VirtualBox 1.5.2

Címkék

Néhány napja (október 18) megjelent a VirtualBox 1.5.2-es verziója. Változások listája itt, letölthető innen.

Hozzászólások

Másfél hónapja figyel egy felinstallált Solaris 10_x86 egy virtual disk-en.
Most végre a hálózata is elindult. :)

"changed from Assertion failed on PGMAllGst.h(502) to Guest PAE not supported."
"changed from Guest PAE not supported to Guest PAE not supported/Mac OSX won't install."
"changed from Guest PAE not supported/Mac OSX won't install to Guest PAE not supported/Mac OSX won't install/Ubuntu Server fails to boot after install."

Legalább a hibaüzenetet folyamatosan fejlesztik. :)

A guest additions megy a debian sid-ben levő xorg(7.3)-al :)

Nekem a qemu sokkal lassabb volt, mint a virtualbox. Még kqemuval is. Nemrég váltottam, és most szinte észre sem veszem, hogy egyszerre 2 OS fut. Igaz, csak 512 MB RAMom van, lehet, hogy ez kevés a qemunak. A virtualbox viszont szépen elvan vele. Ja, és ha még 10 év alatt nem hangzott volna el elégszer, a win98 egy rakás... :)

--
Debian - The "What?!" starts not!

lehetséges valamilyen úton módon már feltelepített xp futtatása?

nemhiszem. Ehhez gyk. le kéne emulálnia konkrétan a te géped a hardverét, különben úgy gondolná, hogy vasat cseréltek alatta. Viszont adott hardveren ugyanannak a leemulálása akár még nehézkes is lehet, ha nem lehetetlen.

int getRandomNumber() {
return 4; //szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.
} //xkcd

Kibpróbáltam: WinXP telepítés valahol az első harmadában lefagyott. Adok neki még egy esélyt, aztán vissza a KQemu-hoz, vagy a VMPlayer-hez.

Na aki USB-t is használni akar, az felejtse el a VirtualBox-ot! Végül Windows XP host alatt próbáltam Windows XP guest-et, de nem minden USB eszköz működött. Amúgy is nagyon nehézkes az USB kezelése.
Mondanom sem kell, hogy a frissen kipróbált eval licenszes VmWare 6.02 csont nélkül vitt mindent. Ráadásul nem kell bohóckodni sem az USB-vel: ha a VmWare ablaké a fókusz, akkor a csatlakoztatott USB eszközök a VmWare-be mennek.

újrahúztam az ubuntu 7.10et, aztán rá az új virtualbox 1.5.2-t. a következő kép fogad. a nyitó kép mintha 800*600ban futna, ki sem fér a képernyőre rendesen. amúgy 1024*768 a felbontás. tud valaki segíteni ?

Sziasztok!

Van egy kis problémám a VirtualBOX 1.5.2-vel:

Használom egy ideje a VirtualBOXot, és minden gond nélkül ment a dolog, amikoris egyszer frissítette magát az apt-get upgrad-el és azóta a követköző hibaüzenetet kapom:

VirtualBox kernel driver not installed. The vboxdrv kernel module was either not loaded or /dev/vboxdrv was not created for some reason. Re-setup the kernel module by executing '/etc/init.d/vboxdrv setup' as root.
VBox status code: -1908 (VERR_VM_DRIVER_NOT_INSTALLED).

Eredmény kód:
0x80004005
Komponens:
Console
Interfész:
IConsole {1dea5c4b-0753-4193-b909-22330f64ec45}

Sajnos angolból nem vagyok jó és a linuxot sem 100%ig ismerem, bár azt hiszem egész jól haladok vele, le tudnátok írni pontosan, hogy mit kell csinálnom?

Röviden: rendszergazdaként add ki a köv. parancsot:

/etc/init.d/vboxdrv setup

Részletesen:
A virtualbox nem egy egyszerű felhasználói program, kell hozzá egy támogató kernel modul, a vboxdrv. Azonban a kernel modulok tudják magukról, hogy pontosan melyik verziójú kernelhez lettek lefordítva, és nem hajlandóak más verzióval együttműködni (amúgy ez az ellenőrzés ha jól tudom kernel fordításkor kikapcsolható). Így ha kernelt frissítesz, ami verziószám-változást is jelent, akkor a telepített vboxdrv nem tud betöltődni. Szerencsére a VirtualBox-os srácok/lányok (?) gondoltak rá, hogy kényelmesen lehessen az új kernelhez új modult gyártani, ezért a /etc/init.d/vboxdrv scriptnek a standard "start","stop","restart" mellett adtak még egy lehetséges paramétert, a "setup"-ot. Ez annyit csinál, hogy leállítja az esetlegesen futó vboxdrv modult, elkészíti az új verziót, telepíti, majd betölti. A VirtualBox végfelhasználói program a modul szolgáltatásait a /dev/vboxdrv eszöz-fájlon keresztül éri el.

A fentiek alapján a hibaüzenet gondolom már világos:

"A VirtualBox kernel meghajtó nincs telepítve. Nem töltődött be a vboxdrv kernel modul, vagy a /dev/vboxdrv létrehozása valamilyen okból nem sikerült. Állítsa be ismét a kernel modult root-ként a '/etc/init.d/vboxdrv setup' parancs kiadásával."

