_hagyni_ (szabadon elmehetek hugyozni), és az eredményt ott látom, ahol látni szeretném, ill. minimális affinitással be is tudok avatkozni/megszakítani (miközben még mindig csövelek).

Nem pedig 20 perc múlva, visszaérvén a slógolásról, és a slógolnivaló utántöltéséről ott vár egy ablak, hogy "Bocs, még nem csináltam semmit a sürgős melódból, de találtam valami banális hülyeséget, amiről talán tudsz is. Tényleg meg kéne csinálnom, amit feladatul kaptam, vagy csak hülye vagy, hogy dolgoztatnál? jesznokenszl"

"Mert nektek nagyon nem megy, csak puffogtok"

Minden hozzászólásomat egyedül fogalmazom.

Hasonlót nekem a FF csinált Ubuntu alatt: Este otthagytam 10+ tabbal, reggel már csak a hűlt helye, és az indításnál a szokásos ablak: "Bocs, összesz@rta magát az előző munkamenet, kérde vissza, vagy inkább újat szeretnél?"... Skype toolbar nem volt :) sőt semmi extra csicsa a grízmajmon kívül.

"a Windows azért ad szabadságot, mert nem kell órákat hekkelni, hogy menjenek rajta a dolgok, ergo több időd marad arra, hogy ténylegesen csináld amit akarsz, ne csak megteremtsd a lehetőségét."
Igen persze :D főleg ha win alapú programokról beszélünk, amit wine-nal kell kattogtatni. Ha win-es programokat akarsz használni, ajánlom a win hardware-edhez megfelelő verzióját hozzá :D
De egy film vagy mp3 lejátszáshoz / weboldalnézegetéshez ilyenről szó sincs. Plusz ha hozzáveszed, hogy a filmeket / mp3-akat nem windows movie playerrel akarod játszani vagy weboldalt nem explorerrel akarsz nézegetni, akkor a linuxos "1, konzol -> 2, sudo apt-get install programneve 3, program indítás" telepítés egyszerűbb mint win-es alternatíva: "1, fellépni winamp.com/getfirefox.com/stb.com-ra -> 2, kikeresni az egyszerű telepítőt -> 3, letöltés (igen, biztos vagyok benne hogy ez az exe megbízható, futtatom, igen tisztában vagyok a kockázatokkal) -> 4, csak most kezdődik az install és configure :D". Vagy win7-be már tettek csomagkezelő-szerűséget csak én mulasztottam el? (Gyári win-ről beszélünk nem ákombákom edition-ökről ugye?)

Ellen ha már szabadságnál tartunk: számomra win esetében a megkötést mindig az jelentette, hogy az adott probléma megoldására keressek 3rd party software-t.
Jó, tudom, ezek általában nem a "titkárnős felhasználó" problémái: pl. időzített programindítás (aka crontab) kihekkelése, vagy rakjunk össze hirtelenbe egy 25gigás random tartalmú file-t másolás tesztre, vagy kéne egy tcpdump az adott (persze hogy 3rd party zárt kód) program kommunikációjának megfigyeléséhez / visszafejtéséhez, vagy éppen hálókártya napi szinten 4-5 alkalommal való statikus ip/dns stb átállítása lehetőleg 1 paranccsal (jó ez utóbbira a netsh tökéletes, de nem túl faszán dokumentált...).

Szóval ezek alapján valszeg számomra a linux adja a nagyobb szabadságot, és kevesebb szöszmöszölést az adott problémával. De ugyanez már a munkatársamnál nem igaz, és ő már csak előítélet miatt is, linuxos gépen nem tud dolgozni :D (pedig a firefox ikon ugyanaz, de mégse tudja elindítani)

