Sun Microsystems

Június 1-gyel eltűnik a www.sun.com az internetről

 ( trey | 2011. március 13., vasárnap - 10:23 )

A Sun Microsystems utolsó hírmondói közül egy ismét az enyészeté lesz. Pár nappal ezelőtt jelentette be Rick Ramsey az OTN Garage blogon, hogy 2011. június 1-én a www.sun.com site végleg eltűnik az internetről.

Jonathan Schwartz elhagyta a Sun-t

 ( trey | 2010. február 4., csütörtök - 8:51 )

Jonathan Schwartz az imént nyomta ki a Twitter-re, hogy a mai az utolsó napja a Sun-nál. Hiányozni fog neki. A mondanivalója belefért egy Haiku-ba: pénzügyi krízis / leállt túl sok ügyfél / a vezérigazgató nincs többé.

Sun VirtualBox 3.1.4 Beta 1

 ( trey | 2010. január 29., péntek - 12:01 )

Frank Mehnert tegnap bejelentette a Sun VirtualBox 3.1.4-es verziójának első beta-ját. A 3.1.4-es kiadás karbantartási kiadás lesz. Az első beta egy rakás hibát javít, de semmiképpen sem ajánlott a felhasználása production környezetben. A bejelentés itt olvasható.

"Kiszáll az olcsó tömegszerverek piacáról a Sun"

 ( trey | 2009. december 22., kedd - 12:54 )

"Az Oracle irányítása alatt a Sun fel fogja adni az olcsó tömegszerverek piacát, mivel nem rendelkezik elegendően nagy volumennel ahhoz, hogy felvehesse a versenyt a HP-val vagy a Dell-lel - szögezte le a negyedéves eredmények kapcsán rendezett elemzői konferenciahíváson Larry Ellison, a cég elnök-vezérigazgatója. "Az egyik dolog amit felismertünk, hogy a Sunnak nincs és valószínűleg sose lesz meg az a nagy volumene, ami versenyképessé teheti a tömegpiacon."

A teljes cikk itt.

Sun VirtualBox 3.1

 ( trey | 2009. december 1., kedd - 9:03 )

A Sun Microsystems részéről Frank Mehnert bejelentette a Sun VirtualBox 3.1-es verzióját. A kiadás egy ún. "major", azaz nagy kiadás, benne számos új szolgáltatással, érdekességgel:

VirtualBox 3.1.0 Beta 1

 ( trey | 2009. november 12., csütörtök - 12:07 )

Megjelent a Sun VirtualBox 3.1.0-s verziójának első beta kiadása. A beta kiadás NEM ajánlott éles felhasználásra. A VirtualBox 3.1 számos új szolgáltatást hoz majd:

Állítólagos kritikus sebezhetőség a Sun Java System Web Server-ben

 ( trey | 2009. október 28., szerda - 13:05 )

Az Intevydis blog szerint három új modul jelent meg a VulnDisco Pack Professional 8.12 (afféle kereskedelmi exploit gyűjtemény) termékéhez. Az egyik modul - egy 0day OpenSolaris 2009.06 remote kernel DoS és egy 0day Solaris 10 x86-64 / OpenSolaris 2009.06 x86-64 local kernel exploit mellett - egy 0day Sun Java System WebServer 7.0U6 overflow trigger. A H Security szerint a Sun Microsystem Java System Web Server (7.x) terméke "nyilvánvalóan olyan kritikus biztonsági rést tartalmaz, amely kihasználható távoli kódinjektálásra és a rendszeren való kódfuttatásra". A problémáról egyelőre keveset tudni. A még meg nem határozott puffer túlcsordulásos sebezhetőséget a Secunia "highly critical" címkével látta el.

A részletek itt.

Solaris 10 10/09

 ( trey | 2009. október 10., szombat - 17:42 )

A Sun Microsystems nemrég bejelentette a Solaris 10 10/09-et (avagy Update 8-at). Az újdonságokról részletesen itt lehet tájékozódni. További részletek itt és itt.

Sun VirtualBox 3.0.8

 ( trey | 2009. október 8., csütörtök - 17:35 )

"Október 6-án megjelent a VirtualBox legfrissebb verziója, a 3.0.8, mely a verziószámból is látható módon alapvetően hibajavításokat tartalmazó verzió, s mint ilyen nem is feltétlenül tartana igényt nagyobb figyelemre. Ellenben a Linux/Solaris/OSX felhasználók egy csúnya és a korábbi összes 3.0-ás verziójú VirtualBox-ban meglévő biztonsági hiba javítását is megtalálják a csomagban, ezért mindenképpen érdemes letölteni és telepíteni is a legfrissebb verziót. A hibajavítások listája a "Security: fixed vulnerability that allowed to execute commands with root privileges" címszó alatt jelzi a hibát, de bővebb információt nem ad róla."

