Windows vs linux teszt

 ( ihrwein | 2010. április 28., szerda - 20:36 )

Hali!

Az iskolában még év vége előtt egy tesztet szeretnénk csinálni aminek a két érintett operációs redszere a debian és a windows server valamely verziója. Mindkét szerver teljesen azonos hardweren lenne, ugyanazokkal a "szerepkörökkel". Lenne dns, ftp, webszerver, levelezőszerver webmaillel, tűzfal, illetve távoli elérést támogató szolgáltatás ( pl. ssh).
Az lenne a kérdésem hogyan mérhetnénk össze fair módon a két oprendszert? Valamilyen tesztmódszer kellene ami hasonlóan mér mindkét rendszeren. A linuxra nem teszek majd grafikus felületet, ezt is figyelembe kell venni.
A tűzfalat nessussal tesztelnénk, a webszerverhez így egy haverom egy php oldalt, ami prímszámokat számol. A többire nincs ötletem. A legfőképpen a biztonságot és a teljesítményt tesztelnénk, valamint a végén összgezzük a felhasznált szoftverek költségét.

Válaszotokat köszönöm

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"...gy egy haverom egy php oldalt, ami prímszámokat számol..."
Minek?

"hogyan mérhetnénk össze fair módon a két oprendszert?"

"A linuxra nem teszek majd grafikus felületet,"

Szerintem windowsra se tegyél és máris eldöntött a "verseny". :)
:D

Tudomásom szerint a Windows 2008 server core az gui nélküli, bár csak pár szerepkörre alkalmas:
File server
Print server
Domain controller
DNS
DHCP
WINS

.NET-ra pl nem.

Hyper-v, amire szerintem leginkább alkalmas.

A 2008 R2 változatnál már részben megy a .net.
Lásd itt: http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd883268(WS.10).aspx

Üdv:
Lepenye Tamás

Köszi az infot! :)

Linux eseteben kerdojeles a .NET, mert ugyan tamogatja, de beallitani szopas. De ha PHP oldalakat akarnak tesztelni, akkor IIS vagy Apache jon szoba.

Ja, es a 2008 server tud IIS-t.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Kérdés hogy kuka elhasználó, vad bitkezelő, higiéniai karbantartó és felső bányai vitéz lovának, vélt kényelem, nyert szabadidő szempontjából AKARTOK extrakciózni vagy csak simán foronikszizálni brit tudósok módjára?

Deszktopon, ua gépen, teszteltem szerver Solaris, FreeBSD, Windows TCO-jat afrikai éhező szempontjából jóléti társadalomban.

Linux veszített, szomszéd gémbója nyert. Független NYUFI akaratlan áldozatai is tanúsítottak részvételüket csecsemő programban.
--
http://opensolaris.org/os/project/indiana/
http://www.opera.com/browser/

már bocs, de ez a szöveg kicsit olyan lett, mintha lorem ipsum generátorral generáltad volna :)
vagy azzal a bullshit-generátorral

Írhattam volna sima subscribét nedves vs zöld szálba.
--
http://opensolaris.org/os/project/indiana/
http://www.opera.com/browser/

+1

Öcsém te mit szívsz? :)
__________________________________
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

Kíváncsi leszek hogy oldod meg 1 vason ezeket a windowsos szerepköröket. A licencere gondolok. :)

Melyik Win2k8 r2 verzióval szeretnél dns + IIS + Exchange + Fore Front megoldást alkalmazni?:)

gondolom nem egyszerre teszteli

1gépen... hmm
...tipikussan már az exchanges roleok is több gépre vannak szétosztva

Igen, ilyesmire céloztam. Ennyi információ alapján, nehéznek tűnik a teszt kivitelezése és még nehezebb ebből bármilyen konklúziót levonni.

