Elérhető a Darwin 9.0 forráskódja

Címkék

Az Apple kiadta azoknak a nyílt forrású programoknak, összetevőknek a forrását, amelyek a Mac OS X 10.5 magját (Darwin 9.0) alkotják. A forráskódok regisztráció után letölthetők innen.

Hozzászólások

Jó lenne már egy opensource projekt az OS-X többi részének kiváltására.

Az miert lenne jo? Az OSX only programok szama eleg csekely, a tobbinek meg van "remek" opensource vagy egyebb mas platformon (pl. Windows, Linux) futo megfeleloje. Amugy egy OSX apit emulalni kb. annyi melo lenne, mint az egesz kocerajt ujra irni nullarol. Nem veletlen szop a Wine sem 10+ eve a WinAPI-val, es meg igy sem 100%-os.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nekem az a tapasztalatom, hogy ami rendesen fut Wine-nal, az teljesen jol megy majd barmelyik Windows verzion. Legalabbis eleg komoly szoftvereket fejlesztettunk anno ezzen metodusra alapozva. Mindig bejott. De ha nem ment... akkor aztan tehettel barmit. Pl. kedvenc huzasa, hogy mashogy nez ki, mint eredeti Windows alatt. Ami miatt ez felettebb erdekes - mivel anno TTF rendering egy reszet ebbol a forrasbol puskaztam ki - a GDI emulaciojanak komponensei kulon kulon tok jol mukodnek. Csak egyutt nem.

Amugy a 10 ev meghozta a hatasat, az utobbi idokben mar majdnem jol hasznalhato, a forrasa is sokkal letisztultabb a kezdeti spagettihez kepest.

---
pontscho / fresh!mindworkz

pl: az összes adobe program, mac office stb.

egyébként valószínűleg tényleg szopás lenne, de szerintem kevesebb mint a wine-al van, mert a linux - BSD - mac sok mindenben elég közel állnak egymáshoz.
pl: nem kéne direct3d api:)

szerk: ( hopp, ez nem ebbe a szálba jött volna, csak vmi bekavart:P )
------------------------------------------------------
Aki utoljára nevet, annak van 56k-s modeme.

egyébként valószínűleg tényleg szopás lenne, de szerintem kevesebb mint a wine-al van, mert a linux - BSD - mac sok mindenben elég közel állnak egymáshoz.

Cserebe van jopar api, amirol linux/BSD user meg csak nem is hallott. Pl. DiskArbiration. Nem olyan egyszeru Darwin + userland feletti libeket koppintani, mint ahogy sokak sejtik.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Tenyleg nem olyan egyszeru. Kepzeld el hogy egy adott GNU/Linux disztribucio egyes elemeit (kernel, X server, widget toolkit, window manager-ek, mindenfele libek, stb) mind meg kene irnod nullarol, hogy emulalj egy atlag "Linux" kornyezetet. Persze a pelda santit, nyilvan, csak a komplexitasat ohajtom vazolni, illetve tenyleg lasd pl wine, ha annyira konnyu lenne ... Amugy en nem latom sok ertelmet emulalni: akinek OSX software kell, annak altalaban maga az OSX is kell nem csak "emulacio" amiben egy-ket app fut, nem ugy mint windows eseten ahol nagyobb az igeny olyan dolgok futtatasara amire esetleg tenyleg nincs alternativa, vagy tul tavol all "linuxos" parjatol, stb stb. Persze biztos van ilyen OSX-nel is, de lenyegesen kevesebb, illetve ott az integraltasag foka is magasabb az OS-sel imho. Mondom en ezt, aki se nem windows-ozik, se nem OSX-ezik :) Tehat megegyszer leszogeznem, ez csak az elmeleti velemenyem, nem tapasztalati dolog.

Egyetértek, elvileg. Gyakorlatilag meg hiányzik egy csomó dolog, amit az OSX non-free része tud.
Annyira feleslegesnek érzem az apple részéről hogy hardverhez kötik az oprendszert, nem fogok egy hardverkulcsért tízszer annyi pénzt kiadni mint amit az oprendszer ér, csak mert használni szeretném.

Mivel az Apple onmagat nem sw hanem hw fejlesztonek tartja, aminek resze az OSX, igy hogy hardver kulcs eleg sarkos kifejezes. Kurvara nem akar minden dzsunka hulladekon futni.