És ha már órákat hekkelni: lcd tv-t használok monitornak. Se xp-vel se w7-tel nem tudtam beállítani úgy a natív felbontást, hogy ne ugráljon a kép.(3 bekapcsolásból 2szer 1360 helyett 1280-at ismert fel a tévé, ilyenkor 1024-re visszavált majd vissza 1360, és reménykedek, hogy elkapja. Persze jojózó képernyő mellett :( ) Pedig már lassan fake EDID-et is generáltam meg .inf drivert csináltam a monitorhoz. (kb. 3 hónap próbálkozás. pedig a tv doboza szerint "Windows(R) compatible", és intel, ati és nvidia videókarival is használhatatlan) Végül ubuntuval: 3 perc google -> mythtv database -> a 4-edik modeline amit kipróbáltam tökéletes lett :D (Nvidia gyári driver, más karival ki se próbáltam, kb. 3 óra ubuntu telepítéssel együtt)

Mondjuk ez visszafele is igaz: eddig még bele se mertem kezdeni felrakni az ie9 bétáját wine-nal, és open office-ra hagyatkozok ahelyett, hogy venném a fáradságot, hogy feltegyem az office 2003-at, hogy a munkatársam is otthonosan dolgozhasson a gépemnél...

Ha a kedves linuxnak lenne a világon 94% körüli a használata és a windows állna 2-3%-on, lehet azon lenne több probléma futtatni az általános programokat, és annál szarnák le a vírusírtást, mert minek.
De a pénz ott van. Se a debiannak se az ubuntunak (+ egyéb opensrc változatnak) nem érdeke, hogy az oktatás, vagy valami államszerv vagy cég linuxot használjon, és ezért nem állít fel külön enterprise supportot - mivel ingyen van maga a rendszer. De az m$ ugyanezért már súlyos milkákkal győzködi a döntéshozó zsebét, így valszeg ez a helyzet egyhamar nem s fog változni :D

Ó, és még valami: játékra inkább konzolt ajánlok mint PC-t;)

Fentiek szemszögéből: Mi is az szabadság, amit mi most keresünk és fikázunk? Egyáltalán mi az aminek nincsenek korlátai (az emberi hülyeségen kívül)?

*nagybetűk és (R) betűk az adott programok neveihez...

behalok, hát ne mondd már :D Hogy takarítod le pl a tálcát? Mármint nem csak, hogy kikapcsolod, hanem töröld is le, a helyet se foglalja! Ugyanígy a beépített fájlkezelőt, meg ilyeneket. De legjobb lenne, ha fordítva... Tehát felteszel egy grafikus felület nélküli csupasz win-t, és ráépíted, amire szükséged van, majd úgy beállítod, ahogy Te szeretnéd. Ha ezt megmutatod nekem, hogy csinálod meg win7-en, akkor vendégem vagy pár sörre, és életem hátralévő részében win-t fogok használni :D

Ha a shellt (explorer) lecseréled, akár törölheted is - GUI nélküli indítás nincs, explorer nélküli van ("csak parancssor"). Így a parancssori programok működnek, sőt, lehet hogy pár egyéb is.

De mivel az éppen letörölt komponensek az alaptelepítés részei, így a szoftverek többsége épít rájuk - ugyanott leszel, mintha amarokot akarnál futtatni kdelibs nélkül.

Én csak kikapcsolni tudtam az aerót. A hozzá tartozó kódhalmazt hogy törlöm le? Segítenél? A compiz például leszedhető, feltehető...aero? Tényleg kéne segítened, mert már lehülyéztél burkoltan, de még egy kérdésemre sincs válasz. A válasz pedig az, amit le tudok tesztelni és oldja a problémát és a feszkót.

Hat, ha a te _eletedet_ egy _operacios rendszer_ ami egy _pc-n_ fut, kepes _korlatozni_ akkor az mar regen rossz.