Hm, "aminek a két érintett operációs redszere a debian és a windows server valamely verziója", ennél konkrátabban kellene, legyen mondjuk mindegyikből a legújabb "stabil".
A tűzfalat azért sok egyébbel is érdemes lenne tesztelni, találsz megoldást.
A web szerver és egyéb funkciók tesztelése terheléssel javasolt, itt a prímszámok számolása szerintem nem fog eligazítani a tényleges teljesítmény megítélésében.
Az üzem és adatbiztonság (és felügyelet) kérdésében elég hamar dűlőre fogsz jutni, normálisan elindítod a két szervert és vársz, "hogy mi a normális, hát ez az".
A felhasználói szoftverek és a felügyelet költsége is egyértelmű lesz, össze lehet hasonlítani sok dolgot, bármit kihozhatsz a vizsgálatból, nézegesd a Microsoft idevágó tesztjeit, de józan paraszti ésszel elég egyértelmű lesz a dolog.
Bocs, ha nem voltam elég konkrét, de a felvetés sem volt az.

Kíváncsian várom a tesztelés pontos leírását és a megállapításaidat.

a sulim licenszeit fogjuk használni, van windows 2k8 is, isa is, exchange is, szal szerintem nem lesz gond. Azt el tudom mondani máris mi lesz a linuxon a szoftverkonfig ( verziószámokat nem tudok pontosan, amit tudok valószínűleg csomagból telepítek). DNS-nek a djbdns, hozzá a daemontools ( ezeket forrásból), levelezőszervernek postfix, courier-imap4, webmailnek squirrelmail, webszervernek apache2, ftp-nek pure-ftpd ( ezt forrásból telepítem, 1.029 a jelenlegi legújabb), távoli eléréshez meg ssh... A nessus szerintem biztonsági szempontból jó tesztszoftver, ha tudtok hasonlót ajánlhatnátok még :)
A levelezőszerveren gondolkodok, qmailt tenne fel a rendszergazdánk, de én a postfixet szeretem xD

Te, azt tudtad, hogy ISA-t es E2k7-et erosen ellenjavallt egy gepre rakni? 2008-hoz nem is kell mondjuk. Ja, es az exchange-nak mindenkepp AD is kell, amit megint nem szerencses ISA melle rakni... ez igy elegge szopo utnak tunik, tedd fel a kerdest: biztos hogy megeri? Ha igen a valasz, akkor tedd fel meg 3x. Ha akkor is igen, akkor csinaljatok igy.

--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

ISA mostanában ForeFront, de attol eltekintve, mint már nhw-vel feljebb dumáltuk, teljessen igazad van, ezek nem egy gépre valóak.
...tehát ha 1 gép van, lehet inditani a virtualizációs hadjáratot:)

Nekem egy hiányzik. Mi a célja a tesztnek?
------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

+1. Ez így most mi?

----------------
Lvl86 Troll

Azt gondolom, hogy olyan kis mértékben ismeritek a Windows Servert és annyival inkább a Debian-t, hogy már a "teszt" összeállításánál eldől minden. A két rendszer filzófiai különbségei miatt linuxos dolgokat vártok majd el a Windows-tól. (ssh pl.)

Sokkal többre mentek akkor, ha elhúzódtok a billentyűzettől (na nem nagyok, csak kb fél méterre), és kitaláltok feladatokat, olyanokat, amelyek relevánsak a ti környezetetekben. (Pl.: Hozzunk létre névfeloldási rendszert ilyen meg ilyen hálózaton; Készítsünk megoldást, amely kliens OS-eket telepít igény szerint; oldjunk meg egy olyan állomány-megosztási feladatot, amikor két telephelyünk van, és az egyik kis sávszélességgel csatlakozik a másikhoz. Cél a hálózati sávszélességgel való takarékoskodás és a kliensek gyors kiszolgálása stb. stb.) Ha pontosan definiáljátok a környezetet, amelybe a szoftvereket szánjátok, akkor tudok néhány ötletet mondani Windows oldalról (mármint feladatot, amit érdmes lenne megoldani.)

Ha ez megvan, akkor hívjatok meg egy linux szakértőt meg egy Windows szakértőt külön-külön, és nézzétek meg, hogyan oldja meg a feladatokat. (A Windows-nál jó előre érdemes belőni, hogy mekkora a "tesztkörnyezet" felhasználóinak a száma, mert ettől függ, hogy milyen változatot kell választani. Vannak SBS szakértők, vannak akik az Essentials szerverhez értenek, és persze vannak, akik a "normál" windows kiszolgálóknak a gazdái. Én például életemben nem dolgoztam SBS-sel, de az Enterprise változatnál otthon lennék.

