NTFS case sensitivity engedelyezes XPn/Vistan, tapasztalatok ?

 ( mchalls | 2009. október 9., péntek - 18:59 )

Van valakinek tapasztalata azugyben, hogy ha az NTFS-ben engedelyezzuk a case sensitive fajlneveket, akkor az alap XP es Vista ki fogja birni ?

Tipikus desktop alkalmazasokkal esetleg van tapasztalat ? Pl Office, acrobat reader, media player, skype, hasonlok ? Tudom hogy tag a kor, de mindenfele tapasztalat erdekelne. Nem szivesen dontenem ossze a gepet :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem kell engedélyezni, mert már engedélyezve van alapból. Tehát a kérdésedre a válasz az, hogy semmilyen hatással nincs az alkalmazásokra :)

Egy fenet van... sem a registryben nincs nyoma, sem pedig ket mappat nem lehet letrehozni amik csak case-ben ternek el, pl TEST es test. Ha engedve lenne, akkor bele sem futottam volna a problemaba :-)

Nem kicsit tévedsz, ugye tudod? Használtál már windowst?

Vegyél vissza az arcodból kispajtás, mielőtt leszólsz, olvass utána. Az ntfs támogatja POSIX alrendszert, már az nt óta.
Itt egy kis olvasnivaló:
http://support.microsoft.com/kb/100625

Miért nem próbálod ki?
--
CCC3

Az tényleg szép dolog, hogy maga az ntfs támogatja, de végeredmény szempontából nem sokat számít. Ha elmentesz valamit x.txt néven majd ugyanoda egy X.txt megy, akkor nem fog működni úgy, mint pl. linuxban

Mert az FS driver, a rendszer nem tesz különbésget. De attól még tárolva lesz. Ha X.tXt néven mented el, akkor akár intézőben, akár linux alatt mountolva X.tXt-nek látod. Az már más kérdés, hogy win elfogaja azt is, ha azt mondod hogy notepad x.TxT
--
Discover It - Have a lot of fun!

CASE.TXT,case.txt,case.TXT -> "However, if you attempt to open one of these files in a Win32 application, such as Notepad, you would only have access to one of the files, regardless of the case of the filename you type in the Open File dialog box. Other inconsistencies also exist. The Windows NT Command Prompt and File Manager correctly display the names of the files. However, normal commands, such as COPY, fail when you attempt to access one or more filenames that differ only in case."

Az ok, hogy a fs különbséget tesz, de ha a programok nem használják ezt ki, akkor miről beszélünk?

Nem a programok... A fájlrendszer driver írás előtt kb. megnézi hogy lowercase(fajlokegyesevelakonyvtarban) = lowercase(letrehoznikivantfajlneve). Ha igen, akkor azt mondja, hogy a fájl létezik. Ha nem, akkor letrehoznikivantfajlneve néven felírja a fájlt.
Olvasáskor kb. ugyanez a helyzet. Megadsz egy fájlnevet, megnezi, hogy lowercase(fajlokegyesevelakonyvtarban) = lowercase(keresettfajl) létezik-e, ha igen megnyitja, ha nem, akkor file not found.
(Ezt a command promtos dolgot nem tudom, én még nem vettem észre, hogy akár a copy különbséget tenne a két név között, de meglehet. Viszont az tény, hogy cmd-be ha írsz pl. könyvtárnevet, nyomsz rá tabot (bizony, már a win is tudja, talán xp sp3, win2k3 és újabbak...), akkor kiegészíti case sensitive-en.)
Ezt az ellenőrzést lehet kikapcsolni gondolom valami registry hackkel. A kérdés nyilván nem arra irányult, hogy ezután a notepadban az X.txt néven elmentett warez serial keyt nem fogja tudni pistike megnyitni x.txt névvel, mert file not found, hanem mondjuk a rendszer működését pl. boot vagy driverek betöltése közben mennyire érinti. Csak elméleti síkon mondom, sose próbáltam, de a témaindítónak felelve: az MS-ből kinézem, hogy gondolt erre, tehát ha ntoskernel.dll akkor nem Ntoskernel.dll meg nem NTOSKERNEL.DLL néven hivatkozik rá. Viszont egy taiwani csodaprogram/drivernél abszolut de nem garantált, hogy ha az inibe fájlként cmiaudio.dll-t adnak meg, azt a fájl valójában is így hívják.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Pontosan igy van ahogy mondod es erre is iranyult a kerdes: azaz mi varhato magatol az OStol illetve a tipikus programoktol. Maskeppen fogalmazva: volt-e valaki eleg bator hogy ezt a muveletet elvegezze egy korabban nem case sensitive windowson es esett-e vele pofara. Mivel nincs kulon tesztgepem erre, ezert dobtam fel a kerdest, hatha van ilyen tapasztalat.

livecd/systemrescue -> registry-t lemented. Átgányolod, megnézed... Ha megy örül, ha nem akkor visszarakod a mentett registryt :). És beszámolsz az eredményről :).
Amúgy miért nem próbálod ki egy virtuális gépen?
[szerk] És amúgy van erre különösebb szükséged valamiért, vagy csak úgy?
--
Discover It - Have a lot of fun!

