Hardy Heron - Mobiltelefon névjegyeinek lementése és Evolution-ön való elérése

 ( KG | 2009. január 10., szombat - 18:07 )

Szervusztok!

Régóta szerettem volna már a mobiltelefonon tárolt névjegyeket lementeni, és az eltárolt adatokat Evolution alatt is elérhetővé tenni, hiszen a mai telefonok többségében a telefonszámokon kívül rengeteg más, hasznos adat is tárolható, pl. e-mail és postai cím, egyéni bejegyzések, stb.

A lementés könnyebben ment, az Evolution ügyében kellett egy kis Google-keresgélés és kísérletezés, de végre sikerült!
Gyorsan közkinccsé teszem. :)

A mobiltelefon jelen esetben egy Nokia 6230i.
Szerencsére ezen már van Bluetooth is, a számítógéphez pedig egy Belkin USB Bluetooth adapterrel csatlakoztattam, ami az Ubuntuval már a Gutsy idején is remekül és automatikusan együttműködött (Belkin USB Adapter Model:F8T013xx1), "gyári" kernellel.

A Wammu (jelen esetben 0.25-ös, Python 2.5.2-őn fut, wxPython 2.8.7.1-et, python-gammu 0.24-et és gammu 1.15.0-et használva) programmal a Bluetooth kapcsolaton át az összes névjegyet elérhetjük és lementhetjük. Kezdők illetve nagyon kétségbeesettek kedvéért:
- a Wammu menüpont alatt található egy varázsló (wizard), ami segít a Bluetooth kapcsolat felépítésében a számítógép oldaláról
- a Phone menüpont alatt tudjuk a korábban már párosított telefont újra párosítani illetve szétkapcsolni, valamint szerencsés esetben file-t is küldhetünk a telefonra
- a Retrieve menüpont alatt tölthetjük le (telefontípustól és szerencsétől függően) a telefon saját adatait, valamint a névjegyeket (SIM, telefon és mindkét memóriáról), a hívások listáját, a szöveges üzeneteket, a tennivalókat és a naptárat
- a Backups menüpont alatt menthetjük el a számítógépre a telefonon tárolt adatainkat. Jelen esetben válasszuk a Save pontot, és vCard-ként mentsük le a névjegyeket (úgy látom, itt a file kiterjesztésével együtt választjuk meg, mit is mentünk le valójában)

Az így keletkezett vCard file-lal csak egyetlen gond van, amiért "kézi" szerkesztésre szorul: a legeslegelső sor üres, ezért nyissuk meg a file-t pl. gedit segítségével, töröljük azt az üres sort, és mentsük el így.

Ezután az Evolution-ön belül válasszuk a Névjegyek fület. Tetszés szerint csinálhatunk az alapértelmezésben meglévő "Személyes" névjegyzék mellé egy újat is, hogy ide mentsük az importált névjegyeket, legyen az új most "Nokia" nevű. Álljunk rá a "Nokia" névjegyzékre, majd a File (vagy Fájl) menüben menjünk az Importálás pontra. A varázslóban válasszuk az egyetlen file importálását, majd adjuk meg a vCard file helyét és nevét, majd azt, hogy melyik névjegyzékbe szeretnénk importálni (itt választhatjuk pl. a "Nokia" nevű névjegyzéket). Ezzel elvileg meg is vagyunk.

Ha e-mail írásakor azt szeretnénk, hogy a címzettek megadásakor az automatikus keresés a "Nokia" nevű névjegyzékben szereplő e-mail címek között is megtörténjen, akkor ezt külön meg kell adnunk az Evolution-nek (ez a Szerkesztés -> Beállítások -> Automatikus kiegészítés alatt lehetséges).

Remélem, minden próbálkozó sikerrel fog járni!

Persze ha valaki tud olyan módszert, amivel az egész Evolution-ből közvetlenül elvégezhető, akkor kérem, hogy ossza meg velem!
(Annak idején ugyanis Debian-on, KDE alatt sikerült a Kontact-en belül a Kaddressbook-ba közvetlenül importálni.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekem a telefonom -SE K770i- telefonkönyvében van egy "Backup to MS" opció (MS=Memory Stick), ami vcard formátumban kimenti az összes kontaktot a memória kártyára (1db vcf fájlba). Ez meg már elérhető bluetoothon vagy usb-n keresztül.

Multisync, kivánságra szinkronizál evolutionnal, készít backupot, meg még vagy 10 lehetőség adott.

Köszi, ezt kipróbálom!

Nem olvastam végig, de nem Hardy Heron?:P

--
http://szabadlinuxot.blogspot.com/

Köszönöm, javítottam! :)