A részletek itt olvashatók. A bejelentés itt.

Ellison szerint havi 100 millió dollárt bukik a Sun

 ( trey | 2009. szeptember 23., szerda - 8:48 )

Larry Ellison, az Oracle első embere hétfőn egy, a Szilícium Völgyben tartott rendezvényen beszélgetett Ed Zanderrel, a Sun Microsystems és a Motorola korábbi elnökével. A beszélgetés során természetesen téma volt az Oracle-Sun üzlet is. Az üzletről folyó beszélgetés során előkerült, hogy az Európai Bizottság még nem adta áldását a Sun Microsystems felvásárlására. Ellison vigyázott arra, hogy ne mondjon rosszat az EB által folytatott vizsgálatról - mint mondta, a dolgukat végzik -, de azt megjegyezte, hogy a késlekedésnek valós kihatása is van: havi 100 millió dollárt veszít a Sun Microsystems.

Kiszivárgott SPARC szerver roadmap

 ( trey | 2009. szeptember 15., kedd - 11:54 )

A The Register hasábjain Timothy Prickett Morgan egy, a Sun által a legnagyobb ügyfeleinek mutogatott, "friss" SPARC szerver roadmap-et elemez. Az El Reg hozzájutott az NDA alatt tartott, az elkövetkező 3 évet felölelő útitervhez. A kommentár itt olvasható hozzá.

Testreszabott Sun infrastruktúra Oracle adattárházakhoz - ingyenes reggeli szeminárium

 ( trey | 2009. szeptember 14., hétfő - 10:49 )

"Az adattárházak sebességét és hatékonyságát nagyban befolyásolják az alatta levő hardver eszközök. A Sun Oracle adattárházakhoz kínál optimalizált referencia konfigurációkat, melyek segítségével nem csak felgyorsítható egy új adattárház kialakítása, hanem a meglevő is hatékonyabbá tehető. Az infrastruktúra megoldás részleteit egy ingyenes reggeli szemináriumon mutatjuk be.

Sun VirtualBox 3.0.6

 ( trey | 2009. szeptember 13., vasárnap - 9:25 )

A Sun Microsystems bejelentette VirtualBox termékének 3.0.6-os kiadását. A 3.0.6 egy karbantartási kiadás, amely több bugot és regressziót javít. A változásokról a Changelog ad bővebb felvilágosítást. Letölthető innen.

A Rainbow Falls-ról beszéltek a Sun mérnökei a Hot Chips-en

 ( trey | 2009. augusztus 27., csütörtök - 9:20 )

A Stanford egyetemen tartott Hot Chips konferencián felbukkant a Sun Microsystems is, ahol a mérnökei a "Rainbow Falls" kódnévre hallgató - feltehetően majdan T3 jelzéssel megjelenő -, következő generációs UltraSPARC processzorról és annak integrált biztonsági on-chip társprocesszoráról beszéltek, amely segítené az olyan, titkosítást igénylő feladatok hatékonyabb futtatását, mint például a VoIP hívások, vagy az online banking. A processzor - ha valaha megjelenik -, 16 magot és magonként 16 thread-et kínál majd. A részletek itt és itt. A Sun-os Lawrence Spracklen előadása a 3. generációs on-chip UltraSPARC security accelerator-ról itt.

Összeszedett Solaris érdekességek

 ( flex | 2009. augusztus 14., péntek - 8:51 )

Sun-osoknak érdekes lehet a: The consolidated "Less known Solaris Features" tutorials, ingyenes .PDF

A sun.com infrastruktúrája belülről

 ( trey | 2009. augusztus 12., szerda - 17:34 )

A műszaki embert mindig az érdekli a legjobban, hogy valami mitől és hogyan működik. Jed Michnowicz és Meena Vyas írásából kiderül, "hogy néz ki és hogyan működik a Sun publikus webszolgáltatás rendszere (www.sun.com, www.java.com, 6 regionális webszerver, összesen 50 website), hogyan van paraméterezve a Sun Web Server, milyen webszerver trükköket használnak. A rendszer napi kb 10 millió hit-et szolgál ki, összesen 12 darab szerverrel (ebből 6 db T1000 frontend a statikus és jsp alapú tartalmak kiszolgálására, és 6 darab X4150 backend)."

További részletek itt.

"OpenSolaris: egy rossz Linux disztribúció?"

 ( trey | 2009. július 22., szerda - 13:42 )

Az OSNews főszerkesztője, Thom Holwerda kipróbálta - szemmel láthatóan desktop szempontból - az OpenSolaris-t és beszámolt a tapasztaltakról. A terve az volt, hogy ír egy szép összefoglalót az OpenSolaris legújabb kiadásáról, de a terv csak terv maradt.

