Még több Free Pascal őrület

 ( Chain-Q | 2008. október 27., hétfő - 14:50 )

"Ha egy üzlet beindul", tartja a régi mondás. Ahogy a minap megírtam volt, jó két év után leporoltam a Free Pascal MorphOS portját, és csináltam egy buildet. Sajnos azonban 3-nál többen töltötték le (legalább 6-an!), így jött némi feedback, "kénytelen voltam" tehát folytatni...

A négynapos hétvégén azzal a teljesen elmebeteg dologgal szórakoztam, hogy a Turbo/Free Vision alapú alkalmazások (mint amilyen az FPC IDE) fussanak MorphOS alatt. Igazából, még jó két éve egyszer már beüzemeltem a TV alapú cuccokat MorphOS alatt, de akkor tömény hekkelés volt az egész (pl. pixelenként renderelte a karaktereket, sebességet el lehet képzelni, haha), valamint az a verzió sosem került be az FPC SVN-be, mivel keményen meg kellett hozzá patchelni barkács, portolhatatlan módon a Free Vision és az IDE forrását is.

A mostani változat ezzel szemben egy rendes port, amihez (az alap platformtámogatáson kívül) nem kell a Free Vision és az IDE forrásához nyúlni. Hardver gyorsitott (haha) karakterkirajzolással, rendes kurzortámogatással, stb, ráadásul olyan minőségben, amelyet nyugodtan lehetett az FPC SVN-be commitolni. (De szép szó.)

Az első verzió még kissé bugzott, pl. feketefehérben akarta renderelni magát (klikkre nagyul):

De aztán már egész jól alakult, néhány fix után szines lett:

Miután az FV tesztalkalmazás már jól működött, az IDE innentől már majdnem sima ügy volt. Majdnem, mivel sajnos pár dolog az IDE-be van hackolva, ahelyett, hogy az FV-ben, vagy a keyboard/video unitokban kapott volna helyet. Ezenkívül pár platformfüggetlen bugot is ki kellett javítani. De annyira nem volt rázós. Mitöbb, működik a fordítás is. No hack, 1:1-ben az SVN verzió:

Ó je. Sőt, két fix-szel később megjött a ritka ronda háttérkép-ANSI is, ööm bódottá... :)

Most nagyjából itt tartok. Egyelőre fix 80x25 és semmiféle interakció nincs az alatta futó OS-sel, a keyboardkezelést nem számitva, ami még szintén maszírozásra szorul. Ennek megfelelően a következőkben a keyboard support befejezése, az egértámogatás, az ablakbezárás és átméretezés támogatása, meg az OS clipboardjának támogatása következik. Utána lesz binary release is. Feltéve persze, ha nem az lesz, hogy most megint 2 évig nem nyúlok hozzá. Aki el akar szörnyedni, addig is megtalálja a forrásokat az FPC SVN-ben.

És mellékesen, mióta megcsináltam, soha többé nem akartam a Free Pascal OS4 portjához nyúlni (bizonyos okok miatt, amiket itt most nem részleteznék), de ez a Turbo Vision akkora büntetés egy Am*ga-eredetű rendszeren, hogy egyszerűen muszáj lesz csapást mérnem rájuk ezzel...! Haha! :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mivel lehet annyira felidegesíteni, hogy a Lazarus is forduljon? :D

Hagyjad nem ért hozzá! (Talán ez felidegesíti :-D)

--
Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.

A Lazarus emlegetésével annyira fel lehet idegesíteni, hogy két évig rá se nézzek az egészre! :P

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Jól van na! :D
Nem használok MorphOS-t, és szerintem nem is fogok, de úgy látom, te úgy müködsz, hogy alkalmi, megfelelően agresszív külső stressz hatására olyan dolgokat művelsz egy-egy hosszú hétvégén, amin más akár 1-2 évet is elszöszmötölne. :D

A panasz alaptalan. Nekem is 1-2 evig tart, csak abbol en a nagyreszeben csak vakarozom meg nezek uveges tekintettel. :P

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

várod az isteni szikrát. utánna meg hip-hop megvan :)
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Huh!
Nem gondoltam volna hogy meg ma is el a TV. Emlekszek, anno, amikor kezdtem programozni, milyen jo es nagy dolog volt.
De hogy meg most is foglalkoznak vele? Mik vannak!

zsolt

Tetszik a BeOS-sárga tabszerűség...

/ Haiku. Az egyetlen operációs rendszer. /
/ http://haiku-os.org /

"Many things we've done in our company we are doing by studying Amiga" /Jean-Louis Gassée, founder, Be Inc./

:)))

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nekem a linugzos distro-buildban nincs háttér... :( És ha jól emlékszem, windowson meg bugzik. Szóval eddig ez a legjobb. :)

MorphOS-en is bugzik. Minden masodik inditasra (ez kulon vicces) nem torli le az ablak hatteret, csak rab#?ssza az ANSI (egy resze)-t. Szerintem valami memoriaterulet inicializacios bug lesz. Annyi lesz a kulonbseg, hogy szoges ellentetben a tisztelt Windowsos portolo kollegakkal, en ezt nem fogom annyiban hagyni... ;)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Ha még nem láttad volna, milyen Windowson: ilyen.

(Hmm bugzik valami. Mindegy, majd jó lesz. :))

A link nekem 403. Nézz rá.

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."
Debian Lenny 2.6.26-2-amd64

Ja, hol jó, hol nem. Szar ez a freeweb7, de már mindegy. Így jónak kell lennie: http://batserver.freeweb7.com/download.php?file=images/fpc.png

Szerk: módosítottam az url-t.