(Egyebbkent egy "szeretem" a w7-et. Es ha tobb asztalra lenne szuksegem, vennek tobb monitort. :)

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

"Es ha tobb asztalra lenne szuksegem, vennek tobb monitort.">Hát, nem tudom. Én inkább több asztalt. :D
Amúgy Windowsra is van több asztal lehetőség.
http://virtuawin.sourceforge.net/
Bár érdekes módon ez is FLOSS. :)

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

az egyetlen dolog, amit hianyolok a KDE4 utan a Windows wm-jebol, az az alt+f3ra megjeleno lista (magyarul eger nelkul par billentyuvel tudok minimizalni), meg ami az advanced reszben van (always on top/bottom, fullscreen, no borders, windows shortcut, special window/application settings), bar tudtommal ez utobbiak is megoldhatok registry kulcs modositassal, de az alt+f3 nem

"ez csak ui ehhez">De az ui hiánya miatt Windows júzerek között kb. 0,00001% volt a használata. A legtöbbnek nyilván nincs is szüksége rá. A PowerToys volt XP-ig. BTW sosem hallottam róla. Azóta mi van? Win7?

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

w7 ota gozom sincs, nem hasznalom. De meglepodnek ha az AMD/nVidia/Intel videokartya driver nem ajanlana fel ezt a lehetoseget, ahogy ezt regebben tette. Ugy sejtem nem az eszkoz hianya, hanem az erdektelenseg, illetve a tudas hianya okozza azt, h ezek a dolgok nincsenek kihasznalva.

---
pontscho / fresh!mindworkz

azt hiszem itt nem lehet ontopik lenni, had kérdezzek inkább:)

van két windows7 elég sok különbséggel és kíváncsi lennék hogy a windows search levétele (tehát ami a vezérlőpult/windows featuresturnonoff-ban van kb:) ) a felelős-e azért hogy:

startmenün egérbalfült lenyomva, majd húzva hogy azon a menüponton engedem el ami kell és közben érintem a shutdown-t, azonnal kikacsol, tehát mielőtt elengedném a gombot, ellenben amelyiken van winsearch, azon jól működik, csak akkor reagál a shutdown gombra ha azon engedem el

Üdv,
Kipróbáltam. Ezért állítottam. A tipp a második felére ment a postomnak, bár lehet, menetrendszerűen nem volt egyértelmű :)
Üdv,
LuiseX
Szerk: Bár lehet, nem egyértelműen bizonyítható módon tesztelek. Nálam mindig ki van kapcsolva a Desktop Search és a Windows Search feature (aka. eltávolítva a "Programs and Features"\"Turn WIndows features on or off"-ban a pipa előle :) ),vagy ha itt el is felejtem, a szolgáltatást mindig letiltom... Egyszerűen nincs rá szükségem, és erő forrás pazarlónak vélem :)

Az OSDM projekt idején (több, mint 10 éve volt már)
ez a 21. századi álom többé-kevésbé megvalósulni látszott,
és a vártnál nagyságrenddel kisebb erőforrás-igénnyel.
Egy apró bibi volt csak: az a "néhány" ember, aki látta működés közben,
általában kukán nézett, és nem tudta mire vélni az egészet...
Pl. akkoriban (win95-98 aranykora) ha filmet akartál nézni,
betetted a lemezt, és a gép döntötte el helyetted,
hogy mit kell tennie. Az OSDM menüjében ezzel szemben
klikkeltél mondjuk a "DVD-t szeretnék nézni" menüpontra,
és már nyílt is a tálca, közben megkért a gép, hogy légy szíves,
helyezd be a lemezt...
(akkoriban még nem létezett online filmnézés, és a háttértárolók
kapacitása sem volt elegendő a komolyabb dvd-iso vagy avi gyűjtéshez)
mindez persze akár távirányítóval vezérelve is ment.
Arról nem beszélve, hogy ragyogóan ellátható volt a rendszer
egyfajta "virtuális egyéniséggel" is, amit, mint a desktop témát,
le lehetne tölteni és az éppen tetszőre cserélni.