"A Sun-részvényesek elfogadták az Oracle ajánlatát"

 ( trey | 2009. július 17., péntek - 12:45 )

"A Sun Microsystems részvényeseinek rendkívüli közgyűlésén a tulajdonosok elfogadták az Oracle felvásárlási ajánlatát, így ez az akadály már elhárult az ügylet létrejötte elől. A részvényesek 62 százaléka szavazott amellett, hogy a Sun olvadjon be az Oracle-be, amely részvényenként 9,50 dollárt, összesen 7,4 milliárd dollárt fizet a Sun Microsystemsért. A szavazáson sem Scott McNealy, a Sun társalapítója és igazgatótanácsának elnöke, sem pedig Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgató nem vett részt." A teljes cikk itt olvasható.

A Sun Microsystems Magyarország korszerű szerverekkel támogatta a HUP-ot

 ( trey | 2009. július 7., kedd - 16:16 )

Budapest, 2009. július 7. - A Hungarian Unix Portal (HUP) örömmel jelenti be, hogy a Sun Microsystems Magyarország a közelmúltban két korszerű, Sun Fire x2250 típusú szervert adományozott a HUP közösségnek. A hardveradományok lehetővé teszik a HUP számára a meglevő, korosodó webkiszolgáló cseréjét és lehetővé teszik a portál biztonságos, folyamatos működtetését az elkövetkező években.

Sun VirtualBox 3.0

 ( trey | 2009. június 30., kedd - 20:53 )

A Sun Microsystems bejelentette virtualizációs megoldásának, a VirtualBox-nak 3.0-s verzióját. A kiadás nagyobb mérföldkőnek tekinthető a szoftver életében, hiszen az a végleges kiadás az, amely először hoz SMP támogatást a virtuális gépekbe. Emellett javított 3D támogatást is élvezhetnek a felhasználók. A változásokról a Changelog-ban található bővebb információ. Letölthető innen. A bejelentés elolvasható itt.

Milax - 0.4 Eee PC LiveUSB

 ( aspirin | 2009. június 27., szombat - 8:48 )

Megjelent a Solaris Nevada alapú disztribúció Eee 9xx/10xx-re kihegyezett 0.4-es verziója. Tartalmaz drivereket Eee 901(ralink) és Eee 1001HE (Atheros 9X) WiFi-hez is, de a fejlesztő (hardver hiányában) ezeket nem tudja tesztelni. A bejelentés elolvasható itt, képernyőképek itt, letöltési link itt (~120MB).

"VirtualBox 3.0 Beta 2"

 ( trey | 2009. június 25., csütörtök - 9:15 )

"Nemsokkal az első beta után, itt a második beta kiadás. Jó pár, az új funkciókban megtalált hiba került javításra, úgymint:

Sun VirtualBox 3.0 beta 1

 ( trey | 2009. június 17., szerda - 13:29 )

A Sun Microsystems részéről Frank Mehnert bejelentette a Sun VirtualBox 3.0-s verziójának beta 1 kiadását. A bejelentés szerint a 3.0 beta-t "bleeding edge" kiadásnak kell tekinteni, ebből kifolyólag éles használatra nem ajánlott. A stuff letölthető innen. A 3.0 nagyobb kiadásnak tekinthető, így ennek megfelelően elég hosszú változások listájával büszkélkedhet. Nagyobb újdonságok:

A Sun törölte a Rock processzort

 ( trey | 2009. június 16., kedd - 13:04 )

Jelek már korábban is voltak arra, hogy a késhet a Sun "Rock" kódnevű, következő generációs, nagyvállalati rendszerekbe szánt processzora és az csak valamikor 2009 első felében kerülhet az ügyfelekhez. Most azonban úgy fest, hogy a Sun Microsystems több mint öt év fejlesztés után sutba dobta a Rock kódnévre hallgató, 16 magos, UltraSPARC RK processzorának fejlesztését.

A nehéz gazdasági helyzet ellenére is jól szerepelt itthon a Sun

 ( trey | 2009. június 11., csütörtök - 18:19 )

"Az IDC 2009. első negyedéves szerverpiaci adatai alapján a Sun Microsystems 22%-ban részesedett az x86-os szerverek értékesítési árbevételéből Magyarországon. Ezzel a részesedéssel a második legnagyobb x86-os szervergyártó lett a hazai piacon. Néhány éve mikor a nulláról indultunk ezen a területen, sokan nem értették hogy a Sun miért lép be egy olyan piacra, amin már leosztott kártyák vannak, és óriási az árverseny."