Ennyi erovel a kurva nenikejet az SGI-nek, hogy az IRIX csak MIPS-en megy, a HP-nak a HP-UX-ert, meg mondjuk az OSF/1-ert is, hogy eddig csak Alphan lattam.

Bocsanat, kihagytam a MorpOS-t a PPC-ert, az AmigaOS-t az m68k-ert, ja es persze a Palmnak is a nenikejet, hogy csak m68k-n illetve ARM-on fut.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Mióta intel a platform, nem ér ez az összehasonlítás. A Vista óta meg a windows se nagyon hajlandó dzsunka hulladékon futni, szóval ez a kifogás már idejétmúlt. Igencsak hardverkulcsnak tűnik az Apple megoldása ha az övéhez hasonló alkatrészekből összerakott gépen nem fut hivatalosan az OSX.

Megjegyzem, hogy Steve Jobs inkább szoftvercégként tekint az Apple-re, ezt el is mondta az idei All Things D konferencián. Amitől a Mac más, mint a PC az nem a hardver, hanem az OS X. Amitől az iPhone más, mint a többi, az is az OS X, stb.

"People who are really serious about software should make their own hardware". Ezt Alan Kay mondta és Jobs szerint ez a mottójuk. Nem volt ez persze mindig így, egy időben csak a hardware számított neki.

Ja ertem. Ha kvazi majdnem ugyonaz a platform, akkor mar hardverkulcs. Amig nemvolt az, addig hw kulcs sem volt. Akkor bizony dogoljon meg a microsoft mert az intel alapu xboxanak dolgai nemfutnak a pcmen... Sott azert is dogoljon meg mert az xbox360 jatekai nemfutnak a powerpc-s macemen... de megdogolhet a palm is, mert az oprendszere nem mukodik pocketpc gepeken, es a pocketpc hardvergyartok is, mert nem kerhetem az adott termeket palmos5tel... Ja es eljen a linux, mert az beindul a palmos5 os pdakon is, a pocketpcken is, es az xboxon is, sott meg a powerpc-s meg inteles macen is. Ja es mondjon le az osszes valamikori Z80-nal home computert szallito ceg, a tetves hardverkulcsuk miatt... Miaz hogy alapbol nem futnak spectrum jatekok enterpriseon? Egyszeruen folhaborito

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Az. De főleg az Apple rohaggyon meg, mert kvázi télleg ugyanaz a platform.
Aki megveszi a Windowst, megvehetné az OSX-et is a gépére. Ha a Microsoftnak megérte az Applenek miért nem? Talán mert a géphívők és elitisták fel lennének háborodva hogy egy dzsunkapc-t is vehettek volna a félmilliós Apple hardver helyett. De majd lassan úgyis ez lesz, annak idején ki mert volna gondolni arra hogy intel lesz a platform? Az volt a fő érv mindig hogy "de hát ez teljesen más architektúra, gyorsabb, jobb, stabilabb". A következő váltásra utal a Darwin forrás kiadása, talán arra számítanak hogy a közösség nekiáll drivereket fejleszteni...
---
MS-DOS 6.22
áéíóöőúüű

Hogy jon ide a hackintosh? Ki monta egy arva szoval is hogy ez nem letezik? Nemtom emlekszel-e de anno sokan futtattak az amigajukon macos-t es meg gyorsabb is volt sokszor amiga hardveren mint apple hardveren. Aztan szokas futtatni powerpc-s pegasoson is pl mol -lal macos-t. Es letezett opendarwin, az alap darwin csak ne mtartalmazta az aquat... Eddig is hasznalhattad.. Szal vegkepp nemertem hogy jon ide a hackintos. Emberek barkacsolnak hozza drivereket, barkacsoltak 2 eve is, sott 3-4 eve is opendarwinhoz.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Jó, akkor a "hackintosh" mint olyan tévedés, és valójában nem is létezik.

Miképp jön a hackintos létenek kérdésessége a Darwin kernel openszorsz voltához? Pláne, hogy a kiadott Darwin kernel forrás miatt volt egyszerűbb életre hívni azt a projectet, ami már elég régen elérhető volt eddig is.

