műszaki rajz segítség

Fórumok

sziasztok!

megkeresett egy kedves ismerős egy kis kéréssel, sajna én nem tudok segíteni, de hátha a nagyérdemű tudna. van 6 egyszerűnek látszó műszaki rajz feladata, amit a4-es formátumban be kéne adni és a határidő egyre sürgetőbb (a tanár többször vissza is dobta, nyilvánvalóan amiatt, hogy az illető nem igazán rajztehetség). amennyire én "értek" hozzá azt gondolom, hogy aki műszaki rajzban otthon van, az 1-2 óra alatt megcsinálja.

nem vállalná be valaki a rajzokat? (csonkolt kocka vetületek, axonometria, fogaskerék, csavar lemezben, efféle) ha ki lehet alkudni közösen valami elfogadható díjzatást, akkor nyilván mindkét félnek lehet belőle haszna :)

van esetleg valaki vállalkozó kedvű?

Hozzászólások

és mi lesz az illetőből, ha nem kaszálják el műszaki rajzból? remélem ilyen gyógymasszőr vagy esetleg pék... :)

csonkolt kocka vetületek, axonometria, fogaskerék, csavar lemezben .......

ezek elég egyszerű dolgok, ha ezek se mennek neki akkor ne akarjon mással dolgoztatni... legfőképp műszaki rajzzal.
Lehet ez szemét módon hangzik de ez kb. olyan mintha arra akarna megkérni mást hogy tanuljon meg helyette biciklizni.
Másrészt ha axonometriával foglalkozik 1 kicsit meg csonkolt testek ábrázolásával azon sose veszít semmit.

egyetértek. egy dolog miatt gondoltam, hátha mégse ezzel van a baj és "egy postot megér" alapon segítek. idézek a telefonból: "ugyan azokat a rajzokat többször is visszadobta olyan nevetséges indokokkal, amiket a jegyzet nem támaszt alá. most már jó eséllyel meg tudnám rajzolni a 2-esért, de nincs időm (család, meló, másodállás). viszont kár lenne ezért felvenni újra a tárgyat. ergo, bérmunkást keresek".

igazat adok neked is, meg neki is. neki viszont segítenék, ha tudnék. ergo feltettem, hátha valaki vállal bérmunkát. ha nem, így járt. én is család és melók mellett tanultam, nem volt könnyű, megértem.

--
xterm

Olyan szigorú vagy :) Ezek egyébként tényleg vagy "látja", vagy "nem látja" dolgok -- ha látja, akkor meg tudja csinálni (jó, néhány ív dipát azért fel kell áldozni hozzá...), ha nem, akkor meg ha most nem is, de máskor (pl. forgástestek, kúpszeletek, stb.) bozonyosan el fog hasalni...

A műszaki ábrázolás egzakt dolog, nem igazán kell hozzá semmilyen "rajztehetség". Lehet egyéni trükköket alkalmazni, de ha nem megy, akkor úgy kell, ahogy le van írva, és ha pl. nem végtaghiányos az illető, vagy ilyesmi, akkor menni fog.

Nem tudom, hogy ez darabra mennyi és hogy pontosan mit kérnek számon, de jobb helyeken az ilyen rajzok talán a legszenvedősebbek, sok lap -> sok szövegmező, szopatási jelleggel olyan dolgok is a rajzon, amiknek az adott helyzetben semmi értelme, stb. Nem véletlen, hogy egy ilyen feladat ára általában közelítette egy komolyabb (A2, A1) összeállítási rajz árát, ami sok évvel ezelőtt kb. 10k körül mozgott.
Szóval, szerintem nem fog senki sem tolongani. Egyébként meg jó eséllyel már van valamilyen cades változata -> plot -> üveglap+lámpa -> utólag körzőnyomokkal kiegészít... :)

:D az utolsó mondaton jót nevettem és eszembe jutott amikor nekem kellett ilyeneket rajzolni. mi általában igyekeztünk ilyet rajzolni (na jó, nekem spec vetület volt a max, metszet, illesztés nem kellett) amilyen kis munkával csak lehetett.

a rajzprogis tipped viszont megfogott! van valahol az egyik ügyfélnek (már tudtommal nem használja) valami autodesk inventora. azzal még én is eljátszottam amikor megláttam (valami 5-ös verzió, vagy hol lehetett). szerintem azt meg fogom nézni, hátha megy valamire a srác vele! szóval jó tipp. plottert nem tudok keríteni, de én anno hogy örültem volna, ha legaláb monitorról lemásolhattam volna azt, amit meg kellett rajzolni... :)