Végül szubjektíven értékeljétek az eredményt. Kb. úgy, hogy ez tetszett, ez nem tetszett, itt tanultam valami újat, itt nem lepődtem meg stb. stb.

Pár hete készült egy ilyen teszt, Brian Madden és Gabe Knuth szervezte meg a VDI témában. Érdemes megnézegetni. ( http://www.brianmadden.com/blogs/default.aspx?groupid=4&PageIndex=2 ) Miközben a teszt egyáltalán nem egzakt, ezt nem érzed problémának, mert a benyomásokat adja át, és nem is akar ennél többet. Ja, a srácokról azt kell tudni, hogy kevés olyan dolog van a VDI területén, amit ők nem tudnak, mégis merték mindezt nem maguk csinálni.

Üdv:
Lepenye Tamás

Nem várunk el ssh-t windowstól, ott a távoli asztal lenne. Az a cél hogy azonos szolgáltatások mellett melyik rendszer a biztonságosabb, esetleg ha teljesítményt is tudnánk mérni az is jó lenne. Azért gondoltam ftp-re, webszerverre mert az az IIS-ben is benne van. Levelezőszervert kölün teszteljük... Úgy gondolom, hogy egy DNS az DNS windowson és linuxon is, ugyanúgy mint az FTP. Próbáljuk őket azonosan belőni nagyjából, viszont hogy melyik tud több szolgáltatást, azt mindenki döntse el maga, ki miket használ.
Ezt sajnos iskolai körülmények között oldanánk meg, linux és windows szakértőt valószínűleg nem tudunk keríteni, ezért is lesznek viszonylag triviálisak a feladatok...

"Azért gondoltam ftp-re, webszerverre mert az az IIS-ben is benne van." Ebben nem vagyok biztos, de nekem Win7 Home alatt is lehet IIS-t telepíteni és FTP-t is, de szerintem ez is erősen Licence függő, hogy mit tud, ill mit nem. A verziókra nagyon ügyeljetek. Mind2-ből (Linux és Win) a legújabb legyen.

Legyszi, a hatalmas Windows tudasodat tartsd meg magadnak. Az IIS minden licenszkonstrukcioban tud FTP-t.

Windowsbol nem muszaj a legujabb, 2003r2 tok jo erre a celra (megkockaztatom, hogy kevesebbet fogyaszt), csak up-to-date legyen.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Azért a 2003 R2 és a 2008 R2 között nagyon nagy a különbség. Szerepkörök, server core, virtualizáció, NAP, IPv6, GPO, Fail-over cluster stb. stb. Még ha nem is kerül sor minden funkcióra, azért néhányon biztos megakad a tesztelők szeme.
Abban igazad van, hogy a 2003 R2 elég sok minden megjelent, de azért nem mennék el olyan hagyományos szolgáltatások fejlődése mellett sem, mint a DNS vagy a GPO. A 2008 R2-ben köszönt be például a DNSSEC, cache locking vagy a socket pool. (http://technet.microsoft.com/en-au/library/dd378952.aspx)
A GPO már régóta ott van a Windows-ban, de például a Schedule Task Preferences, vagy a Power plan preferences új dolog és nagyon hasznos.(http://technet.microsoft.com/en-au/library/dd367853.aspx)
Még az ősidőktől fogva létező NTFS is kapott új funkciókat, hogy mást ne mondja a VHD-ból való indulást. (http://technet.microsoft.com/en-au/library/ff383236.aspx)

Arról nem is beszélve, hogy a 2008 R2-t szisztematikusan átvizsgálták a teljesítmény szempontjából. A fentiekből úgy ítélem meg, hogy a kollégák ezt is szeretnék nézegetni.

Szóval én a 2008 R2-re szavazok. (illetve azt ajánlom)

Üdv:
Lepenye Tamás

"Legyszi, a hatalmas Windows tudasodat tartsd meg magadnak. Az IIS minden licenszkonstrukcioban tud FTP-t."

Tehát a Windows XP Profba épített IIS+FTP véleményed szerint teljesen egyenértékű egy Windows Server 2008 R2 Webedition IIS+FTP-ével?

