Sun VirtualBox 3.1

Címkék

A Sun Microsystems részéről Frank Mehnert bejelentette a Sun VirtualBox 3.1-es verzióját. A kiadás egy ún. "major", azaz nagy kiadás, benne számos új szolgáltatással, érdekességgel:

  • Teleportation (aka live migration); migrate a live VM session from one host to another
  • VM states can now be restored from arbitrary snapshots instead of only the last one, and new snapshots can be taken from other snapshots as well ("branched snapshots")
  • 2D video acceleration for Windows guests; use the host video hardware for overlay stretching and color conversion
  • More flexible storage attachments: CD/DVD drives can be attached to arbitrary storage controllers, and there can be more than one such drive
  • The network attachment type can be changed while a VM is running
  • Complete rewrite of experimental USB support for OpenSolaris hosts making use of the latest USB enhancements in Solaris Nevada 124 and higher
  • Significant performance improvements for PAE and AMD64 guests (VT-x and AMD-V only; normal (non-nested) paging)
  • Experimental support for EFI (Extensible Firmware Interface)
  • Support for paravirtualized network adapters (virtio-net)

A bejelentés itt olvasható. További részletek magyarul itt.

Hozzászólások

"Experimental support for EFI (Extensible Firmware Interface)"

OSX guest, valaki?

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

vmware workstationban már működik, mondjuk os x az olyan hw-ra való szerintem.
Ahol meg feltétlenül kell és nem rajongásból (mondjuk tesztelni valami crossplatform dolgot) ott fizessék meg a vmware -t.

********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkins)
http://holo-media.hu

"vmware workstationban már működik, mondjuk os x az olyan hw-ra való szerintem."
???

"Ahol meg feltétlenül kell és nem rajongásból (mondjuk tesztelni valami crossplatform dolgot) ott fizessék meg a vmware -t."
Aki meg OpenSource/non-profit projektet csinál, az meg fulladjon a nyálába.
Érdekes hozzáállás. De a Firefox/OpenOffice jól jön néha mi?

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Első kérdőjeleidre a válasz: vmware már tudja, akinek annyira kell az meg oldja meg magának hogy a drágalátos nagymacskáját tudja rendesen futtatni rendes hardveren vagy vegyen vmware-t. Ha csak Mac-fag akkor önerőből ha meg nem, akkor oldja meg a munkáltató.

Jó, az ettől függetlenül pozitív hogy gazdagodott a vbox is a egy ilyen ficsőrrel.

"Aki meg OpenSource/non-profit projektet csinál, az meg fulladjon a nyálába.
Érdekes hozzáállás. De a Firefox/OpenOffice jól jön néha mi?"

Ezt a személyeskedést nem nagyon értem. Mi az a felszentségelt opensource projekt amihez neked kell egy OS X? :)

********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkins)
http://holo-media.hu

Nyilván tesztelésre. De ez nem válasz tőled (sem?). Ezek szerint csak én látom úgy hogy az OS X egy fizetős termék dedikált hardverre, és nem valami szabadúszó Linux amit előrángatunk a gépeken tárolt ISO-k közül.

********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkins)
http://holo-media.hu

Akkor elmondom lassabban:
- A win is fizetős, a fejlesztőnek mégis jó, hogy megy VirtualBox alól.
- Virtualizációra akkor is szükséged lehet, ha Apple HW-n használsz OSX-et
- Feleslegesen nem szeretek fizetni. Azaz ha VirtualBox alól megy az OSX, miért vennék VmWare-t?

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Én Macbookon dolgozom Ubuntu alatt. Most éppen Java-s fejlesztéseim lesznek Androidra, Blackberry-re és azok portolása Objective-C-ben iPhone-ra. Mivel szeretek Linux alatt dolgozni, így jó lenne, ha nem kellene mindig átbootolnom MacOSX-re, ha iPhone-on szeretnék dolgozni. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha a MacOSX futhatna a háttérben egy Virtualboxban.

Úristen! Szerintem rajtad kívül mindenki rájött, hogy mi az oka, de valamiért nem csodálkozom. ;)
Azért mert ha szeretném használni a hivatalos iPhone SDK-t és nincs kedvem hackintosh-sal szenvedni, akkor nem nagyon van alternatívája. Viszont ha szükségem van rá, akkor egy reboot és ott a Leopard...

Kb. fél évig használtam a MacOSX-et éjjel-nappal az Ubuntu 3 éve után - mint elsődleges op. rendszer - a munkámhoz. De rá kellett jönnöm, hogy jobban érzem magam az általad olyan nagyon utált Ubuntu alatt, mint MacOSX-en. Kövezz meg érte, ha akarsz, de én akkor is Ububtun dolgozom szívesebben a Macbookomon. Nem vagyunk egyformák. :)

Ez van! Havi több ezer dollár utalnak a bankszámlámra Dél-Afrikából, hogy toljam az Ubuntu szekerét. ;)

Már csak azt nem értem, hogy miért nem inkább fájdalomcsillapítót vesz be, minthogy engem vegzál?! Olyan vagyok, mint a rossz gyerek: minél többet piszkálnak, annál jobban megmakacsolom magam és nem fogok MacOSX-et/Windows-t/SuSE-t/CP/M-et használni. :D

Viccet félretéve. Abban a pillanatban, amint úgy érzem, hogy bármely más operációs rendszer több kényelmet nyújt a munkám során, mint amit az Ubuntu, abban a pillanatban váltani fogok. De nem azért mert NagyZ vagy bárki más félig viccesen/komolyan számon kéri, hogy miért pont azt...