(a rajztehetség dolgában nem értek egyet, láttam olyat, aki képtelen volt egy rajzon amin volt 20 vonal végig úgy rajzolni, hogy a párhuzamosok ne tartsanak össze :) és láttam már olyan jegyzetet, ami semmire nem volt jó. és manapság a tanárok se igen eröltetik meg magukat az elmélet leadásával, úgyhogy akármi is lehet)

--
xterm

Az Inventor az ide ágyú lesz verébre... Bár, a sketcher lehet hogy pont jó lesz belőle, nem tudom. Mindenesetre, gyorsan csak odáig fogsz eljutni vele (ha még nem használtad), hogy az alkatrészek kontúrvonalai lesznek meg, ami kb. jó alap egy kézi másoláshoz. Ha viszont egy az egyben olyan rajzot akarsz vele készíteni, ami teljesen megfelel a feladatkiírásnak, hát, talán 2-3 hónap alatt sikerülni fog, ha van kézikönyved és néha segít valaki :)

Amúgy meg a rajztehetségről annyit, hogy az általad említett esetben az az eljárás, hogy merőlegest szerkesztesz (körzővel+vonalzóval!) a bázisra, erre pedig újabb merőlegeseket, amik párhuzamosak lesznek. Persze ez már nagyon extrém, szerintem 2 db 30-60-as vonalzóval egy parkinson-kóros is tud párhuzamosakat húzni, csak úgy mondom, hogy mindenre van módszer, aminek a használata nem "tehetség" kérdése.

Az amit egyébként nem is így hívunk, hanem "rendezőnek" :P

Nagyon leegyszerűsítve: a pontokból valamelyik képsíkra állított merőleges, ill. ennek a képei valamelyik képsíkon. Persze, azért van még egykét speciális esete :) Gyakorlatilag az egyik nézetből ezzel viszel át pontokat a másikba. A párhuzamos vetítésű rajzolás egyik alapeleme.

Egyébénkt az abszolút helytálló választ ld. feljebb :)

Az axonometria az az általános eset, mivel nem főirányokba forgatsz, és a transzformáció nem szögtartó (a képsíkra a leképezés nem homomorf), ezért egészen pontosan csak a rendezők képéről beszélhetünk. De egyébként lényegében igen. Mondjuk ez normálnézetre is igaz, bár ott a merőlegesség miatt nagyvonalúan el szoktunk tekinteni tőle.

Ábrázoló geometriából nem is elég. Egy géprajzon viszont már lehet trükközni, ott már szinte sosem látszanak (látszhatnak) a szerkesztési vonalak (már, ha valaki egyáltalán, csak körzővel+vonalzóval szerkeszt meg egy géprajzot :), egyrészt mert túl sok lenne, másrészt mert a végtermék az általában pausz, ami pont a jó másolhatóság miatt és a járulékos nyomok eltüntetésére lett kitalálva.

A pauszt nálunk természetesen a dipával, illetve tervezésnél a csompapírokkal együtt kellett beadni, úgyhogy ott is kézzelfogható módon látszania kellett a szerkesztéseknek. A pausz egyébként nem csak a járulákos nyomok eltüntetésére lett kitalálva, hanem az átvilágítós másolásra is.

Ki kell beadhatóra dolgozni, vagy a kidolgozott vázlatból kell beadható minőséget rajzolni? Nagyon nem mindegy a dolog szerintem... A gépelemeknél méretezni/számolni is kell, vagy csak tust pazarolni?

mivel ismeret hiány lehet a fő ok (több próbálkozás volt visszautasítva hiányok, pontatlanságok, hülyeségek okán), ezért -- a magam fejével gondolkozva -- akár egy teljesen részletes skicc is segítség (amin minden vonal rajta van felismerhetően. tehát látszik,h ogy vékony, szaggatott, körző, stb). nekem egy ilyen elég lenne. nem tudom a kérdezőnek is elég-e, de ha más nincs, akkor ez is sok segítség (nem lesz hiánya, max rondább lesz. aki viszont így kér segítséget, az nem 5-ösre hajt, elég a kettes is)

bonyolultabb rajzokon való elvérzésről meg: nem lesz több rajz. csak ezek. ergo, max ezen vérzik el ;)