Ígérem megtartom a hatalmas tudásomat, de mondd meg, hogy ha a 7 éves OS-sal (Win2k3 SRV) akarod összedobni pl egy tavalyi linux disztribet, akkor mennyire releváns akkor a teszt? Ennyi év differencia azért nem piskóta.

Nézd meg fordítottan, dobjuk össze a Win2k8 R2-t egy Debian 3.0... érzed, hogy ez azért erős csúsztatás.

Pedig van winrs is ami nagyrészt azt tudja, mint az ssh. Csak annyi baj van vele, hogy linux alól is jó lenne használni. Wsmancli-vel lehetne talán működésre bírni, az openwsman viszont valami olyan szinten elhanyagolt állapotban van, hogy az rémes. Basic authentication és AllowUnencrypted kell neki, hogy egyáltalán megszólaljon, ez meg éles környezetben felejtős.
---
Internet Memetikai Tanszék

Ez persze nem a Microsoft bune... Egyebkent tenyleg nem szoktam erteni ezt a reszet, miert nem lehet az ilyen projekteket rendesen megirni...
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Az ssh gyönyörűen megy Windowson (pld. cygwinnel), megfelelő command line tudással nagyszerűen használható.


suckIT szopás minden nap! iPhone-ból iPad olcsón, házilag

Illetve meg lehet tanulni a PowerShell-t.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Illetve az lenne az igazi, ha ssh felett menne PS. Sajnos csak elég hellyel-közzel megoldások vannak erre (Freesshd, cygwin), autocomplete pl nem működik jól egyikkel sem.
---
Internet Memetikai Tanszék

Na igen. Remelem, hogy a MS publikalni fogja a PS forrasanak legalabb egy reszet valamikor.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Egy ilyen tesztel, azt hozod ki győztesnek amelyiket akarod.
Attól függ hogyan alakítod ki a versenyszabályokat, a feltételeket. Mit mennyire súlyosnak vagy könnyűnek pontozol.
Olyan nagy tanácsot ehhez nemigen tud adni senki.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

"A legfőképpen a biztonságot (...) tesztelnénk"

Rendezzetek CTF-et. :)

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Én érdekesebbnek látnám egy ilyen tesztben, ha az osztály egyik felének kiadnád a windózt, a másiknak a linuxot csupasz vassal, cd-kkel, net-tel, követelménylistával, minden egyéb infó nélkül, melyik működne előbb. :)

Ez a teszt semmi mást nem tükrözne csak, hogy épp az adott csoportnak, melyik OS terén van tapasztalata. Melyik működne előbb? A szakembertől függ aki előtte ül. Ha jól értem ez egy középiskola, kétlem, hogy bárkinek lenne pl Exchange tapasztalata. Többek között mert nem oktatják, "önszorgalomból" meg igen sok illegális Windows példányt kellene letölteni akár több millió forint értékben, továbbá több PC-t kellene otthon tartani (a tartományhoz) hogy tesztelni tudja.

Jómagam is "üzemeltetek" 1 azaz egy Ubuntu webservert, "hibátlanul" megy, de szerintem számtalan elvi hibával van tele, mind a tűzfala, mind a konfiguráció. Nem nevezném magam linux rendszergazdának mert feltudtam rakni egy Ubuntu Servert és hogy annyira "géniusz" voltam, hogy még egy LAMP-ot is tudtam rá tenni, ami futtat 1db weboldalt.
Így sem merném tesztelőnek sose nevezni magam, hiába fut az a szerver már 2 éve "hibátlanul". Nem hiszem, hogy tudnék érdemi teszteredménnyel szolgálni.

Láttam Microsoft Dynamicsra fejleszteni szoftverházat, láttam nálam sokkal tapasztaltabb és rutinosabb emberek által beállított AD + DC rendszert, és egyszerűen kétlem, hogy bárki középiskolás pikpakk bekonfigolja úgy, hogy utána az ominózus tesztből, mely irányul akár a biztonságra, akár a teljesítményre releváns és megbízható eredményt kapjon.

Hatalmas hiányosságnak tartom, hogy nem oktatják az iskolában a szoftverhasználat jogi oldalát, hogy hogyan működik a licencelés, ennek milyen konstrukciói vannak, mennyibe kerülnek. Egyszerűen lenyomják a krekkelt kereskedelmi szoftverekkel (adobe dw, fl, ps, fw) az oktatást, meg sem említve, hogy ezeknek igen komoly anyagi és BÜNTETŐJOGI vonzata van.