Tegyük fel, hogy van egy cross-platform OS projektem.
Az nem attól lesz cross-platform, hogy én azt mondom, hanem attól, hogy tesztelem, és működik.
Ahhoz meg nem árt egy OSX. Különösen kényelmes virtualizált környezetben.
Persze erre mondhatod, hogy ez amúgy is sérti az OSX EULA-ját.

Ok, akkor tegyük fel, hogy én egy OSX-et használó fejlesztő vagyok. A gépem tökig van rakva SDK-kal, és egyéb dolgokkal, és érdekelne, hogy a programom működik-e egy szűz OSX-en, vagy kell még hozzá pár lib. Ehhez is csodás dolog egy virtualizált környezet.
Még vagy 30 különböző use-case-t tudok felsorolni, ami miatt nekem mint fejlesztőnek fel van telepítve a Virtualbox a wines gépemre, hogy win-t futtassak, és ezek mindegyikét el tudom képzelni OSX-szel is.

"Ezt a személyeskedést nem nagyon értem"
Én azt nem értem, hogy miért válasz a kérdésemre a "vegyen vmware"-t.
Ezzel az erővel ne fejlesszék a gcc-t winre, mert mindenki vegyen visual studio-t...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

A Mozilla Foundation non-profit közhasznú szervezet. A 100%-os tulajdonában levő Mozilla Corporation nem az, de a profit ugyebár a tulajdonost illeti, aki non-profit, tehát az egész csak egy trükk arra, hogy vállalkozási bevétel is legyen, de a non-profit közhasznúság előnyeit is élvezhessék.

A Sun és az OpenOffice.org közé nem tehetünk egyenlőségjelet, mert az OpenOffice.org közösségnek csak oszlopos tagja, de nem egyedüli résztvevője a Sun. (IMHO csak viszi a pénz különben is.) Az OOo Mac portját pont hogy nem a Sun mérnökei csinálták meg.

Én tegnapelőtt tettem fel egy vmware 7-es workstationbe a snow leopardot eredeti imageből (csak a dmgből kell iso képet csinálni, mert a vmware nem tudja jól mountolni a dmg-t vagy a lemezt kell közvetlenül mountolni), és megy vmware tools nélkül, de kényelmesebb, ha innen leszeded hozzá a tools-t: http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=172474

Érdekelne, hogy a VirtualBoxnak van-e valamilyen remote management felülete? Én bárhol néztem, nem találtam, csak az RDC-s változatot, de engem hasonló érdekelne, mint amilyen van a vmware servernek (1.x-nél egy remote kliens, 2.x-nél webfelületű elérés).

Ez a live migration az ingyenesben is benne van?!

---
;-(

OSE -> open source

nem ose -> nem open source

de attól még egyikért sem kell fizetni

Az adott feature nem az OSE változat része. A repóból külön változatként elérhető a virtualbox 3.1-es line-ja.

Buntu szerint elérhető változatok:

virtualbox
virtualbox-2.0
virtualbox-2.1
virtualbox-3.0
virtualbox-3.1
virtualbox-ose

" * The full VirtualBox package is available in binary (executable) form free of charge from the Downloads page. This version is free for personal use and evaluation under the terms of the VirtualBox Personal Use and Evaluation License.

If, instead, you wish to purchase licenses for enterprise use and/or enterprise support for VirtualBox, please do not hesitate to contact your Sun representative."

Tehát csak magán/otthoni célra ingyenes.

attol fugg.

§ 2 Grant of license. (1) Sun grants you a personal, non-exclusive, non-transferable, limited license without fees to reproduce, install, execute, and use internally the Product a Host Computer for your Personal Use, Educational Use, or Evaluation. “Personal Use” requires that you use the Product on the same Host Computer where you installed it yourself and that no more than one client connect to that Host Computer at a time for the purpose of displaying Guest Computers remotely. “Educational use” is any use in an academic institution (schools, colleges and universities, by teachers and students). “Evaluation” means testing the Product for a reasonable period (that is, normally for a few weeks); after expiry of that term, you are no longer permitted to evaluate the Product.

A teleportálás névvel ellátott képesség lehetővé teszi, hogy TCP/IP hálózaton keresztül két gazda közt leállítás nélkül lehessen mozgatni a virtuális gépet. Igaz, a kézikönyv alapján sajnos van egy kifejezetten szigorú megkötés, mégpedig az, hogy a két gazdának és a két szinkronizált virtuális gépnek közös tárolón kell osztozniuk. Emiatt a szoftver önmagában egyelőre nem alkalmas például egyszerűen megvalósítani a check-out funkciót egy virtualizált desktop infrastruktúrában.

http://www.hwsw.hu/hirek/43512/sun-microsystems-virtualbox-migracio-par…

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Végre lehet váltani menet közben a network-ök között. \o/

Core2Duo T7100, 4G, Ubuntu 9.10, 2.6.31

shared foldernel az xp guest nem látja a symlinkeket rendesen :(
3.0-nál még működött

"The network attachment type can be changed while a VM is running"

:-)

VIGYÁZZATOK VELE!!!! Ez egy bugos sz@r!!! Nekem kinyírta a netkapcsolataimat a vm-ekkel. Sem extradata portforwarddal, sem host interface-el nem sikerült helyreállítani, és ugyanez a helyzet a 3.0.12-vel is! Downgrade-ltem 3.0.10-re, mire minden beállításom (és így minden vm-em) elveszett! Szóval óvatosan!
Mellesleg rengetegen panaszkodnak erre fórumokon mindenfele, és bugreportja is van. Szóval csak akkor javasolt, ha nem akarsz netkapcsolatot a vm-eddel.