-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Egyik fö problémának tartom, hogy az operációs rendszer fejlesztök valójában nem tudják, hogy mit akarnak. Elgondolkoztam, hogy miért van pl. a Win7-ben ezer szerviz, parancssor, stb...
Túlbonyolított rendszerekkel állunk szemben, amik mindezek mellett állítólag "mindenki" igényét kielégítik, azaz valójában senkiét sem.
Az egészet az alapoktól kellene újrakezdeni, elfelejteni a kétdimenzióban való gondolkozást, és valami igazán forradalmit alkotni, mert ami itt és most van, az totális zsákutca, nem vezet sehová.
Amit anno a Xerox kitalált, a maga idejében forradalmi volt ( grafikus felület ). Èvtizedek óta még mindig egyhelyben topogunk..jó lenne, ha lépnénk már elöre egy kicsit.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

erről a microsoft bob jut eszembe :)
ergonómia-parasztvakítás: nem olyan egyértelmű, egyetlen apró, kiragadott példa:

az el(ő)tűnő ablakanimáció egy egyszerű megoldása annak a problémának hogy a hirtelen felvillanó ablakra véletlen kattintanál, ez sokakat zavar sokaknál meg még ez is túl gyors, a finomhangolás függene felhasználótól és a konkrét esettől, mégis ahogy van pl (szinte) mindenhol, minden oprendszerben egy alapvető hiba ami miatt sokaknak inkább idegesítő ez az animáció: a már renderelt képet kezdi el animálni, ami már rátesz az odáig eltelt időre és ezért válik parasztvakítássá, tehát a kivitelezés teszi azzá, nem az elképzelés

Az ördög mindig a részletekben lakik.
Én megpróbáltam szembeszállni vele, és sokféle téren sikerült is,
persze rengeteg van még hátra...
A Susie egykori rajtja után sokan kérdezték, hogy szinte változatlan
csomagszervezés és felépítés esetén egyáltalán zajlott-e bármilyen munka?
(nem volt látványos "újraírjuk mi is a kernelt nulláról századikként is"...
helyette többszáz alapvető komponens aprólékos finomhangolása volt a lényeg,
tehát a "reszelő és a smirgli" dolgozott, nem pedig a "vasöntöde"...:)
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Mind a két oprendszert használom, a Windows 7 desktop célra, de előtte van egy Linux proxy...
Nem használok x-et, kizárólag ssh-t.
/konzolt a gyengébbek kedvéért, az ssh X11 forwarding nem játszik/
Én akkor szoktam hangosan felröhögni, amikor a hozzád hasonlók elkezdik nyomni a szöveget:
Nem tudom beállítani a felbontást...

Nem volt lelkierőm végigolvasni az összes hozzászólást. Szerintem nem sokat veszítettem.
A lényeg: bármelyik operációs rendszerről mondanának egy ehhez hasonló szlogent, az ugyanúgy nevetséges lenne. Sajnos a szlogenek kitalálói csak ennyire képesek.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

"A Samsung a Windows 7 operációs rendszert ajánlja"

Köszönöm, nem kérek több Samsung terméket.

---
Mostly Harmless

kíváncsi lennék hogy (most guruktól függetlenül), ha egy hirdetési kampányban a nagyobb linux disztrók (pl. Redhat, SuSE, stb..) összefogva ajánlanák (vagy éppen nem ajánlanák) bizonyos gyártók termékeit, vajon a széles vásárlóréteg mennyire lenne befolyásoltatva általa, mekkora lenne a hatása az "undergroundnak" a "mainstreamre"?!

