[VÁLTOZÁS] libc6 miatt(?) lelassult a net

 ( Rubelly | 2010. július 20., kedd - 16:32 )

Sziasztok!
Pár hónapja már szenvedek a debian teszt verzióval. Nem tudom fixre fölrakni, mert egyszerűen siralmasan lelassul a net. Megoldást eddig nem találtam.

Tegnap történt a dolog, hogy frissítettem a lenny-t, és ugyanúgy belassult frissítés után a net, mint a teszt verzióban. Egy weboldal megnyitása kb. 10x annyi ideig tart. Letöltés indulásakor csak kb. 50kilobittel indul, majd úgy 10-20másodperc múlva beindul rendesen. Akkor már jön 600kilobit körül...
Ugyanezek a tünetek a teszt verzióval is.

Majd visszakeresgettem, hogy mi lett frissítve. Így akadtam a libc6-ra.
Mivel nem vagyok linux-guru, eddig tartott mire visszaraktam a korábbi verziót. (2.7-18-at)
Kissé borult rendszer és ezért tartott ilyen soká, mire újból műxik minden.
Szerencsére visszajött a sebesség a neten is. Kattintás után azonnal tölti a weboldalakat, ftp-vel azonnal teljes sávszélességgel indul a letöltés ...stb.

Mi lehet az ok, mi okozhatja ezt a belassulást?
Gondolom ugyanez okozza(hatja) az squeeze teszt verzióban is?!
Egyedi hardweres gond lehet nálam? Másnál nem jelentkezik ez a tünet?

..................................
- Valamelyest változott a helyzet.
A lenny az maradt ugyanúgy a régi libc6 -al. Így végülis műxik, csak nem frissíthető.
Az squeeze az egyelőre talonban, mert minél újabb frissítések, annál lassabban lehet böngészni :(

Napokban viszont fölraktam próbaképp az UBUNTU 10.04 verziót, amivel tökéletesen megy a net!

Az még semmi. Tegnap befrissítettem a 10.10-re és szinte hihetetlen, de ezzel is tökéletesen műxik a net. Nem gondolkodik, nem lassú, azonnal a teljes szávszélességel indul a letöltés.
Szóval mégsem hiszem, hogy a gépemmel lenne a gond.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Semmi tipp, mindenkinél jól műxik, senkinél sincs hasonló probléma?

Mik frissültek még? Meg tudod nézni? Félig-meddig kíváncsiságból is. Milyen típusú net? Dróttalan? Madzagos?

---
WGábor

én nem tapasztaltam ilyen problémát, pedig jópár lennyből faragtam squeeze-t az utóbbi időben. jó lenne tudni néhány konkrétumot, mert így eléggé sötétben tapogatózunk. pl. kb. milyen hardver, milyen böngészővel, csak böngészővel-e vagy mással is, stb...

Az ezer százalék, hogy a libc6-ot raktam vissza a korábbi verziót és ettől "javult meg" a sebesség.
Egyébként microsystem-es mikrohullámú netem van, 5/1Megabites sávszélesség. Közvetlenül az AP-ról, UTP kábelon jön be hozzám.

Teljesen mindegy mivel, milyen böngészővel webezek, vagy abszolút mindegy miféle fájlműveletet indítok a neten, minden lassan indul el, majd fokozatosan fölgyorsul 5Megabitre. Még ha az upgrade-t indítom a debianban az is 50kb-el indul, majd fölmegy egész 620-ig.

Korábban próbáltam az ubuntut, azzal is ezt csinálja.

Azt is probáltam, hogy a lenny-t upgradeltem squeeze -re, akkor is ezt csinálta. Majd visszaraktam egy korábbi 2.6.26-os kernelt, nem javult meg a sebesség. (Azért próbáltam mert a 2.6.30-as körüli kerneleknél kezdte ez a lassulást produkálni.)
Csak most sikerült a lenny-t rávenni a frissítés után, mikor visszaraktam a régebbi libc6-ot, hogy visszajöjjön a rendes sebesség.

