Függőségek, ki is akarja ezt a csomagot

Fórumok

Miután, úgy ahogy sikerült kipucolnom a parancssoros vasat, gondoltam ideje feltenni egy gnome -ot (kell az anjuta, valami browser, pgadmin ...)
Nosza kiadtam az aptitude -nak hogy install gnome -s, ahogy vártam ck. 505 csomagot akar feltelepíteni, ami 954MB lessz. Ezzel nincs is semmi bajom, viszont olyan szolgáltatást is fel akar telepíteni mint az "avahi" - ez valami hálózat scannelő jópofaság, ami összeszedi a hálózatomban található szolgáltatásokat, de nekem ez nem kell!!! Nagyon jól ismerem a saját hálózatomat, és nem akarom hogy itt vergődjön - biztos nagyon hasznos cucc lehet egy ismeretlen hálózatban de itt erről szó nincs.
Ki az aki ezt beakarja húzni, és hogy lehetne erről lebeszélni?

Hozzászólások

Elindítod az aptitude -t paraméter nélkül lapos csomagnézetben, indul egy kis kezelőfelület: megkeresed a gnome virtuális csomagot "/ gnome", nyomsz egy +-t utána megkeresed az avahi-t és nyomsz egy _-t és akkor őt nem teszi fel, ha füg valami tőle, akkor kiírja hogy mi a baja. :-)
miután befejezted a válogatást "g" betűvel kapcs egy listát, hogy pontosan mit fog csinálni, majd második "g" betű és már csinálja is. :)

--------

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...

Az aptitude ezt megmutatja. Ha a csomagra ütsz egy entert, akkor ott, alul, a "csomagneve-függő-csomagok", ill. "javasolja" pontok alatt ez látható.
Lebeszélésben segít, ha a javasolt csomagokat nem állítod be függőségként (Ctrl+t - opciók - függőség kezelés)- maradjon csak javasolt. Aztán vagy le lehet szedni, vagy nem.

Szervusz!

No igen, azok a felesleges dependenciák. És ez Debian alatt nem olyan könnyű, mint mondjuk Slackware/PClinuxOS/Gentoo alatt.
Ilyenkor én azt csináltam, hogy megkeresem/utánanézek, hogy az adott csomag mit tesz fel (milyen file-okat). Utána megnézem, hogy hol hivatkozik ezekre a file-okra (boot-oláskor kell-e, /etc -ben, stb.)
Majd a nevezett dolgokat törlöm erőből, és ha nagyon fáj neki, hogy nem találja a file-t és nem tudom kigyomlálni, akkor touch hiányolt_file és nulla hosszal létezni fog. A csomagadatbázisban létezni fog, csak ne nagyon frissítsd a rá hivatkozó dolgokat
Tudom elég gányolás, meg instabilnak tűnik (mivelhogy szitává "lukgatod" a rendszert), de nálam az avahi meg a network-manager is 0 hosszú. A rendszer szépen elmuzsikál, és full multimédia + gnome + windowmaker + videovágás + zeneszerkesztés + ecetera =< 4.1 GB
Ha nagyon találni akarnék, akkor tuti találnék még pár apróságot, de ezek voltak azok amik nagyon idegesítettek engem anno. Ráadásul a network-manager éppenhogy bele sem talált a hálózati beállításokba.

/mazursky

A dolgok elfajulásának nincsen határa ...
Megpróbáltam feltenni az xwindow -t sajna későn ébredtem rá hogy alulméretezetem (jóócskán) a partíciót - a minimum 5G!
Nosza, ez nem lehet gond - systemrescuecd ext3 átalakít ext2 majd:
resize2fs -p /dev/hda1 6000M
resize2fs 1.39 (29-May-2006)
The containing partition (or device) is only 975940 (4k) blocks.
You requested a new size of 1536000 blocks.
Most akkor mit tud ez megnövelni és/vagy hogy?
No sebaj elő a parted -el:
resize 1 32.3 6000
Error: File system has an incompatible feature enabled.

Mit akkor most vegyem elő a win/dos alapó Partitionmagicet :(

Megőrülök! Semmi sem a régi ...
Régebben ha apt -oltam a gnome vagy debian-devel csomagokat az felszedte az xwindows cuccokat is, most semmi - nem indul az X! Mi van?
Mit adjak meg, ami nekem kell az az anjuta és a körités.

ezekre a csomagokra érdemes vadásznod:
xserver-xorg (metapackage! -> behúzza ami kell hozzá)
gnome2 (metapackage!)
... vagy valami hasonló csengésű a nevük.

Utána pedig folytathatod a gyomlálást... pl avahi, networkmanager, stb.

Lehet, hogy mégis egyszerűbb lett volna Slackware alapokon? Bár ott forrásból forgathatsz rá Gnome-ot, az új 2.20-as dropline-nak csak a screenshotjait láttam, és azt írják, hogy a 12.0 -ra (friss telepítés után) kell feltenni a dropline-installer -t, és hajrá...
Anjuta is lesz ;~))

/mazursky

Végül is felraktam a cuccot. Megy, megyeget az Anjuta, azonban nem tudok debuggolni!!!
Klasszikus, C programocskákat írogattam. A sarge -on gond nélkül ment az anjuta, most viszont a régi projectet, beemeli, tudok szépen forgatni, de a debuggoláskor, amint elindítom a programot, a következő hibaüzenetet nyomja ki:
HIBA:Failed to read a valid object file image from memory.
Valami object hiányzik? De melyik? Hogy lehet ezt kinyomozni?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Persze hogy fenn van a gdb - szerintem ez az üzenet valójában tőle származik, csak az Anjuta wrapper teszi ki.

Már odáig is elmentem, hogy félretettem a minimalista hajlamaimat és egy kopasz hdd -re úgy nyomtam fel a Debian -t ahogy a kezemet vezették - mindent - mint egy karácsonyfa :D De az Anjuta ugyanazzal az eredményt hozza!

Most megfogom próbálni iso 8859-2 kódlappal és elfelejtem az utf8 at!

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A legegyszerubb eleg jo megoldas:

# aptitude --without-recommends install gnome-core