Igazából nem teljesen vágom, hogy ebböl miképp következik, hogy ki lesz adva más hw gyártóknak? Nem inkább csak vágyálmod ez, mint ahogy másik fórumban kifejtetted, hogy szeretnél egyet csak keret nincs rá?

És még feltételezni is tévedés hogy esetleg arra készül az Apple hogy beszálljon a szoftverbizniszbe.

Már megtette.

---
pontscho / fresh!mindworkz

"Mivel az Apple onmagat nem sw hanem hw fejlesztonek tartja, aminek resze az OSX, igy hogy hardver kulcs eleg sarkos kifejezes. Kurvara nem akar minden dzsunka hulladekon futni."

Ennek ellenére fut. Vagyis hivatalosan is futhatna.
És valóban vágyálom, mert logikus lenne hogy csak a szoftverre koncentráljanak.
És valóban nincs rá keretem, de miután kihúztad a kezed a zsebemből, gondolkodj el rajta, te miért is fizettél többszörös árat? A feelingért?

És valóban vágyálom, mert logikus lenne hogy csak a szoftverre koncentráljanak.

Szamodra talan.

És valóban nincs rá keretem, de miután kihúztad a kezed a zsebemből,

Sosem jart benne, csak ideztelek. Ha ohajtod be linkelem azt a hozzaszolasod, ahol leirtad mindezt.

gondolkodj el rajta, te miért is fizettél többszörös árat? A feelingért?

Nem. Azert az osszecsiszolt sw/hw parosert, amit eddig mas platformok meg ennyire nem sikerult osszehozni abban a formaban, ami szamomra megfelel. Par eve kinottem a barkacsolasbol.

Szerk: Amugy mibol gondolod, hogy tobbszoros arat fizettem? :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Általában véve semmi bajom az OSX-szel, a Mac-ekkel, csak utálom mikor túlmisztifikálják ezt az "összecsiszolós" baromságot.

Az a szívás ha veszel egy laptopot dual core-ral, valami intel gma xxx videoval, vagyis tulajdonképpen ugyanazt veszed ami egy macbookban van. Mégse futtathatsz rajta OSX-et legálisan. Meg kell venned az apple hardverét.

Én csak ezt látom hátráltató dolognak. Persze, nem az én bizniszem, de nem tetszik és kész.

Yep, pl. azért is. Meg persze az se utolsó, ha az embernek olyan gépe van, ami különösebb beavatkozás nélkül működik.

De nézzük már meg pl. az XMS árait (csak hogy HAndrásnak csapjak egy kis ingyenreklámot)
Mac Mini: 159900 - melyik HTPC-t hozod össze ez alatt?
iMac: 257900 - monitorral, ami magában megvan 80-100K
Mac Pro: 559900 - no, mondjuk ez tényleg nem occsó, sajnos nem tudom hasonló képességű brand PC-vel összehasonlítani, talán majd más.

MacBook: 276900 - ez nem sok egy brand notebook-ért
MacBook Pro: 489900 - ez meg pláne nem sok egy profi notebook-ért, amin ezt írom legalább a duplájába került pár hónapja (most már nem találom fenn a hpshop.hu-n)

Ave, Saabi.

Es a mac mini aranak toredekeert osszerakott pc-d, ami teljesitmenyben, zajszintben es fogyasztasban mindazt hozza amit a macmini, meretben se lesz 1 centivel se nagyobb? Termeszetesen firewire dugajjal, optikai hangkimenettel, es taviranyitoval is szamolj. Vagy rakd ossze az imacet, toredekaron, 1 db monitor meretben... :)

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Nebassz... hol veszel 1.83GHz, core2duo, 80G SATA, 1G RAM, wifi, bluetooth, 4db usb, 1 db fw, távirányítóval szerelt gépet öt CD toknyi méretben? Operációs rendszerrel (bár t'om hogy a linuxtot ingyé aggyák, de hol veszel ilyen gépet előre telepített linuxnyal?) 150K-ért? ugyanez 2GHz CPU, 120G disk 200K?