"livecd/systemrescue -> registry-t lemented. Átgányolod, megnézed... Ha megy örül, ha nem akkor visszarakod a mentett registryt :)"
Ez ugye feltetelezi hogy az eppen osszedolo rendszer nem rongalja szanaszet a diskemet :) Ceges geprol leven szo nem szivesen berhelem szanaszet csak ha tudom mit muvelek :)

Cygwin hasznalat kozben jott szembe a problema. A cygwin ugyanis van olyan aranyos hogy enged ket fajlt mas neven letezni, csak eppen azok valojaban 1 fajlt jelentenek, windows alol pedig csak az egyik latszik.

Pl:
echo "BAZMEG" > TEST
echo "bazmeg" > test
ls
TEST test
cat TEST
BAZMEG
cat test
BAZMEG

Sot, neha el is tunik a 'fake' fajl, bar "ls test"-re kilistazza, de a sima ls mar nem... Szoval mindenkeppen kellene a case sensitive windows :)

vagy, normalis scripteket kellene irni :)

Teljesen igazad lenne, csak itt szo sincs scriptrol. Rajtam kivulallo okokrol van szo: egy linuxon fejlesztett szoftver forasskodjaban vannak ilyenek. Lehet cinkelni, de eddig a portolas nem merult fel, sot most sem. Pusztan jo lenne tudni windows alol is dolgozni vele. :-)

Az NTFS tárolja minden esetben a kis és nagybetűket, csak maga az fs driver nem tesz alapból különbséget közte.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Ez sem teljesen így van, de a lényeg, hogy az ntfs támogatja a case-sensitive-t és nem kell "kapcsolgatni".

En kerek elnezest az egetrengeto tevedesert hogy az NTFSben kell-e kapcsolgatni vagy egy szinttel feljebb. Igaz hogy semmi relevanciaja nincs a kerdes szempontjabol, de jo lenne az acsarkodast mellozni.

Senki sem acsarkodik. Leírtam, hogy támogatja alapból, erre nekem estek. Csak egy kicsit kellene utána olvasni és ti is rájönnétek az igazságra. De nem. Elkezdtek okoskodni és osztani az észt. hnsz2002 kolléga hozzászólását olvassátok el, mert ő leírta, amire nekem nem volt ingerenciám.

Csak hogy lássátok a saját szemetekkel. Hogyan csináltam az fejtse meg aki akarja, tovább nem foglalkozom az üggyel.


Photoshop?
Vagy http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc725747.aspx ?

szerk: XP-n kipróbáltam, nem ez.

nem photoshop.

En elhiszem, de sejtheted hogy ha belefutottam a kerdesbe annak oka volt:
http://www.quickfilepost.com/download.do?get=9dd5e3704774b339034e235f5b836a59

Hmm.. Na és akkor a teszt kedvéért: csinálj mindegyikbe valami fájlt vagy könyvtárat.
Valamilyen fejlesztőkörnyezetbe (delphi/c++/c kerítés, akármi) csinálj egy egyszerű progi, amit kiírja mondjuk az E:\TESZT vagy E:\teSZT könyvtár tartalmát. Kíváncsi leszek az eredményre.

--
Discover It - Have a lot of fun!

Ott van benne a két readme, mindkettő txt és van tartalmuk is és olvasható is. Nincs ebben semmi trükk, de szerintem mindegy, hogy az intézővel nézed, vagy egy programmal kiiratod.

Nem arra gondoltam... Hanem hogy akkor ez most nálad tényleg a full case sensitive történet, vagy csak valami fél megoldás.
És nem a két readme-re. A TEszT Teszt és teszt könyvtárakba is legyen valami, különböző dolog. Egy akármiben készített programmal pedig nézd meg, hogy mit ad könyvtárlistára pl. E:\teSZT esetén.
Illetve cmd-be mi történik pl. cd E:\TESZT esetén? Melyikbe dob bele? Vagy not found?
Törölni, átnevezni mindet tudod gond nélkül?
Vagy akár notepad-ba open E:\TEszT\README... Melyiket nyitja meg?
Szóval érted mire akarok kilyukadni... :)
--
Discover It - Have a lot of fun!