Windows, Office fanatikusokat "nevelnek" úgy, hogy meg sem említik, hogy otthonra ez MEG KELL VENNI. A tesztbe bevenném azt az infot is, hogy "igen ha minket most akárki feldob a BSA+Police párosnál, akkor minket nem csak az iskolából rúgnak ki, de anyu apu háza rámegy a kártérítésre, az Ormós ügyvédi iroda jóvoltából"

dream sparkal lehet középsulisoknak is tesztelgetni (https://www.dreamspark.com/default.aspx)

Hm, holtig tanul az ember.

Bar kozben is valaszoltam, azert ide is leirom a velemenyemet.

Szoval, elsosorban egy csomo olyan dolgot szeretnel, ami az erosen ellenjavallt kategoria. Peldaul a topic alapjan ISA szervert IIS/Apache melle tenni, ami igy elso blikkre nagy szopas (az ujabb ISA ra szokik ulni a 80-as portra).
Azutan, AD-t publikus gepre lehetoseg szerint nem rakunk, webszerverre/tuzfalszerverre meg fokent nem rakunk. Exchange-rol hasonlokat tudok elmondani, a legjobb eset a proxyzott owa kiszolgalas masik geprol. Raadasul mivel a exchange-hoz kell CA is (ha nem akartok certet venni), azt borzaszto melyre el kellene asni, mert a windows CA szervere funek-fanak tud osztani certet, ha publicba kerul. Azt mar el se merem mondani, hogy VPN nelkul ilyen konfigrol almodni se lehet. Ez mind egy gepen - hat tul azon, hogy baromi bivaly gep kell hozza (mar csak az AD-hoz es a webszerverhez), raadasul baromi jol kell erteni a Windows-hoz, hogy megfeleloen vedve legyen a gep. Nem tudom, tartotok-e olyan embert, aki a passzianszon tul is ismeri a windows-t, foleg az ISA, Exchange, AD trio rejtelmeit.

Ha ram hallgatsz, lenduletbol elfelejted a windows lehetoseget, feldobsz valami linuxot, oszt csa. Persze ehhez szerezni kell embert, aki ert a linuxhoz legalabb egy picit.

Ha ragaszkodtok a windowshoz, mindenkepp ajanlom, hogy az AD legyen kulon szerveren, mert nincs annal rosszabb, mint amikor ropkodnek a jelszavak az AD-bol. Es rakjatok ele valami rendes tuzfalat, peldaul egy routert, vagy valamit, ami csak tuzfaleszkoz.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

+1
Az exchanegenél pl nem is tudod felrakni az edge transport servert a mailbox és hub transport server mellé igy a biztonság máris csökkent.

A win 2k8 r2 nek ugye van 180 napos trial-ja amit még utána is lehet aktiválni ha jól emlékszem 270 napra kiegészítve úgyhogy a licenselés végülis nem probléma ilyen tesztre, csak magával a tesztel van problémám. Mi értelme van? Én totál annak a híve vagyok hogy mind2nek megvan a maga területe (környezettől függően) amin jobb mint a másik.

Ugy tudom, a e2k7-et lehet standalone modban is telepiteni, ekkor ugy megy fel, hogy MBX+CAS+HTB, es a HTB tud 25-os porton rendes SMTP szerver lenni - mint a e2k3. Persze biztos szopo, mire az ember jol bekonfigolja, de elso korben ez igy akar meg mehetne is, en foleg az AD miatt paraznek. Az nagyon durva dolgokat tesz lehetove csunya emberek kezeben.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Szerintem a legmegfelelőbb módszer, ha nekiültök Windows-szal és Linux-szal és csináljátok: úgy és annyit, amit magatoktól kitaláltok. Nem kell ezt a dolgot túltervezni és főleg nem kell túlbonyolítani. Először tegyétek fel csak a legelső, legalapabb szerepköröket és azokat teszteljétek a rendelkezésre álló eszközökkel. Ráadásul nem szükséges mindent lemérni mikrométerrel: lehetnek a minőségről szóló leíró jellemzők is (pl. mekkora munka volt egy adott szerepkört bekonfigurálni). Ha ezzel végeztetek, adjatok hozzá újabb szerepkört és teszteljétek le azt is és rögzítsétek a tapasztalataitokat.