--
xterm

egy fogaskerekhez minimum 5 oldalt kell szamolni, hogy az mukodokepes legyen, ezt egy hiradosnak minek? ha meg gepesz lesz akkor meg kotelezo...fogprofilt minden gepesznek eleteben egyszer legalabb rajzolnia kell, mert akkor szivas :)
---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

én úgy gondolom, hogy a tárgya maga leginkább a mérnöki szemlélethez kell. csak 1 félév, nyilván ha meg is tanítanák, akkor hasznos lenne (én is örültem neki, de mi nem sokat rajzoltunk). feltételezem, hogy a fogaskeréknek valami egyszerű ábrázolása szükséges, mert ha tényleg olyan sokat kell számolgatni (mi a fenét különben??) akkor az is ágyúval verébre tipikus esete, nem? felteszem emiatt valami egyszerűsítés kell. bár nem értek hozzá...

--
xterm

ez most két külön dolog.
a fogasKERÉK egyszerűsített ábrázolásánál kirajzolsz egy-két fogat, a többit csak jelzed. ezeket a fogakat nem kell alakhelyesen megrajzolni, csak úgy odab@ni egy görbevonalzóval (én szabadkézzel szoktam) oszt csá. az OP alapján én úgy vettem ki, hogy ilyen egyszerű feladatokról van szó, elvégre nem gépész a delikvens.
a fogPROFIL szerkesztés az egy külön feladat. ott az a lényeg, hogy egy fog profilját kell kiszerkeszteni. ez a szándékos szopatás feladat, amit minden mérnöknek muszáj egyszer megcsinálni :)

--------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

Pár éve még haverom vállalt az egyetemi évei alatt pénzkiegészítés céljából, mivel középiskolában is azt csinálta (egyébként tervezőként dolgozik). Akkor a tarifája 3K-5K / rajz volt, de húzósabb esetben a 10K-t is elkérte.

nem "indokolatlannak" mondtam, hanem meglepett az ára. amennyire én hiszem ez órabérnek se utolsó, hiszen akinek eszköze és rutinja van, az egy ilyet mondjuk rajzonként 10-20 perc alatt megcsinál. nyilván van az u.n. mérnöki órabér stb szöveg, csak hát ha valaki műszaki rajzból él, akkor annak ez leginkáb újgyakorlat. mintha pl. a villanyszerelő egy kapcsoló vagy biztosítékcseréért teljes órabért, kiszállást, stb számolna fel és közölné, hogy ezért ő atom sokat tanult ám, te meg lusta vagy mint a dög :)

ettől függetlenül ha ennyi, ennyi. csak a fenti érvelés miatti meglepetésem volt.

(nem tudom mi az a "köt. progi", de ez programozásban alig lehet több, mint a hello world. ha meg valaki azért annyit kér, mint egy adatbázis feltöltést végző testreszabott input eszközért...)

--
xterm

A műszaki rajoknak semmi közük a művészethez, így rajztehetség sem kell hozzá, hanem meg kell tanulni szerkeszteni. Azt meg nem fogja, ha más csinálja meg helyette. (Egyetemre járni nem kötelező, ill. vannak más szakok is...)

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Villamosmérnöki karon a műszaki rajz szvsz nem éppen témába vágó, de persze értem, hogy szemléletet ad(hat). A BME-n már nagyon régóta nincs (1994)is. A Kandón én még nyomtam 96-ban,de ezek szerint most is van még :), bár a középiskola (aholis szintén hiradástechnikával foglalkozunk de azért 1 év műszaki rajz volt) után nem volt nehéz.

Ha jól tudom a gépész szakokon is van több kevesebb félév elektronika és/vagy digitális technika.

a rajztehetség szabadon értelmezhető ebben a témában. legalábbis szerintem. idő és ismeret hiány a probléma forrása. igen, pótolható. család és melók mellett ezek szerint nem volt arányban a ráfordított, ráfordítható a sikerhez. ha használnia kéne az életben, akkor nyilván inkább megtanulná. jelen esetben bérmunka segítséget csinált. ezt vehetjük úgy is, mint a való életben sem mindent maga csinál a mérnök elvet (bedolgozók, "favágók" stb). a zárójeles kiegészítésed emiatt igaz is, meg nem :) legalábbis egy híradósnak a műszaki rajz az csak "van", de nyilván nem fogja használni.

--
xterm

Ha elküldöd priviben pontosan miről lenne szó, megnézem tudok e segíteni .