A modul újrafordításához szükség van a kernel forráskódból pár dologra. Sajnos hirtelen nem jut eszembe, hogy elég-e a kernel header fájlok telepítése, vagy az egész kernel forráskód kell. Természetesen az általad használt Linux disztribúció megfelelő csomagját kell feltenni a csomagkezelővel, nem kézzel a vanilla kernelt letölteni.

Próbáld ki, elég-e a header-ek telepítése: openSUSE-ben pl. "linux-kernel-headers" a csomag neve. Ha nem elég, telepítsd a forrást: openSUSE-ban "kernel-source".

Ha megmondod, melyik Linuxod van, meg tudjuk mondani a telepítendő csomag pontos nevét.

Kérdés, hogy milyen módon telepítetted. Ha a virtualbox.org saját Debian repository-jából, akkor könnyű dolgod van: az általad használt csomagkezelő alkalmazásban megkeresed a virtualbox csomagot, és az általa ajánlott csomagokat telepíted. Ha nem így telepítetted, akkor meg kell keresned "kézzel" a header-ek csomagját: az általad keresett dolog neve olyasmi lesz, hogy linux-headers-akármi - sok "akármi"-s változatot fogsz találni, közülük úgy tudsz választani, hogy megnézed, melyik kernel csomag van telepítve a gépedre. Ha pl. a linux-image-2.6-686, akkor a linux-headers-2.6-686 a te barátod. (Mindig a gépeden futó kernelhez tartozó header-eket telepítsd.) Persze emellett szükséged lesz még pár dologra, mint pl. a gcc.

Ha nem a virtualbox.org-repós módszerrel telepítetted, és át akarsz térni rá (csak Sarge és Etch esetén), írj ide és segítünk.

(Bocs a késői válaszért, de mostanában nincs sok időm).

Én is úgy emlékszem, hogy nem volt elég a header-eket telepíteni. Viszont nem szerepel a csomagfüggőségek között még a javasolt csomagoknál sem (a linux-headers az ajánlottak között van). Mindenesetre ha kell, Etch esetén linux-source-2.6.18, Sarge esetén nem tudom pontosan, de "linux-source-2.szám.szám" alakú lehet.

megcsináltam, az eredmény:

VirtualBox kernel driver not installed. The vboxdrv kernel module was either not loaded or /dev/vboxdrv was not created for some reason. Re-setup the kernel module by executing '/etc/init.d/vboxdrv setup' as root.
VBox status code: -1908 (VERR_VM_DRIVER_NOT_INSTALLED).

Eredmény kód:
0x80004005
Komponens:
Console
Interfész:
IConsole {1dea5c4b-0753-4193-b909-22330f64ec45}

Huhh. Hát szóval izé. Menjünk sorjában:

1. Melyik Debian verzió?
Idézet: /etc/apt/sources.list:

#deb file:///cdrom/ sarge main
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ testing main non-free contrib
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ testing main non-free contrib
deb http://debian.lcx.at/ testing main
deb http://www.virtualbox.org/debian etch non-free
deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free

Ebből úgy tűnik, a Sarge telepítő CD-ről tetted fel a rendszert, aztán átírtad a repokat testing-re, ami most a Sarge+2, azaz Lenny. Tehát vagy nyomtál közben két dist-upgrade-et, vagy érdekes rendszered lehet - a csomagverziók szerint Etch kernelt használsz, viszont gcc-4.2 csomag is van fenn, ami csak a testing-ben jelent meg. Konklúzió: hibrid rendszered van, amiben - ha jól sejtem - nem sűrűn próbálkozol biztonsági javítások telepítésével.
Nem ártana, ha döntenél egy verzió mellett, mert így nem az igazi. Ha mindenképpen szükséges, van más módja annak, hogy egy-egy csomagot a testingből telepíts, miközben stable rendszered van: az apt-howto-ban a 3.8, 3.9, 3.10 pontok erről szólnak.

2. VirtualBox csomag
Úgy látom, a virtualbox.org-os Etch repoból telepítetted, ami jó, de a függőségek közül hiányzik pár dolog. Például a linux-headers és a linux-source csomagok (részletesen ld. feljebb) nincsenek telepítve dacára annak, hogy azt írtad, megcsináltad. Ráadásul a telepítési források testing-re vannak beállítva, ami nem az Etch hanem a Lenny, ezért verzió-problémák lehetnek.

3. Összefoglalva
Hibrid rendszered van, de nem az ajánlott módon létrehozva, ezért a csomagtelepítéssel, biztonsági frissítésekkel, extrém esetben egyes programok futtatásával is problémáid lehetnek. Ha van rá időd, a rendszer újratelepítését ajánlom a jelenlegi stabil (Etch) verzióval. Ha utána újabb verziójú csomagok is kellenek, az apt-howto (ld. 1. pont) szerint járj el, vagy csinálj teljes upgrade-et testing (Lenny)-re az apt-get program dist-upgrade funkciója segítségével.

pedig tegnap előtt tényleg feltettem minden függőséget, legalábbis a kpackage szerintieket :S
köszi a segítséget, majd ha egyszer lesz időm akkor megpróbálok feltenni egy új rendszert, de most egyenlőre sajnos nincs...

Most feltettem mind2t, remélem most már menni fog a dolog ;)