Vagy iMac 300K-ért: Szupervékony asztali gép: 20"-es kijelző, kétmagos 2.0 GHz-es Intel processzor, 1GB memória, 250GB merevlemez, SuperDrive, ATI Radeon HD 2400 XT (128 MB) grafikus kártya, Bluetooth és AirPort. (a főoldalon található ár kifutó modelre érvényes, ez mondjuk nem túl szép...) Ja, és persze a monitor is benne van az árban.

Szóval nem csak fröcsögni kéne, hanem tájékozódni.
Minap egy ügyfelünknél egy 20"-os iMac-kel találkoztam. Felcsillant a szemem, de lehűtöttek, hogy windows-t használnak rajta. "Minek az iMac akkor?", kérdem én. "Mert olcsó.", volt a válasz. Elgondolkoztató.

Ave, Saabi.

Mac mini - hasonló teljesítményű barebone pc kb. feléből kijön, pedig nem keresgéltem sokáig.
Ugyanez hasonlóképpen egy 20"-os LCD és 2G-s dual core asztali gép esetében, nem akarlak elkeseríteni de ennyi pénzért core2quados gépet kapsz 400G winyóval és persze 20"-aa monitorral...

Nem értem miért mondod hogy fröcsögök, talán előbb neked kéne tájékozódni.

Heil, brekeke.

Engem csak az zavart hogy ha mondjuk garageband-et vagy egyéb mac-only programot akarok használni, vennem kell egy apple hardvert (kvázi hardverkulcsot) ahhoz hogy menjen az OSX. De megoldódott közben ez a probléma: http://forum.osx86.hu/index.php?topic=750.0
Szóval részemről ennyi. A mac elég drága ha van egy ugyanolyan géped amin futhatna az OSX de az apple kedvéért még egyszer meg kell venned. Most már nem kell. :)

En siman osszehasonlitottam a macbook arait a hp/dell/asus webcamos wifis blutuszos 13" kijelzos gepeivel es nem tunt fel az a hatalmas arkulombseg.. ugyonakkor osszehasonlitod barmelyik gyarto 13" termeikeit a 15" vagy 17" termekekkel es feltunik hogy dragab... Ha kategoriajan belul hasonlitasz nem drasztikus a kulombseg. Aki 13" apple gepet akar venni, nemfog venni 15"os nagyobbmeretu gepet.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Adj linket... Ja es ugye az iMac ellen szant geped se lesz nagyobb mint az iMac? Kameraval, taviranyitoval stb stb? Ugye? Es az arba termeszetesen beleszamitod az oprendszert? A programokat is, hogyha nekem zenet van kedvem szerezni, vagy esetleg szep menus dvd-t osszerakni es videot vagni?

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Az oprendszert felesleges beleszámolni, a linux ingyé van. Linux alá is van videóvágó program, a cinerella. Igaz, nekem pl. két MPEG-2 formátumú videofile összefűzésétől is elszállt, de hát ez a minőség, ha hisszük ha nem. DVD authoring cuccról nem tudok, zeneszerkesztőről detto, persze ettől még lehet hogy léteznek.
De én elkorcsosultam és nekem az iPhot, az iMovie (HD), az iDVD, az iTunes és a GarageBand jelentik a használható otthoni médiaközpontot.

Ave, Saabi.

Egyet is értek, meg nem is. :)

Egyetértek abban, hogy az apple megtehetné, hogy pc-kbe szánt intel procikon is fusson a rendszere. (Tudtommal az Apple számára gyártott procik rendelkeznek valami + featurerel. Kérdés, hogy ezt a feature-t mennyire használja ki a rendszer futása közben.) És akkor árusíthatná az OS X-et úgy is, hogy nem kell hozzá Mac. A rendszer megvásárlásakor pedig el kellene fogadnia a vásárlónak, hogy ha pc specifikus probléma miatt nem működik a rendszer, azért nem az Apple a felelős.

De egyben nem is értek egyet, épp azért, mert piszok nagy munka lehet átírni a rendszert, hogy a pc-k egy részén (mindenféle hardverrel) jól fusson.

Amennyire tudom a legnagyobb akadálya az OS X nem Apple hardveren való futattásának az EFI és a driverek hiánya. A prociban tuti, hogy nincs semmi speciális, hiszen pont azért tudott az Apple gépek ára csökkeni, mert olyan eszközöket tesznek bele, amit nem csak a relatíve kicsi Apple piacra gyártanak.