Apple

Apple

A németek rákényszerítenék az Apple-t, hogy az nyissa meg NFC chipjét más mobilpénztárca szolgáltatók előtt is

Címkék

A hírek szerint egy új német törvény ment át a napokban, amely rákényszerítené az Apple-t, hogy nyissa meg az iPhone készülékek NFC chipjét más mobilpénztárca szolgáltatók előtt is, így azok konkurálhatnának az Apple Pay-jel. Az Apple nem boldog a németek döntésétől:

We are surprised at how suddenly this legislation was introduced. We fear that the draft law could be harmful to user friendliness, data protection and the security of financial information.

További európai országok követhetik a németek döntését. Részletek itt.

Az Apple dobta a butterfly billentyűzetet; Az új MacBook Pro visszatér a régi billentyűzethez

Címkék

Az Apple végül megváltoztatta a MacBook Pro billentyűzetét, ami komplett szemét volt. [...] Az Apple feladta a butterfly billentyűzetet, az ostoba, környezetkárosító és életromboló „innovációt”, amely a MacBook Pro (MacBook és MacBook Air legújabb modelljei) utolsó két iterációját drága szemétdarabokká tette. Így véget ér egy több éves rémálom mind az Apple, mind ügyfelei számára.

Részletek itt.

iOS 13.2.2

Címkék

Az Apple kiadta az iOS 13.2.2-es verzióját, benne egy javítással, ami orvosság lehet a háttérben futó alkalmazások agresszív ölésére.

További változások:

Agresszíven öli a háttérben futó alkalmazásokat az iOS 13.2

Címkék

Az Overcast app fejlesztője, Marco Arment arra panaszkodik, hogy a nemrég kiadott iOS 13.2 annyira agresszíven öli a háttérben futó alkalmazásokat, hogy már nem is tekinthető működése multitasking-nak.

"Az Apple Pay kapcsán vizsgálódhat az EU"

Címkék

Adatgyűjtésbe kezdett az Európai Bizottság versenyügyi hivatala annak érdekében, hogy eldönthesse, vizsgálatot indít-e az Apple saját mobilfizetési megoldása, az Apple Pay kondíciói kapcsán.

...

Augusztusban kiterjedt adatgyűjtést kezdeményezett az Európai Bizottság versenyügyi hivatala annak érdekében, hogy megállapítsa, kellően megalapozottak azok a vádak, mely szerint az Apple saját mobilfizetési megoldásának, az Apple Pay-nek egyes kondíciói versenykorlátozóak lehetnek. A Bizottság az érintett szereplőktől beérkezett visszajelzések, illetve a kérdőívekre adott válaszok alapján a későbbiekben dönt arról, hogy eljárást indít-e a cupertinói cég ellen.

...

A kérdőívek kiküldése alighanem része annak az átfogó vizsgálat-előkészítésnek, mely az Apple iPhone-jaiba épített NFC chip korlátozásai kapcsán indulhatott. Egyes pénzintézetek szerint versenytorzító hatású, hogy az iPhone-okba csak az Apple Pay-en keresztül rögzíthetők virtuális bankkártyák, miközben az androidos készülékek esetében semmilyen hasonló korlátozás nem érvényes.

Részletek itt.

Egyes felhasználók böngészési adatait a kínai Tencent vállalathoz küldi az Apple

Címkék

A napokban derült ki, hogy a felhasználók adatainak biztonságát zászlaja csúcsára tűző Apple egyes felhasználóinak böngészési adatait, illetve IP címért is átküldheti a kínai Tencent Company vállalatnak:

Before visiting a website, Safari may send information calculated from the website address to Google Safe Browsing and Tencent Safe Browsing to check if the website is fraudulent. These safe browsing providers may also log your IP address.

Egyesek ennek nyilvánvalóan nem örülnek. Részletek itt és itt.

"Lassíthatja a vezeték nélküli töltést a legújabb iOS"

Címkék

A vezeték nélküli töltéshez kapcsolódó sokadik furcsa eset került felszínre az Apple-nél. [...] Az AppleInsider beszámolója szerint a cupertinói cég az iOS 13.1-gyel 5 wattra, azaz a minimális szintre korlátozta bizonyos töltőknél az elérhető teljesítményt. Az eset annak fényében érdekes, hogy erről az Apple még említést sem tesz a szóban forgó rendszer leírásában, illetve arról sincs még semmiféle hivatalos információ, hogy pontosan mely töltőkkel érhető el a magasabb, 7,5 wattos teljesítmény. A helyzet pikantériája, hogy a vállalat továbbra sem állt elő saját vezeték nélküli töltővel, miután az AirPower koncepciója csúfosan elbukott. [...] A ChargeLAB-ra hivatkozó AppleInsider szerint a probléma a szeptemberben megjelent iPhone 11, iPhone 11 Pro és Pro Max, illetve a tavaly piacra került iPhone Xs és Xs Max készülékeket érinti. A tesztek alapján az iOS 13.1-et futtató iPhone 11 teljes töltése nagyjából 40 perccel hosszabbra nyúlik egyes töltőkkel.

Részletek itt.

checkm8 - permanens, nem javítható bootrom exploit iOS eszközökhöz

Címkék

Security researcher Axi0mX published the exploit, called "checkm8," Friday on Github. It affects every Apple device with an A5 through A11 chipset, meaning every iPhone model from 4S to X.

Részletek itt. Magyarul itt.

Apple: Egy bug miatt kaphatnak a 3rd party billentyűzet app-ok "full access"-t

Címkék

Az Apple arra figyelmeztet, hogy egy bug folytán az iOS 13-ban és az iPadOS-ben a 3rd party billentyűzet app-ok akkor is "full access" jogot kaphatnak, ha azt a felhasználó nem hagyta jóvá.

Third-party keyboard extensions in iOS can be designed to run entirely standalone, without access to external services, or they can request “full access” to provide additional features through network access. Apple has discovered a bug in iOS 13 and iPadOS that can result in keyboard extensions being granted full access even if you haven't approved this access.

Majd jön a javítás.