Igen, én is gondolkoztam már hogy szerzek és ragasztok pár "Designed for Debian 5.0" "Designed for Ubuntu 10.04 x86 and Amd port" "Archlinux with expert customization runs at least twice as fast than any Windows(R) on this machine" vagy "Designed to all hardware be compatible with 2.6.26 kernel" és hasonló címkét a win-es mellé, és úgy teszem ki a pultra.
Kíváncsi vagyok az enyhén "tájszólásban" beszélő és nem éppen árokásától barnult ügyfélkör mit reagálna rá :D
És mit, aki tudja is miről van szó :D

Mondjuk egy 19900Ft-os (2,4 cel 478/512/40gb/i845 + 17" CRT) használt gép mellett is érdekesen néz ki hogy:
"A számítógépen operációs rendszer nem található.
Vegye meg ezt a gépet +0Ft-ért Freedos-szal előtelepítve!
Vegye meg ezt a gépet +250Ft-ért Ubuntuval előtelepítve!
Vegye meg ezt a gépet +250Ft-ért Debiannal előtelepítve!
Vegye meg ezt a gépet +250Ft-ért OpenSuse-val előtelepítve!
Vegye meg ezt a gépet +32900Ft-ért Windows 7 HOME professional x86-tal előtelepítve!
Vegye meg ezt a gépet +69900Ft-ért Windows 7 HOME professional x86-tal és Office 2010-zel előtelepítve!"
XP-t sajna már nem adhatunk hozzá. Jó szórakozást win7-tel egy ilyen gépre ;)

Dehát, ez van ilyen az élet :D
Ezt magyarázd el egy olyan embernek akinek "Nem kell erős gép, mert csak játékra kell. De ugye az a windows, meg pár játék az van rajta?" És a legszebb, hogy ha csalódott, akkor persze nem a windows-t fogja okolni...

(No reklám... cég nincs, és árak is csak hasraütéses szemléltető jellegűek...)

"De ugye az a windows, meg pár játék az van rajta?">Kell vágni rá néhány nyílást+pár Happy Meal menüből visszamaradt műanyag dínó vagy transformer a házra ragasztva, és kész is. ;)

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Ez kellett :D mostmár lesz mit ragasztagatni.
Ha másra nem, akkor a monitorra meg a billentyűzetre :p

Mondjuk a régebbi(3-7éves) gépeken azért még ütköztem semmi komolyabb kompatibilitás gixerbe, max a radeon preHD2xxx.
Sőt, ma pont feltoltam egy compiz: desktop-cube desktopot a munkahelyi gépemre(Esprimo E5915:P4-520/768DDR2/i965 @kb 5 éves min.), és meglepett, hogy hogy megy rajta a 3D :D

>> "Designed for FreeDos" powa! :D
Ha már flame-ben vagyunk: "Windows(R): korlátok nélküli élet. A Samsung mégis inkább a FreeDos-t ajánlja, mer olcsóbb, és (a szomszédnak) úgyis van 5féle krekkelt win telepítője :D" És ha mindenképp legális OEM win7 kell "okosba": http://forums.mydigitallife.info/ XD

---
"Féljetek tőlem, vagy tiszteljetek, de könyörgök, higgyétek el hogy különleges vagyok. A függőségünk közös: elismerésfüggők vagyunk." /Ritchie/

Egy ujabb nevetnivalo - vajh bolcs eleink jo elore a kovetkezo 20+ evre kifizetik a select licenset hogy az egesz orszag hasznalhassa? :]

"Starting July 1, 2011, Microsoft will no longer sell new Select License agreements. However, you can choose between Select License and Select Plus until this date. In addition, Select License customers can migrate to Select Plus during this time and maintain their current price level."

"Windows®. Korlátok nélküli éÉÉÉÉÉ....."

Fel is dobok egy Win 7-et. A lavort persze odakészítem. :)

Gratulálok Uraim. Sikerült a fórum témát átalakítani Linux bullshit generátor kontra Windows bullshit generátor állóháborúvá.
Először azt hittem ez vicces, de ha jobban belegondolok elég szomorú. Különösen akkor, ha ezt (állítólag) értelmes emberek művelik.

Térjünk hát vissza az eredeti témára :D

Kicsit kielemezve:
- 1, Windows = korlátok nélküli élet.
- a, A többi hasonló oprendszer korlátolt(abb) mint a Windows? (Arról egy oprendszer se tehet, ha gyártók nem adnak ki drivert zárt forrású hozzá. Lásd: lefogadom win7-ben nincs rohadtsok SB Live-hoz és webkamerához támogatás...)
- b, Mért? Mit írjanak? "Windows(R): A monopolhelyzetben levő piacvezető. A Samsung se tud mással lepaktálni."
- c, Valszeg ez egy (pár?) éven belül változni fog, ha a chromium/android felkapott lesz, és az ezekre szánt platformok feleannyiba kerülnek majd (és win-t nem is támogatnak)...
- d, Tabletek tekintetében megint csak pár értelmes ember miatt (pl "artisjus jogdíj adattárolókra, kivéve win-es tabletek" kitalálója), a gyártók csak M$-sel maximalizálhatják a profitot. (Lásd: pénz beszél, törvény helyesel)

- 2, A samsung mért a win7-et ajánlja?
- a, Ha a windows miatt érdekes: Milyen másik, erős marketinggel rendelkező olyan operációs rendszer van, ami egy szlogenben vagy marketingfogásban pozitív visszhangot vált ki egy leendő kuncsaftból?
- b, Ha a win7 miatt érdekes: Mért? Mi mást ajánlana? Vistát? XP? Longhornt?!

- 3, Hangosan felnevetés:
- a, :D egyetértek, én is.
- b, Fentieket mégegyszer végiggondolva, már inkább savanyú szájízzel beletörődés egy pimasz kijelentésbe.
- c, Találjunk ki még ennél is jobbakat: pl biztos láttátok a "10 ok mért válts win7-re" reklámokat, ezek alapján: "Windows(R): Mert itt kitűzheted(R) a panelsávra(R) a futó alkalmazásaidat. (Levédve, hogy máshol véletlen se.)"

Szóval lehet kicsit néhol erőteljesen kifejezem, hogy nem értek egyet az M$ pénzügyi előnnyel való visszaélésével, de az nem magát az oprendszert bírálja.
Nem is érdemes két más kategóriájú dolgot hasonlítgatni. (Mi a jobb? Az atombunker, vagy a székesegyház?)

Minden ember értelmes egyesével, de a tömeg, az más téma... :D Hányan vagyunk eddig? :p

Azt vettem észre már sokadszorra, hogy:
Windows: próbáltam ....-t csinálni, de nem működött --> szar a Windows!
Linux: próbáltam ....-t csinálni, de nem működött --> szar a Linhülye vagy!

:)

Tekintve, hogy ezen a portálon gondolom inkább a Linuxhoz értenek, szerintem nem meglepő, hogy tudnak megoldást a gondokra, ergo a Linux nem lehet szar. Más kérdés, hogy a „megoldások” néha abból állnak, hogy:
- miért nem vettél rendes hardvert, hülye vagy.
- küldj be patchet. Ha nem tudsz programozni, hülye vagy.
- eleve rosszul közelíted meg a problémát, tulajdonképpen tökmás a probléma, és teljesen másképp kéne megoldani, egy informatikai szemszögből jóval esztétikusabb kerülőúttal. Ha ezt nem fogod fel, hülye vagy.

Ahol a Windowshoz értenek jobban, ott a Linux lesz a szar, és a „megoldások”:
- hülye vagy, mert nem azt a programot kell feltenni, és nem úgy, no meg nem oda.
- Ha ott rákattintasz a pici gombra, a huszadik fülön a nyolcadik gombra megnyíló ablak negyedik menüjére rákattintva megjelenik egy rózsaszín repülő unikornispóni, és a szarvára kattintva megoldható a dolog. Ezt minden óvodás tudja, elvégre velük találtattuk ki így.
- Ez nem valós igény, regedittel megoldható.
- Ez a Home Basic verzióban nem elérhető, upgrade-elj.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Egyébként jobb a win7 mint a vista? Vista-t láttam már, de nem igazán tetszett.

Kik írják Windowsra a vírusokat? Mert ha a vírusgyártók Windowst használnának, akkor csak nem tolnának ki saját magukkal.