Win Xp -Debian etch dual boot on raid 1

 ( iwanabeguru | 2008. február 12., kedd - 23:48 )

Hi all

Azon gondolkodom hogy egy kulon hdd-re rakom a rendszert meg az adatokat es mivel nincs szuksegem tobb 100 GB tarkapacitasra, felmerult bennem az az elvetemult otlet hogy a rendszernek sata raidet teszek be.
Na most felmerul nehany kerdes!

1.
Van e ertelme ennek egy desktop gepen?

2.
A cimben vazolt problema megoldhato e -mert szuksegem van a winre is-?

3.
Az alaplapom (Gigabyte GA-K8NS) tamogatja a raid 0,1,0+1 megoldasokat.
Erdemes e hasznalni?
Ha hasznalom akkor ki lehet alakitani dual bootos rendszert?

A valaszokat elore is koszonom.

iwanabegur

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A windows biztos "örülni" fog neki, a linux nem fogj raid tömbnek látni az laplapi "raid" vezérlő által létrehozott tömböt.
Linux alatt használj szoftveres raid1 -et, amit már a telepítés során meg tudsz csinálni.

--
http://laszlo.co.hu/

Koszi a valaszt.

Viszonat a 3. kerdes meg megvalaszolatlan. Ahogy neztem az alaplap leirasanal a raid kialakitasat ugy lattam csak diszkekbol lehet raidet csinalni nekem meg arra lenne szuksegem hogy egy raid tombon legyen dual bootos rendszer.

Tehat

        disk1  disk2
1. particio   win   win
2. particio   linux  linux

Megoldhato ez?
Turtam mar a googlet es nem nagyon lattam hogy az Xp kepes lenne software raidet csinalni , tehat neki kene a hardwares tamogatas ,de az meg csak diskeket kezel asszem.

es mi a baj a diskekkel?
valoban hardveres raid kell, es akkor a win nem is fog tudni rola, hogy mi van alatta.

Tyrael

Hi

Semmi baj nincs még meg sem vettem őket. Most akarok új hdd-t venni rendszernek, és arra gondoltam hogy egy marha nagy disk helyett veszek két kisebbet és raidbe kötöm.

A gondom az hogy ki tudok e alakitani egy raid tombon dual bootos rendszert, ez itt a kérdés.

Az alaplapi hardwares raid felhasznalja az egesz disket ugye , és akkor arra tudok siman telepiteni dual bootos rendszert?

vegyel egy 2 csatornas raid vezerlot, es csinalj hardveres raidet.

Tyrael

Párszor megtárgyaltuk már, hogy az alaplapi RAID nem RAID. Igen, a windows mind a 2 diszket egészben bele fogja tenni a RAID1-be. A Linuxot viszont ez nem fogja érdekelni, Ő továbbra is két külön diszknek fogja látni. Nem próbáltam, de nem javaslom a Windows Linux RAID keverését. Hacsak nem vagy biztos a dolgodban...

Mik

Hi

Közben olvasgatok úgyhogy már én is megtudtam hogy az alaplapi raid az nem igazi raid.

Én próbáltam annó.. csak szívás volt vele.. => A win-hez kapott driverrel tényleg elérhető, hogy a 2 azonos disket raid1es tömbként lássa, viszont mint írtad a linux alatt ez sehol se lesz.. Na most én megpróbáltam egy olyat, hogy a win alatt létrehozott raid tömböt linux alatt mdadm-al sw raid-é alakítom át, de akkora gubanc lett belőle, hogy a win totál összeesett a műtét során ( főleg mivel linux alatt ugyebár muszály blockdevice-ra megcsinálnod a raid tömböt, és az nagy esélyel nem a komplett vinyó lesz, hanem a particiók ). Ergo alaplapi fake-Raid-el esélytelen ez a vállalkozás..
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

na most alaplapi raid beallitasara van a dmraid (tehat nem az mdadm kell ilyenkor). ha az tamogatja ezt a chipsetet, akkor meg lehet csinalni az alaplapi kamu raiddel, biosban beallitott tombokkel.

- Use the Source Luke ! -

Közben találtam egy leírást a problémám megoldására de jó lenne ha valki hozzáértő is véleményezné.
windos linux dual boot on raid

Csak felületesen néztem bele:
Külön kezeli a Windows és a Linux RAID-et. Tehát Windows alatt a D meghajró a RAID, Linux alatt meg az md0, md1. XP dynamic disk-el tud RAID-et csinálni, de ha igaz akkor csak _nem_ rendszerpartícióra. Ha van kedved kísérletezni, egy próbát megér...

Mik

szerk. a leírásban Windows RAID0-t csináltak, de RAID1-re hasonló az eljárás.

Szerintem egy próbát sem igazán ér meg ...
"This layout assumes two drives to be setup as RAID 0"
Nem vagyok valami nagy szagértő, de ez az az eset amivel párszor már megkerestek hogy tudniillik hogy állítsák helyre a raid0 particóikon elhelyezkedő rendszerüket - ha nincs mentés - sehogy. A raid0 "véletlenszerűen" irogat ide-oda, egy-egy fájl összefércelése lehetetlen, így ha valamelyik hdd -d meghibásodik az adataidnak vége! Akkor már több értelme van a "linear" módnak, ahol tulajdonképpen két vagy több hdd -t (partíciót) egynek látsz - szimplán hely elosztás/kezelés.
A raid0 -át valamiféle cache -nek tudom elképzelni - pl. filmeket tárolni rajta úgy hogy megvan az eredetijük, így ha elvész bánja kutya. Viszont gyors, most hogy így belegondoltam egyszer megnézem - mondjuk csak egy sima hdparm -al :)
Szóval tulajdonképpen mire kell ez neked, gyorsítani akarod a géped háttérkapacitását (a megbízhatóság árán), tanulás ... ?

Hi

RAID 1-t akarok nem raid 0 -t csak az elvet vennem abbol a leirasbol. Egyebkent ma beszeltem az egyik tanarommal ő a Windows guru a tanszéken , ő azt mondta hogy jó esélyem van a sikerre.
Windows dynamic disk ,meg linux software raid.
Amugy a rendszer gyorsitasa a cél főleg bootolásnál és a programok indításánál.

"Amugy a rendszer gyorsitasa a cél főleg bootolásnál és a programok indításánál."
Akkor erre a raid0 nem igazán nyerő! Ez egy tükör azaz a két hdd -n azonos (bitre) fájlok (fájlrendszer) van és ezt szinkronozza felügyeli a raid sw/hw. Jobban jársz egy SATA(2) hdd -vel, már ha az alaplapi tudja kezelni ezt a sebességet. Az IDE -n meg ha akarod csinálj raid1 -et az értékes adataidnak.
A raid1 hdparm (olvasási) tesztje semmivel nem több mint egy különálló diszké! Az írás jó esetben hasonló, már ha éppen nem szinkronizál!
A boot folyamat gyorsítása sokak nagy vágya, de a Linux kernel finomhangolásával illetve a windows beállítások molyolásával többet tudsz elérni.

na ez mar valasz az egyes kerdesemre amire ha nemleges valaszt kapok akkor nem csinalok raidet csak veszek egy nagy satas vinyot

szal meg gondolkodom

Tudod mit előtte nézd meg ezt:
http://www.gergely.tomka.hu/raidenbd

Kicsit elkapkodtam az össze-visszát a raid0 -án, itt részletes leírást kapsz! - ízes magyar nyelven.

koszi mar elolvastam a raidrol szolo reszt