Mindent tudsz vele csinálni. Egy a bökkenő, az intéző, vagy explorer, ahogy jobban tetszik, nem tud ilyet létrehozni, mert elfedi a case-sensivity-t, de ha már ilyen a fájl vagy a könyvtár, akkor tökéletesen lekezeli. A lényeg a POSIX kompatibilitás, már az nt ntfs-ében is benne volt.

dj, eddig is teljesen vilagos volt hogy az NTFS tudja ezt. A gond ennel magasabb szinten van, es ahogy emlited is hogy intezovel pl mar nem tudod letrehozni.

A sok sejtelmesseg helyett mondjuk jobban orultem volna ha siman elarulod mirol is van szo a te esetedben:
- alapbol olyan verziod van ami bekapcsolt case sensitivity-vel rendelkezik es az intezo ennek ellenere nem tudja teljes mertekben kihasznalni; de mas program igen, vagy azok sem
- vagy pedig trukkoztel vmit hogy odakeruljenek a fajlok, de ezt nem nativ windowsbol erted el

Miért olyan nehéz elhinni, hogy az ntfs támogatja a case-sensitive-t? Az ntfs egy POPSIX kompatibilis fájlrendszer, ezért többek között ez is van benne. Az már más kérdés, hogy a windows programokkal nem tudsz létrehozni ilyet. De például ha feltelepíted windows sfu-t, akkor az ebben levő programok az ntfs minden posix tulajdonságát ki tudják használni. Vagy cygwin-t kell használni. Nincs titok, nincs trükk.

dj, te nem olvastad el az eredeti kerdest. De komolyan. Fel sem tunik neked hogy tok ugyanazt mondod amit en. Csak hogy tiszta legyen:

1. tudom hogy az NTFS case sensitive es azt is hogy a posixhoz valo kozeledes jegyeben kerult bele

2. tudom hogy vannak servicek amiket felteve engedelyezheto a teljes windows case sensitive mukodese

3. tudom hogy a cygwin egy remek unix emulacios reteg

Amit viszont ugy latszik te nem tudsz, pedig le volt irva:
0. Sok XPn es Vistan nem engedelyezett ez a funkcio alapbol, kulonben *bele sem futottam volna a kerdesbe*. Mind2t hasznalom, es mind2n sikerult belefutni.

1. Az eredeti kerdes arra iranyult, hogy egy atlagos, eredetileg nem case sensitive desktopon engedelyezve ezt a funkcionalitast mire szamithatok. Itt ertelemszeruen arra vagyok kivancsi hogy valaki ezt kiprobalta es utana 2 napig anyazazott valami elterjedt, tipikus desktop szoftver miatt, ami ezt nem kezelte jol, neadjisten maga az OS vagy annak szuk kornyezeteben elofordulo egyeb programokkal jelentkeztek-e problemak.

2. A cygwin engedi hogy csak case sensitivenessben kulonbozo fajlokat generaljal, de azok valojaban nem kulonbozo fajlok lesznek a lemezen, hanem *ugyanazok* (ld a kis peldamat amit irtam errol). Ez azon tul hogy cute hack, az egvilagon semmire sem hasznalhato. Ergo a cygwin onmagaban *nem* oldja meg a kis bagybetu kerdest. Csak mellekesen, pont a cygwin oldalan leirt utmutato utjan kerultem oda, hogy a windowsban engedelyezzem ezt a funkciot, mert az o leirasuk szerint nincs ra mas modszer.

3. Bar javitasnak oke, de nem segit semmit, ha kiigazitod, hogy az NTFS alapbol tudja a case sensitivenesst. Igaz, csak eppen nem segit sokat. Ez a fentiek tukreben remelem vilagos. :)

De csak nem árultad el, hogy mi történik a fenti esetekben... :)
--
Discover It - Have a lot of fun!

én ilyet ntfs-3g-vel értem el, aztán elindítottam a win-t és nem tudtam belépni csak az egyik könyvtárba :)
vicces volt, mert le sem tudtam törölni :)

Én windowsos partícióra inkább nem írok linux alól. Ezt is pendrivra írtam, nincs gond ha valami nem kóser.

na én is ugyanígy jártam... viszont utána linux alól javítható a dolog :)

Remélem a wiki-nek hisztek majd.
wiki
Van egy megjegyzés hozzá azt is olvassátok el. (62)