Némileg eltér a véleményem a fent szólóktól, de ez nem azt jelenti, hogy vitatkoznék azzal, amit javasolnak.
Inkább arról szól, hogy a Ti esetetekben nincsen sok jelentősége ezeknek a "finomságoknak".

Viszont örülnék neki, ha a tapasztalataitokat leírnátok és megtiszteltetésnek venném, ha olvashatnám.

Tesztelésre fel! :)

Üdv,
mrceeka

Hadd kerdezzem meg toled, hogy a biztonsagi megfontolasok mennyire nem fontosak szerinted egy web+email szerver eseteben, mennyire minosulnek finomsagnak? Tessek, vigyek csak, nincs itt semmi titkolni valo?
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Éles üzemben lévő szervernél ez nem is kérdés: naprakész, kockázatarányos mélységi védelmet kell alkalmazni a rendszer kialakításának részeként és attól el nem választható módon.

Üdv,
mrceeka

Akkor ezt most adaptald a windowsos rendszer otletehez, es borzongj meg.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Adaptáltam és ehhez hasonló dolog jött ki.
A borzongás elmaradt.

Üdv,
mrceeka

Hint: az SBS-t sem ajanlott edge szervernek kirakni.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Ez SBS 2008-tól így van, de én nem ajánlottam az SBS-t edge-nek. Egy tipikus kisvállalat valamilyen tűzfalfunkciókkal ellátott routerrel kapcsolódik az Internetre, ami tökéletesen megfelel az SBS számára.

Üdv,
mrceeka

Most komolyan. Nem unjátok még ezt a melyik a királyabb oprendszer lemezt? Eldönthetnék ezt a vitát úgy is, hogy a Linux istencsászár, mert van benne x betű, ráadásul pont a végén, ezt sokkal többet ér, mintha csak úgy simán a közepén lenne, de a Windows is gigakirály, mert két w-vel nyomja, ráadásul ebből egyik rögvest az elején van, ami szintúgy bónusz pont. Win-win, senki nem sértődik meg a másikra.

Például hogy mennyiért lehet kihozni egy proxy + webmail + 50 gépes fájlmegosztás kombót.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nem szakértői hozzászólás:

Ha van a csapatban Linuxhoz értő ember és Win-hez értő is, akkor meg kellene őket versenyeztetni: valamilyen tétet tenni a dolog mögé. Így motivált lenne mindkét rendszer adminja, hogy a legjobbat hozza ki az adott körülmények közt.

Ez csökkentené a két rendszer nem azonos finomságú beállításának esélyét. Persze, csak ha van két jó szakértő.

A fanyalgóknak: mégis mit vártok? Ez egy jó kis hobbi tesztnek tűnik, nem ez alapján fog a kormány a kormányzati szerverek ügyében döntést hozni. Hadd csinálják, biztos tanulnak belőle! Inkább aki tud és ráér, kicsit segítse a finom beállításokat megtalálni. (Én sajnos ebben nem tudok segíteni.)

Azt várunk, hogy valaki felfogja azt az apróságot - nincs értelme eme jó kis hobbi tesztnek, mert eleve céltalan és értelmezhetetlen az eredmény.
Mégis, mit tesztelne mivel? Tudatlanság vs bátorság?

Olyan mint cluster vs cloud témát tesztelni pistike home pécéjén akadozó quake menet után.

Csak ennyi.
--
http://opensolaris.org/os/project/indiana/
http://www.opera.com/browser/

Az okosodás és tapasztalatszerzés is fontos cél. Hadd csinálják. Nem mindenki kezdte profi tesztelőként.

Inkább előrefelé mutató dolgokkal támogatni kell az efféle tevékenységet. Mint ahogy páran ezt tették a topicban. Mások meg csak nagyképűsködtek.

De ennek a beszélgetési szálnak nincs sok értelme, úgyhogy nem folytatnám.

Az a győztes, amelyiket olcsóbban üzemelteted. Verseny eldöntve, topik bezárható. ;) ( Huuu, érzem a hullámot magam utááán :D )