A teszt verziót sehogy sem tudom rávenni a rendes működésre. Tegnap egy új telepítést csináltam az squeeze -vel, huszadikai dátumú, netes telepítő cd-ről.
De iit is adódtak gondok, mert nem lehetett a grubot fölrakni. Se grub1-t sem a grub2-őt. Csak a lilo-val tudtam telepíteni.
Sőt ha a rendes telepítő cd-ről próbáltam volna telepíteni, nem ismert föl hálózati kártyát és kért valami USB-ről tölthető drájvert hozzá. Ezért választottam a kisebb méretű, netes telepítőt.
Ezzel fölismerte, fölment de csak a lilo-val tudtam indítani. Grub nem települt, hibával lállt.

Ezért(is) gondoltam, hogy talán az én gépem okozhatja a galibát...

-Computer-
Processor : Intel(R) Celeron(R) CPU 2.53GHz
Memory : 1035MB (777MB used)
Operating System : Debian GNU/Linux 5.0.5

00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 655 Host (rev 50)
00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS AGP Port (virtual PCI-to-PCI bridge)
00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS964 [MuTIOL Media IO] (rev 36)
00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] (rev 01)
00:02.7 Multimedia audio controller: Silicon Integrated Systems [SiS] AC'97 Sound Controller (rev a0)
00:03.0 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f)
00:03.1 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f)
00:03.2 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f)
00:03.3 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller
00:04.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS900 PCI Fast Ethernet (rev 91)
00:09.0 Multimedia video controller: Brooktree Corporation Bt878 Video Capture (rev 11)
00:09.1 Multimedia controller: Brooktree Corporation Bt878 Audio Capture (rev 11)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV670PRO [Radeon HD 3850]

ez a grub-mizéria is régóta ismeretlen előttem, úgyhogy tippem sincs :(

a libc6 upgrade tippem szerint a dns rezolvert vágta orrba, azért lassult a net.

én nézegettem mostanában testing debiant, szerintem alkalmatlan a mindennapos használatra. a lennyvel nekem nincs bajom.

próbálhatod még a tcp window scalingot tiltani, meg ha pppoe-t használsz, akkor mtu-t kisebbre venni. de ezek csak tippek.

"szerintem alkalmatlan a mindennapos használatra"
- minden nap használom, gyak. más sincs otthon.

+1, bár természetesen időnként művel tréfás dolgokat a testing (törött függőségek nagy ritkán,
meg egy-két megjelenési hiba, segfault előfordul, de tapasztalataim szerint még így is stabilabb egy
átlag desktopra tenyésztett Linux distro.-nál).

A témához: ha nincs jobb ötleted, esetleg wiresharkolni lehet, és megfigyelni, milyen csomagok mennek a hálózaton,
néha abból is kiderül valami. Bár lehet, hogy az esetedben nem annyira célravezető. Ilyen jellegű problémám még
sosem volt, pedig jó ideje Debiant használ a család jelentős hányada.
---
WGábor

nemrég a testinggel nem lehetett ext2/ext3 fájlrendszert létrehozni.
nemrég a testing grub2-je nem tudott xen-es kernelt bootolni
nemrég a testing új syslogra áttérést segítő szkriptje nekem összeborogatott mindent.
nemrég a testing telepítőcd-je nem működött semennyire sem.

elismerem, én sem formázok minden nap fájlrendszereket.

nem mondom, a múltkori elcseszett kde-frissítés nekem is beakasztott rendesen, de azér' ennyire nem vagyok szopóágon vele, mint te.

vagy két hete akartam összedobni egy gépet, xen-nel, két guest-tel, apaccsal meg mysqllel, na ebből gyakorlatilag semmit nem tudtam elsőre összerakni. úgyhogy lett egy alap squeeze linux, lenny-s grubbal és sid-es mkfs libekkel. szerintem ez elég parasztos, bár végül működik.

Igen, ezért hívják testingnek :-)

Nekem nincs ezzel semmi bajom, tudtam, mibe vágok bele, talán értek is hozzá, más kérdés, hogy másoknak nem javaslom.

Hehe... Nálam a testing föl sem hajlandó települni (CD-ről). Nem ismeri fel a merevlemezt. Egyszerűen nem létezik a számára. Persze lehetséges, hogy triviális a probléma, megmondom őszintén, nem is nagyon akartam utána járni az okoknak, csak egy próbát tettem vele.

A Lenny frissítése testingre még izgibb volt, a karakteres módba szépen elakad, se x, se KDE, se GNOME. De ez is csak egy röpke próbálkozás volt, szóval nem mélyedtem bele egyáltalán a miértekbe.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Egy picit részletesebben ha lehetne mert azért ennyire nem értek hozzá :)

Annyit sejtek, mint macska az esőt, hogy lehet valami dns gond. Egyébként az AP dhcp-n osztja az IP címeket, de mindig, mindenkinek ugyanazt adja ki. Tulajdonképp fix IP címet kap mindenki.

Amit még megfigyeltem alul a kisablakban a hálózati forgalom kijelzőnél, hogy mintha csak ritkán küldene ki pinget, kérést, szakaszosan jön-megy az adat, majd mintha várna valamire mikor egy linkre kattintottam mondjuk a böngészőben. Sry nem tudom jobban elmagyarázni.

Ha a böngészőben / ftp kliensben a hostnevek helyett ip címeket írsz be, akkor is lassú? Mert ha úgy rendesen működik, akkor köze lehet a dns-hez.

Most nem tudom megnézni mert nem tudom elindítani az squeeze verziót, mivel nem települt a Grub. Csak a Lilo-val lehetett indítani. Az meg nem indította a lenny-t.
Most csak a lenny-t tudtam visszaállítani a grub-install-al.

Esetleg próbálkozz apt-pinning -el és akkor marad a stabil alaprendszer illetve ami szükséges, azt frissíted az adott ágból.

Ezt, hogy kell?
A libc6-ot azt "verzió zárolás-ra" tettem a synapticban.

Google:

http://jaqque.sbih.org/kplug/apt-pinning.html

első találat :P
---
WGábor

Jóvannaaa :)

Köszi!

Lényeg, hogy prioritást tudsz rendelni az egyes verziókhoz, és amíg meg nem mondod, hogy
"márpedig ez a csomag a testingből menjen", addig a stable-t használja.
Tehát egy gépen vegyesen élhetnek együtt a stable, testing, unstable, megakármi csomagok.
Mondjuk nekem erről az volt anno a tapasztalatom, hogy beállítottam, aztán fél napon
belül előszedtem a backupot, és vissza a régi rendszert.

(ment volna az előző hozzászóláshoz, csak ráírtál, mielőtt szerkeszthettem volna... :))
---
WGábor

Hálásan köszönöm a segítségeteket!
Így már talán boldogulok.

Sok sikert! Nagyon jó dolog amúgy.

jelen helyzetben, amikor pont a libc6 van eltörve, az apt-pinninget erősen nem javaslom. Mert bármit is raknál fel a testingből, rögtön húzná magával a libc-t is és akkor visszajutsz ugyanide.

Köszi a tanácsot!
Akkor egyelőre úgy próbálkozom, hogy ideiglenesen benn hagyom a teszt verziót is a sources.list-ben de mielőtt települne valami, sokkal jobban megnézem mit akar magával rántani. Ha pedig elég a lenny-ben lévő cucc, akkor kiiktatom a sorokat #...

- Valamelyest változott a helyzet.
A lenny az maradt ugyanúgy a régi libc6 -al. Így végülis műxik, csak nem frissíthető.
Az squeeze az egyelőre talonban, mert minél újabb frissítések, annál lassabban lehet böngészni :(

Napokban viszont fölraktam próbaképp az UBUNTU 10.04 verziót, amivel tökéletesen megy a net!

Az még semmi. Tegnap befrissítettem a 10.10-re és szinte hihetetlen, de ezzel is tökéletesen műxik a net. Nem gondolkodik, nem lassú, azonnal a teljes szávszélességel indul a letöltés.
Szóval mégsem hiszem, hogy a gépemmel lenne a gond.

Ha ugyanazon telepítőkészlet másik vason hibátlanul teljesít, akkor mégsem a szoftverrel lesz a gond...

Akkor ez a 22-es csapdája.
Mert a gépem is hibátlanul megy még XP-vel is.

az egy dolog, a linux meg egy másik. sőt az